فهرست مطالب

دولت و حقوق - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1402)

نشریه دولت و حقوق
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدهادی توکل پور* صفحات 3-20
    نوع و نحوه واگذاری اراضی عمومی توسط قانون گذار، گاه خود سبب وقوع تصرف غیر مجاز یا به ناحق این ثروت های عمومی می شود. لذا لازم است در سیاست جنایی تقنینی با بررسی وضعیت موجود و نیز علل و عوامل وقوع این تصرفات، سیاست هایی را تدوین کرد که از گستره ی این رفتارهای نابه هنجار بکاهد. در این نوشتار با رویکرد توصیفی- تحلیلی و از طریق بررسی قوانین و مقررات مربوطه و همچنین مطالعات کتابخانه ای به بررسی مبانی مربوط به تصرف اراضی عمومی و سنجش عملکرد قانون گذار ایران در این خصوص پرداخته شده است. بررسی های انجام شده حاکی از فقدان سیاست های جامع، هدفمند، منسجم و اثربخش توسط قانون گذار در این حوزه است. با توجه به گستره ی وسیع اختیار قانون گذار در واگذاری اراضی عمومی و آشفتگی قوانین در این خصوص، وجود سیاست های کلی نظام در حوزه اراضی و تاکید آن بر لزوم تقنین در چارچوب آمایش سرزمینی می تواند از میزان تصرفات غیر مجاز اراضی عمومی بکاهد.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی تقنینی، اراضی عمومی، تصرف غیر قانونی، واگذاری اراضی، زمین خواری
  • احمد تقی زاده*، حمید فعلی صفحات 21-50
    حقوق و آزادی های شهروندان در کشورهای مختلف، از مباحث مهم مربوط به حقوق اساسی است. اقلیت ها یکی از انواع گروه های شهروندان هستند که خود به دسته ها و انواع گوناگونی همچون اقلیت های دینی، مذهبی، زبانی، نژادی و... تقسیم می شوند. با توجه به اینکه موضوع نقض حقوق اقلیت های فوق، احتمالی است که نمی توان آن را نادیده گرفت، قانون گذار اساسی در بسیاری از کشورها، نسبت به تبیین حقوق و آزادی های اقلیت های دینی و مذهبی اقدام می نماید. در جمهوری اسلامی ایران نیز، قانون گذار اساسی، در برخی از اصول قانون اساسی علاوه بر اقلیت های دینی به طور خاص به بهره مندی اقلیت های مذهبی از حقوق و آزادی های مختلف، تصریح نموده است. بر این اساس، سوال این مقاله آن است که کیفیت بهره مندی اقلیت های مذهبی ایران از حقوق و آزادی های مختلف، در مقایسه با بهره مندی سایر شهروندان ایرانی از این حقوق و آزادی ها چگونه است؟ با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، این نتیجه به دست آمد که مبتنی بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نظرات شورای نگهبان و قوانین عادی، اقلیت های مذهبی در ایران، همانند سایر شهروندان ایرانی و پیروان مذهب رسمی در سطح هنجارهای حقوقی از حقوق و آزادی های بنیادین در ابعاد فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، اداری و استخدامی بهره مند هستند
    کلیدواژگان: حقوق و آزادی ها، اقلیت های مذهبی، قانون اساسی، نظرات شورای نگهبان، بهره مندی
  • مینا اکبری*، فاطمه افشاری صفحات 51-66
    مطابق اصول 34، 159 و 173 قانون اساسی دادخواهی حق افراد است و هرکس می تواند به مراجع قضایی مراجعه کند؛ اما شورای عالی انقلاب فرهنگی به موجب مصوبه 630، برخی تصمیمات صادره در حوزه آموزشی و پژوهشی را از شمول صلاحیت مراجع قضایی خارج نموده و آن را در صلاحیت مرجعی با نام هیات عالی قرار داده است. این مصوبه خروج موضوعی از صلاحیت های شورای عالی انقلاب فرهنگی داشته؛ زیرا تحدید صلاحیت مراجع قضایی، از مصادیق شیون آموزشی و پژوهشی نیست. دیگر آنکه با فرض پذیرش هیات عالی تجدیدنظر وزارتین به عنوان یک مرجع شبه قضایی، لزوم نظارت قضایی بر آن طبق نظرات شورای نگهبان و اصول حقوقی آشکار است و عدم رعایت آن نقض حق دسترسی شهروندان به مراجع قضایی است. نظر به ابهامات اساسی در خصوص شان مصوبه 630، شعب دیوان عدالت اداری در برخورد با این مصوبه رویکرد متفاوتی داشته اند. برخی از شعب با استناد به مصوبه 630 قرار عدم صلاحیت در رسیدگی به آراء هیات ها را صادر نموده اند و برخی شعب با این استدلال که قضات به موجب اصل 170 قانون اساسی مکلف به عدم اجرای مصوبات خلاف قانون هستند، مصوبه 630 را نپذیرفته و خود را صالح به رسیدگی دانسته اند. به منظور برون رفت از مسیله پیش آمده و جلوگیری از سردرگمی مردم، کم هزینه ترین و سریع ترین راه حل، صدور رای وحدت رویه از سوی هیات عمومی دیوان عدالت اداری در این موضوع است.
