فهرست مطالب

پژوهش های آموزش و یادگیری - سال نوزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

دوفصلنامه پژوهش های آموزش و یادگیری
سال نوزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهرام رامشت، محمد حسن میرزامحمدی* صفحات 1-15
    مقدمه
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تطبیقی فلسفه تعلیم و تربیت ایران، آمریکا، فرانسه و ترکیه در جهت شناخت عمیق تر هر یک از آنها و ارایه پیشنهادهایی برای اندیشمندان حوزه تربیت در ایران است.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع تحلیل اسنادی بوده که با بررسی اسناد رسمی ملی و بین المللی کشورهای مورد تطبیق انجام شده است. پس از آن با استفاده از رویکرد تطبیقی کیفی چهار مرحله ای بردی، مراحل تطبیق انجام شده است.
    نتایج
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که کشور ایران در میان این چهار کشور تنها کشوری است که مبانی، اصول و اهداف تربیتی خود را به صورت سندی مدون در آورده است. عنصر محوری فلسفه تعلیم و تربیت ایران، دین اسلام است و مبانی، اصول و اهداف هر کدام ذیل آن تبیین شده اند. در کشورهای آمریکا، فرانسه و ترکیه، شاهد محورهای دینی فلسفه تعلیم و تربیت نبوده و در هر کدام، دموکراسی، آزادی و سکولاریسم پایه و اساس هستند. از مهم ترین اشتراکات میان هر چهار کشور در مبانی تعلیم و تربیت، تعریف کلی تربیت و از مهم ترین افتراقات هر سه کشور محوریت عنصر دینی در کشور ایران و لیبرالیسم در سه کشور دیگر است.
    بحث و نتیجه گیری
    ایران در زمینه نگارش مبانی نظری تعلیم و تربیت نسبت به سایر کشورها که صرفا اسنادی بر اساس قوانین اساسی آنهاست، شفاف تر و مستدل تر عمل کرده است. با توجه به الهام اسناد تربیتی سه کشور دیگر از قانون اساسی و کوتاه مدت بودن آنها، نسبت به اسناد ایران بیشتر ناظر به عمل هستند.
    کلیدواژگان: فلسفه تعلیم و تربیت، فلسفه تربیتی ایران، آمریکا، فرانسه، ترکیه، مطالعات تطبیقی
  • سید حشمت الله مرتضوی زاده* صفحات 16-28
    مقدمه
    نظام دوری به روش نگه داشتن یک معلم با دانش آموزان خود برای دو سال متوالی یا بیشتر اشاره دارد. هدف اصلی این پژوهش فهم تجربه زیسته معلمان کلاس های چندپایه از اجرای نظام دوری بوده است.
    روش
    این پژوهش به صورت کیفی و با روش پدیدارشناختی توصیفی انجام شده است. مشارکت کنندگان در تحقیق شامل معلمان کلاس های چندپایه ابتدایی استان قم بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور، تجارب 14 نفر از معلمان با رعایت اصل اشباع نظری جمع آوری، سازماندهی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختمند بود که طی آن تلاش شد تا تجارب زیسته معلمان در مورد نظام دوری در کلاس های چندپایه مستندسازی شود. جهت تجزیه و تحلیل مصاحبه ها از الگوی کدگزاری پنج مرحله ای کرسول بهره گیری شد.
    نتایج
    با توجه به چهارده مصاحبه انجام شده هشت مقوله اصلی شامل؛ مشارکت دانش آموزان، شناخت دانش آموزان، منزلت و مرجعیت معلم، وابستگی معلم به مدرسه، صرفه جویی در زمان، توسعه مهارت های حرفه ای معلم، شناخت معلم، ارتباطات و 41 مقوله فرعی به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش، اطلاعات ارزشمندی در در خصوص نظام دوری در کلاس های چندپایه در اختیار برنامه ریزان، مدیران و معلمان به منظور غنی سازی نظام دوری در کلاس های چندپایه دوره ابتدایی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: دوره ابتدایی، نظام دوری، کلاس چندپایه، تجربه زیسته
  • کمال نصرتی هشی*، نیما القاسی، حسن احمدی صفحات 29-46
    هدف از پژوهش بررسی ویژگی ها و استلزامات در تربیت معلم الهام بخش و راهکارها جهت غلبه بر چالش-های موجود (واکاوی تجربه زیسته معلمان و متخصصان) است. پژوهش حاضر از نوع کیفی است. برای دستیابی به یافته ها، روش تحلیل اسناد و روش پدیدارشناسی (مصاحبه نیمه ساختار یافته) مورد استفاده قرار گرفت. در این مطالعه 22 معلم دوره ابتدایی در شهر نجف آباد و 19 استاد دانشگاه فرهنگیان استان اصفهان با روش نمونه گیری هدفمند و با معیار اشباع نظری انتخاب شد. در بخش یافته ها با بررسی منابع موجود و از طریق مصاحبه با معلمان و متخصصان ویژگی معلمان الهام بخش مشخص گردید و نشان داده شد که الهام بخش شدن یک شبه حاصل نمی شود. بلکه ضمن توجه به استعداد افراد با تلاش و تربیت و رشد قوای عقلانی حاصل می گردد. در ادامه از طریق مصاحبه با معلمان و متخصصان به ترتیب به شناسایی فرصت ها و چالش موجود در تربیت معلمان الهام بخش در مراکز تربیت معلم پرداخته شد و در نهایت طبق نظر معلمان برای غلبه بر چالش ها پیشنهاداتی همچون ارتقای سطح علمی اساتید و گزینش ویژه در انتخاب آنها، تخصصی کردن واحد های درسی، تقویت و تجهیز دانشگاه فرهنگیان، برگزاری دوره های آموزشی مختلف و توجه بیشتر به دوره های کارورزی مطرح شد. متخصصان هم برای برون رفت از چالش ها، راه کارهایی همچون استفاده از تجارب اساتید و معلمان با تجربه در تصمیم گیری ها، استفاده از معلمان و اساتید هنرمند، تعریف درست از معلم الهام بخش و تقدیر از معلمان الهام بخش، برگزاری دوره های آموزشی، اصلاح شیوه گزینش و جذب در جهت بکارگیری دانشجومعلم ها و اساتید، تناسب ورودی ها با ظرفیت هر مرکز، تالیف کتاب های جدید و ترجمه آثار خوب و معتبر و اصلاح نگرش دانشجومعلم ها نسبت به شغل مقدس معلمی را پیشنهاد دادند .
    کلیدواژگان: معلم الهام بخش، واکاوی تجربه زیسته، معلمان و متخصصان، چالش ها و فرصت ها
  • حافظ پادروند*، مسلم قبادیان، پروانه نظرپور صمصامی، کبری عالی پور صفحات 47-55
