فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 68، بهار 1403)

نشریه انسان و محیط زیست
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 68، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم احمدوند، داود اخضری * صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    امروزه نگرانی های مرتبط با افزایش دام و اثرات مخرب آن از جمله فشرده سای خاک ، تخریب خاک و فرسایش و آلودگی آب وجود دارد. یکی از راه های رایج جهت احیای مراتع و بازیابی توان آنها کاشت گونه های مرتعی مناسب و سپس قرق میباشد.

    روش بررسی

    برای انجام این پژوهش 10 ترانسکت 100 متری به شیوهای که هر ترانسکت با ترانسکت قبلی 50 متر فاصله داشته باشد در نظر گرفته شد. در طول هر ترانسکت 10 پلات 1 در 1 تعیین و در هر پلات یک نمونه 100 گرمی خاک از 3 عمق 0-10، 10-20 و 20-30 سانتی متری برداشت گردید. به طور مشابه، به همین تعداد نمونه و مانند منطقه قرق و کپه کاری، در عرصه مجاوری که کپه کاری نشده و بهعنوان منطقه شاهد در نظر گرفته شده بود، نیز نمونه برداری انجام گردید. نمونه ها جهت اندازه گیری جرم مخصوص ظاهری، محتوی رطوبت خاک، pH، EC، نیتروژن کل، فسفر کل و کربن آلی خاک به آزمایشگاه منتقل گردیدند. سپس با استفاده از تجزیه واریانس یک طرفه در سطح احتمال 05/0 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در منطقه چرا شده جرم مخصوص ظاهری، EC، نیتروژن کل، فسفر کل و کربن آلی خاک در سطح معناداری 5 درصد بیشتر از منطقه قرق و کپه کاری بوده است اما رطوبت خاک و pH خاک در دو منطقه در هیچ سطحی تفاوت معناداری نداشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    جرم مخصوص ظاهری با اعمال چرا و لگدکوبی بر اثر فشرده شدن خاک افزایش می یابد. هدایت الکتریکی منطقه قرق شده نیز به دلیل افزایش پوشش گیاهی و کاهش تبخیر و تعرق در منطقه قرق کمتر از منطقه چرا شده بود. افزایش میزان نیتروژن، فسفر و کربن آلی خاک در منطقه چرا احتمالا به دلیل جذب آن هاتوسط ریشه گونه های گیاهی و برگشت این مواد از طریق فضولات دام های موجود به لایه های سطحی خاک مربوط می باشد.

    کلیدواژگان: هدایت الکتریکی، کربن آلی، اسیدیته خاک، چرای دام.
  • محمدعلی شهرامی فر، علیرضا استعلاجی *، محمدرضا رضوانی صفحات 15-33
    زمینه و هدف

    ایده شهر زیست پذیر در بافت های فرسوده شهری عمدتا بر خلق محله های پایدار و زیست پذیری این بافت ها تاکید دارد. زیست پذیری نقش حیاتی در رشد و توسعه شهرها و کیفیت زندگی شهروندان دارد. شناسایی و درک نیازهای شهروندان و زنده سازی این سکونتگاه ها باعث بهبود کیفیت زندگی و ارتقای زیست پذیری در این بافت ها می شود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک تصمیم گیری چند معیاره ویکور و با هدف ارزیابی زیست پذیری نواحی منطقه چهار کلانشهر تبریز صورت گرفته است. پس از استخراج عوامل دخیل در زیست پذیری در سطح ناحیه با بهره گیری از نظرات متخصصین مولفه ها در 5 بعد، شناسایی و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از تکنیک های آنتروپی شانون، ویکور و از نرم افزار Arc GIS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده بیانگر آن است که ناحیه پنج و چهار در ابعاد اجتماعی، خدمات و زیرساخت های شهری و کالبدی- فضایی در وضعیت مطلوبی قرار دارند. ناحیه سه تنها در بعد کالبدی- فضایی در وضعیت کاملا مطلوبی واقع شده و در سایر شاخص-های مورد بررسی در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. همچنین ناحیه دو و یک در اغلب شاخص های مورد مطالعه در وضعیت نسبتا نامطلوبی قرار دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها حاکی از آن است که نواحی پنجگانه منطقه چهار کلانشهر تبریز از نظر شرایط اجتماعی، اقتصادی، خدمات و زیرساخت شهری، کالبدی- فضایی و زیست محیطی، بالاتر از سطح متوسط میانگین جامعه آماری قرار دارد و بنابراین از نظر زیست پذیری در وضعیت نسبتا مطلوبی می باشد.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، بافت فرسوده شهری، کلانشهر تبریز، ویکور.
  • افراسیاب خیردست، سید علی جوزی*، سحر رضایان، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی صفحات 35-54
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر ارائه ی الگوی مناسب برای مکان یابی جهت اسکان اضطراری ناشی از بلایای طبیعی و غیرطبیعی در منطقه 19 تهران می باشد.

