فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 58 (تابستان 1402)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 58 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامعلی چگنی زاده، وحید اخوت* صفحات 1-24

    در این مقاله به بررسی بحران اوکراین، تاثیر آن بر نظم جهانی پرداخته می شود. سیاست بین الملل در دیدگاه واقع گرایان بر اساس مفاهیمی همچون: عملگرایی؛ تقدم نظم بر عدالت در عین لزوم عدالت برای استمرار نظم، توازن قوا و لزوم دستیابی به یک نظم پایدار بر اساس اجماع قدرت های بزرگ بنا شده است. کیسینجر به خاطر سابقه سیاسی و نظری طولانی و اثرگذار، همچنین حضور فعال در بطن چند بحران پیچیده ی بین المللی و ابتکاراتی که برای حل بحران ها از خود ارائه داده است، بسیار مورد توجه بوده است. از این رو، این ظرفیت در او و دیدگاه های نظری و تطبیقی اش وجود دارد که بتوان پژوهشی علمی را بر اساس چارچوب نظرات علمی و سیاسی او به تنهایی بنا نهاد. او نظم جهانی را مجموعه ای از مفاهیم مورد پذیرش برای یک منطقه درباره چیستی مناسبات عادلانه و توزیع قدرتی که گمان می کنند باید بر همه ی جهان اعمال گردد، تعریف می کند. بحران اوکراین، با گسترش غرب به سمت روسیه پس از جنگ سرد، نظم جهانی موجود را به چالش کشیده است. فاصله گرفتن اوکراین از یک مشی متعادل میان شرق و غرب، این بحران را به حد منازعه کشانده است و مهم ترین اثر این منازعه بر نظم جهانی، تغییر ادراک جغرافیایی روسیه از جایگاه خود است. اثرات این بحران به رانده شدن روسیه از جغرافیای اروپایی محدود نخواهد و اثرات خود را بر مجموعه سازی های امنیتی در جهان نشان خواهد داد. عمیق ترین جنبه ی این تاثیر، قوت گرفتن انگاره ی شرق با پیوستن روسیه به جغرافیای شرقی است.

    کلیدواژگان: بحران اوکراین، نظم جهانی، ژئوپلتیک، هنری کیسینجر
  • امین معینی*، حمید احمدی صفحات 25-45
    پژوهش بر پژوهش بر این پیش فرض استوار است که نظم منطقه ای خاورمیانه در حال گذار از نظم هژمونیک به وضعیتی پیچیده و نامعلوم بوده و تلاش می کند با تکیه بر ابزار روندپژوهی و جستار در پویش های امنیتی در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی به پیش بینی نظم آینده خاورمیانه بپردازد. بنابراین ضمن تبیین وضعیت در حال گذار کنونی به این پرسش پاسخ می-دهد که نظم آینده خاورمیانه از چه شاخص ها و نشانه هایی پیروی کرده و الگوی حاکم بر آن چیست؟ براساس فرضیه پژوهش تغییر در الگوهای نظم منطقه ای خاورمیانه بصورت تدریجی و با خصلتی فرآیندی در حال وقوع است. روندهای ملی، منطقه ای و بین المللی حکایت از کاهش مداخله مستقیم قدرت های بزرگ و پررنگ شدن ائتلاف های منطقه ای در آینده مناقشات خاورمیانه دارد. پیشران های اصلی این تحول عبارتند از دگرگونی منطق ائتلاف سازی در خاورمیانه، بازتعریف الگوهای تعامل و تقابل منطقه ای، ضعف موازنه سازی سنتی اعراب در قبال ایران و درک مشترک تهدید از نقش منطقه ای جمهوری اسلامی ایران. براساس یافته های پژوهش به موازات روند صلح سازی در مناسبات عبری- عربی، ایران به یکی از محورهای اصلی تقابل در آینده خاورمیانه تبدیل خواهد شد. در این راستا شکل گیری یک ائتلاف منطقه ای با محوریت اعراب و اسرائیل جهت مدیریت مناقشات منطقه ای و مقابله با تهدیدات امنیتی ایران گزینه ای محتمل و در حال وقوع است. برای تبیین فرضیه پژوهش و ترسیم چشم انداز آتی نظم منطقه ای خاورمیانه از روش روند پژوهی که یکی از رهیافت های آینده پژوهشی است استفاده شده است.
