فهرست مطالب

معارف اهل بیت (ع) - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

نشریه معارف اهل بیت (ع)
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس شفیعی* صفحات 9-27
    ارزشها به عنوان خرده سیستم در سیستم رفتاری تلقی می شود که این مقاله در صدد تبیین آن بوده و در پاسخ به این سوال که مدل سیستمی ارزشها درتحلیل رفتار فردی در اربعین حسینی چگونه است تدوین گردیده است؛ نوع روش در پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای با استفاده از ابزار فیش برداری وتحلیل یافته ها بابهره گیری از روش تحلیل محتوا ناظر به روش اجتهادی است؛ نتایج تحقیق نشان می دهد که ارزشها می تواند خرده سیستمی در درون سیستم فردی رفتاری تلقی گردد که دروندادآن ارزشهای ابزاری (دنیایی) ، فرایند آن، ارزشهای هدف (آخرتی)و برونداد آن، ارزشهای معطوف به رفتار است وبالطبع خود ارزشها به عنوان عنصر دروندادی سیستم فردی رفتار بوده که با رفتار فردی در اربعین حسینی رابطه معناداری دارد و ازاینروست که به عنوان رهیافت این تحقیق می توان ادعا کرد که ارزشها بر رفتار فردی در اربعین حسینی تاثیر دارند .
    کلیدواژگان: ارزشها، سیستم رفتاری فردی، اربعین حسینی، ارزشهای ابزاری، ارزشهای هدف
  • محمد صحاف کاشانی* صفحات 29-51
    بشر از دیرباز به دنبال وضع قوانینی برای کاهش آسیب های منازعات مسلحانه به خصوص بر غیرنظامیان بوده است. در دنیای مدرن این اصول در قالب قوانین «حقوق بشر دوستانه بین المللی» یا «حقوق جنگ» در کنوانسیون های مختلف به تصویب رسید که مهم ترین آن کنوانسیون چهارگانه ژنو 1949 م. است. بخشی از این قوانین مربوط به حفاظت از زنان، کودکان و غیر نظامیان است. در این تحقیق درصدد بررسی مسیله حفاظت از جان غیرنظامیان به خصوص کودکان و زنان در منازعات مسلحانه از  منظر متون مقدس اسلام و مسیحیت و همچنین دیدگاه های الهی دانان مسلمان و مسیحی هستیم. هدف از این پژوهش نشان دادن این مسیله است که قوانین مدرن حقوق بشردوستانه تا چه میزان ریشه در متون مقدس اسلام یا مسیحیت دارد. روش پژوهش در این تحقیق مبتنی بر روش کتابخانه ای و بررسی متون مقدس و الهیات دو دین اسلام و مسیحیت است. طبق نتایج این تحقیق گرچه در متون مقدس اسلام و مسیحیت به خصوص در عهد عتیق تفاوت چشمگیری در خصوص رعایت حقوق غیر نظامیان دیده می شود ولی این تفاوت در فتوای الهی دانان مسلمان و مسیحی کمتر می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق جنگ، غیرنظامیان، زنان، کودکان، قرآن، بایبل
  • مجتبی گراوند، داریوش نظری، طاهره نظری ایلخانی آبادی* صفحات 53-75
    سامان دهی و تربیت درست جامعه انسانی، مهارت ویژه ای می طلبد که نمونه آن را می توان در سیره رسول خدا (ص) یافت. هدف این پژوهش، دستیابی به مولفه های تربیتی استادان و مربیان سرآمد از منظر پیامبر (ص) است. روش این پژوهش، تحلیلی استنتاجی به شیوه تحلیل متن و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است. منابع پژوهش، کتب تاریخی و حدیثی مرتبط با سیره نبوی است. پژوهش بر مبنای این سوال اصلی سامان یافته است که مولفه های استادان و مربیان سرآمد از منظر پیامبر اعظم حضرت محمدn کدام اند؟ فرضیه چنین قلمداد می شود که استادان شایسته مربیانی اند که توانایی تعمیق یا تغییر در ساحت های شناختی، عاطفی و مهارتی را در جهت تعالی جامعه دارند. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که در سیره نبوی نگرش و ارزش، لایه های مقدماتی شایستگی و دانش، بینش،  مهارت ها، رفتار و منش اخلاق، لایه های تمایزگرا به شمار می روند که هر یک مستلزم زیرمجموعه هایی از جمله: علم مفید، اخلاص و انگیزه الهی، وحدت و آرمان خواهی مشترک، مخاطب شناسی، تکریم و احترام، تغافل و چشم پوشی به موقع، نوآوری و خلاقیت، تعهد، تواضع علمی و... است. در نهایت، استادان و مربیان شایسته در سایه تعهد و تبیین، می توانند نسلی فرهیخته با مبانی درست فرهنگی پرورش دهند.