    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر آموزش فلسفه برای کودکان بر هیجان های تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی انجام شد. روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی ناحیه یک شهر خرم آباد در سال تحصیلی 401- 1400تشکیل دادند. از میان جامعه آماری تعداد 32 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب، و در ادامه به روش تصادفی در قالب دو گروه آزمایش (16 نفر) و کنترل (16 نفر) گمارش شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه هیجان تحصیلی پکران، گویتز و پری (2005)، مقیاس سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391) و آموزش فلسفه برای کودکان استفاده شد. آموزش فلسفه برای کودکان به مدت 12 جلسه 60 دقیقه ای برای گروه آزمایش ارایه شد. برای تجزیه وتحلیل آماری داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش فلسفه برای کودکان در بهبود هیجان-های مثبت تحصیلی، کاهش هیجان های منفی و افزایش سرزندگی تحصیلی دانش آموزان اثربخش است (01/0P<). با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می گردد، جهت بهبود هیجان های مثبت، کاهش هیجان های منفی و افزایش سرزندگی تحصیلی، رویکرد آموزشی فلسفه برای کودکان برای دانش آموزان ارایه گردد.
    کلیدواژگان: آموزش فلسفه برای کودکان، هیجان های تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، دانش آموزان پسر
  • ساناز دهقان مروستی*، حسن خیرخواه صفحات 56-67
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش میانجی شایستگی هیجانی و رضایت از زندگی در رابطه بین اهمال کاری تحصیلی و بهزیستی روانی دانشجویان انجام گرفت. پژوهش، از نوع توصیفی همبستگی و روش آماری، تحلیل مسیر بود. جامعه ی پژوهش 2500 نفر از دانشجویان دانشگاه های استان مازندران درسال تحصیلی 9998 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، تعداد 326نفر، انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم (1984)، مقیاس چندبعدی رضایت دانشجویان اسکات هابنر (2001)، بهزیستی روانی ریف (1989) و مقیاس شایستگی هیجانی وار (1990) بود. یافته ها نشان داد، اهمال کاری تحصیلی با شایستگی هیجانی رابطه مستقیم، منفی، و معنی دار دارد (41/0- r=). اهمال کاری تحصیلی با بهزیستی روانی رابطه مستقیم، منفی و معنی دار دارد (39/0- r=). رضایت از زندگی با بهزیستی روانی رابطه مستقیم، مثبت و معنی دار دارد (35/0r=). شایستگی هیجانی با بهزیستی روانی رابطه مستقیم، مثبت و معنی دار دارد (38/0 r=). شایستگی هیجانی با رضایت از زندگی رابطه مستقیم، مثبت و معنی دار دارد (31/0 r=). اهمال کاری تحصیلی از طریق کاهش شایستگی هیجانی با بهزیستی روانی رابطه غیرمستقیم، منفی و معنی دار دارد. نتیجه گیری می شود، اهمال کاری دانشجویان، به شایستگی هیجانی آنها لطمه می زند، د و اگر شایستگی هیجانی با رضایت از زندگی و ارتباط موثر با خانواده، دوستان، محیط دانشگاه، تصور مثبت از خود و پذیرش و تعهد همراه شود، بهزیستی روانی افزایش می یابد. پیشنهاد کاربردی این است که متخصصان تعلیم و تربیت با برگزاری کارگاه های آموزشی به منظور ارزیابی سطوح اهمال کاری تحصیلی و آشنایی با نیازهای روان شناختی این دسته از دانشجویان، آنها را برای زندگی تحصیلی بهتر و رضایت از زندگی شخصی آماده کنند. پیشنهاد پژوهشی این است که، این رابطه در میان دانشجویان سایر دانشگاه ها و در شرایط بحران کرونا و پس آن مورد آزمون و مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، شایستگی هیجانی، بهزیستی روانی، اهمال کاری تحصیلی، دانشجویان
  • محمد عبدالعلی پور، پیمان یارمحمدزاده*، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی صفحات 68-85
    پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی مدل داده بنیاد استعدادیابی دانش آموزان مستعد شغل معلمی انجام شد. این مطالعه به روش ترکیبی (کیفی و کمی) انجام شد. در بخش کیفی از روش داده بنیاد و در بخش کمی از روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی این پژوهش شامل کلیه خبرگان تعلیم و تربیت ایران بود که به روش نمونه‎گیری هدفمند از نوع قضاوتی انتخاب گردیدند و داده های گردآوری شده از آنها به روش مصاحبه در نفر 19ام به اشباع نظری رسید. جامعه آماری پژوهش در بخش کمی شامل 2600 نفر از کادر اجرایی و آموزشی مدارس همراه با اساتید دانشگاه فرهنگیان بود که طبق جدول مورگان 335 نفر حجم نمونه برآورد گردید. نمونه گیری به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انجام شد. ابزار پژوهش در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. سوالات و گویه های پرسش نامه با استفاده از ادبیات تحقیق و نتایج حاصل از مطالعه کیفی تدوین گردید. به منظور تایید روایی و پایایی پرسشنامه و همچنین تایید اعتبار مدل از الگوریتم پی ال اس (PLS) پیروی شده است. مدل یابی PLS در دو مرحله صورت می پذیرد. در مرحله اول، مدل اندازه گیری (مدل بیرونی) از طریق تحلیل های روایی و پایایی(ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی) و تحلیل عاملی تاییدی بررسی می شوند، در مرحله دوم، به بررسی مدل ساختاری پژوهش(مدل درونی) پرداخته شد. داده ها به نرم افزار SmartPLS مورد تحلیل قرار گرفت.نتایج حاکی از آن بود که شرایط علی، شرایط زمینه ای، عوامل مداخله گر و پیامدها در مدل استعدادیابی دانش آموزان مستعد دارای اعتبار بوده و مورد تایید می باشند.
    کلیدواژگان: شغل معلمی، مدل استعدادیابی، دوره متوسطه دوم، داده بنیاد
  • هاجر عاشوری نالکیاشری* صفحات 86-109
    مقدمه

