فهرست مطالب

ترویج و توسعه آبخیزداری - پیاپی 41 (تابستان 1402)

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 41 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسلم محرابی، رسول مهدوی*، مرضیه رضایی صفحات 1-12

    یکی از رایج ترین و مرسوم ترین روش های تغذیه مصنوعی آبخوان ها، به کارگیری روش پخش سیلاب است که هدف اصلی و مهم آن، تغذیه سفره های آب های زیرزمینی، افزایش میزان کمی و کیفی پوشش گیاهی و اصلاح خاک پهنه دشت ها می باشد. این پژوهش در سال 1401 باهدف بررسی تاثیر پخش سیلاب بر روند تغییرات کمی پوشش گیاهی و اثرات پخش سیلاب بر بانک بذر خاک در عرصه پخش سیلاب سرچاهان استان هرمزگان در یک دوره 25 ساله (1376 لغایت 1401) انجام گرفت. ایستگاه پخش سیلاب سرچاهان در 90 کیلومتری شمال بندرعباس (اکوتون اقالیم ایران و تورانی و خلیج و عمانی) واقع است. روش بررسی بدین صورت بود که عرصه پخش سیلاب سرچاهان به عنوان تیمار و عرصه ای مشابه در مجاورت آن که ازنظر پوشش گیاهی و خاک که فقط امکان سیل گیری ندارد به عنوان شاهد انتخاب گردید. در این پژوهش از چهار شبکه آب رسان و در هر شبکه از سه بند (عرصه پخش سیلاب) و در هر بند سه ترانسکت و در هر ترانسکت 10 پلات چهار مترمربعی و فاصله پلات ها روی هر ترانسکت 20 متر، جهت اندازه گیری پارامترهای مختلف پوشش گیاهی به عنوان واحدهای نمونه برداری داخل پخش سیلاب به صورت تصادفی - سیستماتیک استفاده گردید و به همین تعداد ترانسکت و پلات در عرصه آبگیری نشده به عنوان شاهد انتخاب و اندازه گیری و آماربرداری صورت گرفت. به منظور بررسی بانک بذر نمونه های خاک توسط میکروپلات 20 در 20 سانتی متری و از دو ژرفای صفر تا پنج و پنج تا 10 از چهارگوشه و مرکز هر پلات برداشت شد. جهت بررسی بانک بذر، نمونه های خاک در گلخانه دانشگاه هرمزگان کاشته شدند و پس از سبز شدن و شناسایی گونه های گیاهی، تمامی داده های پوشش گیاهی و بانک بذر به کمک نرم افزار SAS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. آنالیز تنوع زیستی با استفاده از نرم افزار PAST انجام شد. نتایج نشان داد که اثر پخش سیلاب بر درصد پوشش، میزان تولید، درصد لاشبرگ، درصد سنگ و سنگ ریزه، تراکم در هکتار و عمق رسوب در سطح یک درصد معنی دار است و درصد پوشش، میزان تولید، درصد لاشبرگ، تراکم در هکتار و عمق رسوب در تیمار شاهد به ترتیب 19/56، 42/6، 1/49 درصد، 5438 پایه و 0/64 سانتی متر بعد از عملیات پخش سیلاب به ترتیب 2/6، 3/9، 8/2، 2/6 و 17/3 برابر افزایش یافته است. مقایسه میانگین شاخص‎ های زیستی پوشش گیاهی در ژرفای اول و دوم خاک در بین تیمارهای مختلف با استفاده از آزمون تی مستقل در سطح 95 درصد نشان داد که تنوع زیستی پوشش گیاهی در ژرفای اول و دوم خاک در عرصه پخش سیلاب به‎ طور معنی ‎داری بیش تر از شاهد است. تنوع زیستی سیمپسون و شانون، شاخص‎های یکنواختی شلدون و بریلیون و شاخص غنای منهینیک و مارگالف در عرصه پخش سیلاب در هر دو ژرفا، به ‎طور معنی ‎داری بیش تر از شاهد بود (در سطح 95 درصد).

