فهرست مطالب

نشریه مطالعات بین رشته ای در آموزش
سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهلا حسینی*، مینو امراللهی صفحات 5-26

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ادراک از محیط یادگیری و عشق به یادگیری با نقش میانجی بهزیستی تحصیلی و خودتنظیمی تحصیلی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی با رویکرد معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش‏ آموزان دختر مدارس متوسطه اول دولتی و غیردولتی شهر یزد به تعداد 9093 نفر در سال تحصیلی 1402-1401 بود که بر اساس فرمول کوکرانتعداد 370 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه‏ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده از پرسشنامه عشق به یادگیری مک فارلن (2003)، ادراک از محیط یادگیری سویینی، سورنسن و کمیس (1992)، بهزیستی تحصیلی تومینین و همکاران (2012) و خودتنظیمی تحصیلی سواری و کریم زاده (1392) استفاده شد. برای تحلیل داده ‏ها ازنرم افزار SPSS و روش ‏های آمار توصیفی و استنباطی (فراوانی، میانگین، ضریب همبستگی پیرسون و نرمال بودن داده ‏ها و برای برازش مدل از نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج تحلیل داده ‏ها نشان داد که ادراک از محیط یادگیری بر عشق به یادگیری تاثیر مستقیم دارد،ادراک از محیط یادگیری بر بهزیستی تحصیلی تاثیر مستقیم دارد، ادراک از محیط یادگیری بر خودتنظیمی تحصیلی تاثیر مستقیم دارد، بهزیستی تحصیلی بر عشق به یادگیری تاثیر مستقیم دارد، خودتنظیمی تحصیلی بر عشق به یادگیری تاثیر مستقیم دارد و متغیرهای بهزیستی تحصیلی و خودتنظیمی تحصیلی در رابطه بین ادراک از محیط یادگیری و عشق به یادگیری نقش میانجی دارد، لذا می‏توان گفت کهادراک از محیط مدرسه، بهزیستی تحصیلی و خودتنظیمی تحصیلیاز متغیرهای مهم و موثر بر عشق به یادگیری می‏باشد.

    کلیدواژگان: ادراک از محیط یادگیری، عشق به یادگیری، بهزیستی، خودتنظیمی تحصیلی، دانش آموز
  • اعظم اسکندری*، مهدیه زحمتکش، فاطمه رحیم نژاد صفحات 27-48
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین جنبه های سلامت انسان،سلامت معنوی است که بر دیگر ابعاد آن، تاثیر بسزایی دارد. با توجه به اهمیت سلامت معنوی دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان،این پژوهش با هدف تعیین وضعیت سلامت معنوی دانشجومعلمان پردیس فاطمه الزهراء یزد مبتنی بر آموزه های اسلامی،و ارتباط آن با رشته تحصیلی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر،یک مطالعه مقطعی و توصیفی تحلیلی است.جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه فرهنگیان پردیس فاطمه الزهراء یزد میباشدکه درپنج رشته تحصیلی (شامل آموزش ابتدایی،آموزش الهیات،آموزش کودکان با نیازهای ویژه، امورتربیتی،ومشاوره) درسال 1402در حال تحصیل بوده اند.حجم نمونه بااستفاده ازجدول مورگان 265دانشجو میباشد.ابزار پژوهش، پرسشنامه سنجش سلامت معنوی مبتنی بر متون اسلامی، تدوین و اعتبارسنجی شده توسط اسکندری و همکاران (1400) می باشد.داده های جمع آوری شده با نرم افزار Spss، موردتجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    داده های جمع آوری شده در این پژوهش، در دو بخش توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور پاسخ به فرضیه های پژوهشی ازآزمونهای آمار استنباطی(خی دو و ضریب همبستگی پیرسون)استفاده شده است.براساس یافته های این پژوهش،سطح سلامت معنوی دانشجویان از بین سطوح ضعیف، متوسط، خوب و عالی، در سطح "خوب" قرار دارد.و رابطه معناداری بین رشته تحصیلی دانشجویان و سطح سلامت معنوی آنها وجود ندارد

