فهرست مطالب

پژوهش در آموزش زیست شناسی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1401)

نشریه پژوهش در آموزش زیست شناسی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین سلمان نژاد*، هستی پوربابایی حسن سرایی، مریم درجزنی، عاطفه شفیع زاده سماکوش صفحات 3-22
    شایستگی هر نظام آموزشی به اندازه شایستگی معلمان آن نظام و کیفیت نظام آموزشی به کیفیت معلمان آن جامعه وابسته است. از مهم ترین وظایف دانشگاه فرهنگیان ایجاد صلاحیت حرفه ای معلمی در دانشجویان است که بخشی از این صلاحیت ها در قالب واحد های درسی نظری و بخش عمده دیگر آن به شیوه کارورزی و مهارت آموزی وابسته است. در این پژوهش، بررسی و مقایسه تطبیقی برنامه درسی کارورزی در دانشگاه فرهنگیان و رشته کارشناسی پیوسته پرستاری (اهداف، محتوی، محل اجرا و روش ارزشیابی) صورت گرفته و نتایج حاصل نشان می دهد در نظام برنامه ریزی درسی، به منظور دستیابی به اهداف دانشگاه فرهنگیان در خصوص تربیت معلمین کارآمد، الگوگیری از سایر رشته ها می تواند مفید باشد. باتوجه به موفقیت فارغ التحصیلان پرستاری در عرصه عمل، و همچنین برابری طول مدت تحصیل این دو رشته، به نظر می رسد الگوبرداری از این رشته و روش ارائه برنامه بالینی به منظور گذر از عرصه نظر به عمل در کارورزی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کارورزی، دانشگاه فرهنگیان، آموزش زیست شناسی، پرستاری، مقایسه تطبیقی
  • فیروزه علویان* صفحات 23-34
    تفکر تحلیلی، شایستگی موردنیاز دانش آموزان برای رقابت و دستیابی به موفقیت در عرصه حرفه ای قرن حاضر است. با توجه به اینکه بسیاری از دانش آموزان دارای مهارت تفکر پایینی هستند، پژوهش حاضر با هدف بررسی بهینه ترین مدل یادگیری برای توانمندسازی تفکر تحلیلی دانش آموزان انجام شد. در این پژوهش مقطعی - تحلیلی، تفاوت دستیابی به تفکر تحلیلی بین دانش آموزانی که در یادگیری یادگیری مشارکتی و همیار (TPS) و مهارت های یادگیری مبتنی بر حل مسئله (PBL)شرکت کردند، بررسی شد. این مطالعه از اواسط فروردین تا اواخر اردیبهشت 1401 بر روی دانش آموزان دختر دو کلاس پایه یازدهم رشته زیست شناسی یکی از دبیرستان های شهر اصفهان و با انجام آزمون کتبی و مصاحبه انجام شد. داده های حاصل از مطالعه با استفاده از آزمون آنوا دوسویه، در سطح معنی داری P < 0.05 و به کمک نرم افزار Graph pad prism و آزمون Bonferroni post tests تجزیه وتحلیل شد. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که TPS قادر به تقویت تفکر تحلیلی به طور قابل توجهی بالاتر از PBL است؛ بنابراین، اجرای TPS در یادگیری زیست شناسی به عنوان استراتژی جایگزین برای بهبود توانایی تفکر تحلیلی دانش آموزان دبیرستانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: یادگیری، تفکر تحلیلی، زیست شناسی، PBL، TPS
  • سیدجعفر نجات*، سعید محمدزاده صفحات 35-50
    محتوای کتاب درسی میزان فعالیت دانش آموز را مشخص می کند. از طرفی طراحی محتوای کتاب باید متناسب با توانایی های یادگیرنده باشد. تحلیل محتوای منابع درسی رشته های کشاورزی در شاخه های فنی حرفه ای علی رغم نیاز ضروری به محتوای پویا و جذاب، مغفول مانده است. از این رو هدف پژوهش حاضر، تحلیل محتوای متن، تصاویر و پرسش های کتاب دانش فنی پایه، گروه کشاورزی و غذا، شاخه ی فنی و حرفه ای پایه دهم دوره ی دوم متوسطه ی سال 1401-1400، براساس الگوی فعال - غیر فعال ویلیام رومی می باشد. روش تحقیق توصیفی و روش مطالعه از نوع تحلیل محتوای کمی بوده و برای بررسی داده ها و اطلاعات از روش های مناسب آمار توصیفی (فراوانی و درصد فراوانی) و محاسبه ی شاخص درگیری براساس فرمول ویلیام رومی استفاده شد. براساس یافته های پژوهش، شاخص درگیری یادگیرنده در بخش های متن، تصاویر و پرسش ها به ترتیب 0.004، 0.043 و 12.5 به دست آمد. نتایج نشان دهنده ی غیرفعال بودن کتاب در هر سه مقوله متن، تصاویر و پرسش ها است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کمی، کتاب دانش فنی پایه، گروه کشاورزی و غذا، شاخه ی فنی و حرفه ای، ویلیام رومی