    کلیدواژگان: آبخوان داری، بانک بذر، ترکیب گیاهی، تولید، درصد پوشش، شکل زیستی
  • ضیاءالدین شعاعی*، رحیم کاظمی، جهانگیر پرهمت، علی اکبر نوروزی، حمیدرضا پیروان، صمد شادفر، مجید زارعی صفحات 13-31

    کشور ایران با وسعت حدود 165 میلیون هکتار در منطقه خشک و نیمه خشک قرارگرفته است. بر اساس آخرین آمار ارایه شده توسط سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور حدود 110 میلیون هکتار از این وسعت در معرض خطر بیابانی شده قرار دارد. در حال حاضر وسعت بیابان های کشور به رقمی بالغ بر 32 میلیون هکتار می رسد که از این وسعت سطحی بالغ بر 5/7 میلیون هکتار بیابان های شدیدا در معرض فرسایش بادی و حرکت شن روان و مولد گردوغبار هستند. به طورکلی بیابان زایی به تحولاتی گفته می شود که عرصه های منابع طبیعی با تشدید فرسایش خاک، کاهش حاصلخیزی و خروج از عرصه تولید مواجه می شوند. کشور ما ازنظر توسعه بیابان در شمار کشورهای پیشرو جهان قرار دارد. برای مقابله جدی با پدیده بیابان زایی و اجرای طرح های بیابان زدایی باید فعالیت های بیابان زدایی اقتصادی شود تا که ضمن ایجاد زمینه بازگشت سرمایه گذاری ها، همکاری و مشارکت مردم را به دنبال داشته باشد.باهدف به کارگیری و توسعه مدل/مدل های موفق مقابله با بیابان زایی توسعه اقتصادی مناطق بیابانی در ایران و جهان، یک طرح تحقیقاتی و ترویجی در پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور تعریف و اجرا گردید. در این طرح، موفق ترین الگوهای پیاده شده در جهان بررسی و درنهایت طرح بیابان زدایی اقتصادی صحرای کوبوکی (Kubuqi) در مغولستان داخلی که با موفقیت در چین به اجرا رسیده است، به عنوان الگو انتخاب گردید. گرچه به دلیل تنوع در نوع بیابان ها اعم از عوامل بیابانی شدن و ظرفیت منابع، امکان استفاده از یک نسخه واحد برای کلیه مناطق بیابانی مقدور نمی باشد، ولی استفاده از تجارب مدیریتی و اجزاء اجرایی این گونه طرح ها می تواند منجر به الگوبرداری صحیح و متناسب با منطقه هدف گردد. جلب مشارکت سرمایه گذاران و مشارکت های مردمی و بخش خصوصی از تجارب بسیار موفق مدل کوبوکی بوده که در تجزیه وتحلیل فرآیندهای مدیریتی موردبررسی دقیق قرارگرفته است. با لحاظ نتایج تجزیه وتحلیل انجام شده، منطقه خاروتوران با مرکزیت روستای رضاآباد در شهر بیارجمند-شهرستان شاهرود-استان سمنان به عنوان منطقه پایلوت برای انجام مطالعات اولیه و ارایه مدل توسعه انتخاب گردید که در این مقاله به آن پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: بیابان زایی اقتصادی، توسعه پایدار، رضاآباد- شاهرود، مدل کوبوکی
  • غلامرضا راهی*، حمیدرضا عباسی، امیرمحمد گلی، لیلا بیابانی صفحات 32-43
    باد عامل اصلی تخریب و فرسایش مناطق خشک و نیمه خشک است که برای جلوگیری از اثرات تخریبی آن باید شناخت کافی از ویژگی بادهای منطقه حاصل گردد. هدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین وضعیت فرسایندگی باد و پتانسیل حمل ماسه در استان بوشهر و ارتباط آن با پراکنش مکانی کانون های تولید گردوغبار است. گلبادهای سالانه منطقه نشان داد که عمده بادهای غالب از سمت شرق و غرب می وزد. گل توفان های سالانه منطقه نیز نشان داد که عمده بادهای غالب و فرساینده از سمت غرب، جنوب غربی و شمال غربی می وزد. این بادها در فصول مختلف سال به ویژه در زمستان و بهار به صورت چندجهته وزیده شده است. به منظور محاسبه توان حمل ماسه با استفاده از رابطه Fryberger & Dean، منطقه موردمطالعه ازنظر قدرت فرسایش بادی در کلاس کم تا متوسط قرارگرفته است و جهت نهایی حمل ماسه عمدتا به سمت جنوب شرقی است. مقدار شار حمل ماسه بین 8/94 تن در متر بر سال برآورد شده. بر پایه روی هم گذاری نقشه های پوشش گیاهی، سرعت باد، ژیومورفولوژی و پراکنش ماسه زار ها، مناطق مستعد گسیل گردوغبار شناسایی شد. در بیش تر نواحی، مناطق مستعد گسیل گردوغبار با کانون های فرسایش بادی همخوانی دارد. هم چنین بر اساس شاخص تغییرپذیری جهت باد، زمینه برای ایجاد تپه های ماسه ای طولی، سیلک های دندانه ای و سیف فراهم شده است؛ بنابراین سایش حاصل از حمل ماسه در کانون های فرسایش بادی در سطح دشت های کم پوشش عامل موثری بر ازدیاد غبارخیزی در استان بوشهر شده است.
