فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه
پیاپی 23 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن فضل صفحات 15-29

    صلاح الدین ایوبی یکی از فرماندهان بزرگ مسلمان است. او نه تنها به جنبه نظامی تاکید داشته، بلکه به توسعه و گسترش امور فرهنگی و علمی توجه داشته است. فتح بیت المقدس و بیرون راندن صلیبی ها از اقدامات نظامی اوست. از سوی دیگر وی به تاسی از خواجه نظام الملک طوسی و نورالدین زنگی پایه گذار ده ها مرکز آموزشی اعم از مسجد، مدرسه، بیمارستان و خانقاه بوده است. وی با احداث مدارسی متعدد همچون ناصریه، قمحیه و سیوفیه در مصر و دو مدرسه صلاحیه در دمشق و بیت المقدس و دیگر نهادهای آموزشی و تعیین موقوفات برای هریک از آنها برای تامین دستمزد استادان و کمک هزینه دانشجویان، اسکان، تغذیه، درمان و حتی تهیه نوشت افزار رایگان، تحولی شگرف در آموزش و نظام مندی آن به وجود آورده است. از پی او خویشان و درباریان هم به کار ساخت موسسه های آموزشی دست یازیدند و مکان هایی با درآمد مکفی چون مغازه ها، گرمابه ها و زمین های کشاورزی وقف آنها نمودند. این رویکرد شایسته صلاح الدین ایوبی و اخلافش، زمینه ساز تربیت بسیاری از دانشمندان در نهادهای آموزشی ساخته شده در مصر و شام شد. نویسنده در این نوشتار بر آن است که اقدامات آموزشی صلاح الدین ایوبی را به روش توصیفی و با استفاده از منابع مکتوب تبیین و روشن نماید.

    کلیدواژگان: صلاح الدین ایوبی، نهادهای آموزشی مصر، نهادهای آموزشی شام
  • سعید نجفی نژاد صفحات 31-49

    تاسیس سلسله قاجار در بستری کهن از آمد و شدهای حکومت هایی اتفاق افتاد که بیشتر آنها، مبانی حکمرانی نسبتا مشابهی داشتند. فضای سیاسی و روابط حاکم بر دولت و ملت در دوره اول این حکومت، منطبق با پیش فرض های دیرین مردم ایران از حکومت داری بوده است. اما بر خلاف حکومت های پیشین، قاجاریان در ادامه کار با شرایطی رو به رو شدند که تا پیش از آنها هیچ حکومتی در ایران آن را تجربه نکرده بود. آشنایی جامعه ایرانی با فرهنگ و تمدن غربی در نیمه دوم حکومت قاجار، دریچه ای به سوی منسوخ شدن مبانی حکمرانی نهادینه شده در ایران گشود. در این دوره علاوه بر تشکیک در مشروعیت نظام سلطنتی، مطالبات سیاسی جدیدی از سوی مرم مطرح و از قانون محوری و دموکراسی سخن به میان آمد. این نوشتار بر آن است با بررسی سیر دگرگونی قرایت ایرانیان از مبانی حکمرانی در طول دوره قاجار، به این پرسش اساسی پاسخ گوید که چرا نظام حکمرانی نهادینه شده در اذهان ایرانیان تا دوره قاجار، از اواسط این دوره رو به افول گذاشت؟ به نظر می رسد مهمترین عامل در این ارتباط، افزایش تعاملات جامعه ایرانی با دنیای غرب و کسب آگاهی از الگوی غربی حکومت بر مردم بوده است. این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای به بررسی این موضوع خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: قاجار، حکمرانی، سیاست، تمدن غربی، جامعه شناختی
  • مجتبی حمایت خواه*، ابوالفضل رمضانی صفحات 51-69

