فهرست مطالب

سیاست پژوهی تحول در علوم انسانی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

نشریه سیاست پژوهی تحول در علوم انسانی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پریا مسیبی داریانی، صغری افکانه*، کوروش پارسا معین، فتاح ناظم صفحات 7-28
    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی سیاست گذاری در مهارت های تدریس در رشته فنی و حرفه ای از دیدگاه برنامه درسی انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و همچنین، به لحاظ نوع داده ها، آمیخته از نوع اکتشافی که در بخش کیفی تحلیل مضمون با رهیافت شبکه مضامین و در بخش کمی توصیفی-پیمایشی بود. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی و سازمانی و در بخش کمی شامل کلیه معلمان فنی و حرفه ای شهر تهران بود. حجم نمونه در بخش کیفی 19 مصاحبه شونده با توجه به اصل اشباع و روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی 201 نفر بر اساس محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. در بخش کیفی به منظور محاسبه روایی از نظر خبرگان و برای محاسبه پایایی روش بازآزمون و توافق درون آزمودنی استفاده شد و در بخش کمی به منظور محاسبه روایی از روایی محتوایی و سازه و همین طور به منظور محاسبه پایایی از ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن ابزارها بود.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، مهارت های تدریس، برنامه درسی، دانش آموزان
  • امیر قربان پور لفمجانی*، حمید قربان پور لفمجانی، عبدالحسین خسروپناه صفحات 29-46
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مفهوم عقل در نظریه عقلانی هیجانی آلبرت الیس و مقایسه و نقد آن بر اساس دیدگاه اسلامی انجام شد. روش پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی است که طبق آن ابتدا با مرور منابع موجود، مبانی نظریه الیس شناسایی و سپس مفهوم عقل در این نظریه شناسایی و مطرح شد و در ادامه از منظر منابع دینی بررسی و نقد شد. یافته ها نشان داد برخلاف الیس که به عقل پراگماتیستی معتقد است و آن را ابزاری برای سنجش سود و زیان ظاهری و محسوس و این جهانی می داند، از منظر دین عقل یک قوه تشحیصی است که در دو سطح نظری و عملی، نمود دارد. به تعبیری دیگر عقل، دو مولفه اساسی دارد یکی مولفه شناختی که کارکرد آن شناخت و تشخیص مصلحت و مفسده و خیر و شر است. مولفه دیگر، انگیزشی است که عبارت است از نوعی گرایش به انجام دادن خوبی و منع و بازداری از زشتی و رفتارهای نامطلوب.
    کلیدواژگان: عقل، الیس، اسلام، پراگماتیزم
  • سید ابوالفضل موسوی زاده* صفحات 47-61
    موضوع وعده های الهی به نصرت مومنین، موضوعی قرآنی است که در قرن حاضر مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است، بحث از وعده های نصرت به مومنین بخشی از آن وعده های الهی است که در قرآن برای افراد و اجتماع مومنان بیان شده است، مسیله اصلی در این مقاله پاسخ به این سوال که برای تبیین مولفه های نصرت الهی در قرآن ،به دنبال رهنمودهای مقام معظم رهبری درخصوص جهاد تبیین چه باید کرد؟ رسیدن به پیشرفت اسلامی در سایه وعده به نصرت الهی از وعده های الهی چیست؟ که با پایبندی به آن ها برنامه قطعی پیشرفت برای جامعه را رقم خواهد خورد؟ مهم ترین مسایلی که در قرآن بر پایه همین وعده های نصرت به مومنین در قرآن تبیین شده مساله ایمان به وعده نصرت  است. رویکرد این مقاله واکاوی استفاده از  بعدهای مهمی مانند امداد الهی، اعتماد و توکل بر خدا از مهم ترین مولفه های پیشبرد و پیشرفت اسلام با توجه به وعده های الهی در قرآن است. به همین جهت به بررسی این وعده های الهی و ثمراتی که در جهت تبیین وعده ها دارد به روش فیش برداری وبا ماهیت تحلیلی و توصیفی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: وعده، نصرت الهی، الگوی پیشرفت، امداد الهی، مقام معظم رهبری