    کلیدواژگان: بادسنجی، دبی ماسه، رژیم بادی، مرفولوژی تپه، گلباد، گردوغبار
  • مینا نعمتی، لاله آموزگار* صفحات 44-51
    آبخیزداری و آبخوان داری یکی از کارآمدترین روش های مدیریت پایدار سرزمین است. در پژوهش حاضر اثربخشی اقتصادی و اجتماعی اجرای پروژه های آبخیزداری در زیرحوضه گلورد، حوزه آبخیز نکارود، شهرستان نکا مورد ارزیابی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل 2775 خانوار و حجم نمونه 280 نفر از سرپرستان خانوار بود. تجزیه تحلیل داده های حاصل از پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که اثرگذاری اقدامات آبخیزداری در جلوگیری از کاهش خسارات سیل و میزان رضایت از عملیات مکانیکی و بیومکانیکی اجراشده در منطقه دارای بالاترین اولویت ها ازنظر میانگین رتبه ای می باشند. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که بین اجرای عملیات آبخیزداری و ایجاد انگیزه نزد ساکنین روستا برای ماندن در روستا و کاهش مهاجرت از روستا همبستگی بالایی (0/60= R2، 0/01 = P-value) وجود دارد. نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد که بین تاثیر فعالیت های آبخیزداری بر بهبود وضعیت زندگی مردم در رابطه با نحوه مشارکت و نوع مشارکت پاسخگویان در اقدامات اجرایی اختلاف معنی داری وجود ندارد (1/32= Chi-Square، 0/72 = P-value). جمع بندی نتایج این تحقیق نشان داد که فعالیت های آبخیزداری در این حوزه آبخیز سبب بهبود وضعیت زندگی مردم شد و انگیزه ساکنین روستا برای ماندن در روستا و کاهش مهاجرت از روستا را افزایش داده است.