    کلیدواژگان: نظم منطقه ای، خاورمیانه، نظم هژمونیک، ائتلاف سازی، روند پژوهی
  • داوود طارمی*، ارسلان قربانی شیخ نشین، سید سعید میرترابی، سیدعلی منوری صفحات 46-87
    یکی از مباحث اصلی در روابط بین الملل به منظور بررسی ماهیت و رویکردهای سیاست خارجی کشورها موضوع و جایگاه منافع ملی و ایدئولوژیک می باشد که براساس نوع حکومت و جهان بینی خاص حاکم بر آن تبیین می شود. جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان بازیگری در نظام بین الملل از این قاعده مستثنی نیست و بنابراین پژوهش حاضر به بررسی رابطه این منافع در سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی ایران می پردازد. در پرسش مربوط به جایگاه و نقش منافع ملی و ایدئولوژیک و چیستی آن در کلیت و کنش و واکنش های سیاست خارجی ایران باید توجه داشت که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی بنابر ماهیت ارزشی اسلامی و انقلابی آن که در متن و بطن قانون اساسی متجلی و به تمام شئون کشور جهت می دهد و سرلوحه و خط مشی انقلابیون و نخبگان حاکم قرار گرفت، شاهد رویکردی هویت محور هستیم. هر چند در اکثر کشورها ارزش ها و هنجارهای به درجاتی در رویکردهای سیاست خارجی تاثیرگذار هستند، اما منافع ایدئولوژیک سهم قابل توجهی در امر سیاست سازی و اجرای سیاست خارجی ایران داشته و در حکم اصول راهبردی محسوب می شوند. البته این بدان معنا نیست که متفکرین و بانیان انقلاب از اهمیت منافع ملی و عینی و مساعی وصول به آن غافل مانده و یا اهمیتی بر آن قائل نبوده و نیستند، بلکه بر وجه کلی در سیاست خارجی و در راس آن سیاست های کلان جمهوری اسلامی ایران با توامان بودن منافع ملی و ایدئولوژیک و تلفیقی هوشمندانه و پویا از آن دو و گاها غلبه یکی بر دیگری بنابر مقتضیات زمانی و مکانی و شرایط جاری داخلی و بین المللی مواجه هستیم.
    کلیدواژگان: منافع ملی، منافع ایدئولوژیک، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، مکتب آرمانگرایی، مکتب واقعگرایی
  • محمدرضا قرایی آشتیانی، محمدعلی روشن نظر* صفحات 88-107
    تحولات خاورمیانه و تسری موج خیزشهای مردمی در منطقه، آن هم به سرعت موجب تصمیم‏های متفاوت بازیگران در سیاست خارجی شان شده است. ظرفیت های ژئوپولیتیکی ایران، امنیت‏ملی آن را به شدت تحت تاثیر محیط منطقه‏ای خاورمیانه قرارداده است. پس از انقلاب اسلامی، شکل‏گیری ائتلافی از کشورهای سنی نشین حاشیه‏ی خلیج فارس به زعامت عربستان، ناچارا ایران را وادار به تقابل جویی در چارچوب محور مقاومت نمود. با تسری تحولات اخیر به یمن و بحرین و شکل گیری بحران در عراق و سوریه چه فرصت ها و تهدیدهای امنیتی برای ایران ایجاد شده و از سوی دیگر راهبردهای امنیتی منطقه چه تغییری نموده است که حفظ محور مقاومت، جزء اصلی دکترین امنیتی ایران تبدیل شده است. از این رو شاهدیم که وابستگی متقابل امنیتی میان ایران و محور مقاومت، الگوی دوستی و دشمنی در منطقه نسبت به ایران، مجاورت و همچنین عوامل فرهنگی، مذهبی در سیاست خارجی امنیتی ایران بسیار حایز اهمیت است و امنیت ایران را به ثبات امنیتی در محور مقاومت گره زده است. از همین روست که سرنگونی دولت بشار اسد و دولت شیعی عراق موجب تضعیف محور مقاومت و گفتمان شیعه، انزوای جمهوری اسلامی ایران، از دست رفتن جبهه‏ی سوریه و عدم دسترسی ایران به حزب الله و حماس، برتری یافتن عربستان و دولت های معاند ایران در منطقه و نهایتا کاهش ضریب امنیتی ایران می‏شود و البته روی کار آمدن یک دولت شیعی در بحرین و یمن موجب افزایش عمق استراتژیک ایران در منطقه، تقویت گفتمان شیعی در منطقه و افزایش قدرت مجموعه امنیتی محور مقاومت شده و ضریب امنیتی ایران را بشدت افزایش می‏دهد.
