فهرست مطالب

سیستم های انرژی پایدار - سال دوم شماره 1 (زمستان 1401)

نشریه سیستم های انرژی پایدار
سال دوم شماره 1 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سامان پیره بابی، ابوالقاسم مسیبی، مجید زندی* صفحات 1-17
    در سال‏های اخیر، کمبود انرژی و آلودگی محیط‏ زیست توسعه سریع وسایل نقلیه الکتریکی در صنعت را به شدت ارتقا داده است. با اهمیت روزافزون مسایل زیست‏محیطی، جایگزین کردن منابع سوخت‏های فسیلی با انرژی‏های نو به یک ضرورت تبدیل شده است. بخش زیادی از آلودگی‏های زیست‏محیطی مربوط به بخش حمل‏ونقل است. جایگزینی خودروهای با سوخت فسیلی با خودروهای برقی یک راهکار مناسب برای کاهش آلودگی‏های زیست‏محیطی و کاهش مصرف انرژی است. توسعه خودروهای برقی در ایران دارای چالش‏های زیادی مانند ایستگاه‏های شارژ، قیمت زیاد خودروهای برقی، نحوه شارژ این خودروها، پیمایش کم و از همه مهم‏تر، قیمت ارزان سوخت هستند. از این‏رو، در این مقاله سناریوهای توسعه خودروهای برقی برای 10 سال آینده در ایران بررسی می‏شود. برای این کار 4 سناریو در نرم افزار Vensim تعریف می‏شود. در این سناریو‏ها اثر دو پارامتر مهم یعنی قیمت واقعی سوخت و شرکت در طرح تجارت کربن بر توسعه خودروی برقی در ایران بررسی شد. نتایج نشان داد واقعی کردن قیمت سوخت منجر به رشد سریع‏تر خودروهای برقی خواهد شد و هرچه شیب اصلاح قیمت سوخت بیشتر باشد، رشد خودروهای برقی نیز سریع‏تر خواهد بود. همچنین، نتایج نشان داد مسیله زیست محیطی به‏تنهایی نمی‏تواند عامل رشد سریع خودروهای برقی در ایران باشد، ولی به عنوان یک محرک اولیه نقش بسزایی در رشد این خودروها دارد. تعداد خودروها در سناریوهایی که قیمت سوخت واقعی است، بیشتر از 2 برابر تعداد خودروها در سناریوهایی است که قیمت سوخت یارانه‏ای است.
    کلیدواژگان: خودرو برقی، آینده نگری، پویایی سامانه، انرژیهای نو، تجارت کربن
  • ایدین شقاقی، رضا دشتی* صفحات 19-34
    در این مقاله به بهینه‏سازی روش‏های مدیریت خاموشی در شبکه‏های توزیع برق می‏پردازد. به این منظور روش‏های کلیدزنی، استفاده از تولیدات پراکنده و پاسخ گویی بار از منظر اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته‏اند. جهت این بررسی اقتصادی، هزینه قطع برق که شامل هزینه منابع انسانی، خودرو و انرژی توزیع نشده است، محاسبه ‏شده است. با ملاحظه نقش کلیدی مدت‏زمان و بار تامین نشده در هزینه قطع برق به مدل‏سازی راهکارهای مدیریت خاموشی پرداخته‏ شده است. سپس، با تحلیل حساسیت تاثیر پارامترهای مهمی همچون قیمت برق مورد بررسی قرار گرفته است. مدل پیشنهادی در شرکت توزیع برق تهران بزرگ پیاده‏سازی شده است. در بخش اول، مدل‏سازی اقتصادی قطع برق در شبکه توزیع معرفی‏شده است. این مدل مواردی مانند جریمه‏های تعیین‏شده توسط دولت، هزینه منابع انسانی، وسایل نقلیه حادثه و هزینه اتوماسیون ایستگاه‏های توزیع را محاسبه می‏کند. در بخش دوم، جریمه‏ها و تامین انرژی موقت بهینه‏ شده است. دو رویکرد برای عرضه کوتاه انرژی در نظر گرفته ‏شده است. روش اول مبتنی بر تقاضا و کاهش بار در بازده پاداش است. روش دوم خرید نیرو از منابع ‏توزیع‏شده (DGS) در منطقه قطع است. در بخش سوم، حساسیت میزان عرضه انرژی موقت به قیمت ارایه‏شده توسط شرکت توزیع در نظر گرفته ‏شده و تاثیر آن بر بهینه‏سازی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قطع شبکه توزیع، تولیدات پراکنده، مدیریت سمت تقاضا، تامین موقت انرژی