    کلیدواژگان: آبخوان داری، آبخیزنشینان، بند سنگی-ملاتی، نهال کاری
  • جواد چزگی* صفحات 52-58
    قرار گرفتن قنات های کوهستانی در آبرفت های رودخانه ای یکی از دلایل فصلی و هوابین بودن این قنوات می باشد. بدین صورت که در فصل تابستان که نیاز آبی برای کشاورزی بالا می رود آب این قنوات کم شده یا خشک می شوند. سدهای زیرزمینی سازه هایی هستند که جریان طبیعی آب های زیرقشری را مسدود نموده و سبب ایجاد ذخایر آبی در زیرزمین و بالا آمدن سطح آب می شوند که توانایی ذخیره آب در دوره تر و استفاده در دوره خشک را دارا می باشند که از این نظر باعث بهبود در آبدهی قنوات در فصل تابستان می شوند. لذا بررسی راهکارهای مناسب برای دستیابی به منابع جدید آب و ذخیره آن یک ضرورت است. هدف این تحقیق استفاده از سد زیرزمینی به عنوان یک راهکار برای تغذیه قنوات در منطقه کوه های طاغنکوه در شهرستان فیروزه استان خراسان رضوی می باشد. با این فرض به اولویت بندی قنوات برای تلفیق با سد زیرزمینی با استفاده از روش های تصمیم گیری تحلیل سلسله مراتبی و واسپاس پرداخته شد. بدین ترتیب ابتدا معیارهای مهم و تاثیرگذار در احداث سد زیرزمینی، شناسایی و سپس ارزش معیارها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی تعیین شد که معیار ارتفاع سد زیرزمینی باارزش 0/32 بیش ترین اهمیت نسبی را در بین معیارها به خود اختصاص داد. قنوات بر مبنای خصوصیات و اهمیت نسبی معیارها بر اساس روش WASPAS اولویت بندی شدند که قنات فرنگ با امتیاز 01/3 در اولویت اول قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آب زیرقشری، سد زیرزمینی، تحلیل فرایند سلسله مراتبی، Waspas، روستای چزگ
  • امیر مرادی نژاد*، علی اکبر داودی راد، امید اخوندی صفحات 59-68
    فرسایش و انتقال رسوب از پدیده های مهم رودخانه ای است و در طرح های مهندسی رودخانه و ساماندهی از اهمیت زیادی برخوردار است. تغییرات مورفولوژیکی که در اثر احداث سازه های متقاطع در مسیر جریان اتفاق می افتد، درواقع پاسخ رودخانه در جهت ایجاد تعادل بین فرایند فرسایش و رسوب گذاری است؛ بنابراین قبل از اینکه هرگونه سازه ای در مسیر رودخانه احداث گردد، بایستی عکس العمل رودخانه مورد ارزیابی قرار گیرد. در پژوهش حاضر شرایط هیدرولیکی رودخانه در مسیری به طول 5 کیلومتر از رودخانه ی کبودکمر زرند ساوه در استان مرکزی قبل و بعد از احداث سازه های هیدرولیکی در مسیر جریان با استفاده از داده های هندسی 200 مقطع عرضی در نرم افزارHEC-RAS  مورد مدل سازی قرار گرفت. پارامترهای هیدرولیکی جریان شامل تراز سطح آب، عرض سطح آب، سرعت جریان و تنش برشی بستر، عدد فرود، عمق هیدرولیکی، سرعت قبل و بعد از احداث سازه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در حالت ایجاد سازه و انسدادی با نزدیک شدن جریان به بند، از سرعت جریان کاسته، درحالی که پس از عبور از روی بند، سرعت جریان افزایش پیدا می کند. بنابراین در این حالت، فرسایش بعد از روگذر افزایش خواهد یافت. در حالت بدون بند، سرعت جریان قبل از رسیدن به مقطعی که در حالت انسداد دارای روگذر بود تقریبا ثابت است ولی پس از عبور از این مقطع سرعت جریان افزایش می یابد. احداث بندهای گابیونی در حوضه آبریز رودخانه باعث کاهش دبی اوج سیلاب های با دوره بازگشت های مختلف شده است. با افزایش دوره بازگشت تاثیر آن ها در کاهش و کنترل سیلاب کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: سیل، رودخانه، مدل سازی، مدل سازی جریان، کبودکمر
  • یاسر حسینی*، زیبا امویی میلان، جواد رمضانی مقدم، علی رسول زاده، زهرا عبدالعلی زاده، سجاد میرزایی صفحات 69-80
    سیلاب در مطالعات مربوط به بهره برداری از منابع آبی یا مدیریت سیلاب و ساخت سدها از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و ایمنی سازه های مربوط به بندها و سدها وابسته به مطالعات دقیق هیدرولوژیکی می باشد. این مطالعه باهدف استفاده از روش های زمین آماری در تعیین متوسط حداکثر بارش روزانه در سطح حوضه به عنوان ورودی مدل، جهت برآورد بیشینه دبی سیلاب با استفاده از مدل WMS در حوزه آبریز عموقین در استان اردبیل، انجام شده است. حوزه عموقین با مساحت 78 کیلومترمربع در بخش مرکزی استان اردبیل واقع شده است برای تعیین شماره منحنی حوضه، نقشه کاربری اراضی و گروه هیدرولوژیک خاک (D، C، B) در