    روش بررسی

    روش انجام پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و تحلیل داده ها با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره و سامانه ی Arc GIS وExcel می باشد. جامعه آماری از بین متغیرهای مکان یابی اسکان اضطراری انتخاب و روش نمونه گیری بصورت ساده و حجم نمونه گیری با استفاده از جدول مورگان (19=n) بدست آمد. ابزار پژوهش، پرسشنامه بود که به بصورت کمی طراحی و سوالات آن با استفاده از استانداردهای اسکان اضطراری استخراج و در بین خبرگان پخش شد. روایی پرسشنامه توسط متخصصین تایید شد و مقدار آن 421/0 بدست آمد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از SPSS20 با ضریب آلفای کرونباخ 827/0 محاسبه شد.

    یافته ها

    یافته ای پژوهش حاضر از 3 معیار اصلی (مطلوبیت، سازگاری و ظرفیت) و 18 زیرمعیار جهت تعیین اسکان در نظر گرفته شد. در فرایند مکان یابی اسکان اضطراری، ابتدا لایه های اطلاعاتی تهیه و سپس استانداردسازی و ضرائب AHP به آنها اعمال شده و در نهایت پس از وزن دار کردن آنها، همپوشانی لایه ها انجام شد.

    بحث و نتیجه گیری

    پس از تولید نهایی نقشه ی اسکان و طبق نتایج این پژوهش، 28 پهنه با ارزش 9_7 جهت اسکان مورد پذیرش واقع شد، همچنین 17 پهنه با ارزش 7 (نسبتا خوب)، 7 پهنه با ارزش 8 (خوب) و 4 پهنه با ارزش 9 (ایده آل) در منطقه مورد مطالعه جهت اسکان اضطراری شناسایی شدند. در مجموع 13218725 مترمربع حدودا معادل 1321 هکتار در منطقه 19 تهران قابلیت اسکان را پیدا کرد.

    کلیدواژگان: مکان یابی، اسکان اضطراری، روش تصمیم گیری چندمعیاره، منطقه ی 19 شهر تهران.
  • سید جواد هاشمی گوراب، مهرداد حسینی شکیب * صفحات 55-79
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت روزافزون مسائل زیست محیطی در سازمان ها، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر فشارهای محیط خارجی و انگیزه های درونی بر عملکرد سازمان با در نظر گرفتن نقش میانجی پذیرش زنجیره تامین سبز و تدارکات سبز پرداخته است.

    روش بررسی

    این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را مدیران و کارشناسان شرکت قالب های صنعتی ایران خودرو تشکیل می دهد که تعداد آن ها 331 نفر بوده است. حجم نمونه پژوهش بر اساس فرمول کوکران، به تعداد 178 نفر محاسبه شده است. جهت نمونه گیری، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده و گردآوری داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته انجام شده است. روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظرات خبرگان و پایایی آن، توسط آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، از روش مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Amos استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که فشارهای محیط خارجی با نقش میانجی پذیرش مدیریت زنجیره تامین سبز و تدارکات سبز، بر عملکرد سازمان تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین، تاثیر انگیزه های درونی بر عملکرد سازمان با نقش میانجی پذیرش مدیریت زنجیره تامین سبز مورد تایید قرار گرفته است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان گفت اقدامات سازمان جهت سازگاری با محیط زیست و رعایت الزامات محیطی، راهی برای تمایز از رقبا محسوب می شود و بکارگیری زنجیره تامین سبز، علاوه بر بهره مندی سازمان از مزایای ناشی از صرفه جویی، می تواند با ایجاد نوآوری در طراحی و تولید محصولات سازگار با محیط زیست، سبب حداکثر شدن سودآوری سازمان نیز گردد.

