فهرست مطالب

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آزیتا برزه کار، زهرا کریمیان*، مانوش مهرابی صفحات 1-11
    مقدمه

    عوامل زیادی بر مشارکت دانشگاه ها در توسعه دوره های موک تاثیرگذار است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه وضعیت موجود و مطلوب عوامل موثر بر مشارکت دانشگاه های علوم پزشکی در توسعه دوره های موک از دیدگاه خبرگان و متخصصین آموزش مجازی دانشگاه های علوم پزشکی انجام شده است.

    روش ها

    تحقیق حاضر به روش توصیفی پیمایشی در سال 1401-1400  بر روی 206 نفر از خبرگان آموزش مجازی دانشگاه های علوم پزشکی ایران انجام شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه ی محقق ساخته شامل 27 سوال در مقیاس لیکرت 5 گزینه ای با خط برش 3 بود. روایی ابزار با روش تحلیل محتوای CVR و CVI انجام شد و پایایی آن به شیوه همسانی درونی سوالات با آلفای کرونباخ 0/949 تایید شد. داده ها از طریق آزمون های  t زوجی، t مستقل و ANOVA  و با استفاده  از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    مقایسه وضعیت موجود و مطلوب مولفه ها نشان داد، وضعیت موجود به طور معناداری در  مولفه های فرهنگی (t=32/54,P<0/001) ، ساختاری (t=31/47,P<0/001) سیاسی (t=32/05,P<0/001) و نیروی انسانی (t=34/66,P<0/001). کمتر از میزان مطلوب بوده است. در بررسی وضعیت موجود گویه ها، میانگین نمره برگزاری جشنواره های ملی (0/92±1/67)، تشویق فعالیت های برجسته (0/82±1/67)، احساس تعلق و عضویت اساتید  به عنوان عضوی از توسعه دهندگان موک (0/95±1/77)، وجود مکانیسم های انگیزشی برای اساتید (1/01±1/82)، و نیروهای ستادی (1/13±1/82) کم ترین امتیاز را داشتند. توزیع عادلانه قدرت (1/02±1/94) و سودآوری مناسب (1/06±1/89)، نیز میانگین پایینی را نشان داد. در بررسی وضعیت مطلوب، شرکت کنندگان  بر پشتیبانی مراکز توسعه آموزش مجازی (0/66± 4/66)، توانمندسازی اساتید (65/74±4/0)، مکانیسم های انگیزشی (55/79±4/0)، و تدوین شاخص و راهنما (0/79±4/54)، بیشترین تاکید را داشتند .

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت توسعه دوره های موک امری چند بعدی است. تعیین مکانیسم های انگیزشی، ارتباط تعاملی متولیان موک با دانشگاه های علوم پزشکی، توجه به توزیع عادلانه قدرت در توزیع منابع و اختیارات، و ایجاد اهداف و منافع مشترک در ایجاد حس  یک پارچگی و هم افزایی بین فعالیت ها موثر و ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: موک، مشارکت، اعضای هیات علمی، یادگیری الکترونیکی، دانشگاه علوم پزشکی
  • مهدی آقاباقری، محمود مهرمحمدی*، خسرو باقری نوع پرست صفحات 12-21
    مقدمه

    مطالعه حاضر سیری در گذشته ای پرافتخار جهت معرفی یک الگو برای فراگیر امروزین است؛ ابن سینا طبیبی بود که به مقام حکمت نیز دست یافته است. ابن سینا یگانه ای است بی بدیل بر تارک پزشکی که به سایر علوم رایج زمان خود نیز اشراف داشته و چنان تربیت جاودانه مانی را زندگی کرده که بعد از گذشت هزار سال هنوز می توان در خصوص وی پژوهش نمود. هدف اصلی از مطالعه حاضر بررسی جنبه های تربیتی حیات ابن سینا است.

    روش ها

    روش شناسی پژوهش حاضر تاریخی-تحلیلی-تربیتی است. از آن رو که شاهنامه فردوسی به دلیل تاکید بر تربیت خسروانی به عنوان منبع اصلی بوده است باید به روایت ها یا خوانش های متفاوت عطف به بافتار کلی مطالعه بسیار دقت شود. بر اساس محتوای شاهنامه روایت ها یا خوانش های اساطیری، حماسی، تاریخی، عرفانی، سیاسی، نمادین و تربیتی از اکثر داستان های این کتاب امکان پذیر است و تاویل درست به دست نخواهد آمد مگر با مطالعه و تطور تفاسیر و کتب مربوط به شاهنامه.

