فهرست مطالب

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فهیمه انصاری زاده، محمدرضا کرامتی*، سیف الله فضل اللهی قمشی صفحات 1-16
    مقدمه و هدف

    علیرغم اینکه از یادگیری مشارکتی به عنوان یک رویکرد فعال استقبال شده، اطلاعات کاملی در مورد نقش آن در پرورش مهارت های رهبری دانش آموزان وجود ندارد.

    روش شناسی پژوهش:

     این مطالعه که با رویکرد چندروشی انجام شد، این شکاف تحقیقاتی مورد واکاوی قرار گرفت. ابتدا از طریق مطالعه فراترکیب، داده های اولیه گرداوری و تحلیل شدند و سپس با استفاده از روش گروه کانونی داده ها تکمیل، اصلاح و رواسازی شدند. میدان پژوهش در بخش فراترکیب 5200 سند علمی بود که تعداد 32 سند با توجه به زبان، سال انتشار، چکیده و متن، نوع سند و روش پژوهش به عنوان نمونه انتخاب شدند و سپس با استفاده از برنامه مهارت های ارزیابی حیاتی (CASP) انتخاب و وارد مرحله تحلیل شدند. در مرحله تحلیل داده ها از نرم افزار Atlas/ti استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد وابستگی درونی مثبت به عنوان یکی از عناصر یادگیری مشارکتی مهارت هایی نظیر محبوبیت، همدلی و همکاری را پرورش می دهند. پاسخگویی، مهارت عزت نفس و احترام به حقوق دیگران را بهبود می بخشد و مهارت بین فردی به عنوان سومین عنصر یادگیری مشارکتی در توسعه مهارت های ارتباطی و اجتماعی موثر است و مهارت حل مسیله و حل تعارض را در دانش آموزان تقویت می کند. این سه عنصر که با عناصر پنجگانه نظریه وابستگی متقابل اجتماعی انطباق پیدا می کنند ابعاد تازه ای از پرورش مهارت های رهبری در دانش آموزان را آشکار می سازند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند مورد توجه سیاست گذاران اجتماعی قرار گیرد و رهبران آموزشی را ترغیب کند تا از طریق آشناکردن معلمان با یادگیری مشارکتی زمینه اجرا در کلاس درس را فراهم سازند. همچنین می تواند انگیزه معلمان را برای استفاده از یادگیری مشارکتی افزایش دهد و والدین را ترغیب کند تا در فرآیند اجرا از معلمان حمایت کنند.

    کلیدواژگان: سنتزپژوهی، عناصر یادگیری مشارکتی، مهارت رهبری، دانش آموزان مدارس ابتدایی، گروه کانونی
  • مرضیه دهقانی زاده*، پیمان اکبری، سید مرتضی حسینی صفحات 17-32
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرگذاری رهبری مبتنی بر چشم انداز بر رفتار خلاقانه کارکنان با توجه به نقش اینرسی سازمانی و رفتارهای فرا نقشی کارکنان (رفتار اهدای دانش و رفتار شهروندی سازمانی) در دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شد.

    روش شناسی پژوهش:

     روش این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد و جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی یزد (310 نفر) بود که حجم نمونه 172 نفر از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات میدانی در این پژوهش، پرسشنامه های استاندارد بود که روایی و پایایی ابزار اندازه گیری تایید شد و روش تحلیل مورد استفاده در این پژوهش، تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد، رهبری مبتنی بر چشم انداز بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر معناداری دارد. همچنین، اینرسی سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی در رابطه رهبری مبتنی بر چشم انداز و رفتار خلاقانه کارکنان نقش میانجی دارند. همچنین، رفتارهای اهدای دانش در تاثیر اینرسی سازمانی بر رفتار خلاقانه کارکنان نقش تعدیل گر دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد، رهبری مبتنی بر چشم انداز می تواند با پیش بینی تهدیدها و فرصت ها در آینده، تکنیک های ابتکاری متعددی برای مقابله با رکود سازمانی پیدا کند و زمانی که چشم انداز، دانش و ایده های خود را به کارکنان خود منتقل کند و همچنین کارکنان نیز دانش خود را به اشتراک بگذارند، باعث پرورش خلاقیت کارکنان و کاهش اینرسی سازمان خواهد شد و همچنین رهبری مبتنی بر چشم انداز با ایجاد رفتار شهروند سازمانی در کارکنان، باعث کاهش اینرسی و افزایش رفتار خلاقانه در کارکنان می شود.

