فهرست مطالب

نشریه مطالعات تبلیغ دینی
پیاپی 2 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالحسین خسروپناه*، قاسم بابایی صفحات 7-24

    تحقیق پیش رو به بررسی نقش علوم عقلی در اثرگذاری و کارآمدی تبلیغ دین بر اساس مدل ارتباطی یاکوسبن شکل گرفته است وپیرامون این سوال است که ماهیت و ارکان تبلیغ در بخش اجزای شش گانه (فرستنده، گیرنده، پیام، حامل، کد و زمینه) چگونه از علوم عقلی متاثر می شود؟ هدف نشان دادن توانایی و ظرفیت بالای  علوم عقلی درغنی سازی  ارکان تبلیغ  وکارامد کردن بدنه تبلیغ  است. روش پژوهش به صورت کتابخانه ای  وبا رویکرد توصیفی تحلیلی است ماهیت و ارکان شش گانه تبلیغ از دانش های عقلی  متاثراست. اثرگذاری و کارآمدی علوم عقلی در بخش فرستنده و مبلغین به سبب بالا بردن توانایی های، معنایی، عاطفی و کنشی است وتاثیر علوم عقلی در بخش گیرنده به سبب همراهی اوصاف ذاتی فلسفه با اوصاف فطری بشر است وکارآمدی در بخش پیام به سبب نقش علوم عقلی در جهت گیری پیام حکمی است.

    کلیدواژگان: تبلیغ، علوم عقلی، مدل یاکوسبن، ارکان تبلیغ، فرستنده، گیرنده، پیام
  • جواد ایروانی* صفحات 27-46

    واژه تعریض به طور کلی در دو مورد به کار می رود؛ نخست: مخاطب ساختن فردی در حالی که مقصود، فرد دیگری باشد؛ این معنا، از مصطلحات علم بیان است و در سبک تبلیغی قرآن کریم، کاربردی گسترده دارد. دوم: گفتن سخنی که ظاهر آن، مطلبی را به شنونده القا می کند در حالی که گوینده، معنای دیگری را در نظر دارد (یعنی توریه). این تحقیق که به شیوه توصیفی تحلیلی و روش کتابخانه ای سامان یافته است، به گستره تعریض در قرآن و نقش آن در تبلیغ دینی پرداخته و به این نتیجه رسیده است که تعریض به مفهوم نخست، اگر چه در قرآن کاربردی گسترده دارد، اما بر خلاف ظواهر برخی از روایات، چنان نیست که هر جا عتاب و امر و نهیی به ظاهر، متوجه رسول خدا (ص) شده است، «تعریض به دیگران» مراد باشد، بلکه در مواردی، «مدح در قالب ذم» بوده و شخص پیامبر (ص) را مراد کرده است. تعریض به این معنا، کارکردهای فراوانی در عرصه تبلیغ دینی دارد؛ از جمله: اظهار محبت به مخاطب و از میان بردن زمینه خشونت وی، همراهی با مخاطب در جدال احسن، و طرد نکردن مخاطب و جذب حداکثری به دین. معنای دوم «تعریض»- اما- به رغم نسبت هایی که به پیامبران داده شده است، در هیچ آیه ای درباره آنان قابل اثبات نیست، و با توجه به دلایل دال بر حرمت توریه در غیر موارد اضطرار، و نظر به اهمیت و حساسیت تبلیغ، اجتناب از کاربست آن توسط مبلغان دینی، ضرورت می یابد.

    کلیدواژگان: تعریض، توریه، تبلیغ دینی
  • ناهید طیبی* صفحات 49-67

    بررسی کیفیت تشریع احکام با توجه به ترتیب تاریخی نزول سوره ها و آیات، دریچه ای نو در تحلیل احکام فقهی و الگوی روش تفهیم، تعمیق و تبلیغ آنها در جامعه، فراروی محقق می گشاید. تحقیق حاضر در صدد پاسخگویی به این پرسش است که روند تشریع حکم حجاب شرعی بر اساس ترتیب تاریخی نزول آیات، چگونه بوده و چه الگوی تبلیغی ارایه می دهد. یافته ها نشان می دهد مطابق با ترتیب تاریخی نزول، مهندسی حجاب در قرآن کریم از آیات پوشیدگی تا وجوب حجاب شرعی بر اساس «اصل تدرج» در روانشناسی یادگیری، در چهار سوره و شش مرحله تنظیم شده است. بر اساس ترتیب تاریخی، در سوره های اعراف (سوره 38)، نحل (سوره 70)، احزاب (سوره 90) و نور (سوره 103) به تصریح یا تلویح، پوشیدگی و حجاب مطرح شده است. این مراحل از بیان نیاز فطری بشر به پوشیدگی آغاز شده سپس ابزار تهیه پوشش و زینت های آن و بعد کارکرد طبیعی پوشش که حفظ از گرما و سرما است ذکر می شود. در مرحله چهارم حجاب اختصاصی زنان و دختران پیامبر (ص) و زنان مومنین تشریع می شود و در مرحله پنجم، تشریع حجاب شرعی عمومی صورت می گیرد و آخرین مرحله رخصت به زنان سالخورده است. البته توصیف محاسن زنان بهشتی با پوشیدگی و زی عفیفانه نیز به ترتیب در سوره های طور (سوره 34)، ص (سوره 38)، واقعه (سوره 46)، صافات (سوره 56)، الرحمن  (سوره 97) دیده می شود. با الگوگیری از مدل قرآنی «تدریج در تشریع حجاب شرعی» می توان در ترویج، تعمیق و تبلیغ حکم حجاب شیوه نوین ارایه داد و ابتدا از اندیشه و سپس از ایجاد انگیزه و معرفی نمونه های تراز جهت شکل دهی رفتار و زیست عفیفانه بهره برد.

