فهرست مطالب

پژوهش در روش های آموزش - پیاپی 3 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش در روش های آموزش
پیاپی 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا کاظمی زاده*، سیف الله فضل الهی قمشی صفحات 5-28

    یکی از مسایل مهم و دشواری که تعلیم و تربیت با آن رو به روست، مسیله تربیت عقلانی است. ازاین رو، پرداختن به مباحث مربوط به عقل، تفکر، اندیشه ورزی و به تبع آن تربیت عقلانی، از جایگاه رفیعی برخوردار است. منظور از تربیت عقلانی، مجموع روش هایی است که به صورت منظم و سازمان یافته موجب رشد و پرورش عقل نظری و عملی در جهت دستیابی به قرب الهی، علم، ایمان و عمل صالح هستند. هدف مقاله حاضر واکاوی مبانی روش تدریس پرسش وپاسخ و دلالت های آن برای تربیت عقلانی از منظر قرآن کریم است. در این پژوهش، رویکرد پژوهش کیفی و روش تحلیل، تحلیل مضمون است، از روش اسنادی جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شده و ابزار گردآوری اطلاعات به صورت فیش برداری و یادداشت از داده های متنی است. نتایج تحقیق نشان می دهد در قرآن کریم، یکی از روش هایی که برای راهنمایی و هدایت انسان به فراوانی یافت می شود و در همه ابعاد اعتقادی، فقهی، اخلاقی، عقلانی و... به کار رفته است، روش پرسش وپاسخ است تا به وسیله آن به پرورش تفکر در انسان ها پرداخته و موجبات تربیت عقلانی آنان را فراهم کند. قرآن کریم با به کارگیری شیوه های مختلف پرسش وپاسخ نظیر روش مستقیم و صریح، روش انگیزشی و توبیخی، روش ارجاع به درون و پرسش از خود، روش مقایسه و تمثیل و روش اظهار اعجاب و شگفتی، موجب ترغیب و تشویق افراد به تفکر و اندیشه ورزی و شکوفایی عقل در آنان می شود و دلالت های تربیتی برگرفته از این آموزه ها می تواند موجبات دستیابی به اهداف و مقاصد موردنظر در تربیت عقلانی را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: تربیت، عقل، تربیت عقلانی، پرسش وپاسخ، قرآن کریم
  • فاطمه عابدی خوب، لیلا فراغت* صفحات 29-46
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرمایه فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی بر هویت علمی دانش آموزان بود. روش پژوهش توصیفی، و با استفاده از روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1402 در شهر قم که دانش آموزان متوسطه اول 64000 نفر و متوسطه دوم 30000 نفر بودند که در مجموع 94000 دانش آموز را شامل می شد. نمونه به دست آمده با استفاده از فرمول کوکران محاسبه گردید که 382 دانش آموز را دربرگرفت. برای انتخاب نمونه ها از نمونه گیری خوشه ای استفاده شده است؛ ابتدا از کل مدارس مقطع متوسطه شهر قم چهار مدرسه- دو دخترانه و دو پسرانه به صورت تصادفی انتخاب گردیدند، سپس از هر دو مدرسه 191 دانش آموز پسر و 191 دانش آموز دختر به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها پرسش نامه های سرمایه فرهنگی بوردیو، سرمایه اجتماعی پاتنام (2000)، سرمایه اقتصادی درفشان (1392) و هویت علمی واز و ایزاکسون (2008) استفاده گردید و برای بررسی فرضیات از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده شد.یافته های پژوهش نشان داد: هر سه سرمایه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی دانش آموزان با هویت علمی دانش آموزان رابطه معناداری دارد. امروزهتوسعه سرمایه فرهنگی و ارتقای آن جهت کاهش و کنترل مسایل اجتماعی نظیر بحران های زیست محیطی تاکید می شود. نتایج تحقیق تاییدکننده بازتولید سرمایه فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی به ویژه در محیط تحصیل دانش آموزان و مشارکت در فعالیت های فرهنگی روشن فکرانه است.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، هویت علمی، دانش آموزان
  • مهدی میرزایی* صفحات 47-64
    جشنواره علمی و پژوهشی دانش آموزی جابربن حیان و فرصت های متنوع یادگیری، به قصد افزایش روحیه خلاقیت، نوآوری، اکتشاف، کار فردی و گروهی، پژوهش گری و علم آموزی می باشد. هدف پژوهش، تحلیل محتوایی طرح های این جشنواره از حیث توجه به ساحت تعلیم و تربیت زیستی مطابق با مبانی نظری سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در منطقه موسیان، استان ایلام در سال تحصیلی 1402-1401می باشد. ساحت تعلیم و تربیت زیستی در مبانی نظری سند تحول بنیادین، اشاره بر درک ویژگی ها و نیازهای زیستی، تلاش پیوسته جهت حفظ و ارتقای سلامت، بهداشت و ایمنی، بصیرت نسبت به سبک زندگی انتخاب شده و حفاظت از محیط زیست و احترام به طبیعت دارد. این پژوهش به روش تحلیل محتوا و به شکل برآورد پدیده ها در متن داده ها و به شکل سرشماری استفاده شده است. نتایج نشان داد که از کل 103 طرح در قسمت جابربن حیان  (پروژه های علمی)، 63 طرح به ساحت تعلیم و تربیت زیستی اشاره کرده بودند و بیشترین فراوانی مربوط به پروژه جمع آوری نمونه ها و طبقه بندی و مربوط به شناخت انواع حیوانات اهلی و وحشی و بعد به ترتیب: انواع مسایل بهداشت و سلامت، انواع گیاهان و دانه ها ، انواع آلودگی های محیطی و انواع سنگ ها پرداخته شد. در قسمت طرح های فرصت های متنوع یادگیری هم از مجموع 35 فرصت یادگیری، 5 فرصت به ساحت تعلیم و تربیت زیستی پرداخته بودند که بیشترین فراوانی مربوط به کاشت انواع سبزی های خوردنی، کاشت انواع گل و گیاه زینتی و پرورش انواع پرندگان خانگی را شامل شد. در پایان مشخص شد که در طرح های جشنواره مذکور، هم در بخش جابربن حیان و هم فرصت های متنوع یادگیری با توجه به تعداد طرح ها، تاکید خوبی به ساحت تعلیم و تربیت زیستی شده بود.
    کلیدواژگان: جابربن حیان، فرصت های متنوع یادگیری، ساحت تعلیم و تربیت زیستی، مبانی نظری سند تحول بنیادین آموزش و پرورش
  • محمدمهدی بابائی*، احسان رحیمی صفحات 65-84

