فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال بیست و یکم شماره 8 (پیاپی 153، آبان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/16
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اسماعیل یوسفی زیرابی، داریوش خادمی شورمستی* صفحات 1-12

    تخم مرغ یکی از منابع ارزان قیمت پروتئینی و در عین حال فسادپذیر است، لذا حفظ کیفیت داخلی آن طی دوره ذخیره سازی اهمیت ویژه ای دارد. تحقیق حاضر با هدف تاثیر پوشش نانو چندسازه ای بر تغییرات فیزیکوشیمیایی تخم مرغ طی دوره نگهداری به مدت 4 هفته اجرا شد. تخم مرغ های فاقد پوشش (شاهد) و تخم مرغ های تیمار شده با پوشش دو سازه ای پلی وینیل الکل/کیتوزان (PC)، فیلم سه سازه ای پلی وینیل الکل/کیتوزان/مونت موریلونیت (PCM)، و فیلم های PCM حاوی غلظت های 2 و 4 درصد عصاره سیر در مجموع 5 تیمار و 3 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر ضدمیکروبی وابسته به غلظت عصاره سیر در برابر استافیلوکوکوس اورئوس بیشتر از  اشرشیا کلی بود. فیلم های تهیه شده نانو سه سازه ای PCM فعال دارای ضخامت، استحکام کششی و مدول الاستیسیته بیشتر و حلالیت، کرنش و نفوذپذیری کمتر بودند (05/0p<). در پایان 4 هفته نگهداری، تخم مرغ های دارای پوشش نانو سه سازه ای PCM فعال، پوسته ضخیم تر (400/0 میلی متر) و مستحکم تر (310/0 کیلوگرم) داشته، موجب افت وزنی کمتر (حدود 4 درصد)، واحد هاو (00/70) و اندیس زرده (43/0) بالاتر و کمترین شمار باکتری کل (log cfu/ml 1/4) بودند. بنابراین می توان از پوشش نانو سه سازه ای PCM حاوی 4 درصد عصاره سیر به عنوان بسته بندی زیست تخریب پذیر جهت حفظ کیفیت داخلی و پوسته تخم مرغ و افزایش زمان نگهداری آن در دمای محیط استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پلی وینیل الکل، پوشش نانو چند سازه ای، عصاره سیر (Allium Sativum L.)، کیتوزان، نانو رس
  • زهرا لطیفی*، فریال خادمی، رومینا محبی، مریم محسن سلطانی، زهرا اسپرورینی، نیلوفر علوی صفحات 13-28

    اکلیل کوهی با نام عمومی رزماری، گیاهی از خانواده نعناعیان با خاصیت آنتی اکسیدانی می باشد، لذا هدف از این تحقیق، استخراج عصاره گیاه رزماری با استفاده از حلال ها، روش ها (ماسیراسیون، استخراج گرم، سوکسله، پرکولاسیون و سونیکاسیون)، اندازه ذرات (300، 500 و 800 میکرومتر) و نسبت های گیاه به حلال (1:100، 2:100، 3:100، 4:100 و 5:100) مختلف می باشد. در این مطالعه آزمایشگاهی، ابتدا سنجش میزان ترکیبات فنولی و فلاوونوئیدی به روش رنگ سنجی آلومینیوم کلراید و بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه به روش DPPH صورت گرفت و برای استخراج این ترکیبات از حلال ها و روش های مختلف استفاده و با یکدیگر مقایسه شدند و تجزیه و تحلیل داده ها نیز با نرم افزار SPSS و آزمون ANOVA انجام گردید. بهترین حلال جهت استخراج ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و آنتی اکسیدانی، آب و متانول (80:20) بود. میزان ترکیبات فنولی تام با استفاده از این حلال (mg/g) 172/7 و ترکیبات فلاوونوئیدی (mg/g) 157/28 و فعالیت آنتی اکسیدانی برای مهار رادیکال های آزاد (mg/lit) 23586/87 بود. بهترین روش برای استخراج ترکیبات فنولی روش ماسراسیون با میزان (mg/g) 481/7 و برای ترکیبات فلاوونوئیدی نیز با میزان (mg/g) 85/47 و به میزان (mg/lit) 524/73 برای مهار رادیکال های آزاد تعیین گردید. نتایج نشان می دهد برای دستیابی به حداکثر میزان استخراج ترکیبات فنلی تام، فلاوونوئید و آنتی اکسیدان موجود در عصاره گیاه رزماری، استفاده از پودر گیاه با اندازه ذرات300 میکرومتر، حلال آب: متانول (80:20)، نسبت گیاه به حلال (g/ml) 100: 1 و استفاده از روش ماسراسیون باید به عنوان شرایط عملیاتی مطلوب استفاده شود.

    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فلاوونوئیدی، ترکیبات فنولی، عصاره گیاه رزماری
  • نیلوفر زاهد، رضا اسماعیل زاده کناری*، رضا فرهمندفر صفحات 29-42

    در این مطالعه، ترکیبات آنتوسیانین و فنولی از پودر پوست انار باCO2فوق بحرانیاستخراج و ازصمغ دانه قدومه شهری و مالتودکسترین به عنوان دیواره نانوریزپوشانی استفاده شد. عصاره نانوریزپوشانی شده با خشک کن انجمادی خشک شد. پایداری رنگ و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره نانوریزپوشانی ارزیابی گردید.میزان آنتوسیانین و ترکیبات فنولی به ترتیب از طریق pHافتراقی و روش فولین سیوکالتو بررسی شد. اندازه ذرات،راندمان آنتوسیانین نانوریزپوشانی شده، فنول نانورزپوشانی شده،پایداری رنگ در دما و pHمختلف وهمچنین فعالیت آنتی اکسیدانی از طریق DPPH ارزیابی شد.میزان آنتوسیانین و فنول استخراج شده در این روش به ترتیب133/0± 943/3 میلی گرم بر گرم پودر پوست انار، 379/2± 521/504 میلی گرم اسید گالیک در 100 گرم پوست انار بود. راندمان نانوریزپوشانیبرای آنتوسیانین ها بیشتر از فنول ها بوده است.رهایش آنتوسیانین در pHمختلف، متفاوت بود به طوری که آنتوسیانین ها در pHمختلف رفتار متفاوتی از هم داشتند. با افزایش دما پلیمریزاسیون و رنگ افزایش یافت.فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره نانوریزپوشانی شده به روش DPPHبا افزایش غلظت افزایش یافت و IC50 آن معادل024/0± 092/1 میلی گرم در میلی لیتر بود.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، CO2 فوق بحرانی، نانوریزپوشانی، پوست انار، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • ساناز رزم، اسماعیل عطای صالحی*، اکرم آریان فر صفحات 43-62

    امروزه تولید فیلم های خوراکی و زیست تخریب پذیر یکی از تکنولوژی های رو به رشد در جوامع پیشرفته است. کاربرد این پوشش ها به دلیل جایگزینی با مواد پلیمری و افزایش مدت زمان انبار مانی ماده غذایی می باشد. هدف اصلی این پژوهش تولید یک فیلم خوراکی از ایزوله پروتئین سویا (3، 5 و 7 درصد) ، گلیسرول (1، 2 و 3 درصد) و اسانس کاکوتی (0، 5/0 و 1 درصد)  بود. پس از تهیه فیلم ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و مکانیکی این فیلم (ضخامت، دانسیته، حلالیت در آب و اسید، نفوذپذیری به بخار آب، شفافیت، تغییرات رنگ، درصد ازدیاد طول و مقاومت کششی) مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از انجام آزمونهای فوق و بررسی تاثیرات متغیرهای مستقل  بر روی متغیرهای وابسته، فرمولاسیون فیلم خوراکی بهینه سازی شد. نتایج نشان داد با استفاده از 54/3 درصد ایزوله پروتئین سویا، 1 درصد گلیسرول و 1 درصد اسانس کاکوتی در سطح مطلوبیت 624/0 می توان به فرمول بهینه دست یافت.