    کلیدواژگان: رهبری مبتنی بر چشم انداز، رفتار خلاقانه کارکنان، رفتار فرانقشی، اینرسی سازمانی
  • داود میرزایی* صفحات 33-50
    مقدمه و هدف

    هدف پژوهش بررسی تاثیر آموزش کارآفرینی بر ذهنیت کارآفرینانه دانشجویان با نقش واسطه ای الهام کارآفرینانه بوده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دانشگاه های دولتی ایران هستند. روش نمونه گیری طبقه ای و حجم نمونه (روش جی پاور) 100 نفر از دانشجویان بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه آموزش کارآفرینی، الهام و  ذهنیت کارآفرینانه Cui, Sun & Bell (2021) استفاده گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از معادلات ساختاری و از نرم افزار SPSS  و PLS استفاده شد

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد فعالیت های فوق برنامه با الهام کارآفرینانه و ابعاد ذهنیت رابطه مثبت دارد؛ الهام کارآفرینانه با فرصت طلبی، تحمل ابهام، خوش بینی ارادی و در کل با ذهنیت کارآفرینانه رابطه مثبت دارد و الهام کارآفرینانه نقش واسطه ای در رابطه فوق برنامه و ذهنیت کارآفرینانه دارد؛ اما حضور در برنامه درسی با الهام و ذهنیت کارآفرینانه رابطه ندارد؛ الهام کارآفرینانه با گرایش به ریسک رابطه ندارد و الهام کارآفرینانه نقش واسطه ای در رابطه حضور در برنامه درسی و ذهنیت کارآفرینانه ندارد. درنهایت، تاثیر مستقیم فعالیت های فوق برنامه به طور قابل توجهی مثبت بود درحالی که درباره حضور برنامه درسی تاثیر مثبتی مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    برنامه ریزی توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی  باید مولفه ذهنیت کارآفرینانه را در نظر داشته باشند که این امر درگرو رها شدن از اجرای برنامه های درسی اجباری در سیستم رسمی و روی آوردن به فعالیت های فوق برنامه است. در این زمینه می توان دروس اختیاری و فعالیت های فوق برنامه بیشتری را به نسبت برنامه درسی اجباری و حضور در برنامه های رسمی، طراحی  نمود.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، ذهنیت کارآفرینانه، الهام کارآفرینانه
  • فریبا فتحی چگنی، محمد عباسی*، عزت الله قدم پور صفحات 51-68
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی سبک رهبری اصیل، فرهنگ مدرسه و شخصیت پویا با اشتیاق شغلی معلمان و نقش میانجی قرارداد روان شناختی در معلمان دوره ابتدایی شهرستان خرم آباد انجام شد.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه معلمین شاغل دوره ابتدایی در آموزش و پرورش نواحی یک و دو شهرستان خرم آباد در سال تحصیلی 1402-1401 بود که تعداد آنها مطابق با آمار اخذ شده از ادارات کارگزینی این نواحی برابر با 1450نفر بود. حجم نمونه ی آماری بر اساس قاعده استیونس برابر با 255 نفر بود که بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه‎های رهبری اصیل والمبوا و همکاران (2008)، فرهنگ مدرسه گرونرت و ولنتاین (1998)، شخصیت پویا باتمن و کرانت (1993)، قرارداد روان شناختی رابینسون و روسو (1994) و اشتیاق شغلی شاوفلی و همکاران (2002) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها افزون بر شاخص های توصیفی، از نرم‎افزار SPSS نسخه 21 و تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار   PLSبهره گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج مدل یابی معادلات ساختاری پژوهش نشان داد که رابطه بین سبک رهبری اصیل با اشتیاق شغلی معلمان (333/0=P)، رابطه بین فرهنگ مدرسه و اشتیاق شغلی معلمان (327/0=P)، رابطه بین شخصیت پویا و اشتیاق شغلی معلمان (246/0=P) و رابطه بین قرارداد روان شناختی و اشتیاق شغلی معلمان مثبت (601/0=P) و معنادار می باشد، همچنین قرارداد روان شناختی در رابطه رهبری اصیل و اشتیاق شغلی (352/0=P)، در رابطه فرهنگ مدرسه و اشتیاق شغلی (382/0=P) و در رابطه شخصیت پویا و اشتیاق شغلی (284/0=P)  نقش میانجی را ایفا می کند.

    بحث و نتیجه گیری

    کارکنان مشتاق به صورت کامل جذب شغل خود می شوند و وظایف شغلی خود را به نحو احسن انجام می دهند. این مهم در معلمان که از عوامل اساسی جامعه هستند از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد، چرا که معلمان مسولیت هدایت و پرورش یک نسل و حتی چند نسل را بر عهده دارند و در صورتی می توانند اثربخشی نظام آموزشی کشور را تضمین کنند که سطح بالایی از اشتیاق و انگیزه را در شغل خود داشته باشند.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، سبک رهبری اصیل، فرهنگ مدرسه، شخصیت پویا، قرارداد روانشناختی
  • اسد حجازی*، مهدی جعفری صفحات 69-84
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اعتبارسنجی الگوی شایستگی های حرفه ای راهبران آموزشی و تربیتی، به لحاظ هدف کاربردی و از منظر گردآوری اطلاعات آمیخته - اکتشافی بود.

    روش شناسی پژوهش: 

    در در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند 20 نفر از خبرگان حوزه آموزش ابتدایی از جمله، معاونین و کارشناسان آموزش ابتدایی، راهبران آموزشی و تربیتی، معلمان و مدیران مدارس چندپایه روستایی و اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان به عنوان مشارکت کنندگان انتخاب و در بخش کمی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 242 نفر از جامعه آماری معلمان، مدیران و راهبر آموزشی مدارس ابتدایی استان زنجان انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی ، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. تحلیل یافته های کیفی ، از روش تحلیل محتوا و کدگذاری استفاده شد.   در بخش کمی برای سنجش اعتبار مدل شایستگی ، از پرسشنامه ای محقق ساخته و روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. به منظور بررسی روایی پرسشنامه از روایی صوری و سازه و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت .

    یافته ها

    تحلیل یافته های پژوهش منجر به شناسایی 40 مولفه و 5 بعد شایستگی برای راهبران آموزشی شامل ؛ شایستگی های دانشی ، مهارتی، توانایی، ویژگی های فردی و نگرشی- انگیزشی شد. نتایج تحلیل کمی نیز نشان داد، مدل از برازش مناسبی برخوردار است .

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش دریچه های جدیدی برای ایجاد تغییرات مطلوب در بازنگری برنامه انتخاب و انتصاب راهبران آموزشی و تربیتی در مدارس می گشاید.

    کلیدواژگان: شایستگی حرفه ای، راهبر آموزشی و تربیتی، مدارس ابتدایی
  • مهدی عزیزی*، غلامرضا شمس، محمود ابوالقاسمی صفحات 85-102
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر باهدف شناسایی شایستگی های رهبران آینده در نظام آموزش عالی صورت گرفته است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و از نوع تحلیل مضمون حاصل از مصاحبه های پدیدارشناختی است.

    روش شناسی پژوهش:

     جامعه موردمطالعه شامل 16 نفر از خبرگان حوزه توسعه رهبری برای فرایند مصاحبه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند بوده است. به منظور کیفیت کدگذاری، از قابلیت اعتماد، تاییدپذیری و اطمینان پذیری برای یافته ها استفاده شده و ضریب توافق بین ارزیابان 89/0 به دست آمده است.

    یافته ها

    طبق یافته های این پژوهش شایستگی های رهبران آینده در نظام آموزش عالی از 8 بعد فردی، مدیریت تعاملات اجتماعی-سازمانی، هوش فرهنگی، شهروند جهانی، دانش سازمانی و برنامه ریزی راهبردی، دیپلماسی سازمانی، مسیولیت اجتماعی و گفتمان سازی تشکیل شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با اطلاع از یافته های پژوهش حاضر می توان به شاخص هایی در توصیف شایستگی های رهبران آینده نظام آموزش عالی دست یافت تا در جهت انتخاب و توسعه آنان در آموزش عالی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: شایستگی های رهبران آینده، توسعه رهبری، نظام آموزش عالی
  • راضیه آقابابایی* صفحات 103-118
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی توسعه حرفه ای معلمان بر اساس سبک رهبری دانش محور ادراک شده با نقش واسطه ای تسهیم دانش و کار تیمی بود.

    روش پژوهش: 

    نوع پژوهش، توصیفی همبستگی و جامعه آماری شامل معلمان شهر کاشان به تعداد 3237 نفر بود که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 342 نفر بدست آمد. ابزار گرداوری داده ها چهار پرسشنامه رهبری دانش محور، توسعه حرفه ای، تسهیم دانش و کار تیمی بود. پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای توسعه حرفه ای 93/0، کار تیمی 79/0، تسهیم دانش 73/0 و رهبری دانش محور 93/0 بدست آمد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، میانگین متغیر رهبری دانش محور (34/23) بالاتر از حد متوسط (18)، میانگین متغیر توسعه حرفه ای (7/46) بالاتر از حد متوسط (36)، تسهیم دانش (82/36) بالاتر از حد متوسط 30 و کار تیمی معلمان (33/19) پایین تر از حد متوسط (30) است. اثرات کل رهبری دانش محور بر توسعه حرفه ای، تسهیم دانش و کار تیمی، مثبت و معنادار و اثرات کل کار تیمی و تسهیم دانش بر توسعه حرفه ای، مثبت و معنادار بود. همچنین نقش میانجی تسهیم دانش و کار تیمی در تاثیر رهبری دانش محور بر توسعه حرفه ای، تایید شد.

    نتیجه گیری

    اگر معلمان ادراک مثبتی از وضعیت رهبری دانش محور داشته باشند، تسهیم دانش و کار تیمی بیشتری خواهند داشت. در واقع، ایجاد مدارسی که در آن، مدیران به ایجاد، خلق، کسب، کاربرد، تسهیم و توزیع دانش و اطلاعات جدید توجه دارند می توانند باعث توسعه حرفه ای معلمان، کارآمدی و اثربخشی سازمانی شوند.نظام آموزشی کشور را تضمین کنند که سطح بالایی از اشتیاق و انگیزه را در شغل خود داشته باشند.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، رهبری دانش محور، تسهیم دانش، کار تیمی، معلمان
  • لیلی شیخی*، احمدرضا شیخی، رضا هویدا، لیلا مقتدایی صفحات 119-135
    مقدمه و هدف

    امروزه، سازمان های بسیاری با پدیده ی طفره روی اجتماعی مواجه هستند و می توان گفت که طفره روی اجتماعی به یک نیروی بازدارنده ی قدرتمند و یک عامل نهفته ی خطرناک در سازمان ها تبدیل شده است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی عدالت سازمانی و قابلیت مشاهده پذیری وظایف با ادراک طفره روی اجتماعی همکاران در بین معلمان انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش انجام پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش، عبارت است از کلیه ی معلمان ابتدایی شهرستان فلاورجان در سال تحصیلی 1401-1402 که تعداد آن ها 416 نفر براورد شد. بر اساس جدول کرجسی و مورگان، تعداد 200 نفر از این جامعه ی آماری به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل پرسش نامه های ادراک طفره روی اجتماعی همکاران، قابلیت مشاهده پذیری وظایف و عدالت سازمانی است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه ی گام به گام در نرم افزار 26-SPSS انجام گرفت. 

