فهرست مطالب
نشریه علوم و فنون زنبور عسل ایران
پیاپی 28 (بهار و تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/05/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 2-9
آنتی اکسیدان ها که از فعالترین ترکیبات بیواکتیو در عسل می باشند، در حفاظت از موجودات زنده در برابر آسیب اکسیداتیو نقش مهمی دارند و از بروز انواع بیماری های مزمن مانند سرطان، بیماری قلب و عروق و دیابت جلوگیری می کنند. عسل دارای انواع آنتی اکسیدان های آنزیمی و غیر آنزیمی شامل گلوکز اکسیداز، کاتالاز، ال-اسکوربیک اسید، فلاونوئیدها، اسیدهای فنولیک، کاروتونوئیدها و اسیدهای الی، آمینواسیدها و پروتئین ها می باشد. فعالیت آنتی اکسیدانی عسل، عمدتا به سبب وجود ترکیبات ارزشمند فنولی و فلاونوئیدی موجود در آن است که با مکانیسم های مختلفی، رادیکال های آزاد تولید شده در واکنش های اکسایشی بدن را مهار می کند. میزان این ترکیبات، تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله منشا گیاهی، فصل و عوامل محیطی می-باشد. در این میان، منشا گیاهی عسل، بیشترین تاثیر را بر فعالیت آنتی اکسیدانی آن دارد. استفاده از عسل برای درمان بیماری ها از دیرباز جایگاه ویژه ای در علم پزشکی داشته است. لذا، در این مقاله ضمن مطالعه خصوصیات آنتی اکسیدانی عسل، به خصوصیات درمانی و سلامتی بخش آن می پردازیم.
کلیدواژگان: : عسل، خصوصیات آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنولی، سلامتی بخشی، اثرات بیولوژیک -
صفحات 10-18
امروزه استفاده از پروبیوتیک ها در تغذیه انسان، دام و طیور بطور قابل ملاحظه ایی در حال افزایش است پروبیوتیک ها می توانند نقش مهمی در سیستم ایمنی، دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی، وظایف و اثر قابل توجهی در کاهش بیماری های عفونی بدن ایفا نمایند.شایع ترین انواع میکروب های مورد استفاده به عنوان پروبیوتیک، باکتری های لاکتیک اسید و بیفیدوباکتری ها می-باشند.از عسل و فرآورده های زنبور عسل قرن هاست که به منظور شفا و درمان بیماری ها استفاده می شود.متاسفانه اطلاعات در مورد باکتری های پروبیوتیکی موجود در زنبور عسل در حال حاضر اندک است.هدف از این تحقیق جداسازی و شناسایی لاکتوباسیلوس های موجود در عسل معده زنبورعسل کوچک بعنوان منبع جدید پروبیوتیک ها در ایران بوده است.نمونه های زنبورعسل (Apis florea) از مناطق جنوبی ایران جمع آوری گردیدو تا زمان انجام آزمایش در یخچال نگهداری شدند، سپس کشت و جداسازی باکتری ها با استفاده از محیط کشت های اختصاصیMrs broth و Agar انجام گرفت.برای شناسایی باکتری ها، تست های بیوشیمیایی مانند آزمون کاتالاز و آزمون گرم انجام شد و آنهایی که از نظر آزمون کاتالاز، مثبت و از نظر آزمون گرم، منفی بودند حذف گردیدند.سپس DNA کلنیهای جدا شده استخراج شد.با استفاده از پرایمرهای اختصاصی، تعیین توالی نوکلئوتیدهای مورد بررسی قرار گرفت. پس از توالی سنجی وشناسایی آنها با بکار بردن نرم افزار ژنتیکی Blast، باکتری های موجود در عسل شناسایی گردید.نتایج تحقیق نشان داد که 6 گونه از لاکتوباسیلها در عسل زنبورعسل کوچک وجود دارد و حدود 4/28 درصد از لاکتوباسیلها بعنوان گونه های جدید شناسایی گردیدند که میبایست اطلاعات آنها را در بانک ژن ثبت نمود. قالب لاکتوباسیل جدا شده در این تحقیق Lactobacillus kunkeei می باشد.