    یافته ها

    با توجه به این که مفاهیم مربوط به عقل، حکمت، خرد و دیگر واژه های هم خانواده این سه مفهوم را باید در شاهنامه در قالب یک بستر بررسی کرد در نتیجه حدود، انواع، مراتب، ترکیبات و مشتقات این مفاهیم عطف به منابع خارجی و داخلی به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند. یکی از نکات مهم در خصوص حکمت و خرد آن است که معادل انگلیسی این دو واژه عربی و پارسی واژه wisdom است. 

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، سه نتیجه را می توان ذکر کرد: الف) تعامل تمدن ها و فرهنگ ها در اعصار تاریخ که در این جریان تعاملی ایران پل میان شرق و غرب بوده است. ب) تعامل کتب مقدس که بر سر اساس و اصول تفاوتی ندارند و اگر شباهت ها مورد تاکید قرار گیرند بنی آدم اعضای یکدیگر خواهند بود و ج) مشترکات تربیتی ادیان که چون از اساس و اصول مشترک مشتق شده اند مبانی ارزشی مشترک دارند و درک این موارد فراگیر امروزین را در یافتن الگو رهنما خواهد بود.

    کلیدواژگان: تربیت خرد بنیان، تعامل تمدنی- فرهنگی، شاهنامه، ابن سینا
  • مجید صدوقی*، نجمه اسکندری صفحات 22-32
    مقدمه

    تجربه شیفتگی تحصیلی یکی از عوامل کلیدی و شاخص های مهم برای ارتقای کیفیت آموزش دانشجویان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه شیفتگی تحصیلی و انگیزش درونی با نقش میانجی درگیری تحصیلی در دانشجویان علوم پزشکی انجام شد.

    روش ها

    روش پژوهش، تحلیلی مقطعی از نوع هم بستگی بود. از بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال تحصیلی 1403-1402 به تعداد 3377 نفر، تعداد 356 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های انگیزش تحصیلی هارتر، درگیری تحصیلی ریو و تسنگ و شیفتگی تحصیلی مارتین و جکسون پاسخ دادند. داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و روش مدل معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی با استفاده از نرم افزارهای SPSS-24 و  Smart PLS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین و انحراف استاندارد انگیزش تحصیلی درونی (28/37±56/13)، درگیری تحصیلی (25/06±97/49) و شیفتگی تحصیلی (5/66±28/30) و در حد متوسط است. به علاوه، نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که الگوی مطرح شده در پژوهش دارای برازش مناسبی است و انگیزش تحصیلی درونی می تواند شیفتگی تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی را به طور مستقیم و معنی داری پیش بینی نماید (ß=0.35, P<.001) و نقش میانجی درگیری تحصیلی در رابطه میان انگیزش تحصیلی درونی با شیفتگی تحصیلی (ß=0.12, P<.001) به روش برآورد بوت استرپ مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    انگیزش تحصیلی درونی می تواند به افزایش درگیری تحصیلی انجامیده و از این طریق به افزایش شیفتگی تحصیلی کمک نماید. با توجه به یافته های به دست آمده، پیشنهاد  می شود برنامه ریزان آموزش پزشکی و اساتید از طریق ایجاد جو تعاملی و مشارکتی، تکالیف چالش برانگیز و جذاب به تقویت درگیری تحصیلی دانشجویان کمک نموده و از این طریق، شکل گیری تجربه شیفتگی دانشجویان را تسهیل نمایند.

    کلیدواژگان: انگیزش درونی، درگیری تحصیلی، شیفتگی تحصیلی، دانشجویان علوم پزشکی
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری*، ناهید جعفری، نرگس رفیعی، فاطمه سعدی، مینا مازندرانی، زهرا خطیرنامنی، محمدعلی پورعباسی، سجاد معینی، منصوره لطفی صفحات 33-45
    مقدمه

    نیروهای بهداشتی باید براساس نیازهای واقعی جامعه از نظر کمیت و کیفیت تربیت شوند تا پس از اتمام تحصیل، بتوانند در پست های سازمانی مربوط به رشته تحصیلی خود به کار گمارده شده و با ارائه خدمات در حیطه وظایف خود، به رفع مشکلات سلامتی جامعه بپردازند. هدف از انجام این مطالعه تبیین دانش و مهارت مورد نیاز برای دانش آموختگان مقطع کارشناسی بهداشت عمومی بود.

