فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 59، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا فاضلی، عباس راد*، مریم خادمی، حسن فارسیجانی صفحات 3439-3454
    ناوگان حمل و نقل هوایی، یکی از مهمترین و استراتژیک ترین ارکان حمل و نقلی کشور به حساب می آید که متاسفانه طی سالهای گذشته بصورت جدی مورد توجه دولت قرار نگرفته است. همچنین طی دهه گذشته به دلیل تحریم های ظالمانه کشورهای اروپایی و آمریکا، تامین و پشتیبانی از ناوگان هوایی کشور دچار نقصان و بحران گردیده است. این پشتیبانی ها باید در راستای تامین نیازمندی های ناوگان حمل و نقلی هوایی کشور متمرکز گردد و زیرساخت های موجود در این حوزه توسعه یابد. در این پژوهش، محقق سعی بر آن دارد تا با بررسی و تحلیل محیط داخلی و خارجی و عوامل موثر بر توسعه این صنعت، راهبردهایی را پیشنهاد دهد تا بتوان نقشه راهی جهت توسعه و بهبود این صنایع ارایه نماید. این مهم می بایست از طریق مدلسازی و ساختار دهی به این راهبردها محقق گردد که در این پژوهش با بهره گیری از روش دیمتل طرح ریزی شده و با بررسی همه جانبه راهبردها از بعد اثر پذیری و اثرگذاری بر یکدیگر ارزیابی گردیده است. لازم به ذکر است که روش تحقیق در این پژوهش از نوع کیفی بوده و بصورت میدانی جمع آوری و جمع بندی اطلاعات، انجام پذیرفته است. ماحصل و دستاورد این پژوهش به ارایه مدلی راهبردی و همه جانبه در حوزه تامین و پشتیبانی از ناوگان هوایی کشور ختم گردیده که می تواند چراغ راهی برای حرکت راهبردی این صنایع باشد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل هوایی، مدیریت راهبردی، بحران تامین و پشتیبانی، ساختاردهی
  • علیرضا پویا*، سمیه فدائی، علی سیبویه صفحات 3455-3481

    سیستم حمل ونقل اتوبوس رانی یکی از مهم ترین سیستم های حمل ونقل همگانی شهری به شمار می آید و نقش عمده ای را در انجام سفرهای درون شهری و روزانه شهروندان ایفا می نماید. از آن جایی که سهم خودرو شخصی از سفرهای شهری در حال افزایش است، تعیین راهبرد و سیاست گذاری جهت افزایش استفاده از اتوبوس در سفرهای درون شهری اهمیت فراوانی دارد اما نکته ای که وجود دارد، آن است که برای رسیدن به این هدف، باید دانست که کدام یک از طرح های پیشنهادی می تواند به بهترین نحو موجب افزایش استفاده از اتوبوس شود. نوآوری تحقیق حاضر استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم ها در سیستم های حمل ونقل اتوبوس رانی در راستای تحقق این هدف است. عوامل موثر بر استفاده از اتوبوس با استفاده از روش تحلیل محتوای پیشینه تحقیق شناسایی شده و متغیرهایی چون فرهنگ سازی، هوشمندسازی، کیفیت فیزیکی و فنی اتوبوس در مدل لحاظ شده که در سایر مطالعات در نظرگرفته نشده است. مدل سیستم حمل ونقل اتوبوس رانی، به صورت پایلوت برای شهر مشهد اجرا شد. پس از اعتبارسنجی مدل، با توجه به نظر خبرگان دو سناریو و هفت نوع سیاست بودجه ای بر روی مدل اجرا شد. نتایج نشان داد در سناریو کرایه اتوبوس رانی، درصورت عدم تغییر کرایه اتوبوس، جذابیت اتوبوس به میزان ناچیزی افزایش می یابد. سناریو افزایش بودجه کل بهبود اتوبوس رانی نشان داد، تغییر چندانی در استفاده از اتوبوس ایجاد نمی کند. نتایج بررسی سیاست ها نشان می دهد، بهترین سیاست، سیاست کاهش یک درصدی بودجه خرید ناوگان و افزایش بودجه فرهنگ سازی و هوشمندسازی است که منجر به افزایش استفاده از اتوبوس به صورت بلندمدت خواهد شد.