    عمده پژوهش های انجام شده در زمینه علل وقوع انقلاب، به صورت نظری انقلاب ها را تحلیل کرده اند. هدف این تحقیق تحلیل انقلاب مصر با استفاده از داده های پیمایش ارزش های جهانی (WVS) است. روش تحقیق از نوع تحلیل ثانویه است و از داده های پیمایش های موج چهارم و پنجم مصر با حجم نمونه 3000 نفر در هر پیمایش استفاده شد. برای تحلیل انقلاب مصر از نظریه عدم توازن نهادی جانسون، نظریه محرومیت نسبی گر و نظریه جامعه توده وار استفاده شد. جهت سنجش فرضیه های تحقیق، در پرسشنامه پیمایش سوالاتی که متغیرهای اصلی نظریه ها را می سنجیدند شناسایی شدند. یافته ها نشان می دهد در سال 2008 نسبت به سال 2000 پاسخگویان ارزش های اقتصادی را مهم ترین هدف کشور انتخاب نموده اند. همچنین، رضایت از وضعیت مالی خانواده و احساس سعادتمندی به طور معنی داری کاهش یافته بود. یافته ها از همه نظریه های فوق حمایت می کنند. وقوع بحران اقتصادی، افزایش محرومیت نسبی و نیز توده وار بودن جامعه مصر زمینه بروز انقلاب را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب مصر، ارزش های جهانی، محرومیت نسبی، بحران اقتصادی، WVS
  • حسن شکوه صفحات 71-99

    اساسا نفوذ در اشکال مختلف، یکی از روش‏ های تخریب، براندازی و سلطه بر کشورها است. از منظر تبارشناسی دشمنان ایران در طول تاریخ برای رخنه در مدیریت، قدرت و استقلال کشور از شیوه های متفاوتی استفاده کرده ‏اند. موضوع نفوذ در سال های اخیر در ادبیات سیاسی ایران نیز رواج زیادی یافته است. مقاله حاضر بدنبال پاسخ به این سوال است که الگوی نفوذ انگلیس در ایران طی دوره قاجار چگونه بوده است؟ پاسخ به این سوال می ‏تواند شناخت خوبی را برای مدیریت سیاسی در زمان حال فراهم کند. بر اساس جمع‏ آوری اسنادی، کتابخانه ‏ای و پنل خبرگی انجام شده 12 مولفه و عامل اصلی در شکل‏گیری الگو نفوذ انگلیس در ایران در دوره قاجار با شعار نوسازی شناسایی شده است. تجزیه و تحلیل شبکه‏ای مبتنی بر نرم افزار میک مک نشان می‏دهد که الگوی نفوذ راهبردی انگلیس در ایران مبتنی بر چهار عامل محوری شامل قاچاق اسلحه، مبارزه با تجارت برده و دزدی دریایی(مولفه ‏D)، ایجاد تشکیلات فراما‏سونری و فراماسونرها(مولفه H)، تغییر ساختار اقتصادی وشکل‏گیری وابستگی (مولفه L) و ایجاد اختلاف و درگیری میان نیروی‏های اجتماعی (مولفه K) در پوشش نوسازی بوده است. به عبارتی روابط مولفه‏ های چهارگانهH, D,L,K از بین مجموعه روابط موجود، روابط قوی‏تر و موثرتری را در شکل‏ گیری الگوی نفوذ به نمایش می‏ گذارند. تداوم بخش مهمی از این مولفه ‏ها در شرایط کنونی نیز قابل ردیابی است.

    کلیدواژگان: انگلستان، الگوی نفوذ، نوسازی، قاجار، ایران
  • حیدر منصوری صفحات 101-115

    تکفیر و جریان های تکفیری معاصر، بخش جدایی ناپذیری از تفسیر انحرافی از آموزه های اسلامی است که تحت تاثیر تداوم بحران های داخلی در کشورهای اسلامی، نظام های سیاسی ناکارآمد، دولت های ناتوان و ورشکسته و خلاء قدرت در منطقه خاورمیانه و همچنین مداخله قدرت های فرامنطقه ای، نضج یافته و در اشکال مختلف و متنوع به حیات خود ادامه داده است. بااین وجود، مسلما القاعده و داعش را باید به عنوان دو جریان اصلی دانست که با رویکرد تکفیری-جهادی با اقدامات خشونت بار، غیرانسانی و غیردینی، به مهمترین و خطرناک ترین گروه های تکفیری-تروریستی تبدیل شده اند. در این میان، داعش، اگر چه مولود القاعده به حساب می آید اما سلطه آن بر بخش هایی از عراق و سوریه و اعلام تاسیس خلافت اسلامی و تهدیدانگاری مرکزی ایران از سوی داعش، آن را مستلزم بررسی علمی درباره زمینه ها و دلایل شکل گیری و تحول آن می نماید. از این رو، این مقاله تلاش داشته تا با بررسی زمینه های شکل گیری جریان های تکفیری و بویژه داعش، به ارزیابی بازتاب آن بر امنیت ملی ایران بپردازد.

