فهرست مطالب

مهندسی متالورژی - پیاپی 10 (تابستان و پاییز 1380)

مجله مهندسی متالورژی
پیاپی 10 (تابستان و پاییز 1380)

  • 75 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1380/06/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بررسی شرایط مختلف تولید بر رفتارهای سایشی و خستگی فولاد کم آلیاژ مس، نیکل و مولیبدن دار متالورژی پودر
    مهندس حمیدخرسند، مهندس مهدی اشتری ماهینی، مهندس عبدالرضا نانگیر، حسین یوز باشی زاده صفحه 5
    در این پژوهش، بررسی بهبود و مقایسه مقاومت سایشی و خستگی پودر Ultrapac LA با پودرهای وارداتی نیمه پیش آلیاژی Distaloy AB مورد تحقیق قرار گرفته است نمونه های با چگالی مختلف تحت شرایط متغیر فسشار کاری تولید شدند آزمایش های سایش رفت وبرگشتی فشاری شکست نگاری نمونه ها با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و تعیین اندازه، شکل و توزیع حفره ها با میکروسکوپ نوری مجهز به آنالیز تصویری انجام شده است نتایج نشان می دهد که مقاومت سایشی پودر Utrapac LA در شرایط تولید یکسان از پودر Distaloy AB بیشتر می باشد.
  • کاربرد لوله های جدار نازک در سیستم های جذاب انرژی ضربه
    غلام حسین دانشی، مهندس سید جمال حسینی پور صفحه 12
    امروزه به منظور کاهش اثر ضربه بر سر نشینان وسایل نقلیه و به حداقثل رساندن خسارت وارده بر استفاده از سیستمهای جذب انرژی تاکید بسیاری می شود لوله های جدارنازک تحت فشار محوری بدلیل ظرفیت جذب انرژی و طول لهیدگی زیاد یکی از بهترین شیوه های جذب انرژی را فراهم می نمایند در این میان آنچه که برای مهندسان اهیمت دارد طراحی و توسعه روش های جذب انرژی جنبشی به طریق کنترل شده و با یک نرخ از قبل تعیین شده است. این مقاله مروری است بر انواع روش های جذب انرژی با استفاده از لوله های جدار نازک شامل وارونش، پارگی محوری ف کمانش محوری، لهیدگی جانبی و لوله های شامل مواد پر کننده تئوری های موجود به همراه معادلات ارائه شده برای پیش بینی نیروی متوسط تغییر شکل در شرایط استاتیکی بازنگری می شود سپس اثر سرعت بارگذاری جهت اصلاح مدل ها برای شرایط دینامیکی مطالعه شده و در نهایت تئوری های ارائه شده با نتایج تجربی مقایسه خواهد شد.
  • اثر شرایط عملیات حرارتی بر آستمپر سطحی چدن نشکن
    امین اوحدی، شهرام خیر اندیش صفحه 30
    یکی از روش های نوین و اقتصادی در جهت افزایش مقاومت به سایش سطح قطعات چدن نشکن با ساختار پرلیتی، آستمپر سطحی(Sutface austempering) آنهاست این روش بویژه در ساخت قطعات خودرو نظیر میل لنگ میل سوپاپ، چرخ دنده، میل بادامک و... اهیمت می یابد. در این پژوهش اثر زمان و دمای آستنیته بر شرایط سطحی آستمپر شده مطالعه گردیده است نتایج حاصله حاکی از آن است که با افزایش دما و زمان آستنیته، عدد سختی و ضخامت لایه سخت شده افزایش می یابد بنابر این انتخاب شرایط عملیاتی حرارتی دقیقا به خواص مکانیکی مورد نیاز و خواسته های صنعتی موکول می گردد.
  • عوامل موثر بر ریزساختار و بافت فولادهای سیلیوکونی بعد از نورد داغ
    مهندس علیرضا کلاهی، عباس اکبرزاده صفحه 34
    در فولاد های سیلیکونی با دانه های جهت دار که از مهمترین فولادهای الکتریکی هستند با تشکیل تکسچر که جهت <001 > {110}(تکسچرگاس) دانه های در جهت یکنواختی <001> آسان مغناطیسی است ارایش می یابند پارامترهای متعددی در ایجاد و تکسچرگاس محصول نهایی تاثیر گذارند که یکی از مهمترین آنها ریزساختار درصد حجمی رسوب ها اندازه دانه ها و تکسچر بعد از نورد داغ و کاهش زمان حرارت دهی اولیه موجب کاهش قطر متوسط دانه ها و بهبود و تکسچر گاس در لایه های سطحی نمونه می گردد.
    کلیدواژگان: فولادهای سیلیکونی، فولادهای الکتریکی تکسچر گاس فرآیند مکانیکی حرارتی پول فیگر تکنیک حفره اچ شیمیایی
  • افرودن کلسیم فولاد جهت بهبود شکل آخال های غیر فلزی فولادهای API
    مهندس سهیل افتخار نژاد، احمد ساعتچی صفحه 42