    بررسی ها نشان می دهد، تربیت دینی دانش آموزان، در صورتی که از آموزه های الهی و برنامه ای کامل و جامع جهت پرورش تمام ابعاد وجودی متربی، برخوردار باشد، می تواند ضامن سعادت فرد و جامعه گردد؛ اما در این راستا آسیب هایی وجود دارند که مانع تحقق این مهم می شود. مسیله ی پژوهش حاضر این است که آسیب های کیفی مربوط به آموزش دین و زندگی در آموزش و پرورش را شناسایی نماید.

    روش

    پژوهش حاضر یک تحقیق اکتشافی است که با روش کیفی و تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. این روش، با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته و با تحلیل محتوای کیفی 13 مصاحبه، از خبرگان حوزه آموزش با تمرکز بر درس دین و زندگی تا اشباع نظری صورت پذیرفت. در این راستا با شناسایی 286 مولفه و کد گذاری این مولفه ها به22 مقوله و درنهایت 9 کد محوری دانش آموزان، شیوه تدریس، کتب درسی، الگوهای اجتماعی، والدین، آموزش و پرورش، معلم و فضای مجازی شناسایی گردید .

    نتایج

    تحقیق حاضر باهدف شناسایی آسیب های موثر بر آموزش دین و زندگی در آموزش و پرورش است. نتایج نشان می دهد شیوه تدریس، به عنوان موثرترین آسیب و با اختلاف قابل توجهی به ترتیب فضای مجازی، والدین، آموزش و پرورش و الگوهای اجتماعی از آسیب های موثر در تدریس دین و زندگی در آموزش و پرورش بوده اند و کمترین آسیب عامل دانش آموزان بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    تجربه سال ها تدریس مستقیم درس دینی با عناوین و اسامی مختلف و متمرکز بر محتوای همسان، تکراری و حجیم نشان از عدم موفقیت قابل قبول در کیفبت تدریس می شود. پیشنهاد برای جلوگیری از آسیب های فوق، تدریس پنهان به عنوان بهترین شیوه تدریس درس دین و زندگی است.

    کلیدواژگان: درس دین و زندگی، آموزش پنهان، شیوه تدریس، آموزش وپرورش
  • مهدی احمدی*، محمد آرمند، قدسی احقر صفحات 110-122
    هدف

    این پژوهش به منظور مطالعه اثربخشی روش درس پژوهی بر خودکارآمدی معلمان ابتدایی انجام گرفته است.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش، شبه تجربی و از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل معلمان کلاس ششم مدارس ابتدایی شهر تهران بود وحجم نمونه شامل 60 معلم بودند که به طور تصادفی ساده انتخاب و در گروه های آزمایشی (30) نفر و گواه (30 نفر) جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه خودکارآمدی شغلی (ریگز و نایت - 1994) بود. در مرحله پیش آزمون متغیر وابسته (پرسش نامه خودکارآمدی شغلی) روی هر دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. آنگاه متغیر مستقل (آموزش درس پژوهی) طی 12 جلسه 90 دقیقه ای روی گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. سپس در مرحله پس آزمون،متغیروابسته مجددا برای هر دو گروه (آزمایش و گواه) اجرا شد. روایی پرسشنامه از طریق متخصصان بررسی و تایید شد. پایایی کل پرسشنامه خودکارآمدی شغلی حسب ضریب آلفای کرونباخ 86/0 و ضریب کرونباخ زیر مقیاس های باورهای خودکارآمدی فردی 86/0،انتظار پیامدهای فردی 88/0 ، باورهای کارآمدی جمعی 88/0و انتظار پیامدهای جمعی 85/0بودند. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 استفاده شد.