    روش ها

    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا و از طریق برگزاری سه جلسه بحث گروهی با 30 نفر از مدیران شبکه های بهداشت، مدیران، روسا و کارشناسان گروه های فنی معاونت بهداشتی و ستاد شبکه های بهداشت، و مراقبین سلامت مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی استان گلستان انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای مضمونی (تماتیک) و نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

    پس از ادغام کدهای مشابه با یکدیگر در نهایت 55 کد استخراج و در 19 موضوع فرعی طبقه بندی و در نهایت در 4 موضوع اصلی دسته بندی گردیدند. اطلاعات مدیریتی مورد نیاز دانش آموختگان رشته بهداشت عمومی شامل رسالت کار در بهداشت، برنامه ریزی و نظارت، اخلاق کاری و فرایندهای اجرایی و اطلاعات تخصصی و رشته ای موردنیاز شامل بیماری های بازپدید و نوپدید، جوانی جمعیت، مدیریت بحران، بهداشت روان، سلامت باروری، جنبه اجتماعی سلامت و ایمن سازی بود. مهارت های عملی توسعه فردی شامل کار تیمی، مهارت های ارتباطی و فن بیان، جلب مشارکت اجتماعی، به کارگیری شبکه های مجازی و آشنایی با فناوری اطلاعات و مهارت های مورد نیاز کار در سیستم بهداشتی شامل ارزیابی وضعیت منطقه، برنامه ریزی عملیاتی و کمک های اولیه بود.

    نتیجه گیری

    دانش مورد نیاز دانشجویان بهداشت عمومی با گنجاندن موارد حاصل از مطالعه در کوریکولوم های آموزشی و منطبق بر دستورالعمل های جدید می تواند تامین گردد. همچنین تلفیق مهارت های عملی با مباحث تئوری در طی ترم های تحصیلی و توجه بیشتر به دوره های کارآموزی و کاروزی می تواند فراگیران رشته بهداشت عمومی را متناسب با نیازهای نظام بهداشتی تربیت نماید.

    کلیدواژگان: دانش، مهارت، آموزش، بهداشت عمومی
  • زهره سادات میرمقتدایی، آزاده حائری* صفحات 46-55
    مقدمه

    یادگیری خرد یکی از روش های آموزشی جدید است که به صورت ارائه واحدهای کوچک در مدت زمان کوتاه می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه دو روش آموزش سنتی و یادگیری خرد در آموزش نانولیپوزوم ها برای دانشجویان داروسازی است.

    روش ها

    این مطالعه تجربی در سال 1402 بر روی 40 نفر از دانشجویان داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. دانشجویان به صورت تصادفی به دو گروه آموزش سنتی و یادگیری خرد تقسیم شدند. گروه مداخله محتوای آموزشی شامل روش های ساخت، بارگیری دارو و مشخصه یابی نانولیپوزوم های دارویی را به روش یادگیری خرد و گروه کنترل نیز جزوه درسی متداول لیپوزوم را که حاوی محتوای آموزشی به صورت نوشتاری است، دریافت کردند. محتوای آموزشی با استفاده از نرم افزار طراحی فیلم های آموزشی تهیه و ویرایش شد. پس از اجرای مداخله از یک آزمون محقق ساخته جهت ارزیابی میزان یادگیری در دو گروه استفاده گردید. برای سنجش رضایت کاربران از بسته های آموزشی یادگیری خرد از پرسش نامه استاندارد QUIS پس از بررسی روایی و پایایی آن، استفاده شد. نرمال بودن توزیع نمرات با آزمون Kolmogorov-Smirnov و مقایسه دو گروه با آزمون Mann-Whitney صورت گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در مجموع 40 نفر از دانشجویان داروسازی در این مطالعه شرکت کردند. 20 نفر از آن ها در گروه آموزش سنتی (14 زن و 6 مرد) و 20 نفر در گروه یادگیری خرد (12 زن و 8 مرد) بودند. دو گروه از نظر سن و معدل تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد (P=0.381). هم چنین نتایج نشان داد که میزان رضایت کلی دانشجویان از محتوای آموزشی 8/07 (از 10 نمره) است. بیشترین امتیاز (8/7) مربوط به میزان راحتی کار با بسته آموزشی و توالی بخش های نمایشی در بسته آموزشی و کم ترین امتیاز (5/9) در مورد سرعت فیلم های آموزشی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از محتوای یادگیری خرد در زمینه آموزش روش های ساخت لیپوزوم ها برای دانشجویان اگر چه منجر به افزایش نمرات دانشجویان نشد، لیکن رضایتمندی اکثریت آن ها را به همراه داشته است. بسته یادگیری خرد در هر زمان و مکان می تواند در دسترس مخاطبین قرار گرفته و از این جهت باعث رضایتمندی آنان می شود.

