فهرست مطالب

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 63 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسم سلیمی، سولماز خادمی*، سید محمد سجادی صفحات 7-36
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف« بررسی تطبیقی آخرین تحولات سرفصل های دوره دکتری مدیریت آموزش عالی ایران با چند دانشگاه منتخب دنیا » انجام شده است. سه پرسش اساسی در کانون توجه پژوهشگران بوده است: 1) محتوای برنامه درسی دوره دکتری مدیریت آموزش عالی در دانشگاه های سطح جهان و دانشگاه های ایران چیست؟ 2) چه تفاوت هایی بین محتوای برنامه درسی دوره دکتری مدیریت آموزش عالی در دانشگاه های سطح جهان و دانشگاه های ایران وجود دارد؟ و 3) براساس محتوای برنامه درسی دوره دکتری مدیریت آموزش عالی دانشگاه های سطح جهان، چه پیشنهادات کاربردی برای به روزرسانی محتوای برنامه درسی این رشته در دانشگاه های ایران می توان ارایه داد؟

    روش پژوهش: 

    به منظور پاسخگویی به پرسش های یاد شده از روش رایج برودی(1977) در مطالعات تطبیقی بهره گرفته شد. واحد تحلیل در این پژوهش، محتوای برنامه های درسی بود و از روش تحلیل محتوای کیفی- تحلیل اسناد در چارچوب و مراحل حاکم بر مطالعات تطبیقی استفاده شد.

    یافته ها

    در این راستا برنامه های درسی 19 دانشگاه تا حد اشباع اطلاعات مورد مطالعه قرار گرفت و سپس در سایه ی همجواری و مقایسه ی آن ها به ارایه پیشنهادات پرداخته است.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان داد می توان در راستای بهسازی برنامه درسی رشته، در تعریف و تخصیص واحدهای نظری و عملی در زمینه کارآموزی، مسایل معاصر آموزش عالی، آموزش عالی بین المللی، جنبه های حقوقی در آموزش عالی، شبیه سازی نقش ریاست دانشگاهی و روانشناسی در آموزش عالی تامل نمود.

    کلیدواژگان: رشته آموزش عالی، مطالعات آموزش عالی، مدیریت آموزش عالی، محتوای برنامه درسی، برنامه درسی
  • یعقوب مهارتی*، الهه صابری صفحات 37-66
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد و مولفه های بین المللی سازی دانشگاه ها می باشد.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر روش مرور سیستماتیک (فرا ترکیب) می باشد. طبق این تکنیک، مرور دقیق و عمیقی از ادبیات تحقیق در مورد موضوع بین المللی سازی دانشگاه ها انجام شده است و در نهایت یافته های پژوهش های مرتبط با هم ادغام و موردبررسی قرار گرفته اند.

    یافته ها

    یافته های تحقیق مبتنی بر مقالات نهایی بررسی شده، منجر به استخراج 38 کد باز برای مجموع عوامل بین المللی سازی دانشگاه و 12 کدمحوری شامل: منابع انسانی (کارکنان/ اعضای هیات علمی)، دانشجویان، آموزش و برنامه درسی، پژوهش، ارتباطات و همکاری های بین المللی، ساختار سازمانی، رهبری و مدیریت، فرهنگ سازی، زیرساخت ها، بودجه و امور مالی، راهبرد بین المللی و عوامل محیطی اثرگذار (عوامل اثرگذار خارجی) شده است.

    نتیجه گیری

    دانشگاه ها برای جامه عمل پوشاندن به اهداف گسترده خود و پیشرفت در محیط رقابتی امروزی نیازمند تلاش برای ایجاد وجهه بین المللی و کسب اعتبار جهانی می باشند. در این مسیر عواملی وجود دارند که نگاه ویژه به آن ها در پدیده بین المللی سازی دانشگاه دارای اهمیتی مضاعف است، این عوامل در پژوهش حاضر با عنوان کدهای محوری شناسایی و مورد بررسی قرار گرفتند و مصادیق آن ها جهت تبیین بهتر موضوع بیان شدند.

