فهرست مطالب

Socio - Political Thought of Islam - Volume:3 Issue: 2, Winter and Spring 2022

Journal of the Socio - Political Thought of Islam
Volume:3 Issue: 2, Winter and Spring 2022

  • تاریخ انتشار: 1403/02/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد باغستانی کوزه گر* صفحات 5-22
    پذیرش صلح با معاویه بن ابی سفیان درسال 41ه.ق یکی از نقاط عطف مهم در تاریخ اسلام وتشیع است.با وجود چیرگی  نظامی معاویه بر نهاد خلافت وکناره گیری امام حسن علیه السلام به نفع او،  تداوم تشیع و برجای ماندن جمعیت شیعیان گرفتار آمده در چنبره ی سیاست های ضد شیعی خلیفه ی تازه به قدرت رسیده ، در شرایط عادی ، ممکن به نظر نمی رسید .تنوع بسته   چالش های برپاساخته ی معاویه در راه نابودی هویت اجتماع شیعی با بسته های متنوعی از  واکنش های امام حسن علیه السلام مواجه شد واز کار  افتاد.مسئله این پژوهش بررسی چند و چون بسته ی مهم ترین  چالش های معاویه  و واکنش های امام ع  برای رسیدن به دو هدف متضاد حذف یا حفظ اجتماع شیعه است.نتایج این پژوهش حاکی  از آن است که بسته واکنش های  امام حسن ع  با برخورداری  از  واقع گرایی ،  عقلانیت و متناسب با امکانات  موجود جامعه شیعه از پس قرارداد صلح  ، توانست از  بسته ی چالش  های  حذفی  دولت اموی  برای  جامعه  شیعه فرصتی برای بقا و استمرارحیات تاریخی اش بسازد.
    کلیدواژگان: امام حسن علیه السلام، معاویه بن ابی سفیان، بسته ی چالش ها، بسته واکنش ها، صلح
  • منصوره خسروی*، عبد المهدی عربشاهی مقدم، احمدرضا طاهری صفحات 23-40
    پیروان مکتب اهل بیت (ع) تا چهارده قرن عملا یا در حاشیه قدرت بوده و یا مبغوض آن؛ بر این اساس از ایجاد حکومت اسلامی بی نصیب مانده و فقه شیعه نیز فقهی فردی بود که در تنقیح وتحقیق آن، اداره ی نظام و تشکیل حکومت پیش بینی نشده بود؛ با تحقق انقلاب اسلامی ایران، راهیابی فقه به عرصه حکومت، بسترساز تجلیات جدیدی از فقه بود که اساسا خیز فقه را به سوی حرکت کلان حکومتی به عنوان مقدمه تشکیل تمدن نوین اسلامی سوق داد. یکی از علل ریشه ای تشکیل حکومت بزرگ اسلامی، رسیدن دنیای غرب و دشمنان اسلام به مرحله تمدن خود بود که می بایست سطح مواجهه با آنان، یک سطح مواجهه تمدنی در نظر گرفته می شد. این پژوهش با روش تحلیل محتوای مضمونی و مبتنی بر گردآوری اطلاعات و مطالعات کتابخانه ای، به دنبال بیان داعیه اصلی رویکرد به فقه حکومتی، یعنی قدرت «نظام سازی» آن است که با نگاهی به دیدگاه دو شارح اصلی این نظریه یعنی مرحوم شهیدصدر و حضرت امام خمینی (ره) و مقایسه ی این دو دیدگاه و بیان کامل تر حضرت امام (ره) در این باره، اثبات می گردد که فقه متولی تنقیح مسائل هر سه حوزه ی فرد، سیاست و اجتماع است و مضاف بر آن با به کارگیری نوعی مهندسی ویژه در ایجاد ارتباط معنادار میان شقوق گوناگون فقه، آن ها را در قالب یک منظومه منسجم تنظیم و تضمین نموده و تزاحمات احتمالی را هم برطرف می سازد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، شهید صدر، فقه، حکومت، فقه حکومتی
  • مجید مسعودی*، سید ابراهیم حسینی، ذبیح الله مرادی صفحات 41-58
