فهرست مطالب

مجله مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی
پیاپی 28 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علی باصری* صفحات 9-36

    مسئله:

    امروزه ارتباط و پیوندهای اجتماعی در بستر فن آوری ارتباطات و شبکه های اجتماعی مجازی، سرعتی شگرف به خود گرفته و زمان و مکان را در نوردیده است. جوانان که نقش آفرینان اصلی و پیشتازان این موج هستند از فواید و مضرات این نوع ابزار به یک میزان متاثرند. از طرفی در عصر حاضر با توجه به نفوذ بالای شبکه های اجتماعی در میان مردم و به طبع آن در دسترس بودن تمامی جنبه های مصرف گرایی، پدیده جدید مصرف گرایی شبکه ای، در مقیاس وسیعی به امری فراتر از رفع نیاز تبدیل شده است. در این بین جوانان و زنان به دلیل روحیات منحصر به فرد و تنوع طلب همچنین به عنوان مخاطبان اصلی شبکه های اجتماعی عمدتا مصرف کنندگان فعال جامعه محسوب می شوند.

    هدف

    از آنجایی که مصرف گرایی می تواند پیامدهای منفی گسترده ای در پی داشته باشد با هدف فهم و تبیین این پدیده پژوهش حاضر با روش فراتحلیل انواع  مصرف گرایی ناشی از نفوذ شبکه های اجتماعی در بین جوانان و زنان را مورد مطالعه قرار داد.

    نتیجه

    نتایج تحلیل کیفی متون بیش از 15 مطالعه داخلی و خارجی نشان داد: با مصرف گرایی از طریق شبکه های اجتماعی، بیش از 45 مفهوم مرتبط است که، 10 مقوله فرعی: زیبایی شناختی، مادی گرایی، مدگرایی، بازاریابی ویروسی، توسعه کسب و کار آنلاین، تبلیغات رسانه ای ، بلاگری، فرهنگ پذیری غربی، ترویج فرهنگ بومی، تولید فرهنگ جدید و چهار مقوله اصلی: مصرف نمایشی، مصرف تجاری، مصرف رسانه ای، مصرف فرهنگی را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، سبک زندگی، مصرف گرایی، جوانان، زنان
  • محمدعلی میرعلی بیداخویدی*، حسین اسلامی، ابوالقاسم عاصی، سید حسن حاتمی نسب، ابوالفضل داوودی رکن آبادی صفحات 37-60
    گسترش رسانه ها در عصر کنونی و نفوذ در کلیه ابعاد سیاسی، اجتماعی و فردی زندگی بشر موجب شده است که نیاز به رسانه ای برای هدایت انسان ها به سوی کمال حقیقی بیش از پیش احساس شود که با عنوان «رسانه توحیدی» مطرح می گردد و در این زمینه دین اسلام به عنوان آخرین و کامل ترین دین الهی، دارای دستورالعمل هایی می باشد؛ از جمله در آیه 125 سوره نحل در ارتباط با رسانه توحیدی، شیوه تبلیغ و دعوت به حق را با سه روش حکمت، موعظه حسنه و جدال احسن بیان نموده است. به عبارت دیگر، یکی از محوری ترین روش های مبارزه با سلطه رسانه ای غرب، دعوت به حق و هدایت انسان هاست. در حقیقت رسانه ها در زمینه مسائلی از قبیل دینداری و ارزش های دینی، دعوت به حق، هدایت و هویت دینی برای خویش رسالتی قائل اند. در این پژوهش که با روش اسنادی و تحلیل محتوا آیه 125 سوره نحل سامان یافته، محتوای رسانه توحیدی مورد مداقه قرار گرفته و قابلیت های این رسانه در حوزه دین و تقویت دینداری افراد تبیین شده است. بر این اساس شرط موفقیت رسانه توحیدی، بهره گیری از استدلال قوی و متقن همراه با موعظه حسن مطرح می گردد. در حقیقت اقناع مخاطب در هدایت بشر امر بسیار ضروری می نماید که می بایست در رسانه توحیدی بیش تر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رسانه توحیدی، تبلیغ، حکمت، موعظه حسنه، جدال احسن
  • ابوذر رضایی، محمدرضا کریمی*، علیرضا ابراهیم پور صفحات 61-80

    هر توسعه ای مستلزم تغییرات است و فرآیند توسعه بدون تغییرات عمیق در ساختارهای فرهنگی و اجتماعی، محقق نخواهد شد. بعد فرهنگی تنها یکی از اجزای توسعه نیست، بلکه عامل اساسی است توسعه گردشگری فعالیتهای اقتصادی و فرهنگی را تحت تاثیر قرار می دهد. گردشگری یکی از منابع عمده درآمدزایی و ایجاد اشتغال در جهان به شمار میرود. اما شوربختانه کمترین استفاده را از آن میبریم، بنابراین نیازمند شناخت کامل این حوزه و بررسی عوامل آن هستیم گردشگری فرهنگی در صورت برنامه ریزی و مدیریت پیامدهای مثبتی خواهد داشت بنابراین بررسی عملکرد و پیامدهای گردشگری ضروری است. این مقاله با هدف پیامدهای توسعه فرهنگی بر گردشگری شهر شیراز و با رویکرد کیفی و با روش گرنددتئوری و تکنیک مصاحبه باز و عمیق و مطالعه مقالات و اسناد مرتبط انجام شده است و طی سه مرحله کدگذاری باز،کدگذاری محوری و کد گذاری انتخابی وبا استفاده نرم افزار maxqd داده ها مورد تحلیل قرار داده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، توسعه فرهنگی، گردشگری، گردشگری فرهنگی.گراند تئوری
  • روشنک نابغ وطن، آزیتا بلالی اسکوئی*، محمدعلی کی نژاد، فربد دیبا صفحات 81-109