    کلیدواژگان: بین المللی سازی، آموزش عالی، جهانی شدن
  • مهدی محمودی*، مژگان قیصری صفحات 67-81
    هدف

    هدف پژوهش شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر ارتقاء فرهنگ برنامه ریزی درسی در آموزش عالی ایران بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری داده ها توصیفی -پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش اعضاء هییت علمی رسمی و غیررسمی دانشگاه های استان چهارمحال و بختیاری در رشته های برنامه ریزی، مدیریت، علوم تربیتی، روانشناسی و علوم اجتماعی بودند که تعداد آن ها بالغ بر 78 نفر بود و از بین آن ها با استفاده از فرمول کوکران تعداد 65 نفر به عنوان نمونه تعیین و با روش طبقه ای تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای بود که بر اساس مصاحبه با صاحبنظران مرتبط و بررسی مبانی نظری تدوین شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روش دلفی تامین گردید و ضریب پایایی، با استفاده از فرمول آلفای کرانباخ 0.949 برآورد شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS.v16 برای تحلیل های توصیفی و استنباطی استفاده شد

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که عوامل موثر بر ارتقاء فرهنگ برنامه ریزی درسی در آموزش عالی را می توان در پنج عامل خلاصه کرد که مهم ترین آنها عامل سیاسی با سهم تاثیر 34.93 درصد و عامل اقتصادی با سهم تاثیر 11.062 درصد هستند. در مجموع پنج عامل مورد نظر 63.6 درصد ارتقاء فرهنگ برنامه ریزی درسی در آموزش عالی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    توجه به این عوامل می تواند امکان تشخیص بهتر نقاط قوت و ضعف و همچنین تهدیدها و فرصت ها در تحقق ارتقاء فرهنگ برنامه ریزی درسی در آموزش عالی را فراهم کند.

    کلیدواژگان: فرهنگ برنامه ریزی درسی، آموزش عالی، استان چهارمحال و بختیاری
  • مریم امیری، صالح رحیمی*، غلامرضا حیدری صفحات 82-104
    هدف

    تعیین میزان رعایت اصول نگارش علمی در پایان نامه های مقطع کارشناسی ارشد دانشکده ی علوم اجتماعی و تربیتی دانشگاه رازی بین سال های 1393 تا 1399 بر اساس معیارهای مطلوب پژوهش  بود.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش توصیفی - ارزیابی انجام شده است. جامعه ی آماری پژوهش، 765 عنوان پایان نامه بود. با استفاده از روش تصادفی طبقه ای و به کارگیری جدول مورگان، 256 نمونه انتخاب شد. ابزار اندازه گیری پژوهش، چک لیست ارزیابی پایان نامه ها بود که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 76/0 مشخص شد. روایی ابزار پژوهش، توسط 5 نفر از متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی تایید شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار اس. پی. اس. اس نسخه ی 26، استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، تعداد پایان نامه های دانشجویان زن بیشتر از پایان نامه های دانشجویان مرد بود. بیشترین تعداد پایان نامه ها در سال 1396 انجام شده بود. در بین سایر گروه های دانشکده، گروه اقتصاد و در بین گرایش ها، روان شناسی عمومی بیشترین تعداد پایان نامه ها را داشتند. میزان رعایت معیارهای محتوایی پایان نامه ها به ترتیب در رشته های علم اطلاعات و دانش شناسی، راهنمایی و مشاوره، مدیریت آموزشی- کارآفرینی، روان شناسی، حسابداری، اقتصاد، جامعه شناسی و علوم سیاسی بود. میزان رعایت معیارهای ساختاری به ترتیب در گروه های راهنمایی و مشاوره، روان‎شناسی، علم اطلاعات ودانش شناسی، مدیریت آموزشی -کارآفرینی، حسابداری، اقتصاد، جامعه شناسی و علوم سیاسی بود. از نظر محتوای پایان نامه ها، میزان رعایت معیارهای پژوهش به ترتیب بخش مقدماتی و داده های پژوهش، شرکت کنندگان و بعد، ملاحظات اخلاقی بود. از نظر ساختاری نیز، معیارها به ترتیب در بخش شکل ارایه، منابع و استناد دهی و نگارش رعایت شده بود.

