فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام - سال دوازدهم شماره 46 (تابستان 1401)

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال دوازدهم شماره 46 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی صادقی* صفحات 5-22

    احادیث بسیاری در منابع حدیثی شیعه امامیه وجود دارد که در آنها نام کامل امامان از زبان پیامبر6 معرفی شده است. این اخبار از قول صحابه و تابعان و خود امامان دوازده گانه به طور مستقیم یا از قول رسول خدا6 نقل شده است. از سوی دیگر گزارش های تاریخی بسیاری وجود دارد که نشان می دهد نه تنها مسلمانان بلکه اغلب شیعیان از نام و نسب امامان خود آگاهی نداشته اند. این ناآگاهی در انشعاب فرق شیعی و ایجاد فرقه های منتسب به ایمه یا فرزندان ایشان بروز کرده و چنین القا می کند که اگر شیعیان از آن اخبار دوازده امام و نام و نسب کامل ایشان خبر داشتند، این رویدادها و انشعاب ها رخ نمی داد. پرسش اصلی این مقاله آن است که بی اطلاعی یا کم اطلاعی شیعیان از نام و نسب امامان خود به رغم وجود آن اخبار در منابع حدیثی مشهور امامیه، چگونه توجیه خواهد شد؟ مقاله پیش رو درصدد بررسی و حل این تعارض است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اولا تعداد روایات مشتمل بر نام کامل ایمه به اندازه ای نیست که در برخی کتاب ها شهرت یافته است و ثانیا به نظر می رسد پس از دوره غیبت کبری که تعداد امامان برای شیعه روشن و قطعی شده، نقل های بعدی نیز به تناسب آن تکمیل شده است.

    کلیدواژگان: دوازده امام، شیعیان، اخبار نص، فرقه های شیعی
  • حسین علی بیگی*، روح الله بهرامی، سجاد دادفر، شقایق صالح صفحات 23-46

    با استقرار حکومت بنی امیه، بهره گیری از فن خطابه و تهدید با رویکرد خشونت آمیز به یکی از مهمترین مولفه های تامین امنیت حاکمیت اموی بدل شد. شناسایی سازوکارهایی که در آن دوران برای تاثیرگذاری بر مخاطبان بدان تکیه می شد حایز اهمیت است. این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی به دنبال پاسخ دادن به این پرسش است که چرا حجاج بن یوسف در مواجهه با مردم عراق از خطبه های خشونت آمیز بهره می گرفت؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که حجاج در خطبه هایش از واژگان با اثر بخشی روانی منفی مانند شرور، کنیززاده، ریاکار، فتنه جو و فریب کار استفاده و همچنین با تهمت زدن، تهدید به مرگ، تمسخر، خوار و خفیف خواندن مردم و تشبیه آنان به حیوانات، مخاطبانش را از نظر شخصیتی تخریب و احساس حقارت، کم ارزش بودن، ناامیدی و ترس را به آنان القاء می کرد تا از این طریق سلطه خود را مستحکم و از امکان شورش و طغیان مخالفان جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: امویان، بصره، جنگ روانی، حجاج بن یوسف، خطبه، کوفه
  • فرهاد صبوری فر، محمدحسن بیگی*، عبدالواحد قادری، آذر جلیلیان صفحات 47-66

    محمد احمد خلف الله یکی از اندیشمندان معاصر مصری است که در قرن بیستم میلادی، یافته های ادبی و سیاسی خود از قرآن مجید را در محافل علمی و دانشگاهی مصر ارایه کرد. این پژوهش سعی دارد تا با واکاوی آثار سیاسی این متفکر و نقد و بررسی اندیشه سیاسی او در خصوص مفهوم اسلام، جایگاه دین و دولت را از دیدگاه او مورد مداقه قرار دهد. این پژوهش با روشی توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ گویی به این پرسش است که از دیدگاه خلف الله، اسلام به چه معناست و چه نوع رابطه ای میان دین و دولت وجود دارد؟ یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که خلف الله، اسلام را به دو مفهوم، یکی به عنوان دین و دیگری به مانند یک قلمرو سیاسی و قومی تفسیر کرده و در آثار و نوشته های خود بر جدایی ساحت دین و دولت از یکدیگر تاکید کرده است.