    یافته ها

    نتایج بررسی ها نشان داد که عدالت سازمانی و قابلیت مشاهده پذیری وظایف رابطه ی معناداری در جهت عکس با ادراک طفره روی اجتماعی همکاران دارند. همچنین عدالت توزیعی حدود 16 درصد از ادراک طفره روی اجتماعی همکاران و عدالت توزیعی و قابلیت مشاهده پذیری وظایف به‎طور همزمان 21 درصد از ادراک طفره روی اجتماعی همکاران را پیش بینی می کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    زمانی که معلمان درک کنند که با آن ها منصفانه رفتار می شود و مدیرانشان از مشارکت های فردی آن ها در کار گروهی آگاهی کاملی دارند، ادراک آن ها در مورد طفره روی اجتماعی همکاران کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: ادراک طفره روی اجتماعی همکاران، عدالت سازمانی، قابلیت مشاهده پذیری وظایف، معلمان ابتدایی
  • مجتبی فرخی*، زینب امیری صفحات 136-149
    مقدمه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی نقش میانجی نیازهای اساسی روانشناختی در تاثیرگذاری رهبری تحول گرا بر رفتار کاری نوآورانه می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

     این پژوهش از نظر هدف  کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی -  همبستگی است. جامعه آماری شامل کارکنان دانشگاه اصفهان می باشد. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 291 نفر تعیین شد و نمونه گیری با استفاده از روش در دسترس انجام شد.  برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های نیازهای اساسی روانشناختی گاردیا، دسی و رایان (2000) با 21 گویه، رهبری تحول گرا باس و آلیو  (1997) با 20 گویه و رفتار کاری نوآورانه دیجانگ و دنهارتوگ (2010)  با 10 گویه استفاده شد.  برای تجزیه وتحلیل داده ها و به کارگیری تحلیل های آماری نیز از نرم افزارهایSPSS  و SMART PLS3  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایح مدل معادلات ساختاری نشان داد، رهبری تحول گرا بر نیازهای اساسی روانشناختی  تاثیر معنی دار دارد. همچنین رهبری تحول گرا بر رفتار کاری نوآورانه تاثیر معنی دار دارد. نتایج نشان داد که نیازهای اساسی روانشناختی در تاثیرگذاری رهبری تحول گرا بر رفتار کاری نوآورانه نقش میانجی دارد، همچنین تاثیر نیازهای اساسی روانشناختی بر رفتارکاری نوآورانه مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    به مدیران دانشگاه پیشنهاد می شود جهت تقویت رفتارهای کاری نوآورانه در دانشگاه  با استفاده از ظرفیت غنی موجود یعنی اساتید و پژوهشگران خبره با راه اندازی مراکز و سراهای نوآوری برای کارکنان جهت تقویت رفتارهای کاری نوآورانه اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: نیازهای اساسی روانشناختی، رهبری تحول گرا، رفتار کاری نوآورانه
  • حسن قلاوندی، مظفر نوری زارآبادی* صفحات 150-164
    مقدمه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر آوای سازمانی بر مسیولیت پذیری اجتماعی با نقش میانجی رفتار شهروندی سازمانی است.

    روش شناسی پژوهش: 

    جامعه آماری شامل تمامی معلمان شاغل در شهر سیلوانا در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 1297 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای-طبقه ای و بر اساس جدول مورگان 297  نفر به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه های استاندارد مسیولیت پذیری اجتماعی کارول  (1991)، مقیاس آوای سازمانی هامس (2012) و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی لی و آلن (2002) جمع آوری شدند. جهت سنجش روایی پرسشنامه ها از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد و پایایی آن ها به کمک آلفای کرونباخ تایید شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری در در نرم افزارهای SPSS 24 و LISREL 8.8  تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که آوای سازمانی بر مسیولیت پذیری اجتماعی (43/0) و رفتار شهروندی سازمانی (61/0) اثر مستقیم و معناداری دارد؛ رفتار شهروندی سازمانی بر مسیولیت پذیری اجتماعی (51/0) اثر مستقیم و معناداری دارد؛ همچنین اثر غیر مستقیم آوای سازمانی بر مسیولیت پذیری اجتماعی با نقش میانجی رفتار شهروندی سازمانی با ضریب (31/0) مثبت و معنادار است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده جهت ارتقا و بهبود مسیولیت پذیری اجتماعی معلمان توجه به آوای سازمانی و استقبال از اظهارنظرها و ایده های سازنده و تشویق آن ها به فعالیت های مشارکتی و همکارانه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آوای سازمانی، مسئولیت پذیری اجتماعی، رفتارشهروندی سازمانی
  • ابوالحسن حسینی، زهرا غفوری*، حامد محمدی صفحات 165-186
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه چارچوب مفهمومی جدیدی از آموزش مبتنی بر شایستگی کارکنان سازمانی است که با مطالعات انجام شده در منابع علمی، روشن شد تاکنون پژوهشی مشابه مطالعه حاضر که به طور نظامند ادبیات این حوزه را سنتز کرده باشد، انجام نشده است.