    نتیجه گیری

    بین گروه های آموزشی، از نظر معیارهای ساختاری و محتوایی پژوهش، تفاوت معنی داری وجود داشت. محتوای پایان نامه ها نسبت به ساختار آنها ضیعف تر ارزیابی شد. معیارهای اصول نگارش علمی پژوهش بالاتر از حد متوسط رعایت شده بودند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، پایان نامه ی کارشناسی ارشد، اصول نگارش علمی، دانشکده ی علوم اجتماعی و تربیتی، دانشگاه رازی
  • مریم ودیعی نوقابی، وجیهه هوشیار* صفحات 105-123
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل تاثیر کیفیت وب سایت بر شهرت دانشگاه با در نظر گرفتن نقش رفتار خلق ارزش مشترک با دانشجو و تصویر دانشگاه فردوسی مشهد انجام گرفت.

    روش پژوهش:

     در این پژوهش کمی، داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد فرودی و همکاران (2019) در میان دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد پخش گردید و در نهایت براساس فرمول کوکران تعداد 384 پرسشنامه قابل قبول به دست آمد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه ها از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و برای سنجش روایی، از روایی سازه و روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید که مقادیر به دست آمده، نشان دهنده پایایی و روایی مناسب پرسشنامه ها بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش مدلیابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS22 و Smart PLS2 انجام پذیرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد ویژگی ها و برنامه های وب سایت بر رفتارهای مشارکتی و شهروندی دانشجویان تاثیر مثبت و معناداری دارد. رفتارهای مشارکتی و شهروندی دانشجویان نیز بر تصویر دانشگاه فردوسی تاثیر معناداری دارد. همچنین تصویر دانشگاه بر شهرت دانشگاه فردوسی مشهد تاثیر مثبت و معناداری دارد. نقش های میانجی رفتارهای مشارکتی و شهروندی دانشجویان و تصویر دانشگاه فردوسی مشهد نیز در پژوهش حاضر مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد که وب سایت عامل مهمی در شهرت یک سازمان به ویژه دانشگاه می باشد. تلاش در جهت افزایش ویژگی های وب سایت مانند طراحی منحصر به فرد، محتوای ارزشمند، دسترسی راحت و... اقدام ارزشمندی در جهت بهبود کیفیت وب سایت می باشد که نقش موثری در جلب رضایت کاربران دارد. البته بایستی به این مهم نیز اشاره کرد که وب سایت مواردی مانند تولید دانش، ایجاد رتبه و ارزش و نمایی از کیفیت آن نهاد را نیز نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت وب سایت، رفتار خلق ارزش مشترک با دانشجو، تصویر برند، شهرت برند
  • حمیدرضا نعمت الهی، مانی ارمان*، الهام تنگستانی صفحات 124-148
    هدف

    تاب آوری، فرایند توانایی یا پیامد سازگاری موفقیت آمیز با شرایط تهدیدکننده است. یکی از مهم ترین مباحث تاب آوری در زمینه تحصیل و آموزش است؛ بنابراین، این مطالعه باهدف بررسی چگونگی توسعه تاب آوری دانشجویان در طول دوره آموزش الکترونیکی در زمان همه گیری کووید -19 انجام شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی مقطعی کیفی است که از منظر هدف نیز کاربردی است. شرکت کنندگان 18 دانشجو و عضو هییت علمی دانشگاه بودند که با آن ها مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. نمونه ها با استفاده از تکنیک حداکثر تنوع با درنظرگرفتن درجه و رشته تحصیلی آن ها به طور هدفمند انتخاب شدند. همچنین یک راهنمای مصاحبه نیمه ساختاریافته با ارجاع به نظریه تاب آوری ایجاد شد و تجزیه وتحلیل داده با استفاده از روش تحلیل تم صورت گرفت.

    یافته ها

    در نهایت، 97 کد، 20 مضمون فرعی و پنج مضمون اصلی به دست آمد که شامل: 1- برنامه ریزی و آمادگی فردی و درونی 2- عوامل تکنولوژی 3- عوامل محتوا 4- عوامل چابکی و 5- عوامل ارزیابی و پشتیبانی است که هر یک از مولفه هایی تشکیل شده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش ارتقا و توانمندسازی دانشجویان با تقویت تاب آوری ضروری به نظر می رسد. همچنین تاب آوری به دانشجویان اجازه می دهد تا با پذیرش چالش ها، بتوانند شرایط نامطلوب را مدیریت کنند و با داشتن دید مثبت نسبت به تغییر، عملکرد تحصیلی خود را بهبود بخشند. در این راستا درنظرگرفتن جنبه های زیرساختی، سخت افزاری و نرم افزاری و دانشگاهی در کنار عوامل فردی، رفتاری و شخصیتی با یکدیگر به عنوان مجموعه ای جامع از عوامل آموزشی و دخیل در تاب آوری ضروری است.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، تاب آوری، تحلیل تم، کووید - 19، یادگیری
|
  • Ghasem Salimi, Solmaz Khademi *, Seyed Mohammad Sajjadi Pages 7-36
    Objective

