فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 71 (بهار 1403)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 71 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعیده سبزیان*، حورا لاجوردی صفحات 7-30
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی بی حوصلگی در رابطه بین توانایی های شناختی با آمادگی به اعتیاد در دانش آموزان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. از میان دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهر خرم آباد، 200 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه توانایی های شناختی، مقیاس چندبعدی حالت بی حوصلگی و مقیاس آمادگی به اعتیاد بود. به منظور تحلیل مدل پژوهش از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS24 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که توانایی های شناختی بر آمادگی به اعتیاد اثر مستقیم معناداری داشت و بی حوصلگی در این رابطه نقش واسطه ای معناداری داشت. در مجموع، نتایج نشان داد که مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود سیستم های آموزشی در راستای بهبود و پوشش توانایی های شناختی گام برداشته و به سازه های مرتبط و موثر بر آن توجه داشته باشند، که زمینه برای کاهش بی حوصلگی فراهم شود و نتیجه آن می تواند کاهش آمادگی به اعتیاد باشد.

    کلیدواژگان: آمادگی به اعتیاد، توانایی های شناختی، بی حوصلگی، دانش آموزان
  • علی سلمانی، سجاد بشرپور*، محمدعلی صالحی نژاد صفحات 31-54
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر ولع مصرف و سبک های تصمیم گیری در افراد مصرف کننده مواد انجام شد.

    روش

    روش این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل افراد مصرف کننده مواد شهر اردبیل در سال 1400 بود که به مراکز ترک اعتیاد مراجعه کرده بودند. از این بین، 30 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. شرکت کنندگان گروه آزمایش تحت 15 جلسه 20 دقیقه ای تحریک آندی منطقه F3 و تحریک کاتدی منطقه F4 قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس کوتاه ولع مصرف مواد و پرسشنامه سبک های تصمیم گیری کلی استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای سبک های تصمیم گیری عقلایی، شهودی، وابستگی، آنی و اجتنابی و همچنین ولع مصرف وجود داشت.

    نتیجه گیری

    این نتایج حاکی از اختلال عملکردی مناطق پیش پیشانی در ولع مصرف و فرایندهای تصمیم گیری در مصرف کنندگان مواد است و تحریک الکتریکی این مناطق نیز می تواند مداخله ای اثربخش در کاهش این نارسایی ها باشد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، ولع مصرف، سبک های تصمیم گیری، مصرف مواد
  • داود میرزائی مقدم، طهمورث شیری*، رضاعلی محسنی صفحات 55-84
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف معناکاوی سبک زندگی جوانان مصرف کننده مواد اعتیادآور در فرحزاد تهران انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر کیفی و مبتنی بر نظریه زمینه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه جوانان مصرف کننده مواد مقیم پاتوق فرحزاد تهران بودند که از بین آن ها 35 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با روش مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و تحلیل داده ها با استفاده از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام گرفت.

    یافته ها

    عوامل تاثیرگذار بر پیدایش و پویش سبک زندگی دل فریب اعتیادی و خودکشی خودخواسته شامل عوامل فردی و اجتماعی (شامل لذت جویی و حس کنجکاوی، پنداشت های غلط درباره مصرف مواد)؛ عوامل زمینه ساز، تداوم بخش و تشدیدکننده (شامل شرایط خانوادگی، اجتماعی، محیطی و اقتصادی)؛ و عوامل مداخله گر (شامل متغیرها و اختلالات روان شناختی و هیجانی، برچسب اجتماعی و پیامدها شامل احساس بی ارزشی، بی پناهی، شکست و خروج از زندگی معمولی) بودند. همچنین، راهبردها شامل معنابخشی به زندگی اعتیادی، مقاومت در برابر تغییر و تقسیم دردها با هم نوعان در پاتوق بود.