  • منیژه حسینی راد*، زهرا رحمتی صفحات 51-64
    تربیت زیست محیطی با ارتقای سطح دانش، فرهنگ و بینش جامعه، نقش شایانی در حفظ، تکریم و بهبود محیط زیست و  نیز کاهش مشکلات بوم شناختی از طریق نظام تعلیم و تربیت رسمی به عنوان مهم ترین نهاد فرهنگ سازی، ایفا می کند. پژوهش کنونی بر آن است تا روش های آموزشی کارآمد در آموزش زیست محیطی مدارس را بررسی نماید. پژوهش به روش توصیفی- پیمایشی در سال تحصیلی 1402-1401 و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته برای جمع آوری داده ها صورت گرفت. ابزار پژوهش براساس طیف لیکرت مقیاس گذاری شده که روایی آن را متخصصان تایید نمودند و پایایی آن با آلفای کرونباخ برابر 0/89 به دست آمد. معلمان و  برنامه ریزان آموزشی دوره های تحصیلی ابتدایی و راهنمایی شهر ایلام جامعه آماری پژوهش را نشکیل دادند که حجم نمونه بر اساس جدول مورگان و با روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب تصادفی، برای معلمان دو دوره معادل 300 نفر و برنامه ریزان آموزشی، 22 نفر به دست آمد. از نرم افزار SPSS  و آزمون t در تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. روش های مطلوب آموزش مفاهیم زیست محیطی در هر یک از مقاطع تحصیلی ابتدایی و راهنمایی از دیدگاه معلمان و برنامه ریزان دوره های تحصیلی گوناگون بودند. ویژگی های روان شناختی دانش آموزان در هر یک از مقاطع تحصیلی می تواند این تفاوت نظرات را تبیین نماید. ارتقا کمیت و بهبود کیفیت برنامه های آموزشی در گرو نحوه آموزش/ تدریس و نیز به کارگیری روش آموزشی متناسب با مخاطب یا فراگیر است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، آموزش، توسعه پایدار، تربیت زیست محیطی، معلم
  • رسول علی پناهیان، محمود گودرزی*، محمد گودرزی صفحات 65-84
    نوآوری آموزشی یک برنامه اجتناب ناپذیر در برنامه آموزشی معلم و یادگیری دانش آموزان می باشد که یک معلم منفعل را به سوی یک معلم مولد هدایت می کند. صلاحیت حرفه ای معلمان در یادگیری، آگاهی و درک دانش آموزان نقش پررنگی ایفاء می کند و نقش کلیدی معلم در ارتباط با دانش آموزان در بطن آموزش مشخص می شود. تسهیل گری یک روش غیرمستقیم برای افزایش مشارکت افراد و گروه ها در واحد زمان می باشد. پژوهش حاضر برگرفته از رویکرد اقدام پژوهی می باشد. در این پژوهش به بررسی عدم توجه، بی علاقگی، بی انگیزگی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم در درس سلامت و بهداشت پرداختند. در ادامه در جهت برطرف کردن مسائل مشاهده شده توسط اقدام پژوه، رویکرد تسهیل گری آموزشی با استفاده از ابزارهای اجرایی و نظری مورد استفاده قرار گرفت. مطالعه حاضر در سه دبیرستان و هنرستان شهرستان الیگودرز در سال تحصیلی 1402-1401 اجرا شد. جمع آوری اطلاعات به دو صورت کیفی و کمی انجام شد. در تجزیه و تحلیل از نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه 22  استفاده شد. رویکرد مورد استفاده توسط اقدام پژوه، تسهیل گری بود که با استفاده از فعالیت های از قبل طراحی شده در کلاس درس سلامت و بهداشت با همکاری دانش آموزان اجرا گردید. نتایج نشان داد استفاده از رویکرد تسهیل گری، در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، افزایش مشارکت کلاسی و افزایش تمایل به محتوای درس موثر بود.
