فهرست مطالب

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 85 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/08/01
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 1-14مقدمه
امروزه، حفاظت و صیانت از محیط زیست به یک مساله حیاتی در دنیا تبدیل شده است. این مساله باعث شده است چالش های مدیریتی و رهبری زیادی در وضعیت فعلی بافت آموزشی مدارس به وجود آید. بسیاری از مدیران و معلمان در این خصوص استدلال دارند که صحبت کردن در مورد فعالیت های آموزشی و تربیتی زیست بوم و مشاهده عینی محیط ز یستی مدارس هنوز حلقه مفقوده در نظام آموزشی بوده است که بدون تاملات و نقدهای معتبر در مورد بوم مدارس غیرممکن است. به طوری که، مدارس برای حل این چالش ها نیاز به رهبری محیط زیستی دارد که توجه ویژه محققان عرصه رهبری را برانگیخته است. هدف از این پژوهش، ارائه الگوی رهبری محیط زیستی در مدارس ابتدایی با رویکرد پدیدارشناسانه تفسیری بوده است.
مواد و روش هاروش پژوهش کیفی به لحاظ اهداف از نوع پژوهش های کیفی و به لحاظ نوع جمع آوری داده ها روش پدیدارشناسی تفسیری است. محیط پژوهش را مدیران و معلمان مدارس که سوابق مدارس سبز را داشتند، تشکیل می دهند که به روش هدفمند از نوع گلوله برفی به تعداد 23 نفر تا اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات را مصاحبه نیمه ساختار یافته تشکیل می دهد که تحت پروتکلی به واسطه درک و تجربیات معلمان و مدیران مدارس در مناطق مختلف استان اردبیل تنظیم شد که به لحاظ روایی و اطمینان پذیری از اعتبار مناسبی برخوردار بوده است؛ ضریب توافق کاپای کوهن بین کدگذاران برای بررسی میزان توافق کدگذاران 71/0 به دست آمد که با توجه به تفسیر سطوح متفاوت ضریب کاپا، شدت توافق نسبتا زیاد است.
نتایجیافته ها نشان داد، 98 مفهوم در قالب 17 محور با سه مضمون اصلی بر پدیده رهبری محیط زیستی معنا می بخشند. بر اساس ادراک و تجارب مشترک مدیران و معلمان رهبری محیط زیستی با شش مشخصه رهبری مشترک، انسجام گروهی، نگرش ایده آل، عمل به باورها، ملاحظه فردی و انگیزه الهام بخش قابل فهم است. این شاخصه های رهبری محیط زیستی در بستر فلسفه ارزشی، اهداف و مقاصد، سیاست های کلان، مبانی آموزشی- تربیتی، مبانی روان شناختی و مبانی جامعه شناختی قابل توسعه است، اما توسعه رهبری محیط زیستی با چالش های عمده ای رو به رو هست نیازمند درک صحیح زمینه های بسترساز در بین سیاست گذاران آموزشی و تربیتی است.بحث: بنا بر ضرورت اجتناب ناپذیر رهبری محیط زیستی در مدارس ابتدایی می توان با آموزش مدیران و عوامل مدرس ه ای و برون مدرس ه ای در آینده شاهد پایداری محیط ز یستی بود که مهم و ارزشمند است. بنابر برنامه های وزارت آموزش و پرورش در سال های اخیر (از سال 1397 به بعد) که به دنبال اجرای برنامه های محیط زیستی در مدرسه هستند؛ این پژوهش می تواند از چالش ها و مشکلات این برنامه بکاهد. نتایج این پژوهش با توجه به نوآوری آن در رهبری مدارس در درجه اول توانسته است مفهوم سازی درستی از رهبری محیط زیستی در نظام مدیریت آموزش و پرورش ارائه نماید. در درجه دوم، چالش های محیط زیستی مدارس دوره ابتدایی را شناسایی و تحلیل نماید و در نهایت به راهکارهای برون رفت از مدل رهبری نوین با پیچیدگی های بوم شناختی مدارس، مشکلات محیط زیستی جامعه محلی را در آینده نسبت به بحران های محیط زیستی حل نماید.
کلیدواژگان: رهبری، رهبری محیط زیستی، مدارس ابتدایی، رویکرد پدیدارشناسانه تفسیری -
صفحات 15-26مقدمهبا کمبود منابع آب شیرین، استفاده از منابع دیگر موجود مانند دریاها و اقیانوس ها افزایش یافته و فناوری های جدید در زمینه شیرین سازی و تصفیه آب های شور مورد توجه قرار گرفته است. آب های سرزمینی دریای عمان و خلیج فارس پتانسیل قوی در زمینه احداث آب شیرین کن ها جهت مصارف مختلف را برای ایران ایجاد نموده است. لازمه توسعه پایدار واحدهای آب شیرین کن، رعایت استانداردهای محیط زیستی جهت جلوگیری از افزایش آلاینده ها در پساب خروجی می باشد. روش ماتریس ارزیابی سریع اثرات (RIAM) روشی برای سازماندهی، تحلیل و نشان دادن نتایج یک ارزیابی محیط زیستی جامع است. مطالعه حاضر با هدف شناسایی اثرات مثبت و منفی ناشی از اجرای واحد آب شیرین کن چابهار در فاز بهره برداری بر چهار جزء محیط زیستی (بیولوژیکی- اکولوژیکی، فیزیکی- شیمیایی، اقتصادی- عملیاتی و اجتماعی- فرهنگی) انجام شد.مواد و روش هاپس از شناخت فازهای مختلف پروژه با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و جمع آوری اطلاعات از منابع مختلف اجزا و عناصر محیط زیست منطقه تحت اثر به تفکیک چهار محیط فیزیکی-شیمیایی، بیولوژیکی- اکولوژیکی، اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی- عملیاتی مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت. سپس اثرات فعالیت واحد آب شیرین کن چابهار با استفاده از ماتریس ارزیابی سریع در مرحله بهره برداری ارزیابی گردید. بدین منظور پس از شناخت فازهای مختلف این واحد صنعتی، چهار جزء مورد شناسایی و بررسی قرار گرفت. استفاده از این چهار طبقه می تواند یک ابزار مناسب برای مطالعات ارزیابی اثرات محیط زیستی باشد، که به نظر می رسد هر طبقه می تواند زیر طبقاتی برای شناسایی اجزای محیط زیست داشته باشد تا بتوان اثرات پروژه را بر بخش های مختلف به تفکیک و بهتر آنالیز نمود. پس از آن که اجزای محیط زیستی متاثر از گزینه های موجود امتیازدهی شد، در نهایت امتیاز کسب شده نشان دهنده وضعیت محیط زیستی فعالیت پروژه است.