    کلیدواژگان: ایزوله پروتئین، پوشش، سویا، فیلم خوراکی
  • فایزه براتی، نفیسه زمین دار*، سید رامین رفیعایی صفحات 63-75

    هویج بلافاصله پس از آب گیری تغییر رنگ داده و از نارنجی به قهوه ای تغییررنگ می دهد. آنزیم بری راهی مناسب برای حفظ و تجاری سازی این محصول است. در این مطالعه از دستگاه اهمیک به عنوان منبع گرمایش استفاده شد و آنزیم پلی فنول اکسیداز به عنوان شاخص کفایت غیرفعال سازی آنزیم برای تغییر رنگ آب هویج انتخاب شد. آب هویج تازه تحت 3 سطح دمای 70 و80 و90 درجه سانتی گراد و 4 سطح زمان 0-20-40 و60 ثانیه با ولتاژ ثابت 100 ولت تحت فرآیند حرارتی قرار گرفت و میزان غیرفعال سازی آنزیم، مواد جامد محلول ، pH و متغیرهای رنگیL*، a*  و b* بررسی شدند. مقادیر ثابت سرعت، انرژی فعال سازی، D-value وQ10  مورد بررسی قرار گرفت. کینتیک غیرفعال سازی پلی فنول اکسیداز نمونه های آب هویج در دمای 70 و 80 و90 محاسبه شد. تغییرات غیرفعال سازی آنزیم، مواد جامد محلول ، pH و پارامتر a*با افزایش دما و زمان به وسیله ی طرح کاملا تصادفی در سطح احتمال 1% معنی دار شدند. میزان غیرفعال سازی آنزیم به روش متعارف حمام آب نیز اندازه گیری شد و با روش اهمیک مقایسه شد که نتیجه ی آن کارایی بیشتر روش اهمیک را نشانگر شد. با افزایش دما میزان مواد جامد محلول افزایش پیدا کرد و رنگ آب هویج از نارنجی  مایل به زرد به سمت نارنجی مایل به قرمزی پیش رفت(0.05p≤).

    کلیدواژگان: آب هویج، اهمیک، پلی فنول اکسیداز
  • الهه رازقندی، امیرحسین الهامی*، سید مهدی جعفری، محمدرضا سعیدی اصل، حمید بخش آبادی صفحات 75-87

    اکسایش چربی ها در مواد غذایی، نگهداری آنها را شدیدا کاهش داده و باعث می شود که غذا هایی با کیفیت غیر قابل قبول به مشتری ارائه شود. در همین راستا این پژوهش با هدف افزایش پایداری اکسایشی روغن کنجد با نانولیپوزوم های حاوی عصاره آنتی اکسیدانی گیاه بومادران صورت پذیرفت. در این مطالعه از 6 غلظت نانولیپوزوم حاوی عصاره گیاه بومادران (0، 50، 100، 200، 500 و 1000 پی پی ام)، در روغن کنجد استفاده گردید و آزمون هایی از قبیل اسیدیته، پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید، دی ان مزدوج روی آن روغن ها انجام گرفت و بعد از یافتن بهترین غلظت از نانولیپوزوم حاوی عصاره بومادران، این نمونه با نمونه حاوی همین مقدار عصاره آزاد بومادران و همچنین نمونه دارای 200 پی پی ام BHT بعد از 7 روز نگهداری در دمای 63 درجه سانتی گراد مقایسه گردید. نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری میزان اسیدیته، شاخص تیوباربیتوریک اسید و دی ان مزدوج افزایش یافت ولی با افزایش نانولیپوزوم حاوی 500 پی پی ام عصاره بومادران این ویژگی ها کاهش و سپس افزایش یافت. میزان پراکسید نمونه ها بر خلاف سایر ویژگی ها از روز 5 ام به بعد کاهش یافت. از طرفی مشخص گردید که نمونه حاوی 500 پی پی ام عصاره آزاد گیاه بومادران دارای بالاترین میزان اسیدیته، پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید و دی ان مزدوج بود. بیشترین پایداری اکسایشی (21/14 ساعت) مربوط به روغن دارای نانولیپوزوم حاوی 500 پی پی ام عصاره بومادران تعلق داشت. اسید چرب غالب در روغن کنجد حاوی نانولیپوزوم و همچنین شاهد، لینولئیک اسید بود و استفاده از آنتی اکسیدان تغییر قابل ملاحظه ای بر پروفایل اسیدهای چرب روغن کنجد نداشت. در نهایت می توان، بیان داشت که استفاده از نانولیپوزوم حاوی عصاره گیاه بومادران جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدان های سنتزی موجود در بازار می باشد.

    کلیدواژگان: گیاه بومادران، پایداری اکسایشی، روغن کنجد، نانولیپوزوم حاوی عصاره آنتی اکسیدانی، اسید چرب
  • مهرنوش ابراهیمی ولدانی، مریم یوسف پور*، مهشید شاملوفر، شادی مهدیخانی صفحات 88-102

    یکی از دغدغه های اصلی در تولید و فرآوری محصولات شیلاتی مسئله نگهداری و افزایش زمان ماندگاری آن می باشد. در همین راستا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر پوشش کیتوزان- صمغ دانه چیا (به ترتیب به میزان 2 و 5/1 درصد وزن نمونه) بر برخی از خصوصیات شیمیایی (میزان اسیدهای چرب آزاد، پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید، بازهای نیتروژنی فرار و pH)، میکروبی (تعداد باکتری های اشرشیا کلی) و حسی ماهی فیتوفاگ طی مدت زمان نگهداری (0، 3، 6، 9 و 12 روز) در دمای یخچال صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری میزان اسیدهای چرب آزاد، پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک، بازهای نیتروژنی فرار و تعداد باکتری های اشرشیاکلی تمامی نمونه ها افزایش یافت که این افزایش در نمونه های پوشش داده شده با محلول کیتوزان- صمغ دانه چیا، شدت کمتری داشت. یافته ها حاکی از آن بود که با افزایش زمان نگهداری، میزان pH در نمونه های فاقد پوشش افزایش یافت ولی در نمونه های پوشش داده شده میزان pH در ابتدا کاهش و سپس افزایش یافت. ارزیابی حسی نمونه ها نیز مشخص نمود که با افزایش زمان نگهداری پذیرش کلی نمونه ها کاهش یافت و بعد از روز سوم نگهداری نمونه های پوشش داده شده، امتیازات بیشتری نسبت به نمونه فاقد پوشش از ارزیاب ها کسب نمودند. در نهایت این مطالعه نشان داد که استفاده از پوشش کیتوزان- صمغ دانه چیا می تواند به افزایش مدت ماندگاری فیله های ماهی در یخچال کمک نماید

