فهرست مطالب

دولت و حقوق - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1402)

نشریه دولت و حقوق
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام امین زاده، محبوبه پاکدل* صفحات 1-26
    در 9 ژوییه 2004 دیوان بین المللی دادگستری، مبادرت به نظر مشورتی در خصوص ساخت دیوار حایل در اراضی اشغالی فلسطین کرد. دیوان، با استناد به کنوانسیون های حقوق بشردوستانه و حقوق بشری، ساخت دیوار حایل را غیرمشروع اعلام کرد. به رغم آنکه نظریه مشورتی دیوان ناظر بر غیرمشروع بودن ساخت دیوار حایل بود، اما رژیم اشغالگر از آن سال تاکنون، اقدام به ساخت چند دیوار دیگر ازجمله ساخت دیوار حایل در غزه کرده است. با توجه به نقض قواعد بنیادین حقوق بشردوستانه بین المللی و حقوق بشر در سطحی بسیار گسترده توسط رژیم اسراییل در مخاصمه غزه پس از 7 اکتبر 2023، بازخوانی مجدد رای دیوان مهم است. هدف این نوشتار، بررسی ابعاد حقوق بشردوستانه و حقوق بشری نظریه مشورتی دیوان است. براین اساس، با تاکید بر وضعیت نوار غزه به مثابه سرزمینی اشغالی و نقض قواعد حقوق اشغال به واسطه ارتکاب جنایات گسترده توسط رژیم اشغالگر اسراییل در مخاصمه 2023- 2024 در غزه، توجه به تبعات منفی روانی و انسانی ساخت دیوار حایل در غزه که به دلیل نقض حقوق بشر روی داده و در حمله حماس به مواضع اسراییل موثر بوده، دارای اهمیت است.
    کلیدواژگان: دیوان بین المللی دادگستری، حقوق بین الملل بشردوستانه، حقوق بشر، رژیم اشغالگر اسرائیل، نوار غزه
  • غلامحسین الهام، اصغر احمدی* صفحات 27-44
    گستره آسیب های ناشی از بزه دیدگی محیط زیست در برابر مخاصمات مسلحانه، به حدی گسترده است که نمی توان آن را با تخریب محیط زیست در برابر رویکردهای توسعه ای و صنعتی یا بزه های سبز مقایسه کرد. محیط زیست فلسطین و به طور ویژه غزه نیز از این رخداد تاریخی بی نصیب نمانده و در دهه های گذشته همواره توسط رژیم صهیونیستی با چالش های جدی مواجه شده است. آسیب های گسترده محیط زیستی ناشی از حملات هوایی و زمینی رژیم صهیونیستی در سال 2023 به غزه این پرسش را پیش می کشد که آیا می توان آن ها را در پرتوی مقررات حقوق بین الملل، جنایت جنگی دانست؟ در پاسخ باید گفت تاکنون به جهت اقدامات محدودکننده رژیم صهیونیستی در ورود ناظران بین المللی به غزه، گزارش مستندی از وقایع و جرایم محیط زیستی منتشر نشده، اما آنچه از اخبار منتشرشده می توان دریافت این است که برخی رفتارهای ارتش رژیم صهیونیستی مانند تخریب منابع آب آشامیدنی سالم، گرسنگی دادن محیط زیستی شهروندان و استفاده از فسفر سفید می تواند نمونه هایی از جنایت جنگی باشد. ازاین رو در پاسخ گویی به جنایات جنگی محیط زیستی رژیم صهیونیستی می توان از ابزارهایی مانند ورود دادستان دیوان بین المللی کیفری به جرایم ارتکابی در فلسطین که اساسنامه دیوان را پذیرفته است، کنشگری محیط زیستی در دیوان بین المللی دادگستری که رویکرد حمایتی از محیط زیست در مخاصمات مسلحانه نیز دارد و استفاده از ظرفیت اصل صلاحیت جهانی توسط کشورها برای مجازات عاملان و آمران جنایات جنگی محیط زیستی بهره برد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، مخاصمات مسلحانه، جرم محیط زیستی، جنایت جنگی
  • محمد حسن پور، حسین آئینه نگینی* صفحات 45-60
    حق بر آموزش ازجمله حقوق اساسی افراد است که نه تنها حقی مستقل شمرده می شود، بلکه زمینه بهره مندی افراد از برخی حقوق بنیادین دیگر را نیز فراهم می کند یا افراد را در شرایط بهتری برای استفاده از سایر حقوق قرار می دهد. با توجه به اهمیت این حق، بسیاری از اسناد بین المللی اعم از اسناد عام و خاص (موضوعی و قلمرویی) ضمن شناسایی این حق، دولت ها را مکلف کرده اند تا امکانات لازم را برای تحقق این حق در خصوص همه افراد جامعه فراهم کنند و موانع پیش روی استفاده افراد از این حق را نیز برطرف سازند. این مقاله به بررسی ابعاد نقض حق یادشده در حملات رژیم صهیونیستی به غزه پرداخته است. بررسی حملات خصمانه این رژیم به فلسطین (غزه) مبین این نکته است که این حملات به صراحت، حق بر آموزش مردم غزه را برخلاف همه اسناد بین المللی نقض کرده است. نقض این حق در حملات رژیم صهیونیستی واجد ابعاد متعدد و گسترده ای اعم از آسیب به آموزش گیرندگان، آسیب به دولت و والدین (ارکان پشتیبان حق) و آسیب به ساختارها و مراجع آموزش دهنده (مدارس، دانشگاه ها، معلمان، اساتید و...) است. نظر به نقض نظام مند و گسترده حق مزبور در غزه، نهادهای بین المللی باید در این زمینه اقدامات متناسبی را به انجام رسانند. یادآوری می شود، نقض حق بر آموزش برخلاف نقض برخی دیگر از حقوق، می تواند آینده و سرنوشت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یک کشور را به جد تحت الشعاع قرار دهد و از این منظر نیز شایسته توجه ویژه نهادها و مراجع ذی صلاح بین المللی است.
    کلیدواژگان: حق بر آموزش، فلسطین، غزه، حملات رژیم صهیونیستی، میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی
  • زینب فرهمندزاد* صفحات 61-84