    کلیدواژگان: شورای عالی انقلاب فرهنگی، هیئت عالی تجدیدنظر وزارتین، دیوان عدالت اداری، نظارت قضایی، صلاحیت
  • محمدحسین نادری*، حمیدرضا گرامی پور صفحات 67-84
    در نقد و بررسی یک متن به مثابه یک سند حقوقی معتبر خصوصا از منظر حقوق عمومی، پیش از هرچیز لازم است تا به دو سوال اساسی و بنیادین پیرامون متن پیش رو پاسخ داده شود. اول آنکه ببینیم ماهیت آن متن چیست و در پی یافتن هویت آن باشیم. به عبارت دیگر باید دید سند مزبور در هرم قانونی و حقوقی نظامی که در آن تدوین شده چه جایگاهی دارد؟ آیا شان قانون لازم الاجرا دارد یا از اعتبار امر ارشادی برخوردار است؟ یا آنکه جنبه سیاست گذاری و هنجاری مافوق قانونی را داراست؟ سوال دوم آنکه مضامین متن مورد بررسی تا چه اندازه منقح بوده و مندرجات آن از اعتبار کافی برخوردار است؟ درواقع آیا اصول قانون نویسی صحیح در متن رعایت شده است؟اما آنچه این نوشتار عهده دار آن است پاسخ به سوال اول و تبیین جایگاه حقوقی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در نظام قانون گذاری و هرم هنجاری کشور با استفاده از روش تحلیل مضمون است و نتیجه می گیرد که «بیانیه گام دوم انقلاب»، به مثابه یک منشور حکومتی واجد ارزش حقوقی و شرعی بوده و نیز باتوجه به قرارگرفتن این بیانیه در جایگاه اصولی از سلسله هنجارهای حقوقی جمهوری اسلامی، لازم الرعایه و لازم الاتباع بودن این بیانیه روشن می گردد.
    کلیدواژگان: یانیه گام دوم انقلاب، ماهیت حقوقی، هرم هنجاری، نظام قانون گذاری، نقد متن حقوقی
  • سید حسین هاشمی*، سعید سالاری صفحات 85-110

    رابطه حکمرانان با مردم و بررسی چارچوب حقوق و تکالیف متقابل میان آن ها، موضوع نظریات متعدد در فلسفه سیاسی و فلسفه حقوق بوده و امروزه ضوابط حقوقی مشخصی به عنوان وظایف حاکم به نفع شهروندان در نظام های حقوقی مختلف مورد شناسایی قرار گرفته است. همچنین تکالیف شهروندان نیز در کنار حقوق آن ها پیش بینی شده و با عنایت به سیر تحول نظریات مذکور، دیدگاه های مختلف پیرامون حقوق شهروندی هر یک تلاش می کنند تا مولفه های شفاف و مشخصی را در این زمینه مطرح نموده و در عین حال مطلق یا مقید بودن آن ها را بررسی نمایند. اگر حقوق شهروندی را مجموعه حقوق و امتیازاتی در نظر بگیریم که در یک نظام سیاسی و حقوقی معین به افراد به واسطه رابطه شهروندی اعطا می شود، بدون شک مقید و مشروط بودن حقوق شهروندی به انجام تکالیف در قبال حکومت از مهم ترین مسایلی است که در این زمینه باید مورد بررسی قرار بگیرد. در این مقاله با روش توصیفی_تحلیلی به این سوال پاسخ داده خواهد شد که از منظر حقوق شهروندی محدوده اصلی رابطه متقابل میان حاکم و مردم چگونه صورت بندی می شود و شاکله کلی حقوق شهروندان در مقایسه با تکالیف آن ها تابع چه میزان اطلاق و تقیید خواهد بود. در مقام جمع بندی باید گفت که بدون شک وجه ممیزه حقوق شهروندی از حقوق بشر، رابطه تابعیت است و همین امر چارچوب کلی حقوق شهروندی را از اطلاق و کلیت خارج نموده و استیفای این حقوق به انجام تکالیف شهروندی به ویژه در قبال حکومت و عموم شهروندان گره می خورد.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، تکالیف شهروندی، حقوق عمومی، فلسفه حقوق شهروندی
  • مسعود حسن آبادی* صفحات 111-134
    بیشک، قوانین ومقرراتی که درهرجامعه وضع میگردند زمانی موثر ومفید خواهند بودکه دارای ضمانت اجرا بوده ونتیجه عدم اجرای آن نیز مشخص گردد و ثانیا به جهت کارآمدی و اجرای دقیقتر وکاملتر آن، سازوکار لازم برای نظارت برآنها نیز مشخص شود. حقوق معلولان نیز به عنوان یکی از مهمترین شاخه های حقوق بشری در نظام داخلی و بین المللی محسوب شده و به عنوان حقوق قشر قابل توجه و البته آسیب پذیر جامعه، باید به طور دقیق و کامل اجرا گردد که مستلزم پیشبینی واتخاذ سازوکار مناسب جهت نظارت بر اجرای آن میباشد. نظارت سیاسی که توسط قوه مقننه بر قوه مجریه انجام میشود، یکی از مهمترین نظارتهایی است که بر قوه مجریه صورت گرفته و از طریق ابزارهای مختلفی انجام شده وبا توجه به اینکه اجرای حقوق معلولان نیز به عهده قوه مجریه میباشد تبعا این نظارت، باید راجع به این قوه در خصوص میزان اجرای حقوق این افراد نیز انجام شود. به دنبال بررسی نقایص موجود در نظارت سیاسی بر حقوق معلولان در ایران، پژوهشها نشان داد در نظم حقوقی کنونی، هم به دلیل جایگاه نهاد متولی امور معلولان و هم به دلیل عدم امکان سنجی مناسب وتخصصی درمجلس شورای اسلامی، این نوع نظارت، به طور موثر و دقیق، صورت نمیگیرد. رویکرد این نوشته در نظارت سیاسی بر حقوق معلولان، اتخاذ سیاست افتراقی دراین زمینه میباشد. دراین نوشته، پس ازبررسی نقش کنونی نظارت سیاسی برحقوق معلولان درایران، راهکارهای مطلوب سازی این نظارت از جمله، ایجاد کمیسیون تخصصی در مجلس به این منظور، تغییر جایگاه سازمان متولی امور معلولان، امکان سنجی حضور رییس سازمان متولی امور معلولان در هییت وزیران وهمچنین انجام تغییرات در ساختار کمیسیون اصل نود قانون اساسی به عنوان الگوی مطلوب، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نظارت سیاسی، حقوق افراد دارای معلولیت، ضمانت اجرا، سازمان متولی امور معلولان، کمیسیون اصل نود قانون اساسی