    کلیدواژگان: اسلام، اندیشه سیاسی، دین و دولت، محمد احمد خلف الله.ت
  • فریبرز مدارایی، محمد محمودپور*، قنبرعلی رودگر صفحات 67-88

    کرمانشاه یکی از نقاط راهبردی ایران در دوره جنگ جهانی اول (1918-1914) بود. این ایالت از نظر اقتصادی و تجاری در طی آن جنگ آسیب بسیاری دید. پرسش پژوهش حاضر این است که جنگ جهانی اول بر وضع اقتصادی و تجاری کرمانشاه تا پایان دوره قاجاریه چه تاثیری داشته است؟ این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و اسنادی به ویژه با استناد به سفرنامه ها و خاطرات انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اقتصاد و تجارت کرمانشاه در اثر عواملی چون حاکمان محلی کارآمد، سیاست های حکومت ایران و کشورهایی که با ایران روابط تجاری داشتند، رویه رو به رشد و پررونقی را در قرن نوزدهم تا آغاز جنگ جهانی اول تجربه کرده بود. با این حال با شروع جنگ جهانی و اشغال کرمانشاه توسط متحدین و متفقین و پیامدهای ناشی از جنگ مانند از بین رفتن محصولات کشاورزی و دامپروری، اشغال و غارت گمرکات، اختلال در روند پست و تلگراف، رواج پول کشورهای متخاصم، نبود امنیت و از بین رفتن زیرساخت ها، قحطی بزرگ و شیوع بیماری پس از جنگ، تجارت کرمانشاه به تدریج دچار رکود شد. با این حال با پایان یافتن جنگ، بار دیگر تجارت کرمانشاه تحت تاثیر عوامل داخلی و خارجی رونق گرفت؛ به طوری که کرمانشاه در سال 1924، مهم ترین شهر وارداتی ایران به شمار می رفت.

    کلیدواژگان: تاریخ اقتصادی کرمانشاه، قاجاریه، کرمانشاه، جنگ جهانی اول
  • محمدرضا علم*، آرسن آواکیان، عباس اقبال مهران صفحات 89-106

    دین و نهادهای دینی در تنظیم رابطه میان مردم و نهادهای حکومتی نقش ممتازی دارد. اوچ کلیسا (سه کلیسا) در طول تاریخ ارامنه نقش ویژه ای داشته است. کلیسای جامع اجمیادزین یکی از آن کلیساهای سه گانه و نخستین کلیسای جامع در تاریخ مسیحیت توانست مردم متفرق ارمنی را برای یک همزیستی پایدار در کنار مردم ایران متحد کند. این پژوهش درصدد است تا با نگاهی تحلیلی نقش اوچ کلیسا را در تنظیم رابطه مردم ارمنی ساکن در ممالک محروسه ایران دوره قاجار مورد بررسی قرار دهد. یافته های پژوهش حاکی از آن است اوچ کلیسا به عنوان یک نهاد مذهبی در طول دوره قاجار، در تنظیم رابطه ارامنه و دولت ایران نقش راهبردی داشته است، به طوری که قوام و دوام ملت ارمنی مدیون اوچ کلیسا بوده و شاهان قاجار نیز از طریق همین نهاد مذهبی با ارامنه ساکن در ایران ارتباط برقرار می کردند.

