فهرست مطالب

مطالعات کمی در مدیریت - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1402)

نشریه مطالعات کمی در مدیریت
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره سادات طباطبایی مزرعه نو، علیرضا چناری*، صغری افکانه صفحات 3-28

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل سیستمی سرمایه فکری مدیران درآموزش و پرورش استان قم، انجام شده است. این پژوهش از نوع کیفی با روش تحلیل محتوای است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان، متخصصین و افراد آگاه در زمینه موضوع پژوهش که با روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 20 نفر با توجه به اصل اشباع درنظر گرفته شد. تجزیه تحلیل داده های کیفی از طریق تکنیک کیفی تحلیل محتوا منتج به استخراج 3مولفه و 20 مقوله انجامید که سه بعد به ترتیب شامل سرمایه انسانی و زیر مقوله های: آموزش و توانمند سازی، شایستگی مدیران، نگرش مدیران، خلاقیت و نوآوری، توانایی مدیران، پایداری مدیران، رضایت مدیران، دانش مدیران و بعد سرمایه رابطه ای شامل: تعامل و روابط کاری، مشتریان و ذی نفعان، رضایت و وفاداری مشتریان، دانش بازار، قرار دادها و توافقات و دربعد ساختاری شامل زیر مقوله های فرهنگ سازمان، ساختار سازمانی، یادگیری سازمانی، سیستم اطلاعاتی، فرایندهای سازمانی، مالکیت فکری، سرمایه اجتماعی بود.

    کلیدواژگان: مالکیت فکری، سرمایه فکری، مدیران و آموزش و پرورش
  • مرتضی حاجی عباسی، محمدابراهیم حسن خانی*، محمدرضا آزاده دل صفحات 29-51

    معاملات و رویدادهای اقتصادی از راه گردآوری شواهد به وسیله حسابداران مستند و در حساب;ها ثبت می شود. نتیجه ی معاملات در چارچوب گزارش های مالی در اختیار اشخاص ذینفع قرار می گیرد. این در حالی است که اطلاعات جهت دار، گمراه کننده، نامربوط یا ناقص می;تواند موجب تصمیم گیری نادرست شود. حسابرسان به عنوان امین سهامداران با نگرش تردید حرفه ای می توانند در این مسیر نقش موثر خود را ایفا نموده و جلوی ارایه نادرست اطلاعات را بگیرند.هدف این پژوهش، بررسی اثرگذاری تعهد حرفه ای وتعهد سازمانی بر رابطه دلبستگی شغلی با تردید حرفه ای درحرفه حسابرسی است. نمونه آماری این پژوهش شامل 392 نفر از حسابرسان شاغل در حرفه حسابرسی در سال 1398 بوده که با روش نمونه;گیری تصادفی انتخاب گردید. پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی- همبستگی بوده و داده;های پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع;آوری شده است. برای بررسی تاثیرگذاری متغیرهای پژوهش بر تردید حرفه ایی و همچنین برای برازش الگوی پیشنهادی از روش مدل معادلات ساختاری به کمک نرم افزار pls استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد تعهد حرفه ای و تعهد سازمانی اثر مداخله کننده;ای بر رابطه دلبستگی شغلی و تردید حرفه ای دارد.

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، دلبستگی شغلی، تعهد حرفه‎ای، تردید حرفه‎ای
  • محمد مرادی، محمدصادق حری*، ایرج نوری صفحات 52-84