    بقای انسان همواره در گرو پاسخ صحیح به نیازهایش بوده است. نیازهایی که در هردوره از تاریخ به گونه ای درست باید به آن-ها پاسخ داد تا بتوان بقا و پس از آن زندگی ای باکیفیت، پدید آورد. یکی از این نیازها، احتیاج به داشتن سرپناه است. با ظهور ویروس جدید کرونا و بیماری کووید-19، سبک زندگی انسان ها دچار تغییراتی گسترده شد، و از مهم ترین تغییرات بازگشت به سوی خانه ها بود. خانه ای که در پی مدرنیته از آن دور شده و بیشتر ساعات شبانه روز را در فضاهای شهری و خیابان ها سپری می کردیم. خانه ای که صرفا تبدیل به یک خوابگاه شده بود، حال می بایست پاسخگوی نیازهای بسیاری باشد.هدف این پژوهش دستیابی به لایه های عمیق موضوع خانه در ارتباط با شیوع بیماری کووید-19 و بررسی گفتمان ها و جهان-بینی های بدیلی است که در پی شیوع این بیماری، حمایتگر استعاره های بدیل خانه ها خواهند بود. پژوهش حاضر با روش تحلیل لایه ای علت ها در چهار لایه ی تحلیل لیتانی، علل کلان اجتماعی، گفتمان/جهان بینی و استعاره/اسطوره انجام خواهد شد. به کمک چهار لایه در این روش، با تعمیق در موضوع مورد بررسی به نگاهی جامع و روشن دست خواهیم یافت. به کمک مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته و انتخاب هدفمند افراد دارای تخصص، تحقیق تا مرحله اشباع نظری پیش رفته و پس از طبقه بندی پاسخ ها به استعاره ها و گفتمان های بدیلی برای خانه در ارتباط با شیوع بیماری کووید-19 دست یافتیم. گفتمان-های بدیل شامل مواردی چون طبیعت گرایی، جبرگرایی فناورانه، اگزیستانسیالیسم و بازنگری فرهنگی هستند. با شناسایی و بررسی دقیق گفتمان های بدیل حمایتگر آینده های بدیل خانه، می توان خود را برای روبه رو شدن با آن آماده کرد.

    کلیدواژگان: خانه، تحلیل لایه ای علت ها، کووید-19، آینده های بدیل
  • یعقوب مطلبی گلعذانی* صفحات 111-130
    ورود رمزارز به دنیای معاملات، بسیاری از سازوکارهای جامعه متاثر کرده که تولد معاملات هوشمند ازجمله این آثار است. در این معاملات، تمامی تعهدات و ضمانت ها در قبال عدم اجرای تعهد به صورت خودکار انجام خواهد شد. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی انجام شده و هدف آن است که الگوی اسلامی-ایرانی لزوم استفاده از این قراردادها بررسی شود. براساس تفاسیر فقهی، تامین امنیت اجتماعی و اقتصادی وظیفه حکومت است که اجباری شدن قرارداد هوشمند باهدف حذف معاملات صوری یک مصداق آن است. چنین نتیجه شد که برخی آثار مثبت استفاده از قراردادهای هوشمند برای داشتن یک جامعه سالم نیاز است. انجام معاملات صوری در این وضعیت با ریسک بالایی مواجه شده و بنابراین هوشمندشدن معاملات را می توان راهی برای مقابله با انعقاد معاملات صوری دانست که آثار حقوقی-اجتماعی مطلوبی به دنبال دارد. لذا بر پایه دکترین ولایت فقیه، حکومت می بایست با اجباری کردن انجام معاملات به این روش، گامی مهم در جهت مقابله با جرم انعقاد معاملات صوری بردارد.
    کلیدواژگان: رمزارز، قرارداد هوشمند، معاملات صوری، امنیت اقتصادی، فرار از دین
  • مصطفی حیدری هراتمه* صفحات 131-166

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر تجارت دانش بر الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی با رویکرد پیشرفت تورشی محیط زیست ، مدل نظری جدیدی در خصوص تجارت دانش مبتنی بر نظریه رشد اقتصادی جدید ارائه می کند. جهت بررسی تاثیر سه نوع تجارت دانش (معرفی مستقیم دانش، سرریزهای دانشی ، سرمایه گذاری مستقیم خارجی) و مهندسی معکوس محصولات وارداتی بر الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی، دانش تولید و دانش زیست محیطی، از مدل سنجی MSIH-VAR در دوره زمانی 1388 - 1399 و 20 صنعت استفاده شده است. توابع واکنش آنی نشان می دهد که کشورهای در حال توسعه تنها از طریق معرفی مستقیم دانش می-توانند سطوح دانش زیست محیطی خود را بهبود بخشند. نتایج نشان داد : الف) تجارت دانش به شکل معرفی مستقیم دانش و مهندسی معکوس محصولات وارداتی، می توانند موجب بهبود الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی محلی شوند. ب) در سطح مشخصی از دانش زیست محیطی، تجارت دانش، صرفنظر از شکل آن، تاثیر مثبتی بر الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی دارد. ج) اگرچه تجارت دانش بدست آمده از طریق FDI تاثیر منفی بر الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی دارد، اما زمانی که دانش تورشی به محیط زیست به سطح خاصی برسد، می تواند اثر مثبتی داشته باشد. د) در صورت بهبود توانایی نوآوری مستقل، ظرفیت جذب دانش، سطح فنی و تجربه مدیریتی، اقتصاد می تواند در بلند مدت به رشد پایداری دست پیدا کند. نهایتا اینکه دولت باید از طریق سیاست های مالیاتی ترجیجی و انباشت تدریجی و وسیع مقادیر دانش و سرمایه انسانی، منابع را به سمت تحقیق و توسعه و آموزش هدایت کند.

