فهرست مطالب

روان شناسی افراد استثنایی - پیاپی 52 (زمستان 1402)

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 52 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حانیه محمدی، زهرا نادری نوبندگانی*، سمانه اسعدی، طاهره صادقیه صفحات 1-30

    هدف این پژوهش بررسی نقش میانجی گری ابعاد ظرفیت تاملی در رابطه بین سبک های دلبستگی ناایمن و استرس والدگری در والدین دارای فرزند با اختلال نقص توجه-بیش فعالی بود. روش پژوهش همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری و جامعه پژوهش والدین کودک با اختلال نقص توجه-بیش فعالی شهر یزد در سال 1401 بودند. ازاین بین نمونه ای به تعداد 295 پدر و مادر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های تجربه ی روابط نزدیک برنان و همکاران (1998)، ظرفیت تاملی والدین لویتن و همکاران (a2017) و استرس والدگری آبدین (1995) را تکمیل نمودند. در گام بعد داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل مسیر و تجزیه وتحلیل چند گروهی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. تحلیل داده نشان داد در هر دو گروه مادران و پدران، پیش ذهنی سازی نقش میانجی گری را در رابطه ی بین سبک دلبستگی اضطرابی و استرس والدگری در پدران و مادران کودکان با اختلال نقص توجه-بیش فعالی ایفا کرد. همچنین تجزیه وتحلیل چندگروهی نقش جنسیت والدین را تایید کرد. چنانکه در تفاوت این دو گروه، مسیر دلبستگی اجتنابی به استرس والدگری گروه مادران برخلاف گروه پدران معنادار شد. درنتیجه می توان بیان کرد، در هر دو گروه مادران و پدران دلبستگی اضطرابی نقش مهمی در افزایش پیش ذهنی سازی در مورد کودکان دارای اختلال دارد و از این طریق استرس والدگری را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه-بیش فعالی، استرس والدگری، ظرفیت تاملی والدین، دلبستگی ناایمن
  • مرضیه اسلامیان، سید رسول عمادی* صفحات 31-60

    اختلال های یادگیری باعث بروز چالش های متعددی در حوزه تحصیلی دانش آموزان شده و بر عملکرد تحصیلی و اجتماعی کودکان اثر منفی دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش تکلیف محور بر مهارت خواندن و نوشتن دانش آموزان با اختلال یادگیری بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پایه سوم ابتدائی دارای اختلال یادگیری شهرستان اسلام آباد غرب (استان کرمانشاه) بود. از بین دانش آموزان پایه سوم نمونه ای هدفمند به تعداد 34 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (17 نفر) و گواه (17 نفر) جایگذاری شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون خواندن کرمی نوری و مرادی (1384) و آزمون نوشتن محقق ساخته (1397) بود. برای گروه آزمایش 11 جلسه تدریس و تمرین به صورت تکلیف محور، اجرا شد و گروه گواه در صف انتظار باقی ماند. نتایج پژوهش نشان داد آموزش تکلیف محور بر مهارت خواندن و نوشتن دانش آموزان با اختلال یادگیری تاثیر معناداری داشت. بر اساس نتایج می توان گفت که آموزش تکلیف محور باعث بهبود و پیشرفت مهارت خواندن و نوشتن دانش آموزان با اختلال یادگیری شد. ازاین رو پیشنهاد می شود معلمان دوره ابتدایی از روش آموزش تکلیف محور برای دانش آموزانی که دارای اختلال خواندن و نوشتن هستند، استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش تکلیف محور، مهارت خواندن، مهارت نوشتن، ناتوانی یادگیری
  • مهدی برزگر بفرویی، اسما زارع، زهرا نقش*، محمد شفیعی، یاسر حیدری صفحات 61-92