    کلیدواژگان: راهبرد، امنیت منطقه ای، سوریه، جمهوری اسلامی ایران
  • امین کیانی هفت لنگ، حامد محقق نیا*، حسین کریمی فرد، فریدون اکبرزاده صفحات 108-131

    بررسی دکترین سیاست خارجی ایالات متحده آمریکادرخاورمیانه با تمرکزبرافغانستان بین سال های 2009_2022 حکایت ازاین داردکه یکی ازمهمترین جنبه های سیاستهای خارجی ایالات متحده پیرامون خاورمیانه ومنطقه غرب آسیا بوده و کلیه استراتژیها و سیاستهای اعلامی و عملی آمریکادرخصوص تحولات منطقه و افغانستان با توجه به تحولات اخیر یعنی روی کار آمدن طالبان در این کشور اهمیتی وافر برای وضعیت منطقه خاورمیانه دارد.از منابع کتابخانه ای برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است.در این راستا با استفاده از نظریه ی واقع گرایی در پی پاسخ به این سوال هستیم که دکترین سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا در خاورمیانه بین سال های 2009_2022 بر اساس رویکرد نگاه به شرق و مدیریت هزینه ها دچار چه تغییر و تحولاتی شده است؟ تغییر و تحولات دکترین امنیتی آمریکا در غرب آسیا از سال 2009 تا 2022 مبتنی بر ائتلاف سازی و مدیریت هزینه ها در منطقه ، پیگیری منافع از طریق متحدین ، همچنین به دلیل نگاه به شرق و هزینه هایی که در خاورمیانه متحمل شده است، شاهد تغییراتی شامل کاهش دخالت نظامی ، نبرد با القاعده در افغانستان و کاهش دخالت همه جانبه در غرب آسیا بوده است. در نتیجه با اعلام اولویت استراتژیک جدید رقابت با قدرت های بزرگ و به ویژه چین، تغییری دراستراتژی خود ایجاد کرده و با تمرکز بر افزایش حضور خوددر شرق آسیا، به دنبال بهینه سازی حضورخود در کل جهان است. خاورمیانه هم از این امر مستثنی نشده است وکاهش وتغییرحضورنیروهای آمریکایی درمنطقه به ویژه در افغانستان وبسته شدن سه پایگاه آمریکایی درقطرو انتقال آنها به اردن همگی نشان ازتغییر وتحول دکترین سیاست خارجی آمریکادرخاورمیانه دارد.