    کلیدواژگان: فشارهای محیط خارجی، انگیزه های درونی، تدارکات سبز، پذیرش مدیریت زنجیره تامین سبز، عملکرد پایدار.
  • حسین رحیمی کلور *، ایمان قاسمی همدانی صفحات 81-97
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف تاثیر نگرش سبز بر رفتار خلاقانه سبز و علاقه به محیط زیست با در نظر گرفتن نقش میانجی جهت گیری کارآفرینانه سبز در صنعت گردشگری، انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی است که از لحاظ روش اجرا در قالب یک پژوهش توصیفی-پیمایشی با رویکرد مقطعی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان شرکت های گردشگری استان مازندران می باشند که از این میان، نمونه ای متشکل از 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده است. در این مطالعه برای جمع آوری اطلاعات جهت آزمون فرضیات از پرسشنامه محقق ساخته اقتباسی از مطالعه لو (2021) شامل 6 بعد و 32 سوال استفاده شده است که بر مبنای طیف لیکرت پنج درجه تدوین شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از روش روایی محتوا مورد تایید قرار گرفت. برای ارزیابی پایایی پرسشنامه، ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. ضریب آلفای کرونباخ بیش از 7/0 بدست آمد که نشان می دهد پرسشنامه از پایایی مطلوبی برخوردار است. برای آزمون فرضیات از تکنیک حداقل مربعات جزئی و نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که نگرش سبز تاثیر مثبت و معناداری بر جهت گیری کارآفرینانه سبز و رفتار خلاقانه سبز دارد؛ جهت گیری کارآفرینانه سبز تاثیر مثبت و معناداری بر علاقه زیست محیطی و رفتار خلاقانه سبز دارد. علاوه بر این، مشخص شد که جهت گیری کارآفرینانه سبز، رابطه بین نگرش سبز و رفتار خلاقانه سبز؛ و علاقه زیست محیطی رابطه بین جهت گیری کارآفرینانه سبز و رفتار خلاقانه سبز را میانجی گری می کند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده در این تحقیق حاکی از اهمیت و تاثیرگذاری نگرش و جهت گیری سبز سازمان در رفتارهای خلاقانه سبز کارکنان است. در این پژوهش از تئوری های رفتار برنامه ریزی شده و منابع مکمل برای ایجاد یک چارچوب مفهومی جدید استفاده شده است.

    کلیدواژگان: نگرش سبز، رفتار خلاقانه سبز، جهت گیری کارآفرینانه سبز، علاقه زیست محیطی.
  • فرشته کافی نیا * صفحات 99-115
    زمینه و هدف

    با شروع تشخیص و شیوع کرونا از ابتدای سال 2020 میلادی، اثرات منفی بر جوامع شهری آشکار شده است که به تبع آن با وجود تعیین ضوابطی به منظور پیشگیری از ابتلا به این ویروس، حضور شهروندان در فضاهای عمومی شهری به حداقل رسیده است. بشر به منظور ادامه حیات خود باید به فضاهای شهری باز گردد، درنتیجه لازم است تا برنامه ها و اقداماتی جهت خوانشی نو از طراحی فضاهای عمومی، با تاکید بر حداقل رساندن خطرات شیوع ویروس کویید 19 و رعایت فاصله اجتماعی صورت گیرد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، با روش شناختی- فرا تحلیلی و رویکرد نظری و تئوریک و انجام مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته ها

    هدف از این پژوهش، تدقیق مولفه های فضای عمومی تاب آور و سرزنده از دیدگاه متیو کارمونا و بررسی تاثیرات ویروس کرونا بر هر یک از مولفه ها در فضای شهری می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر این اساس، مولفه های فضای شهری از منظر کرمونا شامل (مولفه کالبدی، عملکردی، اجتماعی، بصری، ادراک و زمان) می باشد که ویروس کویید 19 به ترتیب باعث بروز آثاری همچون (تعریض پیاده روها، طراحی بیوفیلیک ساختمان ها و... در بعد کالبدی)، (ممنوعیت اتوموبیل در برخی خیابان ها و ایجاد فضاهای دوجرخه محور، مطرح شدن ایده شهر 15 دقیقه ای و... در بعد عملکردی)، (ایجاد فاصله اجتماعی، تعطیلی مراکز تجمعی و... در بعد اجتماعی)، (ایجاد چهره ای خشن و بی رحم در شهر ناشی از عدم مردم در فضای شهری و تعطیلی مراسم و آیین ها و... در بعد بصری)، (بروز خشونت، ترس، ناامیدی و... در بعد ادراک) و (کاهش مدت زمان حضور شهروندان در ترافیک و پارکها و... در بعد زمان) شده است.به طورکلی، این پدیده همچون هر پدیده دیگری، دارای پیامد های مثبت و منفی متعددی می باشد که می توان این اپیدمی را فرصتی برای تجدید نظر در طراحی شهرها برای آمادگی بهتر برای بحران های آینده قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: کرونا، فضای عمومی، شهر، طراحی شهری، کویید 19، پیامد.
  • پریسا قبادی*، یاسمن چراغی ملیانی صفحات 117-135
    زمینه هدف

    با شروع عصر جدید و در پی آن شدت یافتن سرعت ساخت و ساز در شهرها، حاشیه رودخانه‏های فصلی و دائمی که در گذشته از جمله فضاهای سبز و تفریحی شهرها به شمار می آمدند، مبدل به یک فضای زائد شهری شدند. این پژوهش می‏کوشد با به کارگیری رویکردهای جدید به ساماندهی بخشی از بافت پیرامونی مهران رود در محله بیلانکوه تبریز بپردازد.