    هدف از این تحقیق، افزایش میزان ترغیب دانش آموزان پایه ششم به درس ریاضی و انجام فعالیت های آن می باشد. تحقیق حاضر در سال تحصیلی 1402-1401 در پایه ششم و با فراوانی 35 نفر دانش آموز انجام شده است. بی علاقگی، بی توجهی و منفعل بودن اغلب دانش آموزان در انجام فعالیت های درس ریاضی و رضایت بخش نبودن نتایج آزمون های عملکردی مساله این تحقیق بوده است و براین اساس، با استفاده از روش های علمی و از منابع مختلف مانند: همکاران و مدیر، معلمین درس ریاضی، دانش آموزان و والدین، کتاب ها، مجلات، فضای مجازی، کارنامه تحصیلی و ارزیابی نتایج آزمون ها به تجزیه و تحلیل مساله جهت شناسایی عوامل موثر در ایجاد آن و یافتن راه حل های پیشنهادی پرداخته شد. یافته های تحقیق نشان می دهد: استفاده از روش های متنوع تدریس متناسب با هدف هر درس، ارایه فعالیت های عملکردی به دانش آموزان با توجه به تفاوت های فردی، نیازها و علایق آنان و تشویق های مناسب، تقویت حافظه دیداری و شنیداری و پرورش دقت و توجه فراگیران در قالب بازی های هدفمند در افزایش ترغیب آنان به درس ریاضی و فعالیت های عملکردی، بسیار موثر است. از مهم ترین عوامل موثر در موفقیت معلمان در درس ریاضی می توان به: ایجاد انگیزه و علاقه نسبت به ریاضی و ارایه درست مطالب اشاره نمود.

