فهرست مطالب
نشریه کودکان استثنایی
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/11/12
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 7-15هدف
پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم مغز بر هماهنگی ادراکی دیداری کودکان با نارسایی یادگیری انجام شد.
روشروش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کودکان با نارسایی یادگیری شهر دزفول در سال 1398 بودند. حجم نمونه پژوهش شامل 30 نفر کودک با نارسایی یادگیری بود که با روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را 10 جلسه 10 دقیقه ای دریافت نمودند. مقیاس مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس ادراکی دیداری بندرگشتالت بود. داده ها با تحلیل کوواریانس تک متغیره، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته هانتایج نشان داد بین گروه های آزمایش و کنترل از هماهنگی ادراکی دیداری تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0>p). به عبارت دیگر تحریک الکتریکی مستقیم مغز باعث افزایش هماهنگی ادراکی دیداری کودکان با نارسایی یادگیری شد.
نتیجه گیریمنطبق با یافته های پژوهش حاضر می توان مداخله تحریک الکتریکی مستقیم مغز را به عنوان یک روش کارا جهت هماهنگی ادراکی دیداری کودکان با نارسایی یادگیری پیشنهاد داد.
کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم مغز، ادراکی دیداری -
صفحات 17-30هدف
هدف پژوهش حاضر مطالعه اثربخشی برنامه مشارکت خانه-مدرسه بر پیوند با مدرسه و تعامل با همسالان در دانش آموزان پسر دارای اختلال نقص-توجه و بیش فعالی بود.
روشروش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی پژوهش شامل تمامی مادران، معلمان و دانش آموزان پسر دارای اختلال نقص توجه/بیش فعالی پایه ی پنجم و ششم ابتدایی مدارس ناحیه 2 شهر تبریز در سال تحصیلی 14011400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر از این دانش آموزان انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. از مقیاس های پیوند با مدرسه (SBQ) و تعامل با همسالان (IPR) برای جمع آوری داده ها در پیش و پس آزمون استفاده شد. برنامه آموزشی مشارکت خانه- مدرسه در نه جلسه آموزشی برای مادران و معلمان برگزار شد.
یافته هاتجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره و با نرم افزار SPSS-16 انجام شد و یافته ها نشان داد که نمرات آزمودنی ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به لحاظ آماری تفاوت معناداری وجود داشت، یعنی در روابط با همسالان و پیوند با مدرسه در گروه آزمایش تغییر معناداری تحت تاثیر مداخله برنامه مشارکت خانه- مدرسه به وجود آمده بود (05/0>p).
نتیجه گیریبه واسطه اثربخش بودن برنامه آموزشی مشارکت خانه-مدرسه، طراحی و اجرای این برنامه برای سایر گروه های نارسایی های تحولی، معلمان و والدین آنها پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: پیوند با مدرسه، تعامل با همسالان، دانش آموزان دارای اختلال نقص-توجه، بیش فعالی، مشارکت خانه- مدرسه -
صفحات 31-42هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر هنر بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان با اختلال یادگیری صورت گرفت.
روشروش این تحقیق طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جهت انجام این پژوهش 30 نفر از دانش آموزان با اختلال یادگیری شهر شیراز به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس آزمون مهارت های اجتماعی ماتسون به عنوان پیش آزمون در هر دو گروه به عمل آمد. سپس گروه آزمایش به مدت 12 جلسه در مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر هنر شرکت کردند. پس از اتمام مداخله مجددا آزمون مهارت های اجتماعی ماتسون به عنوان پس آزمون و یک ماه بعد از مداخله به عنوان پیگیری در هر دو گروه اجرا شد و داده های به دست آمده از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هانتایج نشان داد که تفاوت معناداری در نمره مهارت های اجتماعی در دو گروه وجود دارد و مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر هنر به طور معناداری منجر به افزایش مهارت های اجتماعی در گروه آزمایش شده است (001/<p).
نتیجه گیریبنابراین اجرای مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر هنر جهت بهبود مهارت های اجتماعی دانش آموزان با اختلال یادگیری توصیه می شود.