    یکی از اتهامات متوجه رژیم صهیونیستی، ارتکاب جنایت نسل کشی در نوار غزه است. بر اساس کنوانسیون منع و مجازات نسل کشی (1948)، دولت های عضو نه تنها ملزم به عدم اقدام به نسل کشی یا تحریک به آن هستند، بلکه تعهد بین المللی مبنی بر پیشگیری از ارتکاب نسل کشی یا تحریک به نسل کشی به عنوان رفتار مجرمانه مستقل دارند. ارتکاب جرایم بین المللی دیگر مانند جرایم جنگی و جنایت علیه بشریت مندرج در اساسنامه رم (1998) دیوان کیفری بین المللی و کنوانسیون های چهارگانه ژنو (1949) توسط رژیم صهیونیستی از دیگر مواردی است که لزوم بررسی سازوکارهای قضایی پیگیری و طرح دعوی علیه این رژیم اشغالگر را خاطرنشان می سازد. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که با توجه به لزوم مقابله با بی کیفرمانی جرایم بین المللی، در نظام بین الملل کنونی چه سازوکارهای موثری برای پیگیری و محاکمه ناقضان حقوق بشر و حقوق بشردوستانه منسوب به رژیم صهیونیستی در جنگ غزه پس از 7 اکتبر 2023 وجود دارد؟ این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی به بررسی ظرفیت های بالقوه و بالفعلی مانند دیوان بین المللی دادگستری، دیوان کیفری بین المللی و دادگاه های ملی بر مبنای صلاحیت جهانی و دادگاه های منطقه ای و اختصاصی می پردازد.

    کلیدواژگان: سازوکارهای قضایی، جنگ غزه، دیوان بین المللی دادگستری، دیوان کیفری بین المللی، دادگاه های ملی، دادگاه های منطقه ای، شدیدترین جرائم بین المللی
  • محمدمهدی غمامی* صفحات 85-100