    نظام حقوقی افغانستان مبتنی بر دین اسلام است. در جوامع دینی، دین و آموزه های آن، نقش اساسی در هویت بخشی افراد جامعه دارد. هویت به مجموعه‏ی از ویژگی‏ها، احساسات و باورهای تشخص‏بخش و متمایزکننده فرد یا گروهی از افراد اطلاق می‏شود. هدف اصلی این پژوهش، مطالعه و بررسی سازوکارهای تضمین هویت دینی زن در فقه و نظام حقوقی افغانستان است. برای دستیابی به این هدف از روش توصیفی تحلیلی (تحلیل محتوایی)  بهره گرفته شده است. یافته‏های به دست آمده نشان می دهد که در فقه اسلام جایگاه زن و منزلت والای آن با توجه به اصول  عدالت،حکمت، فطرت و مصلحت، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است و نیز نظام حقوقی افغانستان سازوکارهای متعددی را برای تضمین هویت دینی زنان در نظر گرفته است که می توان به ابتنای نظام حقوقی افغانستان بر دین اسلام براساس اصل سوم قانون اساسی اشاره کرد و نیز اصل 149همین قانون، و برنتابیدن تعدیل و فروکاستن از احکام دین اسلام؛ تاکید بر توسعه و  ارتقای معارف و آموزش های دینی زنان؛ تصریح بر ابتنای نظام آموزشی بر مبنای احکام اسلام؛ اتخاذ تدابیر لازم برای مبارزه با رسوم مغایر با احکام اسلامی از مواردی دیگری است که برهویت دینی زنان دلالت دارد وستره محکمه یا دادگاه عالی از نظر قانون اساسی افغانستان به حیث عالی ترین نهاد قضائی   و نظارتی در راس قوه قضائیه جمهوری اسلامی افغانستان قرار دارد که مهمترین وظیفه آن بررسی مطابقت قوانین، فرمان های تقنینی، معاهدات با قانون اساسی و مبانی اسلامی وفقه متعالی و تفسیر قوانین از صلاحیت این نهاد قضایی می باشد.
    کلیدواژگان: سازوکار، فقه، تضمین، هویت دینی، نظام حقوقی، افغانستان
  • سید رسول حسینی، جواد منصوری نعلبندان*، حمید رضا _ صفحات 59-82
    گفتمان «امنیت گرایی» در حقوق کیفری و سیاست جنایی، به عنوان رویکردی جدید، مطرح شده است. این رویکرد، بخصوص در سازمان پلیس - به عنوان نمود بارز اعمال حاکمیت از بالا به پایین و در قالب نخستین سطح تعامل قدرت با مردم - مشهود است. با در نظر داشتن این نکته که حدود دخالت دولت ها و نظام های سیاسی در حوزه تامین امنیت، همیشه و همه جا یکسان نیست، مساله اصلی در این پژوهش، آن بود که ترس از جرم و بزهدیدگی، کاملا طبیعی است و اگر موجب گردد که شهروندان، اقدامات مناسبی را به قصد اجتناب از بزهدیده شدن عملی سازند، کارکرد حمایتی مهمی دارد لیکن زمانی که این احساس، جنبه افراطی و غیرمعقول به خود گیرد که موجب ایجاد و تقویت چنین احساسی شود، می توان شاهد آثار زیانبار فردی و اجتماعی فراوانی از جمله انفعال و انزوای اجتماعی شهروندان و کاهش اعتماد عمومی به حاکمیت و نهادهای اعمال قدرت عمومی و احتمالا تقاص از سوی شهروندان دچار هراس در قالب بزهکاری و ناهنجاری و نافرمانی بود. به ویژه، سه عامل در شکل گیری امنیت گراشدن سیاست جنایی نقش داشته اند: 1- تروریسم و گانگستریسم (بزهکاری های گروهی) و 2- عملکرد رسانه ها در انتشار اخبار جنایی و 3- افزایش نرخ مجرمیت می باشد. روش پژوهش حاضر بصورت تجزیه و تحلیل سیاست امنیت گرا بر ترس بزهدیده شدن شهروندان می باشد.مولف های امنیت گرایی در سیاست جنایی به دو دسته کنشی(امنیت گرا پیش از وقوع جرم) و واکنشی(امنیت گرا پس از وقوع جرم) می باشد. در نتیجه، کیفیت زندگی شهروندان و میزان امنیت ذهنی و روانی آن ها، می تواند تابعی از سیاست ها و اقدامات پلیس نیز باشد پژوهش حاضر ضمن بررسی مفهوم و مولفه ها امنیت گرایی در سیاست جنایی به ویژه در اقدامات و تدابیر پلیس، تاثیر آن را بر ترس شهروندان از بزهدیده شدن و ارتباط آن را با مقوله حقوق شهروندی بررسی نموده است.