    کلیدواژگان: پوشش خوراکی، کیتوزان-صمغ دانه چیا، افزایش ماندگاری، ماهی فیتوفاگ
  • زهرا برجی زاده، محمد Goli* صفحات 103-115

    امروزه مواد غذایی علاوه بر اینکه به عنوان یک منبع تغذیه ای به حساب می آیند، همچنین به علت داشتن مواد زیست فعال طبیعی به عنوان مواد سلامتی بخش برای مصرف کنندگان نقش دارند. ترکیبات فنولیک که در پوست میوه انار به فراوانی دیده می شوند از جمله ترکیبات زیست فعال می باشند که می توان بوسیله ی نانو حامل ها برای غنی سازی مواد غذایی به آنها افزود. هدف از این مطالعه درون پوشانی ترکیبات فنولیک موجود در پنج رقم پوست انار واریته های ایرانی با روش نانونیوزوم و بررسی خصوصیات شیمیایی عصاره پوست انار از جمله فعالیت آنتی اکسیدانی، راندمان استخراج عصاره و خاصیت فنولی توسط منحنی استاندارد اسید گالیک طبق روش فولین-سیو کالتیو و همچنین بررسی خصوصیات ریز پوشش های حاصل با استفاده از تجزیه وتحلیل اندازه ذرات، پتانسیل زتا و مقایسه آنها برای دست یافتن به بیشترین کارایی در بین پنج رقم انار می باشد. نتایج مطالعه نشان داد که پوست انارهای جمع آوری شده تفاوت های معنی داری (در سطح احتمال یک درصد 05/0p<) از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی دارند. بررسی نتایج حاصله از خصوصیات فیزیکو شیمیایی عصاره پوست انار، حاکی از آن بود که انار پوست سفید رقم گرچ شهوار بالاترین میزان ترکیبات فنولیک (72/6±00/78 میلی گرم معادل اسید گالیک در 100 گرم) و همچنین بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی 42% را دارد. با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش می توان گفت که کپسول های حاوی عصاره پوست انار رقم پوست سفید گرچ شهوار بهترین کارایی کپسوله کردن (71%) را دارد، که استفاده از نانو حامل های حاوی این رقم انار در مواد غذایی می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای در حفظ و پایداری ترکیبات حساس به تغییرات محیطی داشته باشد.

    کلیدواژگان: درون پوشانی، نیوزوم، ترکیبات فنولیک، پوست انار
  • آذین نصرالله زاده*، ارمان بیاتی کلیمانی صفحات 116-127

    امروزه سبوس به عنوان یک ترکیب فراسودمند در صنایع غذایی مورد توجه است. این پژوهش با هدف بررسی روش های فرآوری سبوس برنج برای بهبود ویژگی های فیزیکوشیمیایی آن انجام شد. تیمارها در 12 گروه به شرح زیر آماده شدند:  4  نمونه تیمار شده با روش هیدروترمال H1 تا H4 (به ترتیب به مدت 1 و 2 ساعت در دمای 30 درجه سانتی گراد  و به مدت 1 و 2 ساعت در دمای 80 درجه سانتی گراد)، 4 نمونه تیمار شده با روش مایکروویو M1 تا M4 (به ترتیب به مدت 4 و 7 دقیقه در توان 600 وات و به مدت 4 و 7 دقیقه در توان 900 وات) و 4 نمونه تیمار شده با روش ترکیبی هیدروترمال-مایکروویو HM1 تا HM4 (به ترتیب ابتدا 1 و 2 ساعت در دمای 50 درجه سانتی گراد سپس 4 دقیقه در توان  750 ، ابتدا 1 و 2 ساعت در دمای 50 درجه سانتی گراد سپس 7 دقیقه در توان 750 وات)  و یک نمونه شاهد (C0).  نتایج آزمایشات نشان داد روش ترکیبی هیدروترمال-مایکروویو در کاهش اسید فیتیک  نسبت روش های مستقل موثرتر بود بطوریکه  تیمار HM4 کمترین میزان اسید فیتیک را نشان داد. همچنین فرآیند ترکیبی هیدروترمال-مایکروویو بیشترین  حفظ  مواد معدنی را نیز نشان داد (p<0.05) و بیشترین میزان آهن و روی و کلسیم  نیز  در تیمار HM1 (به ترتیب 68/6 و 56/1 و 43/106 ppm) دیده شد. کمترین میزان تغییرات رنگ مربوط به سبوس فراوری شده با روش هیدروترمال (H1 با ΔE برابر 36/6) بود. بررسی فلزات سنگین نیز نشان داد روش مایکروویو در کاهش آنها ، موثرتر از سایر روش ها بود هرچند کلیه تیمارها منجر به افت قابل ملاحظه ای از فلزات سنگین شدند . بطور کلی می توان نتیجه گرفت  استفاده از روش ترکیبی هیدروترمال- مایکروویو سبوس برنجی با خواص فیزیکوشیمیایی بهتری ارئه می دهد.

    کلیدواژگان: اسید فیتیک، سبوس برنج، فلزات سنگین، مایکروویو، مواد معدنی، هیدروترمال
  • ندا هاشمی، الناز میلانی* صفحات 128-141

    تولید پودینگ فوری غذای کودک از پرطرفدارترین موضوعات پژوهشی به شمار می رود. گرانول سازی روش مطلوب برای تولید فراورده های غذایی فوری است. نگهداری آسان، انحلال و مدت ماندگاری بالاتر از محاسن گرانول به شمار می روند. آرد کامل و مواد غنی از فیبر در کنار جایگزینی شکر با ترکیبات شیرین کننده طبیعی، راهکار عملیاتی برای کاهش اثرات نامطلوب در رژیم غذایی پرکالری است. در این پژوهش بر پایه طرح آماری مخلوط تاثیر سطوح گرانول بافت داده شده بادام-جودوسر (65-70%)، پودر شیره انگور (25-30%) و شکر (0-5%)  بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، روشنی رنگ، فعالیت امولسیون کنندگی، ثبات امولسیون، اندازه ذرات، تغییرات قند خون و پارامتر حسی ف پودینگ تولیدی بررسی گردید. مطابق نتایج بهینه یابی به منظور دارابودن ظرفیت امولسیون کنندگی، ثبات امولسیون، میزان روشنی رنگ و پذیرش کلی82/65، 16/64 و75/3 و 89/89، فرمولاسیون پودینگ فوری شامل 9/69 درصد گرانول کنجاله بادام- جو دوسر، 9/26درصد پودر شیره انگور و 13/3درصد شکر تعیین گردید. نوسانات قند خون پس از 120 دقیقه از مصرف نمونه بهینه، بطور معنی داری کمتر از مصرف کنندگان قند گلوکز بود. بطور کلی ادغام تکنولوژی های اکستروژن، فوم مت و گرانولاسیون جهت تولید غذای فوری کودک، ایده ای نوآورانه برای توسعه فناوری فراورده های غذایی سالم قلمداد می گردد.

