فهرست مطالب

مدیریت دفاع هوایی - پیاپی 1 (بهار 1401)

نشریه مدیریت دفاع هوایی
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا خان احمدلو*، جواد سلطانیان صفحات 1-21

    ایجاد و افزایش رضایت شغلی دارای نقش کلیدی در بهبود و ارتقای عملکرد سازمان ها و نیز بهره وری افراد دارد. برای این منظور تناسب شاغل و شغل دارای ضرورت است. در سازمان های پیشرفته و پیچیده امروز دنیا که نیروی انسانی یک سرمایه مهم و اصلی محسوب می شود استفاده از مفهوم تناسب شغلی در جهت بهره گیری و به کارگیری بهتر از دانش، توانایی و مهارت های نیروی انسانی بسیار مهم و موضوع قابل توجهی است. تناسب شغلی در سازمان به عنوان یک استراتژی موثر در به کارگیری منابع انسانی در نظر گرفته می شود. عدم وجود تناسب بین فرد و شغل او می تواند هزینه های بسیاری را برای سازمان به خصوص سازمان های نظامی در پی داشته باشد. این مسیله در نیروی پدافند هوایی آجا از منظرهای دیگر نیز دارای اهمیت است. به علت وجود مشاغل حساس در نیروی پدافند هوایی در صورت عدم به کارگیری اثربخش و مناسب کارکنان وظیفه در این نیرو، اثرات منفی بسیاری به بار خواهد آمد. لذا این پژوهش چارچوبی جهت تناسب شغل و شاغل در کارکنان وظیفه در نیروی پدافند هوایی آجا به منظور بهبود و ارتقای عملکرد فراهم نموده است.

    کلیدواژگان: بهبود عملکرد، تناسب شغل و شاغل، کارکنان وظیفه، نیروی پدافند هوایی
  • رضا شاملو*، بهزاد غفاری، احمدرضا عسگری صفحات 22-46

    تربیت و آموزش نیروها همواره نقش مهم و تعیین کننده ای در جنگ ها دارد. بقا و استمرار عملیاتی نیروهای مسلح مستلزم کسب مجموعه ای از علوم، مهارت های فنی و تخصصی و انتقال صحیح و به موقع آن ها به کارکنان جدید است که این مهم با اجرا، نظارت دقیق و نظام مند تربیت و آموزش میسر می گردد. هدف پژوهش حاضر، آسیب شناسی آموزش در مرکز آموزش های تخصصی پدافند هوایی با استفاده از الگوی سه شاخگی است. این پژوهش به لحاظ روش شناسی، رویکردی کیفی دارد که به کمک ابزارهایی ازجمله مشاهده، مصاحبه و اسناد و مدارک دست اولی که در دسترس بوده است انجام شده است. نمونه گیری به صورت هدفمند با استفاده از روش اشباع نظری بوده است و در تجزیه وتحلیل به روش تحلیل محتوا در سه حوزه محتوایی (رفتاری)، ساختاری (فرآیندی) و زمینه ای (محیطی) برای یافتن نتایج تحقیق استفاده شده است. تحلیل داده ها از طریق روش تحلیل محتوا صورت گرفته که پس از غوطه وری در تحلیل داده ها، کدهای اولیه استخراج گردید. جهت تعیین مفاهیم اصلی، کدهای اولیه در چند مرحله مورد بازبینی، بررسی و طبقه بندی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که عامل محتوایی (رفتاری) به دلیل زمینه های اعتقادی سلسله مراتب آموزش، اساتید و فراگیران در وضعیت بهتری قرار دارد؛ اما عوامل ساختاری و زمینه ای (محیطی) دچار عارضه و آسیب می باشند و سه شاخه مزبور، سه گونه از یک نوع (عمدتا از نوع غالب زمینه) بوده و بین آن ها به هیچ وجه سه گانگی حاکم نیست و تنها عامل محتوایی نمی تواند اثربخشی این آموزش ها را تضمین نماید.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش مهارت محور، مرکز آموزش های تخصصی نیروی پدافند هوایی آجا
  • علیرضا مقدم* صفحات 47-64

