فهرست مطالب

تحقیقات فرهنگی ایران - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، زمستان 1402)

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فارابی و سیاستگذاری فرهنگی
    رضا ماحوزی صفحه 0

    فارابی فیلسوف ایرانی قرن سوم هجری/ نهم میلادی در میانه جریان های فکری و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی متعارضی زندگی می کرد که هر کدام داعیه قدرت را به شمشیر برآمده مزین کرده بود. این جریان ها باکی از آن نداشتند که آشکارا خشونت ورزیده و سیمایی ترسناک و قاطع از خود نشان دهند و مخالف را به تیغ شمشیر و یا به حکم ارتداد و بدعت از میدان خارج کرده و هراس را پیشه دایمی آدمیان سازند؛ هرچند بغداد دوران فارابی، همچون یک استثنا، میزبان جریان های علمی و فلسفی و کلامی متعدد نیز بود و مشق تساهل می کرد.
    هنر فارابی در این زمانه و در شهر هفتاد و دو ملت، خوب دیدن این جریان ها و فهم زمینه های رقابت از یکسو و عرضه پیشنهادهای فلسفی برای عبور از بحران ها و بهبود شرایط از سوی دیگر بود. او متساهلانه با اقوام و جریان های فکری مختلف گفتگو می کرد و ابایی از آن نداشت که در مجلس درس یک مسیحی بنشیند و یا شاگردانی از اقوام و ادیان متفاوت داشته باشد و یا خود از زاویه نظریه های علمی و فلسفی به دین نگاه کند تا آنچه شایسته یک جامعه فرهنگی سالم است را از لابلای این خوانش ها و گفتگوها استخراج کند. او به راستی فیلسوف گفتگو و تساهل بود. فارابی از موضعی فلسفی به جدال های دینی می نگریست و جایگاه هر یک را در فهم مقاصد وحی و دین فهم می کرد. او در سیاست نیز عقل را جایگاهی ویژه بخشید و ضوابط حکومت حاکم را بر شهرهای معقول و پسندیده معین داشت. در اخلاق و زیبایی شناسی نیز فارابی به تنوعات فرهنگی و قواعد رفتاری و قضاوت های برخاسته از خرد و اجماع و سلیقه توجه کرد و بدین طریق راه را بر تکثر و تنوع و تساهل و گفتگو گشود.
    روش فارابی در «دیدن» ارکان سازنده فرهنگ به صورت یکجا و در یک کلیت، می تواند الگویی مناسب از تفکر و سیاستگذاری فرهنگی در زمانه ما باشد. اگرچه در زمانه معاصر فلسفه فارابی به دلیل وزن زیاد اندیشه سیاسی او به اشتباه به محور سیاست تقلیل داده شده است، اما واقع آن است که فارابی در نظام فکری خود، جایگاه هر یک از موضوعات فکری و فرهنگی از جمله اخلاق و الهیات و سیاست و زیبایی شناسی و زبان شناسی و علوم و روابط اجتماعی و خانواده و محصولات فرهنگی و امثالهم را بنحو اندام وار (ارگانیکی) معین داشته است؛ ارتباط هایی که خواننده و متامل در اندیشه های او را وامی دارد تا برای بررسی هر یک از این اجزاء، به بررسی دیگر اجزاء نیز روی آورده و سپس همه را در نسبت با هم فهم و خوانش کند.
    امروزه به دلیل سرمایه گذاری های بسیار زیاد اقتصاد و سیاست در عرصه فرهنگ و درنتیجه به خدمت گرفته شدن آکادمی ها و موسسات علمی و پژوهشی فرهنگی و غیرفرهنگی در این راستا، قلمرو فرهنگ نیازمند آزادی و رهایی ای مضاعف است؛ آزادی ای بیش از آزادی مرسوم و شناخته شده در تولیدات فرهنگی و مصرف آن ها. آزادی بیشتری که حوزه فرهنگ بدان نیازمند است، آزادی از خواسته ها و مطالبات اقتصاد و سیاست و حتی دین مضیق است. اگرچه فرهنگ همواره در نسبت با همین قلمروها فعالیت کرده و می کند اما منطق فعالیت فرهنگی مقتضی آزادی این عرصه از قلمروهای مجاور و عمل بر سیاق منطق خاص خود است. تولید و مصرف فرهنگی در دنیای فعلی تا حد بسیار زیادی گرفتار آمده در قید و بندهای ایدیولوژی و سیاست و اقتصاد و خوانش های بسته و حداقلی از دین است.
    رویکرد فارابی در عرضه یک پیکره کلی از مناسبات انسان با خود و با جهان و محیط پیرامون و با اندیشه های الهیاتی و متافیزیکی و سپس نشان دادن منزل ها و مقاصدی معین در آینده، می تواند به ما کمک کند تا در دنیای آشوب زده فعلی که مدعیان قدرت از شمشیرهای فناورانه و سیاسی و دینی و ایدیولوژیک خود برای استفاده ابزاری از عرصه فرهنگ سود می جویند و آدمیان را به رنگ خواسته ها و منافع خود درمی آورند، به رهایی و آزادی و خوشبختی و سعادت بیندیشیم؛ سعادت و خوشبختی ای که مقتضی گفتگو و مشارکت و تساهل و احترام به حقوق انسان ها برکنار از هرگونه تبعیض و بهره کشی است.