    کلیدواژگان: ارامنه، اوچ کلیسا، فرامین ماتناداران، کلیسای جامع اجمیادزین، مسیحیت در ایران
  • علیرضا واسعی* صفحات 107-126

    مطالعه فرانگرانه تاریخ به مثابه علم که از آن به فلسفه علم تاریخ یاد می شود، در دوره های اخیر مورد توجه بسیاری از مورخان فلسفی اندیش یا فیلسوفان تاریخ اندیش قرار گرفته و هر یک به گونه ای به آن نظر کرده اند. هابسبام یکی از مورخان اندیشمند معاصر است که در کتاب درباره تاریخ، موشکافانه به فلسفه علم تاریخ پرداخته است. اینکه تاریخ چیست، چه ویژگی هایی دارد، چگونه حاصل می شود، چه کارکردی دارد و در هندسه معرفتی بشر از چه جایگاهی برخوردار است، عمده مباحث این اثر است که نویسنده به خوبی از عهده آن بر آمده است، اما در عین حال می تواند در معرض نقدهایی قرار بگیرد. مقاله پیش رو می کوشد تا با نگاه انتقادی به کتاب، دیدگاه های هابسبام را به روش تحلیل عقلی تبیین و به این پرسش کانونی پاسخ دهد که تاریخنگری او از چه سطح و اعتباری بهره داشته و در هندسه معرفت تاریخی چه جایگاه و اهمیتی دارد؟ فرضیه مقاله آن است که او متاثر از دیدگاه مادیگرایی تاریخی است، با این حال او در رویکردی منصفانه به مقوله های مرتبط با تاریخ نظر کرده و به تحلیل آنها پرداخته است. به رغم اهمیتی که هابسبام و اثر او در حوزه مطالعات تاریخی دارد، اثری به فارسی درباره وی نوشته نشده، از این رو مقاله حاضر می تواند این خلا را پر کرده، بستر مناسبی برای مطالعات بعدی فراهم سازد.

    کلیدواژگان: اریک جان ارنست هابسبام، تاریخ اجتماعی، درباره تاریخ، فلسفه علم تاریخ، ماتریالیسم تاریخی
|
  • Mostafa Sadeghi* Pages 5-22

    There are many Ḥadīths in Imamiyeh Shīʿa Ḥadīth sources in which the full names of imams are introduced by the Prophet (PBUH).  These have been directly narrated from the sayings of the Companions (ṣaḥāba), followers, and the twelve imams themselves or from the sayings of the Prophet (PBUH). On the other hand, many historical reports show that not only Muslims but also most Shīʿites were not aware of the names and lineage of their imams. This ignorance has manifested itself in the division of the Shīʿite sect and the creation of sects attributed to imams or their children and it implies that if the Shīʿites knew about the news of the twelve Imams and their complete names and lineage, these divisions would not have occurred. The main question of this article is how the ignorance or lack of knowledge of the Shīʿites about the name and lineage of their imams will be justified despite the existence of that news in the famous Ḥadīth sources of the Imamiyeh. This study seeks to investigate and resolve this conflict. Findings indicate that the number of Ḥadīths with imams’ full names is not as much as it is known in some books and it seems that after the period of occultation, when the number of imams for Shīʿa was determined the subsequent narrations were completed accordingly.

    Keywords: Twelve imams, Shīʿa, Text on the imam (Nass), Shīʿite Cults
  • Hossein Alibeigi*, Ruhollah Bahrami, Sajjad Dadfar, Shagaig Saleh Pages 23-46

    With the establishment of the Umayyad rule, the use of rhetoric and threats with a violent approach became one of the most important components of ensuring the security of the Umayyad rule. It is important to identify the mechanisms that were relied on to influence the audience at that time. This article seeks to answer the question of why Ḥajjāj ibn Yūsuf used violent sermons (khuṭbah) when facing the Iraqi people with the descriptive-analytical method. Findings of the research indicate that Ḥajjāj used words with a negative psychological effect in her sermons (khuṭbah) such as villain, maidservant (handmaiden), hypocrite, sedition seeker, and deceiver. Also, by slandering, threatening to kill, mocking, demeaning, and calling people and likening them to animals, he destroyed his audience in terms of character and instilled a sense of inferiority in them, being undervalued, hopelessness, and fear in order to dominate them until that strengthen himself and prevent the possibility of rebellion and uprising of the opponents.