    کلیدواژگان: یادگیری خرد، دانشجویان داروسازی، لیپوزوم ها، بسته آموزشی، آموزش سنتی
  • مهدی بیژن زاده، عبدالحسین شکورنیا*، مهرزاد زارعی، نسرین خواجه علی صفحات 56-65
    مقدمه

    بررسی دیدگاه دانشجویان پزشکی در ارتباط با پایان نامه، روند اجرایی و اثربخشی آن می تواند برنامه ریزان را با نقاط ضعف و قوت شرایط موجود آشنا و امکان اصلاح آن را فراهم نماید. مطالعه حاضر با هدف بررسی نظرات دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نسبت به روند اجرای پایان نامه پزشکی عمومی انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی، نظرات 247 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1401 از طریق پرسشنامه ای محقق ساخته بررسی شد. پرسشنامه از طریق فضای مجازی  و حضوری جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون t مستقل و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    دانشجویان با میانگین نمره 1/36 از 3 اعلام داشتند که واحد پایان نامه اهمیت و ضرورت کمی در برنامه درسی دوره پزشکی عمومی دارد. و با میانگین 2/5 از 3 خواستار جایگزینی واحدهای درسی با واحد پایان نامه بودند. دانشجویان با میانگین نمره 1/85 از 3 رضایت نسبی خود را از توانایی و همکاری اساتید راهنما در انجام پایان نامه اعلام نمودند. نتایج نشان داد که در ارتباط با اهمیت و ضرورت واحد پایان نامه بین دانشجویان به تفکیک جنس (p=0.22, t=1.22)و معدل تحصیلی (p=0.15, t=1.43) تفاوت معنی دار آماری وجود ندارد. 89 نفر (79/7 درصد) دانشجوی دختر و 106 (85/5 درصد) دانشجوی پسر اعلام داشتند که اگر واحد "پایان نامه" اختیاری می بود از انتخاب آن صرف نظر می کردند (0/15=p). در ارتباط با "انتخاب واحد پایان نامه در صورت اختیاری بودن" بین دانشجویان به تفکیک معدل تحصیلی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/41=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصله می توان گفت که دانشجویان پزشکی از توانمندی و همکاری اساتید راهنما در انجام پایان نامه رضایت نسبی داشتد، اما معتقدند که واحد پایان نامه اهمیت چندانی در حرفه پزشکی و آینده شغلی آن ها ندارد و خواستار جایگزینی آن با دوره های آموزشی بالینی بودند.

    کلیدواژگان: پایان نامه، دانشجویان پزشکی، آموزش پزشکی
  • سیما آتن، افسانه دهناد، نسرین عباسی دریاسری، زهره سهرابی* صفحات 66-73
    مقدمه

    ضرورت استفاده از روش های نوین آموزشی با توجه به تغییرات سریع در نیازهای جوامع امری اساسی است. آموزش مجازی و تنوع آن در مقابل شیوه سنتی، این سوال را مطرح می کند که کدام یک در رسیدن به اهداف آموزشی موثرتر خواهند بود. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر آموزش مراقبت های پرستاری از اسکوپی های گوارشی به دو روش ویدکست و سنتی بر آگاهی مراقبت های دانشجویان پرستاری است.

    روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی80 نفر از دانشجویان پرستاری ترم سوم دانشگاه علوم پزشکی ایران، به صورت دو گروه آموزش سنتی و مجازی در واحد عملی اندوسکوپی گوارش در بیمارستان فیروزگر انجام گردید. دانشجویان به صورت تصادفی ساده به دو گروه تحت آموزش به روش سنتی و مجازی (ویدکست) تقسیم شدند. جهت بررسی دانش شرکت کنندگان آزمونی ارائه شد که شامل 25 سوال تخصصی بود که به صورت قبل و پس از آموزش سنتی و ویدکست برای هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل و t زوجی از طریق نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از مجموع 80 دانشجوی پرستاری ترم سوم، میانگین سن در گروه آموزش سنتی 3/80±23/80 سال و در گروه آموزش مجازی 0/80±21/80 سال بود. نتایج نشان داد که بین میانگین های نمره آگاهی قبل از دوره آموزشی در گروه های ویدکست و سنتی تفاوت معنی داری وجود ندارد. اگرچه پس از مداخله آموزش  به طور معنی داری آگاهی دانشجویان در گروه ویدکست نسبت به گروه شاهد بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج حاصله، اجرای روش آموزش با ویدکست در مقایسه با روش سنتی باعث افزایش بیشتر دانش مراقبتی در دانشجویان پرستاری شده است. بنابراین تدوین برنامه های آموزشی با چنین روش هایی می تواند در ارتقای دانش مراقبتی فراگیران پرستاری و تربیت پرستاران با آگاهی عملی کافی نقش مفیدی ایفاء کرده و جایگزین روش های سنتی شود.

