فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و توانبخشی - سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1402)

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد باقریان دهکردی* صفحات 7-21
    هدف
    حرکات عملکردی و تعادل از الزامات ضروری در بسیاری از رشته های ورزشی است. با این وجود اطلاعات کمی در مورد نقص در حرکات عملکردی و تعادل در ورزشکاران حرفه ای رشته های مختلف ورزشی وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر، غربالگری الگوهای عملکرد حرکتی و تعادل ورزشکاران حرفه ای با هدف پیشگیری از آسیب های ورزشی بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مقطعی و علی- مقایسه ای  بود. از بین رشته های ورزشی فعال استان چهارمحال و بختیاری به شکل تصادفی 9 رشته ورزشی شامل کشتی فرنگی، بسکتبال، ووشو، بدمینتون، جودو، صخره نوردی، تکواندو، فوتبال و والیبال (تعداد 20 ورزشکار در هر رشته) انتخاب و ورزشکاران حرفه ای آن رشته ها با توجه به معیار های ورود و خروج مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور ارزیابی نقص های حرکتی، از 3 الگوی عملکردی اسکات بالای سر، اسکات بالای سر با بالا آوردن پاشنه و اسکات تک پا بر اساس سیستم امتیازدهی فیوشنتیکس (Fusionetics) استفاده شد. همچنین تعادل با استفاده از آزمون تعادل Y ارزیابی شد. به منظور مقایسه نمرات رشته های مختلف ورزشی در ارزیابی های عملکرد حرکتی و تعادل از آزمون های آزمون کروسکال-والیس (Kruskal-Wallis) و ویلکاکسون (Wilcoxon) استفاده شد (0/05>p).
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ورزشکاران حرفه ای در رشته های مختلف ورزشی عملکرد خوبی در آزمون های عملکردی اسکات و تعادل Y از خود نشان دادند (75 تا 100 درصد) و به طور کلی میزان خطر وقوع آسیب ها در ورزشکاران پایین بدست آمد. با این وجود همچنان اختلافات معنی داری در نمرات آزمون های عملکردی و تعادل Y در برخی رشته های ورزشی مشاهده گردید که نشان دهنده وجود ورزشکاران مستعد آسیب در تیم های ورزشی مختلف بود (0/05>p).
    نتیجه گیری
    از یافته های این تحقیق می توان نتیجه گیری کرد که ورزشکاران حرفه ای به طور کلی نمرات خوبی داشتند اما همچنان نقص های حرکتی زیادی در ارزیابی های الگوهای حرکات عملکردی و تعادل وجود دارد که ورزشکاران را مستعد آسیب می کنند. لذا به مربیان تیم ها و باشگاه های ورزشی توصیه می گردد که به طور مداوم از آزمون های پیش بین آسیب مانند آزمون های ارزیابی های الگوهای حرکات عملکردی و تعادل به منظور ارزیابی و غربالگری ورزشکاران خود استفاده کنند.
    کلیدواژگان: نقص های حرکتی، پیشگیری از آسیب، فیوشنتیکس، کنترل پاسچر، تعادل پویا
  • سمیه رضایی، سیدکاظم موسوی ساداتی*، عبدالرسول دانشجو صفحات 22-36
    هدف
    سندرم متقاطع تحتانی (Lower Cross Syndrome; LCS) بیشترین فراوانی را بین زنان دارد، به همین منظور مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر هشت هفته تمرینات اصلاحی بر تیلت قدامی لگن، لوردوز کمری و الگوهای حرکتی زنان مبتلا به سندرم متقاطع تحتانی انجام شد.
    روش بررسی
    جهت انجام این مطالعه 30 زن میانسال (30-20 سال) مبتلا به LCS به صورت هدفدار انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه تمرینات (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. ابتدا در مورد تمرینات و همچنین آزمون های مطالعه حاضر به افراد توضیح داده شد. از آزمون های غربالگری حرکتی عملکردی (Functional Movement Screen; FMS) و نه آزمون (Nine Test)، تیلت سنج (Palpation Meter; PALM) و خط کش منعطف به ترتیب جهت بررسی الگوهای حرکتی، میزان تیلت لگن (Pelvic Inclination; PI) و لوردوز کمری زنان استفاده شد. آزمودنی های گروه تمرینی به مدت هشت هفته تمرینات اصلاحی را انجام دادند، گروه کنترل نیز به فعالیت روزمره خود پرداختند، تمرینات تحت نظارت متخصص حرکات اصلاحی انجام شد. پس از اتمام دوره، از همه آزمودنی ها در تمامی متغیرهای پژوهش همانند پیش آزمون، ارزیابی مجدد به عمل آمد. همه ی افراد با داشتن کارت مختص به تجویز واکسن کرونا در این مطالعه شرکت کردند. جهت بررسی تفاوت بین گروهی و درون گروهی به ترتیب از آزمون کوواریانس (Covariance) و تی وابسته (Paired T-test) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد، سطح معنی داری در مطالعه حاضر کمتر از 0/05 می باشد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان دهنده اثر اعمال برنامه تمرینی اصلاحی بر کاهش میزان تیلت لگن (0/01≥p، میانگین پیش آزمون: 1/50 ± 15/46، میانگین پس آزمون: 1/59 ± 7/86)، میزان لوردوز کمری (0/01≥p، میانگین پیش آزمون: 4/79 ± 56/40، میانگین پس آزمون: 1/49 ± 42/33)، آزمون های غربالگری FMS (p<0/01، میانگین پیش آزمون: 1/53 ± 13/06، میانگین پس آزمون: 1/26 ± 18/20) و نه تست (0/01≥p، میانگین پیش آزمون: 1/97 ± 17/07، میانگین پس آزمون: 2/43 ± 22/26) بوده است.
    نتیجه گیری
    به صورت کلی نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده تاثیر تمرینات منتخب اصلاحی بر کاهش میزان زوایای تیلت لگن و لوردوز کمری و بهبود نتایج آزمون های غربالگری عملکردی در زنان مبتلا به LCS بوده است. بر این اساس استفاده از برنامه تمرینی اصلاحی کششی - مقاومتی در جهت کاهش میزان زوایای تیلت لگن و لوردوز و به صورت کلی پیشگیری از کمردرد در آینده پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تیلت لگن، لوردوز، ‏FMS، نه‎ ‎تست، سندرم متقاطع تحتانی، زنان
  • اکبر همتی، زهرا صلاح زاده، پروین سربخش، حکیمه آدی گوزلی، کتایون قربانعلی پور، ماندانا رضایی* صفحات 37-51
    هدف