کلیدواژگان: ذهن آگاهی مبتنی بر هنر، مهارت های اجتماعی، ناتوانی یادگیری -
صفحات 43-53هدف
این پژوهش به منظور تحلیل محتوای کتاب درسی فارسی پایه های اول تا ششم ابتدایی دانش آموزان کم توان ذهنی صورت گرفت.
روشروش پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی از نوع تحلیل محتوا می باشد. جامعه آماری کلیه کتاب های فارسی اول تا پایه ششم ابتدایی دانش آموزان کم توان ذهنی در سال 1397-1398با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند است. در این پژوهش، کلمه ها و جملات و تصاویر 8 کتاب فارسی این دانش آموزان، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته هانتایج حاصل از این پژوهش بیان می کند که از بین مولفه های نظریه ذهن در فارسی اول دبستان تنها به مولفه های پیش بینی رفتار دیگران و توانایی درک و تفسیر حالات هیجانی دیگران پرداخته شده است. در کتاب فارسی دوم دبستان نیز به مولفه های توانایی درک و تفسیر حالات هیجانی دیگران و پیش بینی رفتار دیگران و در نظر گرفتن حالات ذهنی دیگران پرداخته شده است و در کتاب فارسی سوم دبستان به مولفه های توانایی درک و تفسیر هیجانات و تجارب هیجانی دیگران، پیش بینی رفتار دیگران، پیش بینی رفتار خود و در نظر گرفتن حالات ذهنی خود پرداخته شده است. در کتاب فارسی چهارم دبستان پیش بینی رفتار دیگران، در نظر گرفتن حالت های ذهنی دیگران و در نظر گرفتن حالت های ذهنی خود و توانایی درک و تفسیر هیجانات و تجارب دیگران در محتوای کتاب به عنوان مولفه های نظریه ذهن ذکر شده اند و در محتوای کتاب فارسی پنجم ابتدایی به مولفه های پیش بینی رفتار خود، پیش بینی رفتار دیگران، توانایی درک و تفسیر هیجانات دیگران و در نظر گرفتن حالت های ذهنی دیگران اشاره شده است و در نهایت در کتاب فارسی ششم ابتدایی، به همه مولفه های نظریه ذهن - هر چند اندک - به غیر از توانایی درک و تفسیر حالات هیجانی خود پرداخته شده است.
نتیجه گیریبا نتایجی که از تحلیل محتوای کتاب های فارسی مقطع ابتدایی دانش آموزان کم توان ذهنی بر اساس سازه نظریه ذهن به دست آمد مشخص شد که در این کتب به همه سازه های نظریه ذهن به طور کامل در اکثر پایه ها یا پرداخته نشده است و یا به صورت محدود پرداخته شده است.
کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب فارسی، کودکان کم توان ذهنی، نظریه ذهن، مقطع ابتدائی -
صفحات 55-70هدف
پژوهش حاضر تحلیل زبان شناختی داستان های روایت شده کودکان تک زبانه فارسی زبان دچار اختلال اتیسم از منظر فرانقش تجربی براساس دستور نقش گرای نظام مند هلیدی و متیسن (2004) است.
روشنمونه پژوهش شامل 30 کودک دچار اختلال طیف اتیسم 7-12 ساله بود که از سه مرکز توانبخشی دولتی و خصوصی و به روش تصادفی ساده انتخاب و با 30 کودک طبیعی 6-12 ساله در همان منطقه که آنها نیز به روش تصادفی ساده انتخاب شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند.. با استفاده از داستان مصور «پسربچه، سگش و قورباغه» به صورت فردی ترغیب به تولید داستان شدند. سپس، داستان های روایت شده آنها براساس فرانقش تجربی، در چارچوب دستور نقش گرای نظام مند بررسی و تحلیل شدند و بسامد و درصد وقوع انواع مشارکان، فرایندها و موقعیت های مربوط به فرایندها محاسبه شد.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد که تعداد بندهای مرکب و ساده تولید شده توسط کودکان دچارختلال اتیسم در مقایسه با کودکان طبیعی به طور معنی داری (p<0/05 کمتر است. یافته ها همچنین نشان داد که تعداد گروه اسمی مرکب به عنوان شرکت کننده، تعداد و تنوع فرایندهای مورد استفاده کودکان دچار اختلال اتیسم و همچنین تنوع عناصر موقعیتی مورد استفاده آنها در پایه های دوم و سوم ابتدایی در مقایسه با کودکان طبیعی همسال خود به طور معنی داری (p<0/05) کمتر بود.