    کلیدواژگان: درس ریاضی، ترغیب، اقدام پژوهی، دانش آموزان، پایه ششم
  • فضل الله رضایی اردانی*، راضیه صادقپور، مجتبی خلیلی زارچی، حسین قناعت صفحات 85-100
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه انگیزه نوشتن (SWAS) در بین دانش آموزان ایرانی است. روش این پژوهش، توصیفی و از نوع هنجاریابی و رویکرد آن کاربردی است. جامعه پژوهش نیز تمام دانش آموزان متوسطه دوره اول شهر یزد در سال تحصیلی 99-1398می باشد. نمونه پژوهش شامل 460 دانش آموز دوره اول متوسطه (258 دختر و 202 پسر) بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه انگیزه نوشتن(SWAS) رایت و همکاران (2019)  بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار و روش های متعارف آزمون سازی (تعیین روایی، تحلیل عاملی و پایایی) استفاده شد.  یافته های این پژوهش نشان می دهد که پرسش نامه انگیزه نوشتن  دارای 5 مولفه و نمره کل است و 30 گویه را در بر می گیرد و ازلحاظ روان سنجی از روایی، پایایی و شاخص های برازندگی خوبی برخوردار است. ساختار عاملی تاییدی نیز، مدل پنج عاملی پیشنهادی پرسش نامه یاد شده را تایید کرد. به عبارت دیگر، پرسش نامه انگیزه نوشتن از روایی لازم برای سنجش انگیزه نوشتن نوجوانان محصل در دوره اول متوسطه برخودار است. به علاوه، ضریب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس های این آزمون، 650/0 تا 863/0 است که بیانگر پایایی خوب آن است، لذا  به نظر می رسد که پرسش نامه مذکور، به دلیل استحکام ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی مناسب، قابلیت استفاده توسط سایر پژوهشگران برای بررسی تدریس را دارا بوده و استفاده از آن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، پرسش نامه ی انگیزه نوشتن، دانش آموزان ایرانی
  • سعید هداوند*، افسانه زمانی مقدم، علی تقی پور ظهیر صفحات 101-124

    تغییرات ساختاری و چالش هایی که جوامع به دلیل تحولات محیطی و تغییرات فن آوری با آن مواجه هستند؛ مدیران سازمان ها را ناگزیر به یافتن روش های جدید برای مدیریت تغییرات می نماید. جهان در آینده نه بر پایه نیروی کار، مواد خام و انرژی؛ بلکه بر محور دانایی خواهد چرخید و ارزش سازمان ها بیشتر از گذشته به توانایی و شایستگی های مدیران آنها بستگی خواهد داشت. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیرات حاصل از هم سویی برنامه های بالنده سازی مدیران ارشد و راهبردهای کسب وکار در بهبود قابلیت های رقابتی صنعت مخابرات ایران می باشد.پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را 67 نفر از مدیران ارشد صنعت مخابرات ایران (اعضای هیات مدیره، معاونین صف و ستاد و مدیران مراکز کسب وکار) تشکیل می دهند. با بررسی جامعه آماری و مطابقت شرایط مدیران با نیازهای پژوهش ملاحظه شد که برخی از مدیران از شرایط لازم برای عضویت در جامعه نمونه برخوردار نیستند، لذا با استفاده از نظرات خبرگان ویژگی های مورد نیاز برای انتخاب نمونه آماری تعیین گردید و شرایط جامعه آماری با ویژگی های تعیین شده بررسی شدکه بر مبنای آن تعداد 56 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. اعتباریابی پرسش نامه به وسیله آلفای کرونباخ انجام شد که ضریب 94/. بیانگر انسجام سوالات می باشد. سازه پرسش نامه توسط تحلیل عاملی تاییدی و روایی پرسش نامه توسط روش توافق خبرگان بررسی شده است. برای تحلیل داده ها از روش پارامتریک کای دو پیرسون و وی کرامر استفاده شد. نتایج به دست آمده به تاثیرات مثبت حاصل از هم سوسازی برنامه های بالنده سازی مدیران ارشد و راهبردهای کسب وکاری صنعت در بهبود کیفیت، انعطاف پذیری،کاهش هزینه ها و افزایش سرعت ارایه خدمات به مشتریان اشاره دارد و بیانگر آن است که این همگرایی به بهبود قابلیت های رقابتی صنعت مخابرات ایران در ارایه خدمات به مشتریان منجر شده است.

