فهرست مطالب

Socio - Political Thought of Islam - Volume:3 Issue: 1, Summer and Autumn 2022

Journal of the Socio - Political Thought of Islam
Volume:3 Issue: 1, Summer and Autumn 2022

  • تاریخ انتشار: 1402/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • راهکارهای فقهی و حقوقی مبارزه با سوءاستفاده از اموال عمومی با توجه به کمک های جامعه جهانی در پروژه های بازسازی افغانستان
    عبدالاحد شفیق فقیری*، عابدین مومنی صفحه 0

    در نظام حقوقی اسلام، مسئله مبارزه با سوءاستفاده از اموال عمومی و ارائه راهکارهای فقهی و حقوقی، ازجمله مباحثی اند، که در زیرمجموعه مباحث حقوق عمومی اسلامی قرار دارد. این مسئله، همواره کانون توجه فقها و حقوق دانان بوده و آنان در این زمینه آثار ارزشمندی نوشته اند و هرکدام با توجه به شرایط زمانی و مکانی خویش این بحث تبیین و تحلیل نموده اند؛ زیرا مسئله سوءاستفاده از اموال عمومی همیشه یکی از چالش های بنیادین اجتماعی بوده، که مردم و جامعه را به سوی بحران هدایت نموده است. مسئله ای سوءاستفاده از اموال عمومی، در  بیشتر کشورها متاسفانه رواج داشته و دارد، که کشور افغانستان یکی از آن کشورهای گرفتار در این بحران ویرانگر است و بسیاری از اموال عمومی ازجمله؛ کمک های جامعه جهانی در پروژه ای بازسازی افغانستان است، که توسط اشخاص حقیقی و حقوقی مورد سوءاستفاده قرارگرفته است. این مقاله، با توجه به اذعان سوءاستفاده از اموال عمومی، که به عنوان یک چالش در راستای بازسازی کشور افغانستان مطرح بوده و است، جهت بیرون رفت از این چالش ویرانگر، با مدد گیری از آثار فقهای مذاهب اسلامی و حقوق دانان مسلمان، با روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد مقارنه ای، نخست مسئله را توضیح داده و به تبیین مفاهیم پرکاربرد در این مقاله پرداخته و در ادامه به ارائه راهکار پرداخته است، که حاصل و یافته های مقاله حاضر عبارت اند از: مقصود از اموال عمومی، هر شیء غیر محدودی است که مالک معینی نداشته، شریعت اسلام انتفاع از آن را برای جامعه مباح دانسته است، که کمک جامعه جهانی جهت بازسازی افغانستان یکی از مصادیق آن هست. این اموال، توسط شخصیت های حقیقی و یا حقوقی، با عناوین مانند: اختلاس، اتلاف، سرقت، خیانت درامانت و... مورد سوءاستفاده قرارگرفته و باعث زمینه سازی فساد گسترده در جامعه گردیده است. این مقاله با الگوپذیری از روش فقها و در پارادایم آنان، نخست مفاهیم پرکاربرد و کلیدی را تبیین نموده و در ادامه به تبیین و تحلیل گونه ها و روش سوءاستفاده پرداخته و سرانجام با جمع بندی آن ها، جهت رفع این چالش ویران، راهکارهای را مطرح نموده است. در منابع فقهی و حقوقی، جهت رفع این مشکل راهکارهای بیان گردیده و جهت مجازات سوءاستفاده کنندگان از اموال عمومی، کیفرهای مادی و غیرمادی متعدد، مانند: حبس، جزای نقدی، برکناری دائمی و یا مدت طولانی از وظائف دولتی، اجرای حدود و تعزیرات بیان است، که در این مقاله جمع آوری، تحلیل و تبیین گردیده است.

