فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی صادقی* صفحات 1-16

    دانشگاه فرهنگیان مبتنی بر اسناد بالادستی و به ویژه ساحت های شش گانه سند تحول بنیادین و اساسنامه خود، از سال 1394 عنوان رشته های تحصیلی را از دبیری به «آموزش» تغییر داد تا تاکیدی مضاعف بر کسب شایستگی تربیتی موضوعی (PCK) در کنار سایر توانمندی های عمومی و موضوعی دانشجومعلمان داشته باشد. از این رو، کسب «سواد هنری»، برای ایجاد حس زیبایی شناختی، پرورش خلاقیت های هنری و تفکر فلسفی و نگرش صحیح در اذهان و رفتار فراگیران، به عنوان یکی از ساحت های شش گانه تعلیم و تربیت با اضافه شدن درسی جدید با عنوان «کاربرد هنر در آموزش» به برنامه های درسی دانشگاه مورد تاکید قرار گرفت. یکی از این برنامه های درسی رشته «آموزش جغرافیا» است. بر اساس اهداف مندرج در این برنامه، دانشجو معلمان با دانش، تفکر و مهارت های جغرافیایی آشنا می شوند تا نگرش آنها نسبت به موقعیت جغرافیایی و محیطی، بهبود باید. با اینحال، شاید یکی ازچالش برانگیزترین موضوعات پیش روی آموزش جغرافیا را بتوان تاکید بر دانش و محفوظات دانست که رشد تک بعدی فراگیران را فراهم می کند. یافته های پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی بدست آمده نشان می دهد، تقویت «سوادهنری»، با بهره گیری از عناصر و مولفه های مختلفی چون، بافت، زمینه، رنگ، تصویر، ساخت ماکت، مدل، و ترسیم نقشه های جغرافیایی در ترسیم و آموزش نقشه های توپوگرافی، ضمن کسب سواد جغرافیایی، می تواند منجر به تقویت مبانی شناختی، نگرشی و مهارتی فراگیران شده و دانشگاه فرهنگیان را بیش از پیش به اهداف مندرج در برنامه های تعلیم و تربیت موفق نماید.

    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، برنامه درسی، آموزش هنر، آموزش جغرافیا، سواد جغرافیایی
  • آرزو احمدآبادی*، ابراهیم امیری صفحات 17-34

    از آنجا که آموزش جغرافیا کمک می کند تا دانش آموزان به درک مهارت های متنوعی همچون حساب کردن، درک بین فرهنگی، یادگیری تحقیق محور، کار گروهی، مهارت های ذهنی و به طور کلی صلاحیت های عمومی مختلفی را کسب کنند؛ لذا دارای اهمیت است؛ اما آنچه در یک دهه اخیر مشاهده شده حاکی از کاهش علاقه دانش آموزان نسبت به درس جغرافیا در میان سایر دروس رشته انسانی است. بنابراین هدف اصلی این پژوهش شناسایی چالش های آموزش جغرافیا از نگاه دبیران جغرافیای رشته ی انسانی می باشد. برای این منظور به جهت شناسایی مولفه ها، از روش پژوهش کیفی (تحلیل تفسیری) و با ابزار مصاحبه نیمه-ساختاریافته با 20 نفر از دبیران جغرافیای متوسطه ی دوم انسانی؛ استان خراسان شمالی استفاده شد. یافته های نشان داد حداقل پنج مقوله ی اصلی با عنوان 1-چالش فناوری با پنج مقوله ی میانی شامل؛عدم تجهیز مدارس به ابزارهای جغرافیا، نقشه های تعاملی، GIS، تصاویر ماهواره ای، آموزش آنلاین؛ 2- چالش ارتباط بین نظریه و عمل با دو مقوله ی میانی؛ عدم ارتباط مثال های مفهومی با دنیای واقعی و شکاف بین نظریه و عمل؛ 3- چالش روش تدریس با چهار مقوله ی میانی؛ عدم آگاهی دبیران از روش های موثر در آموزش جغرافیا، محدودیت زمان، عدم همراهی مدرسه در برگزاری بازدیدهای میدانی و عدم آگاهی از برنامه ی درسی جغرافیا؛ 4- چالش محدودیت و کمبود منابع با سه مقوله ی میانی؛ آموزشی، مالی و نیروی انسانی مجرب و در نهایت 5- چالش محتوایی با دو مقوله ی میانی؛ پیچیدگی مفاهیم و عدم آگاهی از تغییرات محتوایی از جمله چالش های اساسی در آموزش جغرافیا از نگاه مشارکت کندگان است؛ در نتیجه گیری توضیحات به همراه راهکارها آمده است.