    نتایج

    آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد نمرات پیش آزمون خودکارآمدی معلمان بین اثر دو گروه آزمایش (آموزش درس پژوهی) و گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (P=0.000 و F=28/678)، این بدان معناست که نمره خودکارآمدی در معلمانی که آموزش درس پژوهی را دریافت کرده اند، بهبود بیشتری یافته است.

    بحث و نتیجه گیری

    از آنجا که آموزش درس پژوهی بر خودکارآمدی معلمان تاثیر دارد ،توصیه می شود به آموزش درس پژوهی برای رشد و تقویت خودکارآمدی معلمان توجه گردد.

    کلیدواژگان: آموزش درس پژوهی، خودکارآمدی، خودکارآمدی جمعی، خودکارآمدی قردی، معلمان دوره ابتدایی
  • مسعود کاظمی، مصطفی رشیدی طغرالجردی* صفحات 123-138
    امروزه مرز میان کار در سازمانها و زندگی شخصی کارکنان از بین رفته است و داشتن تعادل میان زندگی کاری و زندگی شخصی یکی از مهمترین موضوعات سازمانها و خانواده ها خواهد بود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تضاد نقش بر تعادل کار و زندگی با میانجی گری رضایت شغلی در هنرآموزان شهر تهران انجام شد. در این پژوهش از روش همبستگی استفاده شد. همچنین برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه رضایت شغلی، تضاد نقش و تعادل کار و زندگی استفاده شد. جامعه آماری شامل 174 نفر از هنرآموزان آموزش و پرورش تهران به روش فرمول کوکران انتخاب شدند. روایی و پایایی پرسشنامه بر اساس روایی سازه و آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با آزمون های همبستگی و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای 25Spss و 3 Smart PLS انجام گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین تضاد نقش و تعادل کار و زندگی هنرآموزان رابطه ی معناداری وجود ندارد و رضایت شغلی بر این رابطه تاثیر میگذارد و آن را معنادار میکند. با افزایش رضایت شغلی، تاثیر تضاد نقش کاهش یافته و تعادل کار و زندگی در بین هنرآموزان افزایش می یابد. بنابراین رضایت شغلی بعنوان عامل میانجی در میزان تعادل کار و زندگی هنرآموزان بسیار اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: تضاد نقش، تعادل کار و زندگی، رضایت شغلی، هنرآموزان
  • محمدهادی عزیزلی، نادر شهامت*، عباداله احمدی، رضا زارعی صفحات 139-159
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد و مولفه های مدل شایستگی آموزشی در دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای بود. این پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از رویکرد تحلیل مضمون انجام شد. روش جمع آوری داده ها شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته با مشارکت کنندگان و مطالعه ی اسناد بالا دستی مربوطه بود. انتخاب افراد به روش نمونه گیری هدفمند با ملاک حداقل 15 سال تخصص آموزش و پژوهش و آشنایی با آموزش فنی و حرفه ای و داشتن رشته تحصیلی مرتبط با مشارکت 22 نفر از صاحب نظران و خبرگان تا مرحله اشباع نظری صورت گرفت . فرایند تجزیه و تحلیل داده ها ، با بهره گیری از روش آتراید- استرلینگ و در سه مرحله خرد کردن متن و کدگذاری نقل قول ها، اکتشاف شبکه مضامین از متن، یکپارچه کردن اکتشاف ها و ارایه الگوی پژوهش انجام گردید. شبکه مضامین، بر اساس روندی مشخص، مضامین پایه (کدها و نکات کلیدی متن)، مضامین سازمان دهنده (مضامین به دست آمده از ترکیب و تلخیص مضامین پایه) و مضامین فراگیر (مضامین عالی دربرگیرنده اصول حاکم بر متن به مثابه کل) را نظام مند می کند. اعتباریابی در طول تحلیل داده ها انجام گردید و همگرایی آن ها تایید شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدل شایستگی آموزشی دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای شامل 17مولفه و 3 بعد (عوامل راهبردی شایستگی، شایستگی فنی، شایستگی غیر فنی) می باشد. ضمنا مشارکت کنندگان بیشتر به ابعاد شایستگی فنی و شایستگی غیر فنی اشاره کردند، اما در اسنادبالادستی به ابعاد عوامل راهبردی شایستگی بیشتر پرداخته شده بود.
    کلیدواژگان: شایستگی آموزشی، عوامل راهبردی شایستگی، شایستگی فنی، شایستگی غیر فنی
  • احمد سرداری*، علی اصغر رجبی صفحات 160-171