    راستای ستون فقرات می تواند بر بارگذاری سگمان های مختلف ستون فقرات موثر باشد. وضعیت سر رو به جلو تغییر در راستای سر نسبت به تنه در بروز درد و ناتوانی در ستون فقرات موثر است. هدف از این مطالعه بررسی تکرارپذیری آزمون های استقامتی عضلات گردن و تنه در افراد با و بدون وضعیت سر رو به جلو و بررسی تاثیر جنسیت بر استقامت عضلات گردن و تنه در افراد با در نظر گرفتن وضعیت سر رو به جلو بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی تعداد 67 نفر از دانشجویان شامل 40 مرد(میانگین سن 1/5±23سال، میانگین قد 16±173/6 سانتی متر و میانگین وزن 8/69±69/13 کیلوگرم) و 27 زن (با میانگین سن 3/51±23/29 سال، میانگین قد 5/29±162/60 سانتی متر و میانگین وزن 7/04±59/45 کیلوگرم) به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. زاویه کرانیوورتبرال (Craniovertebral Angle) از طریق فتوگرافی جهت تعیین افراد با زاویه سر رو به جلو اندازه گیری شد. سپس استقامت عضلات تنه و گردن شامل فلکسورها (Flexors) و اکستانسور (Extensors) عمقی گردن، عضله عرضی شکم، فلکسورها، اکستانسورها و فلکسورهای جانبی تنه در دو گروه از افراد با و بدون وضعیت سر رو به جلو به صورت آزمون- بازآزمون و با فاصله یک هفته مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    ضرایب تکرارپذیری تمامی آزمون ها به میزان 0/99-0/93 بدست آمد. تاثیر متقابل وجود وضعیت سر رو به جلو و جنسیت در متغیر استقامت عضلات اکستانسور تنه از طریق "آزمون بلند کردن ایزومتریک و مستقیم هر دو اندام تحتانی در وضعیت دمر" معنادار بود(0/05>P) . به این معنا که استقامت این گروه عضلانی در مردان با وضعیت سر رو به جلو کمتر بود(0/05>P، میزان اختلاف: 20/28) ولی در زنان تفاوتی مشاهده نشد (0/05<P). اثر وضعیت سر در مورد آزمون سورنسن (Sorenson) نشان داد افراد با وضعیت سر رو به جلو نمره کمتری در این آزمون نسبت به افراد بدون وضعیت سر رو به جلو کسب کرد ند(0/05>P). نمرات تمامی آزمون های استقامتی گردن و تنه به طور کلی در مردان بیشتر از زنان بود (0/05>P،اختلاف: 9/37- 176/68).