    کلیدواژگان: پرستاری، گوارش، اندوسکوپی، آموزش مجازی، ویدکست
  • محمدعلی محمدی، مجید خادم رضائیان، مسعود یوسفی، مریم علی نژاد نامقی* صفحات 74-83
    مقدمه

    فضای حاکم بر یادگیری از مهم ترین عوامل تاثیر گذار در آموزش است. شیوع ویروس کرونا (COVID-19) منجر به نگاه ویژه ای به محیط یادگیری الکترونیک برای قطع زنجیره انتقال ویروس شد. این مطالعه جهت تعیین وضعیت محیط یادگیری آموزش مجازی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در دوران همه گیری کرونا با استفاده از پرسشنامه DELES (ارزیابی محیط یادگیری آموزش از راه دور) انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه تحلیلی- مقطعی بر روی 202 نفر از دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال تحصیلی 1400-1401 انجام پذیرفت. نمونه گیری به روش چند مرحله ای، ابتدا به صورت طبقه ای از دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف پزشکی عمومی (علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، کارآموزی و کارورزی) به روش در دسترس صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه DELES بود که از طریق لینک در گروه های مجازی دانشجویان پزشکی به اشتراک گذاشته شد. داده ها با استفاده از  آزمون های t، ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون و از طریق نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند. درکلیه آزمون ها سطح معنی داری کم تر یا مساوی از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مجموع 202 نفر از دانشجویان پزشکی با میانگین سنی 2/48±22/88 وارد مطالعه شدند. میانگین پاسخ شرکت کنندگان در خصوص مطالعه دروس در طول ترم در محیط مجازی  27/76±49/78  بوده است. دانشجویان در مطالعه وضعیت آموزش را نسبتا مطلوب گزارش نموده اند، به نحوی که رضایت  آن ها در حیطه استقلال دانشجو بیشترین (نسبتا مطلوب) و در حیطه حمایت اساتید کمترین(ضعیف) نسبت به بقیه حیطه ها بوده است. نتایج آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که میانگین نمره رضایتمندی دانشجویان علوم پایه به شکل معنی داری بالاتر از دانشجویان مقاطع کارآموزی و کارورزی است (P<0.001  F=7.861). همچنین نتایج آزمون T-Student نشان داد که اختلاف آماری معنی داری بین دانشجویان از نظر جنسیت و وضعیت تاهل وجود ندارد و دانشجویان غیر بومی رضایت کم تری نسبت به دانشجویان بومی در حیطه تعاملات دانشجویان و همکاران داشتند (P < 0.03).

    نتیجه گیری

    نگرش دانشجویان پزشکی مشهد به آموزش از راه دور در دوران همه گیری کووید-19 در حد نسبتا مطلوب یا رضایت نسبی بود.. لذا جهت بهبود وضعیت آموزش از راه دور اجرای روش هایی برای افزایش حمایت اساتید و بهبود ارتباط آن ها با دانشجویان در محیط آموزش مجازی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، پرسشنامه DELES، دانشجویان پزشکی، کووید-19
|
  • Azita Barzehkar, Zahra Karimian*, Manoosh Mehrabi Pages 1-11
    Introduction

    Various factors influence the level of university participation in the development of MOOCs. This research aims to determine and compare the importance and status of dimensions affecting the development of MOOCs from the virtual education experts’ views in Iranian medical universities.

    Method

    This descriptive survey was conducted in 2021-2022 from the perspective of 206 experts of virtual education in Iranian medical universities. The questionnaire consisted of 28 questions on a 5-point Likert scale with a cut-off point of 3. The validity of the tool was confirmed using CVR and CVI content analysis, and reliability was confirmed using internal consistency and Cronbach's alpha with a value of 0.949. The data were analyzed using and paired t-test, independent t-test, and ANOVA through SPSS.

