فهرست مطالب

نوآوری های اخیر در روان شناسی - پیاپی 1 (زمستان 1402)

نشریه نوآوری های اخیر در روان شناسی
پیاپی 1 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان نجفی، حانیه میرابی، زهرا حسین زاده ملکی*، فاطمه باقرزاده صفحات 1-13
    هدف مطالعه حاضر بررسی نقش شفقت به خود و ناگویی خلقی در پیش بینی حمایت اجتماعی ادراک شده بود. یک نمونه غیربالینی شامل 181 بزرگسال (138 زن و 52 مرد) از شهر مشهد با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده چندبعدی (MSPSS)، فرم کوتاه مقیاس شفقت به خود (SCS-SF) و مقیاس ناگویی خلقی تورنتو (FTAS) را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام انجام شد. حمایت اجتماعی ادراک شده با شفقت به خود رابطه مثبت و با ناگویی خلقی رابطه منفی داشت. رگرسیون گام به گام بر حسب شفقت به خود و ناگویی خلقی 6/5 درصد از واریانس حمایت اجتماعی ادارک شده را تبیین می کرد. یافته های این پژوهش نشان داد که با افزایش شفقت به خود و کاهش در ناگویی خلقی، میزان حمایت اجتماعی ادراک شده افزایش می یابد. شفقت به خود سهم بیشتری در پیش بینی حمایت اجتماعی ادراک شده دارد. بر این اساس به نظر می رسد افرادی که شفقت بیشتری نسبت به خود دارند و در بروز هیجانات خود به خوبی عمل می کنند، ادراک بالاتری از حمایت های اجتماعی دریافتی خود دارند.
    کلیدواژگان: شفقت به خود، ناگویی خلقی، حمایت اجتماعی ادراک شده، کووید-19
  • سمانه تعلیم دهنده* صفحات 14-28
    هدف مطالعه حاضر تحلیل اهمیت - عملکرد نقش رفتارهای والدین در پیش بینی عزت نفس تحصیلی در دانش آموزان متوسطه دوم گریزان از مدرسه بود. یک نمونه شامل 123 نفر از دانش آموزان دبیرستانی (63 دختر و 60 پسر) از شهر مشهد با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و سیاهه گزارش فرزندان از رفتارهای والدین (CRPBI) و سیاهه عزت‏نفس کوپر اسمیت (CSEI) را تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مد ل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS-SEM) استفاده شد. دخالت بیش از حد (0/208-=β) و انضباط پیوسته (0/226-=β) پیش بینی کننده منفی و جهت دهی (0/286=β)، تایید و ابراز نظر مثبت (0/270=β) و شرکت در امور 0/239=β) پیش بینی کننده مثبت و معنادار عزت نفس تحصیلی بودند. به نظر می رسد رفتارهای والدین که حاکی از کنترل بالا و آزادی کمتر باشد، عزت نفس تحصیلی را کاهش می دهد. در مقابل حساس بودن به تغییرات و پیشرفت های فرزندان، شرکت دادن آنان در فعالیت های و داشتن الگوهای انضباطی ملایم با افزایش عزت نفس تحصیلی همراه است.
    کلیدواژگان: رفتارهای والدین، عزت نفس تحصیلی، گریز از مدرسه، تحلیل اهمیت-عملکرد
  • زهرا صغرائی خادر، مهدیه بختیاری، مینا افخمی پوستچی، فاطمه علی دوستی* صفحات 29-39

    کمال گرایی ظاهر فیزیکی به معنای میل به داشتن ظاهر فیزیکی کامل و بی عیب و نقص است. هدف مطالعه ی حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه ی فارسی مقیاس کمال گرایی ظاهر فیزیکی (PAPS) در نمونه ای از زنان بزرگسال ایرانی بود. نمونه ای شامل 324 نفر از زنان بزرگسال با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس های کمال گرایی ظاهر فیزیکی (PAPS)، کمال گرایی چندبعدی تهران (TMPS) و اضطراب ظاهر اجتماعی (SAAS) را تکمیل کردند. از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، همبستگی پیرسون و همسانی درونی برای بررسی روایی و پایایی استفاده شد. نتایج هردو تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی موید ساختار دو عاملی مقیاس بودند. هر دو خرده مقیاس نگرانی درباره ی نقص و امید برای کمال، همبستگی مثبت و معناداری با کمال گرایی چندبعدی تهران و اضطراب ظاهر اجتماعی داشتند. ضرایب آلفای کرونباخ نیز برای خرده مقیاس ها 0/90 و 0/90 و برای نمره کل 0/90 بود. یافته های حاصل نشان داد که مقیاس کمال گرایی ظاهر فیزیکی از روایی و اعتبار مطلوبی در جامعه زنان بزرگسال ایرانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، مقیاس کمال گرایی ظاهر فیزیکی، روایی، پایایی
  • راضیه کرامتی* صفحات 40-51