    روش بررسی

    انتخاب سکانس مطالعاتی، به کمک پرسشنامه و روش ANP صورت پذیرفته و روش جمع آوری اطلاعات در بخش مبانی نظری به صورت کتابخانه ای و اسنادی و در بخش شناخت نمونه موردی، به صورت میدانی است. همچنین در پژوهش حاضر از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.

    یافته ها

    دستاورد این پژوهش در بخش مبانی، ارائه چهارچوب نظری در قالب هفت معیار و زیر معیارهای مرتبط با هریک می باشد که پس از مطالعه مصادیق و جمع بندی آنها، خرد پروژه هایی در حوزه مداخله تعریف شد که در ارائه طرح های سه بعدی و طراحی فضاهای آنها زیرمعیارهایی نظیر بیومورفیک و بیومیمیکری، چشم انداز و پناهگاه، استفاده از مصالح و پوشش گیاهی بومی موثرتر و کاربردی تر بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    این پژوهش نشان می دهد که در نظر گرفتن عوامل طبیعی نظیر رودخانه و پیوند آن با بافت شهری پیرامونی به کمک کاربری های مکمل و همخوان نظیر باغ‏ها و زمین های کشاورزی درون شهری می تواند موجب تقویت پتانسیل بیوفیلیکی شهر تبریز و حل مشکلاتی نظیر انفصال بافت شهری و رودخانه، کم رنگ شدن ارتباطات اجتماعی و کاهش سیلاب در مواقع بحرانی گردد.

    کلیدواژگان: ساماندهی، بیوفیلیک، تبریز، رودخانه، ANP.
  • زهره عباس زاده، مسعود حق لسان *، حسن ابراهیمی اصل صفحات 137-157
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش روز افزون قیمت حامل های انرژی، میزان مصرف انرژی به یکی از چالش های اساسی تبدیل شده است. در این میان ساختمان ها مسکونی سهم قابل توجهی در مصرف انرژی دارند. در ایران، بخش ساختمان حدود 40 درصد از کل مصرف انرژی را به خود اختصاص می دهد یکی از پرمصرف ترین بخش های تقاضای انرژی بخش مسکونی است. لذا هدف این پژوهش تبیین الگوهای بهینه معماری ساختمان های مسکونی از نقطه نظر انرژی است.

    روش بررسی

    روش تحقیق حاضر بصورت توصیفی تحلیلی و پیمایشی است. با بررسی نمونه های طراحی ساختمان های متداول در منطقه 12 تهران و مدل سازی آنها به کمک نرم افزار "دیزاین بیلدر" میزان انرژی مورد نیاز برای گرمایش و سرمایش ساختمان و تاثیر فاکتورهای مختلف در مصرف انرژی ساختمان محاسبه گردید.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده بیانگر این است که با روش های ساده طراحی معماری داخلی و خارجی ساختمان های مسکونی می توان مصرف انرژی در مناطق مورد مطالعه را تا حدود 40 درصد کاهش داد و همچنین با تدوین معیارها و ضوابط معماری برای مناطق مختلف شهر تهران و نیز بکارگیری این ضوابط در طراحی آنها می توان به کاهش عمده ای در مصرف انرژی ساختمان ها و بهره وری انرژی دست یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه کاهش مصرف انرژی ساختمان ها با طراحی معماری سبب می شود که این شیوه از بهره وری انرژی در ساختمان ها، تناسب زیادی با شرایط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی ساکنین این مناطق داشته باشد.

    کلیدواژگان: ساختمان، انرژی، مصرف بهینه، معماری، منطقه 12 تهران.
  • سید قاسم زمانی، کیوان اقبالی صفحات 159-175

    حق بر توسعه و توسعه پایدار ماحصل احساس نیاز به پاسخگویی مناسب به عواقب نامطلوب رویکرد کلاسیک به توسعه محسوب شده و در هر یک با نگریستن به مفهوم توسعه از منظری خاص، سعی بر آن گردیده تا به پاسخی مناسب برای مواجه با آثار نامطلوب توسعه دست یافته شود. در این میان، به نظر می رسد که اتخاذ رویکرد حقوق بشر محور در پیشبرد فرایند توسعه، بستری است که در چارچوب آن، امکان تحقق ملاحظات هر دو مفهوم ذکر شده به خوبی میسر خواهد بود. در چارچوب رویکرد مزبور، با عنایت به آثار نامطلوب عدم رعایت ملاحظات محیط زیستی مدنظر در توسعه پایدار در فرایند توسعه ، بر تحقق بسیاری از مصادیق حقوق بشر، توجه به این ملاحظات، در زمره اولویت های اجرای هر گونه برنامه توسعه ای قرار خواهد گرفت. نکته مهم در این میان آنکه، تضمین حقوق بشر به عنوان غایت مدنظر در چارچوب حق بر توسعه نیز محسوب شده و بنابراین هرگونه موفقیت در تضمین حقوق بشر در فرایند توسعه از طریق رعایت ملاحظات محیط زیستی، می تواند به تحقق حق مزبور هم کمک نماید.از سوی دیگر، تلاش برای تحقق توسعه با محوریت حقوق بشر در چارچوب تلاش برای تحقق حق بر توسعه، گام موثری در وادار نمودن دولت ها به رعایت ملاحظات محیط زیستی و به تبع آن تضمین مسیر یک توسعه پایدار به شمار می آید. تضمین بسیاری از مصادیق حقوق بشر مورد نظر در حق بر توسعه در معاهدات الزام آوری همچون میثاق حقوق سیاسی و مدنی و میثاق حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، بستری است که در چارجوب آن می توان هرگونه تعهد دولت ها به رعایت ملاحظات محیط زیستی مورد نظر در توسعه پایدار را هم به دلیل تاثیرگذاری مثبت رعایت این ملاحظات بر تحقق مصادیق حقوق بشر فوق الذکر، تعهدی الزام آور به شمار آورد.

