فهرست مطالب

نشریه نظریه پردازی
پیاپی 3 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن جمشیدی*، شهرام فتاحی، زهره رجبی صفحات 1-20
    توجه به زیرساخت های دفاعی و توان رزم، یکی از الزامات مهم برای برنامه ریزی بلندمدت در حوزه ابرچالش های دفاعی- امنیتی است. این چالش ها و شرایط محیطی جنگ های آینده در نظام بین الملل متاثر از چه پارامترهایی خواهند بود؟ به نظر می رسد شرایط و ویژگی محیطی جنگ های آینده با توجه به رشد فناوری های نوظهور و تاثیر انکارناپذیر آن بر چالش های دفاعی- امنیتی، فضای جنگ ها بیشتر به سمت جنگ های ترکیبی، هوشمند و سیال خواهند رفت. رشد خیره کننده فناوری و ارتباطات که ما آن را انقلاب اطلاعات می نامیم موج پرقدرتی است که ماهیت و ویژگی جنگ و منازعه را بطور کلی تغییر خواهد داد. عواملی نیز مانند تغییر در ترکیب بازیگران، محیط جنگ و توجه به سامانه های هوشمند بر شرایط جنگ ها و به تبع آن ساختارهای دفاعی تاثیرگذارند. این پژوهش از نوع آینده پژوهی با روش کیفی- تفسیری و رویکرد توصیفی- تحلیلی همچنین از طریق داده های موجود (اسنادی/کتابخانه ای)، چالش های دفاعی و جنگ های محتمل در دو دهه آینده در محیط بین الملل و تاثیر آن ها را بر محیط دفاعی- امنیتی جمهوری اسلامی ایران را مورد بررسی، تحلیل و واکاوی قرار داده است.
    کلیدواژگان: جنگ های آینده، فناوری های نوظهور، شبکه هوشمند، جنگ های ترکیبی
  • محمدحسین کمالی، محمدعلی بصیری* صفحات 21-38

    سیاست آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران در دوره ترامپ (خروج رسمی آمریکا از برجام در هشتم می سال 2018) به کارزار فشار حداکثری موسوم می باشد. در این دوره تنش ها در روابط ج.ا.ایران و آمریکا به اوج خود رسید و خطر وقوع درگیری نظامی بین جمهوری اسلامی ایران با آمریکا و هم پیمانانش بیش از هر زمان بود. ج.ا.ایران در این دوره شدیدترین تحریم های اقتصادی وضع شده علیه یک کشور را تحمل نمود. سوال تحقیق عبارت است از اینکه هدف آمریکا از در پیش گرفتن کارزار فشار حداکثری علیه ج.ا.ایران چه بوده است؟ فرضیه تحقیق عبارت است از اینکه کارزار فشار حداکثری آمریکا تلاشی برای موازنه سازی قدرت در غرب آسیا در برابر ج.ا.ایران بوده است. یافته های تحقیق عبارت اند از اینکه آمریکایی ها از طریق وضع تحریم های اقتصادی درصدد تضعیف ایران و فروپاشی اقتصاد کشور بوده اند تا قدرت بازیگری ایران را کاهش داده و از سوی دیگر با تقویت قدرت کشورهای هم پیمان خود در منطقه و نیز با شکل دادن به ایتلاف های منطقه ای به موازنه سازی در برابر ایران بپردازند. چارچوب نظری مقاله بر اساس موازنه قدرت و ریالیسم تهاجمی می باشد. تحقیق حاضر ازلحاظ روش تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد و برای گردآوری داده های موردنیاز از روش اسنادی/کتابخانه ای بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: ایران، ایالات متحده آمریکا، غرب آسیا، فشار حداکثری، موازنه قدرت
  • عباس مقتدایی، مهدی غلامی* صفحات 39-54