نتیجه گیرینتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که با افزایش سن کودکان دچار اختلال اتیسم برخلاف کودکان طبیعی توانایی استفاده از زبان برای توصیف تجارب خود از دنیای درون و بیرون تغییر معنی داری پیدا نمی کند.
کلیدواژگان: اتیسم، دستور نقش گرای نظام مند، گفتمان روایتی، فرانقش اندیشگانی، فرانقش تجربی، فرانقش منطقی -
صفحات 71-80هدف
بیومتری شاخه وسیع از تکنولوژی هایی است که هویت یک فرد را بر اساس ویژگی های فیزیکی، فیزیولوژیکی یا و رفتاری فرد تعیین می کند. درماتوگلیفیک علمی است که به مطالعه صحیح و اصولی خطوط - پوستی موجود در کف دست و پا و انگشتان می پردازد.
روشاین پژوهش به منظور بررسی ارتباط نوع الگوی درماتوگلیفیک و انواع مینوتیا با بهره هوشی در 100 نفر از دانش آموزان دختر 17-16 سال اقوام فارس ساکن در استان خراسان رضوی انجام شد. میزان ضریب هوشی با استفاده از تست هوش ریون ارزیابی و تعیین گردید سپس اثر انگشت از افراد مورد مطالعه گرفته شد. در نهایت ارتباط بین الگوهای پوستی و میزان ضریب هوشی با استفاده از تحلیل های آماری توسط نرم افزار SPSS ارزیابی شد.
یافته هانشان می دهد که الگوی پیچی در هر دو دست از بیشترین فراوانی و الگوی کمانی از کمترین فراوانی برخوردار است . فراوانی الگوی کمانی در دست چپ نسبت به دست راست بیشتر است. در گروه باهوش الگوی کیسه ای و در گروه عادی الگوی پیچی بیشترین فراوانی را دارا است. در بررسی تقارن سنجی، فراوانی الگوهای مینوتیا در بند اول انگشت اشاره دست در دو گروه باهوش و عادی تفاوت معناداری را نشان داد. همچنین بیشترین تعداد خط شماری به تفکیک دست راست و چپ مربوط به افراد باهوش می باشد.
بحث:
این اطلاعات در پیش آگهی تشخیص های روان پزشکی، پزشکی، برنامه های درمانی، تعیین سطح استعداد تحصیلی دانش آموزان ، مسائل مربوط به انسان شناسی و علوم اجتماعی می تواند کاربرد داشته باشد.
کلیدواژگان: بیومتری، درماتوگلیفیک، ضریب هوشی، مینو تیا، اثر انگشت، اقوام فارس -
صفحات 81-92هدف
کودکان کم توان ذهنی در مهارت های حرکتی پایه در سطح پایین تری قرار دارند و یادگیری در این کودکان زمان بیشتری می برد. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر تمرین انفرادی و زوجی برایتونیک بر کارکردهای اجرایی کودکان با کم توانی ذهنی انجام شد.
روشروش پژوهش نیمه تجربی بود که با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کودکان 8 تا 12 سال با میانگین سنی (39/1 ± 8/9) دختر و پسر دارای معلولیت ذهنی شهرستان الیگودرز بودند که از بین آن ها به صورت نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب شد. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به سه گروه 10 نفری تقسیم بندی شدند و در 21 جلسه 30 دقیقه ای طی هفت هفته در برنامه تمرینی شرکت کردند. جهت سنجش کارکردهای اجرایی از پرسشنامه بریف استفاده شد. برای پردازش داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 26 و برای تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. در کلیه آزمون های آماری سطح معناداری 0.05 در نظر گرفته شد.
یافته هانتایج تحلیل واریانس نشان داد که در مولفه های مورد بررسی پژوهش تفاوت معناداری بین گروه های تحت بررسی وجود دارد. کارکردهای اجرایی در گروه تمرین به صورت فردی و زوجی از گروه گواه بهتر بود و همچنین عملکرد گروه زوجی در متغیرهای تحت بررسی به طور معناداری از عملکرد گروه فردی بهتر بود (001/0=P).