    کلیدواژگان: پودینگ فوری، بادام، شیره انگور، قند خون
  • لیلا کیوانفر، Leila Nateghi*، لادن رشیدی، رضوان پوراحمد، حمید رشیدی نوده صفحات 144-156

    امروزه به دلیل اثرات مطلوب آنتی اکسیدان های طبیعی از قبیل اسانس گیاهان مختلف و به تاخیر انداختن یا جلوگیری از اکسیداسیون موادغذایی بر پایه روغن یا چربی، به جای آنتی اکسیدان های سنتزی، مورد توجه زیادی قرار گرفته است. در این مطالعه اثر استفاده از اسانس گیاهان چویل، رزماری و اسطوخودوس استخراج شده به روش تقطیر با بخار آب (در سه سطح 100، 300 و 500 پی پی ام) بر پایداری حرارتی روغن کاملینای استخراج شده به روش پرس سرد، در شرایط تسریع شده (نگهداری روغن در دمای 65 درجه سانتیگراد به مدت 14 روز) در مقایسه با روغن کاملینای حاوی انتی اکسیدان سنتزی TBHQ مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) در نرم افزار SPSS25 و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون چنددامنه ای دانکن انجام گرفت. نتایج نشان داد که نوع اسانس، زمان نگهداری و همچنین اثر متقابل آنها تاثیر معنی داری (01/0>p) بر عدد پراکسید، انیزیدین و توتوکس داشت بطوریکه با افزایش زمان نگهداری نمونه ها عدد پراکسید، آنیزیدین و توتوکس افزایش معنی داری (05/0>p) و با افزایش میزان غلظت اسانس ها، کاهش معنی داری (05/0>p) یافت. بعد از 14 روز نگهداری در شرایط تسریع شده، با توجه به نتایج مربوط به اکسایش کل (عدد توتوکس)، با استفاده از اسانس چویل و رزماری (در سطح 500 پی پی ام) میزان مقاومت اکسایشی روغن کاملینا نسبت به نمونه های روغن کاملینای حاوی آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ، افزایش یافت و ماندگاری و استفاده از روغن کاملینا جهت سرخ کردن، مناسب گردید.

    کلیدواژگان: اسانس، چویل، رزماری، اسطوخودوس، روغن کاملینا
  • سمیه عزیزنیا، غلامرضا عسکری*، زهرا امام جمعه، مریم سلامی صفحات 157-173

    در این پژوهش با بهره گیری از واکنش میلارد، یک سیستم تحویل برگرفته از منابع گیاهی(ایزوله پروتئین ماش و مالتودکسترین) برای ریزپوشانی و رهایش کنترل شده کورکومین طراحی و ساخته شد. واکنش میلارد به دو روش استفاده از امواج فراصوت (150 وات، 80 درجه سلسیوس، 10 دقیقه) و روش مرطوب(80 درجه سلسیوس، 60 دقیقه) برای سه نسبت مختلف ایزوله پروتئین ماش به مالتودکسترین انجام شد. درصد مزدوج سازی به روش OPA و تخمین محصولات نهایی میلارد توسط اسپکتروفوتومتر انجام شد و تیمار بهینه برای بارگذاری کورکومین انتخاب گردید. غلظت های مختلف کورکومین (mg mL-1  6/0، 4/0، 2/0، 0) به دو روش متداول(انحلال در اتانول) و روش تغییر pH (روشی بدون نیاز به حلال های آلی) بارگذاری شدند. پس از تعیین کارایی درونپوشانی و میزان بارگذاری کورکومین، تیمار مزدوج ایزوله پروتئین ماش- مالتودکسترین تهیه شده به روش تغییر pH و غلظت 4/0 میلی گرم بر میلی لیتر کورکومین به عنوان تیمار بهینه انتخاب و برای مقایسه بهتر نتایج و بررسی تاثیر مزدوج سازی، از تیمار ایزوله پروتئین ماش و کورکومین نیز به عنوان کنترل استفاده شد. نتایج تعیین اندازه ذرات(DLS) نشان داد که ذرات در ابعاد نانو بوده و نتایج FTIR نشان داد که کورکومین توانسته از طریق برهمکنش های آبگریز، جاذبه الکترواستاتیکی و پیوندهای هیدروژنی در ساختار نانو ذرات کپسوله شود. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی نشان داد که بیشترین قدرت مهارکنندگی رادیکال DPPH مربوط به ترکیب مزدوج- کورکومین تهیه شده به روش تغییر پی اچ بوده است. این امر می تواند به دلیل بالاتر بودن کارایی درونپوشانی باشد. رفتار رهایش کورکومین در شرایط هضم متوالی شبیه سازی شده گوارشی(معده و روده) نشان داد که درون پوشانی کورکومین با روش انجام گرفته در این پژوهش باعث رهایش آهسته تر کورکومین شده و در تیمار تهیه شده با مزدوج ایزوله پروتئین ماش- مالتودکسترین رهایش کورکومین آهسته تر از تیمار ایزوله پروتئین ماش بود.

    کلیدواژگان: مزدوج سازی، مایلارد، پروتئین ماش، مالتودکسترین
  • آتوسا نوروزیان، معصومه مهربان، بهاره صحرائیان* صفحات 174-191

    قالب های غذایی فشرده به انتخاب اول مصرف کنندگان به عنوان جایگزینی برای میان وعده های ناسالم یا منابع انرژی سریع قبل از تمرین تبدیل شده اند. با توجه به نیاز روزافزون جامعه به این قبیل فراورده ها، هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر استفاده از آرد کینوا به صورت خام و فراوری شده (پرک و برشته) و سطوح متفاوت آرد برنج (صفر، 15 و 30 درصد) بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی (رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر، کربوهیدرات، کالری، حجم مخصوص، رنگ، فعالیت آبی و بافت) و حسی قالب غذایی فشرده بود. نتایج نشان داد که آرد کینوای فراوری شده ضمن بهبود کیفیت فراورده تولیدی منجر به کاهش رطوبت، چربی و فعالیت آبی (بیشترین مقدار بدست آمده 6/0 و کمترین مقدار بدست آمده 36/0 بود) و افزایش خاکستر و سفتی بافت شد و نمونه های حاوی آرد پرک کینوا بیشترین مقدار پروتئین (46/7-74/5) را داشتند. به علاوه فرآیند پرک کردن موجب کاهش کربوهیدرات و حجم مخصوص و برشته کردن موجب افزایش آن ها شد و تاثیر قابل توجهی بر تغییرات رنگ نمونه ها داشت. ارزیابی حسی نمونه ها نشان داد حضور آرد کینوای فراوری شده در فرمولاسیون در مقایسه با آرد خام در افزایش پذرش کلی فراورده های تولیدی موثر بود. در نهایت نمونه ی تولید شده با آرد پرک کینوا و حاوی 30 درصد آرد برنج با رطوبت 10/8 درصد، چربی 90/5 درصد، پروتئین 74/5 درصد، خاکستر 78/0 درصد، کربوهیدرات 47/79 درصد و کالری 97/393 کیلوکالری در 100 گرم) ضمن کسب بیشترین امتیاز پذیرش کلی، به عنوان بهترین فرمول انتخاب شد.

