فهرست مطالب

دانش کارآفرینی - پیاپی 1 (زمستان 1400)

نشریه دانش کارآفرینی
پیاپی 1 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن نژادمحمد نامقی * صفحات 1-8

    هدف این مقاله ارایه مدلی مفهومی از نقش حافظه تراکنشی، یادگیری و توسعه منابع انسانی برکارآفرینی است. این نوشتار مقاله ای است مفهومی، و از یکی از چهار نوع مقاله مفهومی به نام ارایه مدل استفاده کرده است. سبک کلی ارایه مدل استدلال استنتاجی است (یاکولا، 2020) که در مقاله نیز از آن استفاده گریده است. یافته این مقاله مدلی مفهومی است از رابطه بین حافظه تراکنشی، یادگیری و توسعه منابع انسانی و کارآفرینی. این نوشتار پیشنهاد می نماید که بر طبق تعریف کارآفرینی، دانش و به تبع آن آموزش و یادگیری نقشی اساسی در کارآفرینی ایفا می نمایند. در همین راستا حافظه تراکنشی به عنوان یک نظریه که فهم ساختار و فرایند اشتراک دانش و اندازه گیری آن ها را ممکن می سازد، می تواند در بحث یادگیری فوق الذکر تاثیر بسزایی داشته باشد. در نهایت توسعه منابع انسانی به عنوان یک زمینه وسیع علمی می تواند رویکرد صحیح به توسعه منابع انسانی (افراد) به عنوان یکی از اصلی ترین اجزای کارآفرینی را ممکن نماید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه منابع انسانی، یادگیری، اشتراک دانش، حافظه تراکنشی
  • رضا احتشام راثی *، جواد محرابی، ناهید رنجبر صفحات 15-24

    عصر حاضر، عصر تغییرات و تحولات اساسی و بنیادی است و سازمان هایی می توانند خود را با این شرایط تطبیق داده و در رقابت باقی بمانند که مدیران و رهبرانی کارآمد ، تحول گرا و با چشم اندازی بلند مدت داشته باشند. رهبری تحول آفرین اساس و شالوده ای برای تغییرات بلند مدت سازمانی است که دسترسی به اهداف بالاتر را برای نظام سازمانی میسر می سازد. رهبران تحول آفرین با ایجاد جو نوآوری و یادگیری سازمانی برای ایجاد عملکرد سازمانی مطلوب تلاش می کنند.هدف این مطالعه بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر کارآفرینی سازمانی از طریق یادگیری است.پژوهش حاضر از نوع توصیفی و به لحاظ هدف کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها نیز میدانی تلقی می شود.ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه می باشد که شامل 40 سوال برای سنجش کل متغیرهای پژوهش است.روایی پرسشنامه توسط نظر اساتید و کارشناسان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ بررسی و تایید گردید.جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کارکنان بیمه ایران در استان گیلان به تعداد 492 نفر است.با استفاده از فرمول کوکران تعداد 224 نفر به عنوان نمونه نهایی پژوهش مورد بررسی قرار گرفت.به منظور آزمون فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل 8.8 استفاده گردید.نتایج نشان می دهد که رهبری تحول آفرین بر کارآفرینی سازمانی و یادگیری تاثیر معناداری داشته است.همچنین یادگیری سازمانی بر کارآفرینی سازمانی نیز تاثیر معناداری داشته و در نهایت نتایج حاکی از نقش میانجی یادگیری سازمانی است.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، کارآفرینی سازمانی، رهبری تحول آفرین
  • عباس خمسه *، فتاح میرزا ابراهیمی نژاد صفحات 25-40