    کلیدواژگان: شایستگی مقدماتی، شایستگی تمایزگرا، استادان و مربیان سرآمد، حضرت محمد (ص)
  • مجید خرسندی* صفحات 77-100
    وقف و اعمال خداپسندانه مشابه آن، از دیرباز و قبل از اسلام به اشکال گوناگون در تاریخ بشر و در میان پیروان تمام ادیان آسمانی وجود داشته است به طوری که صومعه ها، معبدها، آتشکده ها، کاهنان و موبدان از منافع این وقفیات اداره می شده اند. امت ها با اختلاف ادیان و شرایع با انواعی از تصرفات مالی آشنا بودند که از حیث مفهوم دور از حدود معنای وقف اسلامی نیست. این جستار با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به تاریخچه موقوفات حضرات معصومین(ع) در دین مبین اسلام است.
    دسته بندی منطقی و آگاهی از وجود پیشینه موقوفات معصومین(ع) در دین مبین اسلام هدف این جستار برای ترغیب و زمینه سازی گسترش فرهنگ غنی وقف در جامعه برای بهرمندی از برکات فراوان آن است. بنا بر یافته های این پژوهش، سنت حسنه وقف از اول خلقت بشریت همراه با ایشان بوده اگرچه در ادیان گذشته در قالب اعمال و اشکال شبیه به عمل وقف بوده؛ اما اسلام آن را در مسیری روشن، منطقی، هدفدار، مترقی و دقیق قرار داده است. با بیان مصادیق بارز آن در طول تاریخ اسلام همراه با مستندات روایی و تاریخی نیل به هدف مذکور میسر می شود.
    کلیدواژگان: تاریخچه وقف، موقوفات، ائمه معصومین(ع)، صدقه جاریه
  • مرضیه علیپور * صفحات 101-139

    هنر شیعی، هنری توحیدی است که با تاکید بر دو اصل امامت و عدالت در حیطه هنر اسلامی قرار می گیرد. برخی تشکیل حکومت صفویه را زمینه ساز پیدایی این هنر در نظر گرفته و این دوره را سرآغاز هنر شیعی دانسته اند، ولی باید گفت شیوع هنر شیعی در ایران در یک روند تدریجی از عصر ایلخانیان آغاز شده و در عصر تیموری رواج و تداوم یافته و در عصر صفوی تثبیت شده است. وجود گرایش های شیعی در میان ایرانیان، مضامین و عناصری از باورهای شیعی در نگارگری تجلی نموده و باعث حضور چهره پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) در نگاره ها شده است. هدف این تحقیق شناسایی ویژگی های بصری «جایگاه اهل بیتb» در نگارگری دوره های ایلخانی و تیموری و ارتباط آن ها با اصول مذهب شیعه است. بر اساس مطالعات کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد تطبیقی، نگاره های دوره های ایلخانی و تیموری از بعد باورهای شیعه و چگونگی تصویرسازی و تحلیل عناصر زیبایی شناسی و نمادین آن ها بررسی شده اند. یافته ها نشان می دهد تصویرسازی نسخه هایی با مضامین شیعی و به ویژه اهل بیت(ع) همواره تحت تاثیر تفکر مذهبی هنرمندان و حامیان آن ها در دوران مختلف بوده است. چنان که در بیشتر نگاره های شیعی دوره ایلخانی از شیوه واقع گرایانه برای نمایش مولفه های بصری استفاده شده و گاه در آن ها نمادهای صریح و ساده ای نیز بروز کرده است، اما در دوره تیموری با افزایش گرایش های شیعی سعی شده با اجتناب از واقع گرایی و ورود به عرصه نمادگرایی، مضامین و شخصیت های شیعه را همان گونه که در مذهب شیعه انعکاس یافته، به تصویر درآیند و به این طریق بسترهای رشد عناصر نمادین نگاره های شیعی دوره صفوی فراهم شد.