محیط GIS تلفیق گردید. برای تهیه این نقشه ها از نرم افزار Idrisi32 و تصاویر ماهواره لندست 8 استفاده شد. مقدار شماره منحنی حوضه برابر 7/78 برآورد گردید. برای تعیین متوسط بارش از روش های مختلف زمین آماری کریجینگ و کو کریجینگ جهانی با مدل های برازش، دایروی، نمایی، گوسی و نرمال و هم چنین روش عکس فاصله وزنی(IDW)، درون یابی چندجمله ای جهانی(GPI)، درون یابی چندجمله ای محلی(LPI) و روش رابطه شعاع محور(RBF)،  استفاده شد. نتایج نشان داد که روش کو کریجینگ نرمال برای دوره بازگشت های مختلف دارای کم ترین خطا می باشد، سپس متوسط حداکثر بارش روزانه برای حوضه با استفاده از روش کو کریجینگ نرمال برای دوره بازگشت های مختلف محاسبه گردید. با در نظر گرفتن وقایع بارندگی-رواناب در سطح منطقه در مرحله واسنجی (7/17RE=، 0/44RMSE =) و اعتبار سنجی (2/51RE=، 0/0042RMSE =) دقت و اعتبار برآورد سیلاب توسط مدل مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: الگوی بارش، شماره منحنی، صحت سنجی، رواناب، نفوذ
|
  • Moslem Mehrabi, Rasool Mahdavi *, Marzieh Rezaei Pages 1-12

    One of the most common and conventional methods of artificial feeding of aquifers is the flood spreading method, which feeds underground water tables, increases the quantity and quality of vegetation, and improves the soil of the plains. This study aimed to investigate the effect of flood spreading on the process of quantitative changes in vegetation cover and the effects of flood spreading on the soil seed bank in the Sarchahan flood-spreading area of Hormozgan Province over a 25-year period (1996–2022). Sarchahan flood dissemination station is located 90 km north of Bandar Abbas. The investigation method was such that the flood-spreading area of Sarchahan was chosen as a treatment, and a similar area in its vicinity was selected as a control in terms of vegetation and soil, which only had silage. In this research, 4 irrigation networks and three dams, in each network (flood spreading area) and 3 transects in each dam and 10 plots of 4 m2 in each transect to measure different vegetation parameters as sampling units within the flood spreading system in a random systematic way and the same number of transects and plots in the non-drained field were selected as witnesses and measurements and statistics were carried out. In order to check the seed bank, soil samples were taken from 20×20 cm microplots and from 0 to 5 and 5 to 10 depths from the four corners and the center of each plot. Soil samples were planted in the greenhouse of Hormozgan University to check the seed bank, and after germination and identification of plant species, all vegetation cover and seed bank data were analyzed with the help of SAS software. The results showed that the effect of flood spreading on the coverage percentage, production rate, litter percentage, rock and gravel percentage, density per hectare and sediment depth was significant at 1% level and the coverage percentage, production rate, litter percentage, density per hectare and sediment depth in the control treatment were 19.56, 42.6, 1.49%, 5438 bases, and 0.64 cm respectively after flood spreading operation, respectively. 2, 3.9, 2.8, 2.6 and 17.3 times increased. A comparison of the average biological indicators of vegetation in the first and second soil depths among the different treatments using the independent t-test at the 95% level showed that the biodiversity of vegetation in the first and second soil depths at the flood-spreading site was more meaningful than witness that of the witness site. Simpson and Shannon's biodiversity, Sheldon's and Brillion's uniformity indices, and Menhinick's and Margalf's richness index were significantly higher than the control at both depths in the flood spreading site.