    کلیدواژگان: رئالیسم، سیاست پایگاهی، خاورمیانه، افغانستان، منافع ملی
  • سیدحسین حسینی، رضا شیرزادی* صفحات 132-157
    کشورها با رویکرد مزیت سازی حداکثری از فرصت ها و تقلیل آسیب ها به سمت ترسیم نقشه راه دیپلماسی پارلمانی، متناسب با ظرفیت های داخلی و الزامات منطقه ای و جهانی گام برمی دارند. دیپلماسی پارلمانی از طریق هم افزایی ظرفیت های فکری و فیزیکی نقش قابل توجهی در تحقق اولویت های سیاست خارجی ایفا می کند. هدف این مقاله، ارزیابی نقش دیپلماسی پارلمانی در تقویت امنیت ملی کشور است. یافته ها نشان می دهد دیپلماسی پارلمانی در دو سطح ملی و فراملی از ظرفیت های فراوانی برای تقویت امنیت ملی جموری اسلامی ایران برخوردار است. در سطح ملی با بهره گیری از ابزارهایی چون قانون گذاری و نظارت بر عملکرد دولت از قابلیت های فراوانی برای اثرگذاری بر حوزه امنیت برخوردار است. همچنین در سطح فراملی با بکارگیری ابزارهایی چون گروه های دوستی و مشارکت فعال در پارلمان های منطقه ای و بین المللی می تواند زمینه ساز تقویت همگرایی در سطوح منطقه ای و بین المللی و تقویت امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران شود. زیرا، بهره گیری از ابزارهای قانونگذاری و نظارتی پارلمان ها در سطح ملی و فراملی، می تواند منجر به توسعه و رفاه متوازن منطقه ای در قلمروها ملی شده و در نتیجه با کاهش ناامنی های ملی، زمینه تقویت امنیت منطقه ای و بین المللی را فراهم آورند. در واقع گسترش همکاری های نظام مند منطقه ای و جهانی پارلمان های دنیا بر پایه ارتقاء صلح، ثبات و امنیت، نه تنها می تواند نقش موثری را در کاهش منازعات منطقه ای و جهانی ایفاء نماید بلکه حفظ و ارتقا امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را نیز به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: دیپلماسی پارلمانی، گروه های دوستی پارلمانی، روابط بین الملل، منطقه گرایی، سیاست خارجی
  • محمد تابش، علی رشیدپور*، سید رضا صالحی امیری، رضا ابراهیم زاده دستجردی صفحات 158-186
    دیپلماسی فرهنگی تبادل ایده ها، اطلاعات، هنر و جنبه های دیگر فرهنگ در بین ملل و مردمان آن ها برای تقویت تفاهم میان آن ها است. هدف از این پژوهش تدوین الگوی دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بود. این پژوهش از نوع کیفی و با استفاده از نظریه داده بنیاد و مدل پارادایمی استراوس و کوربین انجام شده است و داده ها از طریق مصاحبه های عمیقی با استفاده از نمونه گیری هدفمند از اساتید، صاحب نظران، رایزنان عوامل دخیل در حوزه های مختلف دیپلماسی فرهنگی ج.ا.ایران صورت گرفت. بعد از حاصل شدن اشباع نظری با 24 مصاحبه و تحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام شد و بر اساس نظریه داد بنیاد الگوی مورد نظر تبیین شد.(توسعه فرهنگی، توسعه سیاسی و توسعه ارتباطی)به منزله شرایط علی، (پیروی از اصول، ارزش ها و سیاست ها؛ جغرافیای فرهنگی؛ اسلام و تشیع؛ زیر ساخت های آموزشی؛رسانه ای و فضای مجازی؛ دینی و مذهبی؛ تمدنی و میراثی؛ علمی فرهنگی؛ نهادی؛ سبک زندگی ایرانیان؛ قابلیت های فرهنگی و اجتماعی؛ ادبی و هنری؛ انسانی؛ سیاسی؛ کارگزاران فرهنگی؛ ماهیت ایدئولوژیک) عوامل زمینه ای، (تهدیدها، فرصت ها، متغیرهای محیطی و ضعف ها و کاستی های داخلی) به عنوان عوامل مداخله گر شناسایی شدند. راهبردها در8 محور(تنوع بخشی به راهبردها و ابزارها، ارتقاء اقدامات، توسعه بازیگران، تقویت زیرساخت ها، ارتقای ساختار و الگوی مدیریت) و پیامدها شامل6 محور(تامین منافع و امنیت ملی، توسعه ایدئولوژیک دینی و انقلابی، تولید و بازتولید فرهنگ، رشد اقتصادی در بستر فرهنگ، تفاهم و صلح پایدار، تقویت مشروعیت و پرستیژ بین المللی) می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، دیپلماسی، دیپلماسی فرهنگی، روابط بین الملل فرهنگی
  • افشین متقی*، حسن یعقوب نیا، شیرخان انوری صفحات 186-210
    دیر زمانی است که از جدایی اجباری همسایگان، از قلمرو تمدنی ایران می گذرد؛ این مرکز تمدنی، با موقعیت پیوندگاهی در جغرافیای غرب آسیا، همواره میراث دار تهدیدات پنهان و آشکار از سوی همسایگان خود بوده است. در میان 15 همسایه ایران، افغانستان یگانه است؛ چرا که در چند دهه گذشته، ایران در خط مقدم تهدیدات جهانی صادره از سوی افغانستان قرار داشته است. با خروج آمریکا از افغانستان، بار دیگر معادلات قدرت به نفع طالبان دچار تغییر شد و معمای امنیتی افغانستان ابعاد جدیدی به خود گرفت. از این رو، نگارندگان در پی پاسخ به این سوال بودند که «راهبرد مطلوب فراروی جمهوری اسلامی ایران برای تنظیم مناسبات همسایگی با افغانستان کدام است؟». درون دادهای