    انقلاب اسلامی ایران در چهلمین سالگرد پیروزی خود و در آستانه ورود به دهه پنجم حیات خویش، نقطه عطفی را به همراه داشته است؛ درحالی که همه دشمنان مستکبر این انقلاب، گمان های باطلی را در ذهن می پروراندند، اما دوستان این انقلاب در سراسر جهان، انقلاب را درگذر از چالش ها و به دست آوردن پیشرفت های خیره کننده، سربلند دیده اند. در این نقطه عطف، رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی با صدور «بیانیه گام دوم» انقلاب» و برای ادامه راه، به تبیین دستاوردهای شگرف چهار دهه گذشته، پرداختند و برای تلاش در راستای ساختن ایران اسلامی بزرگ، توصیه هایی را عنوان کردند؛ ازاین رو، محقق در مطالعه حاضر، با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی، تلاش داشته است تا با استفاده از فرصت های مادی مطرح شده در «بیانیه گام دوم انقلاب»، بحران های پیش روی جمهوری اسلامی ایران را شناسایی و معرفی نماید تا بتوان با توجه به مقتضیات زمان و مکان، به نحو شایسته در بازه زمانی مناسب و قبل از وقوع هریک از بحران ها، راهکارهای علمی و عملی برای مقابله با آن ها ارایه کرد؛ به گونه ای که پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی، میسر شود و کارآمدی نظام اسلامی، افزایش یابد. نتیجه این مطالعه، شناسایی و معرفی بحران های پیش روی جمهوری اسلامی ایران است که در متن پژوهش، ارایه شده است.

  • ابوالقاسم حسین دوست صفحات 55-70
    تمدن غربی با بهره گیری از تمدن اسلامی و با حاکمیت بخشی به انسان پرستی، ایده جدایی دین از سیاست، و بر اساس دین زدایی و دین ستیزی پایه ریزی شد؛ همچنین برای نابودی دین تلاش فراوانی نمود. تاثیر سلطه تمدن غرب بر کشورهای اسلامی و ایران، موجب پیدایش جنبش های اصلاح گرایانه دینی معاصر شد، همچون نهضت سید جمال الدین اسدآبادی، تحریم تنباکو، مشروطه، ملی شدن نفت و... که در نگاه کلی هیچ کدام به اهداف خود نرسید. ولی پیامدهای هرکدام زمینه ساز انقلاب شکوهمند اسلامی ایران شد. انقلاب شکوهمند اسلامی دارای چنان ماهیتی است که در اصول و مبانی خود متبلور است، که بر اساس نظام اسلامی مبتنی بر ولایت مطلقه فقیه پایه ریزی شده و تمدن غرب را باقدرت نرم خود، به چالش کشیده است. جلوه های کارآمدی انقلاب اسلامی در نگاه بیانیه گام دوم، مختلف است، که ازجمله آن ها، تحول در نظریه های پیرامون انقلاب ها، ایجاد انقلابی متمایز از انقلاب های دیگر، آغازگر عصر جدید در جهان معاصر، زنده، پویا، سرافراز، پیشرو، و پایبند به اصول و مبانی خود، به حرکت خود ادامه داده است. باگذشت چندین دهه، رشد همه جانبه انقلاب اسلامی غروب تمدن غرب و مقابله با تهاجم همه جانبه استکبار را در پی داشته است. چنانچه مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب می فرماید: تقابل دوگانه جدید اسلام و استکبار پدیده برجسته جهان معاصر و کانون توجه جهانیان شد.
    کلیدواژگان: کارآمدی، انقلاب اسلامی، تمدن غرب، بیانیه گام دوم انقلاب
  • بهرام بیات، علی نقی طالبی صفحات 71-90