    نتیجه گیری

    جنسیت یک عامل تاثیر گذار در صورت وجود وضعیت سر رو به جلو بر استقامت عضلات تنه است. در بررسی عوارض ناشی از وضعیت سر رو به جلو، توصیه می شود عملکرد کلی ساختار ستون فقرات مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پاسچر، گردن، تنه، استقامت، جنسیت
  • روژان کاوه، پریسا صداقتی* صفحات 52-67
    هدف
    ثبات ناحیه مرکزی پیش نیازی مهم برای انجام مهارت های ورزشی و فعالیت های روزمره مانند راه رفتن، بالا رفتن از پله و تعادل است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر و ماندگاری 6 هفته تمرینات ثبات مرکزی بر تعادل و عملکرد کمری- لگنی زنان دارای ضعف عضلات ناحیه مرکزی بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. تعداد 30 زن فعال شهرستان مهاباد به صورت هدفمند و در دسترس از بین جامعه آماری انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری کنترل و تجربی تقسیم شدند. برای ارزیابی تعادل ایستا، تعادل پویا، عملکرد کمری-لگنی و استقامت عضلات تنه به ترتیب از آزمون های لک لک (Stork)، تعادل وای (Y Balance; Y)، پایین آمدن از پله رو به جلو  (Forward Step-Down; FSD)و مک گیل (McGill) استفاده شد. پس از انجام پیش آزمون، گروه تجربی تمرینات را به مدت 6 هفته و سه جلسه در هفته اجرا کردند و گروه کنترل فعالیت های روزانه خود را ادامه دادند. سپس هر دو گروه در پس آزمون شرکت کردند و یک ماه بعد از تمرینات، از متغیرهای پژوهش پیگیری به عمل آمد. برای مقایسه داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد. 
    یافته ها
    نتایج در گروه تمرینی نشان داد که تمرینات ثبات مرکزی بر متغیرهای تعادل ایستا (0/001=p؛ 1/31=λ)، تعادل پویا (001/0=p؛ 1/08=λ)، عملکرد کمری-لگنی (0/001=p؛ 1/57=λ) و استقامت تنه (0/001=p؛ 4/77=λ) تاثیر معنی داری داشت. اما اثرات تمرین پس از یک ماه بی تمرینی تنها در متغیر عملکرد کمری-لگنی ماندگار بود (0/73=p؛ 0/35=λ). همچنین نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی در پس آزمون نشان داد که بین دو گروه در تمام متغیرهای بررسی شده تفاوت معنی داری وجود دارد و گروه تجربی عملکرد بهتری داشته است (0/05>p). در مرحله پیگیری بین دو گروه تنها در متغیرهای عملکرد کمری-لگنی (0/001=p) و استقامت تنه (0/001=p) تفاوت وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از مطالعه،  تمرینات ثبات مرکزی باعث بهبود تعادل ایستا و پویا، عملکرد کمری-لگنی و استقامت تنه زنان میانسال شد. بنابراین به مربیان و درمانگران توصیه می شود از تمرینات ثبات مرکزی به عنوان پروتکل تمرینی موثر در برنامه های خود استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ثبات مرکزی، تعادل، عملکرد کمری- لگنی، استقامت تنه، زنان فعال
  • علی نجاریان کاخکی، سید علیرضا حسینی کاخک*، رامبد خواجه ای، فروه وکیلیان صفحات 68-79
    هدف
    تمرین راه رفتن به عقب در مقایسه با راه رفتن به جلو در ترکیب با تمرین مقاومتی و اثر تداخلی آنها کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. لذا هدف تحقیق حاضر مقایسه اثر سه برنامه تمرین مقاومتی، ترکیبی راه رفتن به جلو و راه رفتن به عقب بر عملکرد جسمانی و قلبی در مردان میان سال بود.
    روش بررسی
    در یک طرح تحقیق نیمه تجربی، 48 مرد میان سال (میانگین سنی 4.3 ± 56.5 سال، میانگین وزنی 4.9 ± 79.4 کیلوگرم و میانگین شاخص توده بدنی 2.9 ± 27 کیلوگرم بر مجذور قد) به مطالعه دعوت و به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند: گروه 1) تمرین مقاومتی (8 نفر)، گروه 2) تمرین مقاومتی هوازی راه رفتن/ دویدن رو به جلو (10 نفر)، گروه 3) تمرین مقاومتی- هوازی راه رفتن/ دویدن رو به عقب (11 نفر) و گروه 4) کنترل (9 نفر). تمرینات به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته انجام شد. چهل و هشت ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، اکوکاردیوگرافی به منظور ارزیابی عملکرد قلبی (; LVEDD, Tricuspid Annular Plane Systolic Excursion; TAPSE, End Systolic Volume; ESV, Ejection