نتایجنتایج نشان داد مخرب ترین پیامدها با امتیاز 108- مربوط به محیط فیزیکی- شیمیایی بود و بیشترین اثرات مثبت آن با امتیاز 84+ در محیط اجتماعی- فرهنگی است. در بخش محیط فیزیکی-شیمیایی، این پروژه اثرات منفی قابل توجهی را بر محیط زیست منطقه وارد می کند. با توجه به قرارگیری پروژه در مجاورت دریای عمان و جزایر مرجانی که گونه های منحصر به فرد و خدمات اکوسیستمی ارزشمندی دارند، لازم است که راهکارهای حذف اثرات منفی ناشی از تغییر کیفیت آب مورد ارزیابی قرار گیرند و به حداقل کاهش یابند. در بخش بیولوژیکی- اکولوژیکی نیز بیشترین اثرات منفی، تاثیر بر فون جانوری است. کارخانه آب شیرین کن چابهار در فاز بهره برداری دارای 11 اثر مثبت و 9 اثر منفی است. با توجه به این که این مجتمع منبع قابل توجهی در فراهم نمودن آب شرب منطقه است و اثرات مثبت معنی داری در بخش اقتصادی و اجتماعی در منطقه دارد، بنابراین استمرار فعالیت آن با رعایت نکات حفاظت محیط زیست بلامانع است.بحث: ضرورت دارد با انجام اقدامات اصلاحی و پایش محیط زیستی پارامترهای محل دفع پساب خروجی و اندازه گیری مستمر آلاینده های خروجی در محیط پیرامونی و مقایسه آن ها با استانداردهای ملی و بین المللی از شدت اثر آن ها تا حدود زیادی کاست. اثرات مثبت به علت قرارگیری در گروه تغییر یا اثر مثبت بسیار اندک، تغییر یا اثر مثبت اندک و تغییر یا اثر مثبت، ارجحیت انجام پروژه بر عدم انجام آن را نشان می دهد.کلیدواژگان: آب شیرین کن، ماتریس RIAM، چابهار، ارزیابی اثرات محیط زیستی، پساب
-
صفحات 27-42مقدمه
چشم اندازهای ساحلی در نتیجه افزایش تقاضا جهت ایجاد سازه هایی به منظور فعالیت های اقتصادی، مسکونی و گردشگری همواره در حال تغییر هستند. تنوع ساخت و سازهای دست بشر همچون موج شکن، اسکله ها و دیوارهای ساحلی جزو ویژگی های همراه با زیستگاه های کم عمق نواحی زیر جزرومدی و بین جزرومدی شده است. این تغییر و تحول در پاسخ به رشد نمایی جمعیت بشر و تغییرات آب و هوایی همچون بالا آمدن تراز آب دریا و افزایش نیاز برای مقابله با حوادث طبیعی همچون طوفان های دریایی شتاب بیشتری خواهد گرفت. با افزایش نگرانی های به وجود آمده درباره ارزش اکولوژیک محیط های ایجاد شده، تلاش هایی برای ایجاد زیستگاه های جدید به منظور افزایش تنوع زیستی در حال جریان هستند. از این رو این مطالعه با هدف مقایسه بین الگوهای تنوع زیستی بین سطوح بسترهای مصنوعی و طبیعی و همچنین نقش ویژگی های شیب و ارتفاع جزرومدی در تعیین الگوهای تنوع زیستی صورت پذیرفت.
مواد و روش هانمونه برداری از 4 زیستگاه طبیعی (سواحل صخره ای جزیره ناز، مسن، نقاشه و رمچاه) و 4 زیستگاه مصنوعی (بسترهای صخره ای موج شکن های جزیره ناز، پودر فرآوری ماهی، سلخ و رمچاه) در سواحل جنوبی جزیره قشم، به طور فصلی از تابستان 1395 تا بهار 1396 انجام پذیرفت. طی این مطالعه از نمونه برداری جوامع اپی بیوتیک در دو نوع بستر طبیعی و مصنوعی در هشت ایستگاه و سه سطح جزر ومدی طی چهار دوره نمونه برداری 960 عکس تهیه گردید.
نتایجپس از بررسی عکس ها و شناسایی نمونه های جمع آوری شده، 105 گونه شناسایی گردید که از این میان 65 گونه در بستر های طبیعی و 42 گونه در بسترهای مصنوعی مشاهده گردید. بسترهای طبیعی در مقایسه با بسترهای مصنوعی دارای فراوانی (درصد پوشش) بالاتر جوامع اپی بیوتیک بودند. درصد پوشش اکثر گروه های تاکسونومی شناسایی شده در بسترهای طبیعی بالاتر بود بجز سه گروه تاکسونومی هیدروییدها، بریوزوا و شکم پایان که در بسترهای مصنوعی فراوانی (درصد پوشش) بیشتری را به خود اختصاص داده بودند. در مقایسه تعداد گونه نیز همین مدل مشاهده گردید و ایستگاه مسن، رمچاه و نقاشه به ترتیب بیشترین تعداد گونه را به خود اختصاص داده بودند. نتایج حاکی از تنوع گونه ای بالاتری در بسترهای طبیعی (99/14) در مقایسه با بسترهای مصنوعی (98/9) بود. آزمون PERMANOVA تفاوت معناداری در ساختار جوامع اپی بیوتیک بین بسترهای سخت طبیعی و مصنوعی و همچنین سطوح جزرومدی متفاوت در سواحل جنوبی جزیره قشم نشان داد (05/0>p).بحث: در مقایسه بین تعداد گونه در سطوح جزرومدی متفاوت تقریبا یک روند منظم افزایشی در تعداد گونه همراه با ارتفاع جزرومدی مشاهده گردید و تخته سنگ های ناحیه پایین جزرومدی در مقایسه با دو سطح دیگر جزرومدی دارای غنای گونه ای بالاتری بودند. هیچ یک از افراد جمعیت خارپوستان برروی سطوح صاف زیستگاه های مصنوعی مشاهده نشدند که این امر می تواند به دلیل شیب تند بسترهای مصنوعی و عدم وجود خردزیستگاه باشد که سبب شده است که این جوامع محیط مناسبی جهت استقرار پیدا نکنند. در بررسی گونه های تمیز دهنده دو زیستگاه طبیعی و مصنوعی مشخص شد که در مقایسه با بسترهای طبیعی، وسعت گسترش و رشد جلبک Padina sp. برروی بسترهای مصنوعی به طور قابل توجهی کاهش داشته است و این ماکروجلبک یکی از گونه های موثر در تفاوت ساختار جمعیتی بین این دو زیستگاه بوده است. به نظر می رسد که شیب تند و بالا بودن قدرت امواج در بسترهای مصنوعی سبب شده است که این گونه نتواند به خوبی برروی بسترهای مصنوعی گسترش یابد. در مقابل ماکروجلبک Centroceras clavulatum بخوبی توانسته بود با ساختارهای مصنوعی سازگار شود و گسترش قابل توجهی برروی این ساختارها ایجاد کرده بود به طوری که بعد از Padina sp. به عنوان یکی از گونه های موثر در تفاوت ساختار جمعیت بین این دو زیستگاه معرفی شد. مطالعه حاضر نشان داد که ایجاد سطوحی با شیب کم، دامنه بیشتری از زیستگاه ها ایجاد می کند و با افزایش ناهمگنی بستر، چندین آشیانه اکولوژیک برای چندین گونه ایجاد می شود و در نهایت تنوع زیستی منطقه ای افزایش می یابد.