    کلیدواژگان: تجارت دانش، پیشرفت فنی تورشی محیط زیست، الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی، MSIH-VAR
  • منوچهر اسدی*، محمد عطلئی، محمود درودیان صفحات 167-199

    در عصر حاضر مدیریت دولتی همچون سایر نهادها با چالش های متعددی در ارتقای اثربخشی مواجه می باشدکه ناشی از تحولاتی است که در حوزه های فرهنگی،اجتماعی، اقتصادی و سیاسی ایجادشده است. زمانی که درسازمان نقش حیاتی فرهنگ دینی نادیده گرفته شود، احتمالا منجر به کاهش اثربخشی سازمان خواهد گردید، پژوهش حاضر ازنظر فایده کاربردی و از جنبه هدف توصیفی بوده و ازلحاظ مسیر جهت همسویی و سازگاری بین متغیرها از تحلیل رگرسیون استفاده گردیده است. همچنین نحوه گردآوری اطلاعات به صورت میدانی با استفاده از پرسشنامه صورت پذیرفته جامعه آماری شامل کلیه مدیران، کارشناسان و کارکنان دفاتر خدمات الکترونیکی انتظامی (پلیس 10+) در سطح استان گیلان هست، روش نمونه گیری احتمالی با حجم تعداد نمونه 392 نفر هست. یافته ها، برای تمامی پیوندهای فرضی (روابط مستقیم و غیرمستقیم) نتایج مثبت به دست آمد. نتایج در بین میانگین متغیرهای اصلی فرهنگ دینی انسان محور با ضریب 862/0=r  بیشترین و فرهنگ دینی محیط محور با ضریب421/0r = کمترین میزان تاثیرگذاری بر اثربخشی را داشته است.نتایج، این مطالعه بینش ای را در مورد تاثیرگذاری فرهنگ دینی بر رفتار اعضای سازمان و اثربخش بودن سازمان در قالب فرهنگ سازمانی ایرانی اسلامی را درسازمان های دولتی در قالب چارچوب ارزش های رقابتی ارائه می دهد و بیان می دارد که درک و بهبود فرهنگ دینی می تواند منجر به ایجاد فضای بین فردی مناسب گردد که به ارتقای اثربخشی سازمانی کمک نماید، بنابراین اگر رهبران بر فرهنگ دینی درسازمان تمرکز کنند، در ایجاد یک محیط کار مولد و سالم برای کارکنان خود موفق خواهند شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ دینی، اثر بخشی سازمانی، دولت الکترونیک، فرهنگ سازمانی
  • محمد رئوف حیدری فر* صفحات 201-225

    وحدت ملی شرط و ضامن بقای هر جامعه و کشور از دیرباز تاکنون است. همت و هدف بسیاری از سیاست مداران، رسانه ها و... تقویت روحیه وحدت ملی میان شهروندان است. عوامل متعددی در شکل گیری وحدت ملی و یا از بین بردن آن دخیل هستند؛ عواملی چون وجود زبان ، پرچم، نژاد، قومیت، مذهب و دین ، خاطره و سرگذشت مشترک و غیره از عوامل بستر ساز و تقویت کننده وحدت ملی است.موضوع این مقاله بررسی ویژگی های اخلاقی و فرهنگی ملت ایران و تاثیر آن بر وحدت ملی است. هدف اصلی در این پژوهش بررسی وحدت ملی با توجه به متغیرها و مولفه هایی مانند باورها و تصورات فردی، اعتماد، علاقه به سرزمین مادری، تجربیات گذشته، وطن دوستی و غیره می باشد. این مقاله با استفاده از مدل دیمتل و آزمون همبستگی پیرسون درSPSSو Excelبا جامعه آماری 82 نفری انجام گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مهمترین مولفه اخلاقی بستر ساز برای ایجاد و حفظ وحدت تصورات و باورهای فردی با مقدار4.357 است و هم چنین براساس روش همبستگی اسپرمن، رابطه معنادار (مقدار SIG=0.017) و مثبتی (Correlation coefficient= 0.595) میان متغیر ویژگی های اخلاقی و وحدت ملی وجود دارد. در پایان مقاله پیشنهاداتی برای این پژوهش ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: وحدت ملی، مولقه اخلاقی، همبستگی اسپرمن، مدل دیمتل، باورها و اعتقادات فردی
  • غلامحسین ایزدی، مصطفی تقی زاده انصاری*، امید ملاکریمی صفحات 227-246
    داشتن تابعیت حق هر شهروند بوده که در اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن اشاره شده است. گاه کشورها به عنوان مجازات، از اتباع مجرم خود سلب تابعیت می نمایند. این پژوهش به روش اسنادی- تحلیلی-توصیفی انجام شد. سوال پژوهش اینکه ماهیت و آثار الگوی خاص جمهوری اسلامی ایران در خصوص سلب تابعیت چیست؟ چنین فرض شده که الگوی مذکور بر پایه اصول ولایت فقیه، کاملا با اصول بنیادی حقوق بین الملل تطابق دارد. چنین بیان شد که حسب تفسیر موسع از ماده 41 قانون اساسی، دولت با یکی از دو شرط تابعیت مضاعف یا درخواست خود فرد، حق سلب تابعیت دارد و این حق به معنای اختیار دولت است و نه الزام به آن. در سکوت قانون، دولت جمهوری اسلامی ایران این الگو را در رویه اجرایی قرار داد که باوجود داشتن اختیار نسبت به سلب تابعیت معاندین، نه تنها نسبت به آن اقدام ننماید، بلکه امکان عفو را نیز در نظر گیرد. نتیجه اینکه به علت همسوئی این الگو با اصول حقوق بین الملل، اجرای آن موجب تقویت اعتبار سیاسی جمهوری اسلامی در سطح جهان گردیده و اعتماد به توافق با دولت را در آینده افزون می-کند. اثر مطلوب این رویه این بود که گروه های معاند گاه از داخل موجب فروپاشی شده که این مهم گامی مهم در جهت تامین امنیت کشور تلقی می شود.
    کلیدواژگان: الگوی سلب تابعیت، قانون اساسی، مجازات، مخالفان سیاسی، عفو
  • سید محمد مستولی زاده*، معصومه سیلسپور صفحات 247-266