    Keywords: Biological form, Cover percentage, Plant composition, Production, Reservoir, seed bank
  • Zieaoddin Shoaei *, R. Kazemi, J. Porhemmat, A. Nouruzi, H.R. Payrovan, S. Shadfar, M Zarei Pages 13-31

    Iran has an area of about 165 million hectares and is located in arid and semi-arid regions. According to the latest data provided by the Natural Resource and Watershed Management Organization, about 110 million hectares of the area of Iran is at risk of desertification. At present, more than 32 million hectares of the country's deserts are more than 32 million hectares, of which over 5.7 million hectares are highly exposed to wind erosion and are considered as dust storm sources. In general, desertification refers to the development in which natural resource areas are confronted with intensification of soil erosion, a reduction of fertility, and exit from the production area. Iran is one of the countries in the world where the desertification rate is high. In order to seriously deal with the phenomenon of desertification and implement desertification plans, desertification activities should be considered as economic activities, while creating a context for the return of investments, it follows the cooperation and participation of the people. A research project was defined and implemented in the Research Institute of Soil Conservation and Watershed Management Research Institute with the aim of applying and developing successful model/models of dealing with desertification and the economic development of desert areas in Iran and the world. In this plan, the most successful models implemented in the world were examined and finally, the economic desertification plan of the Kubuqi desert in Inner Mongolia, which has been successfully implemented in China, was chosen as a model to be examined in some desert of Iran. However, it is not possible to use a single method for all desert areas. Due to the diversity of deserts, including factors of desertification and resource capacity, the use of experience and executive components of successful plans should be customized for the target area. The success of the Kubuqi model, which has been carefully examined in the analysis of management processes, attracts private investors and people’s participation. On the basis of the analysis results, Reza Abad village in Biarjmand city, Shahroud district, Semnan Province was selected as a pilot region to conduct preliminary studies and provide a development model for desert reclamation, which will be discussed in this paper.

    Keywords: Desertification, Economic Desertification, Kubuqi model, Sustainable development, Reza Abad- Shahroud
  • Gholamreza Rahi *, Hamidreza Abbasi, Amirmohammad Goli, Leyla Biabani Pages 32-43
    It is essential to understand the characteristics of regional winds in order to prevent the effects of wind degradation, which is a significant factor in the degradation of arid and semi-arid land. The main aim of this study was to determine the status of erosive wind and the sand drift potential and its relationship with dust emission areas. Annual wind roses showed prevailing winds from the west, southwest, and northwest. In addition, the annual storm roses showed that the erosive winds were mainly in the west, southwest, and northwest directions. In winter and spring, a multidirectional wind regime is blowing. According to the calculation of the sand drift potential using the Fryberger & Dean equation, wind erosion drift is categorized into the low-to-moderate class, with the resultant sand drift in the southeast direction. Mean quantitative sand discharge rate was 8.9 Ton.m.Yr-1. Based on overlaying vegetation cover, wind velocity, geomorphology, and sand-sea maps, the area with the most potential dust emission was determined. In most areas, dust emissions coincide with wind erosion hot spots. In addition, the variability of wind direction has caused longitudinal sand dunes (Seif and Silk) to form. Therefore, the abrasion of the ground surface by sand drift on the plains with sparse vegetation covers activates the dust emission process in the study area.
    Keywords: Anemometer Data, Dust, Hill morphology, Sand discharge, Wind Regime, Wind rose
  • Mina Nemati, Laleh Amouzgar * Pages 44-51
    Watershed management is one of the most efficient methods of sustainable land management. In the current research, was evaluated the economic and social effectiveness of implementing watershed projects in the Gelevard sub-basin, Nekarud watershed, Neka city. The statistical population of this research included 2775 households and the sample size was 280 household heads. Data analysis was conducted using SPSS software. The results showed that the effectiveness of watershed management measures in preventing the reduction of flood damage and the level of satisfaction with the mechanical and biomechanical operations implemented in the study area have the highest priorities in terms of average rank. Correlation coefficients (R2= 0.60, P-value= 0.01) examination showed a high correlation between the implementation of watershed management operations and creating incentives for the residents of the village to stay in the village and reducing migration from the village. The results of the Kruskal-Wallis test showed no significant difference (Chi-square-1.32, P-value=0.72) between the effect of watershed management activities on improving people's living conditions in relation to the way of participation and the type of participation of the respondents in executive measures. Summarizing the results of this research showed that watershed management activities in this watershed improved people’s living conditions, increased the motivation of village residents to stay in the village, and reduced migration.