کلیدواژگان: تنوع زیستی، چشم اندارهای ساحلی، زیستگاه های مصنوعی، جوامع اپی بیوتیک، مناطق جزرومدی -
صفحات 43-63مقدمهباطله لیچ نمکی، حاصل پایلوت استحصال سرب از فیلتر کیک های روی می باشد. نظر به این که فلزات سنگین در این باطله بیش از حد مجاز مربوطه می باشند، ضروری است تا پیش از احداث کارخانه استحصال سرب، روش مناسب از منظر فنی، اقتصادی و محیط زیستی برای مدیریت این باطله ها تبیین گردد. هدف از تحقیق حاضر، کاهش حلالیت عناصر فلزی در باطله لیچ نمکی به روش تثبیت و جامدسازی آ ن ها (S/S) با افزودنی های سیمان، میکروسیلیس و ماسه بوده است.مواد و روش هاضمن اندازه گیری خصوصیات فیزیکی BLT، خصوصیات شیمیایی آن ها شامل فلزات سنگین باICP-OES و اکسیدها با XRF اندازه گیری شدند. برای کاهش حلالیت فلزات سنگین به ویژه سرب، روش S/S باطله مذکور، در نظر گرفته شد. در همین راستا، برای ایجاد استحکام لازم برای باطله، 16 اختلاط از ترکیب باطله با افزودنی های سیمان (0-10%)، میکروسیلیس (0-5/1%) و ماسه (0-10%) با نرم افزار DX7 طراحی شدند. نمونه های مکعبی با نسبت آب به مواد پودری 4/0 (4/0 w/p=) ساخته شد. به منظور ارزیابی مقاومت فشاری نمونه های مکعبی (5×5×5 سانتیمتر) در سنین 7 و 28 روز آزمایش شدند. نمونه 7 روزه و 28 روزه Ni16 که دارای بیشترین مقاومت فشاری بودند، تحت آزمایش TCLP قرار گرفتند. سپس، کلیه فلزات سنگین، در عصاره TCLP توسط ICP-OES اندازه گیری شدند. همچنین، به منظور شناسایی کمی و کیفی کانی های باطله اولیه (شاهد) و باطله S/S شده، آزمایش XRD انجام شد.نتایجغلظت سرب در عصاره TCLP نمونه شاهد (ppm 11/6)، بیش از حد مجاز آن بوده است. لذا، کاهش حلالیت عناصر این باطله به روش S/S پیش از دفع الزامی می باشد. مقاومت فشاری اختلاط های 7 و 28 روزه به ترتیب، 2 تا 2/5 و 2 تا 9 مگاپاسکال بوده که عملا بیش از حداقل مقاومت فشاری لازم (35/0 مگاپاسکال) بودند. غلظت تمامی فلزات سنگین در عصاره دو نمونه S/S شده N15 و N16 کمتر از حد مجاز آن ها بودند. لذا، روش S/S استفاده شده مطلوب ارزیابی می شود. شناسایی کانی های باطله S/S نشده و نمونه S/S شده (Ni16) نشان می دهد که متاثر از تثبیت و جامدسازی، کانی های جدید شامل Gypsum, C-S-H, Ettringite & Calcium Silicon در نمونه ظهور یافته اند. این کانی ها که حاصل مصرف میکروسیلیس و سیمان، واکنش های تلفیقی و محصولات هیدراتاسیون سیمان با باطله مورد مطالعه بوده است، می توانند عوامل افزایش مقاومت فشاری نمونه ها باشند.بحث: ضمن تصریح اثر منفی ماسه بر مقاومت اختلاط ها، درصد سیمان و میکروسلیس رابطه مستقیم با مقاومت فشاری نمونه ها داشتند. به گونه ای که، شیب تغییرات مقاومت فشاری به ازای سیمان، برای نمونه های 28 روزه به مراتب بیشتر از این شیب برای نمونه های 7 روزه بوده است. یکی از عوامل کاهش مقاومت فشاری کوتاه مدت اختلاط ها می تواند وجود فلزات سنگین در باطله باشد. در واقع این فلزات باعث اختلال در واکنش هیدراتاسیون و جلوگیری از تشکیل موثر ژل سیلیکات می شوند. کانی بازنایت باعث افزایش مقاومت فشاری و متعاقبا ارتقاء سیستم S/S باطله ها می شود. کاهش قابل توجه بازنایت از 73.5% در طیف XRD نمونه شاهد به 3/6% در نمونه تثبیت یافته نشان از مصرف بازنایت در واکنش های S/S می باشد.کلیدواژگان: تثبیت، جامدسازی، سیمان، میکروسیلیس، مقاومت فشاری، باطله لیچی نمکی
-
صفحات 64-82مقدمهجنگل های مانگرو در ایران با وسعت حدود 11 هزار هکتار، در کناره های خلیج فارس و دریای عمان، حدفاصل ´11 25º و ´52 27º، از خلیج گواتر در استان سیستان و بلوچستان تا بردخون در استان بوشهر گسترش یافته اند. این جنگل ها به واسطه دارا بودن منابع حساس بیوفیزیکی، اهمیت پرورشگاهی و تنوع زیستی از ارزش بالایی برخوردار هستند. در عین حال در ردیف یکی از مهم ترین مناطق حساس دریایی قرار دارند و نیازمند مدیریت مناسب هستند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی مخاطرات جنگل های مانگرو در تالاب بین المللی دلتای رود شور، رود شیرین و رود میناب با استفاده از مدل DPSIR است.مواد و روش هاابتدا بر اساس اسناد موجود و هم چنین نقطه نظرات کارشناسان و متخصصان، مخاطرات محیطی در چارچوب مدل نیروی محرکه، فشار، وضعیت، اثر و پاسخ شناسایی شد. در نهایت با استفاده از روش دلفی از مجموع 78 عامل تهدیدکننده تالاب، 30 عامل مخاطرات آمیز (فشار) شناسایی و اولویت بندی شد. در مرحله دوم، شدت اثر، احتمال وقوع و میزان حساسیت محیط پذیرنده ریسک ها و مخاطرات تهدیدکننده مشخص شده، در پنج طبقه خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم (در دامنه عددی 1 تا 5) امتیازدهی شده و درنهایت با استفاده از روش TOPSIS و نرم افزار TOPSIS Solver رتبه بندی شدند.نتایجبررسی حاضر نشان داد که 30 عامل مخاطره آمیز مشتمل بر 24 مورد با منشا انسانی و 7 مورد با منشا محیطی هستند که بقا و موجودیت تالاب بین المللی را با خطر و ریسک مواجه می کنند. 5 شاخص پیشران تهدید با منشاء انسانی شامل رشد جمعیت، فعالیت های انسانی، برداشت بیش ازحد ظرفیت خدمات اکوسیستمی، فعالیت های آبزی پروری و ضعف مدیریتی و 2 شاخص پیشران تهدید با منشاء محیطی شامل خشکسالی و تغییرات اقلیمی شناسایی اولویت بندی گردید. طی رتبه بندی مخاطرات، فعالیت های انسانی و آبزی پروری به ترتیب با ضریب 912/0 و 648/0 به عنوان دو رده تحمل ناپذیر در بین عوامل پیشران تهدیدکننده در تالاب بین المللی شناسایی شدند. همچنین قاچاق مواد نفتی، تخریب زیستگاه و انتقال پساب مزارع پرورش میگو به تالاب به ترتیب با ضرایب 1، 87/0 و 75/0 در رده های اول تا سوم مخاطرات قرار گرفتند.