    نتیجه گیری

    هم کنشی عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی و نهادی در پیدایش و معنادهی به سبک زندگی اعتیادی مشارکت کنندگان موثر بود. آنها با ناکامی در زندگی برای جبران تنهایی و انزوا به سبک زندگی دلفریب اعتیادی روی آورده و مرگ تدریجی و خودکشی خودخواسته را تجربه کردند. توجه به واقعیت های فراروی زندگی نوجوانان و جوانان، به خصوص ناامیدی و سرخوردگی های آنان به طور عمیق و فهم معنای زندگی از دریچه دید آنان، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: معناکاوی، سبک زندگی دلفریب اعتیادی، خودکشی خودخواسته، نظریه زمینه ای
  • ابراهیم رهبر کرباسدهی*، غلامعلی افروز، فاطمه رهبر کرباسدهی صفحات 85-102
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش برنامه مدیریت رفتاری خانواده محور بر نگرش های ناکارآمد و بهزیستی روان شناختی در نوجوانان با گرایش به مصرف مواد مخدر بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی نوجوانان با گرایش به مصرف مواد مخدر مراجعه کننده به کلینیک روان شناسی پردیس شهرستان رشت در سال 1402 به همراه والدینشان بودند. از این بین، 28 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (14 نفر) و کنترل (14 نفر) قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر دو گروه پرسشنامه های نگرش ناکارآمد و بهزیستی روان شناختی را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. آموزش گروهی مدیریت رفتاری خانواده محور در 10 جلسه 60 دقیقه ای با فراوانی یک جلسه در هفته بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که آموزش برنامه مدیریت رفتاری خانواده محور باعث کاهش نگرش های ناکارآمد و افزایش بهزیستی روان شناختی در نوجوانان با گرایش به مصرف مواد مخدر شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، مداخلات خانواده محور می تواند تلویحات مهمی در زمینه سلامت روان شناختی و پیشگیری از مصرف مواد در دوره نوجوانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مداخلات خانواده محور، نگرش های ناکارآمد، بهزیستی روان شناختی، نوجوانی، مصرف مواد مخدر
  • ابوالفضل پورگنجی*، منوچهر علی نژاد صفحات 103-137
    هدف

    هدف پژوهش حاضر فهم دیدگاه مصرف کنندگان مواد مخدر عضو انجمن معتادان گمنام از اعتیاد، روندهای منجر به درمان و درمان اعتیاد بود.

    روش

    روش این پژوهش کیفی و از نوع تحلیل مضمون بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه افراد عضو انجمن معتادان گمنام در شهر مهریز یزد بود که از بین آن ها 19 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با روش مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مصرف کنندگان مواد مخدر در ابتدا دچار درماندگی چندلایه (درماندگی اجتماعی، درماندگی خانوادگی، درماندگی اقتصادی، درماندگی روانی و درماندگی جسمانی) می شوند. مصرف کنندگان عضو انجمن معتادان گمنام بعد از آن به مرور و تحت تاثیر عوامل مختلف (بازسازی خانواده، بازیابی روانی، نگرانی اقتصادی، هراس از آینده و بازیابی هویتی) خواست رهایی از اعتیاد و درمان در آن ها شکل می گیرد. در نهایت، با حضور در انجمن معتادان گمنام، درمان انجمن محور (خودآگاهی، پذیرش اعتیاد، هویت یابی، تقویت اراده، همدلی و درک و تقویت سرمایه اجتماعی) خود را دنبال می کنند.

