فهرست مطالب

نشریه دین پژوهی و کارآمدی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن احمدی زاده* صفحات 1-17

    سنت برونوی کارتوزی اهل کلن، قرابت زیادی میان تجارب معنوی او، با غزالی، که هر دو تقریبا در یک زمان می زیستند، وجود دارد. کارتوزی ها فرقه ای عرفانی مسلک بودند که تاثیر بسزایی بر مسیحیت داشته اند. قرابت هایی میان تجارب معنوی ایشان و برخی فرقه های معنویت گرا در سنت اسلامی می توان ملاحظه نمود که در جستار پیش رو، ضمن معرفی چهره معنوی برجسته این فرقه، یعنی سنت برونو، به برخی از این موارد اشاره خواهیم نمود. هم برونو و هم غزالی مواجهه ی اصلاح گرایانه ای با سنت های غلط دینی خود داشتند. همچنین سنت برونو و غزالی، تحول باطنی عمیقی در زندگی خود تجربه کردند تا آنجا که برونو تامل در تنهایی را بر کسب مقامات کلیسایی ترجیح داد و شعار "دل کندن از دنیا" و "نیل به عشق حقیقی" را سر داد. البته برونو اثری مکتوب بر جای نگذاشت تا در آن به تحولات روحی خود اشاره کند. اما هر دوی آنها تلاش کردند تا برای رهایی از بحران روحی، برون رفتی معنوی بیابند. در پژوهش حاضر تلاش می کنیم تا پس از ترسیم زمینه و زمانه ی موثر بر اندیشه های غزالی و برونو، تحولات معنوی این دو را واکاوی نماییم. به تحولات روحی و معنوی غزالی برای رسیدن به یقین، بیشتر از زوایه ی کتاب میزان العمل او توجه خواهیم نمود.

    کلیدواژگان: رهبانیت، معنویت، غزالی، سنت برونو، کارتوزی
  • سعید امامی* صفحات 19-33
    علم اخلاق عرفانی، رویکردی نوین در علم اخلاق بوده و مبتنی بر سیر و سلوک و کشف و شهود است و به مقیاس گسترده ای از کتاب و سنت بهره جسته است. این رویکرد به فضایل و رذایل با نگاه عرفانی می پردازد بخلاف علم عرفان عملی، که آنچه هدف اصلی در آن به شمار می رود، وصول الی لله است و بحث از فضایل و رذایل جنبه طریقیت پیدا می کند. مباحث اخلاقی را می توان برحسب رویکرد اخلاق عرفانی به سه مرحله، قبل، حین و بعد از وصول تقسیم کرد. اخلاق عرفانی بیانگر بخش متعالی اخلاق دینی است. هر فضیلتی که در ارتباط با حق تعالی مطرح می باشد، در اخلاق فلسفی به معنای فلسفی خشک ، جایی برای طرح ندارند. برخی از مقوله ها هم در اخلاق فلسفی وجود دارد که در اخلاق عرفانی جایگاهی ندارند. اخلاق عرفانی صرفا به مقولاتی می پردازد که در مسیر وصول الی الله به کار می آید و نیز اخلاق عرفانی بخلاف اخلاق فلسفی به عنوان یک علم تابحال نظم و نسق درستی را پیدا نکرده است. تبیین هایی که در اخلاق عرفانی وجود دارد، ترجمه حالات درونی سالک می باشد، در حالی که در اخلاق فلسفی تبیین های فلسفی و عقلی برای همه مخاطبین دارای عقل و لو بدون دریافت های باطنی ممکن و میسر می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، عرفان، اخلاق عرفانی، عرفان عملی، نظام اخلاقی
  • علی بابایی* صفحات 35-50
    در همه برهانهای غیر وجودی درجه ای از تکثرگرایی که ویژگی ذاتی نگاه ماهوی است وجود دارد؛ یکی از وجوه بازتاب این کثرت گرایی در برهانهای «جسم، حرکت، حدوث، شناخت نفس نظر بر مجموع عالم و...» این است که در همه ی آن ها «سالک و مسلک و مسلوک منه و مسلوک الیه» - به جز با اندکی تفاوت در نفس - با هم تفاوت دارند؛ در این میان برهان صدیقین برهانی است که به تقریر ابن سینا ادعا می شود از چیزی جز خود وجود به خود وجود نمی رسد؛ ملاصدرا برهان صدیقین سینایی را به دلیل تاثر از مبانی سیر اول، یعنی استفاده از امکان ماهوی در زمره ی برهان های دیگر قرار می دهد و آن را برهان مطلوب خود نمی یابد؛ و بنابراین خود بنا بر مسلک فلسفی اش تقریری جدید از برهان صدیقین ارایه می دهد. بر برهان های صدیقین صدرا انتقاداتی وارد کرده اند که همانند برهان سینایی از «غیر» (= غیر وجود) برای اثبات حق تعالی استفاده شده است؛ تحقیق حاضر معتقد است، هر یک از برهان های سینایی و صدرایی از اقتضایات مراتب خود پیروی می کنند؛ بنابراین با لحاظ خصوصیات مرتبه به شرطی جزو برهان های صدیقین است و به شرطی دیگر ارایه ی برهان بر او تعالی محال است؛ مگر این که از منطق و مسلک معرفتی دیگری بهره جسته شود.
    کلیدواژگان: سه سیر فلسفی، اصالت ماهیت، اصالت وجود وحدت تشکیکی، اصالت وجود وحدت شخصی، برهان صدیقین
  • فرزاد دهقانی* صفحات 51-68