    کلیدواژگان: حجاب شرعی، تبلیغ حجاب، ترتیب تاریخی نزول، اصل تدرج، الگوی قرآنی تبلیغ
  • مهدیه سادات مستقیمی، کبری هواسی* صفحات 71-92

    یکی از عوامل موثر در تبلیغ دین، ایجاد انگاره صمیمیت در مخاطب است. عواطف ناشی از این انگاره در از چشم انداز تحلیل های علم النفسی واز منظر روانشناسی تبلیغ دین اهمیت دارد و زمینه مناسب تری برای نفوذ پیام تبلیغی از مرحله ذهن به ساحت قلب ایجاد کرده  وبا تحریک مبادی عمل نظیر طلب وشوق واراده  تاثیر انگیزشی بسیار موثری راداراست .این مقاله پس از اشاره به  فرازهای تحلیلی  مذکوربه روش توصیفی تحلیلی ، به  استقراء وبذل تاملات پژوهشی درروش تبلیغی امام صادق; پرداخته تا بتواند عوامل موثر در ایجاد این انگاره را اصطیاد نماید. از نتایج این پژوهش این است که نوع لباس پوشیدن و کیفیت برقراری ارتباط کلامی و شیوه و لحن سخن با مخاطب و ابرازحس همدردی و... از عوامل موثر در ایجاداین انگاره است و از آنجا که قدرت اصلاح گری اجتماعی انگاره صمیمیت بسیار زیاد است  بنابراین در مهندسی و سیاستگزاری و راهبرد یابی تبلیغی  باید به آن توجه داشت وظرفیت متون دینی گزارشگر سنت صادقی  به قدرت انگیزشی انگاره صمیمیت توجه و عطف نظر فراوانی داشته اند .

    کلیدواژگان: بهره وری، تبلیغ، انگاره صمیمیت، سیره و سخن، امام صادق(ع)
  • مهدی ابوطالبی* صفحات 95-117

    یکی از مباحث مهم سالهای اخیر، بحث نسبت حوزه هایی علمیه وبطور خاص نسبت مجالس مذهبی وتبلیغ دینی با سیاست است. برخی تلاش میکنند نشان دهند که سیره حوزه هایی علمیه ومبلغان دینی، تفکیک این نهادهای دینی از سیاست است. برای پاسخ به این شبهه در قالب یک مطالعه موردی، این بحث را در نهضت تحریم تنباکومورد بررسی قرار دهیم وبا توجه به محدودیت مقاله، این سوال جزیی را مورد بررسی قرار دادیم که تبلیغ دینی چه نقشی در بسیج سیاسی در این نهضت داشته است؟ برای پاسخ به این سوال با استفاده از نظریه بسیج سیاسی در جامعه شناسی سیاسی وبا روش تحلیل تاریخی وتحلیل محتوای کیفی به بررسی عملکرد مبلغان دینی وتحلیل محتوای اسناد تاریخی بویژه اعلامیه های، نامه های و سخنرانیهای مبلغین مذهبی پرداختیم. بررسیها و یافته هایی تحقیق نشان میدهد که مبلغان دینی با استفاده از مراسمها و مناسبتهای تبلیغی محرم ورمضان، اماکن مذهبی مثل مساجد وتکایا، منبر وسخنرانی و صدور اعلامیه و بیانیه تبلیغی، وبا استفاده از عناصر ارزشی جهاد و شهادت، تولی وتبری، مشکلات و پیامدهای قرارداد تنباکو از جمله سلطه کفار و تحقیر مسلمین و مخالفت قرارداد با احکام شرعی را برای مردم تبیین نموده و نقش موثری در بسیج منابع ارزشی (وفاداریها و تکالیف) ایفا کرده و با این کار زمینه لغوقرارداد را فراهم نمودند.