کلیدواژگان: پروبیوتیک، باکتری های تولید کننده اسید لاکتیک، زنبورعسل کوچک، لاکتوباسیلوس -
صفحات 19-27
مطالعه حاضر با هدف بررسی خواص کنه کشی و حشره کشی غلظت های مختلف (20، 35 و 50 درصد) عصاره گیاه هنگوان روی کنه واروآ و میزبان آن در کلنی های زنبورعسل طی بازه 1401 الی 1402 در شرایط اقلیمی استان کردستان انجام شد. گیاه هنگوان در اردیبهشت ماه 1401 از مناطق مختلف استان کردستان در مرحله گلدهی جمع آوری، شناسایی و سپس عصاره گیری شد. مطالعه حاضر براساس طرح کاملا تصادفی با شش تیمار آزمایشی (تیمارها شامل غلظت های 20، 35 و 50 درصد عصاره گیاه هنگوان، یک تیمار اسید اگزالیک 2/3 درصد و دو تیمار شاهد (یکی به عنوان شاهد مثبت و دیگری شاهد منفی) و هفت تکرار اجرا شد. به طور کلی، نتایج مطالعه حاضر نشان داد همه غلظت های مختلف عصاره گیاه هنگوان خواص کنه کشی مطلوبی در مقایسه با تیمار شاهد منفی داشتند. براساس نتایج آنالیزهای آماری، غلظت 50 درصد عصاره این گیاه بیشترین تاثیر معنی دار را روی درصد تلفات کنه واروآ در کلنی های زنبورعسل مورد مطالعه در مقایسه با تیمار شاهد منفی و سایر غلظت های مختلف عصاره این گیاه نشان داد (01/0< P) به طوریکه، حتی اختلاف تیمار اسید اگزالیک از لحاظ درصد تلفات روی کنه نسبت به آن معنی داری نبود. از آنجاییکه درصد تلفات زنبورها به غیر از تیمار اسید اگزالیک در هیچ یک از تیمارهای آزمایشی فراتر از هفت درصد نبود. بنابراین، می-توان غلظت 50 درصد عصاره گیاه هنگوان را به سبب داشتن خواص کنه کشی مطلوب و تقریبا بی خطر برای زنبورها به عنوان جایگزین مناسب کنه کش های سنتتیک برای کنترل کنه واروآ در کلنی های زنبورعسل توصیه کرد.
کلیدواژگان: زنبورعسل، کنه واروآ، عصاره گیاهی، درصد تلفات -
صفحات 28-35اثرات سودمند غذاهای بر پایه گیاهی بر سلامت انسان در مطالعات مختلف تاکید شده است، که این اثرات مرتبط با فعالیت زیستی متابولیت های ثانویه گیاهی (مانند فنول های ساده، فلاونوئیدها) می باشد. از سوی دیگر اخیرا نشان داده شده است که میکروRNAها (miRNAs) گیاهی قادر به تعدیل بیان ژن سلولی پستاندارانی می باشند که آن ها را با رژیم غذایی جذب می-کنند. یکی از مهمترین دستاوردها در این زمینه کشف miRNA برنج در خون و بافت پستانداران تغذیه شده با این ماده غذایی می باشد که باعث تنظیم بیان ژن مرتبط با متابولیسم کلسترول می شود. از گذشته، عسل به عنوان یک منبع غذایی گیاهی با خواص تغذیه ای و درمانی شناخته می شود. با توجه به اثبات وجود miRNAهای گیاهی در عسل، پیشنهاد می شود که عملکرد تنظیمی این مولکول ها در خون محیطی و یا بافت های انسان در مطالعات آزمایشگاهی مستقل بررسی شود تا نقش واقعی آن ها در بیان مولکول ها آشکار شود. با انجام این تحقیقات آزمایشگاهی، می توان جنبه ای جدید از ارتباط خواص تغذیه ای و مخصوصا دارویی عسل با محتوای miRNAهای گیاهی آن را روشن کرد و گامی موثر در رمزگشایی این ماده ارزشمند برداشت.کلیدواژگان: انتقال غذایی Mirna، Mirna گیاهی، خواص دارویی عسل
-
صفحات 36-50
ارزش و پتانسیل غذایی لارو و شفیره زنبور عسل (Apis Mellifera L) چکیدهنتایج تحقیقات علمی نشان داد که لارو و شفیره زنبور عسل سرشار از پروتئین (شامل اسیدهای آمینه ضروری)، چربی (اسیدهای چرب اشباع شده و تک غیراشباع)، کربوهیدرات ها، ویتامین C و ویتامین های B کمپلکس و مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم، کلسیم و فسفر است. نتایج بیشتر برخی از تغییرات را با توجه به مرحله رشد، با افزایش محتوای چربی و پروتئین و کاهش کربوهیدرات از مراحل لارو به شفیرگی نشان می دهد. تولید نسل زنبور عسل در کندو و همچنین حذف آن می تواند بر سلامت کندو تاثیر بگذارد. این امر پتانسیل تولید نوزادان را با هدف کاربرد برای مقاصد خوراکی محدود می کند. مصرف و خرید نوزادان زنبور عسل به عنوان غذا ممکن است در بازارهای تخصصی که به عنوان مثال، جوامع قومی این نوع غذا را مصرف می کنند، قابل دسترسی باشد. با این حال، در برخی از بازارها، حشرات یا محصولات تولید شده از حشرات به دلیل هراس و انزجار به راحتی پذیرفته نمی شوند. نقش سرآشپزهای آشپزی وابسته به روش های سنتی برای تهیه غذاهای آشپزی که شامل نوزادان زنبور عسل می شود، در ایجاد انگیزه بیشتر مردم در جوامع انسانی برای مصرف این نوع محصولات غذایی مرتبط است.
