فهرست مطالب

آینده پژوهی راهبردی - پیاپی 3 (پاییز 1401)

نشریه آینده پژوهی راهبردی
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/23
  • تعداد عناوین: 5
|
  • حسین جدی*، فرهاد احمدی آشتیانی صفحات 7-38
    از مهم ترین عوامل دستیابی به نسخه آینده پژوهی اسلامی، چگونگی تلقی آینده پژوهان مسلمان، از منابع معرفت بخش دینی است. این مقاله، با اتخاذ روش اسنادی و بر اساس «تحلیل محتوا» سه گونه ی مبناگروی، یعنی «اسلامی-دینی گروی آینده پژوهی»، «قرآن گروی آینده پژوهی» و «حدیث گروی آینده پژوهی» را بازجسته است. و در ادامه نیز، برای بهبود تسریع در روند کشف، فراگیری، ایجاد درک مشترک در اذهان نسخه آینده پژوهی اسلامی، اعتنا به پاره ای از ملاحظات معرفت شناختی، منبع شناختی و روش شناختی را ضرورتی انکارناپذیر می داند. ازجمله این موارد، می توان به «عدم رمزگشایی در معنای اسلامی بودن آینده پژوهی»، و «مرزگشایی از وجه تناسب نسخه آینده پژوهی اسلامی با تعابیر هم آوای آن»، «ابهام در معرفی معیارهای اسلامی بودن مطالعات آینده پژوهی»، «عدم اعتنای کافی به نقش «روش» در مطالعات آینده پژوهی»، «عدم به کارگیری از منابع و ادله بین مذهبی»، «نامعلومی نقش تجارب و دستاوردهای بشری در پازل معرفتی آن»، «عدم معرفی سازوکارهای روش شناختی در ارائه نظریه» و «عدم تشکیل نظام مسائل در مطالعات آینده پژوهی اسلامی». اشاره نمود.
    کلیدواژگان: آینده اندیشی، آینده پژوهی اسلامی، آینده پژوهی دینی، مبناگروی آینده، اسلامی بودن آینده پژوهی
  • یعقوب قلندری*، سروش فهندژ سعدی، سجاد بیاضی صفحات 39-54
    عصر دیجیتال به روش های مختلف در حال تغییر دادن شکل محیطی است که در آن زیست می کنیم. در این راستا ارزهای دیجیتال تحولی نوین در ابعاد اقتصادی و مالی محیط بین الملل به وجود آورده اند؛ از ایجاد مزیت های رقابتی به روش دست کاری بازار جهانی به وسیله جنگ ارزی تا تحریم گریزی. با ورود به دوران پیچیده رقابت قدرت های بزرگ، این موضوع بیشتر دارای ضرورت می شود. جمهوری اسلامی ایران با توجه به شرایط تحریمی و همچنین تبدیل شدن به یک قدرت فرا منطقه ای می بایست بر راه هایی که بتواند از طریق آن تبادلات خود را صورت دهد و موانع پرداختی خود را خنثی کند، متمرکز شود. هدف مطالعه حاضر با توجه به اهمیت آن برای ج.ا.ا. به منظور افزایش نقش آفرینی در تجارت بین المللی، یافتن مسیر جدیدی برای نقل و انتقالات مالی به منظور دور زدن تحریم ها می باشد. حال پژوهش حاضر در تلاش است با مطالعات کتابخانه ای و روش توصیفی- تبیینی به سوال اصلی خود، ارزهای دیجیتال چه نقشی بر اثرگذاری جنگ های ارزی در تجارت بین الملل دارد، پاسخ دهد. با توجه به نتایج حاصل شده، ارزهای دیجیتال- هم دولتی و هم غیردولتی- با ماهیت محرمانه بودن تراکنش ها و همچنین بدون وجود نظارت بر آن ها، این امکان را به دولت ها می دهد که بر جنگ های ارزی و اقتصادی غلبه کنند و با آزادی عمل بیشتری در اقتصاد بین الملل، شناور باشند. همچنین استفاده از ارزهای دیجیتال دولتی می تواند منجر به نوع جدیدی از جنگ های تجاری شود که با انباشت ذخایر بازار بین المللی را تحت الشعاع قرار دهد.