  • محمدبهزاد هادی، معین معینی اقطاعی*، حسین یوسفی صفحات 35-51
    امروزه، استفاده از سیستم‏های ذخیره‏ساز انرژی، به خصوص در سیستم‏های توزیع، تاثیر بسزایی در بهبود عملکرد سیستم انرژی، بهبود شاخص‏های قابلیت اطمینان سیستم و کاهش هزینه‏های بهره‏برداری سیستم انرژی دارد. از این رو، به کارگیری آن‏ها در سیستم انرژی یک مزیت محسوب می‏شود. در این مقاله انگیزه‏های استفاده از خودروهای الکتریکی در قالب ذخیره‏ساز انرژی، بررسی می‏شود. به عنوان مثال، می‏توان به تاثیر کمینه کردن هزینه‏های سیستم از نظر بار اشاره کرد. همچنین، در این مقاله تاثیر خودروهای الکتریکی در بهبود شاخص‏های قابلیت اطمینان، از قبیل شاخص انرژی تامین نشده (ENS) و شاخص متوسط مدت قطع سیستم (SAIDI) بررسی شده ‏است. جهت حصول این امر یک قالب برنامه ‏ریزی پویا در چارچوب یک سیستم توزیع شده با هدف کمینه سازی هزینه‏های سیستم معرفی شده است. پس از به کارگیری چارچوب ارایه شده ذیل مقاله و مدل سازی سیستم نمونه 34 گرهی IEEE، نتایج شبیه سازی نشان می‏دهد بهره‏بردار شبکه با تنظیم قیمت برق به گونه‏ای که صاحبان خودروهای الکتریکی بتوانند سود کنند، باعث بهبود شاخص‏های قابلیت اطمینان شبکه می‏شود. در این راستا، میزان کل انرژی تامین نشده توسط سیستم به میزان 11 درصد در حالت متمرکز کاهش می‏یابد. همچنین، متوسط زمان قطعی سیستم در حالت متمرکز به میزان 85 درصد و در حالت توزیع شده به میزان 51 درصد کاهش می‏یابد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی پویا، خودرو الکتریکی، ذخیره ساز انرژی، سیستم توزیع، قابلیت اطمینان
  • مهتاب احمدی* صفحات 53-65
    کلکتور خورشیدی صفحه مسطح به عنوان یک مبدل حرارتی، وظیفه جذب انرژی تابشی خورشید و انتقال گرما به سیال عامل را به عهده دارد. آب و هوا از رایج ترین سیالاتی اند که به عنوان سیال عامل در میان این کلکتورها جریان دارند. با توجه به اینکه میزان بازدهی از مهم ترین معیارها در ارزیابی این کلکتورها است سعی شده تا در مطالعه حاضر، چهار سیال از گروه مایعات آلی و روغن های ترمینول انتخاب و عملکرد حرارتی آن ها بر راندمان یک کلکتور خورشیدی صفحه مسطح مورد بررسی قرار گیرد. نتایج به دست آمده در مقاله حاضر، نشان می دهد که مایعات آلی در مقایسه با روغن های ترمینول دارای راندمان بیشتر و در جذب گرما از کلکتور و انتقال آن به سیال عامل دارای عملکرد بهتری هستند و علت آن نیز پایین تر بودن گرمای ویژه مایعات آلی در دمای کاری مطرح شده است. همچنین با افزایش شدت تابش خورشید، راندمان انرژی و اگزرژی کلکتور کاهش و میزان گرمای منتقل شده از سیال عامل به کلکتور افزایش خواهد یافت و با افزایش دمای محیط، راندمان اگزرژی و اگزرژی مفید کلکتور کاهش می یابد. مقادیر میانگین راندمان انرژی و اگزرژی بر اثر انتخاب سیال عامل در این طرح نشان می دهد مایعات آلی بعد از آب می توانند بهترین سیال عامل در این نوع کلکتورها باشند.