کلیدواژگان: بازار، پروتئین، چربی، ویتامین -
صفحات 51-60
جرب های جنس تروپیله لپس انگل های نوزادان زنبور عسل می باشند. تغذیه آن ها از لارو و شفیره باعث بد شکلی نوزادان، مرگ زنبورها و نتیجتا کاهش جمعیت یا فرارجمعیت زنبور عسل می شود. تکامل آن ها حدود یک هفته طول می کشد و جرب ها روی بدن زنبورها پراکنده می شوند. حداقل 4 گونه در جنس تروپیله لپس وجود دارد که هر کدام تمایل به زنبور عسل به خصوصی دارد. دو گونه (کلاره و مرسدسه) آفات آسیب رسان به آپیس ملیفرا هستند . به نظر می رسد که بقیه آن ها یعنی دو گونه (کونیگروم و تایی) به آپیس ملیفرا آسیبی نمی رسانند. در این مقاله تحلیلی تلاش گردیده است که مایت تروپیله لپس بعنوان یک انگل نوپدید از جنبه های مختلف از جمله مشخصات انگل، چرخه زندگی، پراکنش در جهان، روش های تشخیص، درمان و احتمال حضور بالقوه آن در کشور مورد توجه و بازنگری دقیق قرار گیرد. به امید آن که با توجه ویژه به این آفت با ورود و اشاعه این انگل به کشور مقابله گردد و قدمی پیش تر در جهت اعتلای بیشتر زنبورداری در کشور برداشته شود.
کلیدواژگان: مایت، تروپیله لپس، زنبور عسل
-
Pages 2-9
Antioxidants, which are among the most active bioactive compounds in honey, play an important role in protecting living organisms against oxidative damage and prevent the occurrence of chronic diseases such as cancer, cardiovascular disease, and diabetes. Honey has a variety of enzymatic and non-enzymatic antioxidants, including glucose oxidase, catalase, L-ascorbic acid, flavonoids, phenolic acids, carotonoids and organic acids, amino acids and proteins. The antioxidant activity of honey is mainly due to the presence of valuable phenolic and flavonoid compounds in it, which inhibit free radicals produced in the oxidative reactions with various mechanisms. The amount of these compounds is influenced by various factors such as plant origin, season and environmental factors. Meanwhile, the herbal origin of honey has the greatest effect on its antioxidant activity. The use of honey to treat diseases has had a special place in medical science for a long time. Therefore, in this paper, the antioxidant properties of honey, its therapeutic and health-giving properties, especially in breast cancer is reviewed.
Keywords: Honey, Antioxidant Activity, Phenolic Content, Health Benefits, Biological Effect -
Pages 10-18
Probiotic bacteria are becoming increasingly important in the content of human nutrition. Nowadays, probiotics are being increasingly promoted worldwide, with suggestions that probiotics can play an important role in immunological, digestive, and respiratory functions and could have a significant effect in alleviating infectious disease. Lactic acid bacteria and bifidobacteria are the most common types of microbes used as probiotics. Honey and bee products have been used in healing for centuries. Unfortunately, information about probiotics bacteria in local honeybee is not currently available and scant. Thus, the aim of this study was to isolate and identify the predominant Lactobacillus as probiotic from the honey stomach of Apis florea in the Iran. Samples of honeybee were collected from Apis florea colonies from Iran. Samples were preserved in fridge till test starts. Lactobacillus bacteria are isolated from honey stomach using MRS broth and agar medium. The isolates were Gram-stained and tested for Catalase reaction. Then DNA extracted of bacterial colonies amplified with PCR using lactobacilli primers. After sequencing, all bacterial gene identified by using Blast software.DNA from all lactobacillus in the honey were exhibited to be catalase negative, gram positive and the other with catalase positive and gram negative were eliminated.6 new strain/ species of Lactobacillus bacteria were identified from honey stomach in different colonies of A. florea and almost 28.4% of them identified as new species and candidate to register in NCBI.Most of them are Lactobacillus kunkeei. Lactobacillus in the honey stomach may have the potential to promote human performance and health.