    کلیدواژگان: قابلیت های رقابتی، راهبردهای کسب وکار، مدیران ارشد، برنامه های بالنده سازی، صنعت مخابرات ایران
|
  • Zahra Kazemi Zadeh *, Saifullah Fazlollahi Pages 5-28

    One of the important issues facing education is rational education. Dealing with issues related to reason, thinking and intellectual education has a high place. Intellectual education is the methods that regularly lead to the development of theoretical and practical reason in order to achieve nearness to God, knowledge, faith and righteous action. The purpose of this article is to examine the basics of the question - answer teaching method and its implications for intellectual education from the perspective of the Holy Quran. The research approach is qualitative and the analysis method is thematic analysis. In order to collect information, a documentary method was used and the tool for collecting data was note taking from textual data. The results of the research show that in the Holy Quran, one of the methods used to guide people in all aspects of faith, jurisprudence, ethics, rationality, etc. is a method of questioning - answering to cultivate thinking in humans and provide grounds for intellectual education. By using different methods such as direct and explicit, motivational and reprimanded, internal reference and self-questioning, comparison and simile methods, and the method of expressing surprise, the Holy Quran encourages people to think, to reflect and to flourish the intellect among them. The educational implications derived from these teachings can provide the means to achieve the desired goals and objectives in intellectual education.

    Keywords: Education, intellect, intellectual education, questions, answers, Holy Quran
  • Fatemeh Abedi Khob, Leila Feraghat * Pages 29-46
    The purpose of this study was to investigate the effect of students' cultural, economic and social capital on their scientific identity. The research method was descriptive of correlation type. The statistical population of the study included all high school students studying in the academic year 2023 in Qom city; 64000 junior high school students as well as 30000 senior high school ones. Cochran's formula was used to calculate the sample of this study; therefore, 382 students were selected as the sample using cluster sampling method. At first, four schools including two girls' as well as two boys' schools were randomly selected from all high schools in Qom, then 191 male students and 191 female ones were randomly selected from those schools. To collect data, Bourdieu's cultural capital, Putnam's social capital (2000), Darfashan's economic capital (2013) and Vaz and Isaacson's (2008) academic identity questionnaires were used. Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis were used to check the hypotheses. The findings of the research showed that students' cultural, economic and social capital have significant relationship with their scientific identity. Nowadays, emphasis is placed on the development of cultural capital and its promotion in order to reduce and control social issues such as environmental crises. The results of the research confirm the reproduction of cultural, economic and social capital, especially in the area of students' education and participation in intellectual cultural activities.
    Keywords: cultural capital, economic capital, social capital, scientific identity, Students
  • Mahdi Mirzaei * Pages 47-64
    Jaber Ibn Hayyan and various learning opportunities scientific and research festivals are aimed at increasing the spirit of creativity, invention, discovery, individual and group work, research as well as  science learning. The purpose of the research is to analyze the plans of this festival in terms of attention to the accuracy of biological education in accordance with the fundamental reform document of education in Mosian region, Ilam province in the academic year 2022/2023. The area of biological education and training in the fundamental reform document refers to the understanding of biological characteristics and needs, continuous efforts to maintain and promote health, hygiene and safety, insight into the chosen lifestyle and environmental protection and respect for nature. This research has been used in the form of content analysis; an estimation of the phenomena in the data text using a census. The results showed that out of the total 103 plans in the section of Jaber Ibn Hayyan (scientific projects), 63 plans referred to the area of biological education and the highest frequency was related to the collection of samples and classifications related to the recognition of domestic and wild animals. Then, all kinds of health issues, plants and seeds, environmental pollution as well as stones were discussed respectively. In the various learning opportunities section, out of a total of 35 learning opportunities, 5 opportunities were allocated to the area of biological education which included the most frequent planting of edible vegetables, flowers as well as ornamental plants, and breeding domestic birds. In the end, it became clear that in the plans of the mentioned festivals including Jaber Ibn Hayyan section and in the various learning opportunities one, a good attention has been paid to the area of biological education.
    Keywords: Jaber Ibn Hayyan, diverse learning opportunities, the area of biological education, fundamental reform document of education
  • Mohammad Mahdi Babaei *, Ehsan Rahimi Pages 65-84