    کلیدواژگان: کلکتور خورشیدی، مایعات آلی، روغن های ترمینول، راندمان
  • رحیم زاهدی، آرینا علیپور، یگانه صالحی، صبا سیفی، مسعود احمدی، ابوالفضل احمدی*، ایدین شقاقی، عبدالرضا زاهدی صفحات 67-85
    در این پژوهش، یک سیستم پمپ حرارتی زمین گرمایی به منظور تامین انرژی مورد نیاز پرورش گیاه همپ برای کاربردهای پزشکی در اردبیل شبیه سازی می شود. تامین انرژی پرورش گیاه همپ در مواقعی می تواند هزینه های زیادی را تحمیل کند. از طرفی، نمی توان از انتشار کربن دی اکسید ناشی از مصرف انرژی برای پرورش این گیاه چشم پوشی کرد. در همین راستا، در این مقاله قصد داریم عملکرد یک سیستم پمپ حرارتی زمین گرمایی را بررسی کنیم و خروجی آن را برای پرورش گیاه همپ در گلخانه مورد ارزیابی قرار دهیم. نتایج نشان می‏دهد با در نظر گرفتن 2 بار کشت گیاه همپ صنعتی در هر سال، معادل 74/17تا 62/26 تن کربن دی اکسید در هر هکتار ذخیره می‏شود. با توجه به 4 هکتار زیر کشت محصول در گلخانه طراحی شده، رقمی معادل 96/70 تا 48/106 تن در سال کربن دی اکسید در نتیجه کشت گیاه همپ در گلخانه مورد نظر ذخیره می‏شود. علاوه بر این، استفاده از سیستم پمپ حرارتی زمین گرمایی معادل 64/6 تن کربن دی اکسید به واسطه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر از انتشار گازهای گلخانه ای جلوگیری به عمل می‏آورد که این باعث تشکیل یک سیستم گلخانه ای کربن منفی می‏شود. همچنین، ظرفیت پمپ حرارتی زمین گرمایی برای تامین انرژی گلخانه برابر با 2/570 کیلووات است که این مقدار وابسته به ارتفاع و دمای مطلوب گلخانه است و با افزایش این پارامترهای طراحی، ظرفیت مورد نیاز پمپ حرارتی نیز افزایش پیدا می‏کند.
    کلیدواژگان: انرژی زمین گرمایی، پرورش گیاه همپ صنعتی، گلخانه، انرژیهای تجدیدپذیر
  • سپیده عابدی*، آرزو احمدی نیا، سجاد عیدی پور صفحات 87-99
    همبست آب، انرژی، غذا و محیط زیست و ضرورت حفظ این منابع برای ادامه حیات به ایجاد امنیت پایدار در سیستم‏های انرژی می‏انجامد. در این مطالعه به تحلیل پیوند آب، انرژی و محیط زیست در تولید سوخت‏های زیستی نسل سوم با استفاده از کشت ریزجلبک‏ها در پساب‏های شهری با هدف تصفیه زیستی، تولید سوخت و تثبیت کربن پرداخته شده است. در این زمینه، ضمن بررسی تاثیر ظرفیت تصفیه زیستی پساب با استفاده از گونه جلبکی بر بازیابی منابع آبی در محیط نرم افزار LEAP، اثر جایگزینی سوخت تولیدی در سیستم حمل ونقل عمومی شهری بر میزان انتشار آلاینده‏ها با لحاظ نسبت‏های اختلاط مختلف گازوییل با بیودیزل (شامل B5، B10، B20، B50) با استفاده از نرم افزار ENERGYPLAN مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد بیودیزل تولیدی در نسبت‏های یادشده به ترتیب 25/4، 58/8، 43/17 و 78/45 درصد از کل انرژی مورد نیاز سالانه را تامین خواهد کرد. این میزان جایگزینی به ترتیب معادل کاهش 9/2، 9/5، 7/12 و 7/31 درصد در میزان انتشار CO2 است. همچنین با لحاظ نرخ رشد سالانه 5 درصد افزایش در ورودی تصفیه خانه فاضلاب، پس از 12 سال می‏توان ضمن تامین تقاضای 46 درصد انرژی مورد نیاز سالانه از محل B50 و کاهش انتشار سالانه 32 درصد دی‏اکسید کربن، مدل پیشنهادی می‏تواند به کاهش 414 میلیون دلاری در هزینه انتشار کربن منجر شود.