    کلیدواژگان: ارز دیجیتال، جنگ ارزی، اقتصاد بین الملل، تحریم اقتصادی، قدرتهای بزرگ
  • سید حسین حسن زاده* صفحات 55-88
    حراست از سرمایه های دامی، ارتقای بهداشت عمومی و تامین سلامت و امنیت غذایی جامعه، مهم ترین وظیفه ذاتی تشکیلات دامپزشکی کشورها به شمار می آید. در این راستا پدید‎آمدن شرایط نوظهور ایجاب می کند متناسب با مقتضیات زمان، ظرفیت قانونی تشکیلات دامپزشکی نیز ارتقا یابد. سوالی که در این میان پیش می آید این است که در اصلاح و ارتقای قانون سازمان دامپزشکی چه پیشران ها و تصاویر ذهنی خبرگانی باید مورد توجه قرار گیرند تا افزون بر داشتن قابلیت حل مسائل حال از ظرفیت لازم برای حل مسائل آینده نیز برخوردار باشد؟ برای پاسخ به این سوال از رویکرد اسنادی و تحلیلی-توصیفی استفاده شد. روند قانون گذاری و شکل گیری تشکیلات دامپزشکی مورد بررسی و تحلیل محتوا قرار گرفت. با گردآوری نظرات خبرگان و ذی نفعان، مضامین ذهنی آنان از قانون فعلی استخراج شد. با دیدبانی موضوع در سطح جهانی، کلان روندها، نوپدیدها و پیشران های قانون سازمان دامپزشکی کشور تعیین و تصویرپردازی لازم از تحولات راهبردی آینده انجام شد. درنهایت آینده های بدیل جایگاه سازمان دامپزشکی، از طریق کنار هم قرار دادن مضامین ذهنی ذی نفعان و مسائل نوپدید مشخص شد. گسترده شدن افق نگاه قانون گذار، لحاظ مسائل آینده در سیاست گذاری و حرکت در مسیر یک حکمرانی مطلوب از مزایای این نوع تفکر راهبردی خواهد بود. نتایج این مطالعه می تواند به عنوان الگویی برای ظرفیت سازی قانونی برای حل مسائل آینده در سایر سازمان ها نیز مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دامپزشکی، قانون، مسائل آینده، پیشران، تصویرپردازی
  • صفیه رضایی*، محمدرحیم عیوضی صفحات 89-108

    یکی از ضعف های مطالعات سیاستگذاری، غفلت از رویکردهای آینده نگرانه است که در این راستا بر اهمیت آینده پژوهی در چرخه سیاستگذاری در بسیاری از مطالعات و تحقیقات، تاکید شده است. تمامی کاوش ها، پیرامون این موضوع بر این مسئله صحه می گذارند که اگر مطالعات سیاستگذاری بدون تکیه بر رویکردهای آینده نگرانه صورت گیرند، خلاء ها و نقصان های متوالی بر شاکله رویکردهای سیاستی پرتکرار خواهند شد. با این حال تا به اکنون مشخص نشده است که دانش آینده پژوهی در چه سطوحی می تواند با علم سیاستگذاری در ارتباط باشد و چه زمینه هایی برای پیوند این دوعلم باید در نظر گرفته شود؛ از این رو هدف این نوشتار بررسی سطوح ارتباط و پیوند سیاستگذاری و آینده پژوهی به عنوان علومی بین رشته ای است تا جایی که مشخص شود که آینده پژوهی تا چه میزان و گستره ای می تواند مطالعات سیاستگذاری را پربارتر کند. بنابراین سعی شده است که به این سوال اصلی پاسخ داده شود که سطوح پیوند سیاستگذاری و آینده پژوهی چیست؟ در این راستا برای پیشبرد پژوهش از روش کیفی تحلیل اسنادی و برای گردآوری داده ها از ابزار فیش برداری از منابع مختلف بهره گرفته شده است. در این نوشتار تاکید شده است که نباید دانش آینده پژوهی را در ارتباط با سیاستگذاری تنها به عنوان ابزار و روش تلقی کرد بلکه باید ادبیات و گفتمان حاکم بر آینده پژوهی از جانب سیاستگذاران پذیرفته شود.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، آینده پژوهی، چرخه سیاستگذاری، ابزار، گفتمان
