فهرست مطالب

فناوری و دانش پژوهی در تعلیم و تربیت - سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1402)

نشریه فناوری و دانش پژوهی در تعلیم و تربیت
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی محمودی* صفحات 1-12
    هدف پژوهش ارزشیابی یادگیری الکترونیکی مدارس مبتنی بر برنامه شاد و بر اساس مدل ADDIE بود. روش پژوهش توصیفی -پیمایشی و جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان دوره ابتدایی شهر فولاد شهر اصفهان بودند که تعداد آنها بالغ بر 430 نفر بود. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 220 نفر به عنوان نمونه تعیین و با روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه ی محقق ساخته بر اساس مدل طراحی آموزش ADDIE بوده است. پس از تایید روایی پرسشنامه، ضریب پایایی با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ برای عناصر تجزیه و تحلیل، طراحی، تدوین ، اجرا و ارزشیابی در کل 0.813 برآورد شده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات ازآمار توصیفی و استنباطی(آزمون t تک نمونه ای، آزمون t مستقل، آزمون تحلیل واریانس و آزمون توکی) استفاده شد.یافته های پژوهش نشان داده است که میزان مطلوبیت یادگیری الکترونیکی با استفاده از برنامه شاد بر اساس مدل ADDIE کمتر از حد متوسط (2.66 از 5) بوده است. درخصوص میزان توجه برنامه شاد به عناصر طراحی آموزشی نیز : میزان توجه به عنصر تجزیه و تحلیل کمتر از حد متوسط(2.59 از 5)، میزان توجه به عنصر طراحی کمتر از حد متوسط(2.55 از 5)، میزان توجه به عنصر تدوین در حد متوسط (2.97 از 5)، میزان توجه به عنصر اجرا کمتر از حد متوسط (2.61 از 5) و میزان توجه به عنصر ارزشیابی در حد متوسط (2.99 از 5) بوده است. همچنین بین میزان توجه به عناصر تجزیه و تحلیل، طراحی و ارزشیابی بر جسب جنسیت پاسخگویان و بین میزان توجه به عناصر تجزیه و تحلیل و تدوین نیز بر حسب مدرک تحصیلی پاسخگویان تفاوت معناداری مشاهده شده است. اما بین میزان توجه به عناصر طراحی آموزشی بر حسب میزان آشنایی با فناوری اطلاعات تفاوت معناداری مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: مدل مرجع طراحی آموزشی، آموزش الکترونیکی، برنامه شاد
  • فریده سادات سجادی پور، محمد حسن دشتی خویدکی*، فاطمه یاوری، ارغوان نعیمیان صفحات 13-22
    هدف و زمینه

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر فعالیت های ورزشی همراه با موسیقی بر توجه دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر شهرستان یزد انجام شد.

    مواد و روش ها

    به همین منظور40 دختر کم توان ذهنی با بهره هوشی70-50 با نمونه گیری انتخابی از مدرسه استثنایی کوثر شهر یزد انتخاب شدند و بر اساس نمره های پیش آزمون بصورت همگن در چهار گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند.گروه ها شامل موسیقی، ورزش، ورزش همراه با موسیقی و کنترل بودند.آزمودنی ها با استفاده از آزمون توجه مربعات دنباله دار تولوز- پیرون بصورت پیش آزمون و پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. برنامه منتخب به مدت 12 هفته و هفته ای 1 جلسه به صورت 45 دقیقه همراه با موسیقی برای آزمودنی ها در نظر گرفته شده بود. پس از پایان دوره مجددا از هر چهار گروه پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS و تغییرات درون گروهی از تی وابسته و تغییرات برون گروهی به صورت پس آزمون و پیش آزمون از آزمون تحلیل واریانس یک سویه انجام گرفت

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد نمره توجه در بین گروها پیش آزمون غیر معنی دار(634/0 =P)و پس از آزمون معنی دار (0001/0 =P)بود.میانگین تغییرات نمره توجه در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه های ورزش،موسیقی،ورزش+ موسیقی افزایش معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق حاضر بنظر می رسد فعالیت های ورزشی و موسیقی بر بهبود توجه در کودکان کم توان ذهنی تاثیر مثبت داشته است.