Fraction; EF, Resting Heart Rtae; RHR) و آزمون قدرت عضلانی و ظرفیت هوازی صورت گرفت. داده ها توسط روش آماری آنالیزواریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معنی داری p<0.05 با استفاده از توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاکی از آن بود که علی رغم بهبود ظرفیت هوازی (در گروه یک، دو، سه و چهار به ترتیب: 6.1، 8.4، 7.5 و 1.3 درصد) و قدرت عضلانی (در گروه یک، دو، سه و چهار به ترتیب 5.5، 2.1، 3.8 و 1.1- کیلوگرم) (P<0.05)، در هیچ یک از متغیرهای عملکرد قلبی تفاوتی بین و درون گروه ها وجود نداشت. به عبارتی تمرینات ورزشی تاثیر معنی داری بر متغیرهای عملکردی قلبی نداشت (P>0.05).
    نتیجه گیری
    در مردان میان سال سالم، هشت هفته تمرینات ترکیبی مقاومتی هوازی صرف نظر از نوع تمرین هوازی (راه رفتن رو به جلو یا راه رفتن رو به عقب) هر چند باعث بهبود عملکرد جسمانی می شود، اما اثری بر عملکرد قلبی ندارد. احتمالا مدت یا شدت تمرینات برای اثرگذاری بر این متغیرها کافی نبوده است که در تحقیقات آینده می تواند مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تمرینات ترکیبی، عملکرد قلبی، راه رفتن به عقب، مردان میان سال
  • محسن محمدی مومن*، محمد حسین علیزاده، سید علی اکبر هاشمی جواهری، سید عباس فرجاد پزشک صفحات 81-92
    هدف
    کمردرد یکی از شایع ترین اختلالاتی است که توانایی عملکردی افراد را در فعالیت های روزمره زندگی و محل کار و همچنین سلامت عمومی و کیفیت زندگی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر هشت هفته تمرین راه رفتن در آب روی کینماتیک و هماهنگی لگن تنه حین راه رفتن در افراد مبتلا به کمردرد مزمن است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی با طرح تحقیق  پیش آزمون- پس آزمون، 50 آزمودنی مرد دارای کمردرد مزمن با توجه به وزن و شاخص سنجش درد (VAS Visual Analog Scale;) در دو گروه کنترل (25 نفر) و تجربی (25 نفر) تقسیم بندی شدند به طوری که تفاوت معناداری بین وزن و درد دوگروه وجود نداشته باشد. آزمودنی های گروه کنترل دارای میانگین ± انحراف معیار قد 6/8±170/62، وزن 6/36± 81 و سن5/92± 44/75 و آزمودنی های گروه تمرین دارای میانگین ± انحراف معیار قد 7/62±167/16، وزن 8/01± 78/33 و سن 5/32± 43/66 بودند. برای اندازه گیری متغیرهای کینماتیکی لگن و تنه حین راه رفتن از سیستم موشن کپچر سه بعدی نوراکسون  (Inertial measurement unit Noraxon)  استفاده شد. اطلاعات زاویه ای مفصل لگن و تنه استخراج و پس از پردازش متغیرهای دامنه حرکتی، هماهنگی با شاخص فاز نسبی پیوسته و تغییرپذیری هماهنگی مورد محاسبه قرار گرفتند. سپس آزمودنی ها هشت هفته تمرین راه رفتن در آب را سه روز در هفته (جلسه ای 30دقیقه) اجرا کردند. برای آنالیز آماری از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد (0/05≥p).
    یافته ها
    تمرین در آب به صورت درون و بین گروهی موجب کاهش دامنه حرکتی تنه شد (0/001=p). تمرین در آب شاخص فاز نسبی پیوسته (هماهنگی) بین تنه و لگن را افزایش داد که نشان از هماهنگی بیشتر بین تنه و لگن حین راه رفتن است (0/001=p). میزان تغییرپذیری هماهنگی به دنبال تمرین در آب به صورت درون و بین گروهی به طور معنی داری کاهش یافت (0/001=p).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه به نظر می رسد انجام هشت هفته تمرین راه رفتن در آب با سرعت های مختلف به دلیل ویژگی های تمرین در آب نظیر شناوری و مقاومت جریان می تواند هماهنگی لگن و تنه در راه رفتن را افزایش دهد که این بهبود هماهنگی به کاهش دامنه حرکتی تنه مربوط می شود. از سویی نتایج این مطالعه به ثبات در هماهنگی بیشتر راه رفتن بیماران مبتلا به کمردرد پس از اجرای تمرین اشاره داشتند که نشان دهنده نزدیک شدن الگوی راه رفتن در تکرارهای زیاد به راه رفتن عادی است.
    کلیدواژگان: تمرین راه رفتن در آب، راه رفتن، هماهنگی تنه-لگن، تغییرپذیری در هماهنگی
  • مرضیه معراجی، مرتضی طالبی دلویی، حامد تابش، محبوبه تشکری کاسب، سمیه فضائلی، هاییده آتشی، فاطمه عامری* صفحات 92-106
    هدف