    شاخص فلاکت یکی از شاخص های کلیدی نتایج است افزایش آن به عنوان نشانه ای از رکود تورمی است که می تواند بر رفاه مردم تاثیر بگذارد و باعث تحمیل هزینه های اقتصادی و اجتماعی و کاهش عملکرد دولت ها شود. این پژوهش سعی دارد به برآورد و مقایسه رابطه مولفه های اقتصاد دانش بنیان بر شاخص فلاکت کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته منتخب به روش پانل با اثرات تصادفی و اثرات ثابت طی دوره زمانی 2016-1996 بپردازد. نتایج نشان می دهد که در کشورهای درحال توسعه منتخب مولفه آموزش و مهارت، نوآوری و اختراع رابطه منفی و معنادار بر شاخص فلاکت دارند درحالی که مولفه فناوری اطلاعات و ارتباطات رابطه مثبت و معنادار همچنین مولفه رژیم نهادی و ساختار اقتصادی رابطه منفی بر شاخص فلاکت دارد ولی معنادار نمی باشد. درکشورهای توسعه یافته منتخب مولفه آموزش و مهارت و رژیم نهادی و ساختار اقتصادی رابطه منفی و معنادار بر شاخص فلاکت دارند درحالی که مولفه نوآوری و اختراع و فناوری اطلاعات و ارتباطات به ترتیب رابطه منفی و مثبت بر شاخص فلاکت دارند ولی معنادار نمی باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، بیکاری، تورم، شاخص فلاکت، پانل دیتا
  • یحیی جمالی*، مینو قره بگلو صفحات 267-294
    وحدت و همدلی و ترک جدال و تفرقه، از اصولی ترین آموزه های مترقی و بلند انسانی است. محیط به عنوان بستر زندگی انسان، یکی از عواملی است که می تواند بر شکلگیری این مهم اثر گذارده و در صورت عدم ایفای نقش مطلوب خویش، می تواند انسان را از این هدف دور سازد. این پژوهش با هدف دستیابی به مولفه های کالبدی محیط در راستای تسهیل همدلی و وحدت میان مردم جامعه؛ ابتدا به بررسی مفهوم باهمستان در معماری و شهرسازی پرداخته و سپس ضمن پیوند آن با مفهوم امت واحده، و تکیه بر ماهیت امکان دهندگی محیط، برای شکلگیری وفاق و همدلی میان اقشار جامعه در بستری از فرهنگ اسلامی، مولفه های کالبدی ارائه نمود. سوال اصلی این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی و رویکرد کیفی به انجام رسیده است، چگونگی یاری رسانی مولفه های کالبدی محیط، به ایجاد وحدت، همدلی و وفاق میان مردم از منظر اندیشه اسلامی است. با تحقق یافته های این تحقیق که معرف چند ویژگی کالبدی برای محیط مصنوع است، می توان امید داشت که محیط، بستری برای شکلگیری وحدت در میان امت گردد.
    کلیدواژگان: باهمستان، امت واحده، امکان دهندگی محیط، شهر اسلامی
  • علی محمدپور، سید عسگری حسینی مقدم*، حسین رحیمی واسکسی صفحات 295-315

    در فرآیندی نسبتا نوظهور، بیماران لاعلاج با این امید که در آینده درمان قطعی آن ها کشف شود، در حالت انجماد نگهداری می شوند. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی برای نخستین بار به بحث در مورد حقوق مالکیت معنوی این افراد پرداخته است. در مورد این بیماران، دو فرض موت و حیات مطرح است. جمهور فقها که اساس این روش را پذیرفته اند، به فرض حیات اعتقاد داشته و بنابراین می توان این نظریه قوی را پذیرفت. بنابراین می توان فرض اداره اموال معنوی بیمار توسط وکیل یا امین را طرح نمود. امین حسب عرف حقوقی می بایست جانب امانت را رعایت کرده و تنها در صورتی نسبت به واگذاری طرح اقدام نماید که اصول اقتصادی چنین اقتصاء دارد. اما اختیارات وکیل در قرارداد تعیین شده و مطلق است. در مورد توقیف اموال معنوی بحث های فراوانی مطرح است، اما رویه قضائی آن است که اگر عواید مادی مالکیت معنوی برای تسویه دیون کافی نبود، آنگاه نسبت به توقیف این اموال اقدام شود. در وضعیتی که مالک طرح توانایی اداره مال معنوی را ندارد، دغدغه حمایت از حق اداره اموال معنوی نیز وجود نداشته و لذا رویه قضائی به سمت توقیف مستقیم اموال معنوی حرکت می کند.