    هدف از انجام این مقاله، ارایه ی الگوی مدیریت مشارکتی مبتنی بر جمع سپاری در سازمان های دولتی به صورت مطالعه ی موردی در اداره آموزش و پرورش استان قزوین می باشد. این تحقیق با رویکردی اکتشافی در پی پاسخ به این سوال اساسی است ابعاد و مولفه های الگوی مدیریت مشارکتی مبتنی بر جمع سپاری در سازمان های دولتی به صورت مطالعه ی موردی در اداره آموزش و پرورش استان قزوین کدام اند؟ بنابراین پس از تبیین مفاهیم پایه و مرور مبانی نظری، گزارش ها و اسناد مرتبط، بررسی و راهنمای مصاحبه تهیه شد، سپس ضمن شناسایی هدفمند چهارده نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی متخصص و مرتبط که محقق را به اشباع نظری رساند، مصاحبه عمیق انجام پذیرفت و در پی آن مفاهیم، ابعاد و مولفه های الگوی ارزیابی از دیدگاه خبرگان حوزه ی مرتبط با جمع سپاری و مدیریت مشارکتی با بهره گیری از استراتژی تحلیل مضمون استخراج شد. با انجام تحلیل مضمون، در مجموع 135 کد توصیفی استخراج شد و از تحلیل آن ها 39 کد تفسیری(مضمون سازمان دهنده) به دست آمد و در آخر نیز با بررسی نهایی 3 کد رابطه ای(مضامین فراگیر) حاصل شد. محقق با توجه به دغدغه ها و چالش های موجود در نظام آموزش و پرورش کشور در حوزه ی فرآیند مشارکت پذیری معلمان و مدیران این مجموعه در تصمیمات کلان و با تلفیق دو مقوله با عناوین مدیریت مشارکتی و جمع سپاری، به دنبال ارایه الگویی شبکه ای و مفهومی مبتنی بر روش تحلیل مضمون با تاکید بر عوامل پیش برنده می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، جمع سپاری، آموزش و پرورش، معلمان، مدیران
  • عبدالمناف نظری، نادر سلیمانی*، حمید شفیع زاده صفحات 172-181
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر، مطالعه پدیدارشناختی فقر و پیشرفت تحصیلی در بین دانش آموزان استان هرمزگان می باشد.
    روش
    ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش پژوهش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی می باشد. در این پژوهش با توجه به هدف مطالعه، شرکت کنندگان بر اساس نمونه گیری هدفمند از بین دانش آموزان و والدین آن ها در استان هرمزگان بود که پدیده فقر خانوادگی و فقر آموزشی را تجربه نموده اند (26 نفر). به منظور جمع آوری اطلاعات، از مصاحبه نیمه ساختار یافته و عمیق استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل و استخراج کدهای پژوهش، از نرم افزار Max QDA نسخه Pro استفاده شد.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که فقر از دید دانش آموزان و والدین آن ها در جنبه های پوشاک، لوازم التحریر، هزینه های جانبی، تغذیه، سلامت، حمل ونقل، شغل و درآمد و مسکن، توصیف می شود. همچنین تحصیل و انتظار از تحصیل از دید والدین و دانش آموزان خانواده های فقیر در جنبه های پیشرفت تحصیلی، وضعیت تحصیلی، آینده تحصیلی، مداخله گر تحصیل، تسهیل کننده تحصیل، نوع آموزش و معلمان توصیف می شود.
    بحث و نتیجه گیری
    با شناخت کامل جنه های فقر و پیشرفت تحصیلی از دید دانش آموزان و والدین فقیر می توان تصمیمات مناسبی به منظور رفع فقر و کمک به پیشرفت تحصیلی دانش آموزان اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: فقر، تحصیل، انتظار از تحصیل، دانش آموزان
|
  • Shahram Ramesht, Mohammad Hassan Mirzamohammadi * Pages 1-15
    Introduction
    The main purpose of this research is to comparatively analyze the Educational philosophy of Iran, the United States, France, and Turkey, to give a deeper understanding of each, and propose suggestions to educational thinkers of Iran.
    Method
    The research method of this research is document analysis, which is done by analyzing the national and international documents of these countries. Afterward, comparison steps were done by Bereday's four-stage approach.
    Results
    Results show that Iran is the only country among the selected countries which has a well-ordered educational philosophy document. The key element of Iran’s educational philosophy is the monotheistic religion of Islam, and principles and goals are specified following it. In contrast, there are no key religious elements in the educational philosophy of other countries, and the base of each country are democracy, liberty, and secularism. One of the key similarities in the definition of education and the most important difference is the key elements in the educational philosophy of each country, which is Islam in Iran and liberalism in other countries. Discussion and
    Conclusion
    Iran has more clear documents than other countries, that their documents' are followed by constitutional laws. Considering the inspiration of these three countries from their laws and short-term structure of them, their documents are more practical than Iran's documents.Keywords: Comparative Studies, Philosophy of Education, National Education Documents, Theoretical Principles of the fundamental change document in education, US educational philosophy, France educational philosophy, Turkey educational philosophy
    Keywords: Philosophy of Education, Educational Philosophy of Iran, Untied States of America, France, turkey, Comparative Studies
  • Seyyed Heshmatollah Mortazavizadeh * Pages 16-28
    looping system refers to the method of keeping a teacher with his students for two consecutive years or more. This research was conducted with the aim of understanding the quality of education in multi-grade classes of looping from the teachers' point of view. In this regard, qualitative research approach of phenomenological type and descriptive method was used. The participants in the research included the teachers of distance multi-grade classes of the primary level of Qom province, using the method of targeted sampling of the lived experiences of 14 teachers in accordance with the principle of theoretical saturation; It was collected, organized and analyzed. The data collection tool was a semi-structured interview, during which an attempt was made to document the experiences of teachers of distant multi-grade classes. Cressol's five-stage coding model was used to analyze the interviews. According to the fourteen interviews conducted, eight main categories include; Students' participation, students' recognition, teacher's dignity and authority, teacher's attachment to school, saving time, development of teacher's professional skills, teacher's recognition, communication and 41 subcategories were obtained. The findings of this research can help administrators, educational planners, and teachers in adopting appropriate strategies to improve the quality of education in remote multi-grade of looping classes.
    Keywords: elementary school, looping, multi-grade class, lived experience
  • Kamal Nosrati Heshi *, Nima Alghasi, Hasan Ahmadi Pages 29-46
    The purpose of the research is to investigate the characteristics and requirements in the training of inspirational teachers and solutions to overcome the existing challenges (Investigating the lived experience of teachers and professionals). Document analysis method and phenomenological method (semi-structured interview) were used to obtain the findings. In this study, 20 elementary school teachers in Najafabad city and 19 professors of Farhangian University of Isfahan province were selected by purposive sampling method and theoretical saturation criterion. In the findings section, the characteristics of inspirational teachers were determined by reviewing the available sources and through interviews with teachers and specialists. And it has been shown that inspiration does not happen overnight. Rather, while paying attention to the talent of people, it is achieved through effort and education and the development of intellectual powers. In the following, through interviews with teachers and experts, the opportunities and challenges in the training of inspirational teachers in teacher training centers were identified, and finally, solutions were proposed to overcome the challenges. Finally, according to the opinion of the teachers, in order to overcome the challenges, there are suggestions such as improving the academic level of professors and paying attention to their recruitment, specialization of courses, strengthening and equipping Farhangian University, holding various training courses, and more attention to internship courses. In order to get out of the challenges, experts also use solutions such as using the experiences of experienced teachers in making decisions, using artist teachers, correctly defining an inspiring teacher and appreciating inspiring teachers, holding training courses, modifying the method of selection and recruitment in order to employ student teachers and professors, the proportion of entrances to the capacity of each center, writing new books and translating good and authentic works for teaching, and improving the attitude of student teachers towards the teaching profession.