    Keywords: Umayyads, Baṣrah, Psychological war, Ḥajjāj ibn Yūsuf, Sermon (khuṭbah), Kūfah.
  • Farhad Saboorifar, Mohammad Hassan Beigi*, Abdulwahid Qaderi, Azar Jalilian Pages 47-66

    Muhammad Ahmad Khalafallah is one of the contemporary Egyptian thinkers who presented his literary and political findings from the Holy Quran in Egyptian scientific and academic circles in the 20th century. This research seeks to answer the question of what Islam means and what kind of relationship exists between religion and state from Khalafallah’s point of view with a descriptive-analytical method. Findings of the research suggest that Khalafallah has interpreted Islam in two concepts, one as a religion and the other as a political and tribal territory, and he has emphasized the separation of the realm of religion and state from each other in his works and writings.

    Keywords: Islam, Political Thought, Religion, State, Muhammad Ahmad Khalafallah
  • Fariborz Modaraie, Mohammad Mahmoudpour*, Ghanbar Ali Roudgar Pages 67-88

    Kermanshah was one of the strategic places in Iran during the First World War (1914 - 1918). This state was damaged a lot economically and commercially during that war. The research question is how the First World War effected Kermanshah's economic and commercial situation to the end of Qajar dynasty. This research is based on a descriptive-analytic approach using library sources and especially documentaries depending on travelogues and memories. Findings of this research indicate that economy and trade of Kermanshah for owing to factors such as local competent rulers, the policy of the Iranian government, and the commercial allies of Iran was prosperous from the 19th century to the beginning of the First World War. However, with the beginning of the war and the occupation of Kermanshah by the allies and its consequences such as the destruction of agricultural and livestock products, looting and occupation of customs, disturbance in the post and telegraph process, circulation of hostile countries' currency, absence of safety and destruction of infrastructures, the great famine and prevalence of disease after the war made recession in the trade. However, after the end of the war the economy and business in Kermanshah, due to external and internal factors, became prosperous again to the extent that in 1924 it was the most important imported city in Iran.

    Keywords: Economic history of Kermanshah, Qajar dynasty, Kermanshah, First World War
  • Mohammad Reza Alam*, Arsen Avagyan, Abbas Iqbal Mehran Pages 89-106

    Religion and religious institutions play a significant role in regulating the relationship between people and government institutions. Uch-Kilisa (Three Churches) has played a special role throughout Armenian history. Etchmiadzin Cathedral is one of those triple churches and the first cathedral in the history of Christianity that was able to unite the divided Armenian people for a stable coexistence with the people of Iran. This research aims to analyze the role of the high church in regulating the relationship of the Armenian people living in the closed countries of Iran during the Qajar period. Findings of the research indicate that Uch-Kilisa as a religious institution during the Qajar period, played a strategic role in regulating the relationship between Armenians and the Iranian government, so that the stability and durability of the Armenian nation were owed to Uch-Kilisa, and the Qajar kings communicated with the Armenians living in Iran through this religious institution.

    Keywords: Armenians, Uch-Kilisa, Decrees of Matenadaran, Etchmiadzin Cathedral, Christianity in Iran
  • Alireza Vasei* Pages 107-126

    The comprehensive study of history as a science, which is considered the philosophy of history, has received the attention of many philosophical historians or historical philosophers in recent years, and each of them has commented differently on it. Hobsbawm is one of the contemporary thinker historians who in the book on history, carefully discussed the philosophy of the science of history. The main topics of this work are what is history, what are its characteristics, how is it achieved, what is its function, and what is its place in the geometry of human knowledge which the author has handled well, but at the same time it can be subjected to criticism. The following article tries to explain Hobsbawm's views with the method of rational analysis by looking critically at the book and to answer the central question of what level and credibility has his Historical Perspective and what is its place and importance in the geometry of historical knowledge. The article hypothesizes that he is influenced by the perspective of historical materialism. However, he has considered and analyzed categories related to history in a fair approach. Despite the importance of Hobsbawm and his work in the field of historical studies, no work has been written about him in Persian, so this article can fill this gap and provide a suitable platform for further studies.

    Keywords: Eric John Ernest Hobsbawm, Social history, On History, Philosophy of history, Historical materialism