    نتیجه گیری

    اعتیاد فرآیندی چندلایه است و درمان آن در انجمن معتادان گمنام نیز با لحاظ این مسئله صورت می گیرد. توجه به ابعاد اجتماعی مانند مشارکت، حمایت، شبکه سازی، همدلی و درک متقابل، تعهد و تعلق و مسئولیت پذیری بنیاد درمان اعتیاد در این انجمن سبب تداوم درمان در افراد می شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد، آسیب های اجتماعی، انجمن معتادان گمنام، درماندگی چندلایه، درمان انجمن محور
  • مریم صفی خانی قلی زاده، همایون هارون رشیدی*، کبری کاظمیان مقدم صفحات 139-164
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر رفتار نافرمانی مقابله ای و خودمهاری در دانش آموزان با والد وابسته به مواد بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دارای والد وابسته به مواد شهر اهواز در سال تحصیلی 1402-1401 بود. از این بین، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر دو گروه مقیاس درجه بندی SNAP-IV و خودمهاری را در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. درمان مبتنی بر شفقت در 8 جلسه 90 دقیقه ای با فراوانی یک جلسه در هفته بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر رفتار نافرمانی مقابله ای و خودمهاری تفاوت معنی داری وجود داشت. درمان مبتنی بر شفقت باعث کاهش رفتار نافرمانی مقابله ای و افزایش خودمهاری در گروه آزمایش شد و این نتایج در مرحله پیگیری باقی ماند.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر خودشفقتی با بهره گیری از فنونی همانند آموزش آگاهی از تجربیات مثبت و منفی، ایجاد تجربه های مثبت از طریق تجسم ذهنی، آموزش ابراز شفقت و اصلاح رفتار از طریق تقویت کننده های محیطی می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش رفتار نافرمانی مقابله ای و افزایش خودمهاری دانش آموزان با والد وابسته به مواد مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خودمهاری، درمان مبتنی بر شفقت، رفتار نافرمانی مقابله ای، وابستگی به مواد
  • شهروز نعمتی*، الهه محمودی صفحات 165-192
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی شیوه های مدیریت افراد وابسته به مواد متجاهر در دنیا به منظور طراحی برنامه های مداخله ای برای ایران بود.

    روش

    طرح پژوهش از نوع مطالعه نظام مند تحلیلی بود. در این راستا، برای یافتن مستندات مربوط به شیوه های مدیریت افراد وابسته به مواد متجاهر در دنیا، جستجوی یکپارچه و تجزیه وتحلیل مقالات منتشر شده تا سال 2023 در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Springer، Scopus، ProQuest، Elsevier، Science direct، National Institutes of Health، Google Scholar ، انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از تمرکز بیشتر متون بر روی موضوعات مدیریت درد، خود-مدیریتی، مصاحبه انگیزشی، مراقبت های اولیه، موانع خدمات بهداشتی، آموزش، مراقبت بیمار-محور، کیفیت زندگی و سلامت روانی بود.

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های شواهد-محور، مداخلات جامع رفتاری و دارویی، مداخلات مبتنی بر اقامت یا اسکان، مداخلات کاهش آسیب، برنامه های راهنمایی همتایان، درمان های جایگزین، برنامه های اشتغال و آموزش حرفه ای، مداخلات مبتنی بر ایمان و مداخلات مبتنی بر عدالت کیفری برای افراد وابسته به مواد متجاهر ایران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد، افراد وابسته به مواد متجاهر، مطالعه مروری نظام مند
  • اصغر افتخاری*، علی افشار، رضا کریمی صالح صفحات 193-212
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی روش های بکارگیری طوایف و اقوام در مبارزه با قاچاق مواد مخدر بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر کیفی مبتنی بر رویکرد پدیدارشناسی بود. جامعه پژوهش خبرگان استان سیستان و بلوچستان در سال 1402 بودند که براساس نمونه گیری هدفمند و با استفاده از تکنیک اشباع داده ها، 15 نفر انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با روش مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون جهت دار در نرم افزار مکس کیو دی ای انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 8 مضمون سازمان دهنده در قالب 32 مضمون پایه توانستند به عنوان روش های اطلاعاتی و عملیاتی به عنوان دو مضمون فراگیر در بکارگیری طوایف و اقوام در مبارزه با قاچاق مواد مخدر موثر واقع شوند. مضامین سازمان دهنده این پژوهش پیرامون اقوام و طوایف شامل جذب عوامل اطلاعاتی، بکارگیری اطلاعاتی، انگیزش، آگاه سازی، تجهیز کردن به ابزار نوین، ارتقا دانش مرزی، آموزش عملیاتی، بکارگیری عملیاتی، نفوذ دادن آنها در بین باندها و شبکه ها، و ایجاد تیم های عملیاتی بود.