بحث: با توجه به میزان Cli، دو عامل قاچاق مواد نفتی، تخریب زیستگاه ها در رده ریسک های غیرقابل تحمل و دو عامل انتقال پساب مزارع پرورش میگو به تالاب و آلودگی آب در رده شایان توجه و همچنین تردد بی شمار شناورها در داخل تالاب و ایجاد کانال های مزارع پرورشی در خورهای منتهی به تالاب در رده ریسک های قابل تحمل به ترتیب در اولویت های اول تا ششم قرار دارند که نیازمند اقدامات کنترلی در جهت کاهش ریسک های محیط زیستی هستند. به منظور حفاظت از تالاب بین المللی مورد مطالعه، لازم است اطلاعات عمومی از ویژگی های اکولوژیک و اثرات تالاب در محیط زیست استان و همچنین تهدیدات پیش روی آن ها با آموزش همگانی ترویج داده شود. آموزش همگانی درباره ضرورت و نحوه حفاظت از محیط زیست تالاب و آثار و عواقب بی اعتنایی به تخریب آن، تدوین قوانین، مقررات، ضوابط و استانداردهای اجرایی در خصوص قاچاق مواد سوختی، همراه با ضمانت اجرایی مناسب دولت و بالاخره پیش بینی تشکیلات، دستورالعمل ها و مکانیسم های اجرایی به منظور وارد کردن ملاحظات محیط زیستی در برنامه های توسعه کشور، ارکانی است که بدون وجود آن ها تحقق اهداف مورد نظر میسر نخواهد شد.کلیدواژگان: مانگرو، آسیب پذیری، DPSIR، تالاب بین المللی دلتای رود شور، رود شیرین و رود میناب، قاچاق مواد نفتی
-
صفحات 83-98مقدمهآلودگی هوا یک مشکل بزرگ محیط زیستی جهانی است که اثرات نامطلوب مختلفی بر سلامت و محیط زیست دارد. کشورها به این نتیجه رسیدند که مبارزه با این معضل فقط از طریق همکاری بین المللی مقدور خواهد بود. بنابراین انجام اقداماتی برای اصلاح ساختارهای موجود بر اساس اصول علمی و اعمال قوانین و تجربیات سایر کشورهای جهان برای مقابله با آلودگی هوا از اولویت های اصلی است. تمایز این پژوهش، بررسی نقش ضمانت ها و اسناد بین المللی و قوانین ایران در راستای مقابله با آلودگی هواست؛ لذا این پژوهش به دنبال پر کردن شکاف قوانین و اسناد داخلی در مقایسه با قوانین بین المللی می باشد.مواد و روش هاپژوهش حاضر از نظر اهداف و ماهیت در گروه تحقیقات کاربردی قرار می گیرد و در انجام آن از روش تحلیلی - توصیفی استفاده شده است. ابتدا این اسناد و قوانین به صورت کتابخانه ای مورد مطالعه قرار گرفت، سپس با توجه به پرسش ها و چارچوب مفهومی، اسناد و قوانین در نظام ملی و بین المللی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در نهایت به تطبیق اسناد و قوانین مذکور پرداخته شد. برای بررسی فرضیات از دیالکتیک که یکی از روش های شناخت علمی(تحقیق) است، استفاده شد.نتایجدر بخش محیط زیست قانون برنامه پنج ساله پنجم موارد اختصاص داده شده به محیط زیست کافی نیست و در برگیرنده برنامه های جامع و بلندمدت برای دستیابی به توسعه پایدار و درخور نمی باشد. قانون شهرداری مصوب1334 نیز به علت نبود ضمانت اجرایی و به روز بودن، نتوانسته است نقش به سزایی در تحقق تضمین حق بشر بر هوای پاک داشته باشد. قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست مصوب 1353 نیز به دلیل شرایط عینی جامعه پس از انقلاب و اشکالات و نارسایی های مقررات نیازمند بازنگری و اصلاح می باشد. کیفر جزای نقدی نیز در قانون هوای پاک با اینکه از لحاظ میزان نسبت به قانون قبلی افزایش هایی داشته است، اما متاسفانه در خصوص کارخانه ها و اشخاص حقوقی که درآمد بیشتری دارند از قدرت کمتری نسبت به این مرتکبان برخوردار است. درخصوص عملکرد قانون هوای پاک این چنین می توان اظهار داشت که از بین 56 ماده مقرر در قانون هوای پاک و آیین نامه فنی آن اجرای 22 ماده به صورت ضعیف، 17 ماده متوسط و 17 ماده خوب، برآورد شده است. اسناد بین المللی نیز فاقد ضمانت اجرای مشخصی است و سازوکار پیش بینی شده در کنوانسیون ها بسیار ساده و ناکارآمد به نظر می رسد.بحث: قوانین و مصوبات مربوط به آلودگی هوا اجرای مطلوبی نداشته اند و این موضوع درخصوص قانون هوای پاک بیشتر محسوس است. مهمترین عوامل عدم اجرای قانون عبارتند از کمبود منابع مالی، در اولویت نبودن مساله آلودگی هوا، عدم وجود نظارت کافی و موثر، ناهماهنگی بین دستگاه های مجری و عملکرد جزیره ای، تفسیر شخصی از متون قانون و درنهایت ایرادات متن قانون. طبق برآیند پژوهش حاضر می توان چنین اذعان داشت که در ایران به عنوان یک کشور درحال توسعه، موضوع تضمین حق هوای پاک و سازوکارهای اجرایی آن هنوز جایگاه واقعی خود را در نظام حقوقی پیدا نکرده است. اسناد بین المللی نیز فاقد ضمانت اجرای مشخصی مانند عمل متقابل یا سازوکارهای خاص قراردادی است. با توجه به این حجم از خسارات و عوارض منفی آلودگی هوا بر سلامت شهروندان و اقتصاد کشور، اقدام عاجل برای باز شدن گره های موجود بر سر اجرای قانون هوای پاک امری ضروری است و باید اراده جدی در این خصوص وجود داشته باشد.کلیدواژگان: آلودگی هوا کنوانسیون های بین المللی، اسناد داخلی، حق هوای پاک، ضمانت های حقوقی
-
صفحات 99-117مقدمهتروریسم محیط زیستی با هدف یا ابزار قرار دادن محیط زیست، تهدیدی جدی علیه امنیت زیستی محسوب می شود و قابلیت زیست را از محیط سلب می کند و به خاطر وابستگی حیاتی، گسترده و اجتناب ناپذیر انسان ها با محیط زیست، می تواند آسیب های گسترده و جبران ناپذیری به حیات و سلامتی انسان ها وارد نماید و غالبا بارزترین آثار آسیب های وارده به امنیت و سلامت محیط زیست به صورت بیماری های همه گیر نمایان می شود و از طرفی اثرگذاری خزنده و مخفیانه ی آثار ناشی از اقدامات منتهی به خارج شدن محیط زیست از قابلیت زیست سالم و مرزگذر بودن آثار این گونه اقدامات و امکان انتقال آثار یادشده از طریق جریان هوا یا آب و یا ناقلان عوامل بیماری به کشورها و مناطق فراتر از محل حادثه، و احتمال سرایت بخشی از این آثار بر حیات و سلامتی نسل های آینده از طریق سازوکار پیچیده ی ژنتیکی، جدیت خطر پیشامد تروریسم محیط زیستی را آشکار می سازد، از این رو هدف از این پژوهش، تبیین راهکارهای مقابله قانونمند، فنی و تخصصی با تروریسم محیط زیستی در قالب سیاست کیفری کارآمد همراه با تعامل بین المللی، با تاکید بر ضرورت تدابیر پیشگیرانه بیان می شود.