    کلیدواژگان: سرمازیستی، حیات، دین، مالکیت معنوی، حجر
  • ابوذر بهروزی، عباس کاظمی نجف آبادی*، سهیل طاهری صفحات 317-336
    مسئولیت کیفری و مدنی حسب قواعد نظام حقوقی فعلی کشور ما شخصی بوده و قابلیت انتقال آن مستلزم طی تشریفات قضائی است. این در حالی است که به موجب قاعده آتش نشان در کامن لای ایالات متحده آمریکا، درصورتی که ایجاد خسارت باهدف نجات جان فرد/افرادی صورت گیرد، دعوای خسارت مستقیما از سمت خسارت دیده علیه نجات یافته اقامه شده و نجات دهنده هیچ مسئولیتی نخواهد داشت. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی باهدف بررسی قابلیت کاربرد این قاعده در نظام حقوقی کشور انجام شده است. چنین نتیجه شد که در حال حاضر تنها به موجب قاعده فقهی احسان و استناد به اصل 167 قانون اساسی، ابتدا خواسته جبران خسارت علیه نجات دهنده مطرح شده که معمولا مورد تائید قرار می گیرد، سپس دعوای ثانویه از طرف نجات دهنده علیه نجات یافته صورت گرفته که پذیرش آن به تفسیر قاضی از قواعد فقهی لاضرر، احسان، تسبیب و اتلاف بستگی دارد. بنابراین اجرای این قاعده در نظام حقوقی ایران با مشکلاتی مواجه می باشد. بنابراین برای اجرای دقیق این قاعده، نیاز است که قانون گذار ضمن اضافه کردن ماده یا تبصره هایی به قوانین مدنی و جزایی، در خصوص اصل مسئولیت به سبب اضطرار و با داشتن انگیزه مثبت، جنبه های انتقال آن، و تشریفات ساده رسیدگی به آن را مشخص نماید.
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، نظام حقوقی ایران، کامن لا، انگیزه، قاعده آتش نشان
  • خلف کریمی پور، امیرعباس بزرگمهر* صفحات 337-359
    در اتاق بازرگانی ایران، بخش خاصی مسئول رسیدگی به امورات تجاری بین دو کشور ایران و عراق بوده که از آن با نام «اتاق بازرگانی ایران و عراق» نام می برند. فرایند داوری در مورد اختلافات بین تجار دو کشور به این نهاد اختصاص دارد. اتاق مذکور فاقد مقررات ویژه خود بوده و به صورت عمومی با تعمیم مقررات اتاق بازرگانی، سازوکار داوری را انجام می دهد. در این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی بایسته های حقوقی حاکم بر این نهاد بر مبنای نظرات امام خمینی (ره) بررسی شده است. چنین نتیجه شد که براساس تفسیر موسع از بیانات و احکام حضرت امام (ره) حکمیت بین تجار دو کشور که دارای جمعیت اکثریت مسلمان می باشند می بایست توسط داوری مسلمان و به روش میان داوری انجام شود. تنها درصورتی که دو تاجر غیرمسلمان همدین باشند، انتخاب داور هم دین آن ها منعی نخواهد داشت. این رویه حل اختلاف می بایست به صورت اجباری بوده و فرآیند آن در کوتاه ترین زمان ممکن انجام شود. نیاز است که با تدوین مقررات مختص اتاق بازرگانی ایران و عراق، موارد مذکور در چارچوب یک منبع حقوقی تبیین شود.
    کلیدواژگان: داوری، اتاق بازرگانی، اختلافات تجاری، روابط ایران و عراق، حضرت امام (ره)
  • مصطفی آریان کیا* صفحات 361-389
    یکی از مهم ترین حوزه های مطالعاتی در دانش سیاسی و انسانی حال حاضر کشور، مطالعه و پژوهش در چیستی، چگونگی و چرایی الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت است. تاکیدات رهبری نیز مبنی بر ترسیم چشم انداز مطلوب انقلاب اسلامی و راه های تحقق آن در اولویت های طرح تدوین الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت نظام جمهوری اسلامی است که هدف از آن تمدن سازی و شکل گیری تمدن نوین اسلامی مطلوب در جهان اسلام در چند گام راهبردی است. درنتیجه باید گفت، الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، آینده ساز است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف کاربردی به ارزیابی الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت براساس نظر نخبگان با استفاده از تکنیک سوات می پردازد. نوع پژوهش کاربردی- تطبیقی و روش پژوهش، تحلیل محتوا و بر پایه اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی است. جهت تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها از طریق پرسشنامه و مصاحبه، از تکنیک SWOT و همچنین جهت تعیین سناریوها و سازوکارهای روزآمدسازی برنامه ریزی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از تکنیک سناریونگاری استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش در ارتباط با مدل سوات نشان دهنده انتخاب استراتژی تهاجمی در جهت اقدام می باشد. براین اساس جهت تدوین راهبردهای تهاجمی باید تمرکز بر نقاط قوت درونی و فرصت های بیرونی باشد و باید نقاط قوت در کنار عوامل فرصت ها قرار گیرند. همچنین در ارتباط با موضوع پژوهش چهار سناریو در ارتباط با روزآمدسازی و تطبیق الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت با توجه به شرایط روز کشور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سناریونگاری، آینده نگاری، الگوی اسلامی- ایرانی، برنامه ریزی، توسعه، SWOT
|
  • Ali Baseri * Pages 9-36

    The role of social networks in the consumerism of women and youthAbstractConsumption is not a new phenomenon, but in today's era, due to the high influence of social networks among people and the availability of all aspects of consumerism, this phenomenon has become a matter beyond meeting needs. Meanwhile, young people and women, due to their unique and diverse spirit, also as the main audience of social networks; they are the main and active consumers of the society. Since consumerism can have wide-ranging negative consequences, with the aim of understanding and explaining this phenomenon, the present study studied the types of consumerism caused by the influence of social networks among young people and women with the meta-analysis method. The results of the qualitative analysis of the texts of more than 15 domestic and foreign studies showed that more than 45 concepts are related to consumerism through social networks, which are 10 subcategories: aesthetic, materialism, fashionism, viral marketing, and business development. Online, media advertising, blogging, western acculturation, promotion of local culture, production of new culture and four main categories: theatrical consumption, commercial consumption, media consumption, cultural consumption.Keywords: social networks, lifestyle, consumerism, youth, women