  • علی اصغر مروت*، رضا ماحوزی صفحات 7-28

    فلسفه فارابی به دقیق ترین معنای واژه، فلسفه ای مسیله محور و این جهانی است. این سخن در مقابل ادعایی قرار دارد که فلسفه فارابی را تماما انتزاعی و بی ارتباط با موضوعات انضمامی دوره حیات فارابی می داند یا حتی اگر به چنین ارتباطی قایل است، الگوی فلسفی پیشنهاد شده را اساسا غیرقابل تحقق در این جهان می داند و آن فلسفه را در شیون متعدد انسان شناسی و سیاست و اخلاق و غیره را ناظر به عالی ترین پاره نفس آدمی، یعنی روح او متصور شده است. در مقابل این ادعا، که طرفداران بسیاری دارد، این نوشتار مدعی است نه تنها فلسفه فارابی اساسا مولود زمینه های انضمامی سیاسی و دینی و فرهنگی و اجتماعی زمانه حیات او است بلکه راه حل او برای مشکلات زمانه، برخلاف دیگر راه حل های تک سویه، بر دوگانه متمایز اما مرتبط ایدیال- واقعی مبتنی است. بنابه وجه اخیر، فارابی تلاش کرده است بین سنت قدمایی و اقتضایات زمانه جمع آورد و عقلای جهان را در حل مسایل جامعه اسلامی زمانه خود به مدد گیرد. در این مقاله تلاش می شود ضمن واکاوی این زمینه ها، و تحلیل پاسخ فارابی به مسایل و بحران های زمانه، این سنخ از اندیشیدن را به عنوان الگویی برای اندیشیدن فلسفی و سیاستگذاری فرهنگی پیشنهاد دهد که هم زمان دو وضعیت واقعی و ایدیال را به رسمیت می شناسد.

    کلیدواژگان: خلافت عباسی، خلافت فاطمی، سیاست، علم، بغداد، فلسفه، فارابی
  • علی سلمانی *، بلال نیک پی صفحات 29-50