    ارزیابی شدت تروما یک مقیاس کمی قابل اندازه گیری می باشد. از چندین سال پیش، مقیاس های مختلفی برای تعیین شدت تروما در بیماران ترومایی به کار گرفته شده است. بررسی و پیش بینی سریع شدت تروما، تعیین پیش آگهی میزان مرگ و میر و بقای احتمالی موجب ارایه درمان بهنگام و بهتر می گردد. لذا این مطالعه با هدف مروری بر مطالعات انجام شده در ارتباط با مقایسه  سیستم های مختلف نمره دهی جهت پیش بینی مرگ و میر تروما در ایران انجام گردید.

    روش بررسی

    در مطالعه حاضر از دستورالعمل پریزما؛ موارد ترجیحی در گزارش مقالات مروری منظم و فراتحلیل ها به منظور بررسی مطالعات استفاده شد. برای این منظور، پایگاه های اطلاعاتی PubMed Scopus,، مگیران و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی برای بازیابی مقالات انگلیسی و فارسی مورد جستجو قرارگرفتند. جستجوها بدون محدودیت زمانی و تا21 فوریه 2023 انجام شدند. مطالعات منتشر شده که به مقایسه بین سیستم های نمره دهی جهت بررسی شدت تروما انجام شده بودند، به مطالعه وارد و ویژگی های آن ها مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق روش تحلیل محتوا انجام شد.

    یافته ها

    تعداد 663 مطالعه بازیابی شدند که پس از حذف موارد تکراری و نامرتبط بر اساس ارزیابی عنوان، چکیده و متن کامل در نهایت 32 مطالعه وارد مرور شدند. در 15/62 درصد مطالعات انجام شده شاخص نمره دهی شدت آسیب و تروما جهت ارزیابی شدت تروما پیشنهاد گردیده است. سیستم های نمره دهی آپاچی (9/37)، مقیاس کمای گلاسکو (9/37)، امتیاز شدت آسیب (6/25) درصد .

    نتیجه گیری

    طبق بررسی حاضر شاخص (Trauma and Injury Severity Score;TRISS) نمره دهی شدت آسیب و تروما جهت استفاده در ایران پیشنهاد می گردد. استفاده از این معیارکمی، می تواند در پیش بینی مرگ و میر و ارزیابی برنامه های ارایه شده جهت کیفیت خدمات مورد استفاده قرارگیرد. جهت جلوگیری از هرگونه خطای احتمالی بهتر است شاخص های دیگری همچون  امتیاز شدت آسیب و (MGAP;Mechanism, Glasgow Coma Scale, Age and Arterial Pressure) به همراه این شاخص محاسبه گردد.

    کلیدواژگان: روما، شدت آسیب تروما، ایران‏
  • عارف طیبی*، محمد حسین علیزاده، حمید رجبی، شهناز شهربانیان صفحات 107-120
    هدف

    تمرین ورزشکاران می تواند به وسیله بار تمرین کمی سازی شود. در سال های اخیر مفهوم بار تمرین مورد توجه بیشتری قرار گرفته است و این مهم به این دلیل است که ضرورت تحت نظر گرفتن ورزشکار در راستای سازگاری های مورد نیاز ورزش مورد نظر از اهمیت بالایی برخوردار است و همچنین مطالعات رابطه بین بار تمرین و ریسک آسیب دیدگی و بیش تمرینی را  مورد تاکید قرار داده اند. هدف از مطالعه حاضر پاسخ به این سوال است که آیا می توان با کنترل بار تمرین از آسیب دیدگی پیشگیری کرد؟

    روش بررسی

    جستجوی مقالات در سایت های تخصصی Pubmed Medline, Google scholar   و Science direct   و کلمات کلیدی بار (Load)، بار تمرین (Workload)، و ترکیب  کلمات، پیشگیری و آسیب (Injury&Prediction)،  بار و آسیب (Load & Injury)   بین سال های 2016 تا 2022 بود. تنها مطالعاتی که تجربی و نیمه تجربی بودند مورد برسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تعداد 25 مقاله براساس معیارهای ورود به مطالعه  از بین 507 مقاله انتخاب شدند. مجموعا مطالعات 2045 آزمودنی را مورد بررسی قرار داده اند. این مطالعات به بررسی رابطه بار تمرین و مسابقه و آسیب های ورزشکاران پرداخته بودند. اکثر مطالعه های بررسی شده  معیار (Acute Chronic Workload; ACWR) معیار مهمی در سنجش بار تمرینی  معرفی نمودند و رابطه آن را به عنوان یک ریسک فاکتور آسیب دیدگی گزارش کرده اند. نتایج مطالعه های بررسی شده نشان می دهد که معیار ACWR  معیار مهمی در سنجش بار تمرینی  است و این معیار  به عنوان یک ریسک فاکتور آسیب دیدگی معرفی می شود.   

    نتیجه گیری

    به طور خلاصه در مطالعه حاضر نتایج به صورت برجسته عبارت اند از  : 1- بار تمرینی با احتمال بروز آسیب در ورزشکاران در ارتباط است ولی در مورد چگونگی دقیق این ارتباط، همچنان  در محافل علمی بحث وجود دارد.2- بهترین راه اندازه گیری بار تمرین، اندازه گیری بار درونی و بیرونی به صورت توامان است 3- الگوی تاثیرگذاری بار تمرین بر احتمال بروز آسیب در ورزشکاران در ورزش های انفرادی و تیمی متفاوت است. 4- برای در نظر گرفتن اصل تفاوت های فردی در احتمال بروز آسیب استفاده از معیار هایی که بتواند بار درونی هر ورزشکار به صورت جداگانه گزارش کند، ضروری است.