پژوهش به روش کتابخانه ای گردآوری و در سپهر مولفه های مفهومی و نظری امنیت، سیاست همسایگی و دیپلماسی اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است؛ روش شناسی حاکم بر متن از ماهیتی توصیفی- تحلیلی برخوردار است. یافته های پژوهش بیانگر این است که جمهوری اسلامی ایران با رویکردی راهبردی، باید مناسبات خود را با همسایه شرقی به گونه ای تنظیم کند تا از رهگذر دیپلماسی فعال اقتصادی و جلب همراهی جامعه جهانی، بتواند تهدیدات سه گانه بازتولید شده در میدان افغانستان طالبان را به فرصت های اقتصادی و امنیتی تبدیل نماید. نتیجه پژوهش نشان داد که حل معمای امنیتی افغانستان در سایه فاعلیت دیپلماسی اقتصادی ایران و همراهی بازیگران موثر منطقه ای و فرامنطقه ای امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: افغانستان، مواد مخدر، پناهجویان، بنیادگرایی اسلامی، سیاست همسایگی، دیپلماسی اقتصادی
|
  • Gholamali Chegani Zadeh, Vahid Okhovvat * Pages 1-24

    In this article, the Ukrainian crisis and its impact on the world order are discussed. International politics in the perspective of realists based on concepts such as: pragmatism; The priority of order over justice,, the balance of power and the need to achieve a stable order, on the consensus of the great powers. Kissinger has been highly regarded due to his influential political and theoretical history, as well as his active presence in the heart of several complex international crises and his initiatives he to solve the crises. Therefore, there is this capacity in him and his theoretical and comparative views that a research can be built based on the framework of his scientific and political opinions alone. He defines world order as a set of concepts accepted by a region about what are just relations and distribution of power that they believe should be applied to the whole world. The Ukraine crisis has challenged the existing world order with the expansion of the West towards Russia after the Cold War. Ukraine's distance from a balanced approach between East and West has brought this crisis to a conflict, and the most important effect of this conflict on the world order is to change Russia's geographical perception of its position. The effects of this crisis will not be limited to pushing Russia out of European geography and it will show its effects on security complexes in the world. The most profound aspect of this influence is the strengthening of the image of the East by joining Russia to the Eastern geography.

    Keywords: Ukraine Crisis, World order, Geopolitics, Henry Kissinger
  • Amin Moeini *, Hamid Ahmadi Pages 25-45
    The research is based on the premise that the regional order of the Middle East is transitioning from a hegemonic order to a complex and uncertain situation and it tries to rely on the tools of "trend study"and research in security campaigns at the national, regional and international to predict the future order of the Middle East. Therefore, while explaining the current transition situation, it answers the question of what indicators and signs will the future order of the Middle East follow and what is the ruling model? Based on the hypothesis of the research, the change in the regional order patterns of the Middle East is taking place gradually and with a process nature. National, regional and international trends indicate the reduction of direct intervention of great powers and the strengthening of regional alliances in the future of Middle East conflicts. The main drivers of this development are the transformation of the logic of coalition building in the Middle East, the redefinition of patterns of regional interaction and confrontation, the weakness of the Arabs' traditional balancing act towards Iran, and the common understanding of the threat from the regional role of the Islamic Republic of Iran. Based on the findings of the research, parallel to the process of peace building in Hebrew-Arab relations, Iran will become one of the main axes of confrontation in the future of the Middle East.