    موسسات اعتباری برای در اختیار قرار دادن انواع تسهیلات اعطایی به مشتریان خود، نیاز به انجام بررسی های کاملی به منظور شناخت متقاضیان از ابعاد کیفی و کمی دارند تا از این راه، ارزیابی کاملی از سنجش توان بازپرداخت و محاسبه احتمال عدم بازپرداخت تسهیلات و خدمات تامین مالی از سوی آنان به عمل آید، این بررسی ها را به طور عام اعتبارسنجی گویند. هدف از انجام این تحقیق رتبه بندی گروه های مشتریان و تعیین بخش های برتر از آنها می باشد تا با استفاده از آن شرکت کارگزاری بتواند عملیات تخصیص اعتبار را به نحوی مکانیزه انجام دهد. برای این منظور پس از پیش پردازش اولیه از داده ها، آنها به شکل مدل RFM 1 پردازش می شوند. سپس با استفاده از شبکه عصبی SOM 2 به عنوان یکی از الگوریتم های خوشه بندی، مشتریان به 10 خوشه تبدیل خواهند شد. در ادامه با استفاده از مدل پیشنهادی، خوشه ها رتبه بندی می شوند. خوشه های برتر شناسایی و عملیات اعطای تسهیلات برای اعضای این خوشه ها انجام می شود. در نهایت سه خوشه 5، 1 و 7 به عنوان خوشه های برتر تعیین شدند که به عنوان مشتریان هدف می باشند. ضریب تسهیلات اعطایی به این سه خوشه برتر به ترتیب 271/0، 173/0 و 556/0 می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک اعتباری، اعتبار سنجی مشتریان، RFM، شبکه عصبی SOM
  • حسین ذوالفقار دهنوی، مهدی محمد زاده واشان، *حسین حکیم پور، حمید رضائی فر صفحات 85-105

    با رقابتی شدن شرایط بازار در بخش صنعت بانکداری، مشتری وفادار به عنوان سرمایه اصلی محسوب می شود. اعتبار برند و تخصصی بودنش در ایجاد وفادارای در مشتریان نقش بسزایی دارد. در این راستا، پژوهش پیش رو با هدف شناسایی و تبیین سناریوهای فراروی اعتبار برند در صنعت بانکداری با رویکرد ترکیبی کمی- کیفی انجام شد. روش شناسی حاکم بر پژوهش، توصیفی تحلیلی است. درون داده های مورد نیاز با روش کتابخانه ای و میدانی گرد آوری و با بهره گیری از نرم افزار های میک مک، سناریو ویزارد و ونسیم و مدل آنتروپی شانون مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که از هجده وضعیت احتمالی مربوط به پنج سناریو با سازگاری قوی، وضعیت هایی که سناریوهای فراروی اعتبار برند صنعت بانکداری را در آستانه بحران بیان می کنند، بیشترین وضعیت های احتمالی ممکن را در بر می گیرند. بر این پایه، راهکار ارایه تسهیلات مالی متناسب با نیازهای مشتری با بهره گیری از فن آوری های به روز و شناخت عمیق تر مشتری، مناسب ترین راهکار از دیدگاه خبرگان شناخته شد.

    کلیدواژگان: اعتبار برند، صنعت بانکداری، رویکرد آینده پژوهی، وضعیت در آستانه بحران
  • تقی ترابی، رضا رادفر، محمدرضا معتدل، نازنین پیله وری، امیرمحمد محتشم* صفحات 106-123

    هدف این پژوهش ارایه ی یک روش جدید برای انتخاب سبد سهام با استفاده از روش ارزیابی فازی ترکیبی و الگوریتم ژنتیک می باشد. انتخاب سبد سهام یک مسیله ی چند هدفه/معیاره در مدیریت مالی است. این روش در دو مرحله سبد سهام را انتخاب می کند. در مرحله ی اول به کمک ارزیابی فازی ترکیبی و الگوریتم ژنتیک، وزن معیار ها محاسبه می شود. در مرحله ی دوم به کمک ارزیابی فازی ترکیبی ، سبد سهام رتبه بندی می شوند. از الگوریتم ژنتیک چند هدفه برای تعیین مرز کارا بین ریسک و بازده استفاده شده است. در این پژوهش از عملکرد صنایع عمرانی، ساختمانی، سرمایه گذاری و تولیدکنندگان مصالح و ابزارآلات ساختمانی در بازه ی زمانی 1396-1400 برای انتخاب سبد سهام استفاده کردیم. مزیت اصلی این روش ، کمک به سرمایه گزاران در بازار سهام برای انتخاب سبدی که دارای بهترین عملکرد است، می باشد، عملکرد خود شرکت ها در بازار سهام و انتخاب سبد سهام به نظر خبرگان و متخصصان وابسته نمی باشد .