    کلیدواژگان: چالش، آموزش جغرافیا، دبیران، انسانی، متوسطه دوم
  • سید میلاد محمدحسینی نژاد، زینب کوچکیان* صفحات 35-50
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی محتوای سوالات کنکور سراسری از نظر توجه به سطوح شناختی بلوم می باشد. روش مورد استفاده در این پژوهش تحلیل محتوا است و جامعه مورد مطالعه در این پژوهش سوالات جامعه شناسی کنکور سراسری از سال 1392 تا 1401 می باشد. ابزار این پژوهش، فرم تحلیل محتوای محقق ساخته با توجه به الگوی حیطه ی شناختی بلوم می باشد. یافته های تحقیق نشان داد که سهم سوالات در سطوح دانش، درک و فهم، کاربرد، تجریه و تحلیل، ترکیب و ارزشیابی به ترتیب 5/72 درصد، 5/22 درصد، 1 درصد، 3 درصد، 1 درصد و صفر درصد می باشد. نتیجه ی پژوهش به طور کلی نشان از پراکندگی نامتوازن سطح سوالات از نظر طبقه بندی بلوم به نفع سطوح پایین شناختی دارد. پیشنهاد می شود در طراحی سوالات کنکور سراسری به همه ی سطوح شناختی توجه شده و به سطح دانش محدود نشود. نتایج این پژوهش می تواند در طراحی سوالات کنکور سراسری مدنظر قرار گیرد
    کلیدواژگان: تحلیل، محتوا، جامعه، شناسی، کنکور، سراسری
  • اسماعیل دویران* صفحات 51-66
    نظریه سازنده گرایی با تاثیرات ژرفی که بر رویکردهای یادگیری و تدریس داشته است، چشم انداز و نوع نگاه به ماهیت یادگیری و به تبع آن تدریس، دانش آموز، محتوا، معلم و محیط یادگیری را دچار تغییر اساسی کرده است سینرگوژی مفهومی است برگرفته از تیوری سازنده گرایی که شرایطی فراهم می کند تا مسیولیت یادگیری از یاددهنده به فراگیر منتقل شود.در این رویکرد نقش تسهیلگری و هدایت یاددهنده اثر سازنده ای را بر راهبرد طراحی سینرگوژی دارد. هم افزایی گروهی یکی از مهارت های بسیار مهم در طراحی های سینرگوژیک است. برخلاف این تصور که مدرس نقش اصلی آموزشی خود را در این روش از دست می دهد، نقش موثر در فرایند آموزش به عهده داشته و بازخورد آموزشی را باتوجه به روش های تسهیلگری و هدایت ارزیابی خواهد نمود.
    روش ها
    پژوهش حاضر با هدف توصیف مبتنی بر پیامد کاربردی نگارش یافته است که با مرور ادبیات نظری الگوی کاربردی مناسب تبیین شده است.
    یافته ها
    واحدهای درسی رشته جغرافیا به دلیل ماهیت مکانی خود نیازمند یادگیری از نوع مشارکتی فرد و جمع محوری است. رویکرد ساختن گرای مبتنی بر الگوی سینرگوژی مطلوب ترین روش برای آموزش و یادگیری درس های با ماهیت مکانی - فضایی بوده و یادسپاری ذهنی را با تصویرسازی مکانی سبب سازی می شود.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر به بررسی اثرات رویکرد آموزشی ساختن گرا در درس های جغرافیا پرداخته و با مطالعات نظری این نتیجه درست یافته است که الگوی سینرگوژیک به عنوان الگویی برگرفته از رویکرد ساختن گرا مطلوبیت یادگیری در دروس با ماهیت مکانی (مانند جغرافیا) را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: ساختن گرایی، سینرگوژی، آموزش، جغرافیا، ارتباط
  • محمدرضا یوسفی روشن*، علی یوسفی روشن صفحات 67-94

    هدف کلی از آموزش جغرافیا دردانشگاه فرهنگیان تربیت دانشجو معلمان متعهد و متخصص و همچنین علاقه مند به دانش جغرافیا می باشد. آموزش تهیه انواع نقشه های کاربردی از طریق داده های DEM یکی از مهمترین راه های دریافت اطلاعات از محیط طبیعی و انسانی می باشد. مدل رقومی ارتفاع یا همان مدل رقومی زمین را می توان یک نقشه رقومی رستری دانست، که حاوی اطلاعات ارتفاعی تمامی نقاط یک محدوده است. مدل رقومی ارتفاعی برای هر سطح به صورت پیکسلی ارایه می شود که قدرت تفکیک مکانی و دقت آن به اندازه ابعاد هر پیکسل بستگی دارد. به طور کلی داده های مورد نیاز برای تولید مدل های ارتفاعی را می توان با استفاده از روش های برداشت زمینی، تداخل سنجی راداری، لایدار و فتوگرامتری تهیه و تولید کرد که هر سه محصول (داده های ارتفاعی) یکسانی با دقت های متفاوت تولید می کنند. هدف از این پژوهش آموزش تهیه نیمرخ ارتفاعی، منحنی میزان، نقشه شیب و جهت از طریق داده های DEM می باشد. داده های اصلی این پژوهش نقشه DEM می باشد که از وب سایت سازمان زمین شناسی ایالات متحده آمریکا دانلود گردید. ابزاری که در این پژوهش برای تولید نقشه ها بکار گرفته شده، نرم افزار Arc Map10.6 می باشد. روش کار آموزش تهیه نیمرخ ارتفاعی، خطوط هم ارتفاع، روش های مختلف برش رستری، نقشه شیب، نقشه تحلیل سطوح زمین، جهت شیب، نقشه سایه و روشن و ترسیم میدان دید از طریق منوهای مختلف در نرم افزار Arc Map10.6 می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، تهیه نقشه ارتفاعی، منحنی میزان، نقشه شیب، داده های DEM
  • پری موسی پور میاندهی* صفحات 95-116