    کلیدواژگان: کم توان ذهنی آموزش پذیر، ورزش، موسیقی، توجه
  • علیرضا مطلبی نژاد*، فرزانه فاضلی، الهام نوائی صفحات 23-44
    پیشرفت تکنولوژی باعث ایجاد تغییرات در بسیاری از صنایع شده است که صنعت آموزش نیز از این قاعده مستثنا نیست.از آنجایی که حوزه آموزش متکی بر هوش مصنوعی، کماکان در حال توسعه و پیشرفت است، این مطالعه در عین حال که می تواند به توسعه نظام های آموزشی متکی بر هوش مصنوعی کمک کند؛ به معلمان امکان مشارکت در فرایند طراحی را نیز می دهد. ما در این فراتحلیل، پژوهش های تجربی انجام شده در خصوص نحوه تعامل معلمان با سامانه های مبتنی بر هوش مصنوعی و نحوه مشارکت آن ها در توسعه سامانه های آموزشی مبتنی بر هوش مصنوعی را مورد بررسی قرار دادیم و به تبیین کاستی ها موجود در این حوزه پرداخته ایم. پژوهش ما نشان داد که هوش مصنوعی فرصت های متعددی را برای بهبود برنامه ریزی، پیاده سازی و ارزشیابی تدریس در اختیار معلمان می گذارد و به طور متقابل معلمان نیز نقش های مختلفی را در توسعه فناوری هوش مصنوعی ایفا می کنند. یافته های ما همچنین مبین این امر بود که چالش های متعددی در زمینه به کارگیری هوش مصنوعی در امر تدریس وجود دارد که می توان از آن ها به عنوان راهنمایی برای توسعه این حوزه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، بررسی نظام مند، آموزش و پرورش، توسعه حرفه ای معلمان
  • فاطمه تکلو*، روح الله شریفی، پریسا ترابیان صفحات 45-56

    دلیل اساسی توجه به فناوری های الکترونیکی، تاثیر قابل توجه آن ها بر نظام آموزشی، به ویژه بر فرآیند آموزش و یادگیری است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر استفاده از برنامه روستا استون بر یادگیری واژگان دانش آموزان دختر پایه هفتم انجام شد. برای این منظور 80 شرکت کننده با طرح شبه آزمایشی، و پیش آزمون-پس آزمون به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. بدین ترتیب، گروه کنترل آموزش سنتی و گروه آزمایش آموزش روستا استون را دریافت کردند. این دوره، پنج جلسه به طول انجامید. یافته ها نشان داد که میانگین پیش آزمون هر دو گروه مشابه بود، اما پس آزمون آنها متفاوت بود و گروه آزمایش از گروه کنترل بهتر عمل کرد. با کمک این برنامه، دانش آموزان می توانند فرصت های یادگیری لغات جدید را افزایش دهند. بنابراین به مدیران، معلمان، والدین و دانش آموزان پیشنهاد می گردد که با کمک فناوری های جدید از جمله برنامه های آموزش زبان، یادگیری واژگان جدید را سرعت ببخشند.