    با توجه به جایگاه امنیت در زندگی بشری، نظریه های مختلف، همواره در پی تفسیر مفهوم امنیت و سازوکارهای دستیابی به آن بوده اند و تفاوت در مبانی هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی و فرجام شناسی، منجر به اتخاذ رویکردهای امنیتی متفاوت شده و دو مکتب ریالیسم و لیبرالیسم، به عنوان دو جریان اصلی در روابط بین الملل و اسلام به عنوان یک دین جهان شمول، رویکردهای امنیتی متفاوتی را ارایه نموده اند. پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق توصیفی/تحلیلی، و معرفی سه مکتب مذکور، به بررسی تطبیقی این سه مکتب پرداخته و به دنبال ارایه تفاوت دیدگاه این سه مکتب در مفهوم سازی، ابعاد و سازوکارها و عملیاتی کردن شاخص های امنیتی است. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی است که دیدگاه بدبینانه ریالیسم نسبت به انسان و نظام بین الملل و تمرکز بر جنگ محور بودن نظام بین الملل و حاکمیت زور بر روابط، به اتخاذ نوعی رویکرد امنیتی، تقابلی و تقلیل گرا و تاکید بر بعد نظامی امنیت، انجامیده است. همچنین دیدگاه خوش بینانه لیبرالیسم، نسبت به انسان و نظام بین الملل و توجه به بعد صلح آمیزی انسان و روابط بین الملل و تمرکز بر صلح محوری، به اتخاذ نوعی رویکرد امنیتی، تعامل گرا و خوش بینانه با تاکید بر بعد اقتصادی و سطح تحلیل فردگرا نموده و دیدگاه واقع بینانه اسلام نسبت به ذات انسان و نظام بین الملل با توجه به مبانی هستی شناسی، به اتخاذ نوعی رویکرد امنیتی ترکیبی از رویکرد تعاملی، تقابلی و واقع بینانه مبتنی بر امنیت فراگیر و تاکید بر لایه های گوناگون امنیت و سطح تحلیل امت گرا، منجر شده است.

    کلیدواژگان: مکاتب امنیتی، امنیت در اسلام، امنیت در رئالیسم، امنیت در لیبرالیسم
  • محمد قنداقی، ابوذر قاسمی نژاد* صفحات 91-118

    هدف این پژوهش تحلیل علل و عوامل ضعف نظریه پردازی بومی در علوم انسانی ایران است. یافته های این پژوهش نشان می دهد «پدیده محوری» در ضعف نظریه پردازی «پایه گذاری نظام علمی نامولد» است. شرایط زمینه ای رشد پدیده محوری «نظام آموزشی کمی گرا/پژوهش محور، ضعف نیازمحوری در پژوهش های علمی، رشدنیافتگی قطب بندی های علمی و بسترهای تاریخی تفکرزدا» هستند. شرایط مداخله گر «تلقی مقطعی و تجویزی ازنظریه پردازی، ارتباط ناموزون بین حوزه و دانشگاه و ارزش گذاری نادرست علوم انسانی و ضعیف تاریخ مندی در علوم انسانی» هستند که با راهبردهای همچون «نپذیرفتن ساحت بومی و غیربومی علم، زمان بربودن نظریه پردازی و رجحان حرفه ای شدن بروکراتیک بر مردم مداری همراه بوده که درنهایت منجر به پیامدهای همچون «شکاف بین دانش فنی و دانش اجتماعی، تعمیق وابستگی/مصرف گرایی علمی و به حاشیه رفتن مرجعیت علمی» در نظام آموزشی مستقر شده اند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که به منظور غلبه بر ضعف نظریه پردازی باید در گام اول ارزش های علم درون زا و بومی را در بین صاحب نظران و محققان علوم انسانی نهادینه سازی کرد تا شرایط برای گذار از موقعیت فرودستی فراهم شود. در گام دوم باید ایده محوری و مسیله محوری بوم محور را جایگزین کنکاش های کمیت گرا و نامولد کرد تا بتوان با پیوند بین آموزش و پژوهش به فهم نظری متقنی پیرامون جامعه ایرانی دست یافت.