    پژوهش حاضر باهدف شناسایی عوامل موثر بر افزایش گرایش اعضای هییت علمی به فعالیت های پژوهشی و ارایه مدل مفهومی انجام شد. این پژوهش ازنظر «ماهیت و اهداف» از نوع تحقیقات کاربردی است؛ روش تحقیق در این مطالعه توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 84 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه افسری امام علی (ع) و به صورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه 5 بعدی و 41 گویه ای بود که روایی آن توسط اساتید خبره و پایایی آن با آلفای کرونباخ تایید گردید. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون کولموگروف اسمیرنوف، آزمون F (تحلیل واریانس یک طرفه) و رگرسیون چند متغیره گام به گام استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که بین عوامل اقتصادی، شخصی، اجتماعی، ارتقای شغلی و ارتقای علمی و گرایش اعضای هییت علمی به فعالیت های پژوهشی رابطه مثبت وجود دارد. واحد های ذی ربط باید نسبت به اعطای تسهیلات مناسب به اعضای هییت علمی خود اقدام نماید، شرایط شرکت در سمینارها و کنفرانس ها را فراهم نمایند، وجود شرایط مناسب برای انجام چنین فعالیت هایی که فلسفه وجودی دانشگاه نیز آن را اقتضاء می کند موجب افزایش گرایش اعضای هییت علمی به فعالیت های پژوهشی خواهد شد.

    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، فعالیت های پژوهشی، گرایش
  • حمدالله نصرالهی*، سید حمید حسینی، امیرسعید نیکخواه قمصری صفحات 65-83

    فضای رقابت جهانی از یک سو و الزامات داخلی از سوی دیگر، کشورها را بر آن داشته تا با بازنگری و مدیریت فرایندهای زنجیره تامین نظامی، تدابیری در جهت بهبود هرچه بیشتر آن بیندیشند. لذا به منظور بهبود فرایندهای زنجیره تامین نظامی و توسعه پایدار آن بر لزوم به کارگیری رویکردهای مدیریت زنجیره تامین نظامی بیش ازپیش تاکید می شود. در این مقاله، به منظور شناسایی الزامات مدیریت زنجیره تامین نظامی، مدل مرجع عملیات زنجیره تامین بر اساس الزامات زنجیره تامین نظامی بومی سازی شده است. ولی ازآنجایی که در عمل، پیاده سازی تمامی این الزامات به دلیل وجود محدودیت هایی چون محدودیت های منابع، بودجه، محدودیت های فنی و غیره، لزوما امکان پذیر نیست، لذا پس از شناسایی الزامات مربوطه، اولویت بندی این الزامات برای دستیابی به اهداف موردنظر با توجه به محدودیت های مذکور حایز اهمیت است. بدین منظور، رویکرد پیشنهادی یک رویکرد ترکیبی از مدل مرجع عملیات زنجیره تامین (در فاز شناسایی الزامات) و رویکرد تحلیل سلسله مراتبی (در فاز اولویت بندی الزامات) می باشد. بر اساس رویکرد پیشنهادی، تمرکز بر مدیریت موجودی به عنوان کلیدی ترین راهکار و یک گزینه حیاتی برای بهبود فرایندهای زنجیره تامین نظامی شناخته می شود و می بایست فعالیت های مربوط به آن به منظور پیاده سازی موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین نظامی، مدل مرجع عملیات زنجیره تامین، روش تحلیل سلسله مراتبی
  • علیرضا مرادی صالح*، عباس فرجپور علمداری، آرش شفیعی صفحات 84-94
    پژوهشگران سازمانی به این نتیجه رسیده اند که برخی کارکنان با انجام مسیولیت های فراتر از وظایف تعیین شده در شغلشان (رفتار شهروند سازمانی) به بهبود یا کارایی سازمان خود کمک می کنند و درک صحیح انگیزش می تواند به عنوان ابزار باارزشی به منظور شناخت علل رفتار در سازمان ها و پیش بینی تاثیرات اقدامات مدیریتی بکار آید. لذا این پژوهش به منظور بررسی تاثیر انگیزش شغلی بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) انجام گرفت. پس از تهیه پرسش نامه محقق ساخته و بررسی روایی و پایایی آن که میزان آلفای کرونباخ بیش از 7/0 به دست آمد، پرسش نامه در میان 127 نفر از جامعه آماری به عنوان نمونه توزیع شد. با استفاده از رگرسیون چندگانه رابطه میان متغیرهای مستقل (انگیزش فرآیند درونی، انگیزش ابزاری، انگیزش خود پردازنده ی بیرونی، انگیزش خود پردازنده ی درونی، انگیزش درونی سازی هدف) و یک متغیر وابسته (رفتار شهروندی سازمانی) موردبررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که تنها ارتباط میان انگیزش فرآیند درونی و انگیزش ابزاری با رفتار شهروندی سازمانی معنادار است و میان انگیزش خود پردازنده ی بیرونی، انگیزش خود پردازنده ی درونی و انگیزش درونی سازی هدف با رفتار شهروندی سازمانی ارتباط معناداری یافت نشد.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، رفتار شهروند سازمانی، دانشگاه پدافند هوایی
  • مرتضی پیراسته*، سید محمدباقر سیدی صفحات 95-109