    تاکنون بیش از 26000 غیرنظامی در نوار غزه کشته شده اند که بیش از نیمی از آنان کودک هستند. بیش از 1900000 نفر از دو میلیون جمعیت غزه در جریان درگیری های مسلحانه اخیر بی خانمان شده اند. ساکنان شمال غزه به منطقه ای غیرقابل سکونت در جنوب منتقل شده و بیش از 500 هزار نفر به شدت مجروح شده اند. همه این موارد همراه با عدم دسترسی مردم به غذا، دارو، آب و... حاکی از وقوع نسل کشی براساس کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسل کشی (CPPCG) در 9 دسامبر 1948 است. در مقاله حاضر ابعاد، شواهد و نحوه برخورد با این نسل کشی آشکار و بی پروا با روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر الزامات حقوقی بررسی می شود. تجاوزات شدید رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان پس از 7 اکتبر سال 2023 به ویژه در غزه، حاکی از یک نسل کشی تمام عیار و بدون وقفه و آتش بس است.

    کلیدواژگان: نسل کشی، پاکسازی قومی، غزه، رژیم صهیونیستی، کودکان، غیرنظامیان
  • نیلوفر مقدمی خمامی* صفحات 101-126

    در جریان نبرد سال 2023 میان غزه و اسراییل (عملیات طوفان الاقصی علیه عملیات شمشیرهای آهنین) ادعاهای مختلفی از سوی طرفین این جنگ به منظور دفاع از اقداماتشان مطرح شد. از سویی حماس، جنبش جهاد اسلامی و جبهه مردمی آزادی بخش فلسطین به عنوان گروه های مسلح فلسطینی بر حق تعیین سرنوشت و حق مقاومت تاکید دارند و از سوی دیگر، اسراییل بر حق دفاع مشروع خود پای می فشارد. از همان روزهای ابتدایی این مخاصمه مسلحانه، اسراییل به عنوان یکی از طرفین درگیر، ادعا کرد ازآنجاکه از سال 2006 کنترل موثری بر غزه نداشته است و ندارد، بنابراین، هیچ مانعی برای ممانعت از توسل این رژیم به حق ذاتی دفاع مشروع وجود ندارد. با بالا گرفتن مناقشات بر سر مفاهیم کنترل موثر و امکان توسل به دفاع مشروع، پرسش های مختلفی مطرح می شود، آیا قدرت اشغالگر از حق دفاع مشروع برخوردار است؟ چه معیارهایی برای کنترل موثر در حقوق بین الملل وجود دارد و آیا اسراییل بر غزه کنترل موثر دارد؟ نویسنده کوشیده است با تکیه بر روش تحلیلی-توصیفی و استناد به منابع کتابخانه ای به این پرسش ها پاسخ دهد. نتایج نشان می دهد که در مورد معیار نوین کنترل موثر، دکترین و حقوق نرمی وجود دارد که به جای تمرکز بر عنصر مادی اشغال، بر آثار آن متمرکز است.