    Keywords: Social Networks, Lifestyle, Consumerism, Youth, Women
  • Mohmdali Miralibidagvidi *, Hossein Eslami, Abolghasem Asi, Sayed Hasan Hatami Nasab, Abolfazl Davodi Pages 37-60
    The spread of the media in the present age and the influence on all political, social and personal dimensions of human life has made the need for a media to guide human beings to true perfection more and more felt, which is referred to as "monotheistic media" and in this regard religion Islam, as the last and most complete divine religion, has instructions; For example, in verse 125 of Surah An-Nahl, in connection with the monotheistic media, he has stated the method of propagating and inviting the truth with the three methods of wisdom, good preaching and good debate. In other words, one of the most central methods of combating Western media domination is to call for the rights and guidance of human beings. In fact, the media has a mission to address issues such as religiosity and religious values, the call to truth, guidance and religious identity. In this research, which is organized by documentary method and content analysis of verse 125 of Surah An-Nahl, the content of the monotheistic media has been studied and the capabilities of this media in the field of religion and strengthening the religiosity of individuals have been explained. Accordingly, the condition for the success of the monotheistic media is the use of strong and convincing reasoning along with good preaching. In fact, persuading the audience in human guidance is very important and should be given more attention in the monotheistic media.
    Keywords: Monotheistic Media, Propaganda, Wisdom, Good Preaching, Good Debate
  • Abozar Rezaei, Mohammadreza Karimi *, Alireza Ebrahimpour Pages 61-80

    Every development requires change and the development process Without profound changes in cultural and social structures, Will not be realized. The cultural dimension is not just one component of development, Rather, it is a key factor in tourism development Affects economic and cultural activities. Tourism is one of the major sources of income And creating jobs in the world. But unfortunately we make the least use of it, so we need to fully understand this area and study its factors Cultural tourism will have positive consequences if planned and managed. Therefore It is necessary to study the performance and consequences of tourism. This article aims at the consequences of cultural development on tourism in Shiraz And with a qualitative approach and with a grand theory method And open and in-depth interview techniques And study of related articles and documents And analyzed the data in three stages of open coding, axial coding and selective coding using maxqd software.

    Keywords: : Culture, Cultural Development, Tourism, Cultural Tourism. Grand Theory
  • Roshanak Nabeghvatan, Azita Belali Oskui *, Mohammadali Keynejad, Farbod Diba Pages 81-109

    Man's survival has always depended on the right answer to his needs. The needs that must be properly addressed in every period of history in order to survive and then create a quality life. One of these needs is the need to have shelter. With the advent of the new Corona virus and the emergence of Covid-19 disease, people's lifestyles underwent extensive changes, one of the most important of which was returning home. The home we have moved away from in pursuit of modernity and spent most of the day and night in urban spaces and on the streets. The present study will be conducted by the method of layer analysis of causes in four layers of litany analysis, macro-social causes, discourse/worldview and metaphor/myth. With the help of four layers in this method, we will achieve a comprehensive and clear view by delving into the subject under study. With the help of in-depth and semi-structured interviews and purposeful selection of people who have expertise in the field under research, the research has advanced to the stage of theoretical saturation. And after classifying the answers, we came up with alternative metaphors and discourses for the home regarding the prevalence of Covid-19 disease. Alternative discourses include such things as naturalism, technological determinism, existentialism, and cultural revision. By identifying and carefully examining the alternative discourses that support alternative futures, one can prepare oneself to face them.

    Keywords: Home, COVID-19, Causal Layered Analysis, Alternative Future
  • Yaghoub Motalebi Galgezani * Pages 111-130
    Ramzarz's entry into the world of transactions has affected many mechanisms of society, including the birth of smart transactions. In these transactions, all obligations and guarantees in case of non-fulfillment of the obligation will be fulfilled automatically. This research has been done by analytical-descriptive method and its purpose is to investigate the Islamic-Iranian model of the need to use these contracts. According to jurisprudential interpretations, providing social and economic security is the duty of the government, one example of which is the imposition of a smart contract with the aim of eliminating formal transactions. It was concluded that some of the positive effects of using smart contracts are needed to have a healthy society. Formal transactions in this situation face a high risk, and therefore smart transactions can be considered as a way to deal with the conclusion of formal transactions, which has favorable socio-legal effects. Therefore, according to the doctrine of Velayat-e-Faqih, the government must take an important step towards combating the crime of concluding formal transactions by forcing transactions in this way.
    Keywords: Ciphers, Smart Contracts, Face-To-Face Transactions, Economic Security, Escapism
  • Mostafa Heidari Haratemeh * Pages 131-166

    The present study aims to investigate the impact of knowledge trade on the pattern of Iranian Islamic progresswith environment-biased technical progress approach, and presents a new theoretical model of knowledge trade based on the new economic growth theory. The MSIH-VAR model was used to test the impact of three forms of knowledge trade (direct introduction of technology, technological spillovers of foreign direct investment (FDI), and reverse deconstruction of imported products) on sustainable development, production technology, and environmental technology in the period 2009 - 2020 and 20 Industry . The impulse response equation indicates that developing countries can only improve their environmental technology levels through the direct introduction of technology. The research results a ) knowledge trade in the form of both direct introduction of technology and reverse deconstruction of imported products can improve sustainable development locally. b) Below a certain level of environmental technology, knowledge trade has a positive impact on sustainable development, irrespective of its form. c) even though knowledge trade acquired through FDI has negative effects on sustainable development, it could still have positive effects when environment-biased technology reaches a certain level. d) the economy could grow stably and sustainably in the long term if improved its independent innovation ability, technology absorbing capacity, technical level, and management experience. Finally, the The government needs to direct resources toward R&D and education through preferential tax policies and gradually accumulate vast quantities of knowledge and human capital.