مواد و روش هادر پژوهش جاری مطالب و اطلاعات مورد استفاده در پژوهش، با روش کتابخانه ای گردآوری می شوند و سپس با روش توصیفی تحلیلی، یافته ها و مطالب گرد آوری شده مورد تجزیه و تحلیل منطقی و حقوقی قرار می گیرند.نتایجدر یک سیاست کیفری کارآمد علاوه بر جرم انگاری تروریسم محیط زیستی همراه با مفهوم و عناصر اختصاصی مشخص، انتظار می رود که اقداماتی تخصصی در شناسایی و جرم انگاری رفتارهایی صورت پذیرد، که صرف نظر از سطح قباحت اجتماعی و میزان خسارات ناشی آن ها برای جامعه، نسبت به تروریسم محیط زیستی جنبه مقدماتی دارند و جرم انگاری اینگونه رفتارها، در قالب جرائم مانع در پیشگیری از این پدیده جنایی امری ضروری به نظر می رسد که با کنکاش در مقررات داخلی، عناصر قانونی اینگونه رفتارها قابل ردیابی است.بحث: در حقوق کیفری داخلی و نظام بین المللی به دلایل مختلف، اقدامی اختصاصی در مقابله با تروریسم محیط زیستی به عنوان رفتار مجرمانه ی مستقل، با مفهوم، عناصر اختصاصی و شرایط مشخص مورد توجه قرار نگرفته است؛ اما به دلیل ذات باور بودن رفتارهای مربوط به تروریسم محیط زیستی، این گونه از تروریسم ذاتا قابل سرزنش بوده و بر حسب قاعده، می توان آن را در مقررات کیفری داخلی و بین المللی مشمول عناوین مجرمانه مختلف قرار داد و در حقوق کیفری داخلی، می توان مصادیق قابل توجهی از رفتارهای مشمول تروریسم محیط زیستی را به عنوان مصادیقی از افساد فی الارض موضوع ماده 286 قانون مجازات اسلامی (مصوب 1392) قابل تعقیب دانست و از طرفی در نظام بین المللی از عمومات مقررات حاوی مقابله با تروریسم به مفهوم عام، نظیر کنوانسیون ها، پروتکل ها و قطعنامه های شورای امنیت، می توان تمهیدات شایان توجهی استخراج نمود، که در پیشگیری از تروریسم محیط زیستی اثرگذار و کارآمد خواهند بود.کلیدواژگان: تروریسم محیط زیستی، ایمنی زیست، سیاست کیفری، محیط زیست، مقابله
-
صفحات 118-131مقدمه
مشکل تخریب محیط زیست، یکی از مساله های مهم جهانی است که ناشی از اقدامات و فعالیت های انسان است. این موضوع از نظر اقتصادی نیز اهمیت زیادی دارد. تخریب محیط زیست معلول یک عامل یا یک متغیر نیست و علل و عوامل متعددی در پیدایش آن دخالت دارند. در این مطالعه به برخی از این عوامل شامل گردشگری، رشد اقتصادی و شهرنشینی پرداخته شده است.
مواد و روش هاهدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین گردشگری، رشد اقتصادی، شهرنشینی و تخریب محیط زیست در کشورهای اسلامی درحال توسعه (شامل ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه) طی دوره 2020-2005 با استفاده از روش های حداقل مربعات کاملا اصلاح شده (FMOLS)، حداقل مربعات پویا (DOLS) و میانگین گروهی تلفیقی (PMG) است. مدل کلی این پژوهش، به صورت زیر است: CO2it = f (TRit, GDPit, POPit, Urit) که در آن CO2 میزان انتشار گاز دی اکسیدکربن، TR درآمد حاصل از گردشگران خارجی ورودی (درصدی از GDP)، GDP نرخ رشد اقتصادی، POP نرخ رشد جمعیت و UR شهرنشینی است. لازم به ذکر است که آمار و اطلاعات مورد نیاز در این پژوهش از منبع داده های بانک جهانی تهیه و گردآوری شده است.
نتایجنتایج این پژوهش بر اساس یافته های حاصل از برآورد مدل به روش میانگین گروهی تلفیقی (PMG) نشان می دهد که ضریب متغیر گردشگری بین المللی در سطح یک درصد معنادار بوده و رابطه مستقیمی با متغیر انتشار دی اکسیدکربن در هشت کشور اسلامی در حال توسعه دارد. بر اساس نتایج این پژوهش، رشد اقتصادی در سطح یک درصد رابطه مثبت و معناداری با متغیر انتشار دی اکسیدکربن در هشت کشور اسلامی در حال توسعه دارد. هم چنین مطابق با نتایج پژوهش حاضر، شهرنشینی در سطح یک درصد رابطه مثبت و معناداری با متغیر انتشار دی اکسیدکربن در هشت کشور اسلامی در حال توسعه دارد. علاوه بر این، نتایج این پژوهش نشان دهنده اثر مثبت و معنادار جمعیت بر انتشار دی اکسیدکربن در هشت کشور اسلامی در حال توسعه در سطح یک درصد است؛ به این معنا که افزایش جمعیت باعث کاهش کیفیت محیط زیست در هشت کشور اسلامی در حال توسعه شامل ایران می شود. هم چنین برای بررسی اعتبار نتایج مدل PMG مدل به دو روش DOLS و FMOLS نیز برآورد گردید که نتایج آن ها موید اعتبار نتایج مدل برآورد شده به روش PMG است.بحث: به طور خلاصه بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، ضریب متغیر گردشگری بین المللی، رشد اقتصادی، جمعیت و شهرنشینی در سطح یک درصد معنادار بوده و رابطه مستقیمی با متغیر انتشار دی اکسیدکربن دارند. به این معنا که افزایش هر یک از این متغیرها باعث کاهش کیفیت محیط زیست در هشت کشور اسلامی در حال توسعه شامل ایران می شود. بنابراین، پیشنهاد می گردد، اولا، سیاست گذاران مقصدهای گردشگری بین المللی باید استراتژی هایی را اتخاذ کنند که به این مقصدها کمک کنند تا استفاده از سوخت های فسیلی را کاهش دهند و سرمایه گذاری های گردشگری بیشتری جذب کنند. ثانیا، برای بهبود کیفیت محیط زیست یا کاهش تخریب محیط زیست، به جای وسایل حمل و نقل با موتور دیزل و مخرب محیط زیست، حمل و نقل گردشگری با خودروهای سازگار با محیط زیست مانند خودروهای برقی و همچنین گردشگری با دوچرخه در مقاصد گردشگری انتخاب و ترویج شود و ثالثا، رویکردهای قیمت گذاری برای کربن اتخاذ شود که همانند مالیات بر کربن نه تنها کاهش سطح انتشار را تسهیل می کند، بلکه می تواند منبع درآمد اضافی را نیز فراهم کند.