    کلیدواژگان: نظریه پردازی بومی، علوم انسانی، نهادینه سازی فرودستی آموزشی
|
  • Mohsen Jamshidi *, Shahram Fatahi, Zohreh Rajabi Pages 1-20
    Paying attention to defense infrastructure and combat power is one of the important requirements for long-term planning in the field of defense-security super-challenges. These challenges and environmental conditions of future wars in the international system will be affected by what parameters? It seems that the conditions and environmental characteristics of future wars, considering the growth of emerging technologies and its undeniable impact on defense-security challenges, the atmosphere of wars will move towards hybrid, intelligent and fluid wars. The stunning growth of technology and communication, which we call the information revolution, is a powerful wave that will change the nature and character of war and conflict in general. Factors such as changes in the composition of actors, war environment and attention to intelligent systems also affect the conditions of wars and consequently defense structures. This research is a prospective study with a qualitative-interpretive method and a descriptive-analytical approach, also through the available data (documents/library), defense challenges and possible wars in the next two decades in the international environment and their impact on the defense-security environment of the Islamic Republic of Iran. has been examined, analyzed and analyzed.
    Keywords: Future warfare, emerging technologies, Smart grid, Hybrid Warfare
  • MohammadHossein Kamali, MohammadAli Basiri * Pages 21-38

    The American policy towards the Islamic Republic of Iran during the Trump era (the official withdrawal of the United States from the JCPOA on May 8, 2018) is known as the maximum pressure campaign. During this period, tensions between Iran and the United States reached their peak and the risk of a military conflict between the Islamic Republic of Iran and the United States and its allies was greater than ever. The Islamic Republic of Iran endured the most severe economic sanctions imposed on a country during this period. The research question is, what was the goal of the United States in undertaking the campaign of maximum pressure against the Islamic Republic of Iran? The research hypothesis is that America's maximum pressure campaign was an attempt to balance power in West Asia against Iran. The findings of the research are that the Americans have tried to weaken Iran through the imposition of economic sanctions and the collapse of the country's economy in order to reduce Iran's acting power, and on the other hand, by strengthening the power of its allied countries in the region and also by forming regional coalitions to create a balance against Iran. The theoretical framework of the article is based on the balance of power and aggressive realism. The current research is descriptive-analytical in terms of the research method and the documentary/library method has been used to collect the required data.

    Keywords: Iran, United States of America, West Asia, maximum pressure, Balance of power
  • Abbas Moqtadai, Mohammad Gholami * Pages 39-54

    On the 40th anniversary of its victory and on the verge of entering the fifth decade of its life, the Islamic Revolution of Iran has brought a turning point; While all the arrogant enemies of this revolution harbored false assumptions in their minds, the friends of this revolution all over the world have seen the revolution proudly despite the challenges and achieving stunning progress. At this turning point, the wise and wise leader of the Islamic Revolution issued the "Statement on the Second Step of the Revolution" and explained the tremendous achievements of the past four decades and made recommendations for efforts to build a great Islamic Iran. Therefore, in the present study, the researcher, by using the descriptive-analytical method, has tried to identify and introduce the crises facing the Islamic Republic of Iran by using the material opportunities presented in the "Statement of the Second Step of the Revolution" so that it can take into account the requirements Time and place, in a suitable time period and before the occurrence of each of the crises, provided scientific and practical solutions to deal with them; In such a way that the goals of the Islamic revolution can be promoted and the efficiency of the Islamic system increases. The result of this study is to identify and introduce the crises facing the Islamic Republic of Iran, which are presented in the text of the research.