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش خود دلسوزی شناختی بر بهزیستی ذهنی و کفایت اجتماعی دانش آموزان مبتلا به افسردگی بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر افسرده مراجعه کننده به هسته مشاوره آموزش و پرورش شهر پلدختر در سال 1399 -1398 تشکیل می دادند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر از آن ها (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) پس از تشخیص اختلال افسردگی و سپس مصاحبه بالینی، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسشنامه های افسردگی بک- ویرایش دوم، بهزیستی ذهنی تانت و همکاران و کفایت اجتماعی فلنر و همکاران  بود. گروه آزمایش طی 8 جلسه یک ساعته، هفته ای یک جلسه تحت آموزش خوددلسوزی شناختی قرار گرفت. بعد از اتمام جلسات آموزشی، از هر دو گروه آزمایش و کنترل پس آزمون و مجددا دو ماه بعد، از هر دو دو گروه پیگیری به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند. در گروه آزمایش افزایش معنی داری در بهزیستی ذهنی و کفایت اجتماعی بعد از دریافت آموزش مشاهده شد، این نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شد. باتوجه به نتایج حاصله، آموزش خوددلسوزی شناختی برای افزایش میزان بهزیستی ذهنی و کفایت اجتماعی در دانش آموزان مبتلا به اختلال  افسردگی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خوددلسوزی شناختی، بهزیستی ذهنی، کفایت اجتماعی، افسردگی
  • فاطمه یاوری، فریده سجادی پور* صفحات 93-133

    پژوهش حاضر باهدف غنی سازی برنامه فلسفه برای کودکان با فناوری های دیجیتال و بررسی تاثیر آن بر نشخوار فکری و روابط بین فردی کودکان دختر مرکز شبانه روزی بهزیستی رضوانشهر در سال تحصیلی 1401-1400 انجام شد.روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل استفاده شد. جامعه آماری شامل کودکان 9 تا 12 ساله ساکن در مرکز شبانه روزی بهزیستی دخترانه رضوانشهر بودند 40 نفر از کودکان با روش نمونه گیری در دسترس از این مرکز انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگماری شدند. گروه آزمایش در 10 جلسه 45 دقیقه ای برنامه فلسفه برای کودکان با غنی سازی فناوری های دیجیتال شرکت کردند و گروه کنترل به صورت حضوری آموزش دیدند. برای جمع آوری و اندازه گیری داده های این پژوهش پرسشنامه نشخوار فکری (نولن هوکسما و مورو) و پرسشنامه ارزیابی روابط بین فردی کودکان ازنظر معلم. ویرو داوین (1980) مورد استفاده قرار گرقت.  نتایج تحقیق نشان بین میانگین نمرات نشخوار فکری و روابط بین فردی دو گروه در مرحله پس آزمون تفاوت معنادار وجود دارد (001/<p)؛. نتایج نشان داد غنی سازی برنامه فلسفه برای کودکان با فناوری های دیجیتال بر کاهش نشخوار فکری و بهبود روابط بین فردی تاثیر معنادار دارد (05/0<p).مداخله انجام شده در مطالعه پیش رو که با بهره گیری از کلیپ ها،چندرسانه های ها، پویانمایی ها، واقعیت افزوده و نرم افزار کپ تی ویت انجام شده بود موجب  غنی سازی برنامه فلسفه برای کودکان شده بود که  اثربخشی قابل قبولی بر کاهش نشخوار فکری و بهبود روابط میان فردی آنان داشه باشد.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، نشخوار فکری، روابط بین فردی، فناوری های دیجیتال
  • عسگر علیمحمدی*، کریم عبدالمحمدی، ابوالفضل قدمی صفحات 133-156

    پژوهش حاضر باهدف بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی - ویراست دوم در دانش آموزان با مشکلات رفتاری برون نمود انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع مطالعات همبستگی- هنجاریابی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانش آموزان پسر با مشکلات رفتاری برون نمود 7 تا 12 ساله استان تهران و استان آذربایجان شرقی تشکیل می دادند که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. برای انتخاب نمونه ابتدا دانش آموزان با مشکلات رفتاری برون نمود شناسایی شدند. سپس والدین آن ها فرم والد مقیاس درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی - ویراست دوم و پرسشنامه عصب- روان شناختی کولیج (2002) را تکمیل کردند که درنهایت تحلیل با 599 نفر انجام شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها ضریب آلفای کرونباخ، تحلیل عاملی تاییدی و روایی ملاکی به کارگرفته شد. نتایج نشان داد که مقیاس درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی - ویراست دوم از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است؛ بنابراین، می توان از این مقیاس جهت ارزیابی کارکردهای اجرایی در دانش آموزان با مشکلات رفتاری برون نمود استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، مقیاس درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی، مشکلات رفتاری برون نمود
  • فرخ لقا عکافی بروجنی، معصومه بهبودی*، فریده دوکانه ای فرد صفحات 157-188

