فهرست مطالب

دفاع هوافضایی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1402)

نشریه دفاع هوافضایی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمدرضا طالبیان* صفحات 1-26
    پیشرفت فناوری و بکارگیری تسلیحات مدرن و هوشمند موجب ایجاد ماهیت پیچیده و مخرب تر سلاح ها در جنگهای احتمالی آینده گردیده و توجه جدی به کاربردی کردن اقدامات پدافند غیرعامل علیه عوامل تهدید مراکز حساس و حیاتی را ضروری تر ساخته است که در پژوهش حاضر که از نوع کاربردی- توسعه ای بوده و از روش آمیخته انجام می پذیرد، مساله ی اصلی، «چیستی اقدامات پدافند غیرعامل علیه عوامل تهدید سامانه های راداری در جنگ های آینده» لحاظ گردیده و بر اساس مطالعات و مصاحبه های انجام شده با خبرگان، تعداد پانزده/15 تهدید در حوزه سامانه های کشف راداری در جنگ های آینده شناسایی شده و بکارگیری روش های نوینی از چهارده/14 اصل از اصول پدافند غیرعامل(استتار و نامریی سازی؛ اختفاء با استفاده از عوارض طبیعی؛ فریب و ابتکار عمل؛ پوشش در همه زمینه ها؛ کوچک سازی؛ کورکردن سامانه های اطلاعاتی؛ انتخاب مقیاس بهینه پراکندگی؛ مقاوم سازی، استحکامات و ایمنی؛ مکان یابی استقرار سامانه ها؛ مدیریت بحران دفاعی؛ پراکندگی در توزیع ایستگاه های راداری؛ انتخاب عرصه های ایمن؛ موازی سازی سامانه ها و حفاظت اطلاعات) در راستای ارتقاء مصونیت سامانه های راداری در مقابله با این تهدیدات ، احصاء گردیده است.
    کلیدواژگان: عوامل تهدید، سامانه های راداری، جنگ های آینده، پدافند غیرعامل، نواندیشی
  • حسن صالحی* صفحات 27-51

    در این مطالعه، عملکرد لایه های مختلف ژیوگرید در مقاوم سازی خاک هایی با مدول الاستیسیته و زاویه های اصطکاکی مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور ضمن انجام مطالعه آزمایشگاهی، مدل سازی عددی نیز با استفاده از نرم افزار المان محدود آباکوس در دو حالت استاتیکی و انفجاری روی بستر غیرمسلح و مسلح به ژیوگرید انجام شد. نتایج مطالعات انجام شده بر روی خاک هایی با مشخصات متفاوت نشان می دهد که در درصد تراکم ثابت، با کاهش چسبندگی خاک عملکرد ژیوگرید بهبود می یابد. برای بستر خاکی با مدول الاستیسیته های 10، 50 و 100 مگاپاسکال، در حالت بارگذاری استاتیکی تاثیر لایه های ژیوگرید در بهبود میزان نشست پی به ترتیب حدود %75، 65% و 54% است. در بارگذاری انفجاری نیز عملکرد لایه‎های تسلیح نسبت به حالت استاتیکی افزایش یافته و میزان بهبود نشست پی به ترتیب به حدود 79%، 72% و 54% می رسد. همچنین در خاک هایی با مدول الاستیسیته یکسان، با افزایش ضریب اصطکاک داخلی خاک، میزان نشست آن کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: بارگذاری انفجار، نشست، تسلیح خاک، ژئوگرید، روش اجزای محدود
  • اسماعیل زارع زاده*، علی شیرپای، سید معین علوی صفحات 52-72
    به کارگیری پالس های پهن باند در ساختارهای برپایه آرایه های آنتنی جابه جایی فاز به دلیل پدیده لوچی بیم با مشکل مواجه می شود. بنابراین به عنوان روش جایگزین از ساختارهای برپایه تاخیر واقعی زمان فن آوری مایکرویو فوتونیک بهره برده می شود که پهنای باند قابل به کارگیری را افزایش می دهد. اما به کارگیری فن آوری مایکرویو فوتونیک معمول و شرایط مرتبط با مدولاتور آن، خود موجب محدودیت پهنای باند و سطح پالس می شود. در این مقاله به کمک به کارگیری گونه ویژه ای از فیبرهای نوری تحت پدیده فیزیکی ناپایداری مدولاسیون که موجب افزایش سطح توان پالس و پهنای باند می شود، عملکرد یک ساختار تاخیر واقعی زمان بهبود داده شده است. در واقع بهبود عملکرد یک مدولاتور با تک لیزر(سیگنال حامل) به حالت شانه فرکانسی تعمیم داده شد. پدیده ناپایداری مدولاسیون یک پدیده فیزیکی است که از کنش بین پاشندگی و غیرخطیت نشات گرفته و موجب گونه خاصی از تقویت باند کناری لیزر بدون نیاز به پمپ خارجی می شود.
    کلیدواژگان: آنتن های آرایه، تاخیر واقعی زمان، مدولاتور مایکرویو فوتونیک، فیبر نوری، ناپایداری مدولاسیون
  • امید جعفری زاده مهرآبادی*، عبدالله صدیقی ترکمپور صفحات 73-97

