فهرست مطالب

مدیریت دفاع هوایی - پیاپی 3 (پاییز 1401)

نشریه مدیریت دفاع هوایی
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن کولیوند*، حسن چهارمحالی، صمد آقامحمدی صفحات 1-17

    امروزه متخصصان مدیریت به مدیران توصیه می کنند از طریق مهارت ها و شایستگی های رفتاری بر منابع انسانی نفوذ کنند؛ بنابراین آگاهی و دانش رهبران و مدیران از اصول زیربنایی اعمال نفوذ موجب می شود که آنان از اثرات راهبردی اعمال نفوذ و جلب اطاعت پیروان بهره مند گردند. دانشگاه های افسری آجا، مهد تربیت و آموزش دانشجویان متعهد و توانمند است؛ از این رو انتظار می رود فرماندهان شاغل در این دانشگاه ها، واجد شایستگی های رفتاری مورد نیاز جهت اعمال نفوذ بر منابع انسانی خود از جمله دانشجویان باشند. هدف اصلی این پژوهش نیز، شناسایی و اولویت بندی این شایستگی هاست. این پژوهش، آمیخته و از حیث هدف، اکتشافی و بصورت موردی در دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) انجام شده است. جامعه آماری آن، کلیه فرماندهان و مدیران دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) می باشد که با روش نمونه گیری هدفمند و بصورت گلوله برفی، تعداد 21 نفر از خبرگان، به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از انجام پژوهش اکتشافی و شناسایی عوامل، از طریق مصاحبه با خبرگان و با استفاده از رویکرد دلفی فازی، 13 مولفه شناسایی و اولویت بندی شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که شایستگی های رفتاری انصاف، رهبری خدمتگزار، همدلی سازمانی و هوشیاری اجتماعی از اهمیت و اولویت بالاتری نسبت به سایر عوامل برخوردارند.

    کلیدواژگان: شایستگی های رفتاری، اعمال نفوذ، منابع انسانی، دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص)
  • رضا شاملو*، بیژن ساعدی، بهزاد غفاری صفحات 18-40

    فرماندهی و کنترل در دنیای امروزی در سطوح مختلف بسیار پیچیده و دارای معماری ها و ساختارهای خاص خود می باشد. در بین سامانه های مختلف فرماندهی و کنترل کشورهای جهان، سامانه های فرماندهی و کنترل راهکنشی و مشخصات و چگونگی بهره مندی و بهره برداری از آن ها در مدیریت صحنه نبرد بسیار حایز اهمیت است و تجربیات جنگ های اخیر نشان داده است سامانه های فرماندهی و کنترل راهکنشی، منسجم و هوشمند به عنوان اصلی ترین رکن فرماندهی و کنترل و اداره صحنه نبرد است. هدف اصلی این تحقیق «شناسایی ویژگی های سامانه های فرماندهی و کنترل راهکنشی در مدیریت و هدایت صحنه نبرد» است و با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی با رویکرد آمیخته سعی دارد به سوال اصلی این تحقیق که «مهم ترین ویژگی های سامانه های فرماندهی و کنترل راهکنشی در مدیریت و هدایت صحنه نبرد کدام اند؟» پاسخ دهد. جامعه آماری این تحقیق، خبرگان حوزه فرماندهی و کنترل در سطح نیروهای مسلح است که با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 60 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های موردنیاز از دو روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری و پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ 88% به دست آمده و برای اطمینان از معناداری پاسخ جامعه آماری، از آزمون خی دو در سطح اطمینان 95 درصد و خطای 05/0 بهره گرفته شده است. در همین رابطه پرسش نامه های مربوطه بین جامعه آماری توزیع و با استفاده روش های تجزیه وتحلیل آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS به جمع بندی یافته های تحقیق پرداخته شده است. در نهایت مهم ترین ویژگی های سامانه های فرماندهی و کنترل راهکنشی در مدیریت صحنه نبرد در قالب 48 مشخصه با اولویت بندی تعیین و ارایه گردیدند.

    کلیدواژگان: فرماندهی و کنترل، مدیریت صحنه نبرد، سامانه فرماندهی و کنترل راهکنشی، تحرک
  • علیرضا مرادی صالح*، برات ابراهیمی صفحات 41-57

    مقاله حاضر به بررسی شیوه های جنگ نرم و تاثیر آن بر تعهد سازمانی کارکنان در یک سازمان نظامی پرداخته است. اهداف پژوهش شامل اهداف توصیفی (بررسی میزان شناخت از جنگ نرم) و اهداف تبیینی (استنباط و تعمیم نتایج) بود. جامعه آماری شامل کارکنان یک سازمان نظامی بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 171 نفر انتخاب گردید. روش تحقیق، پیمایشی - تبیینی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که پایایی آن در مطالعه مقدماتی 897/. به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج حاصله با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه نشان دهنده تاثیر شیوه های جنگ نرم ازجمله ایجاد تفرقه و تضاد، شایعه، انسانیت زدایی و ایجاد ترس و رعب بر کاهش تعهد سازمانی کارکنان بود. تاکید بر برنامه ریزی آینده نگر برای مقابله با تهدیدات نرم، در نظر گرفتن کارایی های چندگانه ابزارها و روش های مقابله، ترمیم آسیب های جنگ نرم با کمترین هزینه و تقویت بنیه های اعتقادی به ویژه در بین کارکنان از راه های مقابله با جنگ نرم بود.

    کلیدواژگان: انسانیت زدایی، پدافند غیرعامل، تعهد سازمانی، جنگ نرم
  • قاسم بیات*، فتاح ناظم صفحات 58-82

    هدف پژوهش، تبیین رابطه یادگیری سازمانی با عملکرد بالای کارکنان دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) ارتش جمهوری اسلامی ایران است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان پایور دانشگاه 320 نفر و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان و کرجسی 175 نفر می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 220 فقره پرسش نامه توزیع و تعداد 210 فقره پرسش نامه تجزیه وتحلیل گردید. نوع تحقیق "کاربردی"، و روش تحقیق "همبستگی"، است. جهت جمع آوری اطلاعات از روش مطالعات کتابخانه ای و اینترنتی و در روش میدانی برای سنجش روابط بین متغیرها، از پرسش نامه 43 سوالی یادگیری سازمانی، ارایه شده توسط واتکینز و مارسیک (1997)؛ و پرسش نامه 31 سوالی عملکرد بالای کارکنان، ارایه شده توسط دیمیتریوس (2016)؛ با مقیاس لیکرت برای پاسخگویی به سیوالات استفاده گردید. پایایی پرسش نامه با محاسبه آلفای کرونباخ 948/0 کل پرسش نامه تایید گردید. برای داده های جمع آوری شده؛ شاخص های آمارتوصیفی از نرم افزار SPSS، و آماراستنباطی از نرم افزار AMOS، جهت تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون روابط علی میان متغیرهای مستقل و وابسته پژوهش، استخراج گردید. در دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) به عنوان یک سازمان آموزشی- پژوهشی؛ عدم آشنایی یا ضعف کارکنان، اساتید و اعضای هییت علمی با وظایف مربوط به کار و تدریس؛ می تواند مانع جدی سطح و کیفیت عملکرد بالای کارکنان بوده، اثربخشی و بهره وری سازمان را کاهش دهد یافته ها و الگوی مفهومی تحقیق نشان می دهند که بین یادگیری سازمانی با عملکرد بالای کارکنان دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص)، با ضریب استاندارد 46/0 درصد، رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: سیستم های کاری با عملکرد بالا، یادگیری سازمانی، عملکرد بالای کارکنان
  • ایمان پاسدار*، حسین فتح آبادی صفحات 83-99

    کارایی و توسعه هر سازمانی تا حد زیادی به کاربرد صحیح نیروی انسانی بستگی دارد. برای اینکه کارکنان احساس توانمندی کنند، باید شرایط و بسترهای لازم در سازمان فراهم شود. در مقاله حاضر، به بررسی سطح مولفه های توانمندسازی کارکنان نظامی پرداخته شده است. سوال اصلی پژوهش این است که آیا عوامل (احساس معنی داری، احساس موثر بودن، احساس انتخاب، احساس شایستگی، احساس اعتماد) بر توانمندسازی کارکنان نظامی موثر می باشند و از طرف دیگر آیا توانمندسازی برحسب متغیرهای زمینه ای تفاوت معناداری دارد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات از پرسشنامه استاندارد 27 سوالی توانمندسازی استفاده گردید. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه کارکنان یکی از معاونت های تخصصی ستاد نپاجا است که شامل حدود 200 نفر می باشد. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه آماری تحقیق 89 نفر محاسبه شد. برای تعیین روایی و اعتبار پرسشنامه از روایی محتوایی و ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. در بخش آمار استنباطی از آزمون همبستگی (ضریب همبستگی پیرسون)، رگرسیون دو متغیره استفاده شد. نتایج تبیینی گویای این است که در فاصله اطمینان 95 درصد رابطه متغیرهای تاثیرگذار بر توانمندسازی مورد تایید واقع شد و توانمندسازی تنها برحسب تحصیلات داری تفاوت معناداری بود. در ضمن نتایج تجزیه علیت نشان داد که متغیر احساس معنی داری بیشترین تاثیر مثبت و مستقیم را بر روی توانمندسازی کارکنان دارد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، حق انتخاب، احساس معنی داری، احساس اعتماد، احساس شایستگی، احساس موثر بودن
  • مهدی حشمتی راد*، مرتضی حشمتی، حمید همت، مهدی لکزیان، علیرضا مقصودی، امین منظمی مطلق، اسفندیار شکری، غلامرضا جلالی فراهانی، گودرز تافته، علی اصغر بیک بیلندی صفحات 100-113

    هدف اصلی این مقاله «دستیابی به راهبردهای پدافند غیرعامل مناطق نفت خیز جنوب (خوزستان)» است، روش تحقیق کاربردی - توسعه ای است، که با استفاده از روش های توصیفی- تحلیلی بارویکرد آمیخته (ترکیبی) انجام شده است. در این خصوص ضمن بهره گیری از اسناد بالادستی درزمینه پدافند غیرعامل، قانون اساسی و دیگر قوانین موجود در کشور، چشم انداز 20 ساله کشور، سیاست های کلی پدافند غیرعامل ابلاغی توسط مقام معظم رهبری، اسناد ابلاغی وزارت نفت و همچنین پژوهش های انجام شده است. در این راستا پرسشنامه تهیه شده که در آن عوامل محیطی احصاء گردیده است و برحسب آن جداول IFE و EFE و جدول تخصیص منابع معین و سپس به روش SWOT راهبردهای اصلی تهیه شده اند. جامعه نمونه آماری نیز از تعداد 15 نفر کارشناسان حوزه راهبردی، پدافند غیر عامل و متخصصین رشته های مرتبط و با روش تمام شمار انتخاب گردیده است. که پس از اخذ نظرات جامعه آماری با استفاده از فن ها و روش های آماری توصیفی، استنباطی، و دلفی تجزیه وتحلیل داده ها صورت گرفته است. نتیجه تحقیق شامل تدوین ارکان جهت ساز (اصول- چشم انداز- رسالت- اهداف کلان) طرح و تدوین تعداد 5 راهبرد اصلی از ترکیب (12 عامل قوت، 16 عامل ضعف، 12 عامل فرصت و 9 عامل تهدید) با استفاده از روش تدوین راهبرد دانشگاه عالی دفاع ملی انجام گردیده است. اولویت بندی راهبردها، الزامات پیاده سازی و راهکارهای تحقق راهبردها و اثر هریک از راهبردها بر روی اهداف کلان نیز به روش خبرگی از دیگر نتایج تحقیق است.

    کلیدواژگان: فرماندهی و کنترل در مدیریت بحران های طبیعی، همکاری های بین سازمانی، تلفات و خسارت های جانی و مالی
|
  • Hassan Kolivand *, Samad Aghamohammadi, Hasan Chaharmahal Pages 1-17

    Nowadays, management experts consider the velvet glove method to be more effective in influencing and obeying the followers than the iron fist, and recommend that even those in power do not use the position of power and direct command. Rather, they attract obedience to followers through behavioral requests, skills, and competencies.AJA Officer Universities is the cradle of committed and capable students; Therefore, it is expected that the commanders working in these universities have the behavioral competencies needed to influence skill and gain the obedience of students. The main purpose of this study is to identify and prioritize these competencies. This research, which is mixed and exploratory in terms of purpose, has been conducted on a case-by-case basis at Khatam al-Anbiya Air Defense University. Its statistical population is all commanders, professors with experience in command and higher and middle education managers of  Khatam Al-Anbia Air Defense University that 32 people were selected as a sample by purposive sampling  method. After conducting exploratory research and identifying the factors, 14 components were identified and prioritized through interviews with experts and using the fuzzy Delphi approach. The results of this study showed that the behavioral competencies of governor and commander-centered, fairness and justice, servant leadership, organizational empathy and social awareness are of higher importance and priority.

    Keywords: Behavioral competencies, influence, persuasion, Khatam Al-Anbia Air Defense University
  • Bijan Saedi, Reza Shamlou *, Behzad Ghaffari Pages 18-40

    Command and control in today's world is very complex at different levels and has its own architectures and structures. Among the different command and control systems of the countries of the world, operational command and control systems and their Specifications and how to use them in the management of the battlefield are very important and the experiences of recent wars have shown that the systems Strategic, coherent and intelligent command and control is the main pillar of command and control and management of the battle scene. The main goal of this research is to "identify the properties of tactical command and control systems in the management and guidance of the battlefield " and by using the descriptive-analytical method with a mixed approach, it tries to answer the main question of this research that "the most important properties of the system" What are the tactical command and control in the management and guidance of the battlefield"? to answer The statistical population of this research is the experts in the field of command and control at the level of the armed forces, who were selected as a sample 60 people. The required data were obtained from two methods of library and field collection and the reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha of 88%, and to ensure the significance of the response of the statistical population, the chi-square test was used at a confidence level of 95% and an error of 0.05. In this regard, the relevant questionnaires were distributed among the statistical community and the research findings were summarized using descriptive and inferential statistical analysis methods and SPSS software. Finally, the most important features of tactical command and control systems in the management of the battlefield were determined and presented in the form of 48 features with prioritization.

    Keywords: Command, control, battlefield management, tactical command, control system, mobility
  • Alireza Moradi Saleh *, Barat Ebrahimi Pages 41-57

    This article examines the methods of soft warfare and its impact on the organizational commitment of personnel in a military organization. The objectives of the study included descriptive objectives (assessing the extent of knowledge of soft warfare) and explanatory objectives (inferring and generalizing the results). The statistical population included the employees of a military organization that 171 people were selected using simple random sampling method. The research method was survey-explanatory and the data collection tool was a researcher-made questionnaire whose reliability in the pilot study was 0/897. SPSS software was used to analyze the data. The results using Pearson correlation coefficient test and multiple regression showed the effect of soft warfare methods such as creating divisions and conflicts, rumors, dehumanization and creating fear and terror on reducing the organizational commitment of employees. Among the ways to deal with soft warfare were "Emphasis on Future Planning for Countering Soft Threats", "Considering the Multiple Efficiency of Countermeasures Tools and Methods", "Repairing the Costs of Soft Warfare at the Lowest Cost" and "Strengthening Beliefs Among Employees

    Keywords: dihumanization, Passive defense, Organizational commitment, soft warfare
  • Ghasem Baiat *, Fattah Nazem Pages 58-82