  • محمدرضا ابدار، سید مصطفی ابطحی*، مریم اسماعیلی فرد صفحات 63-88
    شهر هوشمند به معنای گشایش مفاهیمی نو در مدیریت شهری است و با استفاده از زیرساخت ها و شاخص هایی که در حل معضلات شهرهای امروزی دارد در مدیریت فعالیت های شهری تاثیر به سزایی می گذارد. بطور کلی می توان گفت که شهر هوشمند شهری است که اداره امور شهروندان در آن بصورت آنلاین و با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات صورت می گیرد. این جستار با روشی توصیفی تحلیلی به بررسی سیاستگذاری زیر ساخت های شهر هوشمند با تاکید بر پلتفورم های مجازی پرداخته است. این مهم به نوعی زمینه ساز شکل گیری نتیجه گیری پایانی پژوهش نیز بوده است؛ نخست حوزه ی مبانی نظری و تجارب عملی بررسی شد و در چارچوب مفهومی پژوهش، سه زمینه ی سیاستگذاری زیر ساخت های شهر هوشمند ، مدیریت هوشمند شهری و پلتفورم های مجازی مورد بررسی قرار گرفت. هدف تحقیق حاضر در حوزه مدیریت هوشمند فضاهای شهری و پلتفورم های مجازی، استفاده از الزامات و محدودیت های حوزه مدیریت هوشمند فضاهای شهری است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که تاکید حکمرانی مطلوب بر مشارکت عمومی در شناسایی نقاط قوت و ضعف سیاست های توسعه در دستیابی به اصل پایداری بسیار مهم است. از طرفی با سیاستگذاری زیر ساخت های شهر هوشمند می توان از ابزار هوشمند برای نگهداری و مدیریت فضاهای شهری با رویکرد اجتماع محور بهره جست و از این طریق حکمرانی مطلوب ، مردم را به فضاهای شهری هوشمند بازگرداند.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، مدیریت هوشمند، شهر هوشمند، حکمرانی مطلوب، پلتفورم های مجازی
  • لاله افتخاری* صفحات 89-105
    قرآن کریم ضمن تجلیل از جایگاه علم ومقام دانشمندان،خود را جامع تمامی علوم و معارف معرفی می کند. بررسی تاریخ اسلام نیز نشانگر اهتمام ویژه ی نبی اکرم(ص) و دیگر یادگار گرانسنگ آن حضرت، نسبت به تاسیس مراکز علمی و گسترش و نشر دانش اسلامی است. امروزه در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران که بر اساس آموزه های قرآن و عترت (ع) تاسیس شده ، پس از گذشت چهار دهه هنوز علوم قرآن بنیان در مراکز علمی و پژوهشی دچار مهجوریت می باشند. برای تغییر این رویکرد و توجه به نقش نخبگان و مراکز علمی وآموزشی در تبیین چیستی، چرایی و چگونگی تحقق علوم انسانی قرآن بنیان بر کسی پوشیده نیست. درتعلیم و تربیت سه ضلع معلم ،متعلم و محتوا مدنظر است معلم خدا، متعلم انسان و مدرسه عالم است اما محتوا در تمام علوم بویژه در علوم انسانی که برای شناخت و هدایت انسان و جامعه بشری برنامه ریزی می شود، باید رنگ قرآنی داشته، قرآن بنیان باشد؛ زیرا انسان کامل که براساس حدیث ثقلین عدل قرآن است قرآن ناطق خوانده شده است. اما آنچه امروزه در مراکز آموزشی از جمله دانشگاه ها اتفاق می افتد عموما "باسم رب" نیست وهرچند که تمامی علوم چهارگانه، یعنی علوم طبیعی، فنی، انسانی و پایه باید باسم رب باشد اما حداقل آن است که علوم انسانی باید مبتنی بر نگاه توحیدی و وحیانی باشد. لذا این پژوهش بر آن است تا با استفاده از روش اسنادی و تحلیلی، نقش مراکز علمی در دستیابی به علوم انسانی قرآن بنیان را مورد بررسی قراردهد.