کلیدواژگان: گردشگری بین المللی محیط زیست، دی اکسید کربن، رشد اقتصادی، شهرنشینی
-
Pages 1-14Introduction
Nowadays, environmental protection and conservation have become a critical issue worldwide. This has led to significant managerial and leadership challenges in the current state of the educational fabric of schools. Many principals and teachers argue that talking about ecological educational and training activities and observing the environmental conditions of schools is still the missing link in the educational system, which is impossible without valid reflections and criticisms of the school environment. Thus, schools need environmental leadership to address these challenges, which has attracted the special attention of leadership researchers. This research aims to present an ecological leadership model in elementary schools with an interpretive phenomenological approach.
Materials and MethodsThe research method is qualitative regarding its objectives and interpretive phenomenology in data collection. The research environment consists of school principals and teachers who have a history of green schools. They were selected using a targeted snowball sampling method to reach 23 participants until theoretical saturation was achieved. The data collection tool was a semi-structured interview developed based on the understanding and experiences of teachers and school principals in different regions of Ardabil province. The interview protocol was evaluated for validity and reliability using Cohen's Kappa coefficient, which yielded a value of 0.71, indicating a relatively high level of agreement between coders.
ResultsThe study uncovered that environmental leadership is delineated by 98 concepts across 17 axes, organized into three main themes. Drawing from insights of managers and teachers, it embodies six core attributes: fostering group cohesion, envisioning ideals, acting on beliefs, showing individual consideration, and providing inspirational motivation. These characteristics of environmental leadership are nurtured through value philosophy, goals and objectives, overarching policies, educational and training frameworks, psychological underpinnings, and sociological contexts. Nonetheless, advancing environmental leadership encounters significant challenges, necessitating a nuanced grasp of supportive environments from academic and training policymakers.
DiscussionGiven the urgent need for environmental leadership in elementary schools, achieving sustainable environmental practices in the future depends on training school administrators and engaging both internal and external stakeholders. This research addresses the challenges and issues fronted by these agendas, aligning with recent Ministry of Education initiatives (since 2018) aimed at implementing environmental programs in schools. The findings of this research have innovatively defined environmental leadership within educational management, identified and analyzed environmental challenges specific to elementary schools, and proposed solutions. These insights pave the way for a new leadership model capable of navigating school ecological complexities and addressing local community environmental concerns in future crises.
Keywords: Leadership, Environmental Leadership, Elementary Schools, Interpretive Phenomenological Approach -
Pages 15-26IntroductionWith the shortage of freshwater resources, the use of other available sources such as seas and oceans has increased, and new technologies in the field of desalination and treatment of saline waters have gained attention. The territorial waters of the Oman Sea and the Persian Gulf have created strong potential for the establishment of desalination plants for various uses in Iran. The sustainable development of desalination units requires adherence to environmental standards to prevent the increase of pollutants in the effluent. The Rapid Impact Assessment Matrix (RIAM) Method is a way to organize, analyze, and present the results of a comprehensive environmental assessment. The present study aimed to identify the positive and negative effects resulting from the operation of the Chabahar desalination plant during the operational phase on four environmental components (biological-ecological, physical-chemical, economic-operational, and social-cultural).Materials and MethodsAfter identifying the various phases of the project through library studies and gathering information from different sources, the components and elements of the environment in the affected area were examined and identified, categorized into four physical-chemical, biological-ecological, social-cultural, and economic-operational environments. Then, the effects of the Chabahar desalination plant's activities were assessed using RIAM during the operational phase. To this end, after identifying the various phases of this industrial unit, four components were identified and examined. The use of these four categories can serve as a suitable tool for environmental impact assessment studies, as it seems that each category can have subcategories for identifying environmental components, allowing for a more detailed and better analysis of the project's effects on different sectors. After the environmental components affected by the available options have been scored, the final score obtained indicates the environmental status of the project's activities.ResultsThe results showed that the most destructive consequences, with a score of -108, were related to the physical-chemical environment, while the most positive effects, with a score of +84, were in the social-cultural environment. In the physical-chemical environment section, this project has significant negative impacts on the region's environment. Given the project's proximity to the Sea of Oman and coral islands that host unique species and valuable ecosystem services, it is necessary to evaluate strategies to eliminate the negative effects resulting from changes in water quality and to minimize them. In the biological-ecological section, the most significant negative effects are on the fauna. The Chabahar desalination plant, in its operational phase, has 11 positive effects and 9 negative effects. Considering that this complex is a significant source of drinking water for the region and has meaningful positive impacts in the economic and social sectors, the continuation of its activities is permissible as long as environmental protection measures are observed.DiscussionIt is necessary to reduce the intensity of their effects by implementing corrective actions and monitoring environmental parameters at the wastewater disposal site, as well as continuously measuring the output pollutants in the surrounding environment and comparing them with national and international standards. The positive effects, due to being categorized as having very little change or positive effect, little change or positive effect, and change or positive effect, indicate the preference for carrying out the project over not doing it.Keywords: Desalination Plant, RIAM, Chabahar, Environmental Impact Assessment, Wastewater
-
Pages 27-42Introduction
The coastal landscapes are constantly changing due to the increasing demand for structures aimed at economic, residential, and tourism activities. Human-made constructions such as breakwaters, piers, and seawalls have become characteristic features alongside shallow habitats in intertidal and subtidal zones. This transformation accelerates in response to exponential population growth and climate change impacts, such as rising sea levels and the need to mitigate natural disasters like storm surges. Concerns about the ecological value of these created environments have sparked efforts to establish new habitats to enhance biodiversity. Therefore, this study aimed to compare biodiversity patterns between artificial and natural substrates, as well as to investigate the role of slope and tidal height characteristics in determining biodiversity patterns.
Materials and MethodsSampling was conducted in four natural habitats (rocky shores of Naz Island, Mosen, Naqashah, and Ramchah) and four artificial habitats (rocky substrates of Naz Island breakwaters, fish processing waste, Selakh, and Ramchah) along the southern shores of Qeshm Island, seasonally from summer 2016 to spring 2017. During this study, 960 photographs were taken of epibiotic communities from two types of substrates across eight stations and three tidal levels over four sampling periods.