    کلیدواژگان: هم بست آب انرژی و محیط زیست، سوخت زیستی، ریزجلبک، ENERGYPLAN، leap
|
  • Saman Pirehbabi, Abolghasem Mosayyebi, Majid Zandi * Pages 1-17
    In recent years, energy shortage and environmental pollution have greatly promoted the rapid development of electric vehicles in the industry. With the growing importance of environmental issues, replacing fossil fuel sources with renewable energies has become a necessity. A large part of environmental pollution is related to the transportation sector. Replacing fossil fuel vehicles with electric vehicles is a suitable solution to reduce environmental pollution and energy consumption. The development of electric vehicles in Iran has many challenges, such as charging stations, the high price of electric vehicles, low mileage, and most importantly, the cheap price of fuel. Therefore, in this article, the scenarios of the development of electric vehicles in Iran are examined. For this purpose, 4 scenarios are defined in Vensim software. In these scenarios, two important parameters of fuel price and environmental issues are considered. The results show that fuel price reform will lead to faster growth of electric vehicles and the higher the slope of fuel price reform will lead to faster growth of electric vehicles. Also, the results show that the environmental problem alone cannot be the reason for the rapid growth of electric vehicles in Iran, but as a primary parameter, it plays a significant role in the growth of these cars.
    Keywords: Electric vehicles, Foresight, System dynamic, renewable energy, carbon emission trade scheme
  • Aidin Shaghaghi, Reza Dashti * Pages 19-34
    This article deals with the optimization of blackout management methods in electricity distribution networks. For this purpose, keying methods, the use of distributed production, and load response have been examined from an economic perspective. For this economic analysis, the cost of a power outage, which includes the cost of human resources, vehicles, and undistributed energy, has been calculated. Considering the key role of duration and unsupplied load in the cost of a power outage, outage management solutions have been modeled. Then, the effect of important parameters such as electricity price has been investigated by sensitivity analysis. The proposed model has been implemented in the Big Tehran Electricity Distribution Company. In the first part, the economic modeling of power outages in the distribution network is introduced. The model calculates things like fines set by the government, the cost of human resources, accident vehicles, and the cost of automation of distribution stations. In the second part, fines and temporary energy supply are optimized. Two approaches are considered for the short supply of energy. The first method is demand-based and load-reduction in reward returns. The second method is to purchase power from distributed sources (DGS) in the outage area. In the third part, the sensitivity of the temporary energy supply to the price provided by the distribution company is considered and its effect on optimization is investigated.
    Keywords: Distribution network outage, Distributed generations, demand-side management, temporary energy supply
  • Mohammad Behzad Hadi, Moein Moeini-Aghtaie *, Hossein Yousefi Pages 35-51
    Today, the utilization of energy storage systems, especially in distribution systems, has a significant impact on improving the performance of the energy system, improving system reliability indicators, and reducing energy system operating costs. Therefore, using these utilities in the energy systems is advantageous. In this paper, the motivations for using electric vehicles as energy storage units are investigated. For instance, we can mention the effect of minimizing system costs from the load point of view. Moreover, in this paper, the effect of electric vehicles in improving the reliability indices, such as the Energy Not Served (ENS) and the System Average Interruption Duration Index (SAIDI) has been investigated. In order to achieve this, a dynamic planning framework has been introduced in a distribution network with the aim of minimizing system costs. After applying the framework presented in the article and modeling the IEEE 34-node sample system, the simulation results show that the network operator improves the network reliability indicators by adjusting the electricity price in such a way that electric car owners can benefit. In this regard, the total amount of ENS of the system is reduced by 11% in centralized mode. Also, the SAIDI index is reduced by 85% in the centralized mode and by 51% in the distributed mode.