    کلیدواژگان: آرد برنج، آرد کینوا، برشته کردن، پرک کردن
  • بهروز علیزاده بهبهانی*، حسین جوینده، پگاه نمازی صفحات 192-206

    در این پژوهش، شناسایی مولکولی  Lactiplantibacillus pentosus v390توسط تجزیه و تحلیل ژن rRNA S 16 به کمک پرایمرهای FYM27 و R1492 انجام شد. قابلیت زنده مانی سویه در شرایط اسیدی در pHهای 5/2، 5/3 و 5/4، و مقاومت به صفرا  در غلظت های صفر، 3/0، 5/0 و 7/0 درصد بررسی شد. فعالیت آنتی اکسیدانی، جذب کلسترول، هیدروفوبیسیتی، پتانسیل تولید آنزیم DNase و آمین های بیوژنیک، فعالیت همولیتیک، و مقاومت به آنتی بیوتیک های رایج درمانی ارزیابی شد. اثر  ضدمیکروبی سویه علیه باکتری های بیماری زا (Shigella dysenteriae، Salmonella enterica serovar Typhimurium،  Escherichia coli،  Staphylococcus aureus ، Listeria monocytogenes و Bacillus subtilis) به روش انتشار در آگار به کمک چاهک و دیسک بررسی گردید. نتایج نشان داد سویه L. pentosus v390  توانایی زنده مانی در pHهای مختلف را داشت اما با گذشت سه ساعت از نگهداری در pH 5/2 تعداد باکتری کاهش یافت. سویه مذکور قابلیت رشد در غلظت های مختلف نمک صفراوی را از خود نشان داد. L. pentosus v390 نسبت به آنتی بیوتیک Nitrofurazone نیمه حساس، نسبت به آنتی بیوتیک های Nalidixic و Imipenem مقاوم و نسبت به آنتی بیوتیک های Vancocin، Gentamicin، Chloramphenical،Penicillin  و Ciprofloxacin حساس بود. هیدروفوبیسیتی، فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH و ABTS)و میزان جذب کلسترول سویه به ترتیب 38/0 ± 50/46، 40/0 ± 20/37، 45/0 ± 90/39 و 47/0 ± 50/36 درصد بود. تولید آنزیم DNase، آمین های بیوژنیک و فعالیت همولیتیک از سویه مشاهده نشد.  L. pentosus v390 دارای اثر ضدمیکروبی بیشتری بر باکتری های گرم مثبت بود. نتایج نشان داد کهL. pentosus v390  دارای ویژگی های پروبیوتیکی مطلوبی است که پژوهش های بیشتر به منظور تایید قابلیت کاربرد آن در تولید محصولات غذایی ضروری است.

    کلیدواژگان: آمین های بیوژنیک، جذب کلسترول، فعالیت ضدباکتریایی، هیدروفوبیسیتی
  • شیوا قاسمی*، مصطفی قاسمی، محمد علی نجاتیان، مجید گلمحمدی صفحات 207-222

    میوه زغال اخته بسیار فسادپذیر است که برای کاهش ضایعات به مدیریت مناسب پس از برداشت نیاز دارد. این مطالعه با هدف افزایش عمر پس از برداشت و حفظ کیفیت میوه دو ژنوتیپ زغال اخته KKP2 و Hir  به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل 3 تیمار غوطه وری سالیسیلیک اسید (صفر، 1 و 2 میلی مولار)، 4 زمان انبارمانی (صفر، 10، 20 و 30 روز) و دو ژنوتیپ زغال اخته بودند. میوه ها در مرحله بلوغ (بیش از 90 درصد قرمزی پوست) برداشت و میوه های سالم و یکنواخت تحت تیمارهای غوطه وری قرار گرفتند و به مدت 30 روز در دمای 4 درجه سانتی گراد انبار شدند. در طی و پایان آزمایش، صفات مختلف فیزیکوشیمیایی میوه ها شاملمواد جامد محلول (TSS)، سفتی، فنول کل، آنتوسیانین، آسکوربیک اسید، pH و کاهش وزن به فواصل 10 روزه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که ژنوتیپ KKP2 میزان سفتی و قند کمتر و کاهش وزن بیشتری نسبت به ژنوتیپ Hir داشت. دو ژنوتیپ از نظر اسید کل تفاوت معنی داری با هم نداشتند. بیشترین مقادیرpH ، مواد جامد محلول و کاهش وزن در تیمار شاهد یا آب مقطر مشاهده شد و تیمار سالیسیلیک اسید سبب ممانعت از افزایش این پارامترها شد. بیشترین میزان آسکوربیک اسید، آنتوسیانین و سفتی در تیمار 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد. مقدار فنول میوه در تیمار آب مقطر کاهش بیشتری داشت و سالیسیلیک اسید 1 و 2 میلی مولار از کاهش بیشتر آن در طی انبارمانی ممانعت کردند. تیمارهای سالیسیلیک اسید می تواند به عنوان یک روش امید بخش با افزایش سفتی و بالا بردن عمر انبارمانی برای میوه های زغال اخته مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زغال اخته، سفتی، عمر انباری، فنول
|
  • Esmaeil Yousefi Zirabi, Dariush Khademi Shurmasti* Pages 1-12

    Eggs are one of the low-cost sources of protein and are also perishable, so maintaining their internal quality during storage is particularly important. The current research was carried out with the aim of the effect of nanocomposite coating on the physicochemical changes of eggs during storage for 4 weeks. Uncoated eggs (control) and eggs treated with a two-component coating of polyvinyl alcohol/chitosan (PC), a three-component film of polyvinyl alcohol/chitosan/montmorillonite (PCM) ), and PCM films incorporating concentrations of 2 and 4% garlic extract were evaluated in a total of 5 treatments and 3 replicates in a completely randomized design. The results showed that the concentration-dependent antimicrobial effect of garlic extract was higher against Staphylococcus aureus than Escherichia coli. The prepared films of active three-component PCM nanocomposite had greater thickness, higher tensile strength, and elasticity, lower solubility, less elongation at break, and lower water vapor permeability (p<0.05). At the end of 4 weeks of storage, the eggs coated with active three-component PCM nanocomposites had a thicker shell (0.400 mm) and a stronger shell (0.310 kg), causing less weight loss (About 4 %), Haugh unit (70.00) and yolk index (0.43) were higher and the lowest of total viable count bacteria (4.1 log cfu/ml). Therefore, using the three-component PCM nano-coating containing 4% garlic extract as a biodegradable packaging is possible to maintain the internal quality and eggshell and increase its storage time at ambient temperature.