    عناصر پدافندی مختلف در سطح نیروهای مسلح بر اساس تهدیدات روز سعی بیش از پیش در خصوص تامین سلاح های پدافند هوایی از انواع ساخته شده در صنایع مختلف وزارت دفاع را دارند. نبود سندی مناسب که ضمن ملاحظه ی توان صنایع داخلی، با نگاه به روند ارتقای تهدیدات آینده نیازمندی حقیقی نیروهای مسلح (پدافند هوایی) را تصویر نماید، در کنار نگرش اقتصادی صنایع به موضوع، موجب گردیده تا صنایعی که در این زمینه فعالیت می نمایند، با فعالیت های پراکنده و ناموزون، محصولاتی را به نیروهای مسلح تحمیل نمایند که برآورد مورد انتظار از آن سامانه را محقق نسازند.در این پژوهش سعی شده مشخصات و مختصات سامانه ی زمین به هوای توپخانه ای ضدکروز زمین پایه ی مورد نیاز پدافندهوایی بر اساس اسناد، مدارک و تحلیل عقلایی و تجربیات خبرگان این حوزه بر اساس روش علمی و با ارایه دو فرضیه در این خصوص کسب گردد و زمینه ساز تدوین سندی در حوزه خرید و ساخت تجهیزات در ملاحظات ارتقاء توان دفاعی کشور گردد. پژوهش گر، جامعه آماری را درسطح فرماندهی، ستادی و اجرایی تعریف و با احتساب ضریب خاص، تعداد آن ها را حدود تقریبی 30 نفر محاسبه و جامعه ی نمونه را بر جامعه آماری منطبق نمود و سپس با روش آمیخته در قالب تحلیل کمی وکیفی به تحلیل مطالب پرداخته است.نتایج تحقیق موید این واقعیت است که مشخصات کلی سامانه ی زمین به هوای توپخانه ای ضدکروز زمین پایه ی مورد نیاز پدافند هوایی در نبرد ناهمتراز در سه بخش عمده ی "قابلیت انعطاف در به کارگیری، تداوم عملیات در کلیه شرایط جوی و تداوم تعقیب هدف و درگیری" که مقدورات و توانایی های تاکتیکی سلاح هستند