    در سالهای اخیر دوسوتوانی سازمانی به صورت فزایندهای به منظور دستیابی به مزیت رقابتی پایدار، توجه دست اندرکاران و محققان مدیریت را به خود جلب کرده است. دوسوتوانی سازمانی مفهومی جدید در مدیریت است که در همتراز کردن شایستگی های مختلفی سازمان نقشی کلیدی را ایفا می کند تا تقاضاهای متناقض ناشی از فرصت های کسب و کار جدید و اصلی را اداره نمایند. موضوع دوسوتوانی سازمانی بهره برداری از فرصت های موجود و اکتشاف فرصتهای جدید است. دو بعد اکتشاف و بهره برداری در سه موضوع دوسوتوانی ساختاری ، دوسوتوانی زمینه ای و دوسوتوانی مدیریتی نمود پیدا می کند. هدف این پژوهش، شناسایی شاخص های دوسوتوانی موثر بر قابلیت های نوآوری در شرکت های مستقر در پارک پردیس می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و جامعه آماری این پژوهش در برگیرنده کلیه مدیران و خبرگان شرکت های مستقر در پارک پردیس می باشد. کل شرکت های پارک که دارای ویژگی های مناسب برای پژوهش بودند 41 شرکت بودند، لذا به منظور بررسی و استخراج الگوی پژوهش 41 پرسشنامه میان این شرکت ها توزیع شد، که از این 41 پرسشنامه درنهایت 35 پرسشنامه دریافت گردید. برای آزمون فرضیه ها از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده و تجزیه و تحلیل ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS ، Smart PLS 2 انجام شده است. نتایج نشان داد که دوسوتوانی بر قابلیت نوآوری تاثیر معنادارای دارد. درنهایت با توجه به نتایج پژوهش پیشنهادهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بهره برداری، قابلیت نوآوری، دوسوتوانی سازمانی، اکتشاف
  • جهاد برزیگر * صفحات 41-60
    مقدمه

    این تحقیق در راستای تعیین عوامل سیاسی-اقتصادی که نقش کاهنده ی ریسک در شرکت های پتروشیمی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارند با رویکردمالی و بازاریابی انجام شد.

    روش شناسی: 

    در سنجش کمی عوامل سیاسی-فرهنگی از مدل قیمت گذاری آربیتراژ و ریسک نامطلوب در صنعت پتروشیمی و از پرسشنامه و تجزیه و تحلیل پاسخ ها با ضریب بتای نرم افزار متلب و اکسل استفاده شد. در سنجش کیفی (رتبه بندی) عوامل سیاسی-فرهنگی با رویکرد بازاریابی-مالی و 3 نمونه پرسشنامه استفاده شد و این پرسشنامه ها از طریق آزمون رتبه بندی فریدمن در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های کمی حاکی از این است که در بازدهی سهام پرتفوی شرکت های پتروشیمی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ریسک نامطلوب سهام دیده می شود که یافته های کیفی حاکی از این است عوامل سیاسی از جمله حمایت دولت از سرمایه گذاری خارجی و سرمایه گذاری مشترک مهمترین عامل کاهنده همین ریسک نامطلوب در صنعت پتروشیمی هستند. همچنین، افزایش صادرات محصولات پتروشیمی نیز عامل مهم دیگری در کاهش ریسک در صنعت پتروشیمی شناسایی شده است.

    نتیجه گیری

    بیشترین ریسکی که بازدهی سهام پرتفوی شرکت های پتروشیمی را تهدید می کند، ناشی از عوامل سیاسی، فرهنگی، قوانین و مقررات، تکنولوژی و... می باشد.

    کلیدواژگان: ریسک نامطلوب، صنعت پتروشیمی، عوامل سیاسی-فرهنگی، مدل قیمت گذاری آربیتراژ
  • ناهید جلیلیان، بیژن رضایی *، علی بدیع زاده صفحات 61-73

    هدف اصلی پژوهش حاضر، تحلیل پیش زمینه های شکل گیری اکوسیستم کارآفرینی بر پیامدهای گردشگری سلامت در ایران بوده است. همچنین، این پژوهش بررسی می کند که پویایی های کسب وکار منطقه ای چه نقشی در تقویت یا تضعیف این رابطه ایفا می کنند. جامعه تحقیق را افراد و متخصصان فعال در حوزه گردشگری سلامت استان کرمانشاه به تعداد 94 نفر تشکیل می دهند. پارادایم این پژوهش اثبات باوری، رویکرد آن قیاسی و استراتژی آن پیمایش است. بر این اساس و پس از مرور ادبیات و طراحی مدل مفهومی، پرسشنامه ای مشتمل بر 34 پرسش به نمونه آماری متشکل از 75 متخصصان این حوزه ارایه شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه بر اساس نظر متخصصان و استفاده از پرسشنامه استاندارد و روایی سازه نیز بر اساس تحلیل عاملی تاییدی تایید شد. پایایی از مجرای آزمون های آلفای کرونباخ، پایایی مرکب و میانگین واریانس تایید شد. سپس، داده های گردآوری شده به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس و از طریق ماتریس همبستگی، آزمون معادلات ساختاری و آزمون برازش مدل مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد که پیش زمینه های شکل گیری اکوسیستم کارآفرینی بر شکل گیری اکوسیستم موثر است. شکل گیری اکوسیستم کارآفرینی بر پیامدهای گردشگری سلامت موثر است. همچنین پویایی های کسب وکار منطقه ای در استان کرمانشاه بر پیامدهای گردشگری سلامت موثر است. در نهایت، پویایی های کسب وکار منطقه ای در رابطه میان شکل گیری اکوسیستم کارآفرینی و پیامدهای گردشگری سلامت نقش تعدیلی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: ایران، اکوسیستم، کارآفرینی، گردشگری سلامت
  • روح الله فرمانی *، احسانه نژادمحمد نامقی صفحات 74-85

