فهرست مطالب

نشریه رویکرد فلسفه در مدارس و سازمان ها
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا امینی تهرانی، ایرج علی اکبری* صفحات 1-18
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های تاب آوری با استفاده از کتاب تفکر و پژوهش ششم دبستان مبتنی بر اسناد بالادستی نظام آموزش و پرورش است.

    روش کار

    در این پژوهش کیفی که با روش کتابخانه ای و تحلیل محتوا انجام پذیرفت، تلاش گردید پس از استخراج مولفه ها و عوامل ایجاد کننده تاب آوری براساس پژوهش های روان شناختی با مراجعه به اسناد بالادستی نظام آموزش و پرورش، سند تحول بنیادین، نهج البلاغه و کتاب تفکر و پژوهش ششم در این راستا تبیین گردید.

    یافته ها

    تاب آوری نوعی کیفیت روان شناختی است که به افراد اجازه می دهد که در برابر ناملایمات زندگی با قرار گرفتن در شرایط و موقعیت های گوناگون و با انتخاب گزینه هایی که براساس ارزشها مطرح می گردد، فرد تلاش می کند تا بر تردیدهایش جهت انتخاب بهترین گزینه غلبه کرده و تصمیم گیری نماید و سپس با استفاده از نیروی عقل و خردورزی خویش و حس مسیولیت پذیری و شناخت توانایی ها و ویژگی های خویش جهت برطرف کردن ناملایمات زندگی و ارتباط برقرار کردن با دیگران برای تحقق اهداف خود تلاش نماید.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش عوامل ایجادکننده تاب آوری شامل تصمیم گیری، خردورزی، هویت، ارزش، مسیولیت پذیری و نظام مندی است که همگی اینها در سنت الهی و آیات و روایات دارای مفاهیم متناظر هستند و بر آنها تاکید شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، کتاب تفکر و پژوهش، اسناد بالا دستی نظام آموزش و پرورش
  • نرمین فرجی*، زینب مقدم صفحات 19-40
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه نظریه های ضمنی هوش با ذهنیت فلسفی و باورهای معرفت شناختی مدیران آموزشی مدارس متوسطه دخترانه شهر مریوان انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه مدیران زن مدارس متوسطه اول و دوم شهرستان مریوان به تعداد 75 نفر بوده که به صورت کل شماری تمامی آنها در پژوهش دخالت داده شده اند (یعنی حجم نمونه برابر با جامعه آماری در نظر گرفته شده است). جهت گردآوری اطلاعات از سه پرسشنامه باورهای ضمنی هوش عبدالفتاح و ییتس (2006)، ذهنیت فلسفی سلطانی (1375) و باورهای معرفت شناختی شومر (1990) استفاده شده است. داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که بین نظریه هوش افزایشی و نظریه هوش ذاتی با ذهنیت فلسفی و باورهای معرفت شناختی مدیران آموزشی مدارس متوسطه دخترانه شهر مریوان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (05/0>P). همچنین مولفه های ذهنیت فلسفی و باورهای معرفت شناختی توانایی پیش بینی باورهای ضمنی هوش را دارند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل می توان بیان نمود که مسیولان آموزشی با بهره مندی از نظریه های ضمنی هوش، می توانند زمینه لازم جهت رویش ذهنیت فلسفی و بهبود باورهای معرفت شناختی مدیران را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: نظریه های ضمنی هوش، ذهنیت فلسفی، باورهای معرفت شناختی، مدیران آموزشی
  • محمدموسی خورشیدی* صفحات 41-58
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر رهبری کوانتومی و آینده نگری نظام آموزشی کشور بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر بوشهر انجام شده است.

    روش کار

    جامعه آماری پژوهش حاضر 220 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهر بوشهر در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که از بین آنها تعداد 140 نفر طبق جدول مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مهارتهای کوانتومی مدیریت عظیمی و رضوی (1393)، پرسشنامه رهبری آینده نگر توسط کانگر و کاننگو (1988)، پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) و پرسشنامه ارزیابی کیفیت یادگیری دانش آموزان رحمانی (1389) بود که به صورت الکترونیکی در اختیار آزمودنی ها قرار گرفت و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاد از آزمون همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون در نرم افزار SPSS انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که با توجه به آزمون همبستگی اسپیرمن، میزان همبستگی بین رهبری کوانتومی و آینده نگری با عملکرد تحصیلی به ترتیب برابر با 0/998 و 0/932 بود و همچنین همبستگی بین  رهبری کوانتومی و آینده نگری با سطح یادگیری دانش آموزان نیز به ترتیب برابر با 0/869 و 0/729 بود. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که به ترتیب حدود 3/88 و 97 درصد تغییرات متغیر عملکرد تحصیلی، توسط تغییرات در متغیر رهبری کوانتومی تبیین گردید. اما در ارتباط با بحث یادگیری دانش آموزان مشخص شد که به ترتیب حدود 29/6 و 38/6 درصد تغییرات توسط رهبری کوانتومی و آینده نگری تبیین گردید. در نهایت اینکه تمامی فرضیه های تحقیق مورد تایید قرار گرفتند و رابطه بین متغیرهای از نوع مثبت و معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که با تقویت رهبری کوانتومی و آینده نگری نظام آموزشی کشور در بین معلمان می توان به بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی در مدارس کمک فراوانی نمود.