    The present study was carried out with the purpose of " A comparative study of the latest developments in the topics of the doctoral course in higher education management in Iran with some selected universities in the world ". Three basic questions have been in the focus of researchers' attention: 1) What is the content of the higher education management doctorate curriculum in world-class universities and Iranian universities? 2) What are the differences between the content of the higher education management doctorate curriculum in world-class universities and Iranian universities? and 3) based on the content of the curriculum of the doctorate course in higher education management of world-class universities, what practical suggestions can be made to update the content of the curriculum of this field in Iranian universities?

    Methods

    In order to answer the mentioned questions, the common method of Brody (1977) was used in comparative studies. The unit of analysis in this research was the content of the curricula and the method of qualitative content analysis - document analysis was used in the framework and stages governing comparative studies.

    Results

    In this regard, the curricula of 19 universities were studied to the extent of information saturation, and then suggestions were made in the shadow of their proximity and comparison.

    Conclusion

    The findings of the study showed that in order to improve the curriculum of the field, in the definition and allocation of theoretical and practical units in the field of internship, contemporary issues of higher education, international higher education, legal aspects in higher education, simulating the role of university president and thought about psychology in higher education.

    Keywords: higher education, Higher Education Studies, Higher Education Administration, Curriculum Content, Curriculum
  • Yaghoub Maharati *, Elahe Saberi Pages 37-66
    Objective

    The objective of this research is to identify the dimensions and components of the internationalization of universities.

    Methods

    The method of the present research is a systematic review method. According to this technique, a detailed and in-depth review of the research literature on the issue of internationalization of universities has been done and finally the findings of related researches have been integrated and examined.

    Results

    The findings of the research based on the final reviewed articles led to the extraction of 38 open codes for the total factors of university internationalization and 12 main codes including: human resources (staff/ faculty members), students, education and curriculum, research, International communication and cooperation, organizational structure, leadership and management, culturalize, infrastructures, budget and financial affairs, international strategy and effective environmental factors (external influencing factors).

    Conclusion

    Universities must work to establish an international reputation and win recognition on a global scale in order to achieve their overarching objectives and advance in today's competitive atmosphere. The phenomena of university internationalization has some aspects that are of double importance. These factors were recognized and studied in the current research as main codes, and their examples were provided to help illustrate the subject.

    Keywords: Internationalization, Higher Education, Globalization
  • Mahdi Mahmodi *, Mojgan Gheisari Pages 67-81
    Objective

    The purpose of this study was to identify and analyze the factors affecting the promotion of curriculum planning culture in Iranian higher education.

    Methods

    The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of the study was the formal and informal faculty members of the universities of Chaharmahal and Bakhtiari province in the fields of planning, management, educational sciences, psychology and social sciences, whose number was over 78, and among them, using Cochran's formula, 65 Subjects were selected as a sample and selected by stratified random sampling method. The instrument used in this study was a researcher-made questionnaire that was developed based on interviews with relevant experts and a review of theoretical foundations. The validity of the questionnaire was obtained using the Delphi method and the reliability coefficient was estimated to be 0.949 using the Cronbach's alpha formula. For data analysis, SPSS.v16 software was used for descriptive and inferential analysis.

    Results

    Research findings showed. Findings showed that the factors affecting the promotion of curriculum culture in higher education can be summarized in five factors, the most important of which are the political factor with an impact of 34.93% and the economic factor with an impact of 11.062%. In total, the five factors explain 63.6% of the promotion of curriculum planning culture in higher education.

    Conclusion

    Paying attention to these factors can make it possible to better identify strengths and weaknesses, as well as threats and opportunities in realizing the culture of curriculum planning in higher education.