    The purpose of this study is to explain the relationship between organizational learning with employees' high performance of Khatam Al-Anbia Air Defense University (PBU). The statistical population of the study is 320 people, and the sample volume using the morgan and krejcie sampling table was 175 people, then 220 items questionnaires were distributed by simple random sampling method, and 210 items of correct questionnaires were analyzed. The type of research is "applied", and the research method is "correlation". To collect information, from the library and internet studies method, and in the field method to measure the relationships between variables, from the 43-item organizational learning questionnaire, presented by watkins and marsick (1997); and the 31-item employees' high-performance questionnaire, presented by dimitrios (2016); with the likert scale, was used. The reliability of the questionnaire through cronbach's alpha calculation, for the organizational learning questionnaire, equal to 0.949; for the employees' high-performance questionnaire, equal to 0.921; and for the whole questionnaire, equal to 0.948; confirmed. For the data collected by the standard questionnaire, descriptive statistics indices were obtained using SPSS software; and in the inferential statistics section to analyze the data, structural equation modeling by AMOS software, was used to test causal relationships between the independent and dependent variables of the research. Findings and the conceptual model of the research, show that there is a positive and significant relationship, with a standard coefficient of 0.46 %, between organizational learning with employees' high performance of Khatam Al-Anbia Air Defense University (PBU).

    Keywords: High performance work systems, Organizational learning, employees' high performance
  • Hossein Fathabadi, Iman Pasdar * Pages 83-99

    The efficiency and development of any organization depends to a large extent on the proper use of human resources. In order for employees to feel empowered, the necessary conditions and contexts must be provided in the organization. In the present article, the level of empowerment components of military personnel is examined. The main question is what factors (sense of significance, sense of experimentation, sense of choice, sense of competence, sense of confidence) are empowering other military equipment, and is empowerment significantly different in terms of contextual changes? To find the answers to these questions, a standard questionnaire of 27 empowerment questions was used. The statistical population in this study includes all employees of one of the specialized deputies of Napaja headquarters, which includes about 200 people. Using Cochran's formula, the statistical sample size of 89 people was calculated. Content validity and Cronbach's alpha coefficient were used to determine the validity and reliability of the questionnaire. In the inferential statistics section, correlation test (Pearson correlation coefficient) and bivariate regression were used. Explanatory results show that in the 95% confidence interval, the relationship between the variables affecting empowerment was confirmed and empowerment was a significant difference only in terms of education.. In addition, the results of causal analysis showed that the significant variable has the most positive and direct effect on employee empowerment.

    Keywords: Empowerment, Choice, Sense of meaning, Sense of trust, Sense of competence, Sense of effectiveness
  • Mehdi Heshmatirad *, Gholamreza Jalali Farahani, Guderz Tafteh, Ali Asghar Beikbilandi, Morteza Heshmati, Hamid Hemmat, Mehdi Lekzian, Alireza Maqsoodi, Amin Monazami Motlagh, Esfandiar Shokri Pages 100-113

    The main goal of the research is to "achieve a strategic plan for the passive defense of the oil-rich areas of the south (Khuzestan)". In this regard, while taking advantage of the upstream documents in the field of passive defense, the constitution and other existing laws in the country, the country's 20-year vision, the general policies of passive defense announced by the Supreme Leader, the documents announced by the Ministry of Oil, as well as the research conducted, according to the notification of the Higher Defense University Nationally, a strategic research plan has been prepared. In this regard, a questionnaire has been prepared in which the environmental factors have been calculated, and based on that, the IFE and EFE tables and the allocation table of certain resources have been prepared, and then the main strategies have been prepared using the SWOT method. The statistical sample population was also selected from the number of 15 experts in the strategic field, passive defense and experts in related fields and using the full number method. After obtaining the opinions of the statistical community, the data was analyzed using descriptive, inferential, and Delphi statistical techniques and methods. The result of the research includes compiling the directional elements (principles-vision-mission-major goals) of planning and compiling 5 main strategies from the combination (12 strength factors, 16 weakness factors, 12 opportunity factors and 9 threat factors) using the university strategy formulation method. Excellent national defense has been done. The prioritization of strategies, implementation requirements and strategies for realizing strategies and the effect of each of the strategies on the macro goals are also among the other results of the research.

    Keywords: Passive defense, Oil-rich areas in the south, Strategy