    کلیدواژگان: تسهیل گری، سلامت و بهداشت، یادگیری، مشارکت، دانش آموزان
  • یاسمن فتاحی، مرضیه محمدی* صفحات 85-95

    زیست شناسی با بررسی ماهیت حیات و کشف قوانین طبیعت، فراگیر را جذب می کند؛ اما روش تدریس معلم است که می تواند انگیزه یادگیری را افزایش یا کاهش دهد. هرچه فراگیر بهتر بتواند بین مباحث و تجربیات خود ارتباط برقرار کند، به نحو بهتری درس را درک می کند؛ اما نکته حائز اهمیت این است که بسیاری از مطالب تئوری قابل لمس نبوده و تصویر ذهنی درستی در دانش آموز ایجاد نمی کنند. از روش های تدریس موثر در آموزش زیست، بهره گیری از تکنولوژی برای نمایش جلوه های بصری و نمایش واقعیت است. با توجه به پیشرفت روزبه روز تکنولوژی، لازم است روش های نوین موجود در عصر دیجیتال به کار گرفته شود تا آموزش موثرتری صورت گیرد. هدف این مطالعه، معرفی نرم افزارهای موثر در آموزش زیست شناسی و مروری بر کاربردی ترین آن هاست. این کار به روش کتابخانه ای و بررسی مقالات پایگاه Google Scholar و همچنین بررسی نرم افزارهای موجود در این زمینه صورت گرفت. برنامه هایی درزمینه فرآیندهای بیوشیمیایی، تقسیم و متابولیسم سلولی و آناتومی انتخاب و معرفی شد که با بهره گیری از آن ها فراگیران بهتر می توانند تصویری صحیح و منسجم از مباحث زیستی ایجاد کرده و انگیزه بالاتری برای یادگیری بیابند.

    کلیدواژگان: آموزش زیست شناسی، تصویر ذهنی، تکنولوژی، روش نوین تدریس
|
  • Hossein Salmannezhad *, Hasti Pourbabaee Hasansaraee, Maryam Darjazani, Atefeh Shafizadehsamakush Pages 3-22
    The competence of any educational system depends on the quality of the teachers of that society as the competence of the teachers of that system depends on the quality of the educational system. One of the most important tasks of Farhangian University is to create professional teaching skills in students, which are in the form of theoretical courses and the other parts of which are related to internships and skills training. In this case, a comparative study and comparison of internship curriculum in Farhangian University and the field of countinuous bachelor of nursing (objectives, content, location and evaluation method) has been done and the results show that in the curriculum planning system, in order to achieve the goals of Farhangian University about training efficient teachers, modeling in other disciplines can be helpful. Considering the success of nursing graduates in the field of practice, as well as the equality of the duration of study in these two fields, it seems that modeling of this field and the method of presenting a clinical curriculum in order to move from field of theory to practice in internship, is necessary.
    Keywords: internship, Farhangian University, Biology teaching, Nursing, Comparative Comparison
  • Firoozeh Alavian * Pages 23-34
    Analytical thinking is the competence needed by students to compete and achieve success in the professional field of this century. Because many students have low thinking skills, the present research was conducted to investigate the optimal learning model for empowering students' analytical thinking. This cross-sectional-analytical research investigated the difference in achieving analytical thinking between students who participated in TPS and PBL learning. This study was conducted by conducting a written exam and interview from the middle of April to the end of May 2022 with the 11th-grade female Biology students in one of the high schools in Isfahan. The data obtained from the study were analyzed using the two-way ANOVA test at a significance level of P< 0.05 and with the help of Graph pad prism software and Bonferroni post-tests. The present study's findings show that TPS can strengthen analytical thinking significantly higher than PBL. Therefore, the implementation of TPS in learning biology is recommended as an alternative strategy to improve the analytical thinking ability of high school students.