    Keywords: Crisis, Crisis research, Material opportunities, second step statement, Efficiency
  • Abolqasem Hossin Doost Pages 55-70
    Western civilization was founded by taking advantage of Islamic civilization and with the rule of humanism, the idea of ​​separating religion from politics, and based on de-religion and anti-religion; He also tried hard to destroy religion. The influence of Western civilization on Islamic countries and Iran led to the emergence of contemporary religious reformist movements, such as Seyyed Jamaluddin Asadabadi's movement, tobacco embargo, constitutionalism, oil nationalization, etc., none of which achieved their goals; But the consequences of each became the basis for the glorious Islamic revolution of Iran. The glorious Islamic revolution has such a nature that it is crystallized in its principles and foundations, which is based on the Islamic system based on the absolute authority of the jurist and has challenged the western civilization with its soft power. The effects of the effectiveness of the Islamic revolution in the eyes of the statement of the second step are different, among them, the transformation in the theories surrounding the revolutions, the creation of a revolution that is different from other revolutions, the beginning of a new era in the contemporary world, alive, dynamic, proud, progressive, and adhering to the principles and Its foundations have continued to move. After several decades, the all-round growth of the Islamic revolution has led to the decline of the western civilization and confronting the all-round invasion of arrogance. As the Supreme Leader said in the statement of the second step of the revolution: the new dual confrontation of Islam and arrogance became the outstanding phenomenon of the contemporary world and the focus of the world's attention.
    Keywords: Efficiency, Islamic Revolution, Western Civilization, declaration of the second step of the revolution
  • Bahram Bayat, Ali Naghi Talebi Pages 71-90

    Considering the place of security in human life, different theories have always sought to interpret the concept of security and the mechanisms to achieve it, and the difference in the foundations of ontology, epistemology, methodology, and epistemology has led to the adoption of different approaches to security, and the two schools of realism and liberalism, As two main currents in international relations and Islam as a universal religion, they have presented different security approaches. The current research, using the descriptive/analytical research method and introducing the three schools mentioned, has done a comparative study of these three schools and seeks to present the difference in the views of these three schools in conceptualization, dimensions and mechanisms and operationalization of security indicators. The results of this research indicate that the pessimistic view of realism towards man and the international system and the focus on the war-oriented nature of the international system and the rule of force over relations have led to the adoption of a kind of security, confrontational and reductionist approach and emphasis on the military dimension of security. Also, the optimistic view of liberalism towards man and the international system and paying attention to the peaceful dimension of man and international relations and focusing on peace-oriented, led to adopt a type of security, interactive and optimistic approach with emphasis on the economic dimension and the level of individualistic analysis and the realistic view of Islam towards Human nature and the international system, according to the foundations of ontology, has led to the adoption of a security approach that is a combination of an interactive, confrontational and realistic approach based on comprehensive security and emphasis on various layers of security and the level of nationalistic analysis.

    Keywords: Security Schools, Security in Islam, Security in Realism, Security in Liberalism
  • Mohammad Qandaghi, Abuzar Qasemi Nezhad * Pages 91-118

    The purpose of this research is to analyze the causes and factors of the weakness of indigenous theorizing in Iranian humanities. The findings of this research show that "phenomenon-centeredness" is the weakness of the theorizing "foundation of the unproductive scientific system". The background conditions of phenomenon-oriented growth are "quantitative/research-oriented educational system, need-oriented weakness in scientific researches, underdevelopment of scientific polarizations and historical bases of non-thinking". The intervening conditions are "intersectional and prescriptive conception of theorizing, unbalanced communication between the field and the university, and incorrect valuation of humanities and weak historicity in humanities" which are associated with strategies such as "not accepting the indigenous and non-indigenous fields of science, time-consuming theorizing, and the preference of bureaucratic professionalism over people-oriented which have finally led to consequences such as "the gap between technical knowledge and social knowledge, the deepening of dependence/scientific consumerism, and the marginalization of scientific authority" in the educational system. The results of this study show that in order to overcome the weakness of theorizing, in the first step, the values ​​of endogenous and native science should be institutionalized among experts and researchers of humanities in order to provide the conditions for the transition from the inferior position. In the second step, idea-oriented and problem-oriented eco-oriented should be replaced by quantitative and unproductive explorations so that a reasonable theoretical understanding of the Iranian society can be achieved through the link between education and research.

    Keywords: Indigenous Theorizing, Humanities, Institutionalization of educational inferiority