    کلیدواژگان: اشغال، دفاع مشروع، کنترل موثر، محاصره، حقوق نرم
  • جابر سیوانی زاد* صفحات 127-166
    تحلیل حقوقی وضعیت فعلی در باریکه ی غزه کاشف از حدوث پیچیدگی میان جنگی نسل کشانه و آثار مهلک ناشی از اشغال مستمری است که کشف هندسه ی حقوقی آن در گرو استمداد از مفهومی نوین و برساخته موسوم به غزه سید است. این مفهوم سازی نو اندیشانه دست کم دلالتی تام بر اطلاق وضعیت ناشی از ویرانی فراگیر و پایدار گروه های تحت حمایت چتر هنجاری معاهده ممنوعیت نسل زدایی ملل متحد دارد. با این وجود، این ترکیب معنامند البته با استخدام ابزاری الگوشناسانه در صدد ذهن گشایی نسبت به کشف آستانه ای جدید در میزان شدت اقدام علیه بشریت است. جنایت نسل کشانه ی کنونی در غزه شامل اقداماتی است که قصد نابودی گروه های ملی، قومی و مذهبی را در افعال ویرانگرانه به منصه ی ظهور رسانیده است. پژوهش حقوقی حاضر که با رهیافتی اجتماعی-تاریخی سامان یافته است اینگونه در می یابد که حملات جنایتکارانه علیه غیرنظامیان، ویرانی عمدی زیرساخت های حیاتی و وضعیت های منتهی در نابودی ملی مسبوق به نیت خاص، نه تنها در شمول حقوقی کنوانسیون منع نسل زدایی می گنجد، بلکه مهم تر از آن، با پیش روی معرفت شناسانه در شناسایی آستانه ی جدید از میزان شدت اقدام جنایتکارانه، فهمی نوین از منظومه ی حقوق کیفری بین المللی بر دست می دهد.
    کلیدواژگان: غزه سید، ژنوسید، اشغال، فلسطین، دادگاه بین المللی جنایی برای فلسطین، جرم دولتی، حقوق کیفری بین المللی
|
  • Elham Aminzadeh, Mahbubeh Pakdel * Pages 1-26
    On July 9, 2004, the International Court of Justice issued an advisory opinion concerning the construction of a wall in the occupied Palestinian territories. The court by determining the rules and principles of International law rendered its advisory opinion the construction of the wall is illegal. Although, Israel was under an obligation to terminate its breaches of international law, the Israeli occupation regime started to construct several more walls, including the construction of the wall in Gaza. Therefore, Considering the violation of the fundamental rules of international humanitarian law and human rights on a very wide level by the Israeli regime in the Gaza conflict after October 7, 2023, it is important to reread the advisory opinion of the court. The purpose of this article is to examine the dimensions of humanitarian rights and human rights in the advisory opinion of ICJ. Hence, by emphasizing the status of the Gaza Strip as an occupied territory and the violation of the rules of occupation due to the large-scale crimes committed by the occupying regime of Israel in the 2023- 2024 conflict in Gaza, it is of paramount importance to regard  the negative psychological and human consequences of the construction of the wall in Gaza caused by the violation of human rights in this region. For this issue has been effective in the attack of Hamas on Israeli positions.
    Keywords: International Court of Justice, International Humanitarian Law, Human rights, Israeli occupation regime, Gaza Strip.
  • Gholamhossein Elham, Asghar Ahmadi * Pages 27-44
    The range of damage caused by environmental crime due to armed conflicts is so wide that it cannot be compared with environmental destruction due to development and industrial approaches or green crime. The environment of Palestine and especially Gaza has not been spared from this historical event and has always faced serious challenges by the Zionist regime in the past decades. The widespread environmental damage caused by the air and ground attacks of the Zionist regime on Gaza in 2023 raises the question of whether it can be considered a war crime in the light of international law. In response, it should be stated that although until now no documentary report of environmental events and crimes has been published due to the restrictive measures of the Zionist regime in the entry of international observers to Gaza, but what can be seen in the news is that some of the behaviors of the Zionist army, such as the destruction of safe drinking water sources, starving the environment of citizens and the use of white phosphorus, can be considered examples of war crimes. Therefore, in responding to the environmental war crimes of the Zionist regime, can use tools such as the entry of the prosecutor of the International Criminal Court into the crimes committed in Palestine, which has accepted the statute of the court; Environmental activism in the International Court of Justice, which has an approach to protect the environment in armed conflicts, and the use of the capacity of the principle of universal jurisdiction by countries to punish the perpetrators and commanders of environmental war crimes.
    Keywords: Environment, Armed Conflict, Environmental Crime, War Crime
  • Mohammad Hasanpour, Hossein Ayene Negini * Pages 45-60
    The right to education is one of the basic rights of people, which is considered not only an independent right, but also provides the basis for people to benefit from some other fundamental rights or puts people in better conditions to use other rights. Due to the importance of this right, many international documents, both general and specific (thematic and territorial) documents, while recognizing this right, have obliged the governments to provide the necessary facilities for the realization of this right for all members of the society and the obstacles facing Eliminate the use of this right by people. This article examines the dimensions of the violation of the mentioned right in the attacks of the Zionist regime on Gaza. Examining the hostile attacks of this regime on Palestine (Gaza) shows that these attacks have clearly violated the right to education of the people of Gaza, contrary to all international documents. Violation of this right in the attacks of the Zionist regime has multiple and extensive dimensions, including damage to students, damage to the government and parents (supporting bodies of the right), and damage to educational structures and authorities (schools, universities, teachers, professors, etc.). Considering the widespread and systematic violation of the aforementioned right in Gaza, international organizations should take appropriate measures in this regard. It is reminded that the violation of the right to education, unlike the violation of some other rights, can seriously overshadow the political, economic, social and cultural future and fate of a country, and from this point of view, it deserves the special attention of competent international institutions and authorities.
    Keywords: Right to Education, Palestine, Gaza, Zionist attacks, International Covenant on Economic, Social, Cultural Rights
  • Zeinab Farahmandzad * Pages 61-84