    Results

    The comparison between the current and desired states of the components revealed significant differences in the cultural components (P<0.001, t=32.54), structural components (P< 0.001, t= 31.47), political components (P< 0.001, t= 32.05), and human resources (P< 0.001, t= 34.66). The current situation was found to be below the expected level (desired states). In evaluating the items, the lowest scores were related to holding national festivals(1.67±0.92), encouraging prominent activities(1.67±0.82), the sense of belonging and membership of the national MOOC (1.77±0.95), the existence of motivational mechanisms for teachers (1.82±1.01) and educational experts (1.82±1.13) (P<0.001). In addition, attention to fair power distribution(1.94±1.02) and appropriate profitability for both contracting parties(1.89±1.06) had the lowest average scores. Investigating the  desired status, support services of virtual development centers(4.66±0.66), faculty development (4.65±0.74), motivational mechanisms (4.55±0.79), and compilation of educational indicators and guidelines (4.54±0.79) had the highest averages.

    Conclusion

    Based on results, The development of MOOCs encompasses multiple dimensions. it seems that determining |motivational mechanisms, the interactive relationship between e-learning policy-makers and universities of medical sciences, fair distribution of power and resources, and the creation of common goals and roadmap to promote integration and synergy in effective and efficient activities is necessary.

    Keywords: MOOC, Participation, Faculty Member, E-Learning, Medical University
  • Mahdi Aghabagheri, Mahmoud Mehrmohammadi*, Khosrow Bagheri Noaparast Pages 12-21
    Introduction

    The present study is a journey in an honorable past to introduce a role model for today`s learners. Avicenna is a zenith standing on the medicine pinnacle who also was master of other common sciences in his time. He was immersed in immortality education in such a way that after passing 1000 years, it is possible to conduct research on him. The main objective of the present study is to investigate the educational facets of Avicenna life.   

    Methods

    This historical-analytical-educational study is to investigate Shahnameh as basic reference by focusing on Khosravani Education, regarding different narrations according to the study context. Shahnameh stories can be interpreted and inferred in different narrations as mythological, epic, historical, gnostic, political, symbolic, and educational; the appropriate interpretation cannot be achieved providing germane commentaries were securitized meticulously.

    Results

    Owing to the same nature of reason and wisdom in Shahnameh and the related word families, their bounds, categories, levels, lexical combinations, collocations, and derivations regarding valid studies were scrutinized. A point of consideration on Hikmat and Kherad is a same English equivalent for both which is wisdom.  

    Conclusions

    In regard with aforementioned sections of the study, three conclusions can be drawn as follows: A) interaction of civilizations and cultures over the years and in this interaction, Iran was a bridge between East and West. B) interaction of sacred books which are identical in foundations and principles and if the similarities are focused then human beings are members of one whole. C) educational similarities of religions possessing same value system owing to the fact that foundation and principles are identical and the understanding of the mentioned issues can be fruitful for the today learner to find the role model.

    Keywords: Wisdom-Based Education, Civilizational-Cultural, Interaction, Shahnameh, Avicenna
  • Majid Sadoughi*, Najmeh Eskandari Pages 22-32
    Introduction

    Flow experience is important factor and indicator for improving students’ learning experience and achievement. The present study aimed to investigate the relationship between academic flow and intrinsic motivation by considering the mediating role of academic engagement among medical students.

    Method

    This is a cross-sectional study with correlational design. The statistical population of the study was all the students enrolled at Kashan University of Medical Sciences (N=3377) in the 2022-2023 academic year. A total of 356 students were selected by stratified random sampling using proportional allocation method. The participants filled out the Harter’s academic motivation, Reeve and Tseng’s academic engagement, and Martin and Jackson’s academic flow questionnaires. The data were analyzed using descriptive statistics (Mean and standard deviation) and inferential statistics (structural equation modeling (SEM) using the partial least square method through Smart-PLS and SPSS.

    Results

    Results show that the mean and standard deviation scores of intrinsic academic motivation was (56.13 ± 28.37), academic engagement (97.49 ± 25.06), and academic flow (28.30 ± 5.68) were moderate. The SEM results showed that the proposed model had a good fit with the empirical data. Intrinsic academic motivation could directly and significantly predict the academic flow of the students (ß=0.35, P<.001) and this relationship was mediated by academic engagement (ß=0.12, P<.001) as it was confirmed by the bootstrap estimation method.