    کلیدواژگان: سامانه زمین بهوا، موشک کروز، توپخانه ای ضد کروز، نبرد ناهمتراز
  • علی جاهدسراوانی*، مجید زارعی، جواد رنجبر صفحات 98-113
    سیستم های ردیابی خودکار اهداف پرنده هوایی نقش ویژه ای در صحنه نبرد دارند. امروزه، با توجه به قیمت گزاف سیستم های ردیاب مبتنی بر رادار و همچنین ضعف این نوع از سیستم ها در برابر پارازیت، سنسورهای بصری با ویژگی های برجسته ای چون ارزان بودن، غیرفعال بودن و مقاوم بودن در برابر پارازیت مورد توجه گسترده ای قرار گرفته اند. در این مقاله سیستمی برای ردیابی خودکار اهداف پرنده هوایی با استفاده از قطعه بندی و پردازش تصاویر دیجیتال طراحی و مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش اول تصاویر حاوی اهداف پرنده هوایی با استفاده از قطعه بندی بر اساس رنگ و توسط روش های خوشه بندی Kmeans و FCM پردازش گردیده و هدف مورد نظر شناسایی شده است. سپس این تصاویر با استفاده از فیلتر Prewitt لبه یابی و هدف مورد نظر استخراج و ردیابی شده است. نتایج بصری بدست آمده از روش های استفاده شده مشابه بوده و از دقت کافی برخوردار است، اما سرعت ردیابی خودکار با استفاده از لبه یابی در مقایسه با روش های قطعه بندی بسیار بیشتر بوده و قطعا در صحنه نبرد و پردازش هدف به صورت آنلاین عملکرد مطلوب تری دارد.
    کلیدواژگان: ردیابی اهداف هوایی، قطعه بندی بر اساس رنگ، لبه یابی، Kmeans، FCM
  • رضا بیات*، علیرضا قنبری، مصطفی کافی مقدم صفحات 114-129

    در این مقاله قصد داریم با استفاده از الگوریتم ابتکاری پیشنهادی، به موضوع مسیریابی اجسام پرنده ماننده پهپاد، موشک و... بپردازیم. بدین منظور، الگوریتم ابتکاری برخط دقیقی ارایه شده است که بهترین مسیر بدون برخورد به موانع را برای هدایت یک شی ء پرنده جهت رهگیری و رسیدن به هدف ارایه می کند. شرایط محیطی به گونه ای فرض شده است که در آن، یک شی ء پرنده راجع به محیطی که در آن قرار دارد، شناخت قبلی ندارد و از طریق حسگرهای تعبیه شده در آن، که دارای محدودیت ناحیه کاوش می باشند به شناخت محیط اطراف خود می پردازد. موانع موجود می توانند ثابت یا متحرک درنظر گرفته شوند و حرکات آن ها نیز برای شی ء پرنده، ناشناخته باشد و همچنین می توانند به اشکال مختلف هندسی باشند. نهایتا، شی ء پرنده باید به هدف ثابتی برسد که توسط آن قابلیت دست یابی داشته باشد. همچنین کارایی الگوریتم پیشنهادی در حالتی که شی ء پرنده باید با یک فاصله اطمینان مشخص از یک فضای امنیتی یا ممنوعه، اجتناب و عبور نماید نیز سنجیده خواهد شد.

    کلیدواژگان: شی ء پرنده، الگوریتم ابتکاری، فاصله اطمینان، کوتاه ترین مسیر
|
  • Ahmadreza Talebian * Pages 1-26
    The advancement of technology and the use of modern and intelligent weapons has led to the creation of a more complex and destructive nature of weapons in possible future wars and has made it more necessary to pay serious attention to the application of passive defense measures against the threat factors of sensitive and vital centers, which in the research The present study, which is of an applied-developmental type and is carried out by a mixed method, the main issue, "what are the passive defense measures against the threat factors of radar systems in future wars" is considered and based on the studies and interviews conducted with experts, the number of 15/15 A threat has been identified in the field of radar detection systems in future wars and using new methods from the 14/14 principles of passive defense (camouflage and invisibility; concealment using natural effects; deception and initiative; coverage in all fields; miniaturization; blinding of information systems; choosing the optimal scale of dispersal; strengthening, fortifications and security; positioning of systems deployment; defense crisis management; dispersion in the distribution of radar stations; selection of safe areas; parallelization of systems and information protection) in order to improve the immunity of radar systems against these threats.
    Keywords: Threat factors, radar systems, future wars, Passive defense, innovation
  • Hasan Salehi * Pages 27-51

    In this paper, the efficiency of the bedrock grain's characteristics on the performance of its layers was investigated. For this purpose, experimental and numerical studies were performed using ABAQUS software in both static and dynamic conditions. The performances of the geogrid layers in various types of soils by different values of elastic modulus and frictional angles were investigated. It was observed that increasing soil adhesion at a constant concentration, enhanced loading capacity, and reduced the reinforcing efficiency. Study on different soil types by various specifications showed that for soil substrates by values of elastic modulus of 10, 50 and 100 MPa, the effects of the layers of the reinforcement on improving the Settlement were about 75%, 65% and 54%, respectively. In dynamic loading mode, the performance of the reinforcement layers increased compared to static loading, and the improvements of the Settlement were 79%, 72% and 54%, respectively.