    کلیدواژگان: رهبری کوانتومی، آینده نگری، نظام آموزشی، عملکرد تحصیلی
  • حمیده شنبدی، محمد شیخیانی*، سید اصغر موسوی صفحات 59-71
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت مثبت اندیشی بر خشنودی شغلی معلمان مدارس ابتدایی شهرستان تنگستان انجام شده است.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر 471 نفر از معلمان مدارس ابتدایی شهرستان تنگستان بود. حجم نمونه پژوهش 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس بود. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه خشنودی شغلی اسمیت، کندال و هالین (1959) بود.

    نتایج

    میانگین نمره هر یک از مولفه های خشنودی شغلی یعنی، ماهیت کار، همکاران، ارتقاء، حقوق، محیط کار و سرپرستی در مشارکت کنندگان گروه آزمایش در مرحله پس آزمون بیشتر از گروه کنترل می باشد، به عبارت دیگر می توان گفت که آموزش مهارت مثبت اندیشی منجر به بهبود هر یک از مولفه های خشنودی شغلی یعنی، ماهیت کار، همکاران، ارتقاء، حقوق، محیط کار و سرپرستی در مشارکت کنندگان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که با تقویت آموزش مهارت مثبت اندیشی در بین معلمان می توان به بهبود خشنودی شغلی آنان در مدارس کمک فراوانی نمود.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت مثبت اندیشی، خشنودی شغلی، معلمان
  • مرتضئ کردی* صفحات 72-84
    هدف

    این پژوهش با هدف اثربخشی تکنیک آزادسازی احساس (EFT) بر اضطراب بیان دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر باغملک در سال 401-1400 انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهر باغملک در 6 مدرسه دولتی با حجم 1261 نفر بودند که به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی و بر اساس نمره برش پرسشنامه ها 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش طی 6 جلسه 50 دقیقه ای مورد آموزش تکنیک آزادسازی احساس قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اضطراب سخنرانی (PSAS) بارسولومی و هولیهان (2016) و جمع آوری و با روش تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS-23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد میانگین مولفه های شناختی، فیزولوژیکی، اضطراب بیان کل در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در کاهش یافته است، اما در مولفه اضطراب رفتاری بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد تکنیک آزادسازی احساس تاثیر معناداری بر اضطراب شناختی 0/31 =Eta، رفتاری 0/23 =Eta، فیزیولوژیکی 0/23 =Eta و اضطراب بیان 0/42=Eta دارد.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش نشان می دهد که توجه به آموزش تکنیک آزادسازی احساس برای دانش آموزان دارای اضطراب بیان از ضرورت های پژوهش محسوب می شود و برگزاری دوره هایی در این زمینه در مراکز آموزشی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آزادسازی احساس، (EFT)، اضطراب بیان
  • پروانه مهرجو* صفحات 85-96
    هدف

    هدف اصلی این مقاله، بررسی اهمیت تقویت روحیه پژوهش و سرزندگی تحصیلی است. روحیه پژوهندگی به معنای علاقه و انگیزه به یادگیری و پیشرفت تحصیلی و سرزندگی تحصیلی نیز به معنای رضایت و خشنودی دانش آموزان از فرآیند یادگیری و تحصیل است.

    روش کار

    این مقاله به روش توصیفی - تحلیلی با ابزار فیش برداری و تکنیک اسنادی به جمع آوری اطلاعات پرداخته است. در این راستا، ابتدا روحیه پژوهش و سرزندگی تحصیلی تبیین می شود. سپس، راهکارهای برای تقویت روحیه پژوهش و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان معرفی می شوند.