    کلیدواژگان: برنامه روستا استون، یادگیری لغات انگلیسی، دانش آموزان
  • مریم پارسائیان*، فاطمه ماندگاری، لعیاسادات موسوی، محمود کمالی صفحات 57-68
    در سالهای اخیر ضرورت نوآوری در عملکرد نظام های آموزشی توجه بسیاری از متخصصان و برنامه ریزان حوزه آموزش را به خود جلب نموده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی معماری دانش منابع انسانی در رابطه بین شایستگی دیجیتالی و عملکرد نوآورانه معلمان مقاطع ابتدایی شهرستان یزد انجام شد. روش پژوهش توصیفی و جامعه آماری شامل معلمان مقاطع ابتدایی شهرستان یزد در نیمسال دوم 1402- 1401 بود که از بین آنها تعداد 230 نفر براساس قاعده 5 برابری سوالات به روش نمونه گیری طبقه ای درصدی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه معماری دانش منابع انسانی ساعدی و همکاران(1398)، پرسشنامه شایستگی دیجیتالی بتین و همکاران(2023) و پرسشنامه عملکرد نوآورانه برگرفته از پرسشنامه های جیمز- جیمز(2008) و پنیادز (2006) استفاده شد. داده های پژوهش در دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و نرم افزار معادلات ساختاری PLS تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین شایستگی دیجیتالی و عملکرد نوآورانه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0> p). همچنین معماری دانش منابع انسانی در رابطه بین شایستگیهای دیجیتالی و عملکرد نوآورانه نقش میانجی ایفا می کند.شایستگی دیجیتال معلمان در مدارس توانمندی آنها را در کسب، ذخیره و نیز انتقال اطلاعات و دانش مورد نیاز افزایش داده و در نهایت باعث نوآوری در عملکرد آموزشی آنها می شود. از این رو پیشنهاد می شود کارگاه های آموزشی در جهت بهبود و تقویت شایستگیهای دیجیتالی معلمان و نیز بکارگیری سیستمهای لازم جهت معماری دانش در مدارس برگزار گردد تا نوآوری در عملکرد آموزشی مدارس ایجاد شود.
    کلیدواژگان: شایستگی دیجیتالی، معماری دانش منابع انسانی، عملکرد نوآورانه
  • محبوبه حسن شاهی* صفحات 69-84
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تجارب زیسته معلمان ابتدایی از آموزش مجازی در شهر شیراز انجام شد. این پژوهش در پارادایم تفسیرگرایی، به شیوه کیفی و با استفاده از روش توصیفی هوسرل و الگوی کلایزی انجام شد. شرکت کنندگان مطالعه شامل25 نفر از معلمان شاغل دوره ابتدایی آموزش وپرورش در ناحیه چهار شیراز بودند. آن ها عضو شبکه آموزشی دانش آموزان (شاد) بودند یا از دیگر پلتفرم های الکترونیکی برای انجام آموزش مجازی، استفاده می کردند. برای انتخاب مشارکت کنندگان در این تحقیق از ملاک نمونه-گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری استفاده شد. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با استفاده از «راهنمای مصاحبه» جمع آوری شدند. اعتبار داده ها با استفاده از تکنیک های تاییدپذیری از طریق بازبینی توسط محققین موضوعی و اعتمادپذیری با توصیف دقیق مراحل مختلف تحقیق و خودبازبینی پژوهشگر تعیین شد . پس از استخراج دوباره مقولات فرعی از متن مصاحبه ها و مقایسه با مقولات استخراج شده توسط محقق، هم سویی تحلیل های محقق و متخصصین موضوعی ایجاد شد. برای تعیین میزان پایایی از آلفای کریپندورف استفاده شد. آلفای کریپندورف جهت حدود 60 یادداشت مصاحبه، ضریب 78/0 را در مورد مضامین نشان داد ؛که نشان از پایایی قابل قبول تحلیل انجام شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش 7 مرحله ای کلایزی انجام شد. از میان مضمون های فرعی استخراج شده، مضمون فراگیر عناصر و مولفه های برون مدرسه-ای حاصل شد. عناصر و مولفه های برون مدرسه ای شامل مضامین -سازمان دهنده ویژگی ها، امکانات و تسهیلات دیجیتالی و غیردیجیتالی و چالش ها و مسایل موجود هنگام انجام آموزش در محیط مجازی بودند. با شناسایی عناصر و مولفه های برون مدرسه ای موثر بر کلاس مجازی، می توان به معلمان در برنامه ریزی برای بهبود ظرفیت و امکانات کلاس مجازی کمک کرد.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، معلمان مقاطع ابتدایی، مولفه های برون سازمانی، آموزش مجازی
|
  • Mahdi Mahmodi * Pages 1-12
    The aim of the research was to evaluate the electronic learning of schools based on the SHAD program and based on the ADDIE model. The method of descriptive-survey research and the statistical population of the research were all elementary school teachers of Folad city, Isfahan city, whose number was more than 430 people. Using Cochran's formula, 220 people were determined as a sample and selected by stratified random method. The tool used was the researcher's questionnaire based on the ADDIE education design model. After confirming the validity of the questionnaire, the reliability coefficient was estimated to be 0.813 using Cronbach's alpha formula for the elements of analysis, design, compilation, implementation and evaluation. Descriptive and inferential statistics (one-sample t-test, independent t-test, analysis of variance and Tukey's test) were used to analyze the data.The findings of the research have shown that the degree of usefulness of e-learning using the happy program based on the ADDIE model was lower than the average (2.66 out of 5). Regarding Shad program's attention to the elements of educational design: the attention to the element of analysis is below the average (2.59 out of 5), the attention to the element of design is below the average (2.55 out of 5), the attention to the element of editing is above average Average (2.97 out of 5), the amount of attention to the implementation element was below the average (2.61 out of 5) and the amount of attention to the evaluation element was average (2.99 out of 5). However, no significant difference has been observed between the level of attention to educational design elements according to the level of familiarity with information technology.
    Keywords: ADDIE Model, E-Learning, Shad program
  • Faride Sadat Sajadipoor, Mohammad Hassan Dashty *, Fatima Yavary, Arghavan Naeimian Pages 13-22
    Purpose and Background