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی خودکارآمدی تدریس در رابطه استرس آموزشگاهی ادراک شده با فرسودگی شغلی بود. در یک طرح همبستگی 300  نفر از آموزگاران شهر بجنورد با روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با مقیاس میزان، منابع و علایم استرس معلمان (TSS)، مقیاس خودکارآمدی معلمان (TSES) و مقیاس فرسودگی شغلی نسخه معلمان (MBI-ES) گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان داد که استرس آموزشگاهی ادراک شده بیشترین اثر مستقیم را بر خستگی هیجانی (0/28=β) دارد. خودکارآمدی تدریس نیز بیشترین اثر مستقیم را بر نقصان تحقق شخصی (0/20-=β) داشت. اثرات غیر مستقیم استرس آموزشگاهی ادراک شده بر ابعاد فرسودگی شغلی با نقش میانجی خودکارآمدی تدریس مثبت و معنادار بودند. به نظر می رسد استرس های محیط آموزشگاه، بر کارآمدی معلمان در امر تدریس اثرگذار بوده و از این طریق به فرسودگی شغلی آنان منتهی می شوند. بر این اساس لازم بر کاهش منابع استرس زا در محیط مدرسه تمرکز بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: استرس آموزشگاهی ادراک شده، خودکارآمدی تدریس، فرسودگی شغلی
  • محمد صفاری، مونا گشایشی* صفحات 52-63
    این پژوهش با هدف بررسی تغییرناپذیری جنسیتی رابطه سرمایه اجتماعی برخط با شدت استفاده از شبکه های اجتماعی انجام شد. یک نمونه شامل 117 نفر (62 زن و 55 مرد) از کاربران ایرانی فیس بوک با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس سرمایه اجتماعی اینترنتی (ISCS) را تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل چندگروهی با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS-MGA) استفاده شد. میان پیوندسازی، پل بندی و نمره کل سرمایه اجتماعی برخط با شدت استفاده از شبکه اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (0/01>P). در کل نمونه و گروه مردان پل بندی اثر بیشتری بر شدت استفاده از شبکه اجتماعی داشت. اما در گروه زنان پیوندسازی نقش بیشتری داشت. مقایسه بین گروهی نیز نشان داد که ضرایب مسیر در میان گروه ها تفاوت معناداری ندارند (0/05<P). به نظر می رسد سرمایه اجتماعی برخط و شدت استفاده از شبکه اجتماعی رابطه دوسویه دارند و کاربرانی که از سرمایه اجتماعی برخط بالاتری برخوردارند بیشتر از شبکه اجتماعی استفاده می کنند و در این زمینه تفاوت جنسیتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شبکه های اجتماعی، تغییرناپذیری، جنسیت
  • محمدرضا زنگنه*، اعظم اردشیری، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی صفحات 64-75