    کلیدواژگان: توسعه، حق بر توسعه، توسعه پایدار، رهیافت حقوق بشر محور به توسعه، رعایت ملاحظات محیط زیستی.
  • نسرین بارفروش، اکبر اعتباریان، امیر نقش، آرش شاهین صفحات 177-192
    زمینه و هدف

    با توجه به شرایط و خواست جهان امروزی بسیاری از سازمان ها جهت اجرای استراتژی های زیست محیطی تلاش می کنند. هدف این پژوهش ارائه مدلی جهت شناسایی و ارزیابی نقش سرمایه انسانی پایدار و سبز در کسب مزیت رقابتی سازمان های فعال در صنعت نفت می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از منظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها کمی- کیفی می باشد. جهت جمع آوری اطلاعات از منابع مکتوب و الکترونیکی به صورت هدفمند در حوزه پایداری سازمانی و زیست محیطی استفاده شده است. در بخش کیفی به صورت هدفمند و غیر تصادفی و ازطریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده و پرسشنامه صورت گرفت. آزمون فرضیات مدل با روش الگوی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج بدست آمده از نرم افزار، می توان اذعان نمود که ابعاد مدیریت ارشد، کارکنان و سازمان تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد سبز سازمان داشته و در نهایت تاثیر مثبتی بر کسب مزیت رقابتی خواهند داشت. مقادیر ضریب مسیر در مدل برای مولفه های سازمان 504/0، کارکنان 286/0، مدیریت ارشد190/0 درصد تغییرات مربوط به متغیر عملکرد سازمانی پایدار و سبز 431/0 را به طور مستقیم تبیین می کنند. نتایج نشان می دهد مابین شاخص های اصلی پژوهش، منابع انسانی (با ضریب مسیر : 386/0) بیشترین تاثیر بر عملکرد سبز سازمان را دارد. همچنین تاثیر عملکرد سبز سازمان بر مزیت رقابتی(با ضریب مسیر 437/0) قابل توجه است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که شاخص کارکنان، مدیران ارشد و ذینفعان سه مولفه تاثیر گذار بر عملکرد سبز سازمان می باشند که بر مزیت رقابتی سازمان تاثیر مثبت دارند. به منظور اجرای موفقیت آمیز استراتژی های سبز در صنایع آلاینده، به ویژه در پالایش نفت، مدیران ارشد باید بر دارایی های نامشهود سازمان های سرمایه گذاری خود تمرکز کنند تا خلاقیت کارکنان خود را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: استراتژی سبز، پایداری محیط زیست، ذینفعان، مدیران ارشد، منابع انسانی.
|
  • Maryam Ahmadvand, Davoud Akhzari * Pages 1-13
    Background and Objective

    Today, there are concerns related to the increase in livestock and its destructive effects, including soil compaction, soil degradation, erosion, and water pollution. One of the common ways to rangeland rehabilitation and restore it ability is plantation and exclosure.

    Material and Methodology

    To conduct this research, 10 transects of 100 meters were established in study area (each transect was 50 meters away from the previous transect). Along each transect, ten 1×1 meter plots were determined and a 100 gr soil sample was taken from 3 depths of 0-10, 10-20 and 20-30 cm in each plot. Similarly, the same number of samples were also taken in the adjacent region which was not cultivated and wsa considered as a control area. The samples were taken to the laboratory to measure bulk density, soil moisture content, pH, EC, total nitrogen, total phosphorus and soil organic carbon. Then, they were analysed using one-way analysis of variance (P≤0.05).

    Findings

    The results showed that in the grazed region, the bulk density, EC, total nitrogen, total phosphorus and organic carbon of the soil were significantly higher than those of pit-seeding area. The results also showed that the soil moisture and pH were not significantly differed in the two studied regions.