    کلیدواژگان: اموال عمومی، شیوه، تعدی، فقه، حقوق، مجازات، افغانستان
  • امیرحسین نعمتی*، علینقی لزگی صفحات 5-24

    دنیای استکبار با ابزار رسانه و با هدف در اختیار گرفتن ذهن جامعه هدف در کشورهای مسلمان و به ویژه نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد تغییر در اعتقادات و باورهای آنها و تغییر ارزش های حاکم در جامعه صورت تهاجم گسترده ای را شروع نموده است و یکی از راه های موثر و کارآمد مقابله با این توطئه ی برنامه ریزی شده ی خطرناک و همه جانبه که میلیاردها دلار نیز از طرف جبهه باطل صرف آن شده و خواهد شد؛ «جهاد تبیین» می باشد که مقام معظم رهبری در آذرماه سال 1400 به طور مفصل به آن پرداخته و آنرا یک «فریضه» نام نهادند لذا هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اصول، سیاست ها و الزامات جهاد تبیین در نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران می باشد. روش گرداوری این تحقیق کتابخانه ای و روش تجزیه و تحلیل آن توصیفی با رویکرد کیفی بوده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که جهاد تبیین بایستی ذیل 6 اصل که برگرفته از؛ قرآن کریم، روایات اهل بیت(ع)، فرمایشات مقام معظم رهبری و مشورت با جامعه نخبگان حوزه و دانشگاه است، عملیاتی شوند. این اصول در واقع روشن کننده مسیر 4 سیاست کلی هستند که برای اجرایی شدن نیازمند الزاماتی هستند که در این پژوهش 9 مورد آن استقصاء و تبیین و بررسی و تحلیل شده که مسئولان و جهادگران عرصه جهاد تبیین بایستی برای به نتیجه رسیدن بهتر و سریعتر این فریضه خود را ملزم به اجرا و عملیاتی شدن و نشر حداکثری آنها کنند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، روایات اهل بیت(ع)، رهبر انقلاب، نظام سیاسی، جهاد تبیین
  • مجتبی همتی *، علیرضا کیانپور، محمدناصر واعظی صفحات 25-54

    مشروعیت را باید یکی از مسائل مهم در قاموس مردم سالاری و حکومت های مردم سالار دانست، در نظام مردم سالار قبل از هر چیز باید به این سوالات پاسخ داد که اعتبار حکومت از کجاست و نقش و جایگاه مردم در حکومت چیست، از این رو در تبیین ماهیت نظام جمهوری اسلامی ایران نیز مساله مشروعیت نقش اساسی دارد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و اسنادی در مقام پاسخ به سوالات مربوط به مشروعیت در جمهوری اسلامی ایران است. برایند مقاله این است که حکومت اسلامی که ثبوتا دارای مشروعیت الهی است و حقانیت خود را از شریعت می گیرد، در مقام اثبات و در مرحله تحقق، نیازمند مشروعیت اجتماعی است که ظهور آن در انتخاب مردم و رضایت عمومی است و مقنن اساسی نیز مشروعیت دو رکنی را پذیرفته و ترجمان جمهوریت اسلامی می داند و آن را در همه نهادهای برآمده از قانون اساسی تسری داده است و ساختار مشروعیت الهی – مردمی نیز می تواند نظریه دموکراسی محدود و مقید به شریعت را قابل فهم و قابل دفاع نماید.

    کلیدواژگان: مشروعیت، مردم سالاری دینی، مشروعیت دورکنی، قانون اساسی، مشروح مذاکرات
  • رضا کاظمی راد * صفحات 55-74

    یکی از مباحث انتقادی در حوزه الهیات، رابطه دین و اخلاق است. در بحث رابطه دین و اخلاق، رابطه اخروی یکی از مهمترین آنها به حساب می آید. اگر در ادیان، به ویژه ادیان ابراهیمی، الهیات نقطه تمایز آنها محسوب می شود، می توان اخلاق را نقطه مشترک همه این ادیان دانست. البته آموزه های اخلاقی در اسلام و مسیحیت نسبت به سایر ادیان برجسته تر است. وجه اشتراک یک مسلمان شیعه و یک مسیحی کاتولیک از یک سو مجموعه ای از آموزه های اخلاقی و از سوی دیگر اعتقاد به آموزه های دیگر از جمله آخرت است. همانطور که بین دین و اخلاق رابطه معناداری وجود دارد، بین اخلاق و آخرت نیز چنین رابطه ای قابل تصور است. وقتی این دو مقوله در کنار هم قرار می گیرند، یک رابطه متقابل تاثیرگذار دارند. زندگی پس از مرگ از چند جهت بر اخلاق تاثیر می گذارد. زندگی پس از مرگ در شیعه در واقع از بسیاری جهات با مسیحیت متفاوت است. با این حال، برخی چیزها بین آنها مشترک است، از جمله زنده شدن مردگان، قضاوت در اعمال و حساب. این ما را به اشتراکاتی در این دو دین در رابطه اخلاق و آخرت می رساند. در نهایت آنچه از تحقیق در این زمینه به دست آمده است این است که در هر دو دین، آخرت در سه حوزه معنابخشی، انگیزه بخشیدن و هدف بخشیدن بر اخلاق تاثیر می گذارد. این مقاله با روشی تحلیلی و تطبیقی به بررسی ابعاد مختلف این تاثیر می پردازد.