|
  • Mohammadhadi Tavakolpour * Pages 3-20
    The method and type of cession of public land by the legislator has created illegal possession of the public wealth. It is required to investigate the existing condition and the causes of occurrence of these possessions in legislative criminal policy and formulate policies to reduce these abnormal behaviors. The present study is a descriptive-analytic design via the evaluation of the relevant rules and library studies and it examines the basics of the possession of public land and evaluation of the performance of the legislator in Iran. The studies show the lack of comprehensive, purposeful, effective policies by the legislator in this field. Based on the great power of the legislator in cession of public land and the confusion of the rules in this regard, general policies of the government in land field and its emphasis on the necessity of legislation in the framework of Spatial planning can reduce the illegal possessions of public land.
    Keywords: Legislative Criminal Policy, Public land, Illegal possession, Land cession
  • Ahmad Taghizadeh *, Hamid Feli Pages 21-50
    The rights and freedoms of citizens in different countries are important topics related to fundamental rights. Minorities are one of the types of groups of citizens that are divided into various categories and types such as religious, religious, linguistic, racial, etc. minorities. Considering that the violation of the rights of the above-mentioned minorities is a possibility that cannot be ignored, the constitutional legislator in many countries is taking steps to clarify the rights and freedoms of religious and religious minorities. In the Islamic Republic of Iran, in some of the principles of the constitution, in addition to religious minorities, religious minorities have specifically specified that religious minorities benefit from various rights and freedoms. Based on this, the question of this article is, what is the quality of the enjoyment of various rights and freedoms by Iran's religious minorities, compared to the enjoyment of these rights and freedoms by other Iranian citizens? By using the descriptive-analytical research method, it was concluded that based on the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the opinions of the Guardian Council and ordinary laws, religious minorities in Iran, like other Iranian citizens and followers of the official religion, at the level of legal norms of rights and Fundamental freedoms are beneficial in cultural, social, political, economic, administrative and employment dimensions
    Keywords: rights, freedoms, religious minorities, the constitution, opinions of the Guardian Council
  • Mina Akbari *, Fatemeh Afshari Pages 51-66
    According to articles 34, 159 and 173 of the Constitution, it is the right of individuals to sue and anyone can refer to judicial authorities; However, the Supreme Council of the Cultural Revolution has removed some decisions issued in the field of education and research from the jurisdiction of the judicial authorities and placed them under the jurisdiction of the Supreme Council.This resolution has a subject departure from the competences of the Supreme Council of Cultural Revolution; Because limiting the jurisdiction of judicial authorities is not an example of educational and research matters. Another thing is that assuming the acceptance of the Supreme Appeals Board of Ministers as a administrative turbinals , the necessity of judicial review according to the views of the Constitutional Council and legal principles is obvious, and not complying with it is a violation of the right of citizens to access judicial authorities.Considering the basic uncertainties regarding the Resolution 630, the branches of the Court of Administrative Justice have different approaches in dealing with this resolution. Some branches, referring to Resolution 630, have issued a decree of incompetence in considering the decisions of the boards, and some branches have not accepted Resolution 630, arguing that according to Article 170 of the Constitution, judges are obliged not to implement illegal resolutions. In order to solve the problem and avoid people's confusion, the cheapest and fastest solution is to issue a unanimous decision by the General Board of the Administrative Court of Justice on this issue.