نتیجه گیریاجرای برنامه فعالیت بدنی برایتونیک اثر مثبت و معناداری بر بهبود کارکردهای اجرایی کودکان با کم توانی ذهنی دارد. به نظر می رسد می توان از این تمرینات به عنوان مداخله ای هدفمند به صورت فردی یا زوجی جهت بهبود عملکرد حرکتی این کودکان استفاده شود.
کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، کم توانی ذهنی، برایتونیک -
صفحات 93-104هدف
هدف از پژوهش حاضر تدوین و اعتباریابی بسته آموزش استعاره های زبان فارسی با کاربست روش الکترونیکی و تعیین اثربخشی آن بر مهارت های ارتباطی-کلامی در دانش آموزان با آسیب شنوایی بود.
روشجامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان با آسیب شنوایی پایه نهم دوره اول متوسطه شهر تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر از آنان انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس مهارت های ارتباطی کویین دام (2004)، استفاده شد. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل بود. گروه آزمایش تحت آموزش استعاره های زبان فارسی با کاربست روش الکترونیکی (8 جلسه) قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای به جز آموزش های رسمی مدرسه دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس و اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته هانتایج نشان داد که بسته آموزش استعاره های زبان فارسی با کاربست روش الکترونیکی اعتبار لازم را داشت و بر مهارت های ارتباطی-کلامی دانش آموزان با آسیب شنوایی اثربخش بود (P<0.01).
نتیجه گیریبا توجه به ماهیت ارتباط در ناشنوایان و اهمیت استفاده از فناوری های نوین، آموزش استعاره های زبان فارسی از طریق بسته آموزش الکترونیک منجر به بهبود مهارت های ارتباطی-کلامی در دانش آموزان با آسیب شنوایی شده است و چنین روش هایی به عنوان آموزش مکمل در مدارس قابل استفاده است.
کلیدواژگان: آموزش استعاره های زبان فارسی، روش الکترونیکی، مهارت های ارتباطی-کلامی، دانش آموزان با آسیب شنوایی -
صفحات 105-116هدف
هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین هاتا یوگا بر کاهش رفتارهای خود آسیب رسان و دگر آسیب رسان در کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم بود.
روشروش پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح تحقیق پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و از نظر هدف جزء پژوهش های کاربردی بود. جامعه آماری شامل 51 کودک 5 تا 12 ساله مبتلا به اختلال اوتیسم در مراکز آموزش و توانبخشی کودکان استثنایی شهر سقز در بهار و تابستان سال 1396 بودند. تعداد نمونه نیز با توجه به روش نمونه گیری در دسترس 24 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده در دو گروه 12 نفری کنترل و آزمایش انتصاب شدند و تحت یک برنامه تمرینی 3 بار در هفته به مدت 14 هفته و هر جلسه شامل 45 دقیقه قرار گرفتند و به آزمون تشخیصی اوتیسم گیلیام و سیاهه مشکلات رفتاری روژهان و همکاران (2001) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کواریانس تک متغیره انجام شد.
یافته هانتایج نشان داد که برنامه تمرینی یوگا موجب کاهش رفتارهای آسیب به خود و رفتارهای آسیب به دیگران (05/0>P)، در گروه آزمایش شد ولی یر رفتارهای کلیشه ای اثر معناداری نداشت.
نتیجه گیریبا توجه به این که کودکان اوتیسم سطح پایینی از آمادگی جسمانی را دارا می باشند، لازم است از برنامه تمرینی یوگا در برنامه های آموزشی و برنامه های اوقات فراغت آن ها استفاده شود.
کلیدواژگان: اوتیسم، یوگا، رفتارهای کلیشه ای، رفتارهای آسیب به خود، رفتارهای آسیب به دیگران -
صفحات 117-126هدف
پژوهش حاضر با هدف تبیین شایستگی های حرفه ای معلمان دانش آموزان دارای کم توانی ذهنی در نظام آموزش پرورش ایران انجام شد.