    Keywords: inspiring teacher, analysis of lived experience, teachers, professionals, Challenges, Opportunities
  • Hafez Padervand *, Moslem Ghobadiyan, Parvane Nazarpoor Samsami, Kobra Alipour Pages 47-55
    The present study was conducted with the aim of investigating the effect of philosophy education for children on the academic excitement and academic vitality of sixth grade male students. The method of this research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research was formed by all the male students of the sixth grade of elementary school in the first district of Khorramabad city in the academic year of 2021-2022. Among the statistical population, 32 students were selected by staged cluster sampling method, and then they were randomly assigned in the form of two experimental (16 people) and control (16 people) groups. In order to collect research data, Pakran, Goetz and Perry's academic excitement questionnaire (2005), Hossein Chari and Dehghanizadeh's academic vitality scale (2019) and philosophy education for children were used. Philosophy education for children was provided for 12 sessions of 60 minutes for the experimental group. Multivariate covariance analysis was used for the statistical analysis of the data. The results showed that teaching philosophy for children is effective in improving positive academic emotions, reducing negative emotions and increasing students' academic vitality (P<0.01). According to the results of this research, it is suggested to present the educational approach of philosophy for children to students in order to improve positive emotions, reduce negative emotions and increase academic vitality.
    Keywords: teaching philosophy for children, academic excitement, academic vitality, male students
  • Sanaz Dehghan Maravsti *, Hassan Kheirkhah Pages 56-67
    The present study was conducted with the aim of studying the mediating role of emotional competence and life satisfaction in the relationship between academic procrastination and psychological well-being of students. The research was of a descriptive-correlation type and the statistical method was path analysis. The research population was 2500 university students of Mazandaran province in the academic year of 1998-99, who were selected by random cluster sampling method, 326 people. The research tools were Solomon and Roth Bloom's academic procrastination questionnaire (1984), Scott Hubner's multidimensional student satisfaction scale (2001), Riff's psychological well-being (1989) and Warr's Emotional Competence Scale (1990). The findings showed that academic procrastination has a direct, negative, and significant relationship with emotional competence (r=-0.41). Academic procrastination has a direct, negative and significant relationship with psychological well-being (r=-0.39). Life satisfaction has a direct, positive and significant relationship with psychological well-being (r=0.35). Emotional competence has a direct, positive and significant relationship with psychological well-being (r=0.38). Emotional competence has a direct, positive and significant relationship with life satisfaction (r=0.31). Academic procrastination has an indirect, negative and significant relationship with psychological well-being through the reduction of emotional competence. It is concluded that students' procrastination harms their emotional competence, and if emotional competence is associated with life satisfaction and effective communication with family, friends, university environment, positive self-image and acceptance and commitment, psychological well-being increases. The practical suggestion is that education specialists hold educational workshops in order to evaluate the levels of academic procrastination and learn about the psychological needs of this group of students, to prepare them for a better academic life and personal life satisfaction. The research proposal is to test and study this relationship among students of other universities in the conditions of the Corona crisis and after.
    Keywords: Life Satisfaction, Emotional competence, psychological well-being, Academic procrastination, Student
  • Mohammad Abdol Ali Pour, Peyman Yarmohammadzadeh *, Abolfazl Ghasemzadeh Pages 68-85
    The present study was conducted with the aim of validating the data model of the talent identification foundation of students with potential for teaching jobs. This study was conducted using a combined method (qualitative and quantitative). In the qualitative part, the foundation data method was used, and in the quantitative part, the structural equation modeling (SEM) method was used. The population studied in the qualitative part of this research included all the education experts of Iran who were selected by the purposeful judgment sampling method and the data collected from them reached the theoretical saturation in the 19th person through the interview method. The statistical population of the research in the quantitative part included 2600 people from the executive and teaching staff of the schools along with the professors of Farhangian University, which according to the Morgan table, the sample size was estimated to be 335 people. Sampling was done by multi-stage cluster random method. The research tool in the quantitative part was a researcher-made questionnaire. The questions and items of the questionnaire were compiled using research literature and the results of a qualitative study. In order to confirm the validity and reliability of the questionnaire and also to confirm the validity of the model, the PLS algorithm has been followed. PLS modeling takes place in two stages. In the first step, the measurement model (external model) is examined through validity and reliability analyzes (Cronbach's alpha coefficient and composite reliability) and confirmatory factor analysis. In the second step, the structural model of the research (internal model) was examined. The data was analyzed by SmartPLS software. The results indicated that the causal conditions, background conditions, intervening factors and consequences in the talent identification model of gifted students are valid and approved.
    Keywords: Teaching profession, talent identification model, second secondary course, foundation data
  • Hajar Ashouri Nalkiashari * Pages 86-109
    Introduction