    One of the accusations against the Zionist regime is committing the crime of genocide in the Gaza Strip. According to the 1948 Convention on the Prohibition and Punishment of Genocide, member states are not only required not to commit or incite genocide but also have an international obligation to prevent the commission of genocide or incitement to genocide as an independent criminal act. Committing war crimes in violation of the Four Geneva Conventions (1949) and crimes against humanity contained in the Rome Statute (1998) of the International Criminal Court by the Zionist regime are also other cases that point out the need to review the judicial mechanisms to pursue and file a lawsuit against this occupying regime. The main question of the current research is that, considering the need to deal with the impunity of international crimes, in the current international system, what are the effective mechanisms for pursuing and prosecuting the violators of human rights and humanitarian rights attributed to the Zionist regime in the Gaza war after October 7, 2023?. This research examines mechanisms such as the International Court of Justice, the International Criminal Court, national courts based on universal jurisdiction, and regional and special courts with an analytical-descriptive method.

    Keywords: judicial mechanisms, Gaza War, International Court of Justice, International Criminal Court, national courts, regional courts, the most severe international crimes.
  • Seyed MohammadMahdi Ghamami * Pages 85-100

    So far, more than 26,000 civilians have been killed in the Gaza Strip, and more than half of them are children. More than 1,900,000 people out of the two million people of Gaza have become homeless during the recent armed conflict. The population of the north of Gaza has been moved to an uninhabitable area in the south, and more than 500,000 people have been seriously injured. All these cases together with people's lack of access to food, medicine, water, etc. indicate the occurrence of genocide according to the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (CPPCG), on 9 December 1948. In this article, we examine the dimensions and evidence and how to deal with this open and reckless genocide based on the analytical-descriptive method. Grave violations committed by Israel against Palestinians in the aftermath of 7 October, particularly in Gaza, point to a genocide in the making.

    Keywords: Genocide, Ethnic Cleansing, Gaza, Israel, children, Civilian
  • Niloufar Moghaddami Khomami * Pages 101-126

    During the Gaza-Israel conflict of 2023 (Al Aqsa storm Vs. Swords of Iron) several allegations and claims have been raised from both sides in order to defend their actions. Hamas, Palestinian Islamic Jihad, and Popular Front for the Liberation of Palestine as Palestinian armed groups insist on their right to self-determination and right to resist on the one hand and Israel on its right to self-defence on the other hand. From the very first day of this armed conflict, Israel as one party claimed that while it has not had any effective control over Gaza since 2006, there is no ground to avoid this regime from its natural right to self-defence. With the emergence of disputes over the concepts of effective control and the possibility of resorting to self-defence, several questions are raised as follows: does an occupying power have the right to self-defence? What are the main criteria for effective control in international law? And does Israel have effective control over the Gaza Strip? The author tries to answer these questions based on the Analytical-descriptive method by using library documents. The results show that there is a doctrine and also a soft law about the new criterion of effective control which focuses on consequences of control rather than its material element, namely Occupation.

    Keywords: Occupation, Self-Defence, effective control, Blockade, Soft Law
  • Jaber Seyvanizad * Pages 127-166
    The legal analysis of the current situation in Gaza reveals a complex interplay between a genocidal war and a prolonged disastrous occupation, giving rise to what can be termed as “Gazocide”. This innovative conceptualization encapsulates the systematic and sustained destruction of a protected group at least as defined by the UN Genocide Convention. However, and at the same time it algorithmically explores a new threshold in destruction levels against humanity. The genocidal war in Gaza is characterized by actions demonstrating intent to destroy specific ethnic, religious and national groups. Current paper which has been conducted by legally socio-historical approach finds that the criminal attacks on civilians, intentional destruction of infrastructure and conditions leading to physical destruction, not only align with the legal definition of genocide, but more importantly goes further to shape a new threshold of severity in galaxy of international criminal law.
    Keywords: Gazocide, Genocide, Occupation, Palestine, International Criminal Tribunal for Palestine, ICTP, State crime, International Criminal Law