    هدف از اجرای این پژوهش تعیین اثر روان درمانی گروهی با رویکرد تحلیل رفتار متقابل بر سبک های دلبستگی پسران نوجوان بود. طرح این پژوهش نیمه تجربی با الگوی پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مشهد تشکیل می دادند. تعداد 30 نفر از این دانش آموزان به صورت داوطلبانه انتخاب و در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند. در هر گروه 15 نفر حضور داشتند. هر دو گروه مقیاس تجدیدنظر شده دلبستگی بزرگسال (RAAS) را تکمیل کردند. گروه آزمایش به مدت نه جلسه 90 دقیقه ای تحت روان درمانی گروهی با رویکرد تحلیل رفتار متقابل قرار گرفتند. تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که روان درمانی گروهی با رویکرد تحلیل رفتار متقابل بر دلبستگی ایمن (0/70=partial Eta2) و اجتنابی (0/50=partial Eta2) اثر معناداری دارد. اما در دلبستگی دوسوگرا تفاوت معناداری میان دو گروه وجود نداشت (0/05<P). به نظر می رسد روان درمانی گروهی با رویکرد تحلیل رفتار متقابل بر سبک های دلبستگی پسران نوجوان موثر است و دلبستگی ایمن آنان را افزایش و دلبستگی ناایمن اجتنابی را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: دلبستگی، تحلیل رفتار متقابل، نوجوانی
  • سمانه خزاعی، سارا علی پور*، زهرا دادی صفحات 76-89
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش اعتیاد به اینترنت در پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی و درگیری تحصیلی دانشجویان در همه گیری کووید-19 انجام شد. نمونه ای شامل 150 نفر از دانشجویان دانشگاه بیرجند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و آزمون اعتیاد به اینترنت (IAT)، مقیاس خودکارآمدی تحصیلی (CASES) و مقیاس درگیری تحصیلی (AES) را تکمیل کردند. داده ها با مدل یابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS-SEM) تحلیل شد. نتایج نشان داد که ضرایب مسیر مربوط به نقش پیش بینی-کننده اعتیاد به اینترنت در خودکارآمدی تحصیلی و درگیری تحصیلی به ترتیب (0/57-=β) و (0/64-=β) است. سایر نتایج نشان داد که اعتیاد به اینترنت می تواند 33 درصد از تغییرات خودکارآمدی تحصیلی و 41 درصد از تغییرات درگیری تحصیلی را تبیین نماید. مطابق با یافته های پژوهش، به نظر می رسد بخش عمده ای از باورهای خودکارآمدی دانشجویان و نیز درگیری فعالانه آن ها در موضوعات تحصیلی تحت تاثیر اعتیاد به اینترنت تضعیف می شود. از این رو، اجرای مداخلات موثر برای مدیریت استفاده از اینترنت در بین دانش آموزان از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، خودکارآمدی تحصیلی، درگیری تحصیلی، کووید-19
|
  • Ehsan Najafi, Hanie Mirabi, Zahra Hosseinzadeh Maleki *, Fatemeh Bagherzadeh Pages 1-13
    The aim of this study was to examine the relationship between self-compassion and alexithymia in predicting perceived social support. A convenience sample of 181 adults (138 females and 52 males) from Mashhad completed validated measures including the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), the Self-Compassion Scale - Short Form (SCS-SF), and the Toronto Alexithymia Scale (FTAS). Data were analysed using Pearson's correlation coefficient and stepwise regression. The results showed that perceived social support was positively correlated with self-compassion and negatively correlated with alexithymia. In addition, self-compassion was found to have a negative and significant relationship with alexithymia. A stepwise regression model with self-compassion and alexithymia as predictors explained 6.5% of the variance in perceived social support. The results indicate that an increase in self-compassion and a decrease in alexithymia lead to an increase in perceived social support. Self-compassion has a greater impact on the prediction of perceived social support. Therefore, individuals who have higher levels of self-compassion and emotional expression tend to perceive higher levels of social support.
    Keywords: self-compassion, alexithymia, perceived social support, COVID-19
  • Samaneh Talimdahandeh * Pages 14-28
    The purpose of this study was to investigate the role of parental behaviour in predicting academic self-esteem in truant students. A sample of 123 high school students (63 females and 60 males) from Mashhad was selected using a multistage random sampling method. They completed the Children's Reports of Parental Behaviour Inventory (CRPBI) and the Coopersmith Self-Esteem Inventory (CSEI). The study used partial least squares structural equation modelling (PLS-SEM) for data analysis. The results indicate that excessive involvement (β=-0.208) and continuous discipline (β=-0.226) negatively predict academic self-esteem, whereas orientation (β=0.286), affirmation and positive opinion expression (β=0.270) and participation in affairs  (β=0.239) positively predict academic self-esteem. The results suggest that parental behaviours indicating high control and low freedom may reduce academic self-esteem. In contrast to being sensitive to children's changes and progress, increasing academic self-esteem is associated with being involved in activities and having mild disciplinary patterns.
    Keywords: parent’ s behaviors, academic self-esteem, school truancy, Importance-performance analysis
  • Zahra Soghraei Khadar, Mahdieh Bakhtiari, Mina Afkhami Poostchi, Fatemeh Alidoosti * Pages 29-39

    Physical appearance perfectionism, which refers to the desire for a flawless physical appearance, was the focus of the study. The study aimed to examine the psychometric properties of the Persian version of the Physical Appearance Perfectionism Scale (PAPS) in a sample of Iranian adult women. A convenience sample of 324 adult women completed the PAPS, Tehran's multidimensional perfectionism (TMPS), and social appearance anxiety (SAAS) scales. Validity and reliability were checked using exploratory and confirmatory factor analysis, Pearson correlation, and internal consistency. The results confirmed the 2-factor structure of this scale, with both worry about imperfection and hope for perfection subscales showing a significant positive correlation with the scores of the Tehran Multidimensional Perfectionism Questionnaire and Social Appearance Anxiety Questionnaire. The Cronbach's alpha coefficient for the subscales was 0.90 and 0.89, respectively, and 0.90 for the total score. These findings suggest that the Physical Appearance Perfectionism Scale (PAPS) demonstrates good validity and reliability in Iranian adult women.