    Keywords: Supreme Council of Cultural Revolution, Supreme Council of Ministerial Appeals, Administrative Court of Justice, judicial review, Jurisdiction
  • Mohammad Hossein Naderi *, Hamidreza Geramipour Pages 67-84
    In reviewing a text as a valid legal document, especially from the point of view of public law, it is necessary to answer two basic and fundamental questions about the upcoming text. First, let's see what the nature of that text is and seek to find its identity. In other words, what is the position of the said document in the military legal and legal pyramid in which it was compiled? Does it have the status of a valid law or does it have the validity of a guideline? Or the one that has the aspect of policymaking and normative above the law? The second question is, to what extent are the contents of the examined text revised and are its contents sufficiently valid? In fact, have the principles of correct legal writing been observed in the text? But what this article is responsible for is answering the first question and explaining the legal position of the statement of the second step of the Islamic revolution in the legislative system and the normative pyramid of the country using the method of content analysis. And he concludes that the "Statement of the Second Step of the Revolution", as a government publication, has legal and shari'a value, and considering the fact that this statement is placed in the principle position of the legal norms of the Islamic Republic, it is clear that this statement is mandatory and mandatory for followers.
    Keywords: Statement of the Second Step of the Revolution, Legal Nature, normative pyramid, legislative system, Criticism of the legal text
  • Seyed Hossein Hashemi *, Saeid Salari Pages 85-110

    The relationship between the rulers and citizens and the framework of rights and mutual duties between them has been the subject of many theories in political philosophy and the legal theory. Today certain legal rules have been identified as the duties of the ruler for the benefit of the citizens in various legal systems. Also,the duties of the citizens are predicted along with their rights, and considering the evolution of the mentioned theories, different views about the rights of citizens try to present clear and specific components in this field. At the same time, whether they are absolute or limited is an important issue to consider. If we consider citizenship rights as a set of rights and privileges that are granted to individuals in a given political and legal system through the relationship of citizenship, the fact that citizenship rights are bound and conditional to fulfilling duties towards the government is one of the most important issues. In this article, the question will be answered with a descriptive-analytical method, from the point of view of citizenship rights, how is the main scope of the mutual relationship between the ruler and the people formulated. In conclusion, the most important feature of citizenship rights from human rights is the relationship of citizenship, and this makes the general framework of citizenship rights out of application and the fulfillment of these rights is the fulfillment of citizenship duties, especially towards the government and the public.

    Keywords: citizenship rights, Citizenship Duties, public law, philosophy of citizenship rights
  • Masood Hasanabadi * Pages 111-134
    Undoubtedly, the laws and regulations that are established in every society can and will be useful if firstly they have a sanction and secondly, in order to increase efficiency and more complete implementation, the mechanism of Supervision them is also determined. The rights of the disabled are also considered as one of the most important branches of human rights in the domestic and international system, and as the rights of the largest minority in the society, they must be implemented accurately and completely by the executive institutions, which requires predicting and adopting the appropriate mechanism for Supervision its implementation. The political supervision that is carried out by the legislative branch on the executive branch is done through various means, and it should be done according to this branch regarding the implementation of the rights of the disabled. Following the examination and explanation of the shortcomings in the political Supervision of the rights of the disabled in Iran, the researches showed that in the current legal system, both due to the position of the body in charge of the affairs of the disabled and the lack of appropriate and specialized evaluation in the Islamic Council, this The type of Supervision is not done effectively and accurately. The approach of this article in the political Supervision of the rights of the disabled is to adopt a differential policy in this field.
    Keywords: political supervision, rights of people with disabilities, Sanction, organization in charge of disabled people', s affairs, Commission on principle 90 of the Constitution