    Keywords: learning, analytical thinking, biology, PBL, TPS
  • Seyyed Jafar Nejat *, Saeed Muhamadzadeh Pages 35-50
    The content of the textbook determines the level of student activity. On the other hand, the design of the content of the book should be in accordance with the learner's abilities. The analysis of the content of agricultural curriculum resources in technical and professional branches has been neglected despite the essential need for dynamic and attractive content. Therefore, the aim of the current research is to analyze the content of the text, pictures and questions of the basic technical knowledge book, agriculture and food department, technical and vocational branch of the tenth grade of the second period of secondary school in 1400, based on the active-non-active model. William Romi is an activist. The descriptive research method and the study method are of the quantitative content analysis type, and appropriate methods of descriptive statistics (frequency and frequency percentage) and conflict index calculation based on William Romi's formula were used to check the data and information. Based on the findings of the research, the learner's engagement index in the sections of text, pictures and questions was 0.004, 0.043 and 12.5, respectively. The results show that the book is inactive in all three categories of text, images and questions.
    Keywords: Quantitative Content Analysis, basic technical knowledge textbook, Agricultural disciplines, William Romey
  • Manizheh Hosseinirad *, Zahra Rahmaty Pages 51-64
    Environmental education plays a crucial role in preserving, honoring and improving the environment as well as reducing ecological problems, through the formal education system as the most important culturalization body, by improving the level of knowledge, culture and insight of the society. The current research aims to investigate effective educational methods in environmental education in schools.In a descriptive-survey applied research in 2022-2023 academic year, data were collected using a researcher-made questionnaire. The research tool was based on the Likert spectrum, the validity of which was confirmed by experts, and its reliability was obtained through Cronbach's alpha equal to 0.89. The teachers and curriculum planners of the elementary and middle school courses of Ilam city formed the statistical population of the research; where the sample size of 300 and 22 based on the Morgan table and stratified sampling method with random assignment were obtained, for the teachers of the two courses and curriculum planners, respectively. Data analysis was done by t-test  in SPSS software. From the teachers and planners’ point of view on different educational courses, the optimal methods of teaching environmental concepts were effective in each of the elementary and middle schools. The psychological characteristics of students in each educational levels can explain such attitude difference. Improving the quantity and improving the quality of educational programs depends on the way of teaching/learning as well as the application of proper educational methods that are suitable for the audience or student.
    Keywords: Environment, Education, Sustainable Development, Environmental Education, Teacher
  • Rasool Alipanahian, Mahmoud Goudarzi *, Mohammad Goudarzi Pages 65-84
    Educational innovation is considered as an inevitable program in teacher training program and student learning that leads a passive teacher to a productive teacher. The professional competence of teachers plays a prominent role in the learning, awareness and understanding of students, and the key role of the teacher in relation with students is determined in the heart of education. Facilitation is considered as an indirect method to increase the participation of individuals and groups per unit of time. The present study is based on the action research approach. This study has investigated the lack of attention, lack of interest, lack of motivation and academic progress of secondary school students in the health and hygiene course. Then, the educational facilitation approach using practical and theoretical tools was used to solve the problems observed by the researcher. The present study was conducted in three high schools and conservatories in Aligudarz city in the academic year of 2021-2022. Data was collected qualitatively and quantitatively. SPSS version 22 was used in the analysis. Facilitation was the approach used by the researcher, which was implemented using pre-designed activities in the health and hygiene classroom with the cooperation of students. According to the results, the use of the facilitation approach had a significant effect on the academic progress of students, increasing class participation and increasing interest in the course content.
    Keywords: facilitation, health, hygiene, learning, Participation, Students
  • Yasaman Fattahi, Marzieh Mohammadi * Pages 85-95

    By investigating the nature of life and discovering the laws of nature, biology attracts students; But it is the teacher's teaching method that can increase or decrease the motivation to learn. The better the learner can communicate between his topics and experiences, the better he understands the lesson; But the important point is that many theoretical topics are not tangible and do not create a correct mental image in the student. One of the effective teaching methods in biology is the use of technology to display visual effects and show the reality. Due to the day-by-day advancement of technology, it is necessary to use the new methods available in the digital age in order to provide more effective learning. The purpose of this study is to introduce effective software in teaching biology and to review the most useful of them. To search for articles, Google Scholar was used and studies that were not in line with the purpose of this study were excluded from the research process. and also, best software was chosen through installation and experience. Programs in the field of biochemical processes, cell division and metabolism, and anatomy were selected and introduced. by using them, learners can better create a correct and coherent image of biological topics and find a higher motivation for learning.

    Keywords: Biology teaching, mental image, Technology, modern teaching methods