    Keywords: blast loading, Soil Settlement, Soil Reinforcement, Geogrid, Finite Element Method
  • Esmaeil Zarezadeh *, Ali Shirpaei, Seyed Moin Alavi Pages 52-72
    The use of broadband pulses in structures based on phase shift antenna arrays is difficult due to the Luchi beam phenomenon. Therefore, as an alternative method, structures based on the real time delay of photonic microwave technology are used, which increases the usable bandwidth. However, the use of conventional photonic microwave technology and the conditions related to its modulator, itself causes the limitation of bandwidth and pulse level. In this article, the performance of a real time delay structure has been improved by using a special type of optical fibers under the physical phenomenon of modulation instability, which increases the pulse power level and bandwidth. In fact, the performance improvement of a modulator with a single laser (carrier signal) was extended to the frequency comb mode.
    Keywords: Array antennas, real time delay, photonic microwave modulator, optical fiber, modulation instability
  • Omid jAfarizadeh *, abdolah sedighi Pages 73-97

    The advancement of technology and the use of modern and intelligent weapons has led to the creation of a more complex and destructive nature of weapons in possible future wars and has made it more necessary to pay serious attention to the application of passive defense measures against the threat factors of sensitive and vital centers, which in the research The present study, which is of an applied-developmental type and is carried out by a mixed method, the main issue, "what are the passive defense measures against the threat factors of radar systems in future wars" is considered and based on the studies and interviews conducted with experts, the number of 51/51A threat has been identified in the field of radar detection systems in future wars and using new methods from the 51/51 principles of passive defense (camouflage and invisibility; concealment using natural effects; deception and initiative; coverage in all fields; miniaturization; blinding of information systems; choosing the optimal scale of dispersal; strengthening, fortifications and security; positioning of systems deployment; defense crisis management; dispersion in the distribution of radar stations; selection of safe areas; parallelization of systems and information protection) in order to improve the immunity of radar systems against these threats.

    Keywords: Array Antennas, True Time Delay, Microwave Photonics Modulator, Optical Fibre, Modulation instability
  • Ali Jahedsaravani *, Majid Zarie, Javad Ranjbar Pages 98-113
    Automatic tracking systems of flying targets play a key role in the battle field. Nowadays, vision sensors have attracted wide attention due to their outstanding features such as being cheap, passive, and their resistant to jamming in comparison to expensive radar-based tracking system which prone to jamming. In this paper, a system is considered and designed for automatic tracking of flying targets using segmentation and digital image processing. In the first section, images of flying targets are proceed using color image segmentation algorithm through Kmeans and FCM clustering techniques and then desired target is detected. In following, edges of images are detected using Prewitt algorithm and then desired object is identified and tracked. Visual results of developed techniques are similar and have sufficient accuracy but, speed of automatic tracking using edge detection is higher in comparison to color image segmentation and so its performance in battle field and online tracking of flying targets is preferred.
    Keywords: Tracking of Aerial Targets, Color Image Segmentation, Edge Detection, Kmeans, FCM
  • Reza bayat *, alireza ghanbari, mostafa kafimoghadam Pages 114-129

    In this article, we intend to address the issue of routing of flying objects such as drones, missiles, etc., using the proposed innovative algorithm. For this purpose, an innovative algorithm has been presented on a precise line that provides the best path without hitting obstacles to guide a flying object to intercept and reach the target. The environmental conditions are assumed in such a way that a flying object has no prior knowledge of the environment in which it is located, and it learns about its surroundings through the sensors embedded in it, which have a limited exploration area. Existing obstacles can be considered fixed or moving, and their movements are also unknown to the flying object, and they can also be of different geometric shapes. Finally, the flying object must reach a fixed target by which it can be reached. Also, the effectiveness of the proposed algorithm will be measured in the case that the flying object must avoid and pass through a security or forbidden space with a certain confidence interval.

    Keywords: Flying object, heuristic algorithm, confidence interval, shortest path