    نتیجه گیری

    جذب از اقوام و طوایف، انگیزش، آگاه سازی، تجهیز اقوام و طوایف به ابزار نوین و ارتقا دانش مرزی آنان به عنوان روش های اطلاعاتی و آموزش عملیاتی، نفوذ دادن اقوام و طوایف در بین باندها و شبکه ها، و ایجاد تیم های عملیاتی از بین جامعه هدف به عنوان روش های عملیاتی در مبارزه با قاچاق مواد مخدر موثر هستند.

    کلیدواژگان: طوایف و اقوام، روش های اطلاعاتی، روش های عملیاتی، مبارزه با قاچاق مواد مخدر
  • زهرا شادفر، مجتبی رجب پور*، عادل کاشفی صفحات 213-232
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی روانشناختی براساس سیستم های مغزی رفتاری و فراشناخت در افراد وابسته به مواد تحت درمان نگهدارنده بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر سمنان در سال 1402 بود. از این بین، 310 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی روانشناختی، پرسشنامه سیستم های مغزی رفتاری و پرسشنامه فراشناخت بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین بهزیستی روانشناختی با سیستم بازداری رفتاری، باورهای مثبت در مورد نگرانی، نیاز به کنترل افکار و فرایندهای فراشناختی خودآگاهی رابطه منفی معنادار و با سیستم فعال ساز رفتاری رابطه مثبت معنی داری وجود داشت . همچنین، 18 درصد از واریانس بهزیستی روانشناختی توسط مولفه های باورهای مثبت درمورد نگرانی، فرایندهای فراشناختی خودآگاهی و عدم اطمینان شناختی پیش بینی شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، باورهای فراشناختی نقش موثری در بهزیستی روانشناختی در افراد وابسته به مواد تحت درمان نگهدارنده دارند. بنابراین، می توان با هدف قرار دادن باورهای فراشناختی برای بهبود روند درمان اعتیاد و افزایش سطح کیفیت زندگی در بیماران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری، فراشناخت، بهزیستی روانشناختی، افراد وابسته به مواد، درمان نگهدارنده
  • طاها عشایری*، رضا صفری شالی، موسی سعادتی صفحات 233-254
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی دسترسی آسان به مواد مخدر بر اساس عوامل جامعه شناختی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مصرف کنندگان مواد شهر اصفهان در سال 1400 بود که از این بین 200 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های محقق ساخته شامل احساس آنومی اجتماعی، کنترل اجتماعی، محرومیت نسبی، گسیختگی نظام خانواده و دسترسی آسان به موادمخدر بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که احساس آنومی اجتماعی، کنترل اجتماعی، محرومیت نسبی و گسیختگی نظام خانواده به ترتیب بیشترین تاثیر را بر دسترسی آسان به مواد مخدر داشتند. در مجموع، این متغیرها 19/2 درصد از تغییرات دسترسی آسان به مواد مخدر را تبیین نمودند.

    نتیجه گیری

    زمانی که بین هنجارها و نهادهای اجتماعی تضاد حاصل شود، نظام گسیختگی به وجود می آید و به دلیل فقدان کنترل اجتماعی، نوعی گسیختگی نظارتی در سطح خانواده و اجتماع شیوع یافته و دسترسی به توزیع مواد مخدر را ممکن می سازد. در این میان، بحران هویت یابی، سست شدن روابط اعضا با خانواده خود، افزایش گرایش به همسالان و دوستان و الگویابی باعث گرایش به این امر می گردد.

    کلیدواژگان: آنومی اجتماعی، کنترل اجتماعی، گسیختگی نظام خانواده، دسترسی به مواد مخدر
|
  • Saeideh Sabzian*, Hora Lajevardi Pages 7-30
    Objective

    The study aimed to investigate the mediating role of boredom in the relationship between cognitive abilities and addiction readiness in students.

    Method

    The present research employed a descriptive-correlational approach using structural equation modeling. 200 students from the second secondary school in Khorramabad city were selected using a multi-stage cluster sampling method. The tools used in this research included the cognitive abilities questionnaire, the multidimensional state boredom, and the addiction readiness scale. To analyze the research model, the structural equation model was employed using AMOS 24 software.

    Results

    The findings showed that cognitive abilities had a significant direct effect on readiness for addiction, and boredom played a significant mediating role in this relationship. Overall, the results indicated that the model had a good fit.