    Keywords: Distribution network, dynamic planning, Electric vehicle, energy storage, reliability
  • Mahtab Ahmadi * Pages 53-65
    The flat plate solar collector as a heat exchanger is responsible for absorbing the radiant energy of the sun and transferring heat to the working fluid. Water and air are among the most common fluids that flow as the working fluid among these collectors. Considering that efficiency is one of the most important criteria in the evaluation of these collectors, in this study, four fluids from the group of organic liquids and therminol oils were selected and their thermal performance was investigated on the efficiency of a flat plate solar collector. The results obtained in this article show that organic liquids are more efficient compared to therminol oils and have better performance in absorbing heat from the collector and transferring it to the working fluid, and the reason for this is the lower specific heat of organic liquids. It is raised at working temperature. Also, with the increase in the intensity of solar radiation, the energy efficiency and exergy of the collector will decrease and the amount of heat transferred from the working fluid to the collector will increase, and with the increase of the ambient temperature, the exergy efficiency and useful exergy of the collector will decrease. The average values of energy efficiency and exergy due to the choice of working fluid in this design show that organic liquids can be the best working fluid in these type of collectors after water.
    Keywords: Solar collector, Organic liquids, Therminol oils, Efficiency
  • Rahim Zahedi, Arina Alipour, Yeganeh Salehi, Saba Seyfi, Masoud Ahmadi, Abolfazl Ahmadi *, Aidin Shaghaghi, Abdolreza Zahedi Pages 67-85
    This research simulates a geothermal heat pump system needed to grow hemp plants for medical applications in Ardabil, Iran. Supplying energy for the cultivation of hemp plants can sometimes impose many costs. On the other hand, it is impossible to ignore the release of carbon dioxide to produce energy for the cultivation of this plant. In this regard, in this article, we will check the performance of a geothermal heat pump system and evaluate its output for cultivating the Hemet plant in the greenhouse. The results show that considering the cultivation of industrial hemp twice a year, the equivalent of 17.74 to 26.62 tons of carbon dioxide is saved per hectare. According to the 4 hectares under cultivation in the designed greenhouse, a figure equal to 70.96 to 106.48 tons of carbon dioxide per year is stored due to hemp plant cultivation in the greenhouse. In addition, using a heat pump system equivalent to 6.64 tons of oxide prevents the emission of greenhouse gases through renewable energy, which creates a negative carbon greenhouse system. Also, the heat capacity of the geothermal pump to supply energy to the greenhouse is equal to 570.2 kilowatts, which is dependent on the height and optimal temperature of the greenhouse. With the increase of these design parameters, the required heat capacity also increases.
    Keywords: Geothermal energy, cultivation of industrial hemp plant, Greenhouse, renewable energy
  • Sepideh Abedi *, Arezoo Ahmadinia, Sajad Eidipour Pages 87-99
    This study analyzes the water-energy-environment nexus by simultaneously evaluating the potential of microalgae for phycoremediation, biofuel production, and carbon capture. The LEAP software was employed to investigate the treatment and biodiesel production capacity. The impact of replacing biofuel in the urban public transportation system, considering different mixing ratios of biodiesel including B5, B10, B20, and B50, was also studied using EnergyPLAN software. The results showed that the produced biodiesel with these ratios could provide 4.25%, 8.58%, 17.43%, and 45.78% of the total annual energy requirement, respectively. These replacement rates correspond to a reduction of 2.9%, 5.9%, 12.7%, and 31.7% in CO2 emissions. Furthermore, assuming a 5% annual growth rate in the input of the wastewater treatment plant, after 12 years, the proposed model can reduce the annual carbon emission costs by $414 million while meeting 46% of the annual energy demand using B50 and decrease annual CO2 emissions by 32%.
    Keywords: Water-Energy-Environment Nexus, Biofuel, microalgae, ENERGYPLAN, leap