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان شناختی- رفتاری بر ویژگی های شخصیتی مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال طیف اوتیسم انجام شد. این مطالعه یک پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. 45 مادر دارای فرزند مبتلا به اختلال طیف اوتیسم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور مساوی و تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه های آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای به تفکیک تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان شناختی- رفتاری قرار گرفتند، درحالی که اعضای گروه کنترل در این برنامه ها شرکت نکردند. آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (1987) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری تحلیل شدند. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ویژگی برونگرایی و درمان شناختی- رفتاری بر ویژگی مسئولیت پذیری این گروه از افراد موثر بود ه است (01/0<p). همچنین، بررسی تفاوت میان اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان شناختی- رفتاری نشان داد میان تاثیرگذاری این دو روش درمانی بر ویژگی های شخصیتی برونگرائی و مسئولیت پذیری تفاوت معناداری وجود داشت (05/0<p). از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که برنامه های درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان شناختی- رفتاری می توانند نقش مهمی در تعدیل ویژگی های شخصیتی مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال طیف اوتیسم ایفا کنند.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، درمان شناختی- رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ویژگی های شخصیتی
  • مظهر بابائی*، پرستو صالحی صفحات 189-218

    ناآگاهی معلمان از چالش ها و نیازهای متفاوت آموزشی دانش آموزان با آسیب شنوایی، مانعی برای دستیابی به اهداف آموزشی این گروه از دانش آموزان است. هدف پژوهش حاضر، تحلیل تجارب زیسته آموزشی معلمان مقاطع ابتدایی و متوسطه ی اول دانش آموزان با آسیب شنوایی از چالش های پیش روی معلمان این دانش آموزان و راهکارها بود. در این پژوهش از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی بهره برده شد. میدان پژوهش، شامل معلمان مدرسه آموزش کودکان با نیازهای ویژه شهرستان سنندج در سال 1401-1402 با روش نمونه گیری هدفمند بود. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته محقق ساخته بود که تا درجه ی اشباع یافتگی به تعداد 8 معلم در مقطع ابتدایی و 3 معلم در مقطع متوسطه ادامه یافت. یافته های پژوهش در دو بخش چالش های آموزشی معلمان و راهکارهای پیشنهادشده، ارائه شد. بخش چالش ها، در سه قسمت: 1. چالش های مربوط به کتاب، امکانات، روش ها و وسایل آموزشی، 2. چالش های مرتبط با شرایط معلمان و 3. چالش های ناشی از ویژگی ها و شرایط کودکان با آسیب شنوایی و خانواده های آن ها، ارائه شد. بخش راهکارها نیز در دو قسمت: 1. راهکارهای عملیاتی شده توسط معلمان و 2. پیشنهادها بود. نتایج نشان داد که معلمان در هنگام آموزش با چالش هایی متنوع، پیچیده، چندبعدی و فراتر از چالش های آموزشی دانش آموزان عادی روبه رو هستند. از همین رو، پیشنهاد می شود در هنگام آموزش به دانش آموزان با آسیب شنوایی، از روش ها و راهکارهایی متفاوت با دانش آموزان عادی و متناسب با شرایط ویژه ی این دانش آموزان، استفاده شود.

    کلیدواژگان: چالش های آموزشی، دانش آموزان با آسیب شنوایی، تجارب زیسته ی معلمان
  • خدیجه کابلی*، محمدرضا بردیده، سیامک سامانی، لیلا خبیر صفحات 219-246

    هدف از این پژوهش اثربخشی نمایش درمانی بر مبنای ذهنی سازی بر توجه پایدار کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان سنین 9 تا 11 ساله با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی شهر زنجان در سال تحصیلی 1402-1401 بود. حجم نمونه شامل 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) از جامعه آماری به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و در دو گروه گواه و آزمایش جایگماری شدند. برای گروه آزمایشی، بسته  نمایش درمانی بر مبنای ذهنی سازی اجرا شد در حالیکه گروه گواه در فهرست انتظار باقی ماندند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی کانرز (2007) و آزمون عملکرد پیوسته دیداری و شنیداری یکپارچه (2018) بود. نتایج نشان داد که بسته نمایش درمانی بر مبنای ذهنی سازی بر بهبود توجه پایدار در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی دار داشته است. یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در ارتباط با بسته نمایش درمانی بر مبنای ذهنی سازی فراهم می کند و مشاوران و روان شناسان می توانند برای بهبود توجه پایدار در کودکان با نارسایی توجه/ بیش فعالی از این مداخله استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: نمایش درمانی، ذهنی سازی، توجه پایدار، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • راضیه جماعتی اردکانی*، مرتضی منادی، مهناز اخوان تفتی صفحات 247-282