    کلیدواژگان: استفاده از اتوبوس، پویایی شناسی سیستم ها، جذابیت خودرو شخصی، سیستم حمل ونقل اتوبوس رانی
  • علیرضا هویدافرد، سینا فرد مرادی نیا*، بابک گلچین، علی غفاری صفحات 3483-3507
    افزایش جمعیت و گسترش شهرنشینی باعث افزایش ترافیک در شهرها، زمان و هزینه سفر، مصرف سوخت، آلودگی هوا و... شده است. در چنین شرایطی، روش هایی لازم است که کارایی سیستم های حمل و نقل افزایش یابد. در این راستا، یکی از روش ها می تواند استفاده از ماشین های خودران باشد. این ماشین ها توجه محققین و صنایع را به خود جلب کرده اند به نحوی که بسیاری از کارشناسان حمل و نقل در حال حاضر بر روی توسعه ی این مفهوم کار می کنند.  این سیستم می تواند پایه ای برای رشد اقتصادی و توسعه کشورها باشد. در این مقاله، نقش ماشین های خودران در سیستم حمل و نقل مورد بحث قرار گرفته است. شاکله اصلی این تحقیق، استفاده از شبکه عصبی به عنوان یکی از روش های یادگیری ماشین است. وظیفه ی این قسمت، یادگیری سیستم و تصمیم گیری بر اساس حالت کنونی است. بدین منظور از ترکیب شبکه های عصبی Dense و Convolutional و شبیه ساز Udacity استفاده  شده است. این نحقیق نشان داد که این شبیه ساز می تواند موجب تسریع در فرآیند طراحی ماشین های خودران و پیاده سازی آ ن ها شود. نتیجه به دست آمده نشانگر درصد مشابهت بالا بین ماشین کنترل شده توسط انسان و ماشین خودران حاصل از طرح پیاده سازی توسط شبیه ساز بود.
    کلیدواژگان: سیستم حمل و نقل، شبکه عصبی، ماشین های خودران، یادگیری ماشین، شبیه ساز Udacity
  • محسن بابایی* صفحات 3509-3526
    صورت کلاسیک مساله «مسیریابی وسیله نقلیه» هزینه حمل ونقل را مربوط به کمان های شبکه می داند، در صورتی که هزینه های اولیه (ثابت) بکارگیری وسیله نقلیه و استخدام راننده جزء هزینه های اصلی حمل ونقل کالا به حساب می آیند. در این مقاله، مدلی برای مساله «مسیریابی وسیله نقلیه» ارایه شده است، که در آن هزینه های اولیه بکارگیری وسیله به صورت مجزا و در کنار سایر هزینه ها کمینه می گردد. این مساله یک مساله با «پیچیدگی بالا» به حساب می آید، و نمی توان آن را در شبکه های درون شهری بزرگ به صورت دقیق و در مرتبه زمانی چندجمله ای حل کرد. بنابراین، برای حل مدل پیشنهادشده از الگوریتم «بهینه سازی اجتماع مورچگان» استفاده شده است. الگوریتم های قبلی بهینه سازی اجتماع مورچگان که برای حل مسیریابی وسیله نقلیه ارایه شده اند، قادر به در نظر گرفتن هزینه های اولیه بکارگیری وسیله به عنوان یک عامل هزینه در تابع هدف نیستند. یکی از نوآوری های این مقاله به اصلاح این الگوریتم برای منظور کردن هزینه های اولیه بکارگیری وسیله معطوف شده است. برای ارزیابی توان مدل پیشنهادشده، شبکه شهر مشهد با 253 ناحیه ترافیکی و یک دپو در منطقه مرکزی شهر، برای بکارگیری مدل روی شبکه واقعی انتخاب شده است. نتایج نشان می دهند که روش حل ارایه شده با سرعت قابل قبول (با زمانی کمتر از 2 ثانیه) به نتایج تقریبی مطلوب همگرا می شود. این در حالی است که حل مدل مذکور با استفاده از نرم افزارهای تجاری موجود ممکن نیست.
    کلیدواژگان: مسیریابی وسیله نقلیه ظرفیت محدودیت، بهینه سازی اجتماع مورچگان، شبکه های بزرگ
  • علی سلطانی، محمدعلی خانی زاده* صفحات 3527-3547