    Conclusion

    Based on the findings, intrinsic academic motivation can promote academic engagement, which may consequently promote students’ academic flow. It is suggested that medical education planners and professors strengthen students’ academic engagement by creating an interactive and collaborative atmosphere and using challenging and engaging assignments, which may substantially enhance students’ flow experience

    Keywords: Intrinsic Motivation, Academic Engagement, Academic Flow, Medical Students
  • Mohammadjavad Kabir, Alireza Heidari*, Nahid Jafari, Narges Rafiei, Fatemeh Saadi, Mina Mazandarani, Zahra Khatirnamani, Mohammadali Pourabbasi, Sajad Moeini, Mansoureh Lotfi Pages 33-45
    Introduction

    Health workers should be trained based on the real needs of the society in terms of quantity and quality, so that af ter graduation, they can be employed in organizational positions related to their field of study and solve the health problems of the society by providing relevant services within their scope of duties. The purpose of this study was to explain the required knowledge and skills for public health undergraduates.

    Methods

    This qualitative study was conducted with the content analysis approach and by holding three focus group discussion sessions with 30 health network managers; managers, heads and experts of the technical groups of the deputy of health and the headquarters of health networks, and health care workers of comprehensive urban and rural health service centers in Golestan province. Data analysis was done using thematic content analysis method and MAXQDA software.

    Results

    After merging the similar codes with each other, finally 55 codes were extracted and classified into 19 subthems and finally categorized into 4 thems. Management information needed by public health graduates included work mission in health, planning and supervision, work ethics and executive processes. Specialized and field information included re-emerging and emerging diseases, population youth, crisis management, mental health, reproductive health, aspects of social health and immunization. The practical skills of individual development included teamwork, communication skills and expression techniques, attracting social participation, using virtual networks and familiarity with information technology. Skills needed to work in the health system included regional situation assessment, operational planning, and first aid.

    Conclusion

    The required knowledge of public health students can be provided by including the results of the study in the educational curricula and in accordance with the new instructions. Also, the combination of practical skills with theoretical topics during academic semesters and paying more attention to internship courses can train public health students according to the needs of the health system.

    Keywords: Knowledge, Skills, Education, Public Health
  • Zohreh Sadat Mirmoghtadaie, Azadeh Haeri* Pages 46-55
    Introduction

    Microlearning is one of the new educational methods that is presented in small units in a short period of time. The aim of this study was to compare two methods of traditional teaching and microlearning in the teaching of nanoliposomes for pharmacy students.

    Methods

    This experimental study was conducted in 1402 on 40 pharmacy students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Students were randomly divided into two groups of traditional education and microlearning. The intervention group received educational content including methods of manufacturing, drug loading, and characterization of pharmaceutical nanoliposomes as microlearning, and the control group also received the common liposome textbook that contains educational content in written form. Educational content was prepared and edited using educational video design software. After the implementation of the intervention, a researcher-made test was used to evaluate the learning in the two groups. The QUIS questionnaire was evaluated regarding validity and reliability and used to measure users' satisfaction with microlearning educational packages. The normality of the distribution of scores was done with the Kolmogorov-Smirnov test and the comparison of two groups with the Mann-Whitney test. Data were analyzed using SPSS.

    Findings

    A total of 40 pharmacy students participated in this study. 20 of them were in the traditional education group (14 women and 6 men) and 20 people were in the microlearning group (12 women and 8 men). There was no significant difference between the two groups in terms of age and grade point average. The results showed that the average scores of the two groups had no statistically significant difference (P=0.381). Also, the overall satisfaction level of students with the educational content was 8.07 (out of 10 marks). The highest score (8.7) was related to the ease of working with the educational package and the sequence of demonstration parts in the educational package, and the lowest score (5.9) was related to the speed of the educational videos.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the use of microlearning content in the field of teaching the methods of making liposomes for students, although it did not lead to an increase in students' grades, but it brought about the satisfaction of the majority of them. The microlearning package can be made available to the audience at any time and place, and this makes them satisfied.

    Keywords: Microlearning, Pharmacy Students, Liposomes, Educational Package, Traditional Learning
  • Mahdi Bijanzadeh, Abdolhussein Shakurnia*, Mehrzad Zarei, Nasrin Khajeali Pages 56-65
    Introduction

    Examining the opinions of medical students about the thesis, its implementation process, and its effectiveness can make the planners, familiar with the strengths and weaknesses of the existing conditions and provide the possibility of its correction. The present study was conducted to investigate the opinions of medical students of Ahvaz JundiShapur University of Medical Sciences regarding the process of general medical thesis implementation.

    Methods

    In this cross-sectional study, the opinions of 247 medical students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences were examined through a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed. Questionnaires were distributed and collected face to face and online. Data were analyzed using chi-square and independent t-test through SPSS .