    کلیدواژگان: آسیب، پیشگیری از آسیب، بار تمرینی. بار درونی، بار بیرونی ‏
|
  • S Bagherian Dehkordi * Pages 7-21
    Purpose
    Functional movements and balance are necessary requirements in many sports. However, there is little information about defects in functional movements and balance in professional athletes in different sports. The purpose of this study was to screen the functional movement patterns and balance in professional athletes with the aim of preventing sports injuries.
    Methods
    This was a cross-sectional causal-comparative study. Among the active sports in Chaharmahal and Bakhtiari province, nine sports, including wrestling, basketball, wushu, badminton, judo, rock climbing, taekwondo, football, and volleyball (n=20 athletes in each sport), were randomly selected, and the professional athletes according to the inclusion and exclusion criteria were evaluated. In order to evaluate movement defects, three functional patterns, including the overhead squat, overhead squat with heel lift, and single leg squat, were used based on the Fusionetics scoring system. Balance was also evaluated using the Y balance test. Kruskal-Wallis and Wilcoxon tests were used to compare the scores of different sports fields in the evaluation of functional movement patterns and balance (p<0.05).
    Results
    The results showed that professional athletes in different sports showed good performance in squat and balance functional tests (75-100%), and in general, the risk of injuries in athletes was low. Nevertheless, significant differences were observed in the scores of functional tests and dynamic posture control in some sports fields, which indicated the presence of injury-prone athletes in different sports teams (p<0.05).
    Conclusion
    From the findings of this research, it can be concluded that professional athletes had good scores in general, but they may have defects in functional movement pattern and balance, which make athletes prone to injury. Therefore, it is recommended that the trainers of sports teams and clubs continuously use injury prediction tests such as functional movement patterns and dynamic posture control in order to evaluate and screen their athletes.
    Keywords: ‎ Movement dysfunctions, Injury Prevention, Fusionetics, Postural control, Dynamic balance.‎
  • S Rezaei, S.K Mousavi Sadati *, A.S Daneshjoo Pages 22-36
    Purpose
    The purpose of this study was to determine the effect of eight weeks of corrective exercises on anterior pelvic tilt, lumbar lordosis and movement patterns of women with lower cross syndrome.
    Methods
    30 middle-aged women (20-30 years old) suffering Lower Cross Syndrome were purposefully selected and randomly divided into two groups of exercises (15 subjects) and control (15 subjects). First, the exercises and tests of the present study were explained to the subjects. Functional Movement Screen (FMS), Nine Test, Palpation Meter (PALM) and flexible ruler respectively to check movement patterns, Pelvic Inclination and women's lumbar lordosis were used. The subjects of the training group performed corrective exercises for eight weeks, the control group also did their daily activities, and the exercises were performed under the supervision of a corrective movements specialist. After the completion of the course, all the subjects were re-evaluated in all research variables as in the pre-test. All subjects who participated in this study had a special card for prescribing Corona vaccine. To check the difference between groups and within groups, Covariance and paired t-tests were used via SPSS26 software. The significance level in the present study is less than 0.05.
    Results
    The results of the present study show the effect of the corrective exercise program on reducing pelvic tilt (p≤0.001, Pre-test mean: 15.46 ± 1.50, post-test mean: 7.86 ± 1.59), lumbar lordosis (p≤0.001, Pre-test mean: 56.40 ± 4.79, post-test mean: 42.33 ± 1.49), FMS screening test (p≤0.001, Pre-test mean: 13.06 ± 1.53, post-test mean: 18.20 ± 1.26), and Nine test (p≤0.001, Pre-test mean: 17.07 ± 1.97, post-test mean: 22.26 ± 2.43).
    Conclusion
    In general, the results of the present study show the effect of selected corrective exercises on reducing the pelvic tilt angle and lumbar lordosis and improving the results of functional screening tests in women with the lower cross syndrome. Based on this, it is recommended to use tensile-resistance corrective training program to reduce the amount of pelvic tilt angle and lordosis and generally prevent back pain in the future.
    Keywords: Pelvic tilt, Lordosis, Lower cross syndrome, FMS, NINE test, Women‎
  • A Hammati, Z Salahzadeh, P Sarbakhsh, H Adigozali, K Qorbanalipour, M Rezaei * Pages 37-51
    Purpose

    The alignment of the spine can alter the loading of spinal cord segments at different parts. Forward head posture by altering the position of the neck in relation to the body is effective in producing pain and disability in the spinal cord. The purpose of this study was to explore the reliability analysis of the neck and trunk endurance tests in peoples with and without forward head posture and also to evaluate the effect of gender and forward head posture on neck and trunk muscle endurance.

    Methods

    In this descriptive-analytic study, 67 students, including 40 males (mean age 23±1.5 years, mean height 173.6±16 cm, mean weight 69.13±8.69 kg) and 27 females (mean age 23.29±3.31 years, mean height 162.65±5.29 cm and mean weight 59.45±7.04 kg) were randomly assigned to the study and divided into two groups of with and without forward head posture based on craniovertebral angle measured through photography. Deep neck flexor and extension, transverse abdominis, flexors, extensors, and lateral flexor trunk muscles' endurance were assessed in females and males in a test-retest reliability design with one-week interval.