    کلیدواژگان: سیاست، امنیت گرایی، نقض حریم، حقوق شهروندی، حقوق ایران
  • سمیه آقایی نژاد*، اردوان ارژنگ، سید محسن قائمی خرق صفحات 83-100

    استقلال در مسئولیت، امری است که با ابتنای بر عقل و انصاف، در نظام های حقوقی مختلف، با عناوین و گزاره های گوناگون، مورد تصریح قرار گرفته است. وفق این اصل، دولت یا سازمان بین المللی، مسئولیت رفتاری را دارد که نقض تعهدات بین المللی آن ها قلمداد شده و به ایشان منتسب باشد. در برابر، منظومه ای از قواعد فقهی همانند قاعده وزر و قواعد مکمل آن (به عنوان مساله این نوشتار)، متضمن آورده هایی برای توسعه و پیشبرد اصل مسئولیت مستقل خواهد بود. ضرورت آنکه، مسئولیت بین المللی مستقل دولت یکی از موضوعات مهم و پراهمیت حقوق بین الملل در دوران معاصر است؛ چه آنکه رابطه نزدیکی با دیگر حوزه های حقوق بین الملل، خاصه مساله صلح و امنیت بین المللی دارد. از این رو توسعه حقوقی این بحث مبتنی بر قواعد فقهی و عرضه آن به ساحت حقوق بین الملل، موجب توسعه ضمانت اجرای حقوق بین الملل بوده و بر مسئولیت بین المللی دولت آثار مفید و ارزشمندی مترتب خواهد شد. بر این اساس، هدف این نوشتار توصیفی-تحلیلی، توسعه این نهاد حقوقی موجود در آورده های کمیسیون حقوق بین الملل سازمان ملل متحد با پیش نهادن ثمرات قاعده فقهی وزر و قواعد مکمل آن به حوزه حقوق بین الملل، به منظور تضمین منافع قدرت های کوچک در مقابل قدرت های بزرگ و غنابخشی و کارآمدسازی حقوق بین الملل به مدد اندیشه اسلامی است. از جمله نتایج این نوشته نیز می توان به شناسایی اصل مسئولیت مستقل در آموزه های اسلامی و نیز تجلی آن در نقض تعهدات یکجانبه و چندجانبه با توجه به دو مقصد و غایت «تدارک خسارات وارد شده» و «تحمیل ناپذیری خسارات غیر مشروع و منفور» اشاره کرد. نهاد تسهیم مسئولیت و اکتفا به «ضرورت» و «قدر متقین» در خروج از اصل پیش گفته نیز از دیگر تحلیل های منتج از قاعده وزر، جب، عرق ظالم و دیگر قواعد است.

    کلیدواژگان: قاعده وزر، مسئولیت بین المللی دولت، مسئولیت مستقل، فقه امامیه، جانشینی دولت ها
  • سعید جازاری معمویی* صفحات 101-109
    دوران حکومت قاجار مصادف بود با حضور گسترده دیپلمات های اروپایی در ایران. بسیاری از این دیپلمات ها علاوه بر تخصص در امور سیاسی و فرهنگی، اهل خرد و دانش بودند و به زبان های مختلف مسلط بودند. از جمله این دیپلمات ها می توان به آنتوان کری اشاره کرد که برای انجام یک ماموریت سیاسی از دولت فرانسه به ایران آمد و در مدت اقامت خود در ایران به ترجمه، مطالعه و تحقیق متون تاریخی و مذهبی اسلامی و شیعی پرداخت. یکی از آثار ترجمه شده توسط وی کتاب «قوانین اسلامی در مسائل حلال و حرام» است. ترجمه او استادانه است. وی همچنین مقدمه مفصلی بر آن نوشته و در آن به تحولات سیاسی نظام حقوقی ایران و فرانسه پرداخته است. در این مقاله به مقدمه کری بر کتاب پرداخته شده است. روش تحقیق مورد استفاده در این مقاله، ترجمه و تحلیل آثار کری است.