    روش

    این پژوهش با روش فراترکیب بر روی 714 مقاله داخلی و خارجی و منابع مرتبط از سال 2010 تا 2023 میلادی به انجام رسید.

    یافته ها

    یافته های مقالات با استفاده از روش هفت مرحله ای ساندولوسکی و بارسو تحلیل شدند. نتایج حاصل از 41 مقاله منتخب بر اساس 95 مفهوم، 16 مقوله فرعی، و 4 مقوله اصلی؛ در ابعاد نیازسنجی شایسته محور (رویکرد عرضه محور، رویکرد تقاضا محور، رویکرد شواهد محور)؛ طراحی شایسته محور (ترتیب برنامه، محتوا برنامه، مراجع برنامه)؛ اجرا شایسته محور (آموزش درون سازمانی، آموزش برون سازمانی، آموزش مجازی)؛ و ارزشیابی شایسته محور (ارزیابی دانشی، ارزیابی مهارتی، ارزیابی رفتاری) بررسی و تحلیل گردید.

    نتیجه گیری

    آموزش مبتنی بر شاستگی به افراد امکان می دهد تا مهارت ها و شاستگی های خود را بهبود دهند و به صورت عملی و کاربردی آن ها را توسعه دهند. در مجموع، می توان نتیجه گرفت این رویکرد می تواند به افراد و سازمان ها کمک کند تا بهبود عملکرد، افزایش توانمندی ها، و دستیابی به اهداف واقعی خود را تسریع دهند. این نوع آموزش به بهره وری و اثربخشی توسعه کمک می کند.

    کلیدواژگان: آموزش، مدل شایستگی، سرمایه انسانی، آموزش شایسته محور
  • فاطمه صغری شفیعی*، نیکو دیالمه، محدثه شعبانی صفحات 187-214

    پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش رهبری آموزشی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان انجام شد. به علت پراکندگی و تنوع یافته های مطالعات گذشته پیرامون نقش رهبری آموزشی، تمرکز این نوشتار بر ترکیب و یکپارچه سازی نتایج مطالعات پیشین در این حوزه بوده و با روش فراترکیب صورت گرفته است. جامعه پژوهشی این تحقیق، شامل همه مطالعاتی است که در بازه زمانی 2000-2022 به رابطه رهبری آموزشی و نتایج تحصیلی دانش آموزان پرداخته اند. این مطالعات با جستجو در پایگاه های اطلاعات علمی خارجی و داخلی به دست آمدند و از میان آن ها 44 منبع به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. یافته های این مرور ادبیات نشان می دهند، رهبری آموزشی از طریق به کارگیری سبک رهبری، به صورت مستقیم و غیرمستقیم در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نقش آفرینی می کند. در واقع مطابق با یافته های این پژوهش چهار سبک رهبری که عبارتند از رهبری یکپارچه، رهبری آموزشی توزیع شده، رهبری اقتضایی و رهبری رفتاری می توانند به ارتقاء اثربخشی رهبر آموزشی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کمک کنند. همچنین یافته ها حاکی از تاثیر مستقیم رهبری آموزشی از طریق ویژگی های شخصی رهبر، مهارت ها و اقدامات؛ و تاثیرغیرمستقیم رهبری آموزشی از طریق بهبود شرایط مدرسه، بهبود شرایط کلاس درس، ارتقاء اثربخشی معلمان و تعامل با شرکای اجتماعی است.

    کلیدواژگان: رهبری آموزشی، پیشرفت تحصیلی، مرور سیستماتیک، مطالعه فراترکیب
|
  • Fahimeh Ansarizadeh, MohammadReza Keramati *, Seyfollah Fazlollahi Khomshi Pages 1-16

    . However, there is still a lack of comprehensive information regarding the various elements of cooperative learning and their impact on developing students' leadership skills. This knowledge gap needs to be addressed in order to enhance the effectiveness of cooperative learning in fostering leadership abilities among students.Hence, in this study, a comprehensive examination was conducted employing a multi-method approach that incorporated two meta-synthesis methods and focus groups. Initially, primary data was collected and analyzed through a meta-synthesis study. Subsequently, the data underwent completion, expansion, modification, and standardization using the focus group method. The meta-synthesis section encompassed a comprehensive review of 5200 scientific documents, including articles, books, and treatises. From this vast pool, a sample of 32 articles was selected for further analysis using the Critical Assessment Skills Program (CASP). During the data analysis stage, we utilized the Atlas T software to examine the results. The findings revealed that positive internal dependence, a key element of Cooperative learning, plays a significant role in nurturing essential skills such as popularity, empathy, and cooperation. Additionally, accountability was identified as a factor that enhances self-esteem and fosters respect for others' rights. Furthermore, the interpersonal skill, which is the third element of cooperative learning, was found to be effective in developing communication and social skills, as well as strengthening problem-solving and conflict resolution abilities in students. These three elements align with social interdependence theory and offer new perspectives on cultivating leadership skills among students.