ResultsAfter analyzing the photographs and identifying the collected samples, 105 species were identified, of which 65 species were found in natural substrates and 42 species in artificial substrates. Natural substrates exhibited a higher abundance (percentage cover) of epibiotic communities compared to artificial ones. Most taxonomic groups identified had higher percentage cover in natural substrates, except for three groups: hydroids, bryozoans, and sponge-like organisms, which were more abundant in artificial substrates. A similar trend was observed in the number of species, with the stations of Mosen, Ramchah, and Naqashah hosting the highest species counts. The results indicated greater species diversity in natural substrates (14.99) compared to artificial ones (9.98). PERMANOVA tests revealed significant differences in the structure of epibiotic communities between natural and artificial hard substrates, as well as across different tidal levels on the southern shores of Qeshm Island (p < 0.05).
DiscussionA nearly regular increasing trend in species count was observed with rising tidal height, with lower intertidal areas hosting higher species richness compared to the other two tidal levels. No echinoderm individuals were found on the flat surfaces of artificial habitats, likely due to the steep slope and lack of microhabitats, which prevented these communities from establishing. In examining the cleaner species in both natural and artificial habitats, it was found that the distribution and growth of the algae Padina sp. on artificial substrates had significantly decreased compared to natural ones. This macroalga was one of the key species influencing the population structure differences between the two habitats. The steep slopes and high wave energy in artificial substrates likely hindered the successful spread of this species. In contrast, the macroalga Centroceras clavulatum successfully adapted to artificial structures and established significant coverage on these substrates, making it one of the key species influencing the differences in population structure between the two habitats, following Padina sp. This study demonstrated that creating low-slope surfaces leads to a broader range of habitats, increasing substrate heterogeneity and thereby providing multiple ecological niches for various species, ultimately enhancing regional biodiversity.
Keywords: Biodiversity, Coastal Landscapes, Artificial Habitats, Epibiotic Communities, Tidal Zones, Ecological Niches -
Pages 43-63IntroductionBrine leaching tailings (BLT), produced from the pilot scale extraction of lead from zinc filter cakes, contain concentrations of heavy metals that surpass established threshold limits. Prior to the construction of a lead extraction facility, it is imperative to identify a method that is technically viable, economically sustainable, and environmentally benign. The primary aim of this research is to diminish the solubility of metallic elements in BLT through the application of stabilization and solidification (S/S) techniques, incorporating additives such as cement, silica fume, and sand.Materials and MethodsWhile assessing the physical properties of BLT, their chemical characteristics, including heavy metal content, were analyzed using ICP-OES and oxide compositions were determined via XRF. To decrease the solubility of heavy metals, particularly lead, the S/S method was applied to these tailings. In this context, to achieve the necessary strength in the tailings, 16 mixtures containing tailings with varying additions of cement (0-10%), silica fume (0-1.5%), and sand (0-10%) were designed using DX7 software. Cubic samples were prepared with a water to powder ratio of 0.4 (w/p=0.4). These cubic specimens (5×5×5 cm) were tested to assess their compressive strength at 7 and 28 days. The 7-day and 28-day samples from mixture Ni16, which exhibited the highest compressive strength, underwent the TCLP using EPA Method 1311. Subsequently, heavy metals in the TCLP extract were quantified using EPA Method 6010D via ICP-OES. Additionally, to qualitatively and quantitatively analyze the original tailings and the S/S-treated tailings, XRD testing was conducted.ResultsThe major concentrations of elements in BLT exceed their permissible limits in the tailings. Moreover, the TCLP test of the control sample indicated that the concentration of lead in the extract (6.11 ppm) surpassed its permissible limit. Consequently, it is essential to reduce the solubility of the waste elements through the S/S method before disposal. The compressive strength of the mixtures at 7 and 28 days ranged from 2 to 5.2 MPa and 2 to 9 MPa, respectively, exceeding the minimum required compressive strength of 0.35 MPa. The concentrations of all heavy metals in the extracts from two S/S samples, N15 and N16, were below their permissible limits, thus validating the effectiveness of the applied S/S method. Analysis of the S/S tailings and the S/S sample (Ni16) revealed the formation of new minerals such as Gypsum, C-S-H (Calcium Silicate Hydrate), Ettringite, and Calcium Silicon. These minerals, resulting from the use of silica fume and cement and the hydration products of cement with the tailings, are likely contributors to the enhanced compressive strength of the samples.DiscussionWhile clarifying the negative impact of sand on the strength of the mixtures, it was observed that the percentages of cement and silica fume had a direct correlation with the compressive strength of the samples. Notably, the slope of changes in compressive strength per cement was substantially higher for the 28-day samples compared to the 7-day samples. One of the factors leading to the reduced short-term compressive strength of the mixtures can be the presence of heavy metals in the tailings. These metals interfere with the hydration reaction, thereby preventing the effective formation of silicate gel.Keywords: Stabilization, Solidification, Cement, Silica Fume, Compressive Strength, Brine Leaching Tailings
-
Pages 64-82IntroductionMangrove forests in Iran are spread over about 11,000 ha and in the shores of the Persian Gulf and the Oman Sea, between 25º 11 to 27º 52´ from Goatar Bay in Sistan and Baluchistan province to Bardkhon in Bushehr province. These forests are valueable due to the having sensitive biophysical resources, breeding important and biodiversity. At the same time, they are in the rank of one of the most important marine sensitive areas and need proper management. The purpose of this study is to assess the risks of mangrove forests in the international wetlands of Rud-e-Shur, Rud-e-Shirin and Rud-e-Minab using the DPSIR model.Materials and MethodsBased on the studies of existing documents, as well as the opinions and experts, environmental hazards were identified in the investigation of Driving Forces, Pressures, State, Impacts and Responses models. Finally, using the Delphi phase, out of a total of 78 factors threatening of wetland, a total of 30 environmental risks were identified and prioritized. At the second stage, the intensity of the effect, the probability of occurrence and the sensitivity of the environment accepting the specified risks and threats are scored in five categories: very high, high, medium, low and very low (in the numerical range of 1 to 5) and finally using the method TOPSIS and TOPSIS Solver software were rated.ResultsThe results of the study showed that 30 risky factors including 24 human and 7 environmental origin cases; put living and existence of International Wetland into danger and risk. 5 threat indicators with human origin include population growth, human activities, excessive harvesting of ecosystem services, aquaculture, and management weakness; 2 threat indicators with environmental origin include drought and climate change have been prioritized. Based on the results of risk factors rankings, human and aquaculture activities were identified in particular order with 0.912 and 0.648 coefficient as two intolerance ranks among threat indicators factors in the international wetland. Also, oil smuggling, destruction of habitat, and transmission of shrimp farming effluent into Wetland, was classified as 1, 0.87, 0.75 respectively, ranking in the first to third risk factors.DiscussionAccording to the amount of Cli, two factors of oil smuggling and destruction of habitats are categorized in intolerable risks. Two factors of the transfer of wastewater from shrimp farms to the wetland and water pollution are categorized at the noteworthy category, as well as the countless traffic of vessels inside the lagoon and the creation of shrimp farm channels in the estuaries leading to the lagoon are in the category of tolerable risks, respectively, in the first to sixth priorities, which require control measures to reduce environmental risks. In order to protect the studied international wetland, it is necessary to promote public information about the ecological characteristics and effects of the wetland in the environment of the province, as well as the threats facing them through public education. Educating everyone about the necessity and method of protecting the environment of wetland and the effects of neglecting its destruction, drafting laws, regulations, criteria and executive standards regarding fuel smuggling, along with the appropriate executive guarantee of the government and finally the organization's forecast. Implementation guidelines and mechanisms to include environmental considerations in the country's development plans are the pillars without which the desired goals cannot be achieved.Keywords: Mangrove, Vulnerability, DPSIR, Rud -E-Shur, Rud -E-Shirin, Rud -E-Minab International Wetland, Oil Smuggling