    سیستم های دوچرخه اشتراکی به عنوان پیشنهادی برای پاسخ به چالش های تحرک شهری به عنوان یک وسیله حمل و نقل سالم، کارآمد و نسبتا ارزان به وجود می آیند. اگرچه این سیستم ها به صورت گسترده در سراسر جهان در حال اجرا هستند، هنوز چالش هایی برای پیاده سازی دارد.  اجرای طرح های دوچرخه اشتراکی نشان دهنده یک نوآوری مهم در حمل و نقل عمومی شهری است. این طرح ها به سرعت گسترش یافته و اکنون در سراسر جهان در شهرهایی با شرایط اقتصادی، زیست محیطی و ساختاری متفاوت وجود دارد. توسعه استراتژی هایی که از طریق آن می توان اعضای جدید را برای پیوستن به طرح جذب کرد و اعضای موجود را حفظ کرد، یک نیاز اساسی برای موفقیت طرح است. هدف این پژوهش، شناسایی معیارهای موثر بر پذیرش و استفاده شهروندان از دوچرخه های اشتراکی با روش سنتزپژوهی (فراترکیب) می باشد. واحد تحلیل در این پژوهش کلیه مقاله های انگلیسی زبان منتشر شده در مجلات معتبر خارجی با تحلیل های کمی در مورد شناسایی این عوامل است. با جستجو در پایگاه های علمی مختلف و با بررسی دقیق مقالات، در نهایت 30 مقاله مرتبط با موضوع یافت شد. برای تجزیه و تحلیل مقالات بدست آمده از الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی و باروس استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که مهم ترین معیارهای تاثیرگذار بر پذیرش دوچرخه های اشتراکی توسط شهروندان، سهولت استفاده ادراکی، سودمندی ادراکی، نگرش، شرایط تسهیل کننده، هزینه، کیفیت خدمات، زیرساخت ها، رضایت کاربران، دغدغه مندی زیست محیطی، تاثیرات اجتماعی، هنجارهای ذهنی و تیوری رفتار برنامه ریزی شده می باشند.

    کلیدواژگان: دوچرخه های اشتراکی، سنتزپژوهی، فراترکیب، قصد استفاده
  • سینا صاحبی*، مانا مس کار، روژین جلیل زاده صفحات 3549-3571
    یکی از مسایل بسیار مهم در موضوع ایمنی ترافیک، بررسی پایداری روند تلفات است. به منظور بررسی اثرات یک برنامه و طرح ایمنی راه که برای تحقق یک هدف سیاست گذاری شده یا خط مشی خاص طراحی شده است، نیاز به سنجش پایداری در روند شمار تلفات و صدمات ناشی از سوانح رانندگی است. هدف از این مطالعه بررسی روند تغییر تلفات در استان های کشور، جهت بررسی قابلیت الگوسازی روند مطلوب در ایمنی راه ها و هم چنین مشخص نمودن استان های با عملکرد ضعیف جهت تدقیق علل وجود روند پایدار افزایشی در تلفات در مطالعات آتی است.  در این مطالعه در راستای ارزیابی پایداری ایمنی راه های برون شهری استان های ایران توسعه روند ساده و روند نمایی مورد توجه قرار گرفته است. این روندها برای شمار تلفات در راه های برون شهری استان و هم چنین با توجه به شوک های وارد شده و تغییرات اساسی در حجم تردد جاده ها در سال های اخیر برای شمار تلفات استان به پیمایش استان نیز توسعه داده شد. بر اساس نتایج و یافته ها، استان های خراسان رضوی، کردستان، گیلان و همدان استان هایی هستند که عملکرد مطلوبی از نظر روند کاهش تلفات ناشی از تصادفات در راه های برو ن شهری داشته اند. بنابراین می توان از تجربیات، طرح ها و اسناد استان های مذکور در راستای تقویت و بهبود سطح ایمنی راه در سایر استان ها بهره گرفت. استان سیستان و بلوچستان نیز دارای روند پایدار افزایشی در تلفات ناشی از تصادفات برون شهری بوده و بنابراین استانی است که نیازمند توجه ویژه و برنامه ریزی دقیق جهت واکاوی علل این روند است.
    کلیدواژگان: پایداری، روند بلندمدت، شمار تلفات، برون شهری، روند خطی، روند نمایی
  • سکینه صارمی، رضا اسماعیلی*، فائزه تقی پور صفحات 3573-3600
    در جهان امروز، صنعت حمل ونقل هوایی، یکی از مهم ترین محورهای توسعه ی کشورها به شمار می رود و در ایران نیز رشد فعالیت های اقتصادی، اجتماعی و افزایش روزافزون تقاضا، توسعه این بخش را به یک ضرورت اجتناب ناپذیر تبدیل ساخته است. اما، این صنعت در کشور ما در طول دهه های اخیر به دلیل مواجهه با تلاطم های متعدد همواره در چالش قرار داشته و بعضا منجر به بروز سوانح هوایی شده است و  باتوجه به اینکه رسانه در فرایند مدیریت بحران از نقش قابل توجهی برخوردار است، صنعت حمل ونقل هوایی در استفاده از ظرفیت های رسانه ای به منظور مدیریت بحران سوانح ناموفق بوده است. بر همین اساس هدف تحقیق حاضر، طراحی مدل رسانه ای به منظور مدیریت بحران سوانح هوایی درنظر گرفته شده است تا ضمن شناسایی عوامل و بررسی شرایط، در مواقع بروز یک سانحه هوایی، ظرفیت های رسانه ای مورداستفاده قرار گیرد. بدین منظور در پارادایم تفسیری مبتنی بر روش شناسی کیفی، از روش نظریه داده ‎بنیاد استراوس و کوربین استفاده شده است. 22 مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با استفاده از نمونه گیری نظری و فن گلوله برفی با مدیران، متخصصان و کارشناسان در حوزه های صنعت هوانوردی، رسانه و ارتباطات انجام شد. با کدگذاری و تحلیل محتوای مصاحبه های نیمه ساختاریافته با صاحب نظران، تعداد 515 کدباز استخراج شد. پس از تجمیع کدها، تعداد 94 زیر طبقه و تعداد 46 طبقه در قالب درون مایه اصلی شناسایی شد. بر اساس تحلیل یافته ها، درون مایه اصلی شرایط علی شامل 11طبقه، شرایط زمینه ای 9 طبقه، شرایط مداخله ای 5 طبقه، راهبردها 5 طبقه و پیامدهای مثبت و منفی 6 طبقه تعیین شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد به دلیل عدم بهره مندی از اطلاعات نظام یافته در مواقع بروز سوانح هوایی، زمان انتظار رسانه ها در دریافت پاسخ طولانی شده و با واگذاری روایت اول اخبار به رسانه های غیررسمی، شایعات گسترش و اعتماد کاهش یافته و فرایند مدیریت بحران در این بخش با چالش مواجه شده است.
    کلیدواژگان: رسانه، داده بنیاد، سوانح هوایی، مدیریت بحران
  • سید ابراهیم عبدالمنافی*، امیرحسین جشنیان، محمدامین ابراهیم زاده صفحات 3601-3630