    فارابی به صورت خاص و مجزا به هنر و زیبایی نپرداخته است و به جز اثری تحت عنوان «موسیقی کبیر» که نگاهی علمی و ریاضی وار به موسیقی دارد، نگارش دیگری در این زمینه ندارد. عمده شهرت وی به دلیل نظرات خاصی است که در حوزه سیاست و فلسفه سیاسی مکتوب کرده است. او هدف از زندگی فردی و جمعی انسان ها را رسیدن به سعادت می داند. اما لازمه رسیدن انسان به سعادت را زندگی در جامعه کامل و فاضل می داند. انسان باید در چنین جامعه ای پرورش یابد و تعلیم ببیند تا به سعادت، که غایتی سیاسی و البته آن جهانی است، برسد. معلم و راهنما باید بتواند به واسطه قوه تخیل به عقل مستفاد راه داشته باشد. از همین مجرا است که در آرمان شهر فارابی هنرمندان نقشی کلیدی بازی می کنند و در مرتبه بعد از رییس مدینه قرار می گیرند. دو انگاره تخیل و محاکات از یک سو در تعلیم شهروندان و از دیگر سو، در خلق آثار هنری، شان و جایگاه اجتماعی سیاسی هنرمندان را برجسته می کند. تعریف فارابی از زیبایی مبتنی بر مفهوم کمال است. درواقع کمال همان زیبایی است، هچنان که کمال، سعادت است. با چنین نگرشی می توان گفت کد که کلیت فلسفه سیاسی فارابی صبغه زیباشناسانه دارد و از این طریق می توان لوازم و عناصر زیباشناسی سیاسی او را تدوین کرد. در این نوشتار با استفاده از گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی، عناصری چون سعادت، قوه متخیله و محاکات بررسی شده و به تعریفی پرداخته ایم که فارابی مبتنی بر کمال از زیبایی ارایه داده است.

    کلیدواژگان: سعادت، فارابی، زیبایی شناسی، سیاسی، آرمان شهر
  • رسول حسین پور تنکابنی*، جهانگیر مسعودی صفحات 51-77

    «حکمرانی» الگو و شیوه ای نوپدید در عرصه مدیریت است که در چند سال اخیر مورد توجه بسیاری از اندیشمندان قرار گرفته است. این الگو، گونه های فراوانی دارد که یکی از آن ها حکمرانی اخلاقی است. این حکمرانی که بر «مدیریت و اداره» بر پایه ارزش ها پافشاری دارد، اقدامی گروهی است که از سوی حاکمان و مدیران در راستای پیاده سازی یک فرهنگ شایسته اخلاقی طرح ریزی گردیده تا تمامی سویه های کسب وکار را در یک مجموعه و سازمان زیر پوشش قرار دهد. فارابی نخستین فیلسوف مسلمان ایرانی است که افزون بر پایه گذاری فلسفه اسلامی؛ طراح بسیاری از مباحث سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، و اخلاقی هم بوده است. او در علم مدنی خود، اخلاق و سیاست را همراه هم دیده و راه دست یابی به آرمان-شهر نیک بختی را تنها با گرویدن به بایسته های اخلاقی؛ آن هم از مسیر همکاری و هم گرایی مردم و مسیولان، و بودن در متن جامعه امکان پذیر دانسته است. موضوع این جستار حکمرانی اخلاقی از دیدگاه این فیلسوف مشایی است. نویسندگان نخست حکمرانی و پس از آن حکمرانی اخلاقی را تعریف کرده، سپس با اتخاذ روش تحلیل محتوا، با کاوش در اندیشه های فارابی، پایه ها و نشانه های این الگوی حکومتی/ مدیریتی را شناسایی و معرفی کرده اند. هدف آن بوده تا درون داشت درصدی از فلسفه اسلامی در راستای تامین درون مایه یکی از مهم ترین گونه های حکمرانی، برای مدیران و مسیولان نهادهای دولتی، فرودولتی، و نیز شهروندان روشن گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق، حکمرانی اخلاقی، علم مدنی، فرهنگ، جامعه
  • نجمه کیخا * صفحات 79-103

