فهرست مطالب

دولت و حقوق - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1402)

نشریه دولت و حقوق
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی امیری، غلامرضا مولابیگی * صفحات 1-22

    چکیدهیکی از دکترین های حقوقی که از قرن اخیر مورد توجه قرار گرفته و اجرایی کردن آن باعث شده است تا مشکلات قضایی زیادی مرتفع گردند، دکترین «اتمام مراحل رسیدگی اداری» است. مطابق این دکترین که بیانگر لزوم رسیدگی اداری پیش از رسیدگی قضایی می باشد، باید تمامی مراحل اداری ممکن برای رسیدگی به تقاضای اشخاص قبل از ورود پرونده به مراجع قضایی طی شده باشد. بنابراین نوشتار حاضر که به صورت توصیفی- کارکردی نوشته شده است، به دنبال پاسخ به این پرسش می باشد که دکترین مورد بحث چه مزایا و معایبی داشته و چه جایگاهی در نظام حقوقی ایران دارد؟ برای این منظور، پس از بررسی مفهوم و مزایا و معایب این دکترین، به تبصره 4 ماده 16 و ماده 48 قانون دیوان عدالت اداری (مصوب 1402) به عنوان مهم ترین موادی که این دکترین را به رسمیت شناخته اند، پرداخته شده و در نهایت نیز در بخش «نتیجه گیری»، پیشنهاد اصلاحی برای اجرای بهتر این دکترین ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: رسیدگی اداری، رسیدگی قضایی، اتمام مراحل رسیدگی اداری، اطاله دادرسی، اتقان آرا
  • سید محمدمهدی غمامی * صفحات 23-34

    تحولات اصلاح قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری (اصلاحات 1402)، نظام دادرسی اداری در ایران را بسوی برطرف شدن برخی از چالش های عمده دادخواهی مردم پیش می برد، هرچند برخی دیگر از چالش ها نیز هرچند در متن پیشنویس اصلاحی بویژه صلاحیت رسیدگی دیوان به نهادهای موثر در سپهر عمومی، به دلایل مختلفی از جمله مخالفت مقامات عالی قضایی در فرآیند رسیدگی مجمع تشخیص مصلحت نظام به سرانجام نرسید، ولی نوآوری های مندرج در اصلاحات، قانون مذکور را مجموعا مترقی و بطور خاص در زمینه طراحی سازوکارهای استیفای حقوق از طریق تغییر در شرایط ذینفع بودن و امکان طرح شکایت توسط »دادستانی کل کشور«، »سازمان بازرسی کل کشور«، »دیوان محاسبات کشور«، »سازمانهای مردم نهاد مرتبط« و «معاون حقوق عامه دیوان» پیشرو ساخته است. در این مقاله به تبیین و تحلیل این سازوکارها و گامهای مربوط خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: عدالت اداری، حقوق عامه، سازمانهای مردم نهاد (سمن)، نهادهای نظارتی، انتشار مصوبات
  • حسین آئینه نگینی صفحات 35-52

    عدالت اداری، مستند به مواد دیگر این قانون صلاحیت مختلف قضایی برای این مقام در ارتباط با شعب، هیات عمومی و هیات های تخصصی دیوان پیشبینی شده است. ازجمله این مواد ماده 85 قانون دیوان است که در برخی فروض صلاحیت صدور قرار رد دادخواست های مطروحه در هیات عمومی را برای رییس دیوان عمومی و هیات های تخصصی دیوان پیشبینی شده است. ازجمله این مواد ماده 85 قانون دیوان است که در موردی بودن مصوبه معترضعنه موضوع را برای رسیدگی به شعب دیوان ارجاع نماد. مبتنی بر یافته های این مقاله پیشبینی صلاحیت های مزبور برای رییس دیوان پیشبینی نموده است و در برخی موارد نیز این صلاحیت را برای این مقام پیشبینی کرده است تا مستند به موردی بودن مصوبه معترض عنه موضوع را برای رسیدگی به شعب دیوان ارجاع نماد. مبتنی بر یافته های این مقاله پیشبینی صلاحیت های مزبور برای رییس دیوان با نظام صحیح قضایی همخوانی نداشته و پیشبینی این صلاحیت ها برای رییس دیوان اولا زمینه خلط صلاحیت های اداری و قضایی را فراهم آورده است ثانیا تعیین بخشی مهم از قلمرو صلاحیت هیات عمومی دیوان را در صلاحیت رییس دیوان قرار داده است و ثالثا برخی از صلاحیت های مقرر برای این مقالم با اصول دادرسی منصفانه از جمله استقلال قضایی و اصول قابل تجدید نظر بودن آرا مغایر می باشد. بر این اساس در راستای ایجاد نظام قضایی صحیح پیشنهاد آن است که ضمن تحدید صلاحیت رییس دیوان به مدت و نظارت بر ارکان دیوان، صلاحیت های قضایی این مقام حذف گردد.