    Conclusion

    It is suggested that educational systems take steps to enhance cognitive abilities and focus on relevant and effective structures. This approach can help reduce boredom and potentially decrease susceptibility to addiction.

    Keywords: Addiction Readiness, Cognitive Abilities, Boredom, Students
  • Ali Salmani, Sajjad Basharpoor*, Mohammadali Salehinejad Pages 31-54
    Objective

    The study aimed to investigate the effectiveness of transcranial direct electrical stimulation (tDCS) on craving and decision-making styles in substance users.

    Method

    The study employed a semi-experimental design with a pretest-posttest approach and included a control group. The statistical population of this research included substance users in Ardabil city in 2021 who had sought treatment at addiction treatment centers. Among these, 30 people were selected using cluster sampling method and were randomly divided into two groups: experimental (n = 15) and control (n = 15). The participants in the experimental group underwent 15 twenty-minute sessions of anodic stimulation of the F3 region and cathodic stimulation of the F4 region. To collect data, we used a short scale to measure craving for substances and general decision-making styles. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    Findings showed that there was a statistically significant difference between the two experimental and control groups in rational, intuitive, dependent, immediate, and avoidant decision-making styles, as well as craving.

    Conclusion

    These results signify the dysfunction of prefrontal areas in the craving and decision-making processes in substance users. Electrical stimulation of these areas can be an effective intervention to reduce these deficiencies.

    Keywords: Transcranial Direct Electrical Stimulation, Craving, Decision-Making Styles, Substance Use
  • Davoud Mirzaei Moghadam, Tahmoures Shiri*, Reza Ali Mohseni Pages 55-84
    Objective

    The present study was conducted to analyze the lifestyle meaning of young people who consume addictive substances in Farahzad, Tehran.

    Method

    The present research method was qualitative and based on grounded theory. The statistical population of the present study included all young substance users living in Farahzad hangout in Tehran, and 35 of them were selected through purposive sampling. Data collection was conducted through semi-structured in-depth interviews, and data analysis was performed using open, central and selective coding methods.

    Results

    Factors influencing the emergence and progression of the addictive lifestyle and self-inflicted suicide included individual and social factors (including pleasure-seeking and curiosity, misconceptions about drug use); underlying, sustaining, and aggravating factors (including family, social, environmental, and economic conditions); and intervening factors (including variables and psychological and emotional disorders, social labels, and consequences such as feelings of worthlessness, helplessness, failure, and departure from normal life). Also, the strategies involved assigning meaning to life in addiction, resisting change, and sharing struggles with peers in the hangout.

    Conclusion

    The interaction of individual, family, social, and institutional factors was effective in creating and giving meaning to the participants' addictive lifestyle. People who experience failure in life may turn to an addictive lifestyle to compensate for loneliness and isolation, leading to gradual self-destruction and self-inflicted suicide. It is recommended to pay attention to the realities of teenagers' and young people's lives, especially their disappointments and frustrations, and to understand the meaning of life from their perspective.

    Keywords: Meaning Analysis, Addictive Lifestyle, Self-Inflicted Suicide, Grounded Theory
  • Ebrahim Rahbar Karbasdehi*, Gholamali Afrooz, Fatemeh Rahbar Karbasdehi Pages 85-102
    Objective

    The aim of this study was to examine the impact of a family-based behavioral management program on dysfunctional attitudes and psychological well-being in adolescents with a propensity for Drug use.

    Method

    The present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and included a control group. The statistical population of the research included all adolescents with a tendency towards Drug use who were referred to the Pardis Psychology Clinic in Rasht City in 2023, along with their parents. Among these, 28 people were selected using convenience sampling and assigned to the experimental group (n = 14) and control group (n = 14). Participants in both groups completed the dysfunctional attitude scale and the psychological well-being scale in pre- and post-tests. Group training on family-based behavioral management was conducted over 10 sessions, each lasting 60 minutes, with one session per week for the experimental group. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The findings of this research showed that family-based behavioral management program training decreased dysfunctional attitudes and increased psychological well-being in adolescents with a tendency towards Drug use.