    پژوهش حاضر به منظور ارایه یک مدل مفهومی جهت بررسی و تبیین تاثیر هوش استراتژیک بر توسعه سازمان و رفتار کارآفرینی با توجه به نقش میانجی رهبری تحول گرا صورت گرفته است. پژوهش های مختلف نشان داده اند که هوش استراتژیک تاثیر مثبت و معناداری بر توسعه سازمان، رفتار کارآفرینی و رهبری تحول گرا دارد. در مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است (احمدی و همکاران (2020)، ابوزید (2018) و ما و جیانگ (2018)) علاوه بر تاثیر هوش استراتژیک (بعنوان قابلیتی جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات موجود در خارج و داخل سازمان در راستای تصمیم گیری توسط کارکنان و مدیران) بر توسعه سازمان و رفتار کارآفرینی (شامل فعالیت هایی همچون ایجاد کسب وکار و ورود محصول جدید و یا ایجاد ساختار استراتژیک در سازمان)، تاثیرات مثبت و معنا دار رهبری تحول گرا بر رفتار کارآفرینی و توسعه سازمان را نیز مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: هوش استراتژیک، توسعه سازمان، رفتار کارآفرینی، رهبری تحول گرا
|
  • Mohsen Nezhad Mohammad Nameghi * Pages 1-8

    The purpose of this article is to propose a conceptual model about the role of Transactive Memory Systems (TMS), Learning, and Human Resource Development (HRD) in Entrepreneurship. This paper is a conceptual article and used one of the four kinds of conceptual papers with the name of "Model". The overall style of the "Model" type of conceptual paper is deductive reasoning (Jaakkola, 2020), and this paper is used this approach. The finding of this paper is a conceptual model about the relationship between TMS, Learning, and HRD with Entrepreneurship. This paper proposes that based on the definition of entrepreneurship, knowledge and as a consequence educating and learning have fundamental roles in entrepreneurship. In this regard, TMS as a theory that enables the understanding of the structure and the process of knowledge sharing and their measurement can have a significant role in the above learning matter. Finally, HRD as a wide field of study can enable the correct approach toward the development of human resources (individuals) as one of the main components of entrepreneurship.

    Keywords: Entrepreneurship, Knowledge sharing, learning, Human Resource Development (HRD), Transactive Memory Systems (TMS)
  • Reza Ehtesham Rasi *, javad Mehrabi, Nahid Ranjbar Talami Pages 15-24

    Nowadays, it is common to fundamental changes and organizations can adapt to these conditions and remains competitive and efficient which managers and transformational leaders have a long-term perspective. Organization basis for long-term transformational leadership and organizational changes which allow access to higher goals for organizational system. Transformational leadership creates an atmosphere of innovation and organizational learning is trying to create optimal organizational performance. The purpose of this study was to evaluate the effect of transformational leadership on organizational entrepreneurship with considering the role of Learning. The research is descriptive and is applied to the target. Based on field data collection is also considered. The tool of data collection in this paper is a questionnaire containing 40 questions was designed to measure the research variables..Validity of questionnaire was confirmed by professors and experts comments and CFA and reliability were confirmed of it using Cronbach alpha. The population of this study is all Employee of Iran Insurance in Gilan province that is 492. Using the Cochran Formula, 224 employees were studied as a final sample of research. To test the hypothesis was used structural equation modeling approach. The results showed that transformational leadership has a positive significant effect on organizational entrepreneurship and learning. In addition, Learning has a significant effect on organizational entrepreneurship. Finally, results showed that organizational learning has a mediating role.

    Keywords: Transformational Leadership, Organizational entrepreneurship, Organizational Learning
  • Abbas khamseh * Pages 25-40
    Background

    In recent years, Organizational ambidexterity has increasingly attracted the attention of management stakeholders and researchers in order to achieve a sustainable competitive advantage. Organizational ambidexterity is a new concept in management that plays a key role in aligning the various competencies of the organization to manage the conflicting demands of new and original business opportunities. The issue of Organizational ambidexterity is exploiting existing opportunities and exploring new ones. The two dimensions of exploration and exploitation are manifested in three issues: structural ambidexterity, contextual ambidexterity and managerial ambidexterity.