    این مقاله با رویکرد علمی- پژوهشی به بررسی این سوال عمده می پردازد که آیا به کارگیری اقتصاد مقاومتی می تواند بر بهبود عملکرد سازمان های دفاعی، تاثیر قابل توجهی داشته باشد یا خیر؟ بر این اساس در گام اول، ضمن بررسی ادبیات تحقیق، الگوی مفهومی طراحی و دو فرضیه طرح گردید. در گام بعد ابزار جمع آوری اطلاعات (پرسشنامه) طراحی و بعد از اعتبارسنجی و روایی سنجی (آزمون کرونباخ) به نمونه 100 نفری از جامعه آماری ارسال، داده ها جمع آوری و به وسیله آزمون خی دو مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و درنهایت ضمن تایید فرضیات تاثیر اقتصاد مقاومتی بر کارایی و اثربخشی، از میان سنجه های مرتبط با اقتصاد مقاومتی یعنی دانش بنیان نمودن سازمان، اصلاح الگوی مصرف، بهره گیری از پتانسیل همبستگی و مشارکت کارکنان، تنوع در منابع درآمدی و استفاده از ظرفیت ها و پتانسیل ها جهت مقابله با تهدیدات، که قابلیت اجرا و پیاده سازی در جامعه موردبررسی را دارند؛ مولفه"دانش بنیان نمودن سازمان" بیشترین تاثیر و "تنوع در منابع درآمدی" کمترین تاثیر در بهبود عملکرد نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران داشته است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، بهبود عملکرد، نیروی پدافند هوایی
|
  • Reza Khanahmadloo *, Javad Soltanian Pages 1-21

    Creating and increasing job satisfaction plays a key role in improving and enhancing the performance of organizations as well as the productivity of individuals. For this purpose, the fit of the job and the job is necessary. In today's advanced and complex organizations in the world where human resources are an important and main asset, the use of the concept of job fit in order to better use and utilize the knowledge, abilities and skills of human resources is very important and significant. Job fit in the organization is considered as an effective strategy in the use of human resources. Lack of balance between the individual and his job can lead to many costs for the organization, especially military organizations. This issue is important in AJA air defense force from other perspectives as well.

    Keywords: Performance Improvement, Job-to-Job Fit, Duty Staff, Air Defense Force
  • Reza shamloo *, Behzad Ghaffari, Ahmad Asgari Pages 22-46

    Education and training have always played a crucial role in the war. The survival and continuity of the armed forces requires the acquisition of a set of sciences, technical and professional skills, and timely transfer to new employees, which is important to implement, detailed, and systematic monitoring of education and training. the purpose of this study is training pathology at the center of specialist air defence training center using the three dimensional model. methodology, it has a qualitative approach that has been carried out with tools including observation, interview, and first - hand documents. sampling has been purposefully using theoretical impregnation method and has been used to analyze content analysis method in three contexts (behavior), structural (process) and context (environment) to find research results. data analysis was done through content analysis method that was extracted after immersion in data analysis. in order to determine the main concepts, initial codes were reviewed and categorized in several stages. the results showed that the content factor (behavior) is in a better position due to the belief fields in the hierarchy, but the structural and contextual factors (environment) are affected and there are three types of one type (mainly of the dominant type) and the only content factor cannot guarantee.