    با گذر زمان و ظهور مسایل جدید و برداشت از متن متناظر با مسایل، سبب ظهور شبهات، تاویل و تبیین های گوناگون می شود. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و سطح تحلیل، تحلیل محتوا متناسب با گفتمان و سبک قرآن، به دنبال معرفی مدل و نقشه و کاربست آن در خوانش از متن، برای بازخوانی جهانی و جاودانه بودن آموزه ها در پرتو مسایل روزآمد و اثبات کارآیی آن به صورت روشمند است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نظریه مدل و نقشه همه آیات قرآن را در خود جای داده و سبب جلوه گری اعجازین آن در طول زمان ها و مکان ها متناظر با مولفه های گفتمانی هر عصر است. آیات نقشه به سبب متناظر بودن با فطرت انسانی، همگرا با اشتراکات ادیان توحیدی و مکاتب دینی و اخلاقی الهی، الی الابد بدون هیچ ابهامی قابل فهم و کاربست در زندگی است. آیات مدل با مکانیزم الغای زمان، مکان، مخاطب و فهم دقیق پیام متناظر با فضای نزول و بازفهم آن متناسب با عصر جدید، سبب جاری و ساری بودن آموزه در عصر جدید شده و با مسایل روزآمد مرتبط می شود. کاربست نظریه مدل در آیات تاریخی به صورت روشمند در نمونه های قرآنی نشان از کارآمدی آن در آیات مشابه دارد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، نظریه نقشه، نظریه مدل، روزآمدی قرآن
  • امین سلیمان کلوانق*، امیر کشتگر، عباس کعبی نسب صفحات 69-82
    یکی از حقوق بنیادین بشری که در اصول 3، 22، 28 و 43 قانون اساسی مورد تاکید قرار گرفته است، «حق انتخاب نوع شغل» می باشد. از آنجاییکه فقهای معاصر در تدوین اصول قانون اساسی نقش برجسته ای داشته اند و این قانون در مقام اجرایی سازی شریعت اسلام در نظام اجتماعی، به دنبال تعیین چارچوب های حقوق و تکالیف مردم و حاکمیت است. سوالی که به ذهن می رسد این است که مبانی دینی تا چه میزان در بنیان گذاری حق انتخاب نوع شغل در نظام حقوق اساسی ایران، کارآمد بوده است؟ این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی و با اتکا به ابزار کتابخانه ای انجام گرفت، در راستای پاسخ گویی به سوال مزبور، ابتدا جایگاه این حق را در نظام حقوق اساسی ایران شناسایی نمود و در ادامه ضمن اینکه ادله ناظر بر حق مزبور را استخراج نمود-که عبارت بودند از روایات خاص، اصل تسلیط، اصل کرامت انسانی، اصل احترام عمل مسلمان، اصل عدم ولایت و اصل اباحه-، نحوه دلالت این ادله را مورد تحلیل قرار داد و دو قید «عدم مخالفت با احکام اسلامی» و «عدم مخالفت با حقوق دیگران» را، به عنوان شروط تحدید کننده ی حق یاد شده استفصاص نمود، در نهایت روشن گردید که مبانی دینی در بنیان گذاری حق انتخاب نوع شغل کارآمد...
    کلیدواژگان: حق انتخاب نوع شغل، کارآمدی، کرامت، احترام، عدم ولایت
  • مریم صمدیه*، علی صفرزاده ملکی صفحات 83-94