    نتایج

    از یافته های پژوهش برای تقویت روحیه پژوهشگری به تاثیر آموزش فلسفه، مدارس پژوهنده، منابع و امکانات، سبک تفکر و تدریس معلمان، تعاملات موثر معلم با دانش آموزان، آموزش های جذاب و متنوع، برگزاری پروژه ها و ارایه ها و نحوه ی ارزشیابی می توان اشاره کرد. همچنین از یافته های پژوهش برای تقویت سرزندگی تحصیلی سه دسته کلی شامل عوامل 1-روانشناختی مربوط به تحصیل (مدیریت استرس)2- عوامل مربوط به خانواده و همسالان(ایجاد ارتباط و همکاری با خانواده) و 3- عوامل مربوط به مدرسه(معلمان، ایجاد محیط یادگیری مثبت، استفاده از روش های آموزشی متنوع)شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    در پایان، با استفاده از این راهکارها، می توان روحیه پژوهندگی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان را تقویت کرد و آن ها را به دستیابی به عملکرد بهتر و انگیزه بیشتر در مسیر تحصیلی شان تشویق کرد.

    کلیدواژگان: روحیه، پژوهندگی، سرزندگی، دانش آموزان
|
  • Zahra Amini Tehrani, Iraj Ali Akbari* Pages 1-18
    Introduction

    The current research was conducted with the purpose of explaining resilience using the teachings of Imam Sajjad (AS). Resilience is a category that has been proposed as a mental or emotional strength that gives a person the ability to deal with crises and enables a person to quickly return to the pre-crisis situation. There are differences between resilience and the Quranic concept of patience and tolerance in the Islamic tradition. It seems that these concepts have a lot in common in their internal components and creating factors.

    Method

    This research is one of the library researches that was carried out using the descriptive-analytical method. The scope of the research included texts related to the teachings of Imam Sajjad (AS) using a targeted approach. The data collection tool included questionnaires related to the concept of resilience in the teachings of Imam Sajjad (AS).

    Findings

    Based on the results of this research, factors that create resilience include positive instillation, maintaining preparation, maintaining good relationships with family, seeing problems and crises as bearable, accepting unchangeable conditions, having realistic goals and moving towards them. and self-confidence, all of which have corresponding meanings in the divine tradition and verses and traditions and have been emphasized on them.

    Conclusion
    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that by strengthening resilience through the teachings of Imam Sajjad (AS) among educators, it is possible to help improve their resilience in schools.

    Keywords: endurance, teachings of Imam Sajjad (AS), patience
  • Narmin Faraji*, Zeynab Moghadam Pages 19-40
    Introduction

    This research was conducted with the aim of investigating the relationship between implicit theories of intelligence and philosophical mindset and epistemological beliefs of educational principals of girls' secondary schools in Marivan city.

    Method

    The descriptive research method was of the correlation type and structural equation modeling method. The statistical population includes all the female principals of the first and second secondary schools of Marivan city, totaling 75 people, all of whom were included in the research (that is, the sample size is considered equal to the statistical population). In order to collect information, three questionnaires of the implicit beliefs of intelligence, Abdul Fattah and Yates (2006), Soltani's philosophical mentality (1375) and Schumer's epistemological beliefs (1990) were used. Data were analyzed using structural equation modeling.

    Findings

    The findings showed that there is a positive and significant relationship between the theory of incremental intelligence and the theory of innate intelligence with the philosophical mindset and epistemological beliefs of the educational principals of girls' secondary schools in Marivan city (P<0.05). Also, the components of philosophical mindset and epistemological beliefs have the ability to predict the implicit beliefs of intelligence.

    Conclusion

    Based on the results, it can be stated that the educational authorities, benefiting from the implicit theories of intelligence, can provide the necessary background for the development of philosophical mentality and the improvement of the epistemological beliefs of managers.

    Keywords: implicit theories of intelligence, philosophical mindset, epistemological beliefs, educational managers
  • Mohammad Mousari Khorshidi* Pages 41-58
    Introduction

    The current research was conducted with the aim of the impact of quantum leadership and foresight of the country's educational system on the academic performance of elementary school students in Bushehr city.

    Method

    The statistical population of the current study was 220 elementary school teachers in Bushehr city in the academic year 1402-1401, of which 140 were selected according to Morgan's table and using available sampling method. The data collection tools included Azimi and Rozavi's Quantum Management Skills Questionnaire (2013), Future Leadership Questionnaire by Kanger and Kanango (1988), Pham and Taylor's Academic Performance Questionnaire (1999) and Rahmani's Student Learning Quality Assessment Questionnaire (2016). It was provided electronically to the subjects and data analysis was done using Spearman's correlation test and regression analysis in SPSS software.