    کلیدواژگان: ارزیابی فازی ترکیبی، الگوریتم ژنتیک، انتخاب سبد سهام
  • اردلان حسینی، حسن مهرمنش*، حمدرضا کسرایی صفحات 124-165

    صنعت خودرو یکی از صنایع مهم و پیشرو در کشور است که نقش مهمی در تولید درآمد و رشد اقتصادی کشور دارد. بنابراین، وجود سیستم های پایدار به منظور تولید به هنگام و باکیفیت از ضرورت خاصی در صنعت خودروسازی برخوردار می باشد. مدل های مختلفی در صنایع خودروسازی بر پایه سیستم های تولید غیرپایدار ارایه شده اند که هر یک محدودیت ها و مزایایی خاص خود را دارند. با توجه به اینکه مدیران تمایلی به بکارگیری سیستم های پایدار به دلیل پیچیدگی آنها ندارند اما این سیستم ها نیازمند یک تحول اساسی در صنایع بنیادی همچون صنعت خودروسازی می باشد. تاکنون روشی که بتواند ضرورت سیستم تولید پایدار خودروهای تجاری کشور در شرایط تحریم را به وسیله پویا شناسی سیستم بررسی نماید ارایه نگردیده است.در این مقاله علاوه بر مدل سازی روش های مختلف سیستم تولید پایدار، نقش و اهمیت این سیستم، عوامل موثر بر سیستم در شرایط تحریم با ارایه یک مدل پویایی تولید پایدار در صنعت خودروسازی مورد بررسی قرار گرفته است. جهت دستیابی به هدف مدنظر لازم است که مولفه ها و متغیرهای اصلی این الگو شناسایی شده و سپس مورد آزمون قرارگیرند، تحقیق های صورت گرفته از نظر هدف گیری و جهت تحقیق به دسته های کاربردی، تحقیق و توسعه، قابل تقسیم بندی می باشند، ماهیت این پژوهش ، ماهیت بنیادی کاربردی می باشد.

    کلیدواژگان: تولید پایدار، تولید در کلاس جهانی، توسعه پایدار، پویاشناسی سیستم، صنعت خودرو
  • مهرداد نصیری، پروانه نصیری* صفحات 166-193

     پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر اعتماد مشتریان در استفاده از بانکداری الکترونیکی بانک توسعه تعاون ابهر تدوین شد. این پژوهش ازنظر نوع هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. برای جمع آوری داده های تحقیق از روش پیمایش (پرسشنامه) استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه مشتریان بانک توسعه تعاون که از خدمات بانکداری الکترونیک بانک استفاده کرده اند تشکیل می داد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای جامعه نامحدود 384 نفر برآورد گردید.آزمون فرضیه های پژوهش از طریق معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل صورت پذیرفت.نتایج نشان داد متغیرهای امنیت درک شده، نفوذ اجتماعی، مهارت فردی، سازگاری درک شده بر اعتماد به خدمات بانکداری الکترونیک تاثیر مثبت و معناداری دارد همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که امنیت درک شده بر نفوذ اجتماعی و مهارت فردی بر سازگاری درک شده تاثیر مثبت و معناداری دارد. از طرفی دیگر متغیرهای نفوذ اجتماعی و سازگاری درک شده در ارتباط بین امنیت درک شده و مهارت فردی با اعتماد نقش متغیر حد واسط دارند.