    Keywords: Gelevard, Seedling, Stone, mortar band, Watershed, Watershed residents
  • Javad Chezgi * Pages 52-58
    Placement of mountain Qanats in river alluvium is one of the reasons for the seasonality of these Qanat. Therefore, in the summer season, when the demand for water for agriculture increases, the water in these canals decreases or dries up. Underground dams are structures that block the natural flow of underground water, creating water reserves in the basement and increasing the water level in the wet period and use it in the dry period. It is believed that they will improve the flooding of canals in the summer. There is therefore a need to find suitable solutions for accessing new sources of water and its storage. The purpose of this research is to use an underground dam to feed the canals in the Taghenkoh Mountains area in Firouzeh city of Khorasan Razavi province. With this assumption, canals were prioritized for integration with underground dams using the analysis hierarchical processes method (AHP) and WASPAS decision making methods. First, the important and effective criteria in the construction of the underground dam were identified, and then the value of the criteria was determined using the AHP, and the criterion of the depth of the underground dam with a value of 0.32 was assigned the highest relative importance among these criteria. The site was prioritized based on the characteristics and relative importance of the criteria based on the WASPAS method, the Farang Qanat site was ranked first with a score of 3.01.
    Keywords: Analytical hierarchy process, Chezg Village, Subsurface flow, Underground Dam, Waspas
  • Amir Moradinejad *, Aliakbar Davodirad, Omid Akhondi Pages 59-68
    Erosion and sediment transport is an important river phenomenon and is very important for river engineering and management projects. The morphological changes that occur due to the construction of cross structures in the flow path are the response of the river to establishing a balance between erosion and sedimentation. Therefore, the reaction of the river should be evaluated before any structure is built along the river. In the current study, the hydraulic conditions of the river in a 5 km long path from the Kabudkamer River in Zarand Saveh in Central Province before and after the construction of hydraulic structures in the flow path were modeled using the geometric data of 200 cross sections in the HEC-RAS software. Hydraulic parameters such as water level, water surface width, flow velocity, bed shear stress, Froude number, hydraulic depth, and velocity were evaluated before and after device construction. The results showed that in the case of creating a structure and obstruction, the flow speed decreases as the flow approaches the dam, while after passing over the dam, the flow speed increases. Therefore, in this case, the erosion will increase after the overpass. In the absence of a barrier, the flow speed was almost constant before reaching the section with an overpass in the blocked state, but after passing this section, the flow speed increased. The construction of gabion dams in river basins has reduced the peak flow of floods with different return periods. As the return period increases, their effect on the reduction and control of floods decreases.
    Keywords: Blue back, flood, flow modeling, River
  • Yaser Hoseini *, Ziba Omooimilan, Javad Ramezani Moghaddam, Ali Rasoulzadeh, Zahra Abdolalizadeh, Sajjad Mirzaei Pages 69-80
    Floods are of great importance in studies related to the use of water resources, flood management and the construction of dams, and the safety of structures related to dams is dependent on accurate hydrological studies. This study used geostatistical methods to determine the average maximum daily rainfall in the Amuqin catchment basin in Ardabil province as an input to the WMS model in order to estimate the maximum flood discharge. The Amuqin basin, which has an area of 78 km2 is located in the central part of Ardabil province, to determine the curve number of the basin, land use maps and soil hydrological groups (B, C, D) were integrated in the GIS environment. These maps were prepared using the Idrisi32 software and Landsat 8 satellite images. The basin curve number was estimated as 78.7. Different geostatistical kriging and global cokriging methods with circular, exponential, Gaussian, and normal models, weighted distance image method (IDW), Global Polynomial Interpolation (GPI), Local Polynomial Interpolation (LPI), and Radius Axis Relation Method (RBF) using geographic information system software were used to determine the average precipitation. The results showed that the normal Cokriging method has the lowest error for different return periods, then the average maximum daily rainfall for the basin was calculated using the normal Cokriging method for different return periods. Considering the rainfall-runoff events at the regional level in the calibration (RE=7.17, RMSE=0.44) and validation (RE=2.51, RMSE=0.0042) stages, was confirmed the accuracy and validity of the flood estimation by the model.
    Keywords: Curve number, Infiltration, Rainfall pattern, Runoff, Validation