    کلیدواژگان: دانش قرآن بنیان، علوم انسانی، مراکز علمی-آموزشی، تحول در علوم انسانی
  • هادی رجبی *، محمد رجبی صفحات 107-131

    علوم انسانی متعارف به عنوان محصول فکر و اندیشه عصر روشنگری بر پایه تعاریف و نگرش های مادی و زمینی از رابطه انسان با جهان ساختاربندی و با حفظ این ویژگی ها به ایران وارد شد. با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، این انقلاب به مثابه یک نهضت بزرگ دینی پا به میدان نهاد؛ چارچوب ها را شکست، کهنگی کلیشه ها را به رخ دنیا کشیده و دین و دنیا را در کنار هم مطرح کرد. طبیعی بود که آثار و پیامدهای این انقلاب به همه حوزه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و علمی گسترانیده شود و در همین رابطه، حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی) از ضرورت تحول در علوم انسانی سخن گویند. براین اساس، پژوهش حاضر درصدد برآمده است تا با استفاده از روش تحلیل مضمون به این سئوال اساسی پاسخ گوید که «تحول در علوم انسانی از منظر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی) چه مولفه ها و شاخصه هایی دارد؟». بدین منظور، کلیه فرمایشات فاقد طبقه بندی ایشان از خردادماه 1368 هجری شمسی مورد توجه قرار گرفته و از این میان، 32 متن به عنوان مبنای این تحقیق در چارچوب نرم افزار MAXQDA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتیجه آنکه، مولفه های اصلی تحول در علوم انسانی از منظر معظم له در پنج دسته اهداف، اهمیت، الزامات، مجریان و راهبردها طبقه بندی و شاخصه های ذیل آنها از بیانات و فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) استخراج و تحلیل شد.

    کلیدواژگان: آیت الله العظمی خامنه ای، تحول، علوم انسانی، تحلیل مضمون، الزامات، راهبردها
|
  • Pariya Musayebi Daryani, Soghra Afkaneh *, Korush Parsa Moein, Fattah Nazem Pages 7-28
    The current research was conducted with the aim of providing a policy model for teaching skills in technical and professional fields from the perspective of the curriculum. In terms of purpose, this research was applied and also, in terms of the type of data, it was mixed of the exploratory type, in the qualitative part of the theme analysis with the theme network approach, and in the quantitative part, it was descriptive-survey. The studied community in the qualitative section included academic and organizational experts, and in the quantitative section it included all technical and professional teachers in Tehran. The sample size in the qualitative section was 19 interviewees according to the principle of saturation and the purposeful sampling method, and in the quantitative section, 201 people were selected based on the calculation of the sample size in structural equations and the stepwise cluster random sampling method. The data collection tool was semi-structured interviews in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part. In the qualitative part, in order to calculate the validity according to the experts, and to calculate the reliability of the retest method and intra-subject agreement, in the quantitative part, in order to calculate the validity, content and construct validity were used, and in order to calculate the reliability, Cronbach's alpha coefficients and composite reliability were used. It was found that the results indicated the validity and reliability of the tools.
    Keywords: Economic policy, Teaching skills, lesson program, Danish language
  • Amir Qorbanpoor Lafmejani *, Hamid Qorbanpoor Lafmejani, Abdolhosain Khosropanah Pages 29-46
    The present research was conducted with the aim of identifying the concept of reason in Albert Ellis's rational-emotional theory and comparing and criticizing it based on the Islamic perspective. The present research method is descriptive and analytical according to which, first by reviewing the available sources, the basics of Ellis's theory were identified, and then the concept of reason in this theory was identified and presented, and then it was examined and criticized from the perspective of religious sources. The findings showed that, contrary to Ellis, who believes in pragmatic reason and considers it a tool to measure apparent and tangible profit and loss in this world, from the point of view of religion, reason is a diagnostic power that manifests itself on both theoretical and practical levels. In other words, intellect has two basic components, one is cognitive component, whose function is to recognize and recognize expediency and corruption, good and evil. Another component is motivation, which consists of a kind of tendency to do good and prevent ugliness and undesirable behaviors.
    Keywords: reason, Ellis, Islam, Pragmatism
  • Abolfazl Mosavizadeh * Pages 47-61
    The issue of God's promises to help believers is a Quranic issue that has attracted the attention of thinkers in the current century. The discussion of promises of help to believers is a part of the divine promises that have been expressed in the Qur'an for individuals and the community of believers. The main issue in this The article is an answer to the question that what should be done to explain the components of divine help in the Qur'an, following the guidelines of the Supreme Leader regarding Jihad? Achieving Islamic progress in the shadow of the promise of divine help, what is one of the divine promises? By adhering to them, it will determine the definitive plan of progress for the society? The most important issues explained in the Qur'an based on these promises of victory to the believers in the Qur'an is the issue of faith in the promise of victory. The approach of this article is to analyze the use of important dimensions such as divine help, trust and trust in God, one of the most important components of the advancement and progress of Islam according to the divine promises in the Qur'an. For this reason, the examination of these divine promises and the fruits that it has in order to explain the promises has been done by the method of taking a survey and having an analytical and descriptive nature.