    Keywords: cooperative learning elements, focus group, leadership skills, meta-synthesis, primary school students
  • Marziyeh Dehghanizadeh *, Peyman Akbari, Seyed Morteza Hosseini Pages 17-32

    The present study was conducted with the aim of investigating impact of vision-based leadership on employees' creative behavior with regard to the role of organizational inertia and extra-role behaviors of employees (knowledge donation behavior and organizational citizenship behavior ) in Yazd University of Medical Sciences. The method of this study is practical in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection.The statistical population of present study included the headquarters staff of Yazd University of Medical Sciences (310 people), that sample size 172 people were selected through available sampling. The tool for collecting field data in this research was standard questionnaires, that the validity and reliability of measurement tool was confirmed and analysis method used in this research was the structural equation modeling technique. The results of research showed that, vision-based leadership has a significant impact on organizational citizenship behavior. also, organizational inertia and organizational citizenship behavior play a mediating role in relationship between vision-based leadership and employees' creative behavior. also, knowledge donation behaviors have a moderating role in impact of organizational inertia on employees' creative behavior. The results of present research showed that vision-based leadership can find many innovative techniques to deal with organizational stagnation by anticipating threats and opportunities in future, and when it transfers its vision, knowledge, and ideas to its employees, and also, employees share their knowledge, it will foster creativity of employees and reduce organizational inertia, and also, vision-based leadership reduces inertia and increases employees' creative behavior by creating organizational citizen behavior in employees.

    Keywords: Vision-based Leadership, Employees', Creative Behavior, Extra-Role Behaviors, Organizational inertia
  • Davod Miezaeifar * Pages 33-50

    The purpose of this study was to investigate the effect of entrepreneurship education on students' entrepreneurial Mindset with the mediating role of inspiration. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in nature. The statistical population of this study is Students of Iranian public universities. The sampling method was available and the sample size(G*Powe) was 100 students. Cui Sun & Bell (2021) questionnaire was used to collect data. In order to analyze the data were used structural equation and Smart PLS3 software. Findings show that Extracurricular activities have a positive relationship with entrepreneurial inspiration and dimensions of Mindset; Entrepreneurial inspiration has a positive relationship with Alertness to opportunity, Ambiguity tolerance, Dispositional optimism and in general with entrepreneurial Mindset and entrepreneurial inspiration has a mediating role in the relationship between Extracurricular activities and entrepreneurial Mindset. But Curriculum attendance has nothing to do with entrepreneurial inspiration and Mindset; Entrepreneurial inspiration has nothing to do with Risk propensity, and entrepreneurial inspiration has no mediating role in the relationship between the Curriculum attendance and the entrepreneurial mindset. Finally, the direct impact of extracurricular activities was significantly positive, while there was no positive effect on Curriculum attendance. The findings of this study can help to be aware of the design and evaluation of entrepreneurship education programs in the future.

    Keywords: Entrepreneurship Education, Entrepreneurial Mindset, Entrepreneurship Inspiration
  • Fariba Fathi Chegeni, Mohamad Abasi *, Ezatolah Ghadampour Pages 51-68
    Background and Objective

    The present study was conducted with the aim of investigating the causal relationship between authentic leadership style, school culture and proactive personality with teachers' job engagement and the mediating role of psychological contract in elementary school teachers of Khorram Abad city.

    research methodology

    This research was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method. The statistical population of the research included all the teachers working in elementary education in districts one and two of Khorramabad city in the academic year 1402-1401, whose number was equal to 1450 according to the statistics obtained from the employment offices of these districts. The size of the statistical sample based on the Stevens rule was equal to 255 people who were selected based on the staged cluster sampling method. In order to collect data from the authentic leadership questionnaires of Walumbwa et al. (2008), Gruenert & Valentine (1998), school culture, Bateman & Crant (1993), the psychological contract of Robinson & Rousseau (1994), and Schaufeli et al. (2002) was used. SPSS version 21 software and structural equation analysis in PLS software were used for data analysis in addition to descriptive indices.

    Findings

    The results of structural equation modeling of the research showed that the relationship between authentic leadership style and teachers' job engagement (P=0.333), the relationship between school culture and teachers' job engagement (P=0.327), the relationship between proactive personality and teachers' job engagement (P=0.246), and the relationship between psychological contract and teachers' job engagement (P=0.601) are positive and significant. Also, the relationship between authentic leadership style and teachers' job engagement with the mediating role of psychological contract (P=0.352), the relationship between school culture and teachers' job engagement with the mediating role of psychological contract (P=0.382), and the relationship between proactive personality and teachers' job engagement with the mediating role of psychological contract (P=0.284) is also positive and significant.

    Conclusion

    Engagement employees are completely absorbed in their jobs and perform their job duties efficiently. This is more important for teachers, who are the basic factors of society, because teachers are responsible for guiding and nurturing a generation and even several generations, and they can guarantee the effectiveness of the country's education system if a high level of have passion and motivation in their job.