    Results

    Neck and trunk endurance test were obtained excellent reliability (0.93-0.99). The interaction between forward head posture and gender was significant for the double prone straight leg raise endurance test (P<0.05). It means that the endurance of lower trunk extensor muscles were lower in males with forward head posture (P<0.05; difference=20.28), but no difference was observed in females (P>0.05). The effect of forward head posture was also significant in the Sorenson endurance test (P<0.05). The neck and trunk muscles endurance generally and significantly were lower in females compared to males (P<0.05; difference=9.37-176.68).

    Conclusion

    Gender is an important factor in the presence of forward head posture affecting trunk muscle endurance. In examining the complications of forward head posture, it is advisable to pay attention to the function of the whole spinal cord.

    Keywords: Posture, Neck, Trunk, Endurance, Gender
  • R Kaveh, P Sedaghati * Pages 52-67
    Purpose
    Core Stability is an important prerequisite to perform sports skills and all activities such as walking, climbing stairs and balance. Therefore, the aim of this study was the effect and durability of six weeks core stability exercises on balance and lumbo-pelvic function in women with core muscles weakness. 
    Methods
    This study was semi-experimental with a pre-test, post-test and follow-up design. A number of 30 active women of Mahabad city were selected purposive and available from the statistical population and were randomly divided into two groups of 15 subjects, control and experimental. To evaluate static balance, dynamic balance, lumbo-pelvic function and endurance of trunk muscles, respectively Stork, Y Balance, FSD) Forward Step-Down and McGill tests are used. After the pre-test, the experimental group performed the exercises for 6 weeks and three sessions per week, and the control group continued their daily activities. Then, both groups participated in the post-test, and one month after the exercises, variables of study were followed up. Repeated measured ANOVA at a significance level of 0.05 was used to compare the data.
    Results
    The results in the training group showed that core stability exercises had a significant effect on the variables of static balance (p=0.001), dynamic balance (p=0.001), lumbo-pelvic function (p=0.001) and trunk endurance (p=0.001). However, the effects of training after one month without training were durable only for the variable of lumbo-pelvic function (p=0.73). The results of the Bonferroni post hoc test in the post-test also showed that there was a significant difference between the two groups in all the variables studied and that the training group performed better (p < 0.05). In the follow-up phase, there was a difference between the two groups only in the variables of lumbo-pelvic function (p=0.001) and trunk endurance (p=0.001).
    Conclusions
    According to the results of the study, core stability exercises improved static and dynamic balance, lumbar-pelvic function and trunk endurance of middle-aged women. Therefore, trainers and therapists are suggested to use core stability exercises as an effective training protocol in their programs.
    Keywords: Core Stability, Balance, Lumbo-pelvic function, Endurance of trunk, Active women
  • A Najjarian Kakhki, S.A.R Hosseini Kakhak *, R Khajeei, F Vakilian Pages 68-79
    Purpose
    Backward walking compared to forward walking in combination with resistance training and their interference effect have been less studied. So, the purpose of this study was to compare the effect of three resistances, concurrent forward walking, and backward walking training on the physical and cardiac function in middle-aged men.
    Methods
    In a semi-experimental study design, 48 middle-aged (mean age 56.5±4.3 years, mean weight 79.4 ±4.9 kg and mean body mass index 27 ±2.9 kg/m2) were recruited and randomly assigned into four groups: Group 1) resistance training (n=8), Group 2) resistance–aerobic training forward walking/running (n=10), Group 3) resistance–aerobic training backward walking/running (n=11), and Group 4) control (n=9). The training was performed for eight weeks, three sessions per week. 48-h after the last exercise training, echocardiography (TAPSE, LVEDD, ESV, EF, and RHR), muscle strength, and aerobic capacity were performed. An analysis of variance with repeated measures test was used to analyze the data (p<0.05).
    Results
    The results showed that despite improvement in aerobic capacity (Group1.2,3 and 4, 6.1, 8.4, 7.5, and 1.3 percent respectively) and muscle strength (Group1.2,3 and 4, 5.5, 2.15, 3.8, and -1.1 kg respectively) there was no significant difference between or within groups in any cardiac performance variables (P>0.05). However, the training improved some physical performance.
    Conclusion
    In middle-aged men, eight weeks of combined training regardless of aerobic type (forward or backward walking or running), although it improves aerobic capacity and muscle strength, has no significant effect on cardiac performance. Perhaps the duration or intensity of the training was not enough to affect these variables, which could be considered in future studies
    Keywords: Concurrent Training, Cardiac performance, Backward walking, Middle age men
  • M Mohammadi Momen *, M.H Alizadeh, S.A.A Hashemijavaheri, A Farjad Pezeshk Pages 81-92
    Purpose
    Low Back pain is one of the most common disorders that affect people's functional ability in daily life and workplace activities, as well as their general health and quality of life This study aims to investigate the effect of eight weeks of water walking training on kinematics and trunk-pelvic coordination during walking in people with chronic back pain.
    Methods
    In this semi-experimental with pre-post test research design, 50 subjects with chronic back pain were divided into two control (25 subjects) and experimental groups (25 subjects) based on their weight and VAS pain index, so there are no any significant differences between weight and pain. The Mean±SD of height, weight and age in the control group were 170.62±6.8, 81±6.63 and 44.74±5.92, and in the experimental group were 167.16±7.62, 78.32±8.01 and 43.66±5.32 respectively. Noraxon IMU system was used to measure the pelvis and trunk kinematic variables during walking. After that, the angular information of the pelvis and trunk was extracted and after processing the range of motion variables, coordination with continuous relative phase index and variability of coordination were calculated. After the pre-test, the subjects were exposed to eight weeks of water walking training with a frequency of three days a week, and after the training, the pelvic trunk kinematic test was taken. The control group continued their daily activities after the pre-test. For statistical analysis, the repeated measure ANOVA was used for comparison (P≤0.05).
    Results
    The results of this study showed that training in water within and between groups reduces the range of motion of the trunk (P=0.001). On the other hand, the results of this study showed that training in water increases the coordination between the trunk and pelvis, which indicates greater coordination between the trunk and pelvis during walking (P=0.001). Also, the results showed that the variability of coordination after training in water decreases significantly within and between groups (P=0.001).
    Conclusion
    The results of this study showed that performing six weeks of water walking training at different speeds due to the features of water training such as buoyancy and flow resistance reduces the range of motion of the trunk, and this decrease in range of motion balances the movement of the trunk concerning the pelvis, and the coordination between these two segments is increased. On the other hand, the results of this study pointed to the greater stability of walking of patients with back pain after performing the exercise, which indicates that the walking pattern in high repetitions is closer to normal walking.
    Keywords: Aquatic training, Gait, Thorax-Pelvic Coordination, Kinematic
  • M Meraji, M Talebi Daluee, H Tabesh, M Tashakori Kaseb, S Fazaeli, H Atashi, F Ameri * Pages 92-106
    Purpose