-
Pages 83-98IntroductionAir pollution is a major global environmental problem that has various adverse effects on health and the environment. Countries have come to the conclusion that the fight against this problem will only be possible through international cooperation. Therefore, taking measures to reform the existing structures based on scientific principles and applying the laws and experiences of other countries in the world to deal with air pollution are among the main priorities. The distinction of this research is to investigate the role of international guarantees and documents and Iranian laws in dealing with air pollution, so this research seeks to bridge the gap between domestic laws and documents in comparison with international laws.Materials and MethodsThe present study is in the group of applied research in terms of objectives and nature, and an analytical-descriptive method has been used in its conduct. First, these documents and laws were studied in the form of a library, then according to the questions and conceptual framework, the documents and laws in the national and international system were analyzed, and finally the documents and laws were implemented. To investigate the hypotheses, dialectics, which is one of the methods of scientific cognition (research), was used.ResultsIn the environmental sector, the law of the Fifth Five-Year Plan is not sufficient and does not include comprehensive and long-term plans to achieve sustainable and appropriate development. The municipal law approved in 1955 has also not been able to play a significant role in the realization of the guarantee of the human right to clean air due to the lack of executive guarantees and up-to-dateness. The Environmental Protection and Improvement Act of 1974 also needs to be revised and amended due to the objective conditions of the post-revolutionary society and the flaws and inadequacies of the regulations. Although the penalty of fine in the Clean Air Law has increased in terms of amount compared to the previous law, unfortunately, it has less power than these perpetrators in the case of factories and legal entities that have more income. Regarding the performance of the Clean Air Act, it can be stated that out of the 56 articles stipulated in the Clean Air Law and its technical regulations, the implementation of 22 articles has been estimated to be poor, 17 to moderate, and 17 to be good. International instruments also lack a clear guarantee of implementation, and the mechanism provided for in the conventions seems to be very simple and inefficient.DiscussionThe laws and approvals related to air pollution have not been properly implemented, and this issue is more noticeable in the case of the Clean Air Act. The most important reasons for the lack of law enforcement are lack of financial resources, lack of priority to the issue of air pollution, lack of adequate and effective supervision, inconsistency between the executive agencies and island operations, personal interpretation of the law's texts, and finally, the flaws in the text of the law. According to the results of the present study, it can be acknowledged that in Iran, as a developing country, the issue of guaranteeing the right to clean air and its implementation mechanisms has not yet found its real place in the legal system. International instruments also lack a specific guarantee of performance such as reciprocity or specific contractual mechanisms. Due to the negative effects of air pollution on the health of citizens and the country's economy, urgent action to untie the existing knots over the implementation of the Clean Air Act is necessary and there must be a serious will in this regard.Keywords: Air Pollution, International Conventions, Internal Documents, The Right To Clean Air, Legal Guarantees
-
Pages 99-117Introductionenvironmental security, is a necessary condition for the health and continuity of human life on earth and due to the vital, widespread and inevitable dependence of humans on the environment, if the environmental security is taken away and it is removed from the possibility of healthy living, as a result of the goal or the means of placing the environment, following environmental terrorism, with various methods such as polluting the natural and man-made environment with dangerous substances, extensive and irreparable damage is caused to human life and health And often, the most obvious effects of damage to the safety and health of the environment appear in the form of epidemics, and on the other hand, the cross-border effects of such actions and the possibility of transferring the said effects from through the flow of air or water or the carriers of disease agents to countries and regions beyond the place of the accident, and the possibility of spreading some of these effects on the life and health of future generations, reveals the seriousness of the danger of environmental terrorism, hence, The purpose of this thesis is to explain the vital necessity of legal, technical and specialized contrast, against environmental terrorism in the form of an efficient criminal policy with international interaction, with emphasizing the extent and irreparability of the effects caused by environmental terrorism, and the necessity and importance of preventive measures.Materials and MethodsIn terms of the goal, the current research will cause expansion the legal theories and doctrine and complete the previous theories with the fundamental method of the research results, and also with the practical approach, effective practical solutions to deal with environmental terrorism will be presented, and on the other hand, the materials and information used in the research, They are collected with the library method and after collecting and categorizing the materials and information, with the descriptive-analytical method, the findings and the collected materials are analyzed logically and legally and they are used as the basis of citation to strengthen the approach of the researcher in the relevant subject.ResultsIn a comprehensive and efficient criminal policy to contrast against environmental terrorism, in addition to criminalizing this criminal phenomenon along with the real conceptology and in addition to recognizing its specific elements, it is expected that with the necessary criminal measures, specialized measures will be taken to identify and criminalize behaviors that it has a preliminary aspect to dangerous crimes, and it is possible that environmental terrorism is also committed through them, and therefore, in order to prevent this criminal phenomenon, criminalize such behaviors in the form of obstruction crimes seems necessary.DiscussionIn Iran's criminal system, environmental terrorism has not been considered as an independent criminal behavior, with specific elements and specific conditions, However, due to the inherent of the behaviors related to environmental terrorism, this type of terrorism is inherently reprehensible, and as a rule, it can be included in various legal elements in the criminal laws, and on the other hand, due to the analogy of some elements of this criminal phenomenon with the destruction of the earth, According to jurisprudence, significant examples of environmental terrorism behaviors can be considered as examples of corruption in the land subject to Article 286 of the Islamic Penal Code (approved in 2012). However, in the set of regulations in various fields, some deterrent criminal contrivances are visible in the form of obstruction crimes, which are effective in the process of preventing environmental terrorism and play an effective role in the effectiveness of the criminal policy of counteraction.Keywords: Environmental Terrorism, Biosafety, Criminal Policy, Environment, Confrontation
-
Pages 118-131Introduction
The problem of environmental degradation is one of the important global issues that is caused by human actions and activities. This issue is also of great importance from an economic point of view. Environmental degradation is not the result of a single factor or variable, and several causes and factors are involved in its emergence. This study addresses some of these factors, including tourism, economic growth, and urbanization.
Materials and MethodsThe main objective of the present study is to investigate the relationship between tourism, economic growth, urbanization, and environmental degradation in developing Islamic countries (including Iran, Turkey, Pakistan, Bangladesh, Indