فهرست مطالب

مدیریت دفاع هوایی - پیاپی 2 (تابستان 1401)

نشریه مدیریت دفاع هوایی
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسن حسینی*، محمد مهدی، محمدامین آئینی صفحات 1-21

    عملکرد سازمانی هسته اصلی همه فعالیت ها در سازمان است چراکه بقای سازمان را تعیین و بازتابی از روشی است که سازمان از منابع ملموس و ناملموس خود برای دستیابی به اهداف خود بهره برداری می کند. از طرف دیگر، مدیریت دانش تفاوت قابل توجهی درنتیجه شرکت ها ایجاد می کند و می تواند به عنوان یک ابزار رقابتی حیاتی باشد که به طور قابل ملاحظه ای سازگاری، بقا و بهبود عملکرد سازمان را حمایت و تقویت کند. بر این اساس، هدف محوری پژوهش حاضر بررسی روابط بین متغیرهای مدیریت دانش، یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی در یک دانشگاه نظامی است. داده های موردنیاز بر اساس مدل تحقیق از طریق پرسشنامه توزیع شده بین کارکنان این دانشگاه، جمع آوری و برای بررسی رابطه ی بین متغیر ها و آزمون فرضیات، از رگرسیون چند متغیره و مدل معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) استفاده شده است. یافته ها حاکی از این بوده است که در سطح اطمینان 95 درصد بین مدیریت دانش با یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. نتایج نشان داد که متغیر یادگیری سازمانی بر عملکرد سازمانی رابطه معنادار و مثبت دارد. علاوه بر این، متغیر یادگیری سازمانی در رابطه بین مدیریت دانش و عملکرد سازمانی نقش میانجی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی، عملکرد مالی
  • اکبر کنعانی*، علیرضا یاوری صفحات 22-42

    ناآرامی های اجتماعی یکی از مظاهر و نمود های بحران هاست و نیروی انتظامی در چنین شرایطی به مثابه اصلی ترین نهاد نظام بخش، به عنوان نیروی مقدم برای کنترل بحران اقدام می نماید و چنانچه هدایتگری عملیات های انتظامی به صورت هوشمندانه و مبتنی بر فرماندهی و کنترل انجام نپذیرد اثرات جبران ناپذیری را در مدیریت وضعیت خواهد داشت، هدف این تحقیق شناخت توانایی های این سامانه است که می تواند فرمانده بحران را در اتخاذ تصمیم های اثربخش و به هنگام یاری نماید. روش این پژوهش از حیث نوع کاربردی و از حیث روش، پیمایش است، جامعه آماری پژوهش، فرماندهان ناجا هستند که مجموعا 185 نفر می باشند، حجم نمونه با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران، 125 نفر تعیین شده است. همچنین روایی پرسشنامه برای فرضیه اول، توسط آلفای کرونباخ 76/0 برای فرضیه دوم، 79/0 و برای فرضیه سوم، 81/0 به دست آمد. در پردازش و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری Excell و Spss و آزمون T تک نمونه ای و برای تعیین اولویت مولفه ها از آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که فرماندهی و کنترل به ترتیب بیشترین اثرگذاری را در هماهنگی و هدایت عملیات، پردازش اطلاعات و تشخیص به موقع بحران دارد. وحدت فرماندهی در زمان مواجهه با بحران های اجتماعی، تشخیص به موقع بحران، نمایش وضعیت نبرد، فراهم نمودن موقعیت تصمیم گیری و فراهم نمودن آگاهی وضعیتی، مهم ترین وظایف فرماندهی و کنترل برای مدیریت انتظامی بحران های اجتماعی هستند.

    کلیدواژگان: بحران، بحران های اجتماعی، فرماندهی و کنترل، مدیریت بحران های
  • مناسب‎ترین راهبردهای مدیریت صحنه نبرد جنگ الکترونیک نپاجا در برابر تهدیدات آتی در افق چشم انداز 1404
    محمد سپهری* صفحات 43-67

    جنگ های امروزی و آتی بر مبنای فناوری های جنگ الکترونیک طرح ریزی و اجرا می گردد. دفاع همه جانبه از کشور مستلزم شناخت دقیق و کافی از توانمندی های و فناوری های جنگ الکترونیک دشمن در تمامی حوزه های راداری و ارتباطی جهت مقابله با آنان می باشد. هدف اصلی مقاله دستیابی به مناسبت‎ترین راهبردهای مدیریت صحنه نبرد جنگ الکترونیک نپاجا در افق چشم انداز 1404 می باشد. در این مقاله پس از ارایه مطالبی مربوط به شناخت تهدیدها و توانمندی های جنگ الکترونیک دشمن، راه کارهای لازم جهت مقابله با تهدیدهای آنان به بررسی عملکرد نپاجا در استفاده از فناوری های جنگ الکترونیک می پردازد. این پژوهش کاربردی و توسعه ای، روش تحقیق آن آمیخته از نوع موردی-زمینه ای، روش گردآوری اطلاعات اسنادی و پیمایشی و ابزار آن مصاحبه و جامعه آماری40 نفر می باشد که با استفاده از ماتریس SWOT جهت تجزیه وتحلیل محیط داخل و خارج و تدوین راهبردها و از نرم افزار TOPSIS در تعیین اولویت بندی راهبردهای جنگ الکترونیک نپاجا در مقابله با تهدیدهای دشمن استفاده گردید.

    کلیدواژگان: جنگ الکترونیک، دفاع الکترونیک، پشتیبانی الکترونیکی، حمله الکترونیکی، حفاظت الکترونیکی
  • بررسی رابطه معنویت محیط کاری و رفتارهای شهروندی سازمانی (موردمطالعه: یک سازمان نظامی در شهر تهران)
    بیژن ساعدی، ایمان پاسدار*، حسین فتح آبادی صفحات 68-84

    در این پژوهش تاثیر معنویت محیط کاری در سه بعد کار بامعنا، احساس همبستگی و همسویی ارزش ها بر رفتار شهروندی سازمانی مورد بررسی قرار می گیرد. برای گردآوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه استفاده شد. پرسشنامه مربوط به معنویت محیط کاری با اقتباس از پرسش نامه معنویت در محیط کار میلیمن و همکارانش (2003) در 20 سوال و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی نیز با اقتباس از ابزار پودساکف و همکاران (1990) با 24 سوال مورداستفاده قرار گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان یک معاونت ستادی از یکی از سازمان های نظامی شهر تهران (107 نفر) می باشد که از مجموع 107 پرسشنامه توزیع شده، تعداد 91 پرسشنامه قابل استفاده جمع آوری شد. به منظور نشان دادن همبستگی بین ابعاد معنویت در محیط کار از آزمون همبستگی و به منظور بررسی روابط میان متغیرها ابتدا از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید و پس از تایید وجود رابطه همبستگی بین متغیرها، جهت آزمون روابط علی، از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. بر اساس نتایج حاصله فرضیه اصلی و فرضیه های فرعی پژوهش یعنی وجود رابطه میان معنویت محیط کاری و تمام ابعاد آن با رفتار شهروندی سازمانی تایید می شود یعنی هرچقدر معنویت محیط کاری و مولفه های آن در سازمان بیشتر باشد، انتظار می رود بروز رفتارهای شهروندی سازمانی نیز بیشتر شود.

    کلیدواژگان: معنویت محیط کاری، کار بامعنا، احساس همبستگی، همسویی ارزش ها، رفتار شهروندی سازمانی
  • رضا شاملو، بهزاد غفاری صفحات 85-106

    برتری فناوری تجهیزات و بهره گیری از انواع تجهیزات مدرن هوایی نشان می دهد، واحدهای پدافند هوایی به صورت یگان های کلاسیک که جهت مقابله با حملات هوایی طرح ریزی شده اند، در مقابله با حملات هوایی دچار چالش خواهند گردید و در مقابل تهاجمات هوایی، وجود یگان های پدافند هوایی واکنش سریع به عنوان مکمل یگان های پدافند هوایی ثابت از ضروریات می باشد.

    هدف

    تبیین ویژ گی های نیروی انسانی و تجهیزات یگان های واکنش سریع پدافند هوایی جهت مقابله با تهدیدات هوایی آینده.

    روش پژوهش:  

    نوع تحقیق توصیفی و ازلحاظ هدف کاربردی و رویکردی کیفی دارد که به کمک ابزارهایی ازجمله مصاحبه و اسناد و مدارک انجام و به روش تحلیل محتوا برای یافتن نتایج تحقیق استفاده شده است.

    یافته ها

    نیروی انسانی و تجهیزات یگان های واکنش سریع از اهمیت به سزایی برخوردار است و عدم توجه به آن موجب آسیب های جدی در زمان وقوع درگیری در جنگ های آینده با دشمن خواهد شد.

    نتیجه گیری

    نیروی انسانی نیروهای واکنش سریع باید دارای ویژگی هایی مانند وضعیت جسمی و روحی سالم، حرفه ای، با تخصص عملیاتی و فنی بسیار بالا و چند تخصصی، دارای آموزش های مناسب و بروز و تجهیزات دارای ویژگی هایی همانند کششی و خود کششی، تحرک، سرعت و انعطاف پذیری بالا، استحکام ازلحاظ عملیات و فنی، تعمیر و نگهداری آسان با امکان پشتیبانی قطعات فنی و زیستی مناسب، قابلیت مقابله با جنگال و تلفیق با شبکه پدافند هوایی باشند.

    کلیدواژگان: یگان های واکنش سریع، نیروی انسانی، تجهیزات، پدافند هوایی، تهدیدات هوایی آینده
  • رضا خان احمدلو*، جواد سلطانیان، جواد روحی صفحات 107-114

    بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی یکی از مهم ترین سندهای راهبردی جمهوری اسلامی ایران است که نشان دهنده نقشه راه انقلاب در چهل سال دوم پس از پیروزی انقلاب اسلامی می باشد. بنا بر اهمیت اجرای این بیانیه، هدف اصلی این پژوهش طراحی الگویی برای اجرای موفق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در نیروی پدافند هوایی است. این پژوهش از حیث هدف کاربردی است زیرا به دنبال چارچوبی برای کمک به اجرای بیانیه گام دوم انقلاب است. شیوه گردآوری اطلاعات این پژوهش، مطالعات کتابخانه ای و نیز انجام مصاحبه عمیق با خبرگان در حوزه موردمطالعه بوده است. روش انجام این پژوهش تیوری داده بنیاد چندگانه بوده است، به طوری که پس از مرحله مطالعات کتابخانه ای، متغیرهای مرتبط با اجرای بیانیه دوم انقلاب از ادبیات و پیشینه پژوهش با روش تحلیل محتوا در قالب دو دسته از عوامل فردی و سازمانی شناسایی و استخراج شده و یک الگوی ابتدایی بر اساس آن ها ایجاد شده است. در مرحله بعد با بهره گیری از نتایج حاصل از مرحله مصاحبه های عمیق که با تعداد 7 نفر از خبرگان نیروی پدافند هوایی و با استفاده نمونه گیری به روش گلوله برفی انجام شده است، الگویی بر اساس عوامل مطرح شده در دو سطح فردی و سازمانی به وسیله مصاحبه شوندگان استخراج شده است. در نهایت الگوی نهایی بر اساس ترکیب دو الگوی حاصل از ادبیات نظری و الگوی حاصل از مصاحبه ها استخراج و در قالب الگویی متشکل از پیشایندهای اجرای موفق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در نیروی پدافند هوایی و نیز نتایج اجرای آن در ابعاد فردی و سازمانی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم، اجرای بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، سطوح فردی و سازمانی
|
  • Seyed Hassan Hoseini *, Mohamad Mehdi, Mohamad Amin Aini Pages 1-21

    Organizational performance is the core of all activities in the organization because it determines the survival of the organization and is a reflection of the way in which the organization uses its tangible and intangible resources to achieve its goals. On the other hand, knowledge management makes a significant difference in the outcome of companies and can be a vital competitive tool that significantly supports and strengthens the adaptability, survival and performance improvement of the organization. Accordingly, the central goal of the present study is to investigate the relationships between the variables of knowledge management, organizational learning and organizational performance in a military university. The required data were collected based on the research model through a questionnaire distributed among the staff of this university, and to examine the relationship between variables and test hypotheses, multivariate regression and structural equation model (path analysis) were used. Findings indicate that at 95% confidence level, there is a significant and positive relationship between knowledge management and organizational learning and organizational performance. The results showed that the variable of organizational learning has a significant and positive relationship with organizational performance. In addition, the organizational learning variable plays a mediating role in the relationship between knowledge management and organizational performance.

    Keywords: Knowledge management, Organizational learning, Organizational, Performance
  • Akbar Kanaani *, Alireza Yavari Pages 22-42

    Social unrest is one of the manifestations and manifestations of crises, and in such circumstances, the police force, as the main systemic institution, acts as the leading force to control the crisis. The purpose of this study is to identify the capabilities of this system that can help the crisis commander in making effective and timely decisions. The statistical population of the study is the commanders of the NAJA, which is a total of 185 people. The sample size has been determined using the Cochran sampling formula, 125 people. Also, the validity of the questionnaire for the first hypothesis was 0.76 by Cronbach's alpha for the second hypothesis, 0.79 and for the third hypothesis, 0.81. In data processing and analysis, statistical software Excell and Spss and one-sample t-test were used and Friedman test was used to determine the priority of components. The results show that command and control are the most effective in coordinating and directing operations, information processing and timely crisis detection, respectively. Battlefield, providing decision-making opportunities and providing situational awareness are the most important command and control tasks for the disciplinary management of social crises.