    در بوجود آمدن سفرهای شهری عواملی همچون عوامل اقتصادی- اجتماعی، تراکم جمعیت، کاربری زمین، فراهم بودن وسایل نقلیه تاثیر گذارند. در این مقاله سعی گردید با استفاده از پایگاه داده حمل و نقلی به برنامه ریزی در شبکه حمل و نقلی مناطق 22 گانه کلان شهر تهران پرداخته شود. بدین منظور با استفاده از داده های واقعی و مدل LUTI به بررسی ارتباط میان عوامل موثر در مدل نامبرده با استفاده از نرم افزار SPSS و بدست آوردن ضرایب همبستگی در آزمون های آماری صورت گرفته پرداخته و میزان همبستگی متغیرهای خانوار، دسترسی و حمل و نقل نیز محاسبه شد. سپس با تحلیل عاملی متغیرها به بررسی ارتباط آنها پرداخته شد. بر اساس آنالیز داده های واقعی سال های 1383 و 1395 جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی متغیرها شامل میانگین، انحراف معیار، چولگی و کشیدگی، نرمال بودن متغیرها حاصل شد که توزیع آن متقارن است از نتایج حاصله بین کاربری اداری، مسکونی و آموزشی بیشترین سهم سفر برای این کاربری ها است در واقع وابستگی زیادی نسبت به یکدیگر برای ایجاد سفر دارند. با توجه به شاخص تراکم حمل ونقلی و براساس مسافت سفر که از پارامتر مهم هستند برای کاربری اراضی مختلف بررسی شده است و نتایج برای مناطق بدست آمده است. در قسمت تولید سفر، همبستگی نسبتا قوی کاربری های اداری، مسکونی و آموزشی در مقایسه با سایر کاربری ها وجود دارد که مقدار ضریب تعیین را  برابر 0.447 نشان می دهد که 44 درصد از کل تغییرات ترافیک وابسته به 5 عامل مربوطه است. همچنین در جذب سفر 49 درصد از کل تغییرات ترافیک وابسته به کاربری اداری، مسکونی و آموزشی است و در حمل و نقل و با کاربری های اداری، مسکونی و آموزشی 53 درصد از کل تغییرات ترافیک وابسته به کاربری اداری، مسکونی و آموزشی است. به عبارتی دیگر با حمل و نقل و کارکنان بخش اداری و قسمت آموزش شهر تهران می توان 53 درصد از سفرها و در نتیجه ترافیک مناطق 22 گانه شهر تهران را کاهش داد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، حمل و نقل، کاربری اراضی، کلانشهر تهران، مناطق 22 گانه
  • مهدی شیرزادی، سید شهاب حسنی نسب* صفحات 3631-3648