    Keywords: Polyvinyl Alcohol, Composite Coating, Garlic Extract (Allium Sativum L.), Chitosan, Nano
  • Yasamin Latifi*, Feryal Khademi, Romina Mohebi, Maryam Mohsen Soltani, Zahra Esparvarini, Niloufar Alavi Pages 13-28

    Rosemary is a plant from the Lamiaceae family with antioxidant properties, Therefore, the purpose of this study was to extract rosemary plant extract using different solvents, methods (maceration, hot extraction, Soxhlet, percolation and sonication), particle size (300, 500 and 800 μm) and plant to solvent ratios (1:100, 2:100, 3:100, 4:100 & 5:100) were. In this experimental study, the amount of phenolic and flavonoid compounds was measured by aluminum chloride colorimetric method and the antioxidant activity of plant extracts was evaluated by DPPH method. To extract these compounds, different solvents and methods were used and compared and analyzed and Data analysis was performed using SPSS software and ANOVA test. The best solvents for the extraction of phenolic, flavonoid and antioxidant compounds were water-methanol (20:80). The amount of total phenolic compounds using this solvent was 7.172 (mg/g) and flavonoid compounds were 28.157 (mg/g) and the antioxidant activity to inhibit free radicals was 87.2586 (mg/lit). The best method for extracting phenolic compounds was Maceration method with a rate of 7.481 (mg/g) and for flavonoid compounds with a rate of 47.85 (mg/g) and 73.524 (mg/lit) to inhibit free radicals.The results show that in order to achieve the maximum extraction of total phenolic compounds, flavonoids and antioxidants in rosemary extract, use plant powder with a particle size of 300 μm, water solvent: methanol (80:20), plant to solvent ratio 1:100 (g/ml) and the use of maceration method should be used as optimal operating conditions.

    Keywords: Antioxidant, Flavonoid Compounds, Phenolic Compounds, Rosemary Plant Extract
  • Niloofar Zahed, Reza Esmaeilzadeh Kenari*, Reza Farahmandfar Pages 29-42

    In this study, anthocyanin and phenolic compounds were extracted from pomegranate peel powder with supercritical CO2 and Lepidium perfoliatumseed gum and maltodextrin were used as the nanoencapsulation wall. The nanoencapsulation extract was dried with a freeze dryer. Color stability and antioxidant activity of nanoencapsulation extract were evaluated. The levels of anthocyanin and phenolic compounds were evaluated by differential pH and Folin-Ciocalteu method, respectively. Particle size, nanoencapsulation efficiency of anthocyanin,nanoencapsulation phenol, color stabilityat different temperatures and pH as well as antioxidant activity were evaluated by DPPH. The amount of anthocyanin and phenol extracted in this method was 3.943±0.133 mg/g of pomegranate peel powder and 504.521±2.537 mg/g of gallic acid per 100 g, respectively. Nanoencapsulation efficiency was higher for anthocyanin than phenols. The release of anthocyanin at different pHs was different, so that anthocyanin behaved differently at different pHs. Polymerization and color increased with increasing temperature. The antioxidant activity of the fine-grained extract by DPPH method increased with increasing concentration and its IC50 was equivalent to 1.092± 0.024 m /ml.

    Keywords: Anthocyanin, Supercritical CO2, Nanoencapsulation, Pomegranate Peel Powder, Antioxidant Activity
  • Sanaz Razm, Esmaeil Ataye Salehi*, Akram Arianfar Pages 43-62

    Today, the production of edible and biodegradable films is one of the growing technologies in advanced societies. The use of these coatings is due to the replacement with polymeric materials and increasing the storage time of food. The main purpose of this study was to produce an edible film of soybeans protein isolate (3 to 7%), glycerol (1 to 3%) and Ziziphorpa capitata essential oil (0 to 1%) in order to create better taste and antimicrobial properties. After preparing the film, the physicochemical and mechanical properties of the film (thickness, density, solubility in water and acid, water vapor permeability, transparency, color changes, elongation percentage and tensile strength) were evaluated. After performing the above tests and investigating the effects of independent variables on the dependent variables, the oral film formulation was optimized. The results showed that the optimal formula can be achieved by using 3.54% soy protein isolate, 1% glycerol and 1% cactus essential oil at the level of desirability of 0.624.

    Keywords: Coatings, Edible Films, Protein Isolates Soy Bean
  • Faezeh Barati, Nafiseh Zamindar*, Seyedramin Rafiaei Pages 63-75

    Carrot juice color changes from orange to brown immediately after production. Blanching is a suitable way to preserve and commercialize this product. In this study, an ohmic device was used as a heating source, and polyphenol oxidase enzyme was selected as an indicator of enzyme inactivation sufficiency to color change of carrot juice. Fresh carrot juice was subjected to thermal processing under 3 temperature levels of 70, 80, and 90 degrees of Celsius and 4 time levels of 0, 20, 40 and 60 seconds with a constant voltage of 100 volts and the enzyme inactivation, Brix, pH and color indexes L* , a* and b* were checked. Constant values of reaction rate, activation energy, D-value and Q10   were investigated. The kinetics of inactivation of polyphenol oxidase of carrot juice samples were calculated at 70, 80 and 90 degrees of Celsius. The changes of enzyme inactivation, Brix, pH and a* parameter with increasing temperature and time were significant at 1% probability level by completely random design. The level of enzyme inactivation was also measured by the conventional water bath method and compared with the ohmic method, and the results indicated the greater efficiency of the ohmic method. As the temperature increased, the Brix level increased and the color of carrot juice changed from orange-yellow to orange-red (p≤0.05).

    Keywords: Carrot Juice, Ohmic, Polyphenol Oxidase
  • Elaheh Razghandi, Amir Hossein Elhamirad*, Seid Mahdi Jafari, Mohammad Reza Saeadi Asl, Hamid Bakhshabadi Pages 75-87

    Oxidation of fats in food greatly reduces their shelf life and causes food of unacceptable quality to be presented to the customer. In this regard, this research was conducted with the aim of increasing the oxidative stability of sesame oil with nanoliposomes containing the antioxidant extract of yarrow plant. In this study, 6 concentrations of nanoliposomes containing yarrow plant extract (0, 50, 100, 200, 500 and 1000 ppm) were used in sesame oil, and tests such as acidity, peroxide, thiobarbituric acid index, conjugate diene were performed on those oils. And after finding the best concentration of nanoliposome containing yarrow extract, this sample was compared with the sample containing the same amount of free yarrow extract and also the sample with 200 ppm BHT after 7 days of storage at 63 degrees Celsius. The results showed that with increasing storage time, acidity level, thiobarbituric acid index and conjugate diene increased, but with the increase of nanoliposome containing 500 ppm of yarrow extract, these characteristics decreased and then increased. Unlike other characteristics, the peroxide content of the samples decreased from the 5th day onwards. On the other hand, it was found that the sample containing 500 ppm of free yarrow extract had the highest level of acidity, peroxide, thiobarbituric acid index and conjugate diene. The highest oxidative stability (14.21 hours) belonged to the oil with nanoliposome containing 500 ppm of yarrow extract. The dominant fatty acid in sesame oil containing nanoliposome as well as control was linoleic acid, and the use of antioxidants did not significantly change the fatty acid profile of sesame oil. Finally, it can be stated that the use of nanoliposome containing yarrow plant extract is a suitable alternative for synthetic antioxidants available in the market.