    این مقاله اندیشه های ابونصر فارابی را از حیث توجه به جامعه چند فرهنگی بررسی می کند و این پرسش را مطرح می دارد که آیا در اندیشه فارابی اقلیت ها و گروه های مختلف قومی و مذهبی به رسمیت شناخته می شوند؟ اگر پاسخ مثبت است چگونه چنین اتفاقی می افتد؟ در دو بخش مبانی هستی شناختی و مبانی سیاسی اجتماعی به مباحثی مانند تقدم فلسفه بر دین، مدینه جماعیه، جامعه عظمی، استفاده از تمثیل و خیال، شکل گیری تکاملی زبان و جامعه و پیچیده تر شدن زبان همراه با تکامل جامعه و تاثیر بحث های هستی شناسی فارابی بر پذیرش تکثر در جامعه پرداخته شده است. فارابی در بحث شکل گیری جامعه از چگونگی ایجاد فرهنگ های مختلف و سپس نحوه مواجهه آنها با یکدیگر سخن رانده است. مدینه جماعیه همان جایگاهی را برای اقلیت ها و گروه های مختلف قایل است که دموکراسی های پیشرفته امروزی قایل اند. جامعه عظمی در اندیشه او از همه ملت ها تشکیل شده است و از یک کشور کامل تر است. فلسفه که مبتنی بر روش شناسی و استدلال عقلی جهان شمول است، آراء عملی و نظری دین را معین می سازد و زبانی مشترک برای همه ساکنین مدینه فراهم می سازد و بدین ترتیب، حدیث گرایی و ظاهرگرایی دینی جایگزین حقایق عقلی نمی گردد. اینها همه اندیشه فارابی را منبعی غنی و کارامد برای تحلیل و بررسی یک جامعه چندفرهنگی قرار می دهد و پذیرش و مطلوبیت جامعه چندفرهنگی در اندیشه وی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: فارابی، خیال، جامعه چندفرهنگی، مدینه جماعیه، اجتماع عظمی
  • مسعود امید * صفحات 105-127

    اگر تا کنون فارابی را موسس فلسفه اسلامی دانسته اند، زین پس می توان وی را به عنوان موسس سوبژکتیویته ای خاص در تفکر فلسفی جهان اسلام نیز دانست. نزد برخی از فیلسوفان جهان و نیز در تفکر فلسفی معاصر ایران، به طورکلی، به امکان گفت وگو میان تفکر فلسفی کلاسیک و فلسفه های جدید اذعان شده است. اما این گفت وگو برای فلسفی اندیشان کلاسیک ایران از اهمیت مضاعفی برخوردار است چرا که چنین گفت وگویی جزو شرایط امکان حضور در افق فلسفی جدید و هم زبانی (و نه لزوما هم رایی) با آن است. تا کنون تمرین این گفت وگو، کم وبیش، بر محور مقولاتی فلسفی از قبیل وجود، ماهیت، علیت، حرکت، غایت، معرفت و... صورت گرفته است. پیشنهاد این مقاله آن است که می توان و حتی بایسته است که این بار با طرح یک مسیله اساسی دیگر و گشودن مسیری دیگر به ادامه این گفت وگو پرداخت. مسیله اساسی پیشنهادی، پرسش از سوبژکتیویته فلسفه فارابی است. فلسفه فارابی متضمن معرفت شناسی خاصی است و هر معرفت شناسی، کم وبیش، مشتمل بر نظریه یا توصیفی در باب سوژه است. حال پرسش این است که سوبژکتیویته منطوی در بحث معرفت نزد فارابی چیست؟ این پرسش از آن رو قابل اعتنا و طرح است که بنیاد مدرنیته را سوبژکتیویته تشکیل می دهد. این نوشتار تلاش می کند با الهام از روش شناسی دکارتی در استخراج سوبژکتیویته فلسفی، به استناد متون فارابی همین رویکرد را در آثار فارابی دنبال کند. در نتیجه این وجه، می توان فارابی را به عنوان بنیان گذار سوبژکتیویته اسلامی معرفی کرد.