    This study was conducted to investigate the effect of sports activities with music on the attention of educable students with intellectual disabilities in Yazd.

    Materials and Methods

    For this purpose, 40 mentally retarded girls with IQ of 50-70 were selected by selective sampling from Kosar exceptional school in Yazd and based on pre-test scores were homogeneously divided into four experimental and control groups. They included music, exercise, exercise with music, and control. The selected program was for 45 weeks and 1 session per week for 45 minutes with music for the subjects. At the end of the course, post-test was performed again in all four groups. Data were analyzed using SPSS software and intra-group changes of dependent t-test and extra-group changes as post-test and pre-test of one-way analysis of variance.

    Results

    The results of one-way analysis of variance showed that the attention score among the groups before the test was insignificant (P = 0.634) and after the test was significant (P = 0.0001). The mean changes in the attention score in the post-test stage The test was significantly increased compared to the pre-test in the groups of sports, music, sports + music.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it seems that sports and music activities have a positive effect on improving attention in children with mental disabilities.

    Keywords: teachable mental retardation, Sports, music, Attention
  • Alireza Motallebinejad *, Farzaneh Fazeli, Elham Navaii Pages 23-44
    The advancement of technology has caused changes in many industries, and the education industry is no exception. Since the field of education based on artificial intelligence is still developing and progressing, this study, while it can help the development of educational systems based on artificial intelligence; also allows teachers to participate in the design process. In this meta-analysis, we examined the experimental research conducted on how teachers interact with artificial intelligence-based systems and how they participate in developing artificial intelligence-based educational systems, and we explained the shortcomings in this field. Our research showed that artificial intelligence provides teachers with many opportunities to improve teaching planning, implementation, and evaluation, and teachers, in turn, play different roles in the development of artificial intelligence technology. Our findings also showed that there are many challenges in the field of applying artificial intelligence in teaching, which can be used as a guide for developing this field.
    Keywords: Artificial intelligence, Systematic Review, Education, professional development of teachers
  • Fatemeh Takallou *, Rouhollah Sharifi, Parisa Torabian Pages 45-56