روش پژوهش :
برحسب هدف، کاربردی برحسب نوع داده، کیفی برحسب زمان گردآوری داده، مقطعی و برحسب روش گردآوری داده ها و روش پژوهش، فراترکیب و تحلیل متون مصاحبه می باشد. جامعه آماری پژوهش در بخش فراترکیب شامل اسناد و مدارک علمی شامل کتب تخصصی، تحقیقات انجام شده، پایان نامه ها، مقاله ها برگرفته از پایگاه های داده داخل از سال 1391 تا 1402 و خارج از سال 2006 تا 2023 در زمینه شایستگی های حرفه ای معلمان دانش آموزان با کم توانی ذهنی در نظام آموزش و پرورش ایران و بخش تحلیل متون مصاحبه شامل خبرگان دانشگاهی (اعضای هیئت علمی) و سازمانی (مسئولین ذی ربط) بود که نمونه ها با روش غیر احتمالی هدفمند بر اساس اصل اشباع بیست و پنج نفر براساس حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. تحلیل مضمون و روایی بخش مرور سیستماتیک ادبیات چک لیست بیست و هفت موردی بر اساس مدل پریزما و پایایی ضریب کاپای کوهن؛ برای روایی و پایایی تحلیل متون مصاحبه دقت- موثق بودن؛ اعتبار؛ قابلیت اعتماد؛ انتقال پذیری و تایید پذیری بکار گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها، تحلیل مضمون با نرم افزار MAXQDA انجام شد.
یافته هانشان داد که شایستگی های حرفه ای معلمان دانش آموزان با کم توانی ذهنی در نظام آموزش و پرورش استثنایی ایران دارای دو بعد عمومی و تخصصی بود که مولفه های خوش خلقی، انعطاف و سازگاری، تعهد کاری معتمد بودن، کنشگری احتمالی از بعد عمومی ، و مولفه های دانش جامع حرفه ای روانشناسی دانش آموزان با کم توانی ذهنی، عمل هوشمندانه، دانش فنی و توسعه حرفه ای، طراحی و توسعه آموزشی ، برنامه ریزی آموزشی ، مدیریت و ارزشیابی آموزشی از بعد تخصصی بود.
کلیدواژگان: آموزش و پرورش استثنایی(نیازهای ویژه)، شایستگی حرفه ای، شایستگی های عمومی و اختصاصی، معلمان و مربیان دانش آموزان دارای کم توانی ذهنی
-
Pages 7-15Objective
The purpose of this study was to the effectiveness of transcranial direct current stimulation (tDCS) on perceptual visual coordination in students with learning disabilities.
MethodIt was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The statistical population of the study included all students with learning disabilities in Dezful in 2020. The sample size consisted of 30 students with learning disabilities who were selected by available sampling method and according to the inclusion and exclusion criteria. The experimental group received ten sessions of ten minutes per week.The applied questionnaires in the study included Visual Critical Scale of the Bender-Gastalt. Data were analyzed using univariate analysis of SPSS version 22 software.
FindingsThe results showed that transcranial direct current stimulation on perceptual visual coordination in the learning disabilities (p<0/001).
ConclusionAccording to the findings of the present study, transcranial direct current stimulation can be suggested as an efficient method in order to reduction perceptual visual coordination in the learning disabilities.
Keywords: Direct Electrical Stimulation Of The Brain, Visual Perception -
Pages 17-30Objectives
The aim of the current research was to study the effectiveness of the home-school collaboration training program on school bonding and peer relation in boy students with attention-deficit/hyperactivity disorder.
MethodsThe method of research was practical and quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The study population included mothers, teachers, and boy students with attention-deficit/ hyperactivity disorder in schools in the 4th district of Tabriz in 2021. Using the convenience sampling method, 30 of these students were selected and randomly assigned into experimental and control groups. The school bonding Questionnaire (SBQ) and Hudson's Index of peers relation(IPR) were used to collect the data before and after the test. The home-school collaboration training program was carried out in nine training sessions for parents and teachers.