    کلیدواژگان: آنتوان کری، مستشرق، قاجار، نظام حقوقی، تحولات سیاسی ایران
|
  • Mohammad Baghestani Kozegar * Pages 5-22
    The acceptance of peace with Muawiyah ibn Abi Sufyan in the year 41 AH marks a pivotal moment in the history of Islam and Shiism. Despite the military superiority of Muawiyah over the institution of caliphate and the withdrawal of Imam Hasan (peace be upon him) in his favor, the continuity of Shiism and the persistence of the Shiite population trapped amidst the anti-Shiite policies of the newly empowered caliph seemed unlikely under normal circumstances. Muawiyah's diverse package of challenges aimed at eradicating the Shiite identity encountered various reactions from Imam Hasan (peace be upon him) and ultimately failed. The issue of this study is to examine the most important packages of challenges posed by Muawiyah and the reactions of Imam Hasan (peace be upon him) in achieving two contradictory goals: the elimination or preservation of the Shiite community. The results of this study indicate that Imam Hasan's (peace be upon him) package of responses, characterized by realism, rationality, and proportionality to the available resources of the Shiite community, managed to turn the challenge packages posed by the Umayyad government into an opportunity for survival and the continuation of its historical heritage.
    Keywords: Imam Hasan (peace be upon him), Muawiyah ibn Abi Sufyan, Challenge Packages, Reaction Packages, Peace
  • Mansoura Khosravi *, Abdul Mahdi Arabshahi Moghadam, Ahmadreza Taheri Pages 23-40
    Followers of the Ahlul Bayt school of thought have historically either been sidelined or antagonized within the corridors of power for fourteen centuries. Consequently, the establishment of an Islamic government has remained elusive, and Shiite jurisprudence was primarily individual-focused, devoid of anticipation for system administration and government formation. With the realization of the Islamic Revolution in Iran, the incorporation of jurisprudence into the realm of governance paved the way for new manifestations of jurisprudence, essentially propelling jurisprudence towards a broader movement in governance as a precursor to establishing a modern Islamic civilization. One of the fundamental reasons for the formation of a grand Islamic government was the advancement of the Western world and the adversaries of Islam towards their own civilization, which necessitated a level of civilizational confrontation. This research, utilizing content analysis based on data collection and library studies, seeks to elucidate the main call of the governance jurisprudential approach, namely its "systematization" power, by examining the perspectives of two principal exponents of this theory, the late Martyr Sadr and Imam Khomeini (RA), and comparing these two viewpoints while providing a comprehensive explanation of Imam's stance on this matter. It is demonstrated that jurisprudence responsible for refining issues in all three domains of the individual, politics, and society, and additionally, by employing a form of special engineering to establish meaningful connections among various facets of jurisprudence, it organizes and ensures them within a cohesive framework, mitigating potential conflicts.
    Keywords: Imam Khomeini, Martyr Sadr, Jurisprudence, Governance, Governance Jurisprudence
  • Majid Masoudi *, Seyyed Ebrahim Hoseini, Zabihullah Moradi Pages 41-58
    The legal system of Afghanistan is based on Islam. In religious societies, religion and its teachings play a fundamental role in shaping the identity of individuals in the community. Identity refers to a set of characteristics, feelings, and distinctive beliefs that distinguish an individual or group of individuals. The main objective of this research is to study and examine the mechanisms for ensuring women's religious identity in jurisprudence and the legal system of Afghanistan. The descriptive-analytical method (content analysis) has been employed to achieve this goal. The findings indicate that in Islamic jurisprudence, the position and high status of women have been given more attention based on the principles of justice, wisdom, nature, and public interest. Additionally, the legal system of Afghanistan has considered various mechanisms to ensure women's religious identity, including its adherence to Islam as per the third principle of its constitution, as well as Article 149 of the same law, which emphasizes the adaptation and implementation of Islamic teachings, development and promotion of religious knowledge among women, formulation of educational system based on Islamic principles, and adoption of necessary measures to combat customs contrary to Islamic laws, all of which contribute to ensuring women's religious identity. The Supreme Court of Afghanistan, as the highest judicial and oversight body within the Islamic Republic of Afghanistan, is responsible for reviewing the conformity of laws, legislative decrees, and treaties with the constitution and Islamic principles and jurisprudence interpretation.