    نتیجه گیری

    درپژوهش حاضر، سلامت معنوی دانشجویان،درسطح"خوب"قرار گرفته است؛از جمله مهمترین دلایل این امر،انجام مصاحبه ورودی وگزینش افراد ذی صلاح ازبین سایر داوطلبان میباشد.همچنین توجه به مراقبتهای معنوی از سوی مسیولین دانشگاه، وتقویت فضاهای معنوی و فرهنگی که در دانشگاه فرهنگیان در سطح مطلوبی انجام می شود،باعث شده سلامت معنوی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان یزد ازسطح مطلوبی برخوردارباشد

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، دانشجومعلم، دانشگاه فرهنگیان، رشته تحصیلی، سلامت
  • غلامرضا شریفی، علیرضا بابایی مزرعه نو*، کتایون اشرف، علی امیرچخماقی صفحات 49-60
    سابقه و اهداف

    هدف کلی از انجام این پژوهش تاثیر یک برنامه منتخب تمرینی بر ترکیب بدنی، استقامت قلبی تنفسی و قدرت قایقرانان نخبه آب های خروشان بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش شبه تجربی بوده که حجم نمونه را 12 نفر از قایقرانان تیم ملی در سنین 21-35 سال تشکیل می دادند. قبل از شروع برنامه اصلی تمرین شاخص های قد، وزن، شاخص جرم بدن،درصد چربی بدن، حداکثر اکسیژن مصزفی اندازه گیری شد. برنامه تمرین به صورت 2 روز در هفته تمرین استقامتی و 3 روز در هفته تمرین قدرتی به صورت مجزا برای خانم ها و آقایان، طی هشت هفته به اجرا در آمد و پس از 8 هفته نیز اندازه گیری مججد از این شاخص ها انجام شد. جهت مقایسه میانگین پیش آزمون و پس آزمون متغیرهای وابسته از آزمون t استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بدست امده t مشاهده شده در سطح P</05 تفاوت معناداری را بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون شاخص های وزن، جرم بدن،درصد چربی بدن، حداکثر اکسیژن مصزفی ورزشکاران نشان می دهد به عبارت دیگر، برنامه تمرینی اتخاذ شده در 8 هفته موجب افزایش توده بدون چربی بدن در ورزشکاران زن قایقران شده است. این افزایش هم در زنان و هم در مردان مشاهده شده است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد برنامه تمرینی بر شاخص جرم بدن، درصد چربی بدن، توده چربی بدن، حداکثر اکسیژن مصرفی ورزشکاران قایقران تاثیر داشته و بین میانگین نمرات نها تفاوت معناداری وجود داشت.واژگان کلیدی: ترکیب بدنی، استقامت قلبی تنفسی، قدرت، قایقرانان نخبه

    کلیدواژگان: ترکیب بدنی، استقامت قلبی تنفسی، قایقرانان، الاا، تتتت
  • محمدحسن لاله زاری*، غلامرضا کاکامنشادی صفحات 61-72