    کلیدواژگان: تبلیغ دینی، بسیج سیاسی، نهضت تحریم تنباکو، سلطه کفار، مبلغان دینی، مراسم مذهبی
  • عبدالله محمدی* صفحات 121-142

    علامه مصباح یزدی از متفکرانی است که در رویارویی با افکار وارداتی و شبهات رویکردی عالمانه و به دور از افراط و تفریط دارد. مواجهه او با شبهات و افکار وارداتی مبتنی بر الگویی خاص است. این الگو را می توان در دو ساحت اصول علمی و اصول عملی (اخلاقی) تبیین کرد. در این مقاله که با روش کتابخانه ای (در جمع آوری اطلاعات) و روش توصیفی و تحلیلی (در تحلیل داده ها) سامان یافته است؛ اصول علمی و عملی این روش اصطیاد و معرفی شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد تاکید بر موضوعات اصلی و پرهیز از مسائل فرعی، مطالعه علوم انسانی و شبهات به مثابه یک کل منسجم، ارائه نگرش ایجابی و مولد، تقریر دقیق محل نزاع در مناقشات فکری، توجه توامان به رابطه نظر و عمل، نگرش تبارشناسانه به تفکرات مادی و تفکیک میان انگیزه و انگیخته از مهم ترین اصول علمی ایشان در پاسخگویی به شبهات است. همچنین پرهیز از تعصب، رعایت انصاف و تواضع علمی، بیان نرم و نهراسیدن از سرزنش مخالفان از اصول اخلاقی ایشان به شمار می رود.

    کلیدواژگان: علامه مصباح یزدی، روش شناسی، شبهات، نگرش نظام وار، علوم انسانی، تفکر غربی، اخلاق نقد
|
  • Abdulhossein Khosropanah*, Qasem Babaei Pages 7-24

    (Statement of the problem) The upcoming research to examine the role of intellectual sciences in the effectiveness and efficiency of religious propaganda is based on Jacobsen's communication model, and it is based on the question that the nature and elements of advertising in the six components (sender, receiver, message, carrier, code and context) are affected by intellectual sciences? It is analytical (important findings of the research) the nature and six pillars of advertising are influenced by intellectual knowledge. The effectiveness and efficiency of intellectual sciences in the part of the sender and the missionaries is due to raising their semantic, emotional and action abilities, and the effect of intellectual sciences in the receiver part is due to the combination of the inherent qualities of philosophy with the natural qualities of human beings, and the effectiveness in the message department is due to the role of intellectual sciences in the direction of the message.

    Keywords: Tabligh, intellectual sciences, Jacobsen model, pillars of Tabligh, Sender, receiver, message
  • Javad Irvani* Pages 27-46

    The word Ta'reez (To speak ironically) is generally used in two cases; First: Addressing a person while another person is intended; This meaning is one of the terms of the science of Rhetoric and has a wide application in the preaching style of the Holy Quran. Second: Saying a word whose appearance conveys a meaning to the listener, while the speaker has another meaning in mind (i.e. Tauriah). This library research, which is organized in a descriptive analytical method, deals with the extent of Ta'reez in the Qur'an and its role in religious propagation and has come to the conclusion that Ta'reez in the first meaning, although widely used in the Qur'an, contrary to some hadiths, does not state that wherever reproaches, commands and prohibitions are apparently addressing the Messenger of God (pbuh), it is meant to be "addressed to others", but in some cases, it is "praise in the form of blame" and the Prophet (pbuh) is personally intended and addressed. Ta'reez in this sense, has many functions in the field of religious propagation. Among them: expressing love to the audience and eliminating the basis of his violence, accompanying the audience in the best dialectics (Jidal Ahsan), and not rejecting the audience and maximum attraction of others to religion. But the second meaning of "Tareez", despite being attributed to the prophets, cannot be proven in any verse about them, and considering the reasons indicating Tauriah is forbidden except in emergency cases, added with the importance and sensitivity of propagation, should be necessarily avoided by religious missionaries.