    شرایط زمینه ای در هر کشور ایجاب می کند که تاریخچه منحصربه فردی از آموزش های ویژه داشته باشند و این امر منجر به سیستم های آموزشی و خدمات متفاوت برای دانش آموزان با نیازهای ویژه شده است. پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی قانون آموزش دانش آموزان با نیازهای ویژه در آمریکا و ایران بود که با تاکید بر حیطه ناتوانی های یادگیری و رویه اجرای آن، نقاط قوت و ضعف آن را تشریح نمود. روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع تحلیل اسنادی بود که جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از طریق جستجوی گسترده در پایگاه های علمی معتبر و گزارش ها و اسناد دولتی منتشرشده، انجام گرفت. قوانین آموزش ویژه در آمریکا (تا سال 2022 م) و ایران (تا سال 1402 ش) با تطبیق و مقایسه روند تغییرات و چگونگی اجرای آن در زمینه ناتوانی های یادگیری موردتوجه بود. وجود برنامه های آموزش فردی، ضمانت اجرایی، حق تصمیم گیری والدین و دانش آموزان در امور آموزشی از برجستگی های قانون آموزش ویژه در آمریکا است ولی به توسعه طرح های پژوهشی و انجام پژوهش های علمی در قانون ایران تاکید بیشتری شده است. در بررسی رویه اجرایی قوانین و توجه به دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری، در ایران فقط حمایت ها در دوره ابتدایی صورت می گیرد درحالی که در آمریکا تا پایان تحصیلات دانشگاهی این حمایت ها وجود دارد. همچنین شناسایی و ارزیابی دانش آموزان دارای معلولیت نیز در آمریکا با دقت بیشتری انجام می شود. دستیابی به اهداف قانون حقوق افراد با نیازهای ویژه، نه تنها نیازمند تکمیل و تصویب قانون است، بلکه درگرو اجرای صحیح قوانین و اصلاح ساختارها نیز هست.

    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، قانون آموزش کودکان با نیازهای ویژه در ایران و آمریکا، رویه اجرایی، ناتوانی های یادگیری
|
  • Haniyeh Mohammadi, Zahra Naderi Nobandegani *, Samaneh Asadi, Tahereh Sadeghiyeh Pages 1-30

    The aim of this study is to investigate the mediating role of the dimensions of reflective functioning in the relationship between insecure attachment styles and parenting stress in parents of child with attention deficit/hyperactivity disorder. The method of the current research was correlation-structural equation modeling and the research population included parents of children with attention deficit/hyperactivity disorder in Yazd city in 1401. Among them, the sample consisted of 295 fathers and mothers of these children selected using convenient method and fulfilled the questionnaires of experience of close relationships by Brennan et al. (1998), Parental reflective functioning by Luyten et al. (2017) and parents stress by Abidin (1995), in person or online. In the next step the data was analyzed using the statistical method of path analysis and multi-group analysis. The findings of the research showed that in both groups of mothers and fathers, pre-metallization can play a mediating role in the relationship between insecure anxious attachment style and parenting stress in fathers and mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorder. Also, multi group analysis confirmed the role of parents' gender, and in the difference between these two groups, the path of avoidant attachment to parenting stress was significant in the mothers' group as opposed to the fathers' group. As a result, according to the findings, it can be said that in both groups of mothers and fathers, anxious attachment plays an important role in increasing pre-mentalization about children with disorders and thus increases the stress of parenting.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Parenting Stress, Parental reflective functioning, insecure attachment style.
  • Marzyeh Eslamian, Seyed Rasoul Emadi * Pages 31-60

    Learning disorders cause many challenges in the academic field of students and have a negative effect on the academic and social performance of children. The purpose of this research was to investigate the effect of task-oriented teaching on the reading and writing skills of students with learning disabilities. The method of the current research was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the research included third-grade primary students with dyslexia and dysgraphia in West Islamabad city (Kermanshah Province). A targeted sample of 34 students was selected from among the third-grade students and randomly assigned to two experimental (17 students) and control (17 students) groups. The research tools included Kormi Nouri's reading test (2005) and the researcher-made writing test (2017). For the experimental group, 11 practice sessions were conducted in the form of task-oriented teaching, and the control group remained on the waiting list. The results of the research showed that task-oriented teaching had a significant effect on the reading and writing skills of students with learning disabilities. Based on the results, it can be said that task-oriented teaching improved the reading and writing skills of students with learning disabilities. Therefore, it is suggested that primary school teachers use the task-oriented teaching method for students who have reading and writing disorders.