    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، شیعه، نگارگری، دوره های ایلخانی و تیموری
  • محمد طاهری گندمانی*، عذرا خدائی، مهدی طاهری صفحات 141-165
    در بیان رخداد عاشورا و صحنه کربلا نویسندگان و تحلیلگران به انحای مختلف به بحث، گفت وگو و  تحلیل پرداخته اند. بعضی به بیان تاریخی این حادثه عظیم اکتفا کرده اند، عده ای نیز در کنار نقل تاریخی، به بیان تحلیل های سیاسی این امر اقدام نموده و عده ای هم به بیان ریشه ها، عوامل و نتایج آن پرداخته اند. نکته قابل ذکر اینکه کمتر به زیبایی های شگفت انگیز حسی ادراکی این رخداد عظیم و تاثیرات آن پرداخته شده است. در این تحقیق از این منظر به موضوع پرداخته و سعی شده به روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از زیبایی شناسی و همچنین با استفاده از اتفاقات مطرح و کلام بزرگان به این سوالات پاسخ داده شود که زیبایی در رخداد عظیم عاشورا و صحنه کربلا چگونه است و چه جایگاهی دارد و منظور بزرگانی چون حضرت زینب(ع)چیست که عاشورا و اتفاقات آن را جز زیبایی نمی بیند؟ برآیند پژوهش حاکی از آن است که رخداد عظیم عاشورا و همچنین صحنه کربلا بیش از آنکه یک صحنه تراژدی، تاریخی و سیاسی دینی باشد، یک تابلوی زیبایی شناسانه با تمامی مولفه های آن است که در صورت شناخت درست آن و حصول احساس و ادراک موضوع از منظر زیبایی شناسانه والا ترین، گسترده ترین، بادوام ترین و تاثیرگذارترین نتایج را بر مخاطبان خویش می گذارد.
    کلیدواژگان: زیباییشناسی، رخداد عاشورا، صحنه کربلا، ذهنی-عینی
|
  • Abbas Shafiee * Pages 9-27
    Values are considered as a subsystem in the behavioral system that this article tried to explain and in response to this question, what is the system model of values in the analysis of individual behavior in Hosseini's Arbaʿīn? The method of this research is descriptive and analytical, and the method of collecting information in the form of documents and libraries using the tool of data collection and analysis of findings, using the method of content analysis and observing the method of ijtihādī. The results of the research show that values can be considered as a sub-system within the behavioral individual system according to the scientific model of Rukij, whose input is instrumental (worldly) values, its process, goal values (hereafter) and its output is behavior-oriented values. And of course, the values themselves are the input element of the individual system of behavior, which has a meaningful relationship with individual behavior in Hosseini's Arbaʿīn
    Keywords: values, Individual Behavioral System, Arbaʿīn Hosseini, Instrumental Values, Goal Values
  • Mohammad Sahaf Kashani * Pages 29-51
    For a long time, people have sought to establish laws to reduce the harm of armed conflicts, especially on civilians. In the modern world, these principles were adopted in the form of "international humanitarian law" or "law of war" laws in various conventions, the most important of which was the 1949 Geneva Quadrilateral Convention. Some of these laws are related to the protection of women, children and civilians. In this research, we are trying to investigate the issue of protecting the lives of civilians, especially children and women, in armed conflicts from the perspective of the holy texts of Islam and Christianity, as well as the views of Muslim and Christian theologians. The purpose of this research is to show the extent to which the modern laws of humanitarian law are rooted in the holy texts of Islam or Christianity. The research method is based on the library method and the study of the sacred and theological texts of two religions, Islam and Christianity. According to the results of this research, although in the holy texts of Islam and Christianity, especially in the Old Testament, there is a significant difference regarding the observance of the rights of civilians, but this difference becomes less in the fatwas of Muslim and Christian theologians.
    Keywords: Ethics of war, Civilians, Women, children, Qur’an, Bible
  • Mojtaba Garavand, Dariush Nazari, Tahere N Azari Ilkhani Abadi * Pages 53-75
    The proper organization and training of human society requires a special skill that can be found in the life of the Messenger of Allah (pbuh). The purpose of this research is to achieve the educational components of the best professors and trainers from the perspective of the Prophet (pbuh). The method of this research is an inferential analysis based on text analysis and library studies. The research sources are historical and hadith books related to the life of the Prophet (pbuh). The research is organized based on this main question: What are the components of excellent teachers and trainers from the perspective of the great prophet Muhammad (pbuh)? The hypothesis is that worthy professors are trainers who have the ability to deepen or change cognitive, emotional and skill areas in order to improve the society. The findings of the research indicate that in the life of the Prophet (pbuh), attitude and value, preliminary layers of competence and knowledge, insight, skills, behavior and character of ethics are considered differentiating layers, each of which requires subgroups such as: Useful science, sincerity and divine motivation, unity and common idealism, audience awareness, honoring and respecting, neglecting and overlooking in time, innovation and creativity, commitment, scientific humility, etc. Finally, competent professors and trainers, under the shadow of commitment and explanation, can raise an educated generation with correct cultural foundations.