    کلیدواژگان: شیعه، کاتولیک، آخرت، اخلاق، قرآن، کتاب مقدس
  • محمدحسین رجبیان *، محسن قنبری آلانق، احسان سلطانی گرد فرامرزی صفحات 75-96

    به گواه تاریخ و مشاهدات میدانی، یکی از چالش های بزرگ در دنیا افراط گرایی است که مخاطرات فرهنگی اجتماعی فراوانی را به دنبال دارد. از دیرباز تا کنون محققان با تمام اختلافاتی که داشته اند در جمیع اعصار و امصار به معضلات گوناگون افراط گرایی اشاره نموده اند. جریان های افراط گرایانه که ریشه در جهل و کبر دارند از ابزارهای مختلفی برای تحقق و ابراز خشونت فردی و اجتماعی بهره می برند که بارزترین آن ها قرائت نادرست از مولفه های دینی است.
    جریان مدعی یمانی که در دو دهه اخیر در عراق ظهور کرده با ادعاهای مختلفی که در زمینه مهدویت دارد، با برداشت های سطحی، افراط گرایانه و غلوآمیز از آیات، روایات و سیره انبیا و ائمه هدی، مروج افراط گرایی مذهبی در میان جوامع دینی شده است.
    این مقاله با روشی توصیفی-تحلیلی به انجام رسیده و مبتنی بر منابع کتابخانه ای و مجازی با نیم نگاهی به تاریخچه فرهنگ افراطی مذهبی در اسلام به تبیین افراط گرایی جریان مدعی یمانی از طریق تفسیر ناصواب مولفه های دینی پرداخته است.
    نتیجه بررسی مولفین حکایت از افراط گرایی های این جریان در امور اعتقادی، عملی و اجتماعی دارد که در قالب قول به تجسد خداوند، ربوبیت پیامبر و ائمه، شرک پیامبران و ائمه، تکفیر شیعیانی که به این مدعی ایمان نیاورده اند و ترویج بی حرمتی مال آن ها، تشویق به قیام و خشونت های مسلحانه، افراط گرایی در تعاملات اجتماعی، چالش های سیاسی اجتماعی و تخریب فقها و غیره نمایان می گردد؛ و این ها نیست مگر به دلیل افراط گرایی آن ها در قرائت از منابع دینی.

    کلیدواژگان: جریان مدعی یمانی، احمدالحسن، افراط گرایی، مولفه های دینی، قرائت از دین، چالش های اجتماعی
  • علی سعیدی *، محمدمهدی سعیدی صفحات 121-138

    انسان برای نیل به تعالی و خوشبختی در ابعاد فردی و اجتماعی، نیازمند حقوق و اخلاق است. وجود قواعد اخلاقی در کنار قواعد حقوقی برای ساختن یک جامعه شایسته و دارای تمدن، ضروری است. نظام های حقوقی و اخلاقی برای نظم دهی و مدیریت حیات مادی و معنوی انسان به صورت مکمل یکدیگر، طراحی شده اند. نسبت، تعامل و ترابط اخلاق و حقوق از پر اهمیت ترین مباحث «فلسفه حقوق» است. میان قواعد اخلاقی و قواعد حقوقی رابطه منطقی عام و خاص من وجه وجود دارد. در این نوشتار ترابط و تعامل حقوق و اخلاق در احکام سیاسی اجتماعی اسلام، مبتنی بر آموزه های قرآن و سنت به عنوان دو منبع اصیل  شریعت، بررسی شده است. ترابط بین حقوق و اخلاق در امور گوناگون سیاسی اجتماعی مانند خانواده، امور مدنی،  جزائی، دادرسی، نظامی و سیاسی، بسیار مستحکم است که در این پژوهش، نمونه هایی از این ترابط در امور مختلف، مبتنی بر آیات و آحادیث، مورد کنکاش و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: حقوق، اخلاق، ترابط حقوق و اخلاق، احکام سیاسی، احکام اجتماعی
|
  • Legal And Jurisprudential Solutions to Combat Misuse of Public Property Considering the Global Community's Aid in Afghanistan's Reconstruction Projects
    abdolahad shafigh faghiry *, abedin momeni Page 0