    شناسایی مدل های انتخاب وسیله و عوامل موثر بر آن ازجمله مهم ترین مواردی است که می تواند به برنامه ریزان این حوزه جهت اخذ تصمیمات مناسب برای ارتقای کیفیت تردد شهروندان و مخصوصا جامعه دانشگاهی کمک کند. هدف اصلی از انجام این پژوهش مدل سازی انتخاب وسیله نقلیه اعضای دانشگاه رازی کرمانشاه در سفرهای روزانه به دانشگاه می باشد. به این منظور، اثر متغیرهای مختلف جمعیت شناختی، اقتصادی- اجتماعی و ویژگی های وسیله سفر بر روی روش سفر اعضای دانشگاه ارزیابی گردید. در همین راستا برای جمع آوری داده موردنیاز، از پرسش نامه استفاده گردید. مدل سازی انتخاب وسیله با استفاده از مدل های انتخاب گسسته لوجیت دودویی و لوجیت چندگانه انجام پذیرفت. طبق تحلیل های صورت گرفته برای حالت چندگانه، موثرترین عوامل بر مدل انتخاب وسیله سفر شامل وسیله نقلیه در دسترس، فاصله محل سکونت تا دانشگاه، بومی بودن و داشتن گواهی نامه رانندگی می باشند و برای متغیر پاسخ دودویی، که به صورت استفاده یا عدم استفاده از حمل ونقل عمومی تعریف شده بود، تاثیرگذارترین عوامل بر مدل انتخاب، دسترسی به خودرو شخصی با ضریب 28/1، استفاده از اتوبوس در شرایط ایده آل با ضریب 51/3- و فاصله محل سکونت تا دانشگاه با ضریب 59/2 در تابع مطلوبیت به دست آمدند.

    کلیدواژگان: انتخاب وسیله سفر، سفرهای دانشگاهی، مدل های لوجیت دوگانه، مدل های لوجیت چند جمله ای
  • امیرحسین بهشتی، حسن طاهرخانی*، علیرضا سرکار، پرهام حیاتی صفحات 3649-3673

    در این تحقیق تاثیر جنس مصالح سنگی بر پیرشدگی قیر در مخلوط های آسفالتی مورد مطالعه قرار گرفته است. نمونه های آسفالتی ساخته شده با مصالح سنگی آهکی و سیلیسی، تحت شرایط پیرشدگی کوتاه مدت، بلند مدت 5 روزه و بلند مدت 7 روزه قرار گرفته و مشخصات مارشال، مقاومت کششی و حساسیت رطوبتی آنها ارزیابی شده و با یکدیگر و حالت کنترل بدون اعمال پیرشدگی مقایسه گردیده اند. نتایج نشان می دهد مخلوط های ساخته شده با مصالح سنگی آهکی استقامت مارشال، نسبت مارشال و مقاومت کششی بیشتر و حساسیت رطوبتی کمتری نسبت به مخلوط های ساخته شده با مصالح سنگی سیلیسی دارند و تفاوت در حساسیت رطوبتی دو نوع مخلوط در مخلوط های پیرشده بیشتر می باشد. همچنین، نتایج بیانگر این است که پیرشدگی باعث افزایش استقامت مارشال، نسبت مارشال و مقاومت کششی در حالت خشک مخلوط ها می گردد و روانی مخلوط ها را کاهش می دهد، اما باعث افزایش حساسیت رطوبتی مخلوط ها می گردد. تاثیر پیرشدگی بر مقاومت کششی مخلوط ها بیشتر از آن بر خصوصیات مارشال می باشد. استقامت مارشال و مقاومت کششی بعد از اعمال پیرشدگی بلند مدت 7 روزه بر روی مخلوط های ساخته شده با مصالح سنگی آهکی، به ترتیب،  13 و 62% نسبت به مخلوط پیر نشده افزایش می یابد و این مقادیر برای مخلوط ساخته شده با مصالح سنگی سیلیسی، به ترتیب، 17 و 32% می باشد. تاثیر پیرشدگی بر مشخصات مارشال و حساسیت رطوبتی مخلوط های ساخته شده با مصالح سنگی بیشتر از مخلوط های با مصالح سنگی آهکی است، اما، تاثیر آن بر مقاومت کششی در حالت خشک در مخلوط های با مصالح سنگی آهکی بیشتر است.