    Keywords: Curriculum planning culture, Higher Education, Chaharmahal, Bakhtiari province
  • Maryam Amiri, Saleh Rahimi *, Gholamreza Heidari Pages 82-104
    Objective

    The study aimed to assess adherence to scientific writing principles in Social Sciences dissertations at Razi University between 2013 and 2019 based on desirable research criteria.

    Methods

    This study is applied and utilized a descriptive-evaluative approach, examining 765 dissertations titles. A checklist was employed as the research measurement tool, validated for reliability and validity.

    Results

    Findings indicated Economics and general psychology departments had the most dissertations. Adherence to content criteria was prominent in knowledge and information science, guidance and counseling, educational management-entrepreneurship, psychology, accounting, economics, sociology, and political science. Likewise, adherence to structural criteria was highest in guidance and counseling, psychology, knowledge and information science, educational management-entrepreneurship, accounting, economics, sociology, and political science. Dissertations' content primarily adhered to desirable criteria in the introductory section, research data, participants, and ethical considerations. Similarly, in the structure of dissertations, criteria were observed in presentation format, references-citation, and writing style.

    Conclusion

    The results indicated significant differences in research criteria among faculty groups, with thesis content being weaker than structure. However, overall, the dissertations demonstrated higher adherence to scientific writing principles than the average level.

    Keywords: Evaluation, Dissertation, Scientific Writing Principles, Social Sciences, Education College, Razi University
  • Maryam Wadi, I .Noghabi, Vajihe Hoshyar * Pages 105-123
    Objective

    The present study was conducted with the aim of analyzing the impact of website quality on the reputation of the university, taking into account the role of the behavior of creating common value with students and the image of Ferdowsi University of Mashhad.

    Methods

    In this quantitative research, the data was distributed among the students of Ferdowsi University of Mashhad using the standard questionnaire of Farudi et al. To check the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha and composite reliability were used, and to measure the validity, construct validity and confirmatory factor analysis were used, and the obtained values indicated the appropriate reliability and validity of the questionnaires. Data analysis was done by structural equation modeling method and using SPSS22 and Smart PLS2 software.

    Results

    The findings of the research showed that the features and programs of the website have a positive and significant effect on the participation and citizenship behaviors of students. Participatory and citizenship behaviors of students also have a significant impact on the image of Ferdowsi University. Also, the image of the university has a positive and significant effect on the reputation of Ferdowsi University of Mashhad. The mediating roles of students' participation and citizenship behaviors and the image of Ferdowsi University of Mashhad were also confirmed in the present study.

    Conclusion

    The findings of the research show that the website is an important factor in the reputation of an organization, especially a university. Trying to increase website features such as unique design, valuable content, easy access, etc. is a valuable measure to improve the quality of the website, which plays an effective role in satisfying users. Of course, it should also be mentioned that the website shows things like knowledge production, ranking and value creation, and a view of the quality of that institution.

    Keywords: Website quality, Student value co-creation behavior, Brand image, brand reputation
  • Hamidreza Nematollahi, Mani Arman *, Elham Tangestani Pages 124-148
    Objective

    Resilience is the process, ability, or consequence of successful adaptation to threatening conditions. One of the most important issues is resilience in the field of education and training; Therefore, this study was conducted to investigate how students' resilience was created during the e-learning course during the Covid-19 epidemic.

    Methods

    The present study is a qualitative cross-sectional descriptive study that is also applied from the perspective of the purpose. Participants were 18 students and faculty members who were interviewed in a semi-structured manner. The samples were purposefully selected using the technique of maximum diversity, taking into account their degree and field of study. A semi-structured interview guide with reference to resilience theory was also developed and the data were analyzed using theme analysis method.

    Results

    Finally, 97 codes, 20 sub-themes and five main themes were obtained, which include: 1- Individual and internal planning and preparation 2- Technology factors 3- Content factors 4- Agility factors and 5- Evaluation and support factors. Each of the components is composed.

    Conclusion

    According to the results of the research, it seems necessary to promote and empower students by strengthening resilience. Resilience also allows students to manage adverse conditions by accepting challenges and improve their academic performance by having a positive view of change. In this context, it is necessary to consider infrastructure, hardware, software, and academic aspects along with individual, behavioral, and personality factors together as a comprehensive basket of educational factors involved in resilience.

    Keywords: Covid – 19, e-learning, learning, resilience, Theme Analysis