    کلیدواژگان: رئیس دیوان عدالت اداری، ماده 85 قانون دیوان عدالت اداری، صلاحیت اداری، صلاحیت قضایی، نظام صحیح قضایی
  • مصطفی رضایی*، مرتضی قاسم آبادی صفحات 53-72

    حق های رفاهی با فراهم کردن حداقل های یک زندگی شرافتمندانه، نقش بسزایی در پیشرفت و اعتلا بشر دارند تا جایی که تعهد کامل به کرامت انسانی را محقق می سازند. اما مسیله مهم این است که حقوق یاد شده در کنار سایر حقوق مدنی و سیاسی، نیازمند تضمین و حمایت هستند، در غیر این صورت در حد یک ادعای بدون محتوا باقی خواهند ماند. بنابراین وجود یک مرجع قضایی که در مقام ضمانت اجرای حقوق رفاهی افراد در مقابل دستگاه های اداری عمل نماید، در هر نظام حقوقی ضرورتی اجتناب ناپذیر است تا افراد بتوانند به منظور احیای حقوق خود با رجوع به آن، دادخواهی نمایند. به بیان دیگر، مصادیق حق های رفاهی از جمله، حق تامین اجتماعی، حق بر آموزش، حق بر اشتغال، برابری و عدم تبعیض، نیازمند وجود مرجعی قضایی است که زمینه تحقق آنها را تضمین نماید. در نظام حقوقی ایران دیوان عدالت اداری، بنا به تصریح اصل 173 قانون اساسی، به عنوان مرجع خاص رسیدگی به تظلمات، اعتراضات همه اشخاص به اعمال و تصمیمات دستگاه های اداری شناخته شده است که از راه رسیدگی به شکایات، زمینه احقاق و تضمین حقوق افراد را فراهم می آورد. بنابراین در پژوهش حاضر که با روش تحلیلی-توصیفی و با تجزیه و تحلیل مفاد کتاب ها، مقالات و آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری، صورت گرفته است، به دنبال پاسخی برای این سوال خواهیم بود که عملکرد دیوان عدالت اداری در جایگاه نظارت قضایی به منظور تضمین مصادیق حق های رفاهی در نظام حقوقی ایران چگونه بوده است؟

    کلیدواژگان: حق های رفاهی، نظارت قضایی، کرامت انسانی، برابری، دیوان عدالت اداری
  • سید محمدحمید حسینی یزدی صفحات 73-88

    دادرسی منصفانه از مهم ترین گفتمان های مطرح در ادبیات حقوقی است که در پی نیل به نظام حقوقی و قضایی مطلوبی است که حقوق و آزادی های اشخاص را در بهترین وجه ممکن حفظ نماید و عدالت را در همه حوزه ها تحقق بخشد. دادرسی های اداری نیز از این امر استثنا نیستند و می بایست تحت موازین و اصول دادرسی منصفانه قرار گیرند. اصول دادرسی منصفانه به دو دسته تقسیم می کنند: استانداردهای عام و فراگیر دادرسی منصفانه و استاندادهای خاص دادرسی منصفانه که ناظر بر مراحل سه گانه دادرسی و دعاوی اداری (طرح دعوی، رسیدگی به دعوا و اتخاذ تصمیم راجه به دعوی و اجرای آن) است. در این مقاله که با روش توصیفی-تحلیلی نگارش یافته، تحولات و اصالحات اخیر قانون دیوان عدالت اداری در بخش اجرای احکام از منظر اصول دادرسی منصفانه در مرحله صدور حکم و اجرا مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد و به این نتیجه می رسد که بخش قایل توجهی از تحولات اخیر در حوزه اجرای احکام گامی مثبت در جهت تحقق دادرسی منصفانه بوده است.