    کلیدواژگان: فارابی، سوبژکتیویته، دکارت، مدرنیته
  • جعفر شانظری * صفحات 129-140

    سعادت طلبی، نیک بختی و کمال خواهی در گوهر وجود آدمیان سرشته شده و بی تردید تمامی انسان ها در طول زندگی خود در جستجوی کامیابی، رستگاری و خوشبختی خوداند. ازاینرو مسیله سعادت و نیک بختی از دیرگاه در حوزه علم النفس و انسان شناسی همواره دغدغه اندیشمندان و حکیمان در طول تاریخ تفکر و اندیشه بوده است و گویا گمشده انسان سعادت اوست. فارابی معلم ثانی سعادت انسان را به «الخیر المطلوب لذاته الذی لیس ورایه شیء آخر یمکن ان یناله الإنسان» و ابن سینا به « هی افضل ما سعی الحی لتحصیله» و به دیگرعبارات مشابه تعریف نموده و البته دیگر اندیشمندان نیز هر یک، از منظر و مبنای منتخب، سعادت و نیک بختی انسان را مورد شناسایی قرار داده اند. در این نوشتار نخست به تبیین و تحلیل دیدگاه ها و رویکردهای عقلی و نقلی پرداخته، سپس نظر فارابی در مسیله سعادت را تحلیل و تمایز دیدگاه او را با دیگر آراء اشاره نموده و سرانجام به داوری برترین سخن در تبیین کامیابی و نیک بختی انسان خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: فارابی، سعادت، نیک بختی، انسان، کمال
|
  • Farabi and cultural policy
    R. Mahoozi Page 0

    Farabi, an Iranian philosopher of the 3rd century AH/9th century AD, lived in the middle of conflicting intellectual, social, political and economic currents, each of which decorated the claim of power with a raising sword. These currents were not afraid to be openly violent and show a scary and decisive face and remove their opponent from the arena through the sword or with the verdict of apostasy and heresy and make fear a permanent occupation of people, although, Baghdad during the Farabi era, as an exception, hosted numerous scientific, philosophical and theological currents and practiced tolerance.
    The Farabi art, at this time and in the city of seventy-two nations, was a witness to these currents and understand the competitive arena on the one hand and offered philosophical suggestions to overcome crises and improve conditions on the other hand. He held discourse tolerantly with different ethnic groups and schools of thought, and did not hesitate to sit in the assembly of a Christian, or to have students from different ethnic and religious backgrounds, or look at religion from the scientific and philosophical perspectives, in order to extract what is appropriate for a society from those readings and conversations. In fact, he was a philosopher of dialogue and tolerance. Farabi looked at religious disputes from a philosophical perspective and tried to understand the position of each one in understanding the purposes of revelation and religion. He also gave a special place to reason in politics and defined the governing rules sensible and desirable for cities. In ethics and aesthetics too, Farabi paid attention to cultural diversity, behavioral rules, and judgments based on wisdom, consensus, and taste, and through these, he opened the way to pluralism, diversity, tolerance, and dialogue.
    In general, the method of Farabi in "contemplating" the cultural building blocks together can be a suitable model of cultural thought and policy making in our time. Although in the contemporary era, Farabi's philosophy, due to the great weight of his political thought, has been wrongly reduced to the axis of politics but in reality, Farabi in his own thought process, has had place for each of the intellectual and cultural subjects, including ethics, theology, politics, aesthetics, linguistics, sciences, social relations, family, cultural products, and the like in a certain organic way; the connections that encourage the reader and those inclined to his thoughts to examine each of these and other components and then understand and read them all in relation to each other.
    Today, due to massive investments of economy and politics in the cultural arena and as a result of services of academies as well as cultural and non-cultural scientific and research institutions being used in this direction, the cultural realm requires double freedom and liberation; a freedom that is more than the usual and known one in cultural productions and their consumption. More freedom that is necessitated in the field of culture is the freedom from desires and demands of economy, politics and even narrow religion. Although culture has always been and continues to operate in relation to these domains, the logic of cultural activity is to free this realm from adjacent areas and act according to its own particular logic. Cultural production and consumption in the current world is very much caught in the constraints of ideology, politics, economy and closed and minimal readings of religion.
    Farabi's approach in presenting a general concept of human relations with himself and with the world as well as the surrounding environment and with theological and metaphysical thoughts and then showing certain abode and destinations in the future can help us in the current chaotic world where those who claim power use technological, political, religious and ideological swords to use the culture field as a tool and change people according to their desires and interests where they think of liberation, freedom, happiness and prosperity; the ones that require dialogue, participation, tolerance and respect for human rights, free from any discrimination and exploitation.