    Keywords: Tareez, Tauriah, religious propagation
  • Nahid Tayebi* Pages 49-67

    Examining the quality of the legalization of rulings with regard to the historical order of revelation of surahs and verses opens a new window in the analysis of jurisprudence rulings and the model of the method of understanding, deepening and propagating them in the society. The present research aims to answer the question of what was the process of legislating the rule of Islamic hijab based on the historical order of the revelation of the verses and what kind of propaganda model does it provide. Based on the principle of gradation in the psychology of learning, it is arranged in four chapters and six stages. According to the historical order, in the surahs of Araaf (38), Nahl, surah (70 Ahzab surah) (90) and Noor (surah 103), veiling and hijab have been explicitly or implicitly mentioned. These steps are started from the expression of human's natural need for clothing, then the means of preparing the clothing and its ornaments are mentioned, and then the natural function of the clothing, which is protection from heat and cold, is mentioned. In the fourth stage, the specific hijab of women and daughters of the Prophet (PBUH) and women of the believers is legislated, and in the fifth stage, the general sharia hijab is legislated, and the last stage is the leave for elderly women. Surahs such as Surah Tur (34 p., Surah (38), Yaqeeh (Surah 46), Safat (Surah (56), Al-Rahman Surah (97) can be seen) Hijab presented a new way and firstly used thought and then motivated and introduced examples to shape chaste behavior and life. Keywords: religious hijab, promotion of hijab, historical order of descent, the principle of gradualness, Quranic model of promotion

    Keywords: religious hijab, promotion of hijab, historical order of descent, the principle of gradualness, Quranic model of promotion
  • Mahdia Sadat Mostagimi, Kobra Havasi* Pages 71-92

    One of the effective factors in propagating religion, is creating the impression of intimacy in the audience. The emotions resulting from this concept are important both from the perspective of psychological analysis and from the perspective of the psychology of religious propagation, and it creates a more suitable ground for the penetration of the message from the stage of the mind to the heart, and it has a very effective motivational effect by stimulating the principles of action such as desire and fervor. This article, after referring to the above-mentioned analytical parts in a descriptive-analytical way, deals with induction and research reflections on the propagation method of Imam Sadiq (a.s.), in order to find the effective factors in creating this ìintimacyî. One of the results of this research is that the type of clothing and the quality of verbal communication and the manner and tone of speaking with the audience and expressing a sense of sympathy etc, are among the effective factors in creating this sense , and since the power of social reformation of the concept of intimacy is very high, therefore, it should be taken into account in propagation policy-making and strategies, and the religious texts reported from Imam Sadiq (a.s.) in the traditions, have paid much attention to the motivational power of the sense and concept of intimacy.

    Keywords: propaganda. parasite. Intimate. religion .apple.imam sadegh
  • Mahdi Abutalebi* Pages 95-117

    One of the most important topics in recent years is the debate on the relationship between Howzah and politics; In particular, the relationship between religious ceremonies and propagation, and politics. Some try to show that the approach of Howzah and religious missionaries, is the separation of these religious institutions from politics. To answer this doubt, in the form of a case study, we examined the debate in the "tobacco movement", and considering the limitations of the article, we examined only the question of "what role religious propagation plays in political mobilization in that movement?". To answer this question, by using the theory of "political mobilization in political sociology" and with the method of historical analysis and qualitative content analysis, we tried to investigate the role of religious missionaries and analyze the content of historical documents, especially announcements, letters and speeches of the religious missionaries. The findings and results of the research show that religious missionaries used the preaching ceremonies and events of Muharram and Ramadan , religious places such as mosques, pulpits and lectures , and issued announcements and declarations applying the valuable elements of Jihad and martyrdom, association and disassociation (Tawalli & Tabarri) , explained to the people the consequences of the "Tobacco contract", including the domination of the infidels and the humiliation of Muslims , and the fact that the contract was against Sharia rules , and ultimately had an effective role in mobilizing valuable resources (loyalties and tasks), and with this action, they provided the ground for the annulment of the (tobacco) contract .

    Keywords: Religious propagation, Political mobilization, Tobacco movement, Domination of infidels, Religious missionaries, Religious ceremonies
  • Abdullah Mohammadi* Pages 121-142

    Allamah Misbah Yazdi was the spearhead of confronting doubts both before and after the Islamic revolution. Many of these doubts have entered the cultural atmosphere of the country from the field of humanities, so he paid serious attention to these sciences. He is one of the thinkers who had a scholarly approach and far from extremes when dealing with imported thoughts and doubts. His encounter with imported doubts and thoughts is based on a specific pattern. This pattern can be explained in two areas: scientific principles and moral principles. In this article, which is organized by library method (in information collection procedure) and descriptive analytical method (in data analysis), the scientific and ethical principles of this method have been examined and introduced. The findings of this research show that emphasizing the main issues and avoiding minor ones, studying humanities and doubts as a coherent whole, presenting a positive and productive attitude, accurately describing the point of contention in intellectual disputes, paying attention to the relationship between opinion and action, the genealogical approach to materialistic thoughts and the distinction between motivation and inspiration are his most important “scientific principles” in answering doubts. Also, avoiding prejudice, respecting scientific fairness and humility, speaking softly and not being afraid of criticizing the opponents are among his “moral principles”.

    Keywords: Allamah Misbah Yazdi, Methodology, Doubts, Systematic approach, Ethics of criticism