    Studies show that religious education of students, if it has divine teachings and a complete and comprehensive program to cultivate all aspects of the educator, can guarantee the well-being of individuals and society; but there are drawbacks to this that prevent this from happening. The aim of the present study is to identify the qualitative harms related to religious and life education in schools.

    Methodology

    The present study is an exploratory research that has been conducted by qualitative method and qualitative content analysis. This method was performed using semi-structured interviews and by analyzing the qualitative content of 13 interviews, from experts in the field of education with a focus on the course "Religion and Life" to theoretical saturation. In this regard, by identifying 286 components and coding them into 22 categories and finally 9 core codes of students, the teaching method, textbooks, social patterns, parents, education, teacher and cyberspace were identified.

    Results

    The aim of this study is to identify the harms affecting the teaching of Religion and Life in Iran schools. The results show that the teaching method is the most effective harm and with considerable difference, respectively, cyberspace, parents, education and social patterns are the effective harms in teaching Religion and Life in schools and the least harmful cause has been students.Discussion and

    Conclusion

    Years of first-hand experience in teaching Religion with different titles and names and focusing on identical, repetitive and voluminous content show the lack of acceptable success in teaching quality. The suggestion for preventing the abovementioned harms is applying covert teaching as the best approach to teaching Religion and Life.Keywords: the Religion and Life course, covert teaching, teaching methods, education

    Keywords: the Religion, Life course, covert teaching, Teaching methods, Education
  • Mahdi Ahmadi *, Mohammad Armand, Ghodsi Ahghar Pages 110-122
    Objective

    This research was conducted to study the effectiveness of the lesson study method on the self-efficacy of primary school teachers.

    Methodology

    The research method was quasi-experimental and pre-test-post-test design with two experimental groups and a control group. The statistical population included sixth grade teachers of primary schools in Tehran and the sample size included 60 teachers who were randomly selected and replaced in the experimental (30 people) and control (30 people) groups. The data collection tool included the job self-efficacy questionnaire (Riggs and Knight-1994). In the pre-test stage, the dependent variable (job self-efficacy questionnaire) was conducted on both experimental and control groups. Then, the independent variable (lesson study training) was implemented on the experimental group during 12 sessions of 90 minutes, and the control group did not receive any training. Then, in the post-test stage, the dependent variable (job self-efficacy questionnaire) was administered again for both groups (experiment and control). The validity of the questionnaire was checked and confirmed by experts. The total reliability of the job self-efficacy questionnaire according to Cronbach's alpha coefficient was 0.86 and the reliability coefficient of its sub-scales including individual self-efficacy beliefs was 0.86, individual outcome expectations were 0.88, collective efficacy beliefs were 0.88 and collective outcome expectations were 0.85. In order to analyze the data, descriptive statistics and inferential statistics (analysis of covariance test) were used in SPSS software version 22.

    Findings

    The analysis of covariance test showed that there is a significant difference in the pre-test scores of teachers' self-efficacy between the effect of the two experimental groups (lesson study training ) and the control group (P=0.000 and F=28.678), which means that the self-efficacy score in teachers who They have received the lesson study training, it has improved more.

    Conclusion

    Since lesson study training has an effect on teachers' self-efficacy, it is recommended to pay attention to lesson study training to grow and strengthen teachers' self-efficacy.Key words:lesson study training, self-efficacy, collective efficacy beliefs, individual self-efficacy beliefs, primary school teachers.