    Keywords: Yarrow Plant, Oxidative Stability, Sesame Oil, Nanoliposome Containing Antioxidant Extract, Fatty Acid Profile
  • Mehrnoush Ebrahimi Valandani, Maryam Yousefpour*, Mahshid Shamloofar, SHADI MAHDIKHANI Pages 88-102

    One of the main concerns in the production and processing of fishery products is the issue of storage and increasing its shelf life. In this regard, this study aims to investigate the effect of chitosan-chia seed gum coating (2% and 1.5% of the sample weight, respectively) on some chemical properties (the amount of free fatty acids, peroxide, thiobarbituric acid index, volatile nitrogenous bases and pH). , microbial (number of Escherichia coli bacteria) and sensory of phytophagous fish during storage period (0, 3, 6, 9 and 12 days) was done at refrigerator temperature. The results showed that the amount of free fatty acids, peroxide, thiobarbituric index, volatile nitrogenous bases and the number of Escherichia coli bacteria in all the samples increased with the increase in storage time, and this increase was less intense in the samples coated with chitosan-chia seed gum solution. The findings indicated that with increasing storage time, the pH level increased in the uncoated samples, but in the coated samples, the pH level decreased at first and then increased. The sensory evaluation of the samples also revealed that the overall acceptance of the samples decreased with the increase in storage time and after the third day of storage, the coated samples received more points than the uncoated samples from the evaluators. Finally, this study showed that the use of chitosan-chia seed gum coating can help increase the shelf life of fish fillets in the refrigerator.

    Keywords: Edible Coating, Chitosan-Chia Seed Gum, Increased Shelf Life, Phytophagous Fish
  • Zahra Borjizadeh, Mohammad Goli* Pages 103-115

    Today, food is considered as a source of nutrition. Foods are known as health-giving substances for consumers due to their natural bioactive substances.  Phenolic compounds that are found in the peel of pomegranate fruit are among the bioactive compounds. These materials can be used by nanocarriers to enrich food.  The purpose of this study is to investigate the phenolic compounds present in five cultivar of Iranian pomegranate peels using the nano method and to further investigate the chemical properties of pomegranate peel extract, including antioxidant, extract extraction efficiency and phenolic properties. This investigation was done by standard curve of gallic acid according to folin-ciocalteu method. Also, the characteristics of the resulting encapsulation were investigated using particle size analysis and zeta potential. The purpose of their comparison is to achieve the highest efficiency among five pomegranate cultivars.  The results of the study showed that the peels of the collected pomegranates have significant differences (at the probability level of one percent p<0.05) in terms of physicochemical properties. Examining the results obtained from the physicochemical properties of pomegranate peel extract indicated that white peel pomegranate (Grech Shahwar) had the highest amount of phenolic compounds (78.00±6.72 mg equivalent to gallic acid per 100 grams). It also had the highest antioxidant property of 42%.  According to the results obtained from this research, it can be said that the capsules containing pomegranate peel extract (white skin type of Gherch Shahwar) have the best encapsulation efficiency (71%).  The use of nanocarriers containing this cultivar of pomegranate in food can have a significant effect on the preservation and stability of compounds sensitive to environmental changes.

    Keywords: Encapsulation, Niosome, Phenolic Compounds, Pomegranate Peel
  • Azin Nasrollah Zadeh*, Arman Biati Kalimani Pages 116-127

    Today, bran is considered a functional compound in the food industry. The aim study was to investigate different processing methods of rice bran to improve its physicochemical characteristics. Treatments were prepared in 12 groups, control (C0), 4 samples hydrothermal treated H1 and H2 (1 and 2 h at 30 °C, respectively), H3 and H4 (1 and 2 h at 80 °C, respectively), 4 samples microwave treated M1 and M2 (4 and 7 min at a 600 w, respectively), M3 and M4 ((4 and 7 min at a 600 w, respectively), 4 samples hydrothermal-microwave treated HM1 and HM2 (First, 1 and 2 h at 50 °C, respectively, then 4 min at 750 w), HM3 and HM4 (First, 1 and 2 h at 50 °C, respectively, then 7 min at 750 w). The results showed that the hydrothermal-microwave method was more effective in reducing phytic acid than the other two methods (p<0.05) so the HM4 treatment had the lowest amount of phytic acid (p<0.05). The color value test showed the lowest ΔE change was related to rice bran hydrothermal treated (H1 with ΔE equal to 6.36) (p<0.05). The hydrothermal-microwave process showed the highest retention of iron, zinc, and calcium (p<0.05). Most minerals were shown in HM1 (6.68, 1.56, and 106.43 ppm, respectively). The heavy metals test indicated that in all treatments, the number of heavy metals significantly decreased compared to the control (p<0.05). However, the microwave method was more effective than others (p<0.05). Therefore, it can be concluded that using the hydrothermal-microwave method provides better quality rice bran.

    Keywords: Phytic Acid, Rice Bran, Heavy Metals, Microwave, Minerals, Hydrothermal
  • NEDA HASHEMI, الناز Milani* Pages 128-141

    The production of instant weaning food porridge is one of the most popular research topics. Granulation is the preferred method for producing instant foods. The advantages of granulation include easy storage, dissolution and shelf life. Whole-grain flour and high-fiber materials, in addition to replacing sugar with natural sweeteners, are a viable solution to reduce the adverse effects of a high-calorie diet. In this study, the effect of the granule content of almond oil cake oatmeal (65-70%), grape juice powder (25-30%) and sugar (0-5%) on the physicochemical properties, color brightness, emulsifying activity, stability and sensory parameters of the final porridge was investigated based on the statistical mixing design. According to the optimization results, the recipe of the instant porridge contains 69.9% almond oatmeal granules, 9.26% grape juice powder and 3.89% sugar to achieve emulsifying ability, emulsion stability, color brightness and overall acceptability of 65.82, 64.16, 3.75 and 89.89, respectively. According to the optimization results, for emulsifying ability, emulsion stability, color brightness and total acceptance 65.82, 64.16, 3.75 and 89.89, respectively, the instant porridge formulation was found to contain 69.9% almond oatmeal granules, 9.26% grape juice powder and 3.13% sugar. The fluctuations in blood sugar after 120 minutes of consumption of the optimal sample were significantly lower than in consumers with glucose sugar. Generally speaking, the combination of extrusion, foam mat and granulation technologies for the production of instant weaning food is considered an innovative idea for the development of healthy food technology.

    Keywords: Instant Porridge, Almond, Grape Syrup, Emulsion Stability, Blood Sugar
  • Leila Keivanfar, Leila Nateghi*, Ladan Rashidi, Rezvan Pourahmad, Hamid Rashidi Nodeh Pages 144-156

    Nowadays, due to the favorable effects of natural antioxidants such as the essential oils of various plants and delaying or preventing the oxidation of food based on oil or fat, instead of synthetic antioxidants, it has received a lot of attention. In this study, the effect of using the essential oils of Ferulago contracta, Rosmarinus officinalis and Lavandula officinalis plants extracted by steam distillation (at three levels of 100, 300 and 500 ppm) on the thermal stability of camellia oil extracted by cold pressing method under accelerated conditions (maintenance of oil at 65°C for 14 days) was investigated in comparison with camellia oil containing synthetic antioxidant TBHQ. Data analysis was done by one-way analysis of variance (ANOVA) in SPSS25 software and comparing means using Duncan's multiple range test. The results showed that the type of essential oil, storage time and also their interaction had a significant effect (p<0.01) on the peroxide, anisidine and TOTOX value, so that with the increase in the storage time of the samples, the peroxide, anisidine and TOTOX value increased significantly (p<0.05) and with increasing the concentration of essential oils, it decreased significantly (p<0.05). After 14 days of storage in accelerated conditions, according to the results related to the total oxidation (TOTOX value), using the essential oil of Ferulago contracta and Rosmarinus officinalis (at the level of 500 ppm), the oxidation resistance of camellia oil compared to camellia oil samples containing the synthetic antioxidant TBHQ, it increased and the shelf life and use of camelina oil for frying became suitable.