    The fundamental reason for paying attention to electronic technologies is their substantial influence on the educational system, notably on the teaching and learning process. This study aims to determine the effect of the Rosetta Stone Application on seventh-grade female students’ vocabulary learning in a foreign language setting. To this aim, 80 participants were divided into two groups experimental and control groups, recruiting a quasi- experimental design, with pretest-posttest designs. Thus, the control group received traditional instruction, while the experimental group received Rosetta Stone instruction. The treatment lasted five sessions. The findings revealed that both groups' pre-test mean were similar but their post-test were different and the experimental group outperformed the control group. With the help of this program, students can increase their opportunities of learning new vocabulary. Therefore, managers, teachers, parents, and students are suggested to speed up the learning of new vocabulary with the help of new technologies, including language teaching applications.

    Keywords: Rosetta Stone application, English vocabulary learning, students
  • Maryam Parsaeian *, Fatemeh Mondegari, Laya Sadat Mousavi, Mahmoud Kamali Pages 57-68
    In recent years, the need for innovation in the functioning of educational systems has attracted the attention of many experts and planners in the field of education. The present study was conducted with the aim of investigating the mediating role of knowledge architecture of human resources in the relationship between digital competence and innovative performance of elementary school teachers in Yazd city. The descriptive research method and the statistical population included elementary school teachers in Yazd city in the second semester of 1402-1401, among whom 230 people were selected based on the rule of 5 times the number of questions using stratified percentage sampling. In order to collect data, Saedi et al.'s knowledge architecture questionnaire (2018), Bettin et al.'s (2023) digital competence questionnaire and innovative performance questionnaire derived from James and James (2008) and Peniads (2006) questionnaires were used. The research data were analyzed at two descriptive and inferential levels using SPSS statistical software and PLS structural equation software. The research findings showed that there is a positive and significant relationship between digital competence and innovative performance (p<0.05). Also, the knowledge architecture of human resources plays a mediating role in the relationship between digital competencies and innovative performance. The obtained results showed that the digital competence of teachers in schools increases their ability to acquire, store and transfer the required information and knowledge and ultimately causes innovation in their educational performance. Therefore, it is suggested that educational workshops be held to improve and strengthen the digital skills of teachers and to use the necessary systems for knowledge architecture in schools in order to create innovation in the educational performance of schools.
    Keywords: digital competence, Human resources knowledge architecture, Innovative Performance
  • Mahbubeh Hasan Shahi * Pages 69-84
    The present study was conducted with the aim of identifying the lived experiences of elementary teachers of virtual education in Shiraz. This research was conducted with the paradigm of interpretivism and qualitative methodology, using Husserl's descriptive method and Colaizzi's method. The population of this study included 25 teachers working in the elementary schools in Shiraz. They were members of the students' educational network (Shad) or used other electronic platforms to conduct virtual education. To select the participants in this research, criterion purposive sampling and theoretical saturation criterion were used. Data was collected through semi-structured interviews that were conducted using an "interview guide". The validity of the data was determined by using confirmability techniques through debriefing by subject experts and the reliability was determined by the transparent description of the research steps and the researcher's reflexivity.After re-extracting the subthemes and comparing them with the subthemes extracted by the researcher, the agreement of the analyses of the researcher and experts was established. Krippendorf's alpha was used to ensure reliability. Krippendorff's alpha for about 60 interview notes showed a coefficient of 0.78 regarding the themes, which indicates the acceptable reliability of the analysis. Data analysis was done using the 7-step Colaizzi's method. Among the extracted sub-themes, an inclusive theme of "out-of-school elements and components" was obtained. The out-of-school elements and components" included the organizing themes, features, digital and non-digital facilities, and challenges and some issues which conducting education in the virtual environment.By identifying out-of-school elements and components affecting the virtual classroom, teachers can be helped in planning to improve the capacity and facilities of the virtual classroom.
    Keywords: Lived Experience, Elementary school teachers, out-of-organization components, Virtual Education