    Assessing the severity of trauma is a quantifiable measure. For several years, various scales have been used to assess the severity of trauma in patients. Evaluation and early prediction of trauma severity, prognosis of mortality and probable survival will provide timely and better treatment. Therefore, we have reviewed the studies about different scoring systems to predict trauma mortality in Iran.

    Methods

    In this study, PRISMA guidelines were used to review the studies. For this purpose, PubMed, Scopus, Magiran, and SID databases were searched to retrieve English and Persian published studies. Searches were conducted without a time limit until February 21, 2023. The studies published that were conducted to compare scoring systems, were included in the study and their characteristics were examined. Data analysis was performed through the content analysis method.

    Results

    A total of 663 studies were retrieved, after removing duplicates and unrelated ones based on the evaluation of the title, abstract and full text. Finally, 32 studies were included in the review. In 15.62% of the studies, the Trauma Injury Severity Score index has been suggested to evaluate the severity of trauma. Other suggested scoring systems are Acute Physiology and Chronic Health Evaluation (9.37), Glasgow coma scale (9.37), injury severity score (6.25).

    Conclusion

    According to studies in this study, application of the Trauma Injury Severity Score index is recommended in Iran. This quantitative measure can be used in predicting mortality and assessing plans for service quality. In order to avoid any possible errors, it is better to calculate other indices such as ISS and MGAP together with this index.

    Keywords: Trauma, Trauma Injury Severity, Iran‎
  • A Tayebi *, M.H Alizadeh, H Rajabi, Sh Shahrbanian Pages 107-120
    Purpose

    Training of athletes can be quantified by training load. In recent years, the concept of training load has received more attention, and this is important because the necessity of monitoring the athlete in line with the required adaptations of the desired sport's needs is of great importance. Therefore, studies considering the relationship between training load and the risk of injury and overtraining are more emphasized. The purpose of the present study is to answer the question of whether it is possible to prevent injuries by controlling the exercise load?

    Methods

    Articles were searched in the PubMed Medline and Science direct and Google scholar  database and keywords injury, exercise load, and combination of words Injury& Prediction and  Load & Injury 2016 and 2022. Only experimental and semi-experimental studies were reviewed.

    Results

    A total of 25 articles were selected among 507 studies based on the inclusion criteria. Most of the reviewed studies introduced the ACWR criterion as an important criterion in measuring training load and reported its relationship as an injury risk factor. These studies investigated the relationship between training and competition load and athletes' injuries. The results of the reviewed studies showed that the ACWR criterion is an important criterion in measuring the training load and this criterion is introduced as an injury risk factor.

    Conclusion

    Results of the present study showed training load is related to the possibility of injury in athletes, but there is still a debate in scientific circles about the exact way of this relationship. Additionally, the best way to measure load training is the measurement of internal and external load together. Results also illustrated that the pattern of impact of training load on the probability of injury in athletes in individual and team sports is different.  In order to consider the principle of individual differences in the probability of injury, it is necessary to use criteria that can report the internal load of each athlete individually.

    Keywords: Injury, Injury Prevention, Training load, Workload