    کلیدواژگان: عدالت اداری، اصول دادرسی منصفانه، اجرای احکام، قانون دیوان عدالت اداری
  • ابوالفضل درویشوند صفحات 89-96

    یکی از مهم ترین اصول حاکم بر حکمرانی، اصل «حاکمیت قانون» است. از اثرات و لوازم مهم اصل حاکمیت قانون این است که تمامی مقررات مادون باید از قوانین و مقررات برتر تبعیت کرده و مغایر آنها نباشند. در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران نیز با پذیرش این اصل، بر عدم مغایرت قواعد مادون با قواعد مافوق تاکید شده است. به موجب اصل (4) قانون اساسی تمامی قوانین و مقررات باید از موازین شرع تبعیت کنند. همچنین بر اساس بندهای مختلف سیاست های کلی نظام قانونگذاری از جمله بند(2) این سیاست ها، نظارت بر قوانین و مقررات از جه عدم مغایرت با موازین شرع و قانون اساسی مورد تاکید قرار گرفته است. در نظام حقوقی ایران، بر اساس اصول (170) و (173) قانون اساسی، نظارت قضایی بر رعایت موازین شرع و قانون اساسی در مقررات بر عهده دیوان عدالت اداری قرار داده شده است.از سوی دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی دو نهاد مهم دارای صلاحیت در حوزه وضع قواعد لازم الاجرا هستند که بر اساس تبصره (2) ماده (12) قانون دیوان عدالت اداری، نظارت قضایی بر مصوبات این شوراها اگر در حوزه صلاحیت خود عمل کنند، از صلاحیت دیوان خارج شده است.

    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی فضای مجازی، دیوان عدالت اداری، حق دادخواهی، نظارت قضایی
|
  • Mostafa Amiri, Gholamreza Mowlabeigei * Pages 1-22

    AbstractOne of the legal doctrines that has been noticed since the last century and its implementation has solved many judicial problems, is the doctrine of "Exhaustion of Administrative Remedies". According to this doctrine, which indicates the necessity of administrative proceedings before judicial proceedings, all possible administrative steps must be completed to deal with the requests of individuals before the case is submitted to the judicial authorities. Therefore, the present article, which is written in a descriptive-functional way, seeks to answer the question that what are the advantages and disadvantages of the discussed doctrine and what is its position in Iran's legal system? For this purpose, after examining the concept and advantages and disadvantages of this doctrine, Article 16- 4 and Article 48 of the Administrative Court Law (approved in 1402) were discussed as the most important articles that recognized this doctrine and finally in the "Conclusion" section, a correction proposal has been presented for better implementation of this doctrine.

    Keywords: administrative review, judicial review, Exhaustion of Administrative Remedies, postponement of proceedings, rigging of articles
  • SeyedMohammadMahdi Ghamamy* Pages 23-34

    Developments in the amendments of the Administrative Court of Justice Act (1402 Amendments) move the Iranian administrative procedure system towards solving some of the major challenges of people's litigation, however, some other challenges in the text of the amendment draft, especially the competence of the court to deal with effective institutions in the public sphere, were not resolved due to various reasons, including the opposition of the high judicial authorities in the process of the hearing process of the State Exigency Council, but the innovations contained in the amendments make this Act generally progressive and specifically in the field of designing mechanisms for the enforcement of rights through changes in the conditions of being a beneficiary and the possibility of filing a complaint by the "Prosecutor General", "General Inspectorate of the State", "Supreme Audit Court", "Related Non-governmental Organizations" and "Deputy common rights of the Court" has made a progressive.

    Keywords: Administrative Court of Justice, common rights, non-governmental organizations (SEMAN), regulatory bodies, promulgation of approvals
  • Hossein Aineh Negini* Pages 35-52

    Based on Article (5) of the Administrative Court of Justice Act, the Head of the Administrative Court of Justice has two administrative and judicial positions in Iranian legal system. Despite the limitation of the jurisdiction of this official to preside over the first appeal branch of the Administrative Court of Justice, based on other articles of this law, different jurisdictions are provided for this position in connection with the branches, general board and specialized boards of the court. Among these articles, the Article (85) of the Administrative Court of Justice Act, which in some cases provides the Head of the Court with the authority to issue an order rejecting the petitions presented in the General Council and in some cases, he has provided this authority for this position to refer the issue to the court branches for consideration, based on the fact that the objectionable resolution is ad hoc. Based on the findings of this article, the aforementioned jurisdictions for the Chief of the Administrative Court of Justice are not consistent with the correct judicial system and the provision of these jurisdictions for the Head of the Administrative Court of Justice has provided the ground for the confusion of administrative and judicial powers. Secondly, determining an important part of the jurisdiction of the General Council of the Administrative Court of Justice has been placed in the jurisdiction of the Head Court. Based on this, in order to create a correct judicial system, it is suggested that while limiting the jurisdiction of the Head Court to manage and supervise the members of the court, the judicial powers of this position should be removed.