    Conclusion

    According to the results of this research, family-based interventions can have significant implications in the field of psychological health and the prevention of Drug in adolescence.

    Keywords: Family-Based Interventions, Dysfunctional Attitudes, Psychological Well-Being, Adolescents, Drug Use
  • Aboulfazl Pourganji*, Manocher Alinejad Pages 103-137
    Objective

    The purpose of the current study was to explore the perspectives of drug users who are affiliated with Narcotics Anonymous regarding addiction, trends that precede treatment, and addiction treatment.

    Method

    The research employed a qualitative approach and thematic analysis. The statistical population of the present study included all the members of the Narcotics Anonymous Association in Mehriz, Yazd. Nineteen of them were selected through purposive sampling. Data collection was conducted through in-depth semi-structured interviews, and data analysis was performed using the thematic analysis method.

    Results

    The findings showed that substance users initially experience multi-layered helplessness (including social, family, economic, psychological, and physical helplessness). After this procedure, members of the Narcotics Anonymous Association gradually develop a desire to overcome addiction due to various factors (such as family reconstruction, mental recovery, economic concerns, fear of the future, and identity recovery. Treatment is then initiated to support them in their recovery journey. Finally, by participating in Narcotics Anonymous, individuals engage in community-based treatment (including self-awareness, acceptance of addiction, identification, strengthening of will, empathy, understanding, and building social capital).

    Conclusion

    Addiction is a complex process, and its treatment is carried out within the Narcotics Anonymous Association in response to this matter. Focusing on social dimensions, such as participation, support, networking, empathy, mutual understanding, commitment, belonging, and responsibility within the addiction treatment foundation of this association contributes to the continuity of treatment for individuals.

    Keywords: Addiction, Social Problems, Narcotics Anonymous Association, Multi-Layered Helplessness, Community-Based Treatment
  • Maryam Safikhni Gholizadeh, Homayoon Haroon Rashidi*, Kobra Kazemian Moghadam Pages 139-164
    Objective

    This research aimed to determine the effectiveness of compassion-based therapy on oppositional defiant behavior and self-control in children with substance-dependent parents.

    Method

    The research method employed a semi-experimental design with a pretest-posttest and follow-up, including a control group. The statistical population of the research included all students with substance-dependent parents in Ahvaz city in 2022-2023. Among them, 30 people were selected through the convenience sampling method and randomly assigned to two experimental (n = 15) and control groups (n = 15). The participants in both groups completed the SNAP-IV and self-control rating scales during the pre-test, post-test, and follow-up assessments. The experimental group received eight 90-minute sessions of compassion-based therapy, with a frequency of one session per week. The data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The findings showed a significant difference between the experimental and control groups in terms of oppositional defiant behavior and self-control. Compassion-based therapy reduced oppositional defiant behavior and increased self-control in the experimental group, and these results were sustained during the follow-up phase.

    Conclusion

    Compassion-based therapy, utilizing techniques such as raising awareness of positive and negative experiences, generating positive experiences through mental imagery, teaching compassion, and adjusting behavior through environmental reinforcement, can be an effective intervention to decrease oppositional defiant behavior and enhance self-control in students with substance-dependent parents.

    Keywords: Self-Control, Compassion-Based Therapy, Oppositional Defiant Behavior, Substance Dependency
  • Shahrooz Nemati*, Elaheh Mahmoudi Pages 165-192
    Objective

    The aim of the current research was to investigate the methods of managing notorious substance-dependent individuals globally to design intervention programs in Iran.

    Method

    The research design involved an analytical systematic study. In this regard, to find documents related to the management practices of notorious substance-dependent individuals worldwide, an integrated search and analysis of articles published until 2023 was conducted in PubMed, Springer, Scopus, Pro Quest, Elsevier, Science Direct, National Institutes of Health, and Google Scholar databases.

    Results

    The findings indicated that the texts focused more on pain management, self-management, motivational interviewing, primary care, barriers to health services, education, patient-centered care, quality of life, and mental health.