    Keywords: Regional Order, Middle East, hegemonic order, coalition building, trend study
  • Davood Taremi *, Arsalan Ghorbani Sheikhneshin, Seid Saeed Mirtorabi, Seyed Ali Monavari Pages 46-87
    The Islamic Republic of Iran, as an actor in the international system, is not exempt from this rule, and therefore the present study examines the relationship between these interests in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. The actions and reactions of Iran's foreign policy should be noted that since the victory of the Islamic Revolution, due to its Islamic and revolutionary value nature, which is manifested in the text and essence of the constitution and gives direction to all the affairs of the country, and which became the leader and policy of the revolutionaries and ruling elites, we are witnessing an identity-oriented approach. Although in most countries, values and norms are influential in foreign policy approaches to some degree, but ideological interests have a significant contribution in policy making and implementation of Iran's foreign policy and are considered as strategic principles. Of course, this does not mean that the thinkers and founders of the revolution were oblivious to the importance of national and objective interests and the efforts to achieve them, or did not attach importance to them, but in general in foreign policy and above all the macro policies of the Islamic Republic of Iran. We are faced with the duality of national and ideological interests and a smart and dynamic combination of them and sometimes one overpowering the other according to the time and place requirements and the current domestic and international conditions.
    Keywords: National Interests, ideological interests, Foreign policy of the Islamic Republic of Iran, school of idealism, school of realism
  • Mohammadreza Gharaei Ashtiani, Mohammadali Roshannazar * Pages 88-107
    The developments in West Asia and the spread of popular uprisings in the region have quickly led to different decisions by actors in their foreign policy. Iran's geopolitical capacities and its national security have been strongly influenced by the regional environment of the Middle East. After the Islamic Revolution of Iran, the formation of a coalition of Arab countries living on the periphery of the Persian Gulf under the leadership of Saudi Arabia forced Iran to adopt a deterrence strategy through the creation of a regional coalition within the framework of the axis of resistance. One of the most important applications of any military is the use of appropriate methods to maintain regional security for it, and the theoretical basis is based on the theory that just as specific internal strategies are considered to maintain the country's security, overseas strategies are also used. The present research, with descriptive and analytical method, specifically seeks to answer the question, what is the position of Syria in the deterrence strategy of the Islamic Republic of Iran against regional and international threats? The findings of the research indicate that Iran has defense layers in Syria, Iraq, Lebanon and Yemen, that Syria has not taken an aggressive side, but its basic goal is to create a deterrent and defensive system to deal with threatening sources in the region.Keywords: strategy, regional security, Syria, Islamic Republic of Iran, deterrence
    Keywords: strategy, Regional security, Syria, Islamic Republic of Iran
  • Amin Kiani Haft Lang, Hamad Mohaghagh Nia *, Hossein Karimifard, Feredoun Akbarzadeh Pages 108-131

    Middle East with a focus on Afghanistan between 2009-2022. It tells that one of the most important aspects of the foreign policies of the United States is around the Middle East and the West Asian region, and all the strategies and policies announced and America's action regarding the developments in the region and Afghanistan is very important for the situation in the Middle East region, considering the recent developments, i.e. the coming to power of the Taliban in this country. In the following article, library sources are used to collect information. In this regard, by using the theory of realism, we are looking for an answer to the question that the foreign policy doctrine of the United States of America has undergone in the Middle East between 2009-2022 based on the approach of looking to the east and cost management. The changes and evolutions of American security doctrine in West Asia from 2009 to 2022 based on coalition building and cost management in the region, pursuing interests through allies, also due to looking to the East and the costs incurred in the Middle East, witnessed changes including The reduction of military involvement has been the fight against al-Qaeda in Afghanistan and the reduction of all-round involvement in West Asia. As a result, by announcing the new strategic priority of competing with big powers and especially China, it has made a change in its strategy and by focusing on increasing its presence in East Asia, it seeks to optimize its presence in the whole world. The Middle East is not exempt

    Keywords: Realism, Foreign Policy, Middle East, Afghanistan, national interests
  • Sayadhosein Hoseini, Reza Shirzadi * Pages 132-157
    the countries are taking steps towards drawing a road map of parliamentary diplomacy, according to their internal capacities and regional and global requirements. Parliamentary diplomacy plays a significant role in the realization of foreign policy priorities through the synergy of intellectual and physical capacities. The purpose of this article is to evaluate the role of parliamentary diplomacy in strengthening the country's national security. The findings show that parliamentary diplomacy at both national and transnational levels has many capacities to strengthen the national security of the Islamic Republic of Iran. At the national level, by using tools such as legislation and monitoring the performance of the government, it has many capabilities to influence the field of security. Also, at the transnational level, by using tools such as friendship groups and active participation in regional and international parliaments, it can become the basis for strengthening convergence at the regional and international levels and strengthening the national security of Iran. Because, using the legislative and regulatory tools of parliaments at the national and transnational level, can lead to regional development and balanced prosperity in national territory, and as a result, by reducing national insecurities, provide the basis for strengthening regional and international security. In fact, the expansion of systematic regional and global cooperation of the parliaments of the world based on the promotion of peace, stability and security, can not only play an effective role in reducing regional and global conflicts, but will also promotion of the national security.
    Keywords: Parliamentary Diplomacy, Parliamentary Friendship Groups, international relations, regionalism, Foreign Policy
  • Mohammad Tabesh, Ali Rashidpoor *, Seyyed Reza Salehi Amiri, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi Pages 158-186
    Cultural diplomacy is an intercommunication of ideas, information, art, and other aspects of culture among nations and people to amplify mutual comprehension between them. The object of this study was to present a cultural diplomacy model for the Islamic Republic of IRAN. This qualitative study was implemented using grounded theory and the Strauss and Corbin paradigm model. The data were collected through in-depth interview through a purposive sampling between professors, pundits, cultural attaches, and actors involved in the various fields of cultural diplomacy in Iran. After reaching theoretical saturation with 24 interviews and analyzing the data through three stages of open coding, axial coding, and selective coding, the desired model was developed based on grounded theory. Cultural development, political development, and communication development were considered as causal conditions. Adherence to principles, values, and policies, cultural geography, Islam and Shiism, educational infrastructure, media and cyberspace, religious and spiritual, civilization and cultural heritage, cultural-scientific, institutional, Iranian lifestyle, cultural and social possibility, literary and artistic, humanistic, political; cultural agents; ideological nature were considered as contextual conditions and threats, opportunities, environmental variables, internal weaknesses, and deficiencies as intervention conditions. Strategies included diversification of strategies and tools, actions update, development of actors, strengthening infrastructure, and upgrading the structure and management pattern. The consequences included national security interests, religious and revolutionary ideological development, cultural reproduction, economic growth in the context of culture, Understanding and sustainable peace, strengthening legitimacy and international prestige.
    Keywords: culture, Diplomacy, cultural diplomacy, international cultural relationship
  • Afshin Mottaghi *, Hassan Yaghoubnia, Shirkhan Anwari Pages 186-210
    A long time has passed since the forced separation of the neighbors from Iran's civilized territory; This civilizational center, with its position as a crossroads in the geography of West Asia, has always had a legacy of hidden and open threats from its neighbors. Among Iran's 15 neighbors, Afghanistan is the unic among others; Because in the past few decades, Iran has been at the forefront of threats of Afghanistan. With the Rushing out of America from Afghanistan, the balance of power once again changed in favor of the Taliban, and the security puzzle of Afghanistan took on new dimensions. Therefore, the authors were looking for an answer to the question: "What are the ideal strategies of the Islamic Republic of Iran to regulate the neighborhood relations with the Afghanistan?" The research inputs have been collected in the library method and analyzed in the framework of components of security, neighborhood policy and economic diplomacy; The methodology of the text has a descriptive-analytical. The findings of the research show that the Islamic Republic of Iran should adjust its relations with its eastern neighbor with a strategic approach in such a way that through active economic diplomacy and gaining the support of the international community, it can deal with the triple threats reproduced in Turn the Afghanistan field of the Taliban into economic and security opportunities for yourself. The result of the research showed that it is possible to solve the security mystery of Afghanistan with the effectiveness of Iran's economic diplomacy and the cooperation of effective regional and extra-regional actors.
    Keywords: Afghanistan, Opium, Refugees, Islamic fundamentalism, Neighborhood Policy, economic diplomacy