    Keywords: Head of the Administrative Court of Justice, Article (85), administrative jurisdiction, judicial jurisdiction, correct judicial system
  • Mostafa Rezaei *, Morteza Ghasemabadi Pages 53-72

    Welfare rights, by providing a minimum of an honorable life, have a significant role in the development of mankind. On the other hand, without welfare rights, civil and political rights remain abstract freedoms. Thus, we must also ensure and protect the rights in addition to recognizing them. Otherwise, they are only claims and nothing more. Therefore, the existence of a judicial authority that acts as a guarantor to the implementation of an individual's welfare rights before the administrative apparatus is inevitable in any legal system so that people can sue in order to restore their rights. In other words, welfare rights, including the right to social security, the right to education, the right to employment, equality, and non-discrimination, require judicial authority to ensure their realization. In the Iranian legal system, according to Article 173 of the Constitution, the Administrative Justice Court is recognized as a special authority for dealing with grievances and objections of all persons to the actions and decisions of administrative bodies, which, through the handling of complaints, guarantees the rights of individuals. Therefore, in this study, which has been done by the analytical-descriptive method and by analyzing the contents of books, articles, and opinions of the General Assembly of the Administrative Justice Court, we will seek an answer to the question of the performance of the Administrative Justice Court in the position of judicial supervision. What is the purpose of guaranteeing welfare rights in the Iranian legal system?

    Keywords: Welfare Rights, judicial review, Human dignity, equality, Administrative Justice Court
  • MohammadHamid Hosseini Yazdi* Pages 73-88

    Fair trial is one of the most important discourses in legal literature, which aims to achieve a favorable legal and judicial system that protects the rights and freedoms of individuals in the best possible way and realizes justice in all areas. Administrative proceedings are not an excepted and must be subject to the standards and principles of fair trial. The principles of fair trial are divided into two categories: general and comprehensive standards of fair trial and specific standards of fair trial which oversee the three stages of proceedings and administrative lawsuits (file action, hearing a case and decision making about the case and its enforcement). In this article, which is written with a descriptive-analytical method, are analyzed the recent developments and amendments of the Administrative Court of Justice Act in the section on the execution of judgments from the perspective of the principles of fair trial in the phase of judgment issuance and execution and concludes that a significant part of the recent developments in the field of execution of judgments has been a positive step towards the realization of fair trial.

    Keywords: Administrative Court of Justice, principles of fair trial, executing thejudgment, Administrative Court of Justice Act
  • Abolfazl Darvishvand* Pages 89-96

    One of the most important principles governing governance is the rule of law. One of the important effects and requirements of the principle of rule of law is that all subordinate regulations must follow the superior acts and regulations and not contradict them. In the Iranian legal system, by accepting this principle, has been emphasized on the noncontradiction of subordinate rules with superior rules. According to Article (4) of the Constitution, all acts and regulations must comply with Sharia standards. Also, based on the various clauses of the general policies of the legislative system, including clause (2) of these policies, has been emphasized on the monitoring of laws and regulations in order not to conflict with Sharia and the Constitution. In Iranian legal system, based on the principles (170) and (173) of the Constitution, judicial supervision of compliance with Sharia standards and the Constitution is assigned to the Administrative Court of Justice. On the other hand, Supreme Council of Cultural Revolution and Supreme Council of Cyber Space are two important bodies with authority in the field of establishing enforceable rules, which according to Note (2) of Article (12) of the Law of the Administrative Court of Justice, judicial supervision of the approvals of these councils if in the field It is beyond the jurisdiction of the court to act on their own. Of course, the authority to determine which of the provisions was outside the jurisdiction of these two institutions is also within the jurisdiction of the Administrative Court of Justice. Monitoring the non-contradiction of any regulations enacted by the subcommittees of these two institutions is under the jurisdiction of the Administrative Court of Justice.

    Keywords: Rule of law, Supreme Council of the Cultural Revolution, SupremeCouncil of Cyber Space, Administrative Court of Justice, Right to trial, judicialsupervision