    Keywords: promise, Model of Progress, divine help, supreme position of leadership
  • Mohammadreza Abdar, Seyedmostsfs Abtahi *, Maryam Esmaelifard Pages 63-88
    Une ville intelligente signifie ouvrir de nouveaux concepts de gestion urbaine et, en utilisant les infrastructures et les indicateurs dont elle dispose pour résoudre les problèmes des villes d'aujourd'hui, elle a un impact significatif sur la gestion des activités urbaines. De manière générale, on peut dire qu'une ville intelligente est une ville où les affaires des citoyens sont gérées en ligne à l'aide des technologies de l'information et de la communication. Cet essai a analysé la politique des infrastructures des villes intelligentes en mettant l'accent sur les plateformes virtuelles avec une méthode descriptive et analytique. Cette importance a été à la base de la formation de la conclusion finale de la recherche ; Premièrement, le domaine des fondements théoriques et des expériences pratiques a été examiné, et dans le cadre conceptuel de la recherche, trois domaines politiques que sont les infrastructures des villes intelligentes, la gestion urbaine intelligente et les plateformes virtuelles ont été examinés. L'objectif de cette recherche dans le domaine de la gestion intelligente des espaces urbains et des plateformes virtuelles est d'utiliser les exigences et les limites du domaine de la gestion intelligente des espaces urbains. Les résultats de la recherche indiquent que l'accent mis sur la bonne gouvernance et la participation du public est très important pour identifier les forces et les faiblesses des politiques de développement dans la réalisation du principe de durabilité.
    Keywords: laboration de politiques, gestion intelligente, ville intelligente, gouvernance optimale, plateformes virtuelles
  • Laleh Eftekhari * Pages 89-105
    While glorifying the position of science and scientists, the Holy Quran presents itself as comprehensive of all sciences and knowledge. The study of the history of Islam also shows the special concern of the Holy Prophet (PBUH) and other precious relics of His Holiness, regarding the establishment of scientific centers and the spread and dissemination of Islamic knowledge. Today, in the holy system of the Islamic Republic of Iran, which was established based on the teachings of the Qur'an and Atrat (PBUH), after four decades, the sciences based on the Qur'an are still neglected in scientific and research centers. It is not hidden from anyone to change this approach and pay attention to the role of elites and scientific and educational centers in explaining what, why and how to realize human sciences based on the Quran. In education and training, the three sides of the teacher, the learner and the content are considered. The teacher is God, the learner is a human being, and the school is a scholar. However, the content in all sciences, especially in the human sciences, which are planned for the knowledge and guidance of humans and human society, must have a Quranic color and be based on the Quran. herefore, this research aims to investigate the role of scientific centers in achieving Quran-based human sciences by using documentary and analytical methods.
    Keywords: Quran-based knowledge, humanities, scientific-educational centers, evolution in humanities
  • Hadi Rajabi *, Mohammad Rajabi Pages 107-131

    Conventional humanities as a product of Enlightenment era thought and thought based on material and earthly definitions and attitudes of man's relationship with the structured world and by preserving these features were brought to Iran. With the victory of Iran's glorious Islamic revolution, this revolution entered the field as a great religious movement; He broke the frameworks, pushed the old clichés to the face of the world and brought up religion and the world together. It was natural that the effects and consequences of this revolution would spread to all economic, social, political, cultural and scientific fields, and in this regard, Ayatollah Khamenei spoke about the necessity of transformation in human sciences. Therefore, the current research is trying to answer this basic question using the method of Thematic analysis: "What are the components and characteristics of the evolution in the humanities from the perspective of Ayatollah Khamenei?" For this purpose, all his unclassified statements from June 1368 AH were taken into consideration and among them, 32 texts were analyzed as the basis of this research in the framework of MAXQDA software. As a result, the main components of the transformation in human sciences from the perspective of His Holiness were classified into five categories of goals, importance, requirements, executors and strategies, and their following indicators were extracted and analyzed from the statements and orders of the Supreme Leader of the Islamic Revolution.

    Keywords: Ayatollah Khamenei, evolution, humanities, Thematic analysis, requirements, strategies