    Findings

    The results showed that according to the Spearman correlation test, the correlation between quantum leadership and foresight with academic performance was 0.998 and 0.932, respectively, and also the correlation between quantum leadership and foresight with the students' learning level. It was equal to 0.869 and 0.729 respectively. The results of the regression test showed that about 88.3 and 97% of the changes in the academic performance variable were explained by the changes in the quantum leadership variable, respectively. But in connection with the discussion of students' learning, it was found that about 29.6 and 38.6 percent of the changes were explained by quantum leadership and foresight, respectively. Finally, all research hypotheses were confirmed and the relationship between variables was positive and significant.

    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that by strengthening the teaching of positive thinking skills among teachers, it is possible to improve their job satisfaction in schools.

    Keywords: quantum leadership, foresight, educational system, academic performance
  • Hamideh Shanbedi, Mohammad Sheikhiani*, Seyed Asghar Mousavi Pages 59-71
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of investigating the effect of positive thinking skills training on the job satisfaction of elementary school teachers in Tangistan.

    Method

    The current research method was quasi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the present study was 471 primary school teachers in Tangistan. The sample size of the research was 30 people by sampling method. The data collection tool included Smith, Kendall and Hallin's job satisfaction questionnaire (1959).

    Findings

    The average score of each component of job satisfaction, i.e, the nature of work, colleagues, promotion, salary, work environment and supervision in the participants of the experimental group in the post-test stage is more than the control group, in other words, it can be said that the positive skill training Thinking led to the improvement of each component of job satisfaction, i.e, the nature of work, colleagues, promotion, salary, work environment and supervision in the participants of the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    The general conclusion of the research showed that by strengthening the teaching of positive thinking skills among teachers, it is possible to improve their job satisfaction in schools.

    Keywords: teaching positive thinking skills, job satisfaction, teachers
  • Mortaza Kordi* Pages 72-84
    Introduction

    This research was conducted with the aim of the effectiveness of the Emotional Release Technique (EFT) on the expression anxiety of the second secondary students of Baghe Malek city in 2021-2022.

    Method

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all the male students of the second secondary level of Bagh-e Malek city in 6 public schools with a volume of 1261 people, 30 people were selected as a sample by random cluster sampling and based on the cutoff score of the questionnaires. 15 people were randomly replaced in the experimental group and 15 people in the control group. The experimental group was trained in emotion release technique during 6 sessions of 50 minutes. The data were collected and analyzed using SPSS-23 software using the public speaking anxiety questionnaire (PSAS) by Barsolumi and Houlihan (2016).

    Findings

    The results of multivariate analysis of variance showed that the mean of the cognitive, physiological, and total expression anxiety components in the experimental group decreased compared to the control group, but no significant difference was observed in the behavioral anxiety component between the two groups. Also, the results of covariance analysis showed that the emotion release technique has a significant effect on cognitive anxiety Eta = 0.31, behavioral Eta = 0.23, physiological Eta = 0.23 and expression anxiety Eta = 0.42.

    Conclusion

    The general conclusion of the research shows that paying attention to the training of emotion release technique for students with expressive anxiety is one of the necessities of the research and it is recommended to hold courses in this field in educational centers.

    Keywords: Emotional release technique (EFT), expression anxiety
  • Parvaneh Mehrjoo* Pages 85-96
    Introduction

    The main objective of this article is to examine the importance of enhancing research enthusiasm and academic satisfaction. Research enthusiasm refers to the interest and motivation for learning and academic progress, while academic satisfaction refers to the contentment and happiness of students with the learning and educational process.

    Method

    This article has employed a descriptive-analytical method using data collection tools such as surveys and documentary techniques. In this regard, it first explains the concepts of research enthusiasm and academic satisfaction. Then, it introduces strategies for enhancing research enthusiasm and academic satisfaction among students.

    Findings

    The research findings regarding enhancing research enthusiasm highlighted the impact of various factors, including philosophy education, research-oriented schools, resources and facilities, teachers' thinking and teaching styles, effective teacher-student interactions, engaging and diverse educational approaches, project-based learning, presentations, and assessment methods. Furthermore, the research findings for promoting academic satisfaction were categorized into three main groups: 1) cognitive factors related to studying (stress management), 2) factors related to family and peers (establishing communication and collaboration with family), and 3) factors related to the school (teachers, creating a positive learning environment, and utilizing diverse teaching methods).

    Conclusion

    In conclusion, by employing these strategies, it is possible to enhance students' research enthusiasm and academic satisfaction, encouraging them to achieve better performance and greater motivation in their educational journey.

    Keywords: Spirit, research, vitality, students