    Keywords: mechanisms, Jurisprudence, Ensuring, Religious identity, Legal system, Afghanistan
  • Seyed Rasoul Hosseini, Javad Mansori *, Hamid Reza Hidar Pour Pages 59-82
    The discourse of "security" has been proposed as a new approach to criminal law and criminal policy. This approach is especially evident in the police organization - as a clear manifestation of top-down governance and in the form of the first level of power interaction with the people. Keeping in mind that the limits of government and political systems' involvement in the field of security are not always the same everywhere, the main issue in this research was that the fear of crime and victimization is completely natural, and if it causes Citizens to take appropriate measures to avoid being victimized, it has an important protective function, but when this feeling takes on an extreme and unreasonable aspect that causes and strengthens such a feeling, one can witness many harmful personal and social effects of The passivity and social isolation of the citizens and the reduction of public trust in the government and the institutions of exercising public power were among them, and probably retaliation by the frightened citizens in the form of delinquency, abnormality, and disobedience. In particular, three factors have played a role in the formation of the security-oriented criminal policy: 1- terrorism and gangsterism (group crimes), 2- the performance of the media in publishing criminal news, and 3- increasing the crime rate. The method of the present research is the analysis of security-oriented policy on the fear of citizens being victimized. The authors of security-oriented criminal policy are divided into two categories: active (security-oriented before the crime) and reactive (security-oriented after the crime). As a result, the quality of life of citizens and their level of mental and psychological security can also be a function of police policies and actions. The present research, while examining the concept and components of security orientation in criminal policy, especially in police actions and measures, investigates its effect. It has examined the citizens' fear of being victimized and its relationship with the category of citizenship rights.
    Keywords: Politics, Security, violation of privacy, citizenship rights, Iranian Law
  • Somayeh Aghaei Nejad *, Ardvan Arjang, Seyyed Mohsen Ghaemi Khargh Pages 83-100

    Independence in responsibility is something that has been specified in different legal systems, with different titles and propositions, based on reason and fairness. According to this principle, the government or international organization is responsible for behavior that is considered a violation of their international obligations and is attributed to them. On the other hand, a system of jurisprudential rules such as the minister's rule and its supplementary rules (as the issue of this article) will include provisions for the development and advancement of the principle of independent responsibility. The necessity of the independent international responsibility of the government is one of the most important issues of international law in the contemporary era; Moreover, it has a close relationship with other areas of international law, especially the issue of international peace and security. Therefore, the legal development of this debate based on jurisprudence and its introduction to the field of international law will lead to the development of the guarantee of the implementation of international law and will have useful and valuable effects on the international responsibility of the government. Based on this, the purpose of this descriptive-analytical writing is to develop this legal entity found in the United Nations International Law Commission by presenting the fruits of the jurisprudence rule and its supplementary rules to the field of international law, in order to guarantee The interests of small powers against big powers and the enrichment and efficiency of international law are with the help of Islamic thought.

    Keywords: Minister rule, international responsibility of the government, independent responsibility, Imami Jurisprudence, succession of governments
  • Saeed Jazzari Mamoui * Pages 101-109
    The era of Qajar rule coincided with the large presence of European diplomats in Iran. Many of these diplomats, in addition to their expertise in political and cultural affairs, were people of wisdom and knowledge and were fluent in various languages. Among these diplomats, there is Antoine Carey, who came to Iran from the French government to carry out a political mission, and during his stay in Iran, he translated, studied and researched Islamic and Shiite historical and religious texts. One of the works translated by him is the book "Islamic Laws on Halal and Haram Issues". His translation is masterful. He also wrote a detailed introduction to it, in which he discussed the political developments of the legal system of Iran and France. In this article, Carey's introduction to the book has been discussed. The research method employed in this article is the translation and analysis of Carey's work
    Keywords: Antoine Carey, Orientalist, Qajar, Legal system, Political Developments of Iran