    کلیدواژگان: بتن آسفالتی، پیرشدگی، مصالح سنگی اهکی، مصالح سنگی سیلیسی، حساسیت رطوبتی
|
  • Alireza Fazeli, Abas Raad *, Maryam Khademi, Hasan Farsijani Pages 3439-3454
    The air transport fleet is considered one of the most important and strategic elements of the country's transport, which unfortunately has not been seriously considered by the government in recent years. Also, during the last decade, due to the cruel sanctions of the European and American countries, the supply and support of the country's air fleet has suffered a shortage and a crisis. This issue alone can testify to the importance of self-sufficiency in this strategic area, which should be included in the agenda of industrial development and air support of the country. In this research, the researcher tries to propose strategies by examining and analyzing the internal and external environment and factors affecting the development of this industry so that a road map can be provided for the development and improvement of these industries. This important thing should be realized through modeling and structuring of these strategies, which in this research has been planned by using the Dematel method and evaluated by a comprehensive review of the strategies from the perspective of effectiveness and influence on each other. It should be noted that the research method in this study is of qualitative type and it is done in the field of collecting and summarizing information. In the results section, the researcher has achieved to provide a strategic and comprehensive model in the field of supply and support of the country's air fleet, which can be a beacon for the strategic movement of these industries.
    Keywords: aviation, strategic management, supply, support crisis, structuring
  • Alireza Pooya *, Somayeh Fadaei, Ali Sibevei Pages 3455-3481

    The bus transportation system is one of the most important urban public transportation systems and plays a major role in intracity travel and daily travel in all cities. Due to the increase in personal car travel, it’s important to determine the policy for the use of buses on intra-city trips but to achieve this goal, one must know which one of the proposed plans can increase the use of buses. The innovation of the current research is the use of the systems dynamics approach in bus transportation systems in order to achieve this goal. Factors affecting the use of buses have been identified using the content analysis method, and variables such as culture-building, intelligence, and physical-technical quality of the bus have been included in the model, which has not been considered in other studies. The model was implemented in city of Mashhad. After validating the model, two scenarios and seven types of budget policies were implemented on the model according to the experts' opinion. The results of the bus fare scenario showed that if the bus fare rate is not changed, the attractiveness of the bus will increase slightly. The scenario of increasing the budget for improving the bus organization also showed that there is not much change in the use of buses. The results of the policy review also show that the best policy is to reduce the budget for purchasing the bus fleet and increase the funding for culture and intelligence, which will increase the use of buses in the long run.

    Keywords: Use of buses, system dynamics, Attractiveness of private cars, Busway transit System
  • Alireza Hoveidafard, Sina Fard Moradinia *, Babak Golchin, Ali Ghaffari Pages 3483-3507
    Increasing population and urbanization have been caused many problems such as: increased traffic in cities, travel time, cost, fuel consumption, air pollution and so on. In the mentioned situation, some methods are needed to increase the safety and efficiency of the transportation system. In this regard, one of the programs that can be implemented to improve transportation is the use of Autonomous Vehicles. These vehicles have attracted the attention of researchers and industries, so that many transportation experts are currently working on this field. This system can act as the basis for economic growth and countries development. In the present study, the roles of AVs in transportation system have been discussed. The main structure of this project is neural network as one of the machine learning methods. The task of this section is to learn the system and make decisions based on the current condition.  Accordingly, the combinations of Dense and Convolutional neural networks and Udacity simulator have been used. It showed that the simulator can help to speed up the process and implementation of AVs. The results indicated that there is high similarity between human driving cars and AVs which are implemented by the Udacity simulator.
    Keywords: transportation system, Neural Network, Autonomous Vehicles, Machine Learning, Udacity Simulator
  • Mohsen Babaei * Pages 3509-3526
    This paper proposes an integer linear mathematical formulation for Vehicle Routing Problem (VRP), where the capital cost for deploying each vehicle is minimized together with other on-link transportation costs. The model has been formulated as a multi-commodity network flow model with capacity constraints. It is well known that the computational complexity to this type of problems is NP-hard. Thus, the ACO algorithm, which has been known to be a powerful meta-heuristic algorithm for solving VRPs in large networks, has been adapted to solve the problem. Although the ACO algorithm has repeatedly been used to solve the capacitated VRP, it has a drawback that cannot consider the capital cost of each vehicle along with other operational costs of the vehicles (associated with the total distance traveled within a day) in its initial form. More specifically, naturally it assumes that each vehicle returns to the depot if it becomes full or the demand finishes, each met first; this paper seeks to propose an adapted ACO algorithm in which this assumption is released. To assess the capability of the proposed model in large-scale networks, the case study of Mashhad city, consisting of 253 traffic analysis zones and over than 3800 links, has been considered. Results show that the proposed algorithm converges to near-to-optimal solutions within two seconds of cpu time, which is encouraging.
    Keywords: vehicle routing problem, Capacity Constraint, Ant colony optimization (ACO), Real-world Networks
  • Ali Soltani, MohammadAli Khanizadeh * Pages 3527-3547