    دسترسی آسان به اطلاعات، تحول در روش های ارتباطی و توانایی استفاده از ابزارهای آموزشی نوین، باعث شده است که فناوری به عنوان یک ابزار قدرتمند در فرایند آموزش و یادگیری بکار برده شده و در ارتقای تعاملات و ارتباطات افراد موثر واقع شود. این تعاملات و ارتباطات، ابعاد برنامه درسی را تحت تاثیر قرار داده و باعث ایجاد برنامه درسی پنهان فناوری اطلاعات و ارتباطات می شوند. با توجه به اهمیت این برنامه درسی و نقش کلیدی آن در آموزش و یادگیری، هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین این برنامه درسی و هوش اجتماعی دانشجومعلمان می باشد. جامعه آماری این تحقیق، دانشجومعلمان پسر پردیس شهیدان پاک نژاد دانشگاه فرهنگیان یزد است. بر اساس جدول مورگان، تعداد 248 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی، متناسب با حجم جامعه انتخاب شدند. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه هوش اجتماعی ترومسو و پرسشنامه محقق ساخته برنامه درسی پنهان فناوری اطلاعات و ارتباطات می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به منظور بررسی معناداری اختلاف بین دو همبستگی استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین متغیر پیش بین برنامه درسی پنهان فناوری اطلاعات و ارتباطات با متغیر ملاک هوش اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل آماری نشان داد که از بین سه مولفه هوش اجتماعی، فقط مولفه پردازش اطلاعات اجتماعی رابطه معنا دار با این برنامه درسی دارد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، فناوری اطلاعات و ارتباطات، هوش اجتماعی، دانشجومعلمان، دانشگاه فرهنگیان
  • سیده فاطمه هاشمی*، هادی م عبدی صفحات 73-100
    هدف اصلی تعریف شده در همه سازمان های آموزشی و پژوهشی همواره دستیابی به سطح مطلوبی از موفقیت و دستآورد های علمی توسط اساتید و دانشجویان بوده است و دانشگاه فرهنگیان نیز به عنوان یکی از مراکز مهم و پر بازده ، از این قاعده مستثنی نیست. لذا بررسی دیدگاه افراد ذینفع در این محیط، که دراین پژوهش دانشجویان تلقی میشوند، میتواند در راستای بهبود هر چه بهتر عملکرد این سازمان آموزشی یاری رسان باشد.این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و از آنجا که در صدد توصیف میزان رضایت دانشجویان از دانشگاه فرهنگیان میاشد، توصیفی است.روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق استفاده از مقیاس کیفی با عنوان «طیف آزگود» است.این روش جهت سنجش تفکیک معنایی یا افتراق معنایی بین دو متغیر به کار می رود. بدین صورت که ابتدا ، محرک های ارایه شده به دانشجویان جهت دریافت دیدگاه آنها از دانشگاه فرهگیان که شامل مواردی چون : اساتید ، برنامه درسی ، سرای دانشجویی و کارکنان دانشگاهی بود را به دانشجویان در غالب پرسشنامه طیفی آزگود ارایه دادیم .لازم به ذکر است پایایی پرسشنامه ذکر شده با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ ، 7/ بدست آمد و روایی آن نیز از طریق روایی صوری که توسط اساتید مجرب مورد بررسی قرار گرفته بدست آمده. جامعه آماری انتخاب شده عبارت بود از کلیه دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاه های فرهنگیان استان لرستان که ورودی سال های 96، 97، 98 و99 بودند و تعداد آنها 1688 نفر گزارش شد.حجم نمونه طبق فرمول کوکران برابر با 313 است.
    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، دیدگاه، دانشجو معلم، استان لرستان، طیف آزگود 00:40
  • منصور دهقان منشادی*، زهرا سعادتی، حمیده همتی صفحات 101-116

    فرسودگی شغلی یک نشانگان روانشناختی است و بیشتر با شغل هایی که ساعت زیادی با انسان ها در ارتباط اند دیده می شود. هدف این پژوهش، بررسی رابطه فرسودگی شغلی معلمان ابتدایی بر پایه ی اعتقادات مذهبی و ذهن آگاهی با توجه به نقش میانجی تاب آوری بود. این پژوهش از نظر نوع هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات و ارتباط بین متغیرها جزء پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل معلمان دوره ابتدایی شهر یزد در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران 299 نفر انتخاب شدند. چهار پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش (1993)، تاب آوری کونور - دیویدسون (2003)، ذهن آگاهی فرایبورگ (2006) و اعتقادات مذهبی گنجویی و نایب زاده (1393) تکمیل شد. همچنین داده ها به کمک روش تحلیل مسیر و آزمون سوبل تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داده است که بین متغیرهای اعتقادات مذهبی، ذهن آگاهی با فرسودگی شغلی رابطه ای خطی و معکوس وجود دارد و هر چه معیار تاب آوری در معلمان بیشتر باشد، فرسودگی شغلی معلمان کمتر خواهد بود. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که متغیرهای اعتقادات مذهبی، ذهن آگاهی و تاب آوری، فرسودگی شغلی معلمان دوره ابتدایی شهر یزد را پیش بینی می کند. علاوه بر این یافته ها نشان داد که تاب آوری میانجی گر رابطه اعتقادات مذهبی و فرسودگی شغلی است و ذهن آگاهی به صورت مستقیم و غیرمستقیم، فرسودگی شغلی را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، اعتقادات مذهبی، تاب آوری، ذهن آگاهی، معلمان
|
  • Shahla Hosseini *, Minoo Amrollahi Pages 5-26