    Keywords: Crisis, Social crises, Command, control, Social crisis management
  • The most appropriate strategies for managing the battle scene of Air Defense Electronic warfare against future threats on the horizon of Vision 1404
    Mohammad Sepehri * Pages 43-67

    Current and future wars are designed and implemented based on electronic warfare technologies. Comprehensive defense of the country requires accurate and sufficient knowledge of the capabilities and technologies of the enemy''s electronic warfare in all areas of radar and communications to deal with them. The main purpose of this article is to achieve the most appropriate duration of the battle scene of Air Defense Electronic Warfare on the horizon of 1404. In this article, after presenting the issues related to recognizing the threats and capabilities of the enemy''s electronic warfare, the necessary solutions to deal with their threats will examine the performance of Air Defense in the use of electronic warfare technologies. This applied and developmental research, its research method is mixed from case-context type, documentary data collection and survey method and its tools are interviews and statistical population of 40 people, which uses SWOT matrix to analyze indoor and outdoor environment and formulate strategies and TOPSIS software was used to determine the priority of Air Defense electronic warfare strategies in the face of enemy threats.

    Keywords: Electronic warfare, Electronic defense, Electronic support, Electronic attack, Electronic protection
  • Investigating the relationship between workplace spirituality and organizational citizenship behaviors(Case study: a military organization in Tehran)
    Pages 68-84

    In this study, the effect of workplace spirituality in three dimensions , Work with meaning, sense of solidarity and alignment of values on citizenship and organizational behavior are examined. A questionnaire was used to collect information. Questionnaire related to workplace spirituality based on the workplace spirituality questionnaire by Millman and Colleagues (2003) and in 20 questions and questionnaires of organizational citizen behavior also adapted from Podsakov and Colleagues tools (1990) Used with 24 questions. The statistical population includes all the staff of a deputy of one of the military organizations in Tehran (107 people). Out of 107 questionnaires distributed, 91 usable questionnaires were collected. In order to show the correlation between the dimensions of spirituality in the workplace from the correlation test and in order to examine the relationships between the variables, first the Pearson’s correlation coefficient test Was used and After confirming the correlation between the variables, the structural equation modeling method was used to test the practical relationships.Based on the results, the main hypothesis and sub-hypotheses of the research, ie the relationship between the spirituality of the work environment and all its dimensions with organizational citizenship behavior is confirmed That is, the more spiritual the work environment and its components in the organization, the higher the incidence of organizational citizenship behaviors is expected.

    Keywords: Workplace spirituality, Working with meaning, Sense of solidarity, Alignment of values, Organizational citizenship behavior
  • Reza Shamloo, Behzad Ghafari Pages 85-106

    The superiority of technology and modern airborne equipment shows that air defense units in the form of classic, designed to counter air strikes, will be challenged in the face of air strikes and in return Air Attacks The presence of rapid reaction air defense units as a complement to fixed air defense groups is a necessity. The role of manpower and equipment of the mentioned units is of great importance and failure to pay attention to it will cause serious injuries during conflicts in future wars with the enemy. The purpose of this study is to "explain the characteristics of manpower and equipment of air defense rapid reaction units to deal with future air threats, tries to provide an answer "the appropriate characteristics of manpower,What is the equipment of the air defense rapid reaction units to deal with future air threats? The type of research is descriptive, practical, qualitative approach, which is done with the help of tools such as interviews and documents and content analysis has been used to find the results of the research. The results of indicate that the manpower of the rapid reaction forces should have characteristics such as a healthy physical and mental condition, professional, with very high operational and technical expertise and multi-skills, with appropriate training and equipment with characteristics. Such as self-traction, mobility, high speed and flexibility, operational and technical strength, easy maintenance with the possibility of supporting suitable technical and biological components and integration with the air defense network.

    Keywords: Rapid Reaction Units, Manpower, Equipment, Air Defense, Future Air Threats
  • Reza Khanahmadloo *, Javad Soltanian, Javad Rouhi Pages 107-114

    The statement of the second step of the Islamic Revolution is one of the most important strategic documents of the Islamic Republic of Iran, which shows the roadmap of the revolution in the second forty years after the victory of the Islamic Revolution. Due to the importance of implementing this statement, the main purpose of this study is to design a model for the successful implementation of the statement of the second step of the Islamic Revolution in the Air Defense Force. This research is applied in terms of purpose because it seeks a framework to help implement the second step of the revolution. The method of data collection in this study was library studies and in-depth interviews with experts in the field. The method of this research was multi-foundation data theory, so that after the library studies stage, the variables related to the implementation of the second statement of the revolution were identified and extracted from the literature and research background by content analysis method in the form of two categories of individual and organizational factors. The beginning is based on them. In the next stage, using the results of in-depth interviews with 7 Air Defense experts and using snowball sampling, a model based on the factors presented at both individual and organizational levels has been extracted by the interviewees. Finally, the final model is extracted based on a combination of two models from the theoretical literature and the model from the interviews and is presented in the form of a model consisting of the successful implementation of the statement of the second step of the Islamic Revolution in the Air Defense Force and its implementation results in individual and organizational dimensions.

    Keywords: Second Step Statement, Implementation of the Second Step Statement of the Islamic Revolution, Individual, Organizational Level