ResultsData analysis used with Multivariate analysis of covariance and SPSS-16 revealed that there was a statistically significant difference between the scores of the subjects in the two stages of pre-test and post-test. In the same vein, there was a significant change in peer relationships and school bonds in the experimental group under the influence of the home-school collaboration training program.
ConclusionsDue to the effectiveness of the home-school collaboration training program, the development and implementation of this program is recommended for other groups with disabilities, teachers, and their parents.
Keywords: School Bonding, Peer Interaction, Students With Attention-Deficit, Hyperactivity Disorder, Home-School Collaboration -
Pages 31-42Objective
The aim of this study was to investigate the effectiveness of art-based mindfulness intervention on social skills of students with learning disabilities.
MethodsThe present research was an experimental study with pre-test, post test design and control group. In this study, 30 students with learning disabilities who had referred to learning disability centers in Shiraz city were selected by convenience sampling method and randomly divided into experimental and control groups. Then Matson social skills test was administered as a pre-test in both groups and also art-based mindfulness intervention was performed on experimental group for 12 sessions. Immediately after the intervention, the mentioned test was administered again as a post-test and one month after the intervention administered as a follow-up. Data was analyzed using repeated measures analysis of variance.
ResultThe results showed that arts-based mindfulness intervention program had a significant effect on the rate of social skills of children with learning disability.
Conclusion:
Therefore, performing arts-based mindfulness intervention program is suggested to improve social skills of children with learning disability.
Keywords: Arts-Based Mindfulness Intervention, Learning Disability, Social Skills -
Pages 43-53Objective
This study was conducted to analyze the content of Persian textbooks of elementary school students up to sixth grade in the mental retardation students.
MethodThe research method is a descriptive survey of the analysis type. The statistical population of this study is all Persian textbooks from first grade to the sixth grade of elementary school students of mentally retarded students in 2017-2018 using the purposeful sampling method. In this petition, all 8 Persian books of these students were analyzed in terms of words and sentences.
ResultsThe results of this research show that among the components of the theory of mind in the first grade Persian book, only the components of predicting the behavior of others and the ability to understand and interpret the emotional states of others have been discussed. In the second elementary school Persian book, the components of the ability to understand and interpret the emotional states of others, to predict the behavior of others, and to take into account the mental states of others have been discussed, and in the third elementary school Persian book, the components of the ability to understand and interpret the emotions and emotional experiences of others, predicting the behavior of others, predicting one's behavior, and considering one's mental states have been discussed. In the fourth grade Persian book, predicting the behavior of others, considering the mental states of others and considering one's own mental states and the ability to understand and interpret the emotions and experiences of others are mentioned in the content of the book as components of the theory of mind and in the content of the book In the 5th elementary Persian, the components of predicting one's own behavior, predicting the behavior of others, the ability to understand and interpret the emotions of others, and to consider the mental states of others are mentioned, and finally, in the 6th elementary Persian book, all the components of the theory of mind - although A little - apart from the ability to understand and interpret one's emotional states, it has been addressed.
ConclusionWith the results obtained from the analysis of the content of the Persian books of elementary school students with mental disabilities based on the structure of the theory of mind, it was found that in these books, all the structures of the theory of mind have not been fully addressed in most of the levels, or The limited form has been paid.
Keywords: Content Analysis, Persian Book, Mentally Retarded Children, Theory Of Mind, Elementary Schoo -
Pages 55-70Objective
Narrative discourse is a medium to share the outer and inner experiences of individuals Research has shown that autistic children have difficulty in different aspects of narrative discourse. The aim of this study is to analyze the narrative discourse of monolingual Persian-speaking children with autism based on the experiential metafuction introduced in the Systemic Functional Grammar (Halliday & Matthisen, 2004).
MethodThe research sample consisted of 30 autistic children (7-12 years old) which were selected from three center and were compared with 30 normal children (6-12 years old in grade 1-3). The two groups were selected based on random simple random sampling. Their performance were individually recorded and compared in the picture story telling task “the boy, the dog and the frog”. Then, their stories were investigated according to the experiential metafunction of systemic functional grammar and the frequency and percentage of different types of participants, processes and situations were computed.