    Shared bicycle systems are proposed to respond to urban mobility challenges as a healthy, efficient and relatively cheap means of transportation. Although these systems are widely implemented around the world, there are still challenges for implementation. The implementation of shared bicycle projects represents an important innovation in urban public transportation. These plans have spread rapidly and now exist all over the world in cities with different economic, environmental and structural conditions. Developing strategies through which to attract new members to join the plan and retain existing members is a fundamental requirement for the success of the plan. The purpose of this research is to identify the effective criteria on citizens' acceptance and use of shared bicycles with the method of synthesis research. The unit of analysis in this research is all English-language articles published in reputable foreign journals with quantitative analyzes on the identification of these factors. By searching in various scientific databases and carefully examining the articles, finally 30 articles related to the topic were found. The seven-step model of Sandelowski and Baros was used to analyze the obtained articles. The results show that the most important criteria affecting the acceptance of shared bicycles by citizens are perceived ease of use, perceived usefulness, attitude, facilitating conditions, cost, service quality, infrastructure, user satisfaction, environmental concern, social effects. , mental norms and the theory of planned behavior.

    Keywords: Shared bicycles, Synthesis, metacombination, Intention to Use
  • Sina Sahebi *, Mana Meskar, Rojin Jalilzadeh Pages 3549-3571
    One of the most important issues in traffic safety is assessing the stability of the fatalities trend. In order to evaluate the effectiveness of the road safety plan to achieve a specific goal or policy objective, it is necessary to measure the stability of the number of fatalities and injuries. The purpose of this study is to study the changes in trend of the fatalities in the provinces of the country, to investigate the ability to model the optimal trend in road safety and also to identify provinces with poor performance with the aim of investigating the causes of a steady upward trend in casualties. In this study, in order to evaluate the safety stability of rural roads in the provinces of Iran, the development of simple trend lines and exponential trend lines has been considered. These trends were developed for the number of casualties on the rural roads of the province, as well as due to the shocks and fundamental changes in the volume of road traffic in recent years for the number of fatalities to the exposure (multiply the length of the road and the volume of traffic) in the province. Based on the results and findings, the provinces of Khorasan Razavi, Kurdistan, Gilan, and Hamedan are the provinces that have had a good performance in terms of reducing the number of casualties caused by accidents on rural roads. Therefore, the best experiences, plans and, documents of the mentioned provinces can be used in order to strengthen and improve the level of road safety in other provinces. Sistan and Baluchestan province also has a steady increasing trend in fatalities due to rural accidents and therefore needs special attention and detailed planning to investigate the causes of this trend.
    Keywords: Stability, Long Term Trend, Rural roads, Linear Trend Lines, Exponential Trend Lines
  • Sakine Saremi, Reza Esmaeili *, Faezeh Taghipour Pages 3573-3600
    In today's world, the air transport industry is considered one of the most important axes of development of countries. In Iran, the growth of economic and social activities and the ever-increasing demand have made the development of this sector an inevitable necessity. However, this industry in our country has always been in a challenge during recent decades due to facing many turbulences, which sometimes has led to air accidents. Considering that the media has a significant role in the crisis management process, the air transportation industry has been unsuccessful in using the media capacities to manage the crisis of accidents. The aim of this research is to design a media model for air accident crisis management. In order to identify the factors and investigate the conditions, with proper planning and creating unity in the ‘’informing command’’, media capacities are used in the event of an air accident. For this purpose, in the interpretation paradigm based on qualitative methodology, Strauss and Corbin's data base theory method has been used. 22 in-depth and semi-structured interviews were conducted using theoretical sampling and snowball technique with managers, professionals and experts in the fields of aviation, media and communication industry. By coding and analyzing the content of semi-structured interviews with experts, 515 open codes were extracted. After collecting the codes, 94 subcategories and 46 categories were identified in the form of the main theme. Based on the analysis of the findings, the main theme of causal conditions includes 11 categories, contextual conditions of 9 categories, intervention conditions of 5 categories, strategies of 15 categories, and positive and negative consequences of 6 categories. The findings of this research show that due to the lack of benefiting from systematic communication at the time of air accident, the media's waiting time in order to receive an answer has been prolonged, and by leaving the first narrative of the news to the unofficial media, rumors start to spread and trust level declines, posing a challenge to the process of crisis management in this sector.
    Keywords: Air accidents, crisis management, Foundation Data, Media
  • Seyed Ebrahim Abdolmanafi *, AmirHossin Jashniyan, MohamadAmin Ebrahimzadeh Pages 3601-3630