    Keywords: Job Engagement, authentic leadership style, School culture, proactive personality, psychological contract
  • Asad Hejazi *, Mahdi Jafari Pages 69-84
    Background and Objective

    The current research was aimed at identifying and validating the model of professional competencies of educational leaders, in terms of practical purpose and from the perspective of gathering mixed-exploratory information.

    research methodology

    In the qualitative section, using a targeted non-probability sampling method, 20 experts in the field of primary education, including assistants and experts in primary education, educational leaders, teachers and managers of multi-level rural schools, and faculty members of Farhangian University, were selected as participants. Quantitative part using cluster sampling method, 242 people were selected from the statistical population of teachers, principals and educational leaders of primary schools in Zanjan province. The tool for collecting information in the qualitative part was a semi-structured interview, and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire. Content analysis and coding methods were used to analyze the qualitative findings. In the quantitative part, a researcher-made questionnaire and confirmatory factor analysis method were used to measure the validity of the competency model. In order to check the validity of the questionnaire, its face and construct validity and reliability were investigated using Cronbach's alpha coefficient.

    Findings

    The analysis of research findings led to the identification of 40 components and 5 dimensions of competence for educational leaders including; Knowledge, skill, ability, individual and attitudinal-motivational competencies.

    Conclusion

    The findings of this research open new windows for making desirable changes in the review of the selection and appointment of educational leaders in schools.

    Keywords: professional competence, educational leader, Primary Schools
  • Mehdi Azizi *, Gholamreza Shams, Mahmood Aboalghasemi Pages 85-102
    Background and Objective

    The current research has been done with the aim of identifying future competencies in the higher education system. The current research is qualitative and thematic analysis of phenomenological interviews.

    research methodology

    The study population included 16 experts in the field of leadership development for the interview process using the purposeful sampling method. For the purpose of coding quality, reliability, acceptability and reliability were used for the findings, and the agreement between the evaluators was 0.89.

    Findings

    According to the findings of this research, the competencies of future leaders in the higher education system consist of 8 individual dimensions, social-organizational management, cultural intelligence, global citizen, organizational knowledge and strategic planning, diplomatic organization, social responsibility and discourse creation.

    Conclusion

    Knowing about the researches of the present research, it is possible to obtain indicators describing the competencies of the leaders of the future system of higher education in order to act in the direction of their selection and development in higher education.

    Keywords: Competencies of future leaders, Leadership Development, higher education system
  • Razieh Aghababaei * Pages 103-118
    Background and Objective

    The aim of the current research was to predict the professional development of teachers based on the perceived knowledge-oriented leadership style with the mediating role of knowledge sharing and teamwork.

    research methodology

    The type of research was descriptive correlational, and the statistical population consisted of 3237 teachers in Kashan, and the sample size was 342 using Cochran's formula. Data collection tools were four questionnaires of knowledge-oriented leadership, professional development, knowledge sharing and teamwork. The reliability of the questionnaires was obtained through Cronbach's alpha for professional development 0.93, teamwork 0.79, knowledge sharing 0.73 and knowledge-based leadership 0.93.

    Findings

    The findings showed that the mean of the variable of knowledge-oriented leadership (23.34) is higher than the average (18), the mean of the variable of professional development (46.7) is higher than the average (36), knowledge sharing (36.82) is higher than the average 30 and the mean of teamwork (19.33) is lower than the average 30. The overall effects of knowledge-oriented leadership on professional development, knowledge sharing and teamwork were positive & significant, and the overall effects of teamwork and knowledge sharing on professional development were positive & significant. Also, the mediating role of knowledge sharing and teamwork in the impact of knowledge-oriented leadership on professional development was confirmed.

    Conclusion

    if teachers have a positive perception of knowledge-based leadership, they will have more knowledge sharing and teamwork. In fact, the establishment of schools in which administrators pays attention to the creation, acquisition, application, sharing and distribution of new knowledge and information can cause teachers' professional development, organizational efficiency and effectiveness

    Keywords: Knowledge-Oriented Leadership, Professional development, Knowledge sharing, Team-Work, teachers
  • Leili Sheikhi *, Ahmadreza Sheikhi, Reza Hoveida, Leila Moghtadaie Pages 119-135
    Background and Objective

    Today, many organizations are facing the phenomenon of social loafing and it can be said that social loafing has become a powerful deterrent and a hidden dangerous factor in organizations. This research was conducted with the aim of investigating the impact of organizational justice and task visibility on teachers' percetion of their colleagues' social loafing

    Research methodology

    This study is applied in nature, serving a specific purpose, and employs a correlational research approach. The statistical population of this study included all primary school teachers in Falavarjan County during the academic year of 1401-1402, estimated to be 416 individuals. Utilizing the Krejci and Morgan table, a sample of 200 participants was selected through a simple random sampling technique. The data collection instruments employed in this research comprised questionnaires on coworkers’ social loafing perception, task visibility, and organizational justice. The collected data was analyzed using Pearson's correlation coefficient test and regression analysis through SPSS-26 software.

    Findings

    The findings indicated a significant inverse relationship between organizational justice and task visibility with the perception of collegues’ social loafing. Moreover, distributive justice was found to predict approximately 16% of the perception of coworkers’ social loafing. Additionally, both distributive justice and task visibility together accounted for 21% of the perception of colleagues’ social loafing.

    Conclusion

    when primary school teachers perceive fair treatment and acknowledge the full recognition of their individual contributions by their superiors within a team setting, their perception of colleagues’ social loafing diminishes.