    Objective

    The purpose of this study is to identify ambidexterity indicators affecting innovation capabilities in companies based in the Pardis Park.

    Methods

    The present study is an applied goal and a descriptive-survey method. The data collection tool was a questionnaire and the statistical population of this study involved managers and experts of companies in the Pardis Park. Structural equation modeling was used to test the hypotheses and analyzes were performed using SPSS and Smart PLS software.

    Findings

    The effect of ambidexterity on innovation capability is with a standard path coefficient of 0.804, and the significant value of this relationship is equal to 13.742, which is higher than the value of 1.96 and its positive and significant effect is confirmed.

    Conclusion

    The more ambidexterity there is in the companies based in the Pardis technology park, the greater the innovation capability in these companies.

    Keywords: Exploration, Exploitation, Innovation capability, ambidexterity, organizational ambidexterity, Pardis Technology Park
  • jehad barzigar * Pages 41-60
    introduction

    This study was conducted to determine the political-economic factors that play a risk-reducing role in petrochemical companies listed on the Tehran Stock Exchange with a financial and marketing approach.

    Methodology

    In quantitative assessment of political-cultural factors, arbitrage pricing model and adverse risk in the petrochemical industry and a questionnaire and analysis of answers with beta coefficient of MATLAB and Excel software were used. In qualitative assessment (ranking) of political-cultural factors with marketing-financial approach and 3 samples of questionnaires were used and these questionnaires were analyzed through Friedman ranking test in SPSS software.

    Findings

    Quantitative findings indicate that the return on stocks of the portfolio of petrochemical companies listed on the Tehran Stock Exchange shows an unfavorable stock risk, which qualitative findings indicate that political factors such as government support for foreign investment and Joint ventures are the most important factor in reducing this unfavorable risk in the petrochemical industry. Also, increasing the export of petrochemical products has been identified as another important factor in reducing risk in the petrochemical industry.

    Conclusion

    The highest risk that threatens the return of shares in the portfolio of petrochemical companies is due to political and cultural factors, laws and regulations, technology, etc.

    Keywords: Petrochemical Industry, Arbitrage Pricing Model, Political-Cultural Factors, Adverse Risk
  • nahid jalilian, Bijan Rezaee *, Ali Badizadeh Pages 61-73

    The main purpose of this study was to analyze the antecedent of the formation of entrepreneurial ecosystem on the consequences of health tourism in Iran. This study also examines the role that regional business dynamics play in strengthening or weakening this relationship. The research population consists of 94 individuals and specialists active in the field of health tourism in Kermanshah province.. The philosophy of the research is positivism, the approach is deductive, and the strategy is surveying. After reviewing the literature and designing a conceptual model, a questionnaire consisting of 34 questions was presented to a statistical sample consisting of 75 experts in this field. Then, the data were gathered and analyzed by Smart PlS software through correlation matrix, structural equation model and fitness test. The results of data analysis show that the antecedent of the formation of the entrepreneurial ecosystem is effective on the formation of the ecosystem. The formation of entrepreneurial ecosystem is effective on the consequences of health tourism. Finally, regional business dynamics play a moderating role in the relationship between the formation of the entrepreneurial ecosystem and the consequences of health tourism.

    Keywords: Entrepreneurship, Ecosystem, Health Tourism
  • Roholah Farmani *, ehsaneh nejad mohammad nameghi Pages 74-85

    The present study was conducted to provide a conceptual model to investigate and explain the effect of strategic intelligence on organizational development and entrepreneurial behavior with respect to the mediating role of transformational leadership. Various studies have shown that strategic intelligence has a positive and significant effect on organizational development, entrepreneurial behavior and transformational leadership. In the studies that have been done in this field (Ahmadi et al. (2020), Abu Zaid (2018) and Ma and Jiang (2018)) in addition to the effect of strategic intelligence (as a ability to analyze information inside and outside the organization in order to Decision-making by employees and managers) on the development of the organization and entrepreneurial behavior (including activities such as starting a business and introducing a new product or creating a strategic structure in the organization), the positive and meaningful effects of transformational leadership on entrepreneurial behavior and organizational development Has also been observed.

    Keywords: Transformational Leadership, Organizational Development, entrepreneurial behavior, Strategic Intelligence