    Keywords: Essential Oil, Ferulago Contracta, Rosmarinus Officinalis, Lavandula Officinalis, Camelina Sativa Oil
  • Somayeh Aziznia, Gholamreza Askari*, Zahra Emamdjomeh, Maryam Salami Pages 157-173

    A delivery system was developed according to maillard reaction using mung bean protein and maltodextrin for encapsulation and sustain release of curcumin. The ultrasound assisted (150 W, 80 °C, 10 min) and classic wet heating (80 °C, 60 min), were used to prepare conjugates at three different ratios of Mung bean protein isolate to maltodextrin. Degree of conjugation was measured using OPA method Uv-visible spectroscopy was used to estimate the final products of maillard reaction. Different amounts of curcumin (0, 0.2, 0.4 and 0.6 mg.mL-1 was loaded using ethanol and change in pH. Primary analysis showed that the optimized samples were obtained when 0.4mg.mL-1 of curcumin was encapsulated using pH change method. FTIR spectra confirmed the conjugation of the MPI and MD and showed the electrostatic and hydrophobic interactions as well as hydrogen bonding are the main reasons of conjugates stability and curcumin encapsulation. The prepared curcumin containing conjugates under optimized method showed the higher DPPH radical scavenging activity. Our results showed that the release rate of encapsulated curcumin under simulated condition of gastrointestinal tract (GIT) was controlled and lower than that which encapsulated in mung bean protein

    Keywords: Conjugation, Maillard, Mung Bean Protein, Maltodextrin
  • Atoosa Nowrouzian, Masoomeh Mehraban Sangatash, Bahareh Sahraiyan* Pages 174-191

    Compact food bars have become consumers' first choice as an alternative to unhealthy snacks, meal replacements, or quick energy sources before exercise. Considering the increasing need of society for such products, this research aims to investigate the effect of using quinoa flour in raw and processed form (flaked and roasted) and different levels of rice flour (zero, 15 and 30%) on the physicochemical (moisture, fat, protein, ash, carbohydrates, calories, specific volume, color, water activity, and texture) and sensory characteristics of compact food bars. The results showed that the processing applied on quinoa, while improving the quality of the product, led to a decrease in moisture, fat, and water activity, and an increase in ash and texture hardness, and the samples containing quinoa flour showed the highest amount of protein. In addition, the flaking process decreased carbohydrate and specific volume and roasting increased them and significantly affected the color changes of the samples. The sensory analysis of the samples also showed that the processing done on quinoa and increasing the amount of rice flour in the formulation increased the overall acceptance of the product. Finally, the sample produced with quinoa flaked flour and containing 30% of rice flour (8.10% moisture, 5.90% fat, 5.74% protein, 0.78% ash, 79.47% carbohydrates, and 393.97 Kcal/100g calories) was chosen as the optimal formula.

    Keywords: Flaking, Quinoa Flour, Rice Flour, Roasting
  • Behrooz Alizadeh Behbahani*, Hossein Jooyandeh, Pegah Namazi Pages 192-206

    In this study, molecular identification of Lactiplantibacillus pentosus v390 was performed using 16S rRNA gene analysis with FYM27 and R1492 primers. The viability of the strain was assessed under acidic conditions at pH 5.2, 5.3, and 5.4, and resistance to bile at concentrations of 0%, 3.0%, 5.0%, and 7.0% was investigated. Antioxidant activity, cholesterol absorption, hydrophobicity, potential for DNase enzyme production, biogenic amines, hemolytic activity, and resistance to common therapeutic antibiotics were evaluated. The antimicrobial effect of the strain against pathogenic bacteria (Shigella dysenteriae, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, and Bacillus subtilis) was examined using the well and disk diffusion method. The results showed that the L. pentosus v390 strain had the ability to survive at different pH levels, but after three hours of storage at pH 5.2, the bacterial count decreased. The strain demonstrated growth capability at various bile salt concentrations. L. pentosus v390 was intermediate to the antibiotic Nitrofurazone, resistant to Nalidixic and Imipenem antibiotics, and sensitive to Vancocin, Gentamicin, Chloramphenicol, Penicillin, and Ciprofloxacin antibiotics. The hydrophobicity, antioxidant activity (DPPH and ABTS), and cholesterol absorption of the strain were 38.0 ± 50.46%, 40.0 ± 20.37%, 45.0 ± 9.39%, and 47.0 ± 50.36%, respectively. No DNase enzyme production, biogenic amines, or hemolytic activity were observed from the strain. L. pentosus v390 exhibited stronger antimicrobial effects against Gram-positive bacteria. The results indicated that L. pentosus v390 has desirable probiotic properties that require further research to confirm its application potential in food product development.

    Keywords: Biogenic Amines, Cholesterol Adsorption, Antibacterial Activity, Hydrophobicity
  • Shiva Ghasemi*, Mostafa Ghasemi, Mohammad Ali Nejatian, Majid Golmohammadi Pages 207-222

    Cornelian cherry (Cornus mas L) fruit is very perishable and needs proper post-harvest management to reduce waste. This study was performed as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications with the aim of increasing postharvest life and maintaining fruit quality of two Cornelian cherry genotypes KKP2 and Hir. Factors included three salicylic acid immersion treatments (0, 1 and 2 mM), four storage times (0, 10, 20 and 30 days) and two Cornelian cherry genotypes. Fruits were harvested at maturity (more than 90% redness of the skin) and healthy and uniform fruits were subjected to immersion treatments and stored for 30 days at 4 ° C. During and at the end of experiment, different physicochemical traits of fruits including soluble solids (TSS), firmness, total phenol, anthocyanin, ascorbic acid, pH and weight loss were examined at 10-day intervals. The results showed that KKP2 genotype had less firmness and TSS and more weight loss than Hir genotype. There was no significant difference between the two genotypes in terms of total acidity. The highest of pH, soluble solids and weight loss were observed in the control or distilled water treatment and salicylic acid treatment prevented the increase of these parameters. The highest levels of ascorbic acid, anthocyanin and firmness were observed in the treatment of 1 mM salicylic acid. The amount of fruit phenol in distilled water treatment was further reduced and the treatments of salicylic acid 1 and 2 mM prevented further reduction of phenol during storage. Salicylic acid treatments can be used as a promising method for increasing the firmness and extending the shelf life of cornelian cherry fruits.

    Keywords: Cornelian Cherry, Firmness, Shelf Life, Phenol