    Keywords: task-oriented teaching, reading skill, writing skill, learning disability
  • Mahdi Barzegar, Asma Zare, Zahra Naghsh *, Mohammad Shafiee, Yaser Heidari Pages 61-92

    The purpose of this study was to investigate the relationship between help seeking and teacher-student relationship with the mediating role of achievement goals and achievement motivation. The statistical population of this study were students of Tehran province who studied in the seventh and ninth grades in the academic year of 1398-99. The sample of this study was 317 boys and girls students and was chosen by multi-stage cluster sampling and all of them completed the Ryan and Pintrich (1997) questionnaires, Murray and Zurich’s (2010) teacher-student relationship questionnaires, Herman’s (1997) achievement motivation questionnaires and Eliot and McGregor (2001) achievement goals. Data were analyzed by Pearson correlation and path analysis. The findings showed that the direct effect of the teacher-student relationship on achievement motivation and the direct effect of the mastery approach on achievement motivation were positive and significant. The direct effect of performance-avoidance on help-seeking was negative and significant. The indirect effect of the teacher-student relationship on the help seeking by mediating of mastery approach and performance avoiding was positive and significant, and also the indirect effect of the teacher-student relationship on the help seeking by mediating achievement motivation was positive and significant. The results of this study will be useful for education and higher education centers, especially for teachers, to increase the help seeking and teacher-student relationship and also motivation among students.

    Keywords: Help Seeking, teacher-student relationship, achievement goals, and achievement motivation
  • Fatemeh Yavari, Farideh Sajadipoor * Pages 93-133

    The present study was conducted investigating the psychometric properties of the Behavioral Rating Inventory of Executive Functions - Second Edition (BRIEF-2) in students with externalizing behavior problems. The method was based on correlation research. The statistical population consisted of all male students with behavioral problems between the ages 7 and 12 in East Azarbayejan province who were studying in the academic year 2021-2022. To select the sample, first, students with externalizing behavior problems were identified. Then their parents completed the parent form of Behavioral Rating Inventory of Executive Functions - Second Edition (BRIEF-2) and Coolidge's Neuropsychological Questionnaire (2002). The data was analyzed with 599 people. Cronbach's alpha coefficient, confirmatory factor analysis, and criterion validity were used to analyze the data. The results showed that the behavioral rating inventory of executive functions - second edition (BRIEF-2) has good reliability and validity. Therefore, this scale can be used to evaluate executive functions in students with externalizing behavior problems.

    Keywords: philosophy for children, Rumination, interpersonal relationships, digital technologies.
  • Asgar Alimohamadi *, Karim Abdolmohamadi, Abolfazl Gadami Pages 133-156

    The present study was conducted investigating the psychometric properties of the Behavioral Rating Inventory of Executive Functions - Second Edition (BRIEF-2) in students with externalizing behavior problems. The method was based on correlation research. The statistical population consisted of all male students with behavioral problems between the ages 7 and 12 in East Azarbayejan province who were studying in the academic year 2021-2022. To select the sample, first, students with externalizing behavior problems were identified. Then their parents completed the parent form of Behavioral Rating Inventory of Executive Functions - Second Edition (BRIEF-2) and Coolidge's Neuropsychological Questionnaire (2002). The data was analyzed with 599 people. Cronbach's alpha coefficient, confirmatory factor analysis, and criterion validity were used to analyze the data. The results showed that the behavioral rating inventory of executive functions - second edition (BRIEF-2) has good reliability and validity. Therefore, this scale can be used to evaluate executive functions in students with externalizing behavior problems.

    Keywords: Psychometric properties, Behavior Rating Inventory of Executive Function, externalizing behavioral problems.
  • Farokh Lagha Akafi Broujeny, Masoumeh Behboodi *, Farideh Dokaneifard Pages 157-188

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of acceptance and commitment therapy and cognitive behavioral therapy on the personality traits of mothers having children with autism spectrum disorder. This study was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. 45 mothers having children with autism spectrum disorder were selected by available sampling method and were equally and randomly placed in two experimental groups and one control group (15 people in each group). The experimental groups received separate training in acceptance and commitment therapy and cognitive behavioral therapy, while the members of the control group did not participate in these programs. Subjects were evaluated using the five major personality factors questionnaire (1987). The data was analyzed using univariate and multivariate analysis of covariance. The research findings indicated that acceptance and commitment therapy was effective on extroversion and cognitive-behavioral therapy was effective on the responsibility of this group of people (P<0.01). Also, examining the difference between the effectiveness of acceptance and commitment therapy and cognitive-behavioral therapy showed that there was a significant difference between the effectiveness of these two treatment methods on extroversion and responsibility (P<0.05). From this research, it can be concluded that acceptance and commitment therapy and cognitive behavioral therapy can play an important role in modulating the personality traits of mothers having children with autism spectrum disorder.