    Discussion and Conclusions

    The soil bulk density increased with grazing and trampling due to soil compaction. The electrical conductivity of the exclosure area was also lower than those of grazed area due to the increase in vegetation and the reduction of evaporation and transpiration in the exclosure region. The increase in the amount of nitrogen, phosphorus and organic carbon in the soil in the grazed area is probably due to their absorption by the roots of plant species and the return of these nutrition to the surface layers of the soil through the excrement of the livestock.

    Keywords: Electrical Conductivity, Organic Carbon, Soil Acidity, Livestock Grazing
  • Mohammadali Shahramifar, Alireza Estelaji, Mohammadreza Revaniz Pages 15-33
    Background and Objective

    The idea of a livable city in worn-out urban contexts mainly emphasizes the creation of sustainable neighborhoods and livability of these contexts. Livability plays a vital role in the growth and development of cities and the quality of life of citizens. Identifying and understanding the needs of the citizens and revitalizing these settlements will improve the quality of life and enhance the livability in these settlements.

    Material and Methodology

    The current research was conducted using the Vicor multi-criteria decision-making technique with the aim of evaluating the livability of the four districts of Tabriz metropolis. After extracting the factors involved in the livability at the district level by using the opinions of experts of the components in 5 dimensions, identifying and analyzing the information obtained from Shannon entropy techniques, Vicor and from Arc GIS software. Used.

    Findings

    The obtained results indicate that districts five and four are in a favorable condition in terms of social dimensions, services and urban and physical-spatial infrastructures. District 3 is located in a completely favorable situation only in the physical-spatial dimension and is in an unfavorable situation in other investigated indicators. Also, districts two and one are in a relatively unfavorable situation in most of the studied indicators.

    Discussion and Conclusions

    The findings indicate that the five districts of the four metropolitan areas of Tabriz are above the average level of the average statistical population in terms of social, economic, services and urban infrastructure, physical-spatial and environmental conditions. In terms of livability, it is in a relatively favorable condition.

    Keywords: Livability, Worn-Out Urban Fabric, Tabriz Metropolis, Vikor
  • Afrasyab Kheirdast, Seyed Ali Jozi, * Sahar Rezaian, Mahnaz Mirza Ebrahim Tehrani Pages 35-54
    Background and Objective

    The purpose of this research is providing a suitable model for locating emergency accommodation caused by natural and unnatural disasters in the 19th district of Tehran.

    Material and Methodology

    The research method is descriptive-analytical and data analysis is done using MCDM and Arc GIS and Excel system. The statistical population was selected from among the variables of emergency accommodation location and the sampling method was simple and the sampling volume was obtained using Morgan's table (n = 19). The research tool was a questionnaire that was quantitatively designed and its questions were extracted using emergency accommodation standards and distributed among experts. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its value was 0.421. The reliability of the questionnaire was also calculated using SPSS20 software with Cronbach's alpha coefficient of 0.827.

    Findings

    finding of the present research was considered from 3 main criteria (desirability, compatibility and capacity) and 18 sub-criteria to determine accommodation. In the process of locating emergency accommodation, first, information layers were prepared, then standardization and AHP coefficients were applied to them, and finally, after weighting them, layers were overlapped.

    Discussion and Conclusions

    After the final production of the settlement map and according to the results of this research, 28 zones with a value of 7-9 were accepted for settlement. Also, 17 areas with a value of 7 (relatively good), 7 areas with a value of 8 (good) and 4 areas with a value of 9 (ideal) were identified in the study area for emergency accommodation. In total, 1,321,8725 square meters, equivalent to 1,321 hectares, were habitable in District 19 of Tehran.

    Keywords: Locating, Emergency Accommodation, MCDM, 19Th District Of Tehran
  • Seyed Javad Hashemi Goorab, Mehrdad Hosseini Shakib * Pages 55-79
    Background and Objective

    Due to the growing importance of environmental issues in organizations, the present study investigates the impact of external pressures and internal impetus on organizational performance by considering the mediating role of green supply chain adoption and green procurement.

    Material and Methodology

    This study is categorized as applied and descriptive. The statistical population of the study consists of managers and experts of Iran Khodro Industrial Molds Company, that number was 331 people. The sample size was calculated based on Cochran's formula to be 178 people. For sampling, the available sampling method was used and data collection was done by a researcher-made questionnaire. The content validity of the questionnaire was confirmed using expert's opinion and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. In order to data analysis, the structural equation modeling method (SEM) and Amos software have been used.

    Findings

    Findings indicate that external pressures with the mediating role of green supply chain management adoption and green procurement have a positive significant effect on organizational performance. In addition, the effect of internal impetus on performance was confirmed by the mediating role of green supply chain management adoption.

    Discussion and Conclusions

    Based on the findings, it can be said that the organization's actions to adapt to the environment and meet environmental requirements, is a way to differentiate from competitors. The use of a green supply chain, in addition to the organization benefits from the advantages of savings, can also maximize the profitability of the organization by creating innovation in the design and production of environmentally friendly products.