  • A. Morovat *, R. Mahoozi Pages 7-28

    Farabi's philosophy, in the most accurate meaning, is a problem-oriented and worldly philosophy. This statement is against the claim that Farabi's philosophy is completely abstract and unrelated to the concrete issues of his life, or even if he believes in such a connection, the proposed philosophical model is considered to be fundamentally unrealizable in this world and that philosophy in many aspects i.e. anthropology, politics, ethics, etc., is considered to be the highest part of a person's soul. In contrast to this claim, which has many supporters, this article claims that not only Farabi's philosophy is basically born from the concrete political, religious, cultural and social contexts of his lifetime, but his solution to the problems of the time, unlike other one-sided solutions, is based on the distinct but related ideal-real duality. According to the latter aspect, Farabi tried to bring together the ancient tradition and the contemporary requirements and to help the intellectuals of the world solve the problems of the Islamic society of his time. In this article, while analyzing these fields including Farabi's response to the issues and crises of the time, it tries to propose this way as a model for philosophical thinking and cultural policy-making, which recognizes the two real and ideal situations at the same time.

    Keywords: Political philosophy, culture, ideal city, philosophy, politics
  • A. Salmani *, B. Nikpey Pages 29-50

    Farabi did not deal with art and beauty in a special and separate way, and he has no other writings in this field, except for a work entitled "Great Music", which has a scientific and mathematical perspectives. Therefore, his principal fame is due to his extraordinary opinions in the field of politics and political philosophy. He considers the goal of individual and collective human life to be reaching happiness. But he considers life in a perfect and virtuous society to be necessary for a person to achieve happiness. Man should be raised and educated in such a society to reach happiness, which is a political goal and of course otherworldly. The teacher and guide must be able to use his imagination to reach the useful mind. It is from this channel that artists play a key role in Farabi's utopia and are ranked next to the head of Medina. The two concepts of imagination and simulation, on the one hand, in the education of citizens, and on the other hand, in the creation of works of art, highlight the dignity and social-political position of artists. Farabi's definition of beauty is based on the concept of perfection. In fact, perfection is beauty, even though perfection is happiness. With such an attitude, it can be concluded that the whole of Farabi's political philosophy has an aesthetic aspect, and in this way, the elements of his political aesthetics can be compiled. In this article, by using the collection of library information and the descriptive-analytical method, elements such as happiness, imagination and similes have been examined and addressed the definition of beauty that Farabi has based on perfection.

    Keywords: hppiness, Farabi, aesthetics, politics, Utopia
  • R. Hoseinpour Tonekaboni *, J. Masoudi Pages 51-77

    "Governance" is a new model and method in the field of politics and management, which has attracted the attention of many thinkers in the last few years. This model has many types, one of which is ethical governance. This governance, which insists on "management and administration" based on values, is a group action planned by the rulers and managers in order to implement a decent ethical system to integrate all business under a set and organization. Farabi is the first Iranian Muslim philosopher who, in addition to founding Islamic philosophy; has been the designer of many political and ethical discourse. In his political philosophy and civil science, he saw ethics and politics together, and the way to achieve the utopia of good fortune is only by converting to moral principles, which according to him, is possible through the cooperation and convergence of people and officials, and in the context of society. The subject of this article is the moral governance from the perspective of this peripatetic philosopher. The authors first defines governance and then ethical governance, then by adopting the method of content analysis and exploring Farabi's thoughts, they identify and introduce the foundations and signs of this governance/management model. Its purpose is to clarify the content of a percentage of Islamic philosophy in order to provide the content of one of the most important types of governance, for managers and officials of governmental and sub-governmental institutions, as well as citizens.

