فهرست مطالب

پژوهش در آموزش زیست شناسی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1401)

نشریه پژوهش در آموزش زیست شناسی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داریوش بابائیان*، سمیه بابائیان صفحات 3-18
    بحران زیست محیطی در جهان امروز یک مساله قابل تامل است. با وجود صرف هزینه های کلان در جهت برقراری پروژه های بزرگ فنی برای نیل به حفاظت از محیط زیست، خروجی چندان رضایت بخشی به بار ننشسته است. به تبع آن در سال های اخیر اندیشمندان اسلامی را به این مهم رهنمون نموده است که جدای از امور فنی، رویکرد به کارگیری فلسفه مبتنی بر دین و اخلاق در جهت تسهیل این مساله بسیار راهگشا است. در نگاه اسلام ضمن ارج نهادن به منابع طبیعی و محیط زیست، هدف از خلقت این موهبت های الهی را در جهت خدمت رسانی به تمام موجودات هستی دانسته اند. در نوشتار پیشرو به دو نگرش متقابل در باب عدم حفاظت از محیط زیست پرداخته شده است؛ جنبه نخست با رویکردی دینی، بحران محیط زیست را در بکار نگرفتن آموزه های دینی دانسته است و جنبه دوم با رویکردی غیردینی، تعالیم دینی چون عدم وابستگی و دل دادن به دنیا را موجب استفاده بی حدوحصر از محیط طبیعی قلمداد نموده اند. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و با سنجش تطبیقی دو دیدگاه فوق و مبنا قراردادن دین اسلام، مدعی است؛ کم رنگ شدن آموزه های دینی در باب منابع طبیعی و به دنبال آن فاصله گرفتن عموم مردم از این تعالیم، در تشدید بحران محیط زیست نقش مستقیم دارد و راه حل آن را تقویت بعد معنوی فردی و اجتماعی جامعه در مساله مورد تحقیق دانسته است.
    کلیدواژگان: فلسفه، حفاظت، محیط زیست، اسلام
  • فیروزه علویان* صفحات 19-30
    تجسم، مهارتی ضروری برای همه دانش آموزان و زیست شناسانی است که در مورد علوم زیستی سلولی مولکولی و بیوشیمی مطالعه و تحقیق می کنند. در این مطالعه، ماهیت و اهمیت تجسم در آموزش مباحث سلولی مولکولی و بیوشیمی کتب دبیرستان موردبحث قرار می گیرد. استدلال این است که باید به دانش آموزان صریحا سواد بصری و مهارت های استفاده از ابزار تجسم را به عنوان اجزای اساسی دروس زیست شناسی آموزش داد. پژوهش مروری حاضر به روش کتابخانه ای - اسنادی انجام شد. منابع اطلاعاتی موردنظر به کمک کلمات کلیدی آموزش، زیست شناسی، سلولی مولکولی، بیوشیمی، سواد بصری و تجسم؛ و از پایگاه های اطلاعاتی science direct، google scholar و PubMed استخراج شدند. نتایج نشان داد اگرچه تنوع زیادی از نمایش های بصری استاتیک، پویا و چندرسانه ای همچنان منابع آموزشی مدرن را با سرعت تصاعدی به مدارس سرازیر می کند، توجه آموزشی بسیار کمی به سواد بصری و تجسم در آموزش زیست شناسی شده است. در این مقاله بر اساس یافته های پژوهشی منتخب از سایر حوزه های آموزش علوم و تجربه تحقیقاتی خود در آموزش زیست شناسی، دستورالعمل های اساسی برای ارتقای تجسم و سواد بصری در بین دانش آموزانی که در رشته تجربی تحصیل می کنند، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش زیست شناسی، سلولی مولکولی، بیوشیمی، سواد بصری، تجسم
  • سامان ترخان*، محمدرضا پراز صفحات 31-46
    هدف پژوهش حاضر تعیین مولفه های آموزش سواد محیط زیست در دوره دوم ابتدایی بر اساس تجارب زیسته معلمان است. این پژوهش با رویکرد پژوهش کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش معلمان ابتدایی، سرگروه آموزشی و راهبران دوره دوم ابتدایی بودند که شیوه انتخاب آن ها هدف مند و از نوع گلوله برفی بود. در مجموع با 21 نفر مصاحبه شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. داده های حاصل از مصاحبه با استفاده از روش تحلیل مضمون تحلیل شد. با استفاده از تطبیق همگونی یافته ها و روش بازخورد مشارکت کنندگان و خبرگان غیر مشارکت کننده از اعتبار تحلیل اطمینان حاصل شد. نتایج نشان داد که مولفه های آموزش سواد محیط زیست در دوره دوم ابتدایی مشتمل بر مولفه های یادگیری در متن عینی، پیونددهی مفاهیم، ارائه قابلیت های مهارتی و برانگیختن وجدان افراد است؛ شناسایی مولفه های اساسی در آموزش سواد محیط زیست می تواند چهارچوب و خطوط راهنمایی برای تعیین مسیر و استراتژی در زمینه تعیین هدف، تولید محتوا، روش های آموزش و شیوه های ارزشیابی در آموزش محیط زیست در دوره دوم ابتدایی را ترسیم نماید و مبتنی بر آن طراحان برنامه درسی و معلمان ابتدایی برای توسعه عناصر برنامه درسی در آموزش محیط زیست و ارتقای کیفیت آموزش محیط زیست تدابیری شایسته اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، سواد محیط زیست، دانش آموزان دوره دوم ابتدایی