  • مهدی میرمظاهری* صفحات 109-122
    علاوه بر تعاریف متنوع از سیاست‎گذاری، فنون مختلف کمی و کیفی برای سیاست‎گذاری توسط محققین ارائه گردیده است. با این حال در مورد اینکه هر یک از فنون برای کدام مرحله از فرآیندهای سیاست‎گذاری مناسب تر است؛ مدل قابل ذکری ارائه نشده است. در این راستا، بررسی فرآیند سیاست‎گذاری عمومی و فنون ذکر شده در آن و مطالعه روش های آینده پژوهی، محرک این ایده بود که آیا می توان با ترکیب فرآیند سیاست‎گذاری و روش های آینده پژوهی، مبنایی برای سیاست گذاران سطح کلان فراهم آورد تا بتوانند از یک یا چند فن در هر مرحله سیاست‎گذاری استفاده کنند. به عبارت دیگر هدف این مقاله این است که ارتباط بین سیاست‎گذاری، انواع آینده ها و سطوح عدم قطعیت ها را تبیین نموده و برای هر یک تجویزی ارائه کند. در این مقاله تلاش شده است تا با روش گردآوری کتابخانه ای، اسناد مرتبط شناسایی و روش «سیاست‎گذاری تطبیقی پویا» برای سیاست‎گذاری در شرایط عدم قطعیت پیشنهاد گردد و سپس با مصاحبه با خبرگان در دسترس، نتایج بدست آمده مورد تایید خبرگان قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تحلیل سیاست، راهبرد، سیاستگذاری، سیاستگذاری تطبیقی، عدم قطعیت
|
  • Hoseein Jeddi *, Farhad Ahmadi Pages 7-38
    One of the most important factors in achieving the version of Islamic futurism is how Muslim futurists perceive a source of religious knowledge. This article, by adopting the documentary method and based on "content analysis", has researched three types of foundationalism, i.e. "Islamic-religious based on future research", "Quran based on future research" and "Hadith based on future research". Further, in order to improve the acceleration in the process of discovery, comprehensiveness, intersubjectivity of the version of Islamic futurism, paying attention to some of the epistemological considerations, the cognitive source and the cognitive methodology are an undeniable necessity. Among these things: Lack of deciphering the meaning of the Islamicness of futurism", "how the suffix "Islamic" in futurism studies as "attribute" or "adjective" and "demarcation of the appropriateness of the version of Islamic futurism with its synonyms", "ambiguity in introducing the criteria of Islamic studies futurism", "lack of attention to the role of "method" in futurism studies", "non-use of religious seer sources and evidence", "unknown role of human experiences and achievements in its epistemological puzzle", "lack of introduction of methodological mechanisms in the presentation of theory" and "failure to form a system of problems in Islamic futurology studies".