    Factors such as socio-economic factors, population density, land use, availability of vehicles affect the emergence of urban trips. In this article, an attempt was made to plan the transportation network of 22 districts of Tehran metropolis by using the transportation database. For this purpose, using real data and the LUTI model, the relationship between the effective factors in the mentioned model was investigated using SPSS software and correlation coefficients were obtained in statistical tests, and the correlation level of household variables, accessibility and transportation was also calculated. Then, factor analysis of variables was used to investigate their relationship. Based on the analysis of the real data of 2013 and 2015 collected using descriptive statistics of the variables including mean, standard deviation, skewness and kurtosis, the normality of the variables was obtained and its distribution is symmetrical. It is for these users, in fact, they have a lot of dependence on each other to create a trip. According to the transport density index and based on the travel distance, which are important parameters, different land uses have been investigated and the results have been obtained for the regions. In the travel production part, there is a relatively strong correlation of office, residential and educational uses compared to other uses, which shows the value of the coefficient of determination equal to 0.447, which indicates that 44% of the total traffic changes depend on the 5 relevant factors. Also, in attracting travel, 49% of all traffic changes are related to administrative, residential, and educational uses, and in transportation and with administrative, residential, and educational uses, 53% of all traffic changes are related to administrative, residential, and educational uses. In other words, with the transportation and employees of the administrative department and the education department of Tehran, 53% of the trips and as a result the traffic in the 22 districts of Tehran can be reduced.

    Keywords: planning, Transportation, land use, Tehran, 22 regions
  • Mehdi Shirzadi, Seyed Shahab Hasaninasab * Pages 3631-3648

    Mode choice models and the factors affecting it is one of the most important things that can help planners in this area to make appropriate decisions to improve the quality of traffic for citizens and especially the academic community. The main purpose of this research is to model the mode choice of members of Razi University Kermanshah in their daily trips to the university. For this purpose, the effect of various demographic, socio-economic variables and characteristics of the means of travel on the mode choice of university members was evaluated. In this regard, a questionnaire was used to collect the required data. Instrument choice modeling was done using binary Logit and multinomial Logit discrete choice models. According to the analyzes carried out for the multinomial mode, the most effective factors on the choice means include the available vehicle, the distance from the residence to the university, being a native and having a driver's license, and for the binary Logit variable, which is defined as the use or non-use of public transportation. The most influential factors on the mode choice model were access to a private car with a coefficient of 1.28, use of the bus in ideal conditions with a coefficient of -3.51, and the distance from the residence to the university with a coefficient of 2.59 in the utility function.

    Keywords: mode choice, University Mode Choice, Binary Logit, Multinomial logit
  • AmirHossein Beheshti, Hasan Taherkhani *, Alireza Sarkar, Parham Hayati Pages 3649-3673

    In this study the effect of aggregate source on the ageing of asphalt binder ageing in asphalt mixtures has been investigated. Limestone and siliceous aggregates have been used for making specimens with the same binder and aggregate gradation. The mixtures were tested after subjecting to short and long term ageing, and the properties of the mixtures after each ageing condition have been evaluated and compared.  Marshall Stability, flow and Marshall Quotient (MQ), indirect tensile strength (ITS) and moisture susceptibility have been investigated. Results reveal that the mixture made by limestone aggregates has higher Marshall Stability, Marshall Quotient, and indirect tensile strength than the mixture made by siliceous aggregates, while the mixture made by siliceous aggregates has higher moisture susceptibility. The difference between the moisture susceptibility of the mixtures is more after ageing. Results also show that ageing results in increase of Marshall Stability, Marshall Quotient, the ITS in dry condition, and decrease of Marshall flow and tensile strength ratio.  It was found that long term ageing condition of 7 days at 85°C, results in 13 and 62% improvement in Marshall stability and ITS, respectively, in the mixture made by limestone aggregates, while these values for the siliceous aggregates are 17 and 32%. The effect of ageing on the Marshall Properties and moisture susceptibility for the mixture made by siliceous aggregates is higher than that for the mixtures made by limestone aggregates. However, the effect of ageing on the ITS in dry condition is higher for the mixture made by limestone aggregates.

    Keywords: Asphalt concrete, ageing, limestone aggregates, siliceous aggregates, Moisture Damage