    Keywords: “ Knowledge Trade “, “ Environment-Biased Technical Progress “, “ Pattern Of Iranian Islamic Progress “, “MSIH-VAR “
  • Manouchehr Asadi *, Mohamad Atai, Mahmoud Doroodian Pages 167-199

    In the present era, public management, like other institutions, faces many challenges in promoting effectiveness, which is due to changes that have occurred in the cultural, social, economic and political fields. When the vital role of religious culture is ignored in the organization, it will probably lead to a decrease in the effectiveness of the organization.The current research is applied from the point of view and descriptive objective, and in terms of the direction of alignment and compatibility between the variables, regression analysis has been used. Also, the way to collect information in the field is by using a questionnaire, the statistical population includes all managers, experts and employees of police electronic service offices (10+ police) at the level of Gilan province.Probability sampling method with a sample size of 392 people. Findings, positive results were obtained for all hypothetical links (direct and indirect relationships). Results Among the main variables, human-centered religious culture with a coefficient of r = 0.862 has the highest and environment-oriented religious culture with a coefficient of r = 0.421 has the lowest impact on effectiveness.The results of this study provide insights about the influence of religious culture on the behavior of organization members and the effectiveness of the organization in the form of Islamic Iranian organizational culture in government organizations in the form of a framework of competitive values and states that understanding and improving Religious culture can lead to the creation of a suitable interpersonal environment that helps to improve organizational effectiveness,

    Keywords: Religious Culture, Organizational Effectiveness, E-Government, Organizational Culture
  • Mohammadraouf Heidarifar* Pages 201-225

    National unity has been a guarantee of the survival of every society and country ever since. The aim of many politicians, the media and ... is to strengthen the spirit of national unity among citizens. There are numerous factors involved in the formation or destruction of national unity; factors such as the existence of language, flag, race, ethnicity, religion, shared memory and so on are among the factors that underpin national unity. In the meantime, attention to ethical characteristics as an important factor in the creation of national unity has not been much considered. The main purpose of this study is to examine national unity with regard to such factors as individual beliefs, the trust, interest in motherland, past experiences, patriotism, and so on. This study was conducted using DEMATEL model and Pearson correlation test in SPSS and Excel with 82 population. The results indicate that the most important ethical component is the basis for establishing and maintaining the unity of individual beliefs at 4.357. And according to the Spearman correlation method, there is a significant (SIG = 0.017) and positive (Correlation coefficient = 0.595) relationship between the variable of moral characteristics and national unity. Finally, suggestions were made for this research.

    Keywords: National Unity, Ethical Principles, Spearman Correlation, Demetel Model, Individual Beliefs
  • Gholamhossein Izadi, Mostafa Taghizade Ansari *, Omid Molakarimi Pages 227-246
    Citizenship is a right of every citizen as enshrined in the Universal Declaration of Human Rights. Sometimes countries deprive their criminal nationals of their citizenship as punishment. This research was conducted by documentary-analytical-descriptive method. Research question: What is the nature and effects of the specific model of the Islamic Republic of Iran regarding deprivation of citizenship? It is assumed that this model, based on the principles of Velayat-e-Faqih, is fully consistent with the fundamental principles of international law. It was stated that according to the broad interpretation of Article 41 of the Constitution, the state has the right to revoke citizenship with one of the two conditions of dual citizenship or at the request of the individual, and this right means the authority of the state and not the obligation to it. In the silence of the law, the government of the Islamic Republic of Iran has put this model in the executive procedure, which, despite having the authority to deprive the dissidents of their citizenship, not only does not take action against it, but also considers the possibility of amnesty. As a result, due to the alignment of this model with the principles of international law, its implementation strengthens the political credibility of the Islamic Republic in the world and increases confidence in the agreement with the government in the future. The positive effect of this practice was that dissident groups sometimes disintegrated from within, which is considered an important step towards ensuring the security of the country.
    Keywords: Citizenship Pattern, Constitution, Punishment, Political Opponents, Amnesty
  • Seyed Mohammad Mostolizadeh *, Masoumeh Seilsepour Pages 247-266

    The misery index is one of the key indicators of the results, its increase is a sign of inflationary stagnation that can affect people's well-being and impose economic and social costs and reduce the performance of governments. This research tries to estimate and compare the relationship between the components of the knowledge-based economy on the poverty index of selected developing and developed countries using the panel method with random effects and fixed effects during the period of 1996-2016. The results show that in the selected developing countries, the components of education and skills, innovation and invention have a negative and significant relationship with the poverty index, while the component of information and communication technology has a positive and significant relationship, and the component of the institutional regime and economic structure has a negative relationship with the poverty index. There is a distress index, but it is not significant. In selected developed countries, the component of education and skill, institutional regime, and economic structure have a negative and significant relationship with the poverty index, while the component of innovation and invention and information and communication technology have a negative and positive relationship with the poverty index, but it is not significant.