    پژوهش حاضر می کوشد با روش توصیفی-تحلیلی، متون ابن سینا و شهیدمطهری را در مورد رابطه ی حکمت عملی و شریعت مورد بررسی تطبیقی قرار دهد. بطورکلی آراء دو متفکر در دو حوزه مبدا و منشا حکمت عملی و تایید احکام حکمت عملی و شریعت توسط همدیگر و یا تعارض آن دو قابلیت بررسی و ارزیابی دارد. ابن سینا در خصوص مبدا و منشا حکمت عملی اظهارنظر دوگانه ای را اتخاذ کرده است. وی از یکسو در مباحث علم النفس به جایگاه عقل در حکمت عملی اشاره و آن را برگرفته از قوه نظری عقل انسان معرفی می نماید و از سوی دیگر در رساله ی عیونالحکمه برخلاف سایر آثار خویش، شریعت را مقسم و مبدا هر سه قسم حکمت عملی و تعیین کننده حدود آن بیان می کند؛ اما تحلیل مبانی فلسفی ابن سینا بیانگر این امر است که ایشان حکمت عملی را برگرفته از قوه نظری عقل انسان می داند. شهیدمطهری نیز معتقد است که حکمت عملی برگرفته از خرد انسان است واینکه خداوند به امور ناپسند دستور نمی دهد؛ به خاطر آن است که آن ها در ذات خود زشت هستند. علاوه بر این، هردو متفکر معتقدند که احکام حکمت عملی و شریعت نمی توانند مخالف هم باشند؛ چراکه هردو هدف واحدی (رساندن انسان به سعادت و کمال وجودی) را دنبال می کنند.

    کلیدواژگان: ابن سینا، شهید مطهری، حکمت عملی، شریعت، عقل
|
  • Hasan Ahmadizade * Pages 1-17

    Saint Bruno of Cologne, the founder of Carthusian sect, in one of the less famous figures in the history of Christianity. He has some similarity in his thoughts and religious life style with Gazali. Both of them lived in a same period and had a reformist approach on their wrong religious traditions. Saint Bruno tried to notice the incorrect beliefs in the Christian morality and mysticism. Also Gazali thought that many beliefs in the Islamic traditions and sects are incorrect and should be rejected or reformed. In addition, Bruno and Gazali experienced similar spiritual transformations in their religious life. Both of them in a special period vacated their benefices and posts, so that driveled to the seclusion. But Bruno has not any written book, like Gazali. Also Gazali used especial elaborated language in his books, unlike Bruno. In spite of their differences in language and culture, they try to found a spiritual solution for their psychological and spiritual crisis. In the present article, we will try to first explain Bruno and Gazali's life and thought on spirituality, and then compare their similarities and differences in finding especial solution for their spiritual crisis.

    Keywords: Monastic life, spirituality, Gazali, Saint Bruno, Carthusian sect
  • Saeed Imami * Pages 19-33
    Mystical ethics is a new approach in the science of ethics and is based on experience, discovery and intuition, and it has benefited from books and tradition on a large scale. This approach deals with virtues and vices with a mystical view. Unlike the science of practical mysticism, in which the main goal is the attainment of Allah, and the discussion of virtues and vices takes on the aspect of tariqa. Ethical issues can be divided into three stages according to the approach of mystical ethics, before, during and after collection.Mystical ethics represents the sublime part of religious ethics. Any virtue that is mentioned in connection with the Supreme Being has no place to be discussed in philosophical ethics in a dry philosophical sense. There are some categories in philosophical ethics that have no place in mystical ethics. Gnostic ethics deals only with the categories that are used in the path of attaining God and also, unlike philosophical ethics, as a science, Gnostic ethics has not yet found the correct order. The explanations that exist in mystical ethics are the translation of the inner states of the seeker,
    Keywords: ethics, Mysticism, mystical ethics, practical mysticism, moral system
  • Ali Babaei * Pages 35-50
    In the all non-existential arguments, there is a degree of multiplicity, which is the inherent characteristic of the first journey. One of the aspects of the reflection of this multiplicity in the arguments of "body, movement, contingency, cognition of the soul, opinion on the complement world and etc.," is that in all of them "holy traveler (=sằlịk), path (=mằslặk), mằsloửkửn-mẽnh and mằsloửkửn-ẽlayh- except for a negligible difference in the soul - are different from each other. In the meantime, the argument of righteous (= sẽdiqqin) is an argument that, according to Ibn Sina's interpretation, it is claimed that existence itself does not come from anything other than existence itself. Some sages criticized the argument of righteous of Mulla Sadra that, like Ibn Sina`s argument, he has used the existence of creatures to prove the existence of God. This article believes that each of the arguments of Ibn Sina and Mulla Sadra follow the requirements of their stages. Therefore, in terms of the characteristics of the stage, it is the argument of righteous under one condition, and under another condition, it is not the argument of righteous, unless the logic and knowledge of another wisdom is used.
    Keywords: Three Philosophical Journeys, The Originality of Nature, The Originality of the Existence of Gradational, The Originality of the Existence of Personal Oneness, The Argument of Righteous
  • Farzad Dehghani* Pages 51-68