    Keywords: External Pressures, Internal Impetus, Green Procurement, Green Supply Chain Management Adoption, Sustainable Performance
  • Hosein Rahimi Kelor*, Iman Ghasemi Hamedani Pages 81-97
    Background and Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of green attitude on creative green behavior and interest in the environment by considering the mediating role of green entrepreneurial orientation in the tourism industry.

    Material and Methodology

    This study is an applied goal in terms of implementation method in the form of a descriptive-survey research with a cross-sectional approach. The statistical population of the study is all employees of tourism companies in Mazandaran province, of which a sample of 384 people has been selected using the Cochran's formula. In this study, to collect information to test the hypotheses, a researcher-made questionnaire adapted from Lou (2021) study, including 6 dimensions and 32 questions, was used, which was compiled based on a five-point Likert scale. The validity of the questionnaire was confirmed using the content validity method. To evaluate the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was calculated. Cronbach's alpha coefficient was more than 0.7, which indicates that the questionnaire has good reliability.

    Findings

    The findings of the research hypotheses test showed that green attitude has a positive and significant effect on green entrepreneurial orientation and green creative behavior; Green entrepreneurial orientation has a positive and significant effect on environmental interest and green creative behavior. In addition, it was found that green entrepreneurial orientation, the relationship between green attitude and green creative behavior; And environmental interest mediates the relationship between green entrepreneurial orientation and green creative behavior.

    Disscusion and Conclusion

    The results obtained in this research indicate the importance and influence of the organization's green attitude and orientation in the employees' green creative behaviors. In this research, theories of planned behavior and complementary sources have been used to create a new conceptual framework.

    Keywords: Green Attitude, Green Creative Behavior, Green Entrepreneurial Orientation, Environmental Interest
  • Fereshteh Kafinia * Pages 99-115
    Background and Objective

    With the beginning of the diagnosis and spread of the corona virus in the beginning of 2020, the negative effects on urban communities have been revealed, as a result of which, despite the establishment of rules to prevent the spread of this virus, the presence of citizens in urban public spaces has been minimized. Is. Humans must return to urban spaces in order to continue their lives, as a result, it is necessary to take plans and actions for a new reading of the design of public spaces, with an emphasis on minimizing the risks of the spread of the Covid-19 virus and observing social distance.

    Material and Methodology

    The current research was conducted with a cognitive-meta-analytical method and a theoretical and theoretical approach and library studies.

    Findings

    The purpose of this research is to verify the components of resilient and lively public space from Matthew Carmona's point of view and to investigate the effects of the corona virus on each of the components in the urban space.

    Discussion and Conclusions

    Based on this, the components of the urban space from Cremona's point of view include (physical, functional, social, visual, perception and time components) which the covid 19 virus respectively causes effects such as (widening of sidewalks, biophilic design) buildings and... in the physical dimension), (prohibition of automobiles in some streets and creation of two-wheeled spaces, the idea of a 15-minute city and... in the functional dimension), (creation of social distance, closure of gathering centers, etc.) .. in the social dimension), (creating a harsh and cruel face in the city due to the lack of people in the urban space and the closure of ceremonies and rituals, etc.) in the visual dimension, (the appearance of violence, fear, despair, etc.) in the dimension of perception) and (decreasing the duration of citizens' presence in traffic and parks, etc. in the dimension of time).In general, this phenomenon, like any other phenomenon, has many positive and negative consequences that this epidemic can be considered an opportunity to reconsider the design of cities for better preparation for future crises.

    Keywords: Corona, Public Space, City, Urban Design, Covid-19, Consequences
  • Parisa Ghobadi *, Yasaman Cheraghi Malyaani Pages 117-135
    Background and Objective

    With the onset of the new era, and as a result of the speed of construction in cities, the boundaries of seasonal and permanent rivers, formerly considered green spaces and recreational areas of the cities, became a waste of urban space. This research tries to apply new approaches to organizing a part of Mehran Rood's peripheral tissue in Tabriz's bilankooh neighborhood.

    Material and Methodology

    The selection of the study sequence was done using the ANP questionnaire and method. The method for collecting information in the field of theoretical foundations is in the form of libraries and documents, and in the field of case study, field studies. In this study, descriptive-analytical method has been used.

    Findings

    The achievement of this research in the field of the basis is to provide a theoretical framework in the form of seven criteria and sub criteria related to each. After studying the examples and their conclusions, the small of projects in the field of intervention was defined that provide 3D designs and Designing their spaces are sub-criteria like biomorphic and biomimetic, landscape and shelter, and the use of indigenous materials and vegetation were more effective and practical.