    Keywords: Preliminary Competence, Distinguishing Competence, excellent teachers, trainers, the Prophet Mohammad (pbuh)
  • Majid Khorsandi * Pages 77-100
    Endowments and similar pious acts have existed since long ago and before Islam in various forms in human history and among the followers of all heavenly religions, so that monasteries, temples, fire temples, priests and religious leaders were governed by the benefits of these endowments. Nations, with differences in religions and laws, were familiar with types of financial possessions, which in terms of concept are not far from the limits of the meaning of Islamic endowment. Using library sources and using a descriptive and analytical method, this essay seeks to answer the history of the endowments of the infallible Imams (as) in the religion of Islam. Logical categorization and awareness of the existence of the history of the endowments of the infallible Imams (as) in the religion of Islam is the purpose of this essay to encourage and lay the groundwork for the development of the rich culture of endowments in the society to benefit from its many blessings. According to the findings of this research, the good tradition of endowment has been with them since the beginning of the creation of mankind, although in past religions it was in the form of deeds similar to the act of endowment, but Islam has placed it in a clear, logical, purposeful, progressive and precise path. By stating its clear examples throughout the history of Islam along with narrative and historical documents, it is possible to reach the mentioned purpose.
    Keywords: History of Endowment, the Infallible Imams (as), Ongoing Charity
  • Marziye Ali Poor * Pages 101-139

    Shiite art is monotheistic art, which is placed in the scope of Islamic art by emphasizing the two principles of Imamate and justice. Some have considered the formation of the Safavid government as the foundation for the emergence of this art and considered this period as the beginning of Shiite art, but it should be said that the spread of Shiite art in Iran started in a gradual process from the Ilkhanid era, and it spread and continued in the Timurid era and was stabilized in the Safavid era. The existence of Shiite tendencies among Iranians has manifested the themes and elements of Shiite beliefs in miniature and has caused the presence of the face of the Prophet (pbuh) and Ahl al-Bayt (as) in the miniatures. The purpose of this research is to identify the visual characteristics of "position of Ahl al-Bayt (as)" in the miniatures of the Ilkhanid and Timurid periods and their relationship with the principles of Shia religion. Based on library studies and with a descriptive analytical method and with a comparative approach, the miniatures of Ilkhani and Timurid periods have been examined from the perspective of Shia beliefs and how to depict and analyze their aesthetic and symbolic elements. The findings show that the illustration of versions with Shiite themes and especially Ahl al-Bayt (as) has always been influenced by the religious thinking of artists and their supporters in different era. As in most of the Shiite miniatures of the Ilkhani period, a realistic method is used to display visual components, and sometimes explicit and simple symbols have also appeared in them. However, in the Timurid period, with the increase of Shia tendencies, they tried to portray Shia themes and personalities as they were reflected in the Shia religion by avoiding realism and entering the field of symbolism, and in this way, the platforms for the growth of the symbolic elements of the Shiite miniatures of the Safavid period were provided.

    Keywords: Ahl al-Bayt (AS), Shia, Miniature, Ilkhani, Timurid Periods
  • Mohammad Taheri Gandomani *, Azra Khodai, Mehdi Taheri Pages 141-165
    In describing the events of ʿĀshūrā and the scene of Karbalā, writers and analysts have discussed and analyzed in different ways. Some have limited themselves to the historical expression of this great incident, some have also expressed the political analysis of this matter along with the historical narration, and some have expressed the roots, factors and results of it. It is worth noting that less attention has been paid to the amazing perceptual beauty of this great event and its effects. In this research, the issue has been addressed from this point of view, and it has been tried to answer these questions by means of descriptive and analytical method and using aesthetics, as well as by using relevant events and the words of elders, what is beauty like in the great event of ʿĀshūrā and the scene of Karbalā? And what is its position? And what is the meaning of elders like Lady Zainab (as) who sees ʿĀshūrā and its events as nothing but beauty? The result of the research indicates that the great event of ʿĀshūrā and also the scene of Karbalā is more than a tragic, historical and religious-political scene, it is an aesthetic painting with all its components, which in case of knowing it correctly and getting the feeling and perception of the subject from an aesthetic point of view, it can leave the highest, the most extensive, the most lasting and the most effective results on its audience.
    Keywords: Aesthetics, the Event of ʿĀshūrā, the Scene of Karbalā, Subjective-Objective