    Keywords: Perception of colleagues’ social loafing, Organizational justice, Task visibility, primary school teachers
  • Mojtaba Farokhi *, Zeynab Amiri Pages 136-149
    Background and Objective

    The purpose of this study is to investigate the mediating role of basic psychological needs in the influence of transformational leadership on innovative work behavior.

    research methodology

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of nature. The statistical population includes employees of Isfahan University. The sample size was determined based on Morgan's table of 291 people and sampling was done using the available method. To collect data from the basic psychological needs questionnaires of Guardia, Desi and Ryan (2000) with 21 items, transformational leadership by Bass and Alio (1997) with 20 items and innovative work behavior by Dejang and Denhartog (2010). It was used with 10 items. SPSS and SMART PLS3 software were used for data analysis and statistical analysis.

    Findings

    The results of the structural equation model showed that transformational leadership has a significant effect on basic psychological needs. Also, transformational leadership has a significant effect on innovative work behavior. The results showed that basic psychological needs play a mediating role in the influence of transformational leadership on innovative work behavior, also the effect of basic psychological needs on innovative work behavior was confirmed.

    Conclusion

    It is suggested to the university managers to strengthen the innovative work behaviors in the university by using the existing rich capacity, i.e. expert professors and researchers, by setting up centers and innovation centers for the employees to strengthen the innovative work behaviors.

    Keywords: Basic Psychological Needs, Innovative Work Behavior, TransformationalLeadership
  • Hasan Ghalavandi, Mozaffar Nouri Zarabadi * Pages 150-164
    Background and Objective

    The current research aims to investigate the effect of organizational voice on social responsibility with the mediating role of organizational citizenship behavior.

    research methodology

    The statistical population included all the teachers working in the city of Silvana in the academic year of 2021-2023 in the number of 1297 people whom 297 were selected as a statistical sample for the study using the stratified cluster sampling method and based on Morgan's table. The required information was collected through the standard social responsibility questionnaires of Caroll, (1991), the organizational voice scale of Hames, (2012), and the organizational citizenship behavior questionnaire of Li & Alen, (2002). To measure the validity of the questionnaires, confirmatory factor analysis was used and their reliability was confirmed with the help of Cronbach's alpha. The collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and structural equation model in SPSS 24 and LISREL 8.8 software.

    Findings

    The obtained results showed that organizational voice has a direct and significant effect on social responsibility (0.43) and organizational citizenship behavior (0.61); Organizational citizenship behavior has a direct and significant effect on social responsibility (0.51); Also, the indirect effect of organizational voice on social responsibility with the mediating role of organizational citizenship behavior is positive and significant with a coefficient (0.31).

    Conclusion

    Based on the obtained results, to promote and improve the social responsibility of teachers, it seems necessary to pay attention to the organizational voice welcome constructive comments and ideas, and encourage them for cooperative and collaborative activities.

    Keywords: Organizational voice, social responsibility, organizational citizenship behavior
  • Abolhassan Hosseini, Zahra Ghafoori *, Hamed Mohammadi Pages 165-186

    PerposeThe aim of the current research is to provide a new conceptual framework for competency-based training of organizational employees, which, based on studies conducted in scientific sources, has become evident that no systematic literature review has been conducted in this field to date.MethodThis research was carried out using the Meta-synthesis method on 714 internal and external articles and related sources from 2010 to 2023. ResultsThe findings of the articles were analyzed using the seven-step method of Sandolowski and Barso. The results obtained from 41 selected articles based on 95 concepts, 16 Main themes, and 4 Sub thems; in the dimensions of competency-oriented needs assessment (supply-oriented approach, demand-oriented approach, evidence-oriented approach); - competency based design (program order, program content, program references); competency -based implementation (intra-organizational training, extra-organizational training, virtual training); And competency -based evaluation (knowledge evaluation, skill evaluation, behavioral evaluation) was examined and analyzed.ConclusionCompetency-based training allows people to improve their skills and competencies and develop them in a practical way. In general, it can be concluded that this approach can help people and organizations to improve performance, increase capabilities, and accelerate the achievement of their real goals. This type of training contributes to the productivity and effectiveness of development.

    Keywords: Training, Competency Model, Human Capital, Competency-Based Training
  • Fatemeh Soghra Shafiee *, Nikoo Dialame, Mohaddece Shabani Pages 187-214

    The present research was conducted with the goal of explicating the role of educational leadership in the students’ educational achievements. Due to the dispersion and diversity of the findings presented by the past studies about the role of educational leadership, the focus of this article is on the combination and integration of the results of previous studies in this field through a meta-analysis. The research sample of this research includes all studies that have dealt with the relationship between educational leadership and students’ academic results. These studies were obtained by searching in the foreign and domestic scientific databases and among them 44 sources were selected as research samples. The findings of this literature review show that educational leadership using a leadership style can play a role, directly and indirectly, in the educational achievement of students.In fact, according to the findings of this research, four leadership styles, which are integrated leadership, distributed educational leadership, contingency leadership, and behavioral leadership can help improve the effectiveness of the educational leader in the educational progress of students. Also, the findings indicate the direct effect of educational leadership through the leader’s personal characteristics, skills and actions; and the indirect effect of educational leadership through improving school conditions, classroom conditions, also improving teacher effectiveness, and interacting with social partners.

    Keywords: educational leadership, academic achievement, systematic review, a Meta-synthesis Study