    کلیدواژگان: تکفیر، گروه های تکفیری، داعش، جمهوری اسلامی ایران، روسیه
  • مهدی مطهرنیا*، سید محمدحسن دانش صفحات 117-151

    توسعه یک فرآیند جامع با ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی است. توسعه سیاسی بیش از دیگر مفاهیم دارای بار ایدیولوژیکی و قومی است. یکی از ابعاد توسعه سیاسی، مشارکت سیاسی است. زنان 50٪ جمعیت را تشکیل می دهند. در کشور ما محقق نشدن مشارکت سیاسی کامل زنان، موانعی فراتر از قانون و سیاست گذاری ها دارد؛ از آنجا که افزایش مشارکت همه اعضای جامعه، از ابزارهای اصلی دستیابی به توسعه است و همچنین از آنجا که مردان نمی توانند به اندازه کافی از منافع زنان دفاع کنند، مشارکت زنان در همه فعالیت های سیاسی یک ضرورت است بنحوی که می توان گفت اگر زنان در حوزه سیاسی، اقلیتی بشمار آیند، دموکراسی ناتمام است. مشارکت سیاسی زنان به معنای شرکت زنان در انتخابات و راهپیمایی ها و مراسمات مختلف مذهبی و عقیدتی نیست بلکه مشارکت به معنای آن است که زنان در تمام نهادهای دموکراتیک نقش تعیین کننده و تصمیم گیرنده نیز داشته باشند در صورتی که هنوز بعضی از وظایف سیاسی و فرهنگی با جنسیت تعیین می شود. در این مقاله به روش کتابخانه ای تلاش می شود ابعاد تاثیر مشارکت سیاسی زنان در توسعه فرهنگی و اجتماعی را تبیین نموده و راهکارهایی برای افزایش مشارکت سیاسی ارایه شود.

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سیاسی، مشارکت سیاسی زنان، فمنیسم، توسعه فرهنگی، توسعه اجتماعی
|
  • Hassan Fazl Pages 15-29

    Saladin Ayubi is one of the great Muslim commanders. He has not only emphasized the military aspect, but also paid attention to the development and expansion of cultural and scientific affairs. The conquest of Jerusalem and the expulsion of the Crusaders are among his military actions. On the other hand, he founded dozens of educational centers, including mosques, schools, hospitals, and monasteries, with the help of Khwaja Nizam-ul-Molk Tusi and Nuruddin Zangi. He established numerous schools such as Nasiriyah, Qomhiyah and Sufiyya in Egypt and two Salahiyah schools in Damascus and Jerusalem and other educational institutions and determined endowments for each of them to provide teachers' salaries and students' allowances, accommodation, food, treatment and even provide Free writing software has brought about a tremendous change in education and its systematization. Following him, his relatives and courtiers started building educational institutions and endowed them with sufficient income such as shops, hot springs and agricultural lands. This approach worthy of Salah al-Din Ayyubi and his family became the basis for the training of many scientists in the educational institutions built in Egypt and the Levant. In this article, the author aims to explain and clarify the educational actions of Saladin Ayyubi in a descriptive way and using written sources.

    Keywords: Salah al-Din Ayubi, educational institutions of Egypt, educational institutions of the Levant
  • Saeed Najafinejad Pages 31-49

    The establishment of the Qajar dynasty took place in an old context of the coming and going of governments, most of which had relatively similar principles of governance. The political atmosphere and relations governing the government and the nation in the first period of this government were in accordance with the long-standing assumptions of the Iranian people about governance. However, unlike the previous governments, the Qajars continued to face conditions that no government in Iran had experienced before them. Familiarity of Iranian society with Western culture and civilization in the second half of the Qajar rule opened a window towards the obsolescence of the foundations of institutionalized governance in Iran. In this period, in addition to doubting the legitimacy of the royal system, new political demands were raised by Maram and there were talks about law-centeredness and democracy. This article aims to answer this fundamental question by examining the course of transformation of Iranians' reading of the foundations of governance during the Qajar period, why the institutionalized governance system in the minds of Iranians until the Qajar period began to decline from the middle of this period? It seems that the most important factor in this connection was the increase in interactions between the Iranian society and the western world and gaining awareness of the western model of governing the people. This research will investigate this issue with descriptive-analytical method and using library data