FindingsThe findings showed that autistic children in compare to normal children produced fewer clause complexes and clause simplexes and their difference was statistically significant (p<05/0). The findings also showed that autistic children in grade 2 and 3 used less modified nominal groups as Participants, the frequency and variety of processes and the diversity of Circumstances used by autistic children was lower in 2 and 3 grades than in their normal peers and their differences were statistically significant (p<0/05).
ConclusionsThe results of this study indicate that, in contrast to normal children the ability of autistic children to use language to describe inside and outside experiences does not improve with age.
Keywords: Autism, Systemic Functional Grammar, Narrative Discourse, Ideational Metafunction, Experiential Metafunction, Logical Metafunction -
Pages 71-80Objective
Biometry is an extensive branch of biotechnology which defines personal identification based on individual physical, physiological and behavioral characteristics. Fingerprint is a physiological property which is the most widely used application in identity recognition, due to its uniqueness and invariability. Fingerprint is made of skin lines scrubbing and not two people have similar fingerprints. Dermatoglyphics is a science which deals with studying skin lines available in palms or soles, fingers or toes correctly and systematically.
Methodsthis study was performed to examine the relation between pattern type of dermatoglyphics and different types of minutiae by IQ in 100 female Persian students, 14-17 years old, living in Razavi Khorasan Province. For this purpose, after IQ evaluated and determined by Raven Intelligence Test then fingerprints were taken the studied people, finally, the relation between skin patterns and intelligence coefficient was evaluated by statistical analyses through SPSS Software.
ResultFindings indicate that spiral pattern in both hands has the most frequency and arcuate pattern has the least frequency. Arcuate pattern frequency in left hand is more than right hand. The present study indicates that in intelligent group, pouchy pattern and in ordinary group, spiral pattern have the most frequencies. In symmetry gauge, frequency of minutiae patterns in the first knuckle of index finger in both groups, ordinary and intelligent groups showed a significant difference. Also, the highest line numbers in isolated right and left hands belonged to intelligent people.
Discussionthis information in prognosis of psychological, medical and therapeutic plans, determining students' educational talent level, issues related to anthropology and social sciences can also be useful.
Keywords: Biometry, Dermatoglyphics, Intelligence Coefficient, Minutiae, Fingerprint, Persian Ethnic -
Pages 81-92Objective
Children with intellectual disability get lower scores in basic motor skills than healthy people and need more time to learn than normal people. This research was conducted with the aim of investigating the effect of individual and dyad Brailletonik training on executive functions of children with intellectual disability.
MethodThe research method was semi-experimental, which was carried out with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the research was children aged 8 to 12 years with an average age of 9.8 ± 1.39, boys and girls with mental retardation in Aligoudarz city, from which 30 people were selected through available sampling. The participants were randomly divided into three groups of 10 people and performed the exercise program in 21 sessions of 30 minutes during seven weeks. To measure executive functions, a brief questionnaire was used. Spss version 26 software was used for data processing and covariance test and Bonferroni post hoc test were used for data analysis. In all statistical tests, a significance level of 0.05 was considered.
ResultThe results of analysis of variance showed that there is a significant difference between the groups under investigation in all the investigated components of the research. The results of Bonferroni's post hoc test indicated that the control group had a weaker performance than the individual and couple groups. The executive functions in the training group individually and dyad were better than the control group, and the performance of the dyad group in the variables under investigation was significantly better than the performance of the individual group (P≥0.05).
ConclusionBrailletonik physical activity program has a significant positive effect on improving balance, reaction time and executive functions of children with intellectual disability. It seems that these exercises can be used as a targeted intervention individually or dyad to improve the movement performance of these children.
Keywords: Executive Functions, Intellectual Disability, Brailletonik -
Pages 93-104Purpose
The purpose of the present study was to develop and validate a Persian language metaphors training package using an electronic method and to determine its effectiveness on verbal communication skills in students with hearing impairment.
MethodThe statistical population of the study included all students with hearing loss in the ninth grade of the first year of high school in Tehran, 30 of them were selected using the purposeful sampling method and randomly replaced in experimental and control groups (15 people in each group). In order to collect information, Queen Dam's communication skills scale (2004) was used. The research method was an experimental type with a pre-test-post-test design, follow-up with a control group. The experimental group was taught Persian language metaphors using the electronic method (8 sessions) and the control group did not receive any intervention except formal school training. The data were analyzed using statistical test of analysis of covariance and repeated measurement.