    Discussion and Conclusion

    This study suggests that considering natural factors such as river and its linkage with peripheral urban texture with the help of complementary and compatible uses such as gardens and agricultural land in urban areas can enhance the Tabriz city biophilic potential and solve problems such as detachment Urban and river texture, diminishing social communication and reducing floods during crisis situations.

    Keywords: Organizing, Biophilic, Tabriz, River, ANP
  • Zohreh Abbaszadeh, Masoud Haghlesan *, Hassan Ebrahimy Asl Pages 137-157
    Background and Objective

    Due to the increasing price of energy carriers, energy consumption has become one of the main challenges. Meanwhile, residential buildings have a significant share in energy consumption. In Iran, the construction sector accounts for about 40% of total energy consumption and is one of the most consumed sectors of energy demand in the residential sector. Therefore, the purpose of this study is to explain the optimal architectural patterns of residential buildings from the point of view of energy.

    Material and Methodology

    The method of this research is descriptive-analytical and survey. By examining the design examples of common buildings in District 12 of Tehran and modeling them with the help of "Design Builder" software, the amount of energy required for heating and cooling of the building and the effect of various factors on the energy consumption of the building were calculated.

    Findings

    The results indicate that simple methods of interior and exterior architectural design of residential buildings can reduce energy consumption in the study areas by about 40% and also by developing architectural criteria for different areas of the city. Tehran and the application of these criteria in their design can be achieved a significant reduction in energy consumption of buildings and energy efficiency.

    Discussion and Conclusion

    As a result of reducing the energy consumption of buildings with architectural design, this method of energy efficiency in buildings is highly compatible with the economic, cultural and social conditions of the residents of these areas. Have high success.

    Keywords: Building, Energy, Optimal Consumption, Architecture, Zone 12 Tehran
  • Seyed Ghasem Zamani, Keivan Eghbali Pages 159-175

    The right to development and the sustainable development are appropriate responds to adverse consequences of classic approach to development and in each of them, there is a try to look at development from a specific perspective with a goal of finding a appropriat respond to its adverse consequences. It seems that the adoption of a human rights oriented approach in advancing of development process, is a context in which the consideration of both concepts can be well realized. In the framework of this approach and as result of adverse effects of failure to comply with environmental considerations of the sustainable development on realization of the human rights in development policies, Paying attention to these considerations will be among the priorities of any development program. The important point here is that guarantee of human rights is also considered as an main goal in the framework of the right to development, and therefore any success in guaranteeing human rights in development process through environmental considerations, can also contribute to the realization of this right.
    Also, the pursuit of human rights-oriented development in the context of the realization of the right to development, is an effective step in forcing states to comply with environmental considerations and, consequently, to ensure the path to sustainable development. the inclusion of human rights considered in the right to development, in the binding international treaties such as the Covenant on Political and Civil Rights and the Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, is a context in which any commitment of states to comply with environmental considerations of sustainable development can be considered as an binding obligation, due to the positive impact of these considerations on realization of above-mentioned human rights cases.

    Keywords: Development, The Right To Development, The Sustainable Development, Human Rights Based Approach To Development, Observance Of Environmental Considerations
  • Nasrin Barforoush, Akbar Etebarian, Amir Naghsh, Arash Shahin Pages 177-192
    Background and Objective

    Many organizations are implementing environmental protection strategies in response to the conditions and demands of today's world. This study aims to identify and evaluate how sustainable and green human resources can be used for competitive advantage in the oil industry.
    Material and

    Methodology

    Research in the present study has a quantitative-qualitative approach in terms of its purpose and data collection methodology. In the field of organizational sustainability, written materials and electronic resources have been used purposefully to collect information. In the qualitative part, it was done purposefully and non-randomly through semi-structured interviews, and in the quantitative part, it was done using simple random sampling and a questionnaire. Based on the structural equation model, hypotheses were tested with SMART-PLS software.

    Findings

    the result of running SMARTPLS final model According to the results obtained from the software, it can be acknowledged that the dimensions of senior management, employees and the organization have a positive and significant effect on the green performance of the organization and ultimately have a positive effect on gaining a competitive advantage. The path coefficient values in the model for the components of the organization are 0.504, employees are 0.286, and senior management is 0.191 percent, which directly explains the changes related to the sustainable and green organizational performance variable of 0.431. The results show that among the main indicators of the research, human resources (with path coefficient: 0.386) has the greatest impact on the green performance of the organization. Also, the impact of the organization's green performance on competitive advantage (with a path coefficient of 0.437) is significant.
    Discussion and

    Conclusion

    Results have shown that the environmental performance of the organization is influenced by the staff, senior management, and stakeholders, and thus affects its competitive advantage. In order to implement green strategies successfully in polluting industries, especially in oil refining, senior managers will need to focus on the intangible assets of their investment organizations to leverage the creativity of their employees.

    Keywords: Green Strategy, Environmental Sustainability, Stakeholders, Senior Managers, Human Resources