    The aim of this study was to investigate the relationship between perceived learning environment and love of learning among female students in Yazd. . A descriptive correlational research design was used, employing structural equation modeling. The population of this study included female students in both public and private schools in Yazd. A cluster random sampling method was used to select 370 participants. Data were collected using questionnaires on love of learning, perceived learning environment, academic well-being, and academic self-regulation. The collected data were analyzed using SPSS software for descriptive and inferential statistics. The distribution of the data was checked for accuracy, and Pearson correlation coefficient was calculated to examine the relationship between variables. PLS software was used to fit the structural equation model. The results of data analysis showed significant and important findings. Firstly, it was found that perceived learning environment has a direct impact on love of learning among female students. Additionally, perceived learning environment also has a direct impact on academic well-being and academic self-regulation. Furthermore, both academic well-being and academic self-regulation have a direct impact on love of learning. Finally, academic well-being and academic self-regulation mediate the relationship between perceived learning environment and love of learning. Based on these findings, it can be concluded that perceived school environment, academic well-being, and academic self-regulation are important factors that significantly influence love of learning among female students. These findings are important for educators and policymakers in creating supportive and effective learning environments to promote love of learning among students.

    Keywords: Perception of the learning environment, love of learning, Well-being, Academic self-regulation, student
  • Azam Eskandari *, Mahdieh Zahmatkesh, Fatemeh Rahimnejad Pages 27-48
    Background and aim

    One of the most important aspects of human health is spiritual health.Considering the importance of spiritual health of student teachers of Farhangian University,this research was conducted with the aim of determining the spiritual health status of student teachers of Fatemeh Al-Zahra campus inYazd,and its relationship with the field of study.

    materials and methods

    The current research is a crosssectional and descriptive analytical study.The statistical population includes the students of FarhangianUniversity of Fatemeh Al-Zahra Campus,Yazd, who were studying in five fields of study in 1402.The sample size is 265 student using Morgan’s table.The research tool is a spiritual health assessment questionnaire based on Islamic texts;compiled and validated by Eskandari et al(1400).The collected data were analyzed withSpss software.

    Results

    In order to answer the research hypotheses, inferential statistics tests (chi-square and Pearson's correlation coefficient) have been used. According to the findings of this research, the spiritual health level of the students is at the"good" level among the poor, average,good and excellent levels.And there is no significant relationship between the students' field of study and their spiritual healt level

    Conclusion

    In the current study, the spiritual health of students is at the"good"level.One of the most important reasons for this is the entrance interview and the selection of competent people from among other candidates.the attention to spiritual care by the university officials, and the strengthening of the spiritual and cultural spaces that are carried out at an optimal level inFarhangianUniversity,It has caused the spiritual health ofFarhangian University ofYazd students to have a favorable level

    Keywords: Spiritual health, student teacher, Farhangian University, health, field of study
  • Gholam Reza Sharifi, Alireza Babaei Mazreno *, Katayoun Ashraf, Ali Amirchakhmaghi Pages 49-60

    The effect of an elite training on body composition and Cardio respiratory function of kayaks.The primary aim of this study was the determination of the effect of an elite training program on body composition and Cardio program on body composition and Cardio respiratory function of kayaks. The sample consist of 12 elite kayaks (6 male and 6 female who were national kayaking team, of Islamic republic of Iran. The exercise program maintenance of 2 times endurance exercise and 3 times resistance exercise per week during a short period of practice (8weeks) on female and male separated. The raw data were statistically (mean, standard deviation, t test) analyzed. The training program has an effect on index of body weight, percent body fat, body fat masand maximal oxygen uptake of kayaks and there is a sign between the mean number of pretest and post test.Discussion conclusion the trainers can help athletes to be fit by regular endurance and resistance exercise and controlling body composition amid maximal oxygen uptake.Key words: Body Composition,Cardiorespiratory endurance,Estimated,Elite rowers