    In the Islamic legal system, the issue of combating the misuse of public property and offering legal and jurisprudential solutions is among the topics under the subset of Islamic public law discussions. This issue has always been the focus of jurists and legal scholars, who have written valuable works in this regard, each explaining and analyzing this topic based on their temporal and spatial conditions. The misuse of public property has always been a fundamental social challenge that has directed people and societies towards crises. Unfortunately, the misuse of public property prevails in most countries, and Afghanistan is one of those countries suffering from this destructive crisis, with much of the public property, including aid from the global community in Afghanistan's reconstruction projects, being misused by individuals and legal entities. This article, acknowledging the misuse of public property as a challenge in Afghanistan's reconstruction efforts, aims to provide solutions to overcome this destructive challenge by drawing on the works of Islamic jurists and Muslim legal scholars. Employing a descriptive-analytical method and a comparative approach, the article first explains the issue and then delves into defining key concepts pertinent to this article. Subsequently, it elaborates on the types and methods of misuse and, finally, summarizes them to propose solutions to address this destructive challenge. In legal and jurisprudential sources, various solutions have been proposed to address this problem and punish those who misuse public property, including multiple material and non-material penalties such as imprisonment, fines, permanent or long-term dismissal from government positions, enforcement of legal limits, and punishments, all of which are collected, analyzed, and elucidated in this article.

    Keywords: Public Property, Methods, Misuse, Jurisprudence, Law, Punishment, Afghanistan
  • Amirhossein Nemati *, Alinagi Lezgi Pages 5-24

    The world of arrogance with the tool of media and with the aim of taking control of the minds of the target community in Muslim countries and especially the political system of the Islamic Republic of Iran has started a massive attack in order to change their beliefs and values and change the ruling values in the society. One of the effective and efficient ways to deal with this dangerous and all-round planned conspiracy for which billions of dollars have been and will be spent by the false front is "Jihad of Explanation" which the Supreme Leader addressed in detail in December 2021 and called it a "Duty". Therefore, the main purpose of the current research is to examine the principles, policies and requirements of jihad of explanation in the political system of the Islamic Republic of Iran. The collection method of this research is library and its analysis method is descriptive with a qualitative approach. The findings of the research indicate that the jihad of explanation should be implemented based on 6 principles which are derived from; The Holy Qur'an, the traditions of Ahl al-Bayt (AS), the orders of the Supreme Leader and consultation with the elite community of the seminary and university. In fact, these principles clarify the path of 4 general policies that require some requirements to be implemented, 9 of which have been investigated and explained in this research

    Keywords: The Holy Qur', an, the Traditions of Ahl al-Bayt (AS), the Leader of the Revolution, Political system, Jihad of Explanation
  • Mojtaba Hemmati *, Alireza Kianpour, Muhammad Nasser Vaezi Pages 25-54

    One of the most significant issues in the terminology of democracy and democratic governments is legitimacy (better known as mashroo’iyyat in Islamic terminology). In a democratic system, first of all, one should answer these questions: where does the credibility of the government come from and what is the role and position of the people in the government? Hence, in explaining the nature of the Islamic Republic of Iran’s system, the issue of legitimacy  plays a vital role; yet, investigating and analyzing the theory on legitimacy of the Iranian ruling system is essential. The Islamic government, which is proven to have divine legitimacy and derives its legitimacy from the Sharia, needs social legitimacy as proof and in the realization stage, and its  manifestation lies in people's choice and public consent, and the legislator of constitution also accepts the two-element legitimacy and knows it as the real concept of the Islamic Republic and thus has extended it to all the institutions arising from the constitution. Furthermore, the structure of divine-popular legitimacy can make the limited-and-bound-by-the Sharia democracy theory understandable and defensibleOne of the most significant issues in the terminology of democracy and democratic governments is legitimacy (better known as mashroo’iyyat in Islamic terminology). In a democratic system, first of all, one should answer these questions: where does the credibility of the government come from and what is the role and position of the people in the government? Hence, in explaining the nature of the Islamic Republic of Iran’s system, the issue of legitimacy  plays a vital role; yet, investigating and analyzing the theory on legitimacy of the Iranian ruling system is essential. The Islamic government, which is proven to have divine legitimacy and derives its legitimacy from the Sharia, needs social legitimacy as proof and in the realization stage, and its  manifestation lies in people's choice and public consent, and the legislator of constitution also accepts the two-element legitimacy and knows it as the real concept of the Islamic Republic and thus has extended it to all the institutions arising from the constitution. Furthermore, the structure of divine-popular legitimacy can make the limited-and-bound-by-the Sharia democracy theory understandable and defensible.