FindingsThe results showed that the Farsi language metaphors training package using the electronic method had the necessary validity and was effective on the communication-verbal skills of students with hearing impairment (P<0.01).
ConclusionConsidering the nature of communication in the deaf and the importance of using modern technologies, the teaching of Persian language metaphors through the electronic education package has led to the improvement of communication-verbal skills in students with hearing impairment, and such methods can be used as supplementary education in schools.
Keywords: Teaching Persian Language Metaphors, Electronic Method, Communication-Verbal Skills, Students With Hearing Impairment -
Pages 105-116Objective
the aim of the present study was to investigate the effect of Hatha yoga practice on reducing self-harm and other-harm behavior in children with autism.
methodThe method of the current research was semi-experimental with a pre-test-post-test research design with a control group, and in terms of its purpose, it was a part of applied research. The statistical population included 51 children aged 5 to 12 with autism disorder in the education and rehabilitation centers for exceptional children in Saqqez city in the spring and summer of 2016. According to the available sampling method, the number of samples was 24 people who were appointed by simple random sampling in two groups of 12 people, control and experimental, and were subjected to an exercise program 3 times a week for 14 weeks and each session included 45 minutes. And they responded to Gilliam's autism diagnostic test and Rojan et al.'s list of behavioral problems (2001). Data analysis was done using univariate covariance test.
Resulte:
The results showed that the yoga training program reduced self-harm behaviors and other-harm behaviors (P<0.05) in the experimental group, but there was no significant effect on stereotyped behaviors.
ConclusionConsidering that autistic children have a low level of physical fitness, it is necessary to use the yoga training program in their educational and leisure programs.
Keywords: Autism, Yoga, Stereotypical Behaviors, Self-Harm Behaviors, Harm Behaviors To Others -
Pages 117-126
The teacher is the helmsman of education and training, due to his role and position, he is looked at with a different perspective compared to other groups in the society, he must have knowledge, skill, competence and professional commitment in order to fulfill his mission. important and dangerous (Delore, 2022). Numerous researches show that the quality of the teacher's performance is a very important factor in explaining the learning results and achievements of the educational system. Therefore, if an educational system fails to educate learners with appropriate skills and at the level of society's expectations, one of the main reasons can often be found in the quality of its teachers and trainers. When we talk about teachers' qualifications, we mean what helps them to work better and more effectively in different situations. Competence is a positive combination of knowledge, ability and willingness of a person to cope successfully and responsibly with changing conditions. Therefore, competence does not only focus on teachers' ability to achieve visible goals, but also extends to characteristics that are not yet fully apparent but may be identified in teachers' behavior. These competences cannot be communicated but must be developed. This type of competency is an internal quality that is not taught but learned. Furthermore, competence is not a finite state, but a quality that is continuously developed through practice (Warr et al., 2019). In addition, since the education and training of students, especially students with special (exceptional) needs, is a very complex and specialized matter, there is no doubt that teachers and trainers lack the necessary professional and specialized skills for this type of training. Learners will not be able to do this task. This research was conducted by reviewing the texts, scientific documents and reviewing the subject literature with the aim of identifying and explaining the role of professional competencies of special education teachers and trainers with a focus on the mentally retarded group. The results of the surveys have been presented in the form of a set of competencies required by teachers and coaches of mentally challenged students, which include components such as positive and supportive interaction and creating hope in the child, controlling emotions and stress, attitude and skills. Facilitation in affairs, the ability to cultivate creativity, intelligent behavior along with scientific vision and cultural awareness, designing empowerment activities and timely intervention, enriching, adapting and strengthening the content and learning environment, as well as teaching communication skills, problem solving, Safety and health and defense of individual and social rights are among the most important. The topics presented can be used in the field of educational policy, evaluation of professional competence and empowerment of teachers and trainers in general and for special education teachers specifically, as well as in the design and development of curricula for disabled stude .Be used mentally..
Keywords: Exceptional Education, Training (Special Needs), Professional Competence, General, Specific Competences, Teachers, Coaches Of Students With Intellectual Disabilities