    Keywords: futurism, Islamic futurism, religious futurism, fundamentalism of the future, Islamicity of futurism
  • Yaghoub Ghalandari *, Soroosh Fahandej Saade, Sajjad Bayazi Pages 39-54
    The digital age is changing the shape of our environment in many ways. In this regard, digital currencies have created a new development in the economic and financial dimensions of the international environment, from creating competitive advantages through manipulation of the global market through currency wars to evading sanctions. Entering the complex era of great power competition, this issue becomes more necessary. Considering the conditions of sanctions and also becoming a trans-regional power, the Islamic Republic of Iran should find ways through which it can carry out its exchanges and neutralize its payment barriers. Increasing its role in international trade is essential for Iran to do so. Now, the current research is trying to answer its central question, what is the part of digital currencies on the effect of currency wars in international trade, with secondary studies and descriptive-explanatory methods. According to the results, digital currencies - both governmental and non-governmental - with the confidentiality of transactions and without monitoring them allow governments to overcome currency and economic wars and with greater freedom of action in the international economy and to float in it. Also, using digital government currencies could lead to a new type of trade war that would overshadow the global market by accumulating reserves.
    Keywords: Digital Currency, currency war, international economy, economic embargo, Great Powers
  • Seiied Hossein Hassanzadeh * Pages 55-88
    Protection of livestock assets, promotion of public health and provision of food safety and security of the society are the most important inherent duties of the veterinary services of the countries. In this regard, the emergence of emerging conditions requires that the legal capacity of veterinary organizations be improved. The question is what drivers and mental images of experts should be taken into consideration in the amendment and promotion of the veterinary organization law so that in addition to having the ability to solve current problems, it also has the necessary capacity to solve future problems? To answer this question, a documentary and analytical-descriptive approach was used. The process of legislation and formation of veterinary organization was investigated and content analyzed. By collecting the opinions of experts and stakeholders, their subjective themes were extracted from the current law. By monitoring the issue at the global level, mega trends, new developments and drivers of the law of the country's veterinary organization were determined and the necessary imaging of the future strategic developments was done. Finally, the alternative futures of the position of the veterinary organization were determined by putting together the mental themes of the stakeholders and emerging issues. Expanding the perspective of the legislator, considering future issues in policy-making and moving in the direction of a good governance will be the advantages of this type of strategic thinking. The results of this study can be used as a model for legal capacity building to solve future issues in other organizations.
    Keywords: Veterinary Medicine, Law, Future Problems, driver, Imaging
  • Safiye Rezaee *, MohammadRahim Eyvazi Pages 89-108

    One of the weaknesses of policy studies is the neglect of future-oriented approaches, in this regard, the importance of future research in the policy cycle has been emphasized in many studies and researches All the studies around this issue confirm that if policy studies are done without relying on future-oriented approaches Consecutive gaps and deficiencies in the form of political approaches will become frequent However, it has not yet been determined at what levels future research knowledge can be related to policy science and what areas should be considered for the connection of these two sciences Therefore, the purpose of this article is to examine the levels of communication and link between policy making and future research as an interdisciplinary science, until it is determined to what extent and extent future research can make policy studies more productive Therefore, an attempt has been made to answer the main question, what are the levels of policy and future research? In this regard, the qualitative method of documentary analysis has been used to advance the research, and to collect data, a phishing tool has been used from various sources In this article, it is emphasized that future research knowledge should not be considered only as a tool and method in relation to policy making, but the literature and discourse governing future research should be accepted by policy makers

    Keywords: policymaking, Future studies, Policy cycle, tool, discourse
  • Mehdi Mirmazaheri * Pages 109-122
    In addition to various definitions of policy making, various quantitative and qualitative techniques for policymaking have been presented by researchers. However, about which of the techniques is more suitable for which stage of the policymaking process; Notable model is not provided. In this regard, the investigation of the public policy process and the techniques mentioned in it and the study of future research methods were the driving force of the idea of whether it is possible to provide a basis for macro-level policy makers by combining the policy process and future research methods. so that they can use one or more techniques in each policy stage. In other words, the purpose of this article is to explain the relationship between policy making, types of futures and levels of uncertainty and to provide a prescription for each. In this article, with the method of library collection, related documents were identified and the "dynamic adaptive policymaking" method was proposed for policy making in conditions of uncertainty. Then, by interviewing the available experts, the obtained results were approved by the experts.
    Keywords: Futures Studies, Policy analysis, strategy, policymaking, Adaptive policymaking, Uncertainty