    کلیدواژگان: اعتماد، نفوذ اجتماعی، سازگاری درک شده، امنیت درک شده، مهارت فردی
  • سمیه راسخ، امیر محمدزاده*، محسن صیقلی صفحات 194-229

    در پژوهش حاضر به ارایه مدل بهینه سازی تصمیم گیری سبد سهام بر مبنای مدل های کاپولا و گارچ در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها در گروه پژوهش های توصیفی- همبستگی قرار دارد. هم چنین، نمونه آماری پژوهش شامل 50 شرکت فعال تر در سه ماهه چهارم سال 1399 می باشند که برای این منظور اطلاعات بازده ماهانه سهام این شرکت ها طی دوره زمانی 10 ساله بین سال های 1390 الی 1399 مورد مطالعه قرار گرفت و از این رو تعداد 120 ردیف مشاهده برای هر شرکت مبنای تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های این مطالعه نشان می دهند که مدل ARMA-GARCH- Capula از کارایی لازم برای بهینه سازی تصمیم گیری سبد سهام برخوردار است. علاوه بر این، کارایی پورتفوی حاصل از مدل GARCH- Capula بیشتر از پورتفوی اوزان یکنواخت می باشد. ضمن اینکه مدل GARCH-Capula بیشترین کاهش ریسک پورتفوی را در بین مدل های مورد بررسی داراست.

    کلیدواژگان: بهینه سازی تصمیم گیری، سبد سهام، مدل Copula -GARCH، ریسک پورتفوی
|
  • Tahereh alsadat Tabatabaei Mazraeno, Alireza Chenari *, Soghra Afkaneh Pages 3-28

    The current research was conducted with the aim of providing a systemic model of the intellectual capital of managers in the education organization of Qom province. This research is of a mixed type (qualitative-quantitative). The statistical population in the qualitative part of the research includes: experts, specialists and knowledgeable people in the field of the research topic, which was considered to be 20 people with the purposeful non-random sampling method according to the principle of saturation. The second group of the statistical population of this research includes: all managers of education organization of Qom province, numbering 1100 people, using simple random sampling method and calculating the sample size with Morgan's formula, 285 people were selected as subjects. But due to the possibility of dropping, 300 questionnaires were completed. The sampling method in the quantitative part is also random. Cronbach's alpha was used to check the reliability of the questionnaire. The analysis of qualitative data through the qualitative technique of content analysis led to the extraction of 3 components and 20 categories, which three dimensions respectively include human capital and subcategories: training and empowerment, competence of managers, attitude of managers, creativity and innovation, ability of managers, sustainability Managers, managers' satisfaction, managers' knowledge and relational capital dimension including: interaction and working relationships, customers and stakeholders, customer satisfaction and loyalty, market knowledge, appointments and agreements and in the structural dimension including the subcategories of organizational culture, organizational structure, learning It was organizational, information system, organizational processes, intellectual property, social capital. Data analysis was done in the quantitative section using SPSS and PLS software. Also, all factor loadings of the research component are higher than 0.3, so the components explain the intellectual capital model well. The results of the inferential analysis related to the quantitative data showed that: in the results of the chi-square test, the status of the system model of the intellectual capital of managers in the education organization of Qom province is high. Also, the results of the confirmatory factor analysis test of the variables showed that the obtained research model has a good fit, so the items explain their components well, and the researcher-made questionnaire of this research has high reliability and validity to explain the intellectual capital model. Keywords: intellectual capital; intellectual capital of managers; intellectual capital in education organization; General Department of Education of Qom province.

    Keywords: Intellectual Capital, Managers, Intellectual Property, education
  • Morteza Hajiabbasi, MohammadEbramim Hassankhani *, Mohammadreza Azadehdel Pages 29-51

    Economic transactions and events are documented and recorded in accounts through the collection of evidence by accountants. The result of the transactions will be made available to the interested parties within the framework of the financial reports.However, directional, misleading, irrelevant or incomplete information can lead to incorrect decisions. Auditors as trustworthy shareholders with a professional skepticism can play an effective role in this direction and prevent incorrect presentation of information.The purpose of this study was to investigate the effect of professional commitment and organizational commitment on the relationship between job attachment and professional skepticism in the audit profession. The statistical sample of this study included 392 auditors working in the auditing profession in 2019 which was selected by random sampling method.The present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of method and research data were collected using a questionnaire. The structural equation modeling method was used to evaluate the effect of research variables on professional skepticism and also to fit the proposed model using pls software.The results show that professional commitment and organizational commitment have an intervening effect on the relationship between job attachment and professional skepticism