    تاثیر عمیق کاربردی نرم افزار های نوین فناوری اطلاعات در محیط های آموزشی در رشته های محتلف از جمله جغرافیا موجبات بسط اطلاعات و دسترسی آسان شده بر همین اساس هدف پژوهش حاضر مروری بر نرم افزارهای کاربردی در آموزش جعرافیاست.روش پژوهش مطالعه مروری از نوع سنتی، بر اساس هدف توسعه ای و بر اساس موضوع پژوهش، مروری بر نرم افزارهای کاربردی در آموزش جعرافیا می باشد. نتایج نشان داده است، متداول ترین نرم افزار در آموزش جغرافیا پاور پوینت می باشد از دیگر نرم افزارها مورد استفاده می توان Google map که جهت بدست آوردن طول و عرض جغرافیایی ، Google Earth بدست آوردن مختصات جغرافیایی ، Seterra جهت کسب اطلاعات کشورهای محتلف ، world map atlas جغرافیای اطلس جهان ، NASA World Wind جهان مجازی سه بعدی است فلسفه تولید آن نیز ز آموزش است، Orbit در مورد منظومه شمسی، سیاره ها و ستارگان. Pc globe در مورد قاره ها و کشورهای جهان، Surferدر زمینه توپوگرافی و نقشه برداری، ER Mappe برای تحلیل عکس های ماهواره ای-کاربردی در سنجش از راه دور و پردازش تصاویر جغرافیایی، World Atlas 3D در درک بهتر جغرافیا در آمورش جغرافیا استفاده نمود.در نهایت فناوری در نظام جدید آموزشی ضمن آنکه فلسفه آموزش را از شکل یاددهی به یادگیری تغییر داده ، مدار یادگیری را از معلم محور به فراگیر محور عوض کرده است. بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات با توجه به مزیتهای آموزشی آن یادسپاری طولانی مدت در آموزش جغرافیا می تواند در یاددهی-یادگیری مادام العمر ، گسترده و عمیق تاثیر بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: فناوری، آموزش، جغرافیا، نرم افزار های، کاربردی
|
  • Ali Sadeghi * Pages 1-16

    Farhangian University, based on the upstream documents and especially the six aspects of the fundamental Evolution document and itsconstitution,since 2014 changed the title of theacademic fields from "Dabiri"to"Education" in order to put an emphasis onthe acquisition of Pedagogical Content knowledge along other general capabilities and thematic. Therefore, the acquisition of "artistic literacy" to create an aesthetic sense, cultivate artistic creations and philosophical thinking and the correct attitude in the minds and behavior of learners, was emphasized in university curriculum as one of the six fields of education with the addition of a new lesson entitled "The application of art in "Education". One of these curriculums is " Geography Teaching ". Based on the goals of this program, student get to know geographical knowledge, thinking and skills so that their attitude towards their geographical and environmental location should beimproved. The findings of the research, obtained by descriptive-analytical method, show the strengthening of "literacy" byusing various elements and components such as texture, background, color, image making replicas, models, anddrawing geographical maps in drawing and teaching topographical maps, while acquiring geographical literacy,canleadto strengthening of cognitive, attitudinaland skill bases of learners and make FarhangianUniversitymore successful in achieving the goals listed in the educational programs.