    Keywords: Ethics, ethical governance, political philosophy, civil science, Utopia
  • N. Keikha * Pages 79-103

    This article examines the thoughts of Abu Nasr Farabi in terms of attention to multicultural society and raises the question whether minorities and different ethnic and religious groups are recognized in Farabi's thought. If the answer is yes, how does this happen? In this study, in the two parts of ontological foundations and political-social foundations, topics such as the precedence of philosophy over religion, communal city, the great society, the use of allegory and imagination, the evolutionary formation of language and society, and the increasing complexity of language along with the evolution of society and the impact of Farabi's ontological debates on the acceptance of pluralism in society, have been discussed. In discussing the formation of society, Farabi talked about how different cultures were created and then how they faced each other. A communal city gives the same status to minorities and different groups as advanced democracies do today. The great society in his thought is made up of all nations and is more complete than a single country. Philosophy, which is based on universal rational reasoning and methodology, determines the practical and theoretical opinions of religion and provides a common language for all the residents of a city, and thus, hadithism and religious appearances do not replace rational truths. All of these make Farabi's thought rich and efficient source for analyzing and investigating a multicultural society and show the acceptance and desirability of a multicultural society in his thought.

    Keywords: cultural pluralism, minorities, Farabi, culture, religion. philosophy
  • M. Omid * Pages 105-127

    If until now Farabi has been considered the founder of Islamic philosophy, then he can also be called the founder of a special subjectivity in philosophical thought of the Islamic world. Some philosophers of the world, as well as contemporary Iranian philosophical thought, in general, have acknowledged the possibility of dialogue between classical and modern philosophical thinking. But this dialogue has double importance for Iranian classical philosophers, because such a discourse is one of the conditions for the possibility of being present in the new philosophical horizon and conversing (and not necessarily agreeing) with it. So far, this type of discourse has been more or less based on philosophical arguments such as existence, nature, causality, motion, goal, knowledge, etc. The suggestion of this article is that it is possible and even necessary to continue this dialogue by raising another basic issue and opening another path. The basic problem proposed is the question of the subjectivity of Farabi's philosophy. Farabi's philosophy involves a certain epistemology which, more or less, includes a theory or a description about the subject. Now the question is: what is the implied subjectivity in Farabi's discussion of knowledge? This question is worthy of consideration because the foundation of modernity is subjectivity. This article tries to follow the same approach based on Farabi's texts, inspired by Cartesian methodology in extracting philosophical subjectivity. As a result, Farabi can be introduced as the founder of Islamic subjectivity.

    Keywords: subjectivity, modernity, Farabi, Islamic philosophy. Epistemology
  • J. Shanazari * Pages 129-140

    Seeking happiness, fortune, and perfectionism are in the essence of human existence, and without a doubt, all humans are in search of success, salvation, and happiness throughout their lives. Therefore, the issue of happiness and good fortune has always been the concern of thinkers and sages throughout the history in the field of psychology and anthropology. Al-Farabi, the second teacher, defined the happiness of man as "the good that requires pleasure, which is beyond him and the last thing that can be done by human beings" and Ibn Sina used "the best thing a living person has ever sought to achieve" and other similar expressions. Of course, other thinkers have also identified the happiness and good fortune of the human being, from a selected point of view. In this article, we first explain and analyze the views and rational and narrative approaches, then analyze Farabi's opinion on the issue of happiness and his inclination to other opinions, and finally we focus on the best speech in explaining human success and happiness.

    Keywords: Farabi, happiness, good fortune, man, perfection