    Results

    Students with an average score of 1.36 out of 3 stated that the thesis course has little importance and necessity in the curriculum of general medicine course. With an average of 2.5 out of 3, they wanted to replace the clinical course with a thesis course. Students with an average score of 1.85 out of 3 stated that they are relatively satisfied with the ability and cooperation of their guidance teachers. The results showed that there is no statistically significant difference between the students about the importance and necessity of the thesis course by gender (p=0.22, t=1.22) and the grade point average (GPA) (p=0.15, t=1.43). 89 (%79.7) female student and 106 (%85.5) male student stated that if the "thesis" was optional, they would not choose it (p=0.15). No significant difference was observed between the students by GPA with choosing the thesis if it was optional (p=0.41).

    Conclusion

    According to the results, medical students were relatively satisfied with the ability and cooperation of the supervisors in completing the thesis, but they believed that the thesis unit is not very important in their medical profession and future career, and they wanted to replace it with clinical training courses.

    Keywords: Dissertation, Medical Students, Medical Education
  • Sima Aten, Afsaneh Dehnad, Nasrin Abbasi Dryasari, Zohreh Sohrabi* Pages 66-73
    Introduction

    Using innovative teaching methods in response to rapid changes in the needs of communities is fundamental necessity. Virtual education and its diversity compared to traditional methods raise the question of which one will be more effective in achieving educational goals. The aim of this study is to compare the effect of video-based and traditional teaching methods on nursing students' knowledge of gastrointestinal endoscopy care.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted on 80 third-year nursing students at Iran University of Medical Sciences who were randomly divided into two groups of traditional and virtual (video-based) training in the practical unit of gastrointestinal endoscopy at Firouzgar Hospital. To evaluate participants` knowledge a specialized 25-question test was administered before and after traditional and video-based training for both groups. Data were analyzed using Descriptive statistics including independent T-test and paired T -test through SPSS.

    Results

    A total of 80 nursing students participated in the study. The mean age of individuals in the traditional training group was 23.80±3.23 years and in the virtual training group was 21.80±0.21 years. There was no significant difference in the mean pre-training knowledge score between the video-based and traditional groups. Although after intervention, increase in knowledge of video-based group were observed.

    Conclusion

    This study showed that implementing video-based teaching methods leads to a greater increase in nursing knowledge compared to traditional methods in nursing students. Therefore, developing educational programs using such methods can play a useful role in improving nursing students' knowledge and training nurses with sufficient practical awareness and can replace traditional methods..

    Keywords: Nurse, Gastrointestinal, Education, Endoscopy, Virtual Educationwidcast
  • Mohammadali Mohammadi, Majid Khadem Rezaiyan, Masoud Youssefi, Maryam Alinezhad Namaghi* Pages 74-83
    Introduction

    The environment governing learning is one of the most important influencing factors in education. The outbreak of corona virus (COVID-19) has led to a special attention to E-learning as an aid to break the chain of virus transmission. This study was conducted to determine the status of the learning environment of virtual education of medical students of Mashhad University of Medical Sciences (MUMS) using DELES (The Distance Education Learning Environment Survey) questionnaire.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in the academic year of 2022 at MUMS. Sampling was a multi-stage method. In this way, at first students in different educational levels (basic science, physiopathology, externship and internship) were considered. For gathering data DELES questionnaire was used. Then the link of the tool was shared in internet groups of medical students .Data were analyzed by T-test , ANOVA, Pearson correlation test  through SPSS.  In all tests p-value was less than or equal to 0.05.

    Results

    A total of 202 medical students with an average age of 22.88±2.48 years were included in the study. The Mean response of participants studied the courses during the semester in the virtual environment was 49.78 ±  27.76  . The participants in the study reported the education situation to be relatively favorable, so that their satisfaction was more in the area of student independence (Relatively favorable) and less in the area of professors' support (poor). The results of the one-way ANOVA test showed that the average satisfaction score of basic science students is significantly higher than that of externship and internship students (P<0.001, F=7.861). Also, the results of the T-Student test showed that there is no statistically significant difference between students in terms of gender and marital status, but non-native students were less satisfied than native students in terms of interactions between students and colleagues (P < 0.03).

    Conclusion

    The attitude of the students towards distance education during the covid-19 epidemic in medical students of MUMS was relatively favorable or relative satisfaction. Therefore, in order to improving the situation of distance education, it is recommended to implement methods to increase the support of professors and improve their communication with students in the virtual education environment.

    Keywords: Virtual Education, DELES Questionnaire, Medical Students, Covid-19