    Keywords: Organizational Commitment, Professional Commitment, Professional Doubt, : Job Attachment
  • Mohammad Moradi, MohammadSadegh Horri *, Iraj Noori Pages 52-84

    In order to provide all kinds of facilities to their customers, credit institutions need to carry out complete surveys in order to know the applicants from qualitative and quantitative aspects, in order to fully evaluate the ability to repay and calculate the probability of non-repayment of facilities and services. Financially, these surveys are generally called validation. The purpose of this research is to rank the groups of customers and determine the best parts of them so that the brokerage company can perform credit allocation in a mechanized way. For this purpose, after the initial pre-processing of the data, they are processed in the form of RFM 1 model. Then, using the SOM 2 neural network as one of the clustering algorithms, the customers will be divided into 10 clusters. In the following, using the proposed model, the clusters are ranked. The best clusters are identified and the operation of granting facilities is done for the members of these clusters. Finally, three clusters 5, 1 and 7 were determined as the best clusters, which are the target customers. The coefficient of facilities granted to these top three clusters is 0.271, 0.173 and 0.556 respectively.

    Keywords: G32, RFM, JEl classification of keywords: C52, C45. credit risk management, customer validation, SOM neural network
  • Hossein Zolfaghardehnavi, Mehdi Mohammadzadehvashan *, Hossein Hakimpour, Hamid Rezaeifar Pages 85-105

    As the market conditions become more competitive in the banking industry, loyal customers are considered as the main capital. The reputation of the brand and its specialization play a significant role in creating customer loyalty. In this regard, the future research was conducted with the aim of identifying and explaining the future scenarios of brand credibility in the banking industry with a quantitative-qualitative combined approach. The methodology governing the research is descriptive-analytical. The required inputs have been collected by library and field methods and have been analyzed using Mic Mac, Scenario Wizard, Vensim and Shannon's entropy model. The results of the research showed that out of the eighteen possible situations related to five scenarios with strong compatibility, the situations that express the future scenarios of the brand credibility of the banking industry on the verge of the crisis include the most possible possible situations. Based on this, the solution of providing financial facilities according to the customer's needs by using up-to-date technologies and deeper knowledge of the customer was recognized as the most appropriate solution from the experts' point of view.

    Keywords: Banking industry, Brand Credibility, future research approach, situation on the verge of crisis
  • Taghi Torabi, Reza Radfar, Mohammadreza Motadel, Nazanin Pilevari, Amirmohammad Mohtasham* Pages 106-123

    The purpose of this paper is to present a new technique to the portfolio selection using Genetic Algorithm and Fuzzy Synthetic Evaluation. Portfolio selection is a multi-objective/criteria decision-making problem in financial management. The proposed approach (Genetic Algorithm and Fuzzy Synthetic Evaluation) solves the problem in two stages. In the first stage، by using genetic algorithm and fuzzy synthetic evaluation، weight of criteria will be calculated.  In second stage، using Fuzzy Synthetic Evaluation، Portfolios will be prioritized. A multi objective genetic algorithm is used to determine return and risk in the efficient frontier in Tehran stock market.  In this research, we have used of firms’ performance between 1396-1400 in chemical industries in order to determine portfolio selection. The main advantage of proposed approach is help an investor to find a portfolio which have Best performance، portfolio selection doesn’t rely to expert knowledge.  