    This study, with the descriptive-analytical method and content analysis appropriate to the discourse and style of the Qur'an, seeks to introduce a model and a map based on the map and model theories.By applying the theories and introducing the model and the map in the interpretation of the Qur'an, it seeks a universal and eternal reinterpretation of its teachings considering the current issues.This study also proves its effectiveness methodically and the findings of the study indicate that the theory of model and map includes all the verses of the Holy Quran and is the reason for the miraculous manifestation of it throughout the times and places corresponding to the discourse components of each era.The verses of the map, due to their correspondence with human nature, and their converging with the commonalities of monotheistic and divine religious and moral schools, can be understood and applied in life forever without any ambiguity.On the other hand, model verses, with the mechanism of inducing time, place, audience, and accurate understanding of the message corresponding to the context of revelation and re-understanding it under the new era, make the pieces of training current and relevant to the new era and are related to current issues.

    Keywords: Holy Quran, Map Theory, Model Theory, Modernity of Quran
  • Amin Soleyman Kolvanaq *, Amir Keshtgar, Abbas Kaabi Nasab Pages 69-82
    One of the basic human rights that is emphasized in principles 3, 22, 28 and 43 of the Constitution is "the right to choose the type of job". Since the contemporary jurists have played a prominent role in drafting the principles of the constitution and this law, as the implementation of the Islamic Sharia in the social system, seeks to determine the frameworks of the rights and duties of the people and the government. The question that comes to mind is to what extent religious foundations have been effective in establishing the right to choose the type of job in Iran's constitutional rights system. This research, which was carried out with a descriptive-analytical method and relying on library tools, in order to answer the said question, firstly identified the position of this right in the constitutional law system of Iran, and further, while the evidence regarding the said right extracted the special narrations, the principle of domination, the principle of human dignity, the principle of respect for Muslim actions, the principle of non-vilayat and the principle of abaha-, analyzed the meaning of these evidences and two restrictions "..
    Keywords: The right to choose the type of job, Efficiency, dignity, respect, lack of governorship
  • Maryam Samadieh *, Ali Safarzadeh Maleki Pages 83-94

    The present study tries to compare the texts of Avicenna and Motahari on the relationship between practical wisdom and Sharia with descriptive-analytical method. In general, the opinions of two thinkers in the two areas of the origin of practical wisdom and the confirmation of the rulings of practical wisdom and Sharia by each other or their conflict can be examined and evaluated. Avicenna has adopted a dual opinion regarding the origin of practical wisdom. On the one hand, he points out the place of intellect in practical wisdom in the discussions of psychology and on the other hand, in his treatise Ayun al-Hikma, unlike his other works, he states the Sharia the origin of each three types of practical wisdom. But the analysis of Avicenna's philosophical foundations shows that he considers practical wisdom to be derived from the theoretical power of human intellect. Shahid Motahari also believes that practical wisdom is derived from human intellect and that God does not command unseemly things; It is because they are inherently ugly. In addition, both of them believe that the rules of practical wisdom and Sharia cannot be opposite to each other; Because both of them follow the same goal.

    Keywords: Avicenna, Motahari, Practical wisdom, Sharia, Intellect