    Keywords: lesson study training, Self-efficacy, collective efficacy beliefs, individual self-efficacy beliefs, Primary school teachers
  • Masoud Kazemi, Mostafa Rashidi Toghralejardi * Pages 123-138
    Today, the boundary between work in organizations and the personal life of employees has disappeared, and having a balance between work life and personal life will be one of the most important issues for organizations and families. The present study was conducted with the aim of investigating the effect of role conflict on work-life balance with the mediation of job satisfaction in Technical Teachers in Tehran. In this research, the correlation method was used. Also, three questionnaires of job satisfaction, role conflict and work-life balance were used to collect research data. The statistical population including 174 Technical Teachers of Tehran education were selected by the method of Cochran's formula. Validity and reliability of the questionnaire were confirmed based on construct validity and Cronbach's alpha. Data analysis was performed by correlation tests and structural equations using Spss25 and Smart PLS3 software. The results showed that there is no significant relationship between the role conflict and work-life balance of Technical Teachers and job satisfaction affects this relationship and makes it meaningful. As job satisfaction increases, the impact of role conflict decreases and the work-life balance among students increases. Therefore, job satisfaction as a mediating factor in the balance of work and life of Technical Teachers is very important.
    Keywords: Role conflict, work-life balance, job satisfaction, Technical Teachers
  • Mohammadhadi Azizli, Nader Shahamat *, Ebadullah Ahmadi, Reza Zarei Pages 139-159
    The aim of this research was to identify the dimensions and components of the educational competency model in the students of technical and vocational university. This research was conducted qualitatively using thematic analysis approach. The method of data collection included semi-structured interviews with the participants and the study of relevant high-level documents. People were selected by targeted sampling with the criteria of at least 15 years of teaching and research expertise and familiarity with technical and professional education and having a related field of study with the participation of 22 experts and experts until the theoretical saturation stage. The process of data analysis was carried out by using the Atride-Sterling method and in three stages of breaking the text and coding the quotes, exploring the network of themes from the text, integrating the discoveries and presenting the research model. The topic network, based on a certain process, organizes the basic topics (codes and key points of the text), the organizing topics (topics obtained from combining and summarizing the basic topics) and comprehensive topics (higher topics that include the principles governing the text as a whole). it gives Validation was done during data analysis and their convergence was confirmed. The findings of the research showed that the model of educational competence of technical and vocational university students includes 17 components and 3 dimensions (strategic factors of competence, technical competence, non-technical competence). In addition, the participants mostly mentioned the dimensions of technical competence and non-technical competence, but in the above documents, the dimensions of strategic factors of competence were discussed more.
    Keywords: educational competence, strategic factors of competence, technical competence, non-technical competence
  • Ali Asghar Rajabi, Ahmad Sardari * Pages 160-171

    Proposing a Participatory Management Model based on Crowdsourcing in Government Organizations (Case study: AbstractThe purpose of this article is to present the participatory management model based on crowdsourcing in the Ministry of Education of the country in the form of a case study in the Education Department of Qazvin province. This research with an exploratory approach seeks to answer this basic question, the dimensions and components of the collaborative management model based on crowdsourcing in the Ministry of Education of the country as a case study in the Education Department of the province. What are the Qazvins? Therefore, after explaining the basic concepts and reviewing the theoretical foundations, related reports and documents, a review and an interview guide were prepared, then, along with the purposeful identification of fourteen specialized and related academic and executive experts, an in-depth interview was conducted and based on the concepts, The dimensions and components of the evaluation model were extracted from the point of view of experts in the field related to crowdsourcing and participatory management by using thematic analysis strategy. by analyzing the theme, a total of 135 descriptive codes (basic theme) were extracted and from their analysis, 39 interpretive codes (organizing theme) were obtained, and finally, with the final review, 3 relational codes were obtained. E (comprehensive topics) was obtained. 1- Development of the motivational level of teachers and administrators in the Ministry of Education; 2- Innovation at the level of macro-organizational decisions; 3-Prevention of challenges related to the field of human resources, especially regarding teachers. The innovation or value of the article: the researcher, according to the concerns and challenges in the country's education system, in the field of the participation process of teachers and managers of this group in macro-decisions and by combining two categories with the titles of participatory and collective management Spari seeks to provide a network model and concept based on thematic analysis method with emphasis on driving factors. Key words: Participatory management - crowdsourcing - education - theme analysis - teachers - managers

    Keywords: Participatory management, Education, theme analysis
  • Abdolmanaf Nazari, Nader Solimani *, Hamid Shafizadeh Pages 172-181
    Introduction
    The purpose of this study is to study the phenomenology of poverty and academic achievement among students in Hormozgan province.
    Method
    It is applied in terms of purpose and qualitative research in terms of phenomenological approach. In this study, according to the purpose of the study, participants were based on purposive sampling among students and their parents in Hormozgan province who experienced the phenomenon of family poverty and educational poverty (26 people). Semi-structured and in-depth interviews were used to collect information. In order to analyze and extract the research codes, Max QDA Pro software was used.
    Results
    The results showed that poverty is described from the perspective of students and their parents in terms of clothing, stationery, incidental expenses, nutrition, health, transportation, employment and income, and housing. Education and expectation from education are also described from the perspective of parents and students of poor families in terms of academic achievement, educational status, academic future, educational intervener, educational facilitator, type of education and teachers. Discussion and
    Conclusion
    By fully understanding the aspects of poverty and academic achievement from the perspective of students and poor parents, appropriate decisions can be made to alleviate poverty and contribute to students' academic achievement
    Keywords: : poverty, Education, expectation of education, Students