    Keywords: Farhangian University, curriculum, Art Education, Geography education, geographical literacy
  • Arezoo Ahmadabadi *, Ebrahim Amiri Pages 17-34

    the main objective of this research is to identify the challenges of teaching geography from the perspective of humanities geography teachers. For this purpose, a qualitative research method (interpretive analysis) was utilized, in conjunction with semi-structured interviews with 20 humanities geography teachers from the second level of high schools in North Khorasan province. The findings showed at least five main issues, titled: 1- Technological challenges with five sub-issues Inclusive of; lack of schools' equipment with geographical tools, interactive maps, GIS, satellite images, and online education; 2- The gap between theory and practice with two sub-issues; lack of connection between conceptual examples and the real world, and the gap between theory and practice; 3- Teaching method challenges with four sub-issues; teachers' lack of awareness of effective teaching methods in geography, time constraints, lack of school support in organizing field trips, and unawareness of the geography curriculum; 4- Resource limitations and shortages with three sub-issues; educational, financial, and experienced human resources; and finally, 5- Content challenges with two sub-issues; complexity of concepts and unawareness of content changes are among the fundamental challenges in geography education as perceived by the participants. The conclusions also include explanations of the issues along with possible solutions.

    Keywords: Challenge, geography, Education, Teachers, school
  • Seyed Milad Mohammadhosseini Nezhad, Zeinab Kouchakian * Pages 35-50
    The current study aims at evaluating the content of questions in Iranian University Entrance Exams based on the attention given to the levels of Bloom's taxonomy. The study applied content analysis and Sociology questions in Iranian University Entrance Exams from 2013 to 2022 were the study population. Given the Bloom's taxonomy pattern, a researcher-made content analysis form was used as a study tool. The findings demonstrated that the question share in the knowledge, comprehension, application, analysis, composition, and evaluation level were 72.5, 22.5, 1, 3, 1 and 0 percent, respectively. Overall, the study results proved the unbalanced distribution of the level of questions in terms of Bloom's taxonomy and in favor of low cognitive levels. It is recommended that when designing test questions for University Entrance Exams, all cognitive levels be given enough attention; that is to say that the attention to cognition should not be restricted to knowledge level. The results of this study can be taken into account in designing National University Entrance Exams.
    Keywords: content, nalysis, Bloom', s, Taxonomy, Sociology
  • Esmaeil Daviran * Pages 51-66
    With its profound effects on learning and teaching approaches, constructivism theory has fundamentally changed the perspective and way of looking at the nature of learning and, accordingly, teaching, students, content, teachers, and the learning environment. Synergogy is a concept derived from constructivism theory that provides conditions It makes the responsibility of learning transfer from the teacher to the learner.
    Methods
    The present study was written with the aim of describing the practical outcome, which was explained by reviewing the theoretical literature of the appropriate practical model.
    Findings
    Due to its spatial nature, geography course units require individual and group-oriented learning. The constructivist approach based on the synergy model is the most favorable method for teaching and learning lessons of a spatial-spatial nature and causes mental memorization with spatial imagery.
    Conclusion
    The current research investigates the effects of the constructionist educational approach in geography lessons, and with theoretical studies, it has been concluded that the synergistic model as a model derived from the constructionist approach increases the desirability of learning in subjects with a spatial nature (such as geography).
    Keywords: Constructivism, synergy, Education, geography, relate
  • MohammadReza Yousefi Roshan *, Ali Yousefi Roshan Pages 67-94

    The general goal of teaching geography in the Farhanian University is to train students who are committed and expert teachers who are also interested in the knowledge of geography. Learning how to prepare all kinds of functional maps through DEM data is one of the most important ways to get information from the natural and human environment. The digital height model or the digital model of the earth can be considered a raster digital map, which contains the height information of all the points of a range. The digital elevation model for each surface is presented in pixel form, the spatial resolution and accuracy of which depends on the size of each pixel. In general, the data required for the production of elevation models can be prepared and produced using ground survey, radar interferometry, lidar, and photogrammetry methods, which produce the same product (elevation data) with different accuracies. do The purpose of this research is to teach how to prepare elevation profile, rate curve, slope and direction map through DEM data. The main data of this research is the DEM map that was downloaded from the United States Geological Survey website. The tool used in this research to produce maps

    Keywords: training, preparation of elevation map, elevation curve, slope map, DEM data
  • Pari Mosapour Miyandehi * Pages 95-116

    The purpose of the current research is to review the software applications in geography education. The traditional research method is based on the developmental goal. The results have shown that the most common software in teaching geography is Power Point, among other software used are Google map to get latitude and longitude, Google Earth to get geographic coordinates, Seterra to get information about different countries, world map atlas World atlas geography, NASA World Wind is a 3D virtual world, its production philosophy is also education, Orbit about the solar system, planets and stars. Pc globe for the continents and countries of the world, Surfer in the field of topography and mapping, ER Mappe for the analysis of satellite photos-applied in remote sensing and processing of geographic images, World Atlas 3D for a better understanding of geography in geography data. Finally, technology in the system While the new educational system has changed the philosophy of education from teaching to learning, it has changed the learning circuit from teacher-centered to learner-centered. Taking advantage of information and communication technology due to its educational advantages of long-term memorization in geography education can have a significant impact on lifelong, broad and deep teaching-learning.

    Keywords: Technology, geography, education, application, software