Keywords: Probiotic, Lactic Acid Producing Bacteria, Apis Florea, Lactobacillus -
Pages 19-27
this study aims to investigate the acaricidal and insecticidal activities of different concentrations of Hengwan plant extract on Varroa mite and its host in the honey bee colonies during 2021 to 2023 . Hengwan plant was collected in May 2021 from different regions of Kurdistan province in the flowering stage, identified and then extracted. The present study was performed based on a completely randomized design with six experimental treatments (treatments include concentrations of 20, 35 and 50% of Hengwan extract, one 2.3% oxalic acid treatment and two control treatments (positive and negative) and seven replications. In general, the results of this study showed that all different concentrations of Hengwan extract had favorable acaricidal activities compared to the negative control treatment. Based on the results, the concentration of 50% of the extract of this plant showed the most significant effect on the percentage of Varroa mite mortality in the studied bee colonies compared to the negative control treatment and other different concentrations of the extract of this plant (P<0.01). Also, its difference was not significant in terms of mite mortality percentage compared to oxalic acid treatment. According to the results, the percentage of bee’s mortality was not more than seven percent in any of the experimental treatments except for the oxalic acid treatment. Therefore, it is possible to recommend the concentration of 50% of Hengwan extract as a suitable alternative to synthetic acaricides for controlling Varroa mites in honey bee colonies due to its favorable acaricidal activities and safe for bees.
Keywords: Honey Bee, Varroa Mite, Plant Extract, Mortality Percentage -
Pages 28-35Numerous studies have highlighted the positive impact of plant-based foods on human health, which can be attributed to the biological activity of plant secondary metabolites like simple phenols and flavonoids. Recently, it has been discovered that plant miRNAs have the ability to regulate the expression of mammalian genes influenced by diet. A significant breakthrough in this area is the identification of rice miRNAs in the blood and tissues of mammals that consume rice, which control genes associated with cholesterol metabolism. Given the evidence of plant-derived miRNAs in honey, it is suggested that the regulatory function of these molecules in human blood or tissues be independently investigated in laboratory studies to reveal their true role in gene expression. By conducting these laboratory investigations, a new aspect of the relationship between the nutritional and especially medicinal properties of honey with its plant-derived miRNA content can be elucidated, taking an effective step towards unraveling this valuable substance.Keywords: Diet-Derived Transmission Of Micrornas, Plant Mirnas, Therapeutic Properties Of Honey
-
Pages 36-50
Food value and potential of honey bee larva and pupa (Apis Mellifera L) AbstractThe results of scientific research showed that honey bee larvae and pupae are rich in protein (including essential amino acids), fat (saturated and monounsaturated fatty acids), carbohydrates, vitamin C and B complex vitamins and minerals such as potassium, magnesium, calcium and It is phosphorus. The results further show some changes according to the growth stage, with an increase in fat and protein content and a decrease in carbohydrates from larval to pupal stages. The production of honey bee generation in the hive as well as its removal can affect the health of the hive. This limits the potential of producing babies for edible purposes. Consumption and purchase of honey bee babies as food may be accessible in specialized markets where, for example, ethnic communities consume this type of food. However, in some markets, insects or products produced from insects are not easily accepted due to fear and disgust. The role of culinary chefs dependent on traditional methods of preparing culinary foods that include honey bee babies is relevant in motivating people in human societies to consume these types of food products.
Keywords: Market, Protein, Fat, Vitamin -
Pages 51-60
The mites of the genus Tropilaelaps are parasites of honey bee brood. Their Feeding on haemolynph of bee larvae and pupae causes brood malformation, death of bees, and subsequent colony decline or absconding. Their development takes about 1 week and the mites are scattered on the body of the bees. There are at least four species in the genus Tropilaelaps, Each species tends to be associated with a particular bee species. Two species (T. clareae and T. mercedesae) are damaging pests of Apis mellifera. The other two species (T. koenigerum and T. thaii) appear to be harmless to A. mellifera.In this article, an attempt has been made to carefully review the Tropilaelaps mite as a newly emerging parasite from various aspects including the characteristics of the parasite, its life cycle, distribution in the world, methods of diagnosis, treatment, and its potential in the country. It is hoped that by paying special attention to this pest, the entry and spread of this parasite in the country will be prevented and a step forward will be taken toward to progress of beekeeping in the country.
Keywords: Mite, Tropilaelaps, Honey Bee