    Keywords: perfectionism, Physical appearance perfectionism scale, Validity, Reliability
  • Raziye Keramati * Pages 40-51

    The present study aimed to investigate the mediating role of teaching self-efficacy in the relationship between perceived school stress and job burnout. In a correlational study, 300 teachers from Bojnord were selected using a multistage random sampling method. Data were collected using the Teachers' Stress Prevalence, Source and Symptoms Scale (TSS), the Teacher Self-Efficacy Scale (TSES) and the Maslach Burnout Inventory-Educators Survey (MBI-ES). The data were analysed using structural equation modelling (SEM). Results showed that perceived school stress had the most direct effect on emotional exhaustion (β=0.28). Teaching self-efficacy also had the largest direct effect on reduced personal accomplishment (β=-0.20). The indirect effects of perceived school stress on the dimensions of job burnout with the mediating role of teaching self-efficacy were positive and significant. It seems that the stress of the school environment has an impact on teachers' teaching effectiveness and thus leads to their burnout. Based on this, it is necessary to focus more on reducing the sources of stress in the school environment.

    Keywords: perceived school stress, teaching self-efficacy, Job Burnout
  • Mohammad Saffari, Mona Goshayeshi * Pages 52-63
    The present study aimed to investigate the gender invariance of the relationship between online social capital and intensity of social network use. A sample of 117 Iranian Facebook users (62 females and 55 males) was selected using convenience sampling method and completed the Internet Social Capital Scales (ISCS). Data were analyzed using partial least squares multi-group analysis (PLS-MGA). There was a positive and significant relationship between bonding, bridging and total online social capital and intensity of social network use (P<0.01). For the whole sample and for men, bridging had a greater effect on the intensity of social network use. For women, however, bridging had a stronger effect. The path coefficients are not significantly different between the groups (P<0.05). It seems that online social capital and intensity of social network use have a mutual relationship, and users with higher online social capital use social networks more, and there is no gender difference in this area.
    Keywords: Social Capital, Social Networking, invariance, Importance-performance analysis
  • MohammadReza Zanganeh *, Azam Ardeshiri, Bahram Ali Ghanbari Hashemabadi Pages 64-75

    The purpose of this study was to determine the effect of group psychotherapy using the Transactional Analysis approach on the attachment styles of adolescent boys. The design was semi-experimental with a pre-test and a post-test with a control group. The statistical population was male secondary school students in Mashhad. The sample consisted of 30 volunteers who were randomly divided into two groups, one experimental and one control, with 15 volunteers for each of them. Both groups completed the Revised Adult Attachment Scale (RAAS). The experimental group participated in nine 90-minute sessions of transactional analysis group psychotherapy. Multivariate covariance analysis showed that group psychotherapy using a transactional analysis approach had a significant effect on secure attachment (partial Eta2=0.70) and avoidant attachment (partial Eta2=0.50). However, there was no significant difference between the two groups for ambivalent attachment (P<0.05). It appears that group psychotherapy using a transactional analysis approach is effective on the attachment styles of adolescent boys, increasing their secure attachment and decreasing their avoidant attachment.

    Keywords: Attachment Styles, transactional analysis, adolescence
  • Samaneh Khazaei, Sara Alipour *, Zahra Dadi Pages 76-89
    The present study aimed to determine the role of internet addiction in predicting students' academic self-efficacy and academic engagement during the Covid-19 pandemic. Thus, a sample of 150 students in University of Birjand was selected using convenience sampling method and completed the Internet Addiction Test (IAT), Academic Self-Efficacy Scale (CASES) and Academic Engagement Scale (AES). To analyze the data, structural equation modeling with partial least square approach (PLS-SEM) was employed. Results indicated that the path coefficients related to the role of internet addiction in predicting academic self-efficacy and academic engagement were (β=-0.57) and (β=-0.64). The results indicate that internet addiction can account for 33% of the changes in academic self-efficacy and 41% of the changes in academic engagement. According to the findings, it seems that a significant part of the students' self-efficacy beliefs and their active involvement in academic subjects are weakened under the influence of internet addiction. Therefore, implementing effective interventions to manage the use of the Internet among students is highly important.
    Keywords: Internet addiction, Academic self-efficacy, academic engagement, COVID-19