    The purpose of this research is to increase the encouragement of the sixth grade primary school students in terms of mathematics and its activities.  The present study was conducted in the academic year of 2021-2022 in the sixth grade with a frequency of 35 students.  The problem is the lack of interest, the inattention, and the passivity of most of the students mentioned in the course of the activities of the mathematical lessons as well as not satisfactory results of their performance tests. Accordingly, the researcher using the method to obtain the necessary data, scientific materials are available from various sources of research, such as colleagues and administrators, mathematics head teachers, students and their parents, books, journals, internet, analyzing the scores and assessing the results of the tests were analyzed to identify the effective factors in creating the problem and to find the proposed solutions.  Then, several practical solutions among suggested ones were selected.  In the end, it was concluded that the use of various teaching methods, tailored to the purpose of each lesson, provides functional activities to students, taking into account their individual differences, their needs and interests, as well as appropriate incentives.  Enhancing the visual and auditory memory and raising the attention of the learners in the form of targeted games have been very effective in increasing their interest in mathematics and performing their work activities

    Keywords: mathematics, encouragement, Action research, Students, grade six
  • Fazlollah Rezaei Ardani *, Razieh Sadeghpour, Mojtaba Khalili Zarchy, Hossein Ghanaat Pages 85-100
    Writing motivation relies on students' written output. The aim of this study was to validate the writing motivation questionnaire (SWAS) among first grade high school students. The method of this research is descriptive and of experimental type and its approach is applied. The study population was all first-grade high school students in Yazd in the academic year 2009-2010. The research sample consisted of 460 junior high school students who were selected by multi-stage cluster random sampling. The research instrument was the writing motivation questionnaire (SWAS) by Wright, Hodgson and McTighe (2019). Mean, standard deviation and conventional testing methods (validity determination, factor analysis and reliability) were used to analyze the data. The findings of this study show that the writing motivation questionnaire has 5 components as well as a total score of 30 items; it also has good validity, reliability, and fitness in terms of psychometrics. The confirmatory factor structure also confirmed the proposed five-factor model of the questionnaire. In other words, the writing motivation questionnaire has the necessary validity to measure the writing motivation of adolescents in junior high school. In addition, the Cronbach's alpha coefficient for the subscales of this test is 0.650 to 0.863, which indicates its good reliability. Therefore, it seems that the mentioned questionnaire, due to the strength of the factor structure and appropriate psychometric properties, can be used by other researchers to evaluate teaching, therefore its use is recommended.
    Keywords: Iranian students, psychometric characteristics, writing motivation questionnaire
  • Saeed Hadavand *, Afsaneh Zamani Moghadam, Ali Taghipoor Zahir Pages 101-124

    Structural changes and challenges that societies are facing due to environmental and technological changes make organizations’ managers inevitably find new ways to handle changes.  The world in the future is not based on labor, raw materials and energy;  rather, it will turn on the axis of knowledge therefore, the value of organizations will depend more than on the abilities and competencies of their managers in the past.  The purpose of this research is to investigate the effects of aligning senior managers’ promotion programs and business strategies in improving the competitive capabilities of Iran telecommunications industry. The research has been done by survey method.  The statistical population of the research consists of 67 senior managers of Iran telecommunications industry (board members, line and staff deputies, as well as business center managers). By examining the statistical population and matching the conditions of the managers with the needs of the research, it was observed that some managers do not have the necessary conditions to be members of the sample population, therefore, using the opinions of experts, the characteristics required for the selection of the statistical sample were determined and the conditions of the statistical population was checked with the determined characteristics based on which, 56 people were selected as a statistical sample.A researcher-made questionnaire was used to collect data. Validation of the questionnaire was done by Cronbach’s alpha, which coefficient was 94/;  It shows the coherence of the questions. The structure of the questionnaire was checked by confirmatory factor analysis and also, the validity of the questionnaire was checked by the consensus method of experts. For data analysis, the parametric method of chi de Pearson and V. Kramer was used.  The obtained results point to the positive effects of the alignment of the development programs of senior managers and the business strategies of the industry in improving quality, flexibility, costs reduction and increasing the speed of providing services to customers, and it indicates that this convergence  improves the competitive capabilities of Iran telecommunication industry.

    Keywords: Competitive capabilities, Business strategies, Senior managers, development Programs, Iran telecommunication industry