    در این تحقیق آزمایشهایی جهت بهبود شکل آخالهای غیر فلزی در زمینه فولاد از نوع API انجام شده است شکل آخالها مستقیما روی خواص مکانیکی، مقاومت به خوردگی تحت تنش و شرایط ریخته گری و نوردی تاثیر می گذارد از آنجائی که آخالهای کروی یا گلوله ای در زمینه فولاد و توسط تاثیر عناصری مثل کلسیم یا عناصر نادر خاکی به وجود می آیند در این تحقیق عملیات افزودن کلسیم به ذوب حین تخلیه از کوره انجام گرفت بررسی و تولید آزمایشهای روی 3 ذوبX52 شده توسط کوره قوس الکتریکی به ظرفیت 180 تن دمش ارگن و ریخته گری تختال به ضخامت 200 میلیمتر و عرض 1550 میلیمتر انجام شده آزمایشهای آنالیز شیمیایی بررسی ماکروسکوپی آخالهای شمشهای تولیدی خواص مکانیکی کششی، ضربه در دمای پایین، سختی متالوگرافی و شناسایی آخالها روی تمام ورقهای تولیدی انجام گرفته و میانگین داده های بدست آمده با هم مقایسه گردیده است که در نهایت روش پیشنهادی افزودن کلسیم حین تخلیه جهت تولید ذوب شماره 530969 و کنترل شکل آخالهای سولفیدی و آلومینایی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. عملیات فوق در کاهش خواص مضر آخالهای آلومینایی و سولفیدی بسیار مفید بوده و علاوه بر تصفیه ذوب از اکسیدهای ذکر شده باقی مانده آخالها را در شکل کروی مناسب ایجاد کرده و جلوی تاثیر منفی آنها روی خواص مکانیکی نورد گرم خوردگی و خواص حین جوشکاری گرفته می شود.
    کلیدواژگان: فولادهای API تاثیر کلیسم شکل آخالها
  • ارزیابی رفتار سایشی فولادهای کربنی و تاثیر فرایند بروسیلیکونایزینگ جامد
    مهندس سعید رضا بخشی، فخر الدین اشرفی زاد، مهدی صالحی صفحه 46
    در این تحقیق به منظور ارزیابی خواص سایش و فرسایشی حاصل از عملیات برو سیلیکو نایزینگ همزمان بهینه روی فولاد، و مقایسه آن در حالتهای مختلف عملیات حرارتی نمودارهای کاهش وزن بر حسب مسافت در بارهای اعمالی مختلف برای نمونه های خام عملیات حرارتی شده کوئنچ و کوئنچ- تمپر) و عملیات سطحی شده (برونایزینگ و برو سیلیکو نایزینگ) به دست مشخص گردید نمونه هائی که تحث فرآیند های مختلف اعم از عملیات حرارتی و عملیات سطحی قرار گرفته اند رفتار تریبولوژیکی بهتری نسبت به نمونه های خام از خود نشان می دهند اما با انجام عملیات سطحی بر روی نمونه های فولادی نرخ فرسایش و ضریب سایش به طور محسوسی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: رفتار سایشی ضریب سایش برونایزینگ، بروسیلیکو نایزینگ همزمان، فرایندهای ترموشیمی، عملیات سطح سختی
  • دسترسی به ساختار هم محور مناسب برای تغییر فرم نیمه جامد آلیاژ به کمک عملیات ترمو مکانیکی
    حسین آشوری صفحه 58
    ساختار ریخگی آلیاژ ZA27 را میتوان تحت شرایط کنترل شده حرارتی و کار مکانیکی به ساختار گلوبوله ذرات تقریبا کروی محصور شده و در فاز زمینه است تبدیل نمود. این عملیات نگهداری الیاژ در شرایط نیمه جامد میسر است در حالیکه قبلا بر روی آن کار مکانیکی صورت گرفته باشد...
    ساختار ریختگی آلیاژ که ZA27 را می توان تحت شرایط کنترل شده حرارتی و کار مکانیکی به ساختار گلوبوله ذرات تقریبا کروی محصور شده در فاز زمینه است تبدیل نمود این عملیات با نگهداری آلیاژ در شسرایط نیمه جامد میسر است در حالیکه قبلا بر روی آن کار مکانیکی صورت گرفته باشد این روش بنام Strain Induced Melt Activated معروف می باشد و ساختاری مطلوب برای شکل دادن آلیاژ در شرایط نیمه جامد بوجود می آورد. با بکارگیری روش سویج و نگهداری آلیاژ در درجه حرارت تبلور مجدد، دندریتها را می توان با مرز فرعی به دانه های فرعی ریز تبدیل و با نگهداری آلیاژ در شرایط نیمه جامد بوجود می آورد. با بکارگیری روش سویج و نگهداری آلیاژ در درجه حرارت تبلور مجدد، دندریتها را می توان با مرز فرعی به دانه های فرعی ریز تبدیل و با نگهداری آلیاژ در شرایط نیمه جامد به ساختار گلوبوله دسترسی نمود با توجه به وجود تحول پریتکتیک در آلیاژ نگهداری آن در پایین و یا بالای این درجه حرارت که هر دو شرایط نیمه جامد است نقش مهمی در ساختار نهایی دارد تشکیل قطرات مذاب محبوس شده در درون فاز جامد گلوبوله شده از نکات مهم در این عملیات می باشد زمان نگهداری آلیاژ در درجه حرارت های اشاره شده نقش مهمی در ساختار نتیجه شده دارد. نگهداری نمونه ها در شرایط نیمه جامد در دو مرحله، پایین و بالای درجه حرارت پریتکتیک و در یک مرحله فقط بالای درجه حرارت پریتکتیک نتایج متفاوتی را نشان می دهند بطوریکه ساختار مطلوب در شرایط عملیات یک مرحله ای مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آلیاژ ZA27، ساختار نیمه جامد، ساختار گلوبوله، تغییر فر م نیمه جامد تحول پریتکتیک
  • فهرست پایان نامه های کارشناسی ارشد (سرامیک) دانشکده مهندسی متالورژی و مواد دانشگاه علم و صنعت ایران
    صفحه 72
  • سمینارهای داخلی سال های 1380-1381
    صفحه 74