    Keywords: Body composion, aaa, ssss, ddd, jjj
  • MohammadHasan Lalehzari *, Gholamreza Kakamanshadi Pages 61-72

    Easy access to information, evolution in communication methods and the ability to use new educational tools have made technology to be used as a powerful tool in the teaching and learning process and to be effective in improving people's interactions and communications. So that affect the dimensions of curriculum and create the hidden curriculum of information and communication technology. Considering the importance of this curriculum and its key role in teaching and learning proceses is the purpose of this research work. it is investigates the relationship between this curriculum and the social intelligence of student teachers. The statistical population of this research work is male student teachers of Shahidan Paknejad Campus of Farhangian University of Yazd. Based on Morgan's table, 248 people were selected by stratified random sampling method, proportional to the size of the population. The research method is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection. The tools of this research include the Tromso social intelligence and the ICT hidden curriculum questionnaires made by researcher. To analyze the data, inferential statistics of Pearson's correlation and regression analysis were used to check the significance of the difference between the two correlations. The results of study showed that there is a significant relationship between the predictor variable of ICT curriculum and the Criterion variable of social intelligence. Also, the results of statistical analysis showed that among the three components of social intelligence, only the component of social information processing has a meaningful relationship with this curriculum.

    Keywords: Hidden curriculum, Information, communication technology, Social intelligence, student teachers, Farhangian University
  • Sayde Fateme Hashemi *, Hadi M Abdi Pages 73-100
    Farhangian University, as one of the most important and productive centers, is no exception to this rule. Therefore, examining the views of stakeholders in this environment, who are considered students in this research, can be helpful in order to improve the performance of this educational organization as much as possible.This research is practical in terms of its purpose and is descriptive since it aims to describe the level of satisfaction of students from Farhangian University. The method of collecting information in this research is the use of a qualitative scale called "Osgood Spectrum". This method is used to measure semantic differentiation. Or the semantic difference between two variables is used. In this way, firstly, we presented the stimuli presented to the students in order to get their views on Farehgian University, which included things such as: professors, curriculum, student residence and university staff, using the Osgood spectrum questionnaire. It should be noted that the reliability The mentioned questionnaire was obtained by calculating Cronbach's alpha coefficient of 7.00 and its validity was also obtained through face validity which was examined by experienced professors. The selected statistical population consisted of all students studying in Farhangian universities of Lorestan province who entered in the years 2016, 2017, 2018 and 2019, and their number was reported to be 1688. According to the Cochran formula, the sample size is equal to 313
    Keywords: Farhangian University, Didgah, Student teacher, Lorestan province, Ozgod range
  • Mansoor Dehghan Manshadi *, Zahra Saadati, Hamideh Hemati Pages 101-116

    Job burnout is a psychological syndrome and is most commonly seen in occupations that have long been associated with humans. the purpose of this study is to predict the burnout of elementary teachers based on religious beliefs and mindfulness with regard to the mediating role of resilience. The purpose of this study is descriptive and correlational. the statistical population consisted of elementary school teachers in Yazd in the school year of 2021-2022. Using simple random sampling method, 299 teachers were selected based on Cochran formula. information was collected using the four Maslach Burnout Questionnaires (2014), Connor-Davidson Resilience Questionnaire, Freiburg Mindfulness Questionnaire (2006), and Ganji and Nayebzadeh's religious beliefs (2014). Also, Data were also analyzed Path analysis analysis and Sabel test. The results showed that there is a linear and inverse relationship between the variables of religious beliefs, mindfulness and burnout, and the higher the resilience criterion in teachers, the lower the burnout of teachers. thus the variables of religious beliefs, mindfulness and resilience predict the burnout of Yazd elementary school teachers. In addition, the findings showed that mediation resilience is a relationship between religious beliefs and job burnout, and mindfulness predicts job burnout directly and indirectly

    Keywords: Burnout, Religious Beliefs, Resilience, Mindfulness, Teachers