    Keywords: Genetic Algorithm, Portfolio Selection, Fuzzy synthetic evaluation
  • Ardalan Hosseini, Hassan Mehrmanesh*, Ahmadreza Kasraei Pages 124-165

    The automobile industry is one of the important and leading industries in the country, which plays an important role in generating income and economic growth. Therefore, the existence of stable systems in order to produce on time and whit high quality is of special necessity in the automobile industry. Various models have been presented in the automobile industry based on non-sustainable production systems, each of has its own limitations and advantages. Considering that managers do not want to use stable systems due to their complexity. But this systems require a fundamental transformation in basic industries such as the automobile industry. So far, no method has been provided the can examine the necessity of a sustainable production system of commercial vehicles based on the dynamics system’s in the conditions of sanctions. In this article, in addition to modeling different methods of sustainable production system, the role and importance of this system, the factors affecting the system in the conditions of embargo, has been examined by presenting a dynamic model of sustainable production in the automobile industry. In order to achieve the intended goal, it is necessary that the main components and variables of this model are identified and test them. The research carried out in terms of targeting and research direction can be divided into applied, research and development categories. This research in fundamental and applied in nature.

    Keywords: Sustainable Development, Sustainable production, Automotive Industry, World-Class Production, dynamics- System
  • Mehrdad Nasiri, Parvaneh Nasiri* Pages 166-193

    The current research has been conducted with the aim of investigating the factors affecting customer trust in using electronic banking services of Abhar Tose'e Ta'avon Bank. This research is considered applied in terms of its objective and uses a survey method for data collection. The purpose of this article is practical and it used the survey method or questionnaire to collect research data.The statistical population of the study consisted of all customers of Abhar Tose'e Ta'avon Bank who have used electronic banking services. The sample size was estimated to be 384 individuals using Cochran's formula for an infinite population. The hypotheses of the research were tested through structural equation modeling using LISREL software. The results showed that perceived security, social penetration, individual skills, and perceived compatibility have a positive and significant impact on trust in electronic banking services. Furthermore, the results indicated that perceived security has a positive and significant effect on social penetration and individual skills. On the other hand, social penetration and perceived compatibility play the role of mediator variables in the relationship between perceived security and individual skills with trust.Keywords: perceived compatibility, perceived security, individual skills, social penetration, trust.

    Keywords: Trust, perceived compatibility, perceived security, individual skills, social penetration
  • Somayeh Rasekh, Amir Mohammadzadeh*, Mohsen Seighali Pages 194-229

    Therefore, in the present study, a model for stock portfolio optimization based on a combination of GARCH-copula models in the Tehran Stock Exchange was presented. The present study is in the group of descriptive-correlational researches in terms of practical purpose and data collection method. Also, the statistical sample of the study includes 50 more active companies in the fourth quarter of 1398. For this purpose, the monthly stock return information of these companies was studied over a period of 10 years between 2011 to 2020, and therefore the number 120 rows of observations for each company are the basis of the analysis. The findings of this study show that that the Garch-Copola EVT method has the necessary efficiency to form a portfolio. In terms of risk criteria, it can be seen that this method has presented the lowest risk among the existing methods, and these results confirm the relationship between risk and return in investment activities. Although in this method, a smaller return is obtained than other methods, but the risk will be lower for the investor. Therefore, it can be accepted that this method has been effective in order to optimize the stock portfolio. Comparing the performance of this method with the uniform weights method, it can be seen that the Sharpe ratio in the portfolio with uniform weights was significantly larger than this ratio in the Garch-Copola portfolio. Therefore, it seems that in terms of Sharpe's criterion, the uniform weights method performed better than the proposed method and this method did not have an acceptable efficiency in improving the performance of the portfolio compared to the uniform weights method. Although based on the Sharpe criterion, this method has shown the worst performance among the portfolio formation methods, but in terms of the risk criterion, it can be seen that the risk of this portfolio is significantly lower compared to other methods. Therefore, it can be accepted that the formation of the portfolio using the Garch-Copola EVT method has been able to reduce the portfolio risk compared to other methods.

    Keywords: Portfolio risk, GARCH-Copula Model, Stock Portfolio Optimization