  • نورمحمد براهوئی مقدم*، احمد براهوئی مقدم صفحات 47-62
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی و تحلیل محتوای بخش علوم زیستی کتب علوم تجربی دوره دوم ابتدایی بر اساس الگوی تحلیل محتوای ویلیام رومی در سال تحصیلی 1402- 1401 در سه مولفه «متن»، «تصویر» و «پرسش» بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل محتوای بخش علوم زیستی کتب علوم تجربی پایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی انتخاب گردیده است. روش تحقیق، از نوع تحلیلی بوده و برای بررسی داده ها و اطلاعات از روش های مناسب آمار توصیفی مانند فراوانی، درصد و محاسبه ضریب درگیری در هر پایه برای متن، پرسش ها، و تصاویر و سپس محاسبه ضریب درگیری دانش آموزان با کل متن، تصاویر و پرسش ها استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، ضریب درگیری یادگیرنده در بخش های متن، تصاویر و پرسش ها در کتب علوم دوره دوم به ترتیب 0/72 ،  0/73 و 0/60 به دست آمد. این نتایج نشان می دهد که بر اساس الگوی ویلیام رومی محتوای این کتب درهر سه بخش متن ، تصاویر و پرسش ها فعال می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، علوم زیستی، کتب علوم تجربی، دوره دوم ابتدایی، الگوی ویلیام رومی
  • صدیقه یاسمی*، محسن زارعی، نورمحمد رضایی صفحات 63-74
    امروزه اجرای آموزش محیط زیست در برنامه درسی مدارس به عنوان یک موضوع مهم و اثربخش مطرح شده است. به عبارتی، حفاظت از سلامت انسان و حفاظت از محیط زیست از جمله موضوعاتی هستند که می بایست بخشی جدایی ناپذیر برنامه درسی مدارس را تشکیل دهند. بااین حال، نتایج پژوهش ها و مطالعات انجام گرفته در این زمینه موید این نکته است که دانش آموزان دانش کافی برای کمک به ایجاد و توسعه یک سبک زندگی سالم و آگاهی از محیط زیست را ندارند. اگر چه تغییرات در خط مشی و برنامه های درسی مدرسه موید این است که آموزش محیط زیست به رسمیت شناخته شده است، اما عملکرد مدرسه هنوز نیازمند تغییرات است؛ لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی اقدامات انجام شده کشورهای مختلف در راستای آموزش محیط زیست در برنامه های درسی انجام گرفته است. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی اسنادی است که با روش کتابخانه ای و مروری بر منابع نظری مرتبط صورت گرفت. برای این منظور، ابتدا به اهداف و مقاصد برنامه های آموزش محیط زیست می پردازد. سپس، اقداماتی که کشورهای مختلف در زمینه ارتقای آموزش محیط زیست در برنامه درسی به کار گرفته اند را موردبحث قرار می دهد. نتایج نشان داد که اصول آموزش محیط زیست؛ با افزودن به برنامه درسی، اتخاذ رویکردی مبتنی بر موضوع، تاکید بر مشارکت و ابعاد کنش محور در یادگیری و تاکید بر آموزش ارزشی، استوار است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، برنامه درسی، آموزش، دوره ابتدایی، تجارب جهانی
  • پدرام امینی*، محسن رحیم بیگی، طوبی مرادی صفحات 75-84
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل محتوای برنامه درسی مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی باتوجه به مولفه های آموزش محیط زیست مدل ویسکانسین بود که از روش تحلیل محتوا استفاده شد. واحد تحلیل آن، جملات و تصاویر موجود در کتاب بوده است. استانداردهای پنج گانه ویسکانسین مشتمل بر مهارت های پرسش و تحلیل، دانش فرایندها و سیستم های طبیعی، بررسی موضوعات زیست محیطی، مهارت های عمل و تصمیم گیری و مسئولیت شهروندی و مدنی بوده که مورد بررسی قرار گرفت. جامعه و نمونه به علت دردسترس بودن یکی بوده و شامل تمام محتوای کتاب های مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی مصوب وزارت آموزش وپرورش در سال تحصیلی 1402-1401 بود. یافته ها نشان داد