    Conclusion

    According to evidence-based findings, a range of interventions are recommended for Iran's notorious substance-dependent individuals, including comprehensive behavioral and pharmaceutical interventions, accommodation-based interventions, harm reduction strategies, peer mentoring programs, alternative therapies, employment and vocational training programs, faith-based interventions, and interventions based on criminal justice.

    Keywords: Addiction, Notorious Substance-Dependent People, Systematic Review
  • Asghar Eftekhari*, Ali Afshar, Reza Karimi Saleh Pages 193-212
    Objective

    The current research aimed to identify methods of utilizing clans and tribes in combating substance trafficking.

    Method

    The present research employed a qualitative approach based on the phenomenological method. The research community consulted experts from Sistan and Baluchistan province in 2023. Through purposeful sampling and employing the data saturation technique, 15 individuals were selected. Data collection was conducted through semi-structured in-depth interviews, and data analysis was performed using the directed thematic analysis method in MaxQDA software.

    Results

    The study revealed 8 organizing themes, consisting of 32 basic themes that proved to be effective as informational and operational methods. Additionally, two inclusive themes emerged regarding the utilization of clans and tribes in combating substance trafficking. The organizing themes of this research on tribes and clans included attracting information agents, utilizing information, motivating, informing, equipping with new tools, promoting border knowledge, operational training, operational use, infiltrating them among gangs and networks, and creating operational teams.

    Conclusion

    Recruiting from tribes and clans, motivating and raising awareness, providing them with new tools, enhancing their knowledge of borders as information methods and operational training, infiltrating tribes and clans among gangs and networks, and establishing operational teams from within the target community are effective methods for combating substance trafficking.

    Keywords: Clans, Tribes, Information Methods, Operational Methods, Fighting Against Substance Trafficking
  • Zahra Shadfar, Mojtaba Rajabpour*, ADEL Kashefi Pages 213-232
    Objective

    The present study aimed to examine the role of brain-behavioral systems and metacognition in predicting psychological well-being in substance-dependent individuals undergoing maintenance treatment.

    Method

    The research employed a descriptive-correlational approach. The statistical population included all substance-dependent patients who sought treatment at addiction centers in Semnan city in 2023. A sample of 310 individuals was selected using convenience sampling. The research utilized the psychological well-being questionnaire, the brain-behavioral systems questionnaire, and the metacognitive questionnaire.

    Results

    The findings revealed a significant negative correlation between psychological well-being and the behavioral inhibition system, positive beliefs about worry, the need to control thoughts, and metacognitive processes of self-awareness. Conversely, a significant positive correlation was found with the behavioral activation system. Furthermore, 18% of the variance in psychological well-being was predicted by positive beliefs about worry, metacognitive processes of self-awareness, and cognitive uncertainty.

    Conclusion

    The results suggest that metacognitive beliefs play a crucial role in the psychological well-being of substance-dependent individuals undergoing maintenance treatment. Therefore, targeting metacognitive beliefs can be used to improve the addiction treatment process and increase the quality of life in patients..

    Keywords: Behavioral Brain Systems, Metacognition, Psychological Well-Being, Substance-Dependent Individuals, Maintenance Treatment
  • Taha Ashayeri*, Reza Safaryshali, Mousa Saadati Pages 233-254
    Objective

    The present study aimed to predict easy access to substances based on sociological factors.

    Method

    The research method was descriptive-correlation. The statistical population of the research included all substance users in Isfahan city in 2021, from which 200 individuals were selected using the convenience sampling method. The tools used in this research were researcher-developed questionnaires assessing the feeling of social anomie, social control, relative deprivation, family system breakdown, and easy access to substances. The data was analyzed using Pearson correlation test and simultaneous regression.

    Results

    The findings indicated that the feeling of social anomie, social control, relative deprivation, and family system breakdown had the most significant impact on easy access to substances, explaining 19.2% of the variance.

    Conclusion

    When there is a conflict between norms and social institutions, the system breaks down, and due to the lack of social control, a regulatory breakdown spreads at the family and community levels, facilitating substance distribution. Simultaneously, an identity crisis, weakening of members' relationships with their families, a growing inclination towards peers and friends, and the search for role models contribute to this trend.

    Keywords: Social Anomie, Social Control, Breakdown Of Family System, Access To Substances