    Keywords: Qajar, governance, politics, western civilization, sociology
  • mojtaba hemayatkhah*, Abolfazl Ramezani Pages 51-69

    Most of the research conducted in the field of causes of revolutions has analyzed revolutions theoretically. The purpose of this research is to analyze the Egyptian revolution using World Values Survey (WVS) data. The research method is of the secondary analysis type and the data of the fourth and fifth wave surveys of Egypt were used with a sample size of 3000 people in each survey. To analyze the Egyptian revolution, Johnson's theory of institutional imbalance, Gere's theory of relative deprivation, and mass society theory were used. In order to measure the research hypotheses, the questions that measured the main variables of the theories were identified in the survey questionnaire. The findings show that in 2008, compared to 2000, the respondents chose economic values as the most important goal of the country. Also, the satisfaction with the financial status of the family and the feeling of happiness had decreased significantly. The findings support all the above theories. The occurrence of the economic crisis, the increase in relative deprivation, and the massiveness of Egyptian society provided the basis for the revolution.

    Keywords: Revolution, Egyptian revolution, global values, relative deprivation, economic crisis
  • Hasan Shokouh Pages 71-99

    Basically, influence in various forms is one of the methods of subversion and domination over countries. From the genealogical point of view, Iran's enemies throughout history have used different methods to influence the country's management, power and independence. In the recent years, the issue of influence has become very popular in the political literature of Iran. The present article seeks to answer the question of what was the pattern of British influence in Iran during the Qajar period?. Can the answer to this question provide a good knowledge for political management in the present time Based on the collection of documents, library and expert panel, 12 main components and factors in the formation of the pattern of influence in Iran during the Qajar period with the slogan of modernization have been identified. A network analysis based on the Mick Mac software shows that the pattern of British strategic influence in Iran is based on two central factors including arms smuggling, combating the slave trade and piracy (component D) and the creation of freemasonry and freemasons (component H), changing the economic structure and forming dependence (component L) and creating differences and conflicts between social forces (component K) have been under the guise of modernization. In other words, the relationships of the four components of H, D, L, and K among the set of existing relationships show stronger and more effective relationships in the formation of the pattern of failure. Continuity of most of the above components in the conditions and governance of the Islamic Republic of Iran. can also be seen.

    Keywords: England, influence pattern, modernization, Qajar, Iran
  • Haidar Mansouri Pages 101-115

    Takfir and contemporary takfiri movements are an inseparable part of the deviant interpretation of Islamic teachings, which is influenced by the continuation of internal crises in Islamic countries, inefficient political systems, weak and bankrupt governments, and power vacuum in the region. The Middle East, as well as the intervention of extra-regional powers, has matured and continued to exist in various forms. Nevertheless, Al-Qaeda and Daesh must be considered as two main currents that have become the most important and dangerous Takfiri-terrorist groups with violent, inhumane and irreligious actions with Takfiri-Jihad approach. In the meantime, ISIS, although it is considered the birth of al-Qaeda, but its dominance over parts of Iraq and Syria and the announcement of the establishment of the Islamic Caliphate and the central threat of Iran by ISIS, require a scientific study of the grounds and It shows the reasons for its formation and evolution. Therefore, this article has tried to evaluate the impact of Takfiri movements and especially ISIS on Iran's national security.

    Keywords: Takfir, Takfiri groups, ISIS, Islamic Republic of Iran, Russia
  • Mehdi Motaharnia*, Seyyed Mohammad Hassan Danesh Pages 117-151

    Development is a comprehensive process with economic, social, political and cultural dimensions. Political development has an ideological and ethnic load more than other concepts. One of the dimensions of political development is political participation. Women make up 50% of the population. In our country, the failure to achieve full political participation of women has obstacles beyond the law and policies; Since increasing the participation of all members of the society is one of the main means of achieving development, and also because men cannot adequately defend the interests of women, women's participation in all political activities is a necessity as much as possible. He said that if women are considered a minority in the political field, democracy is incomplete. Women's political participation does not mean women's participation in elections and marches and various religious and ideological ceremonies, but participation means that women have a decisive and decision-making role in all democratic institutions, if there are still some political duties. And culture is determined by gender. In this article, using a library method, it is tried to explain the dimensions of the influence of women's political participation in cultural and social development and provide solutions to increase political participation.

    Keywords: Participation, political participation, women's political participation, feminism, cultural development, social development