که بیشترین میزان توجه کتاب های درسی مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی به مولفه های محیط زیست به ترتیب پایه های چهارم، پنجم، ششم و سوم بوده است. بعلاوه بیشترین توجه کتاب ها به آموزش محیط زیست برحسب پنج استاندارد ویسکانسین به ترتیب مربوط به مسئولیت شهروندی و مدنی، مهارت های عمل و تصمیم گیری، مهارت های بررسی موضوعات زیست محیطی، دانش فرایندها و سیستم های طبیعی و پرسش و تحلیل بوده که کمترین توجه به مهارت پرسش و تحلیل و بیشترین به مسئولیت شهروندی و مدنی معطوف بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، برنامه درسی، مطالعات اجتماعی، دوره ابتدایی
|
  • Dariush Babaeian *, Somaieh Babaeian Pages 3-18
    The environmental crisis in today's world is a serious issue. Despite spending large amounts of money to establish large technical projects to achieve environmental protection, the output has not been very satisfactory. Accordingly, in recent years, it has led Islamic thinkers to the important point that apart from technical issues, the approach of applying philosophy based on religion and ethics is very helpful in facilitating this issue. In the eyes of Islam, while respecting natural resources and the environment, they consider the purpose of creation of these divine gifts to serve all beings in the world. In the leading article, two mutual attitudes about the lack of environmental protection have been discussed; The first aspect: with a religious approach, he considered the environmental crisis in not applying religious teachings, and the second aspect: with a non-religious approach, he considered religious teachings such as non-dependence and caring for the world to be the cause of unlimited use of the natural environment. are This article claims with a descriptive-analytical method and with a comparative assessment of the above two views and placing the Islamic religion as a basis; The weakening of religious teachings about natural resources, followed by the distancing of the public from these teachings, has a direct role in intensifying the environmental crisis, and the solution is to strengthen the individual and social spiritual dimension of the society in the researched issue.
    Keywords: Philosophy, conservation, Environment, Islam
  • Firoozeh Alavian * Pages 19-30
    Visualization is an essential skill for all students and biologists studying and researching molecular cell biology and biochemistry. In this study, the nature and importance of visualization in the teaching of molecular cell and biochemistry topics in high school textbooks are discussed. The argument is that students should be explicitly taught visual literacy and visualization skills as essential components of biology courses. The current review research was done using the library-document method. The desired information resources using the keywords of education, biology, molecular cell, biochemistry, visual literacy, and visualization; and were extracted from Science Direct, Google Scholar, and PubMed databases. The results showed that although a great variety of static, dynamic, and multimedia visual displays continue to flood schools with modern educational resources at an exponential rate, very little educational attention has been paid to visual literacy and visualization in biology education. In this article, based on selected research findings from other fields of science education and my own research experience in biology education, basic instructions are proposed to promote visualization and visual literacy among students who study in the experimental field.