    Keywords: autism spectrum disorder, Cognitive behavioral therapy, Acceptance, Commitment therapy, Personality traits
  • Mazhar Babaee *, Parastoo Salehi Pages 189-218

    Teachers' ignorance of the challenges and different educational needs of students with hearing impairment is an obstacle to achieving the educational goals of this group of students. The aim of the present study was to analyze the lived educational experiences of the teachers of elementary and middle school students with hearing impairment, the challenges faced by the teachers of these students and the solutions. In this research, qualitative approach and descriptive phenomenological method were used. The field of research included the teachers of the school for children with special needs in Sanandaj city in 1401-1402 with the purposeful sampling method. The research tool was a semi-structured interview made by the researcher, which continued until the saturation level with 8 teachers at the primary level and 3 teachers at the secondary level. The findings of the research were presented in two sections: teachers' educational challenges and suggested solutions. The challenges section was presented in three parts: 1. Challenges related to books, facilities, methods and educational tools, 2. Challenges related to teachers' conditions, and 3. Challenges caused by the characteristics and conditions of hearing impaired children and their families. The solutions section was divided into two parts: 1. Solutions implemented by teachers and 2. Suggestions. The results showed that teachers are faced with diverse, complex, multidimensional and beyond educational challenges of normal students during education. Therefore, it is suggested to use methods and solutions that are different from normal students and appropriate to the special conditions of these students when teaching students with hearing impairment.

    Keywords: Educational Challenges, hearing impaired students, Teachers' Lived Experiences.
  • Khadijeh Kaboli *, MohammadReza Bardideh, Siamak Samani, Leila Khabir Pages 219-246

    The purpose of this research was the effectiveness of mentalization-based drama therapy on the sustained attention of children with attention deficit/hyperactivity disorder. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and follow-up with a control group. The statistical population of the research included all students aged 9 to 11 years old with attention deficit/hyperactivity disorder in Zanjan city in 2023. The sample size includes 30 subjects (15 subject in the experimental group and 15 subject in the control group) from the statistical population were selected by purposeful sampling and were placed in two control and experimental groups. For the experimental group, the developed drama-therapy package based on mentalization was implemented, while the control group remained on the waiting list. The research tools included Connors Attention Deficit Hyperactivity Disorder Questionnaire (2007) and integrated visual and auditory continuous performance test (1995). The results showed that the drama therapy package based on mentalization had a significant effect on improving sustained attention in the post-test and follow-up stages. The findings of this research provide useful information regarding the drama therapy package based on mentalization, and counselors and psychologists can use this intervention to improve sustained attention in children with attention deficit/hyperactivity disorder.

    Keywords: drama therapy, mentalization, emotion regulation, attention deficit, hyperactivity disorder.
  • Razieh Jamaati Ardakani *, Morteza Monadi, Mahnaz Akhavan Tafti Pages 247-282

    The background conditions in each country require that they have a unique history of special education, which has led to different educational systems and services for students with special needs. This study aimed to conduct a comparative analysis of the education laws for students with special needs in the United States and Iran, focusing on the field of learning disabilities and their implementation procedures, and examining their strengths and weaknesses. The research employed a document analysis method, gathering necessary information through extensive search in reputable scientific databases, reports, and published government documents. The special education laws in the United States (up to 2022) and Iran (up to 2023) were compared and analyzed in terms of the changes over time and the implementation processes concerning learning disabilities. Prominent features of the U.S. special education law include individualized education programs, enforcement guarantees, and parental and student decision-making rights in educational matters. However, there is greater emphasis on research project development and scientific investigations in Iranian law. Regarding the implementation procedures and attention to students with learning disabilities, in Iran, support is mainly provided during the early years of education, whereas in the United States, such support continues until the completion of higher education. Additionally, the evaluation of students with disabilities are carried out with greater precision in the United States. Achieving the goals of the law on the rights of individuals with special needs requires not only the completion and approval of legislation but also proper implementation of the laws and structural reforms.

    Keywords: comparative study, Education law for children with special needs in Iran, the United States, Implementation procedures, Learning Disabilities.