    Keywords: Inflation, Knowledge-Based Economy, Misery Index, Unemployment, Panel Data Models
  • Yahya Jamali *, Minou Ghare Baglou Pages 267-294
    Unity, empathy, and abandonment of strife and division are among the most fundamental, progressive and lofty human teachings. The environment as the bed of human life is one of the factors that can affect the formation of this important and if it does not play its desired role, it can distance man from this goal. This study aims to achieve the physical components of the environment in order to facilitate empathy and unity among the people of society; First, he studied the concept of community in architecture and urban planning and then, while linking it with the concept of a single nation, and relying on the enabling nature of the environment, provided physical components for the formation of harmony and empathy between sections of society in the context of Islamic culture. The main question of this research, which has been done with descriptive-analytical method and qualitative approach, is how to help the physical components of the environment to create unity, empathy and harmony among people from the perspective of Islamic thought. With the findings of this study, which represents several physical characteristics for the artificial environment, it can be hoped that the environment will be a platform for the formation of unity among the ummah.
    Keywords: Community, United Ummah, Possibility Of Environment, Islamic City
  • Ali Mohammadpoor, Seyed Askari Hoseini Moghadam *, Hossein Rahimi Vaskasi Pages 295-315

    In a relatively emerging process, incurable patients are kept frozen in the hope that definitive treatment will be discovered in the future. This descriptive-analytical study discusses the intellectual property rights of these individuals for the first time. In the case of these patients, there are two assumptions: death and life. The Republic of jurists, who have accepted the basis of this method, believe in the presumption of life, and therefore this strong theory can be accepted. Therefore, it can be assumed that the patient's intellectual property is managed by a lawyer or trustee. According to legal custom, the trustee must respect the side of the trust and only proceed with the transfer of the plan if the economic principles of such an economy. But the powers of the lawyer are specified and absolute in the contract. There is a lot of debate about the seizure of intellectual property, but the jurisprudence is that if the material income of the intellectual property is not enough to settle the debt, then the seizure of this property will take place. In a situation where the owner of the project is not able to manage the intellectual property, there is no concern to protect the right to manage the intellectual property and therefore the judicial procedure moves towards the direct seizure of the intellectual property.

    Keywords: Cryonics, Debt, Intellectual Property, Stone
  • Aboozar Behroozi, Abbas Kazemi Najafabadi *, Soheil Taheri Pages 317-336
    Criminal and civil liability is personal according to the rules of the current legal system of our country and its transferability requires judicial procedures. However, according to the United States General Assembly Fire Department, if a claim is made for the purpose of saving the life / persons, the claimant will not be held directly liable by the injured party against the rescued person and the rescuer. This research has been done by analytical-descriptive method with the aim of investigating the applicability of this rule in the legal system of the country. It was concluded that at present, only under the jurisprudential rule of Ehsan and citing Article 167 of the Constitution, first a claim for damages was made against the rescuer, which is usually upheld, and then a secondary lawsuit was filed by the rescuer against the rescued, which was accepted by the judge. From the jurisprudential rules of harmlessness, benevolence, causation and loss depend. Therefore, the implementation of this rule in the Iranian legal system is facing problems. Therefore, for the strict implementation of this rule, it is necessary for the legislator, while adding an article or notes to the civil and criminal laws, to determine the aspects of liability due to urgency and having a positive motive, aspects of its transfer, and simple formalities.
    Keywords: Civil Liability, Iranian Legal System, Common Law, Motivation, Firefighting Rule
  • Khalaf Karimipoor, Amirabass Bozorgmehr * Pages 337-359
    In the Iran Chamber of Commerce, a special department is responsible for dealing with trade between Iran and Iraq, which is called the "Iran-Iraq Chamber of Commerce." The arbitration process for disputes between businessmen of the two countries is assigned to this institution. The said chamber does not have its own rules and generally conducts the arbitration mechanism by extending the rules of the Chamber of Commerce. In this research, the legal requirements governing this institution have been studied analytically-descriptively based on the views of Imam Khomeini. It was concluded that according to the broad interpretation of the statements and rulings of Imam Khomeini, arbitration between the merchants of the two countries, which have a Muslim majority population, should be done by Muslim arbitration and through mediation. Only if two non-Muslim businessmen are co-religionists will not be barred from electing their co-religionist arbitrator. This dispute resolution procedure should be mandatory and the process should be done in the shortest possible time. There is a need to clarify these issues within the framework of a legal source by formulating the regulations specific to the Iran-Iraq Chamber of Commerce.
    Keywords: Arbitration, Chamber Of Commerce, Trade Disputes, Iran-Iraq Relations, Imam Khomeini
  • Mostafa Aryan Kia * Pages 361-389
    One of the most important fields of study in the current political and human knowledge of the country is the study and research of what, how and why the Islamic-Iranian model of progress. The emphasis of the leadership is also based on drawing the desired vision of the Islamic revolution and the ways to realize it in the priorities of the development plan of the Islamic-Iranian model of the development of the Islamic Republic. Based on this, the current research with a practical purpose evaluates the Islamic-Iranian model of progress based on the opinion of elites using the SWAT technique. The type of research is applied-comparative and the research method is content analysis based on library and documentary information. In order to determine the strengths, weaknesses, opportunities and threats through a questionnaire, the SWOT technique was used, as well as to determine the scenarios and mechanisms for updating the planning of the Iranian Islamic model of progress, the scenario technique was used. The results of the research related to the SWAT model indicate the choice of an aggressive strategy in the direction of action. Therefore, in order to develop offensive strategies, the focus should be on internal strengths and external opportunities, and strengths should be placed next to the factors of opportunities. Also, in relation to the topic of the research, four scenarios have been presented in relation to updating and adapting the Islamic-Iranian model of progress according to the current conditions of the country.
    Keywords: Scenario Planning, Futurism, Islamic-Iranian Model, Planning, Development, SWOT