    Keywords: Biology Education, molecular cell, biochemistry, visual literacy, visualization
  • Saman Tarkhan *, Mohammadreza Paraz Pages 31-46
    The aim of the current research is to determine the components of environmental literacy education in the elementary school based on the lived experiences of teachers. This research was conducted with a qualitative research approach and using the phenomenology method. The statistical population of the research was elementary teachers, the head of the educational group, and the leaders of the second year of elementary school, whose selection method was purposeful and of the snowball type. A total of 21 people were interviewed. A semi-structured interview was used to collect data. The data from the interview was analyzed using thematic analysis method. The validity of the analysis was ensured by using the homogeneity of findings and the feedback method of participants and non-participating experts. The result of the article shows that the components of environmental literacy education in the second year of elementary school include the components of learning in the objective text, linking concepts, providing skill capabilities and awakening people's conscience; Identifying the basic components in environmental literacy education can be a framework and guidelines for determining the path and strategy in the field of goal setting, content production, teaching methods and evaluation methods in environmental education in the second period of elementary school and based on that curriculum designers and elementary teachers to develop curriculum elements in environmental education and To improve the quality of environmental education, take appropriate measures.
    Keywords: Environmental Education, Environmental literacy, the second period students of elementary school
  • Noor Mohammad Brahuei Moghadam *, Ahmad Barahouei Moghadam Pages 47-62
    The aim of the present research was to investigate and analyze the content of the biological sciences section of experimental science books of the second elementary school based on William Rumi's content analysis model in the academic year of 1401-1402 in three components: "Text", "Image" and "Question" The statistical population of the research includes the content of the biological sciences section of experimental science books of the fourth, fifth and sixth grades of elementary school. The research method is of an analytical type and to check the data and information appropriate methods of descriptive statistics such as frequency, percentage and calculation of the engagement coefficient in each grade for text, questions, and images and then calculating the engagement coefficient of students with the whole Text, pictures and questions are used. Based on the findings of the research, the learner's engagement coefficient in the sections of text, images and questions in second year science books was 0.72, 0.73 and 0.60, respectively. These results show that based on William Rumi's model, the content of these books is active in all three sections: text, images and questions.
    Keywords: Content Analysis, biological sciences, experimental science books, Second Grade, William Rumi's model
  • Sedighe Yasemi *, MOHSEN ZAREIE, Noor Mohammad Rezaei Pages 63-74
    Today, the implementation of environmental education in the curriculum of schools has been raised as an important and effective issue. In other words, the protection of human health and the protection of the environment are among the subjects that should form an integral part of the school curriculum. However, the results of research and studies conducted in this field confirm that students do not have enough knowledge to help create and develop a healthy lifestyle and awareness of the environment. Although the changes in school policies and curricula confirm that environmental education has been recognized, school performance still needs changes. Therefore, the current research has been carried out with the aim of identifying the actions taken by different countries in the direction of environmental education in curricula. The current research is based on the descriptive approach of documents that was conducted with the library method and a review of related theoretical sources. For this purpose, it first deals with the goals and objectives of environmental education programs. Then, it discusses the measures that different countries have used in the field of environmental education in their curriculum. The results showed that the principles of environmental education are based on adding relevance to the curriculum, adopting a subject-based approach, emphasizing participation and action-oriented dimensions in learning, and emphasizing value education.
    Keywords: Environment, curriculum, Education, elementary school, global experiences
  • Pedram Amini *, Mohsen Rahimbeygi, Toba Moradi Pages 75-84
    The aim of the current research was to analyze the content of the primary social studies curriculum with regard to the environmental education components of the Wisconsin model, and the content analysis method was used.  The unit of analysis was the sentences and pictures in the book.  Wisconsin's five standards include questioning and analysis skills, knowledge of natural processes and systems, investigation of environmental issues, action and decision-making skills, and citizenship and civic responsibility, which were examined.  The population and the sample were the same due to availability and included all the contents of the social studies books of the primary course approved by the Ministry of Education in the academic year of 1402-1401.  The findings showed that the most amount of attention paid to the environmental components in elementary social studies textbooks was in the fourth, fifth, sixth and third grades respectively.  In addition, the books pay the most attention to environmental education according to the five Wisconsin standards, respectively, related to citizenship and civic responsibility, action and decision-making skills, environmental issues investigation skills, knowledge of natural processes and systems, and questioning and analysis, while the least attention is paid to questioning and analysis skills and Most of them have been focused on citizenship and civil responsibility.
    Keywords: Environmental Education, Social studies curriculum, elementary school