    Keywords: Legitimacy (mashroo’iyyat), religious democracy, two-element legitimacy, constitutional law, detailed negotiations
  • Reza Kazemi Rad * Pages 55-74

    One of the critical topics in the field of theology is the relationship between religion and ethics. Under the discussion of the relationship between religion and ethics, the relationship between the hereafter is considered one of the most important. If in religions, especially Abrahamic religions, theology is considered their point of difference, then ethics can be considered the common thread of all these religions. Of course, moral teachings in Islam and Christianity are more eminent than in other religions. What a Shia Muslim and a Catholic Christian have in common is, on the one hand, a set of moral teachings and, on the other hand, a belief in other teachings, including the hereafter. Just as there is a significant relationship between religion and morality, such a relationship can also be imagined between morality and the hereafter. When these two categories are placed together, they have a mutually influential relationship. The afterlife affects morality in several ways. The afterlife in Shia is indeed different from Christianity's in many ways. However, some things are shared between them, including the resurrection of the dead, judgment of actions, and reckoning. This leads us to commonalities in these two religions regarding the relationship between morality and the hereafter. Finally, what has been obtained from the research in this regard is that in both religions, the hereafter affects morality in three areas: giving meaning, giving motivation, and giving purpose. This article will investigate various aspects of this effect with an analytical and comparative method.

    Keywords: Shiism, Catholicism, afterlife, ethics, Quran, The Bible
  • Muhammad-Hussein Rajabian *, Mohsen <Ghanbari Alanagh, Ehdan Soltani Gerdfaramarzi Pages 75-96

    Historically speaking and based on field observations, extremism constitutes one of the biggest challenges in the world that entails many cultural and social risks. It’s now a long time that researchers have pointed out numerous problems of extremism with all the differences they have had in all ages and eras. Extremist flows that are rooted in ignorance and arrogance use various means to realize and express individual and social violence, the most obvious of which is the incorrect reading of religious components.
    The movement of Yemeni claimant, which has emerged in Iraq in the last two decades, has promoted religious extremism among religious communities with its various claims in the field of Mahdism, with superficial, extremist and exaggerated interpretations of verses, traditions, and the lives of prophets and imams.
    This article has been done with a descriptive-analytical method and based on library and virtual sources with a half-view of the history of religious extremist culture in Islam, it has explained the extremism of the Yemeni movement through the undue readings of religious issues.
    The results indicate the extremisms of this movement in religious, practical and social matters, which are in the form of believing in the incarnation of God, the Lordship of the Prophet and Imams, polytheism of the Prophets and Imams, excommunication of Shias who do not believe in this claimant, and the promotion of desecration of their property, encouraging uprising and armed violence, socio-political challenges, extremism in social interactions and destruction of jurisprudence, etc. are visible.

    Keywords: Yamani claimant's movement, Ahmad al-Hassan, extremism, religious subjects, religious readings, social challenges
  • Ali Saeedi *, Mohamad Mahdi Saeedi Pages 121-138

    To achieve excellence and happiness in individual and social dimensions, humans need both rights and ethics. The existence of ethical rules alongside legal rules is essential for constructing a worthy and civilized society. Legal and ethical systems are designed as complementary to each other to organize and manage human material and spiritual life. The relationship, interaction, and correlation between ethics and law are among the most important topics in the philosophy of law. There is a logical relationship between general and specific ethical and legal rules. In this paper, the interaction and correlation between law and ethics in Islamic socio-political rules, based on the teachings of the Quran and Sunnah as two primary sources of Sharia, have been examined. The relationship between law and ethics in various socio-political matters such as family, civil affairs, criminal law, judiciary, military, and political affairs is very robust. In this research, examples of these relationships in different matters have been scrutinized and analyzed based on Quranic verses and Hadiths.

    Keywords: Law, Ethics, Relationship between Law, Political Rules, Social Rules