    Keywords: Training, Skill-based training, Specialized training center of Army of the Islamic Republic of Iran Air Defense Force
  • Alireza Moghadam * Pages 47-64

    The present research made an attempt to determine the factors on increasing faculty membersuu, tendency as owners of teaching and research processes toward research activities and presented a conceotual mode.This research is of applied type in terms of "nature and goals"; The research method is descriptive-correlation. The participants of this study were 84 faculty members of Imam Ali University who were selected based on the census. The research method is descriptive-correlation. The participants of this study were 84 faculty members of Imam Ali University who were selected based on the census. The instrument used in the study was questionnaire with 5 dimensions and 41 items and its validity was already measured by instructors. The instrument validation was also obtained by cronbach Alpha and administered. Data collected from questionnaire. For the descriptive statistics ,circle diagram ,frequency distribution tabl ,Pearson and spearman correlation were used. Further ,for data analysis ,Kolmogrov Smirnov ,F test (one-way variance analysis) Moltiple Regression were used. Data analysis indicated that there is a positive relationship between economic, personal, social, career and scientific promotion factors and their faculty members ,tendency.Relevant units should provide appropriate facilities to its faculty members, provide conditions for participation in seminars and conferences, the existence of appropriate conditions for such activities, which is also required by the philosophy of the university, will increase the tendency of faculty members to research activities.

    Keywords: Faculty members, Research activities, Tendency
  • Hamad Allah Nasrallahi *, Seyed Hamid Hosseini, Saeed Nikkhah Qamsari Pages 65-83

    The global competitive environment, and domestic requirements have forced the countries to think of ways to improve military supply chain processes by reviewing and managing them. Therefore, in order to improve military supply chain processes and its sustainable development, the need to apply military supply chain management approaches is increasingly emphasized. In this paper, in order to identify military supply chain management requirements, the supply chain operation reference model is localized based on military supply chain requirements. However, since in practice, the implementation of all these requirements is not necessarily possible due to limitations such as resource constraints, budget, technical constraints, etc. So after identifying the relevant requirements, the prioritization of these requirements for achieving the desired goals is important considering the mentioned constraints. For this purpose, the proposed approach is a combination of the supply chain operations reference model (in the identification phase of requirements) and the hierarchical analysis approaches (in the prioritization phase of requirements). According to the proposed approach, the concentration on inventory management is recognized as the key strategy and a vital option for improving military supply chain processes, and its related activities should be considered for such implementation.

    Keywords: Military supply chain management, Supply chain operation reference model, Hierarchical analysis method
  • Abas Faraj Poor Alamdary Pages 84-94
    Organizational researchers have concluded that some employees contribute to the improvement or efficiency of their organization by fulfilling responsibilities beyond the tasks assigned to them in their job (organizational citizen behavior) and that understanding motivation can serve as a valuable tool for identifying causes of behavior in organizations and predicting effects. Apply managerial measures. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of job motivation on organizational citizenship behavior of employees of Khatam al-Anbia Air Defense University (PBUH). After preparing a researcher-made questionnaire and checking its validity and reliability, the Cronbach's alpha level was more than 0.7, the questionnaire was distributed among 127 people in the statistical population as a sample. Using multiple regression, the relationship between independent variables (internal process motivation, instrumental motivation, external autoprocessor motivation, internal autoprocessor motivation, goal internalization motivation) and a dependent variable (organizational citizenship behavior) was examined. The results showed that only the relationship between internal process motivation and instrumental motivation with organizational citizenship behavior is significant and no significant relationship was found between external autoprocessor motivation, internal autoprocessor motivation and goal internalization motivation with organizational citizenship behavior.
    Keywords: : Job Motivation, Organizational Citizen Behavior, Air Defense University
  • Morteza Pirasteh *, Seyed Mohamad Bagher Seyedi Pages 95-109

    This article, with a scientific-research approach, examines the major question of whether the use of resistance economics can have a significant impact on improving the performance of defense organizations. Accordingly, in the first step, while reviewing the research literature, a conceptual model was designed and two hypotheses were proposed. In the next step, the data collection tool (questionnaire) was designed and after validation and validation (Cronbach's test) was sent to a sample of 100 people from the statistical population, the data were collected and analyzed by Chi-square test and finally confirmed the hypotheses Efficiency and effectiveness, among the measures related to resistance economics, namely establishing knowledge of the organization, reforming the consumption pattern, exploiting the potential of solidarity and employee participation, diversity in revenue sources and using capacities and potentials to deal with threats, which can be implemented in society. Have under review; The "knowledge-based organization" component has the greatest impact on performance improvement and "diversity in revenue sources" has the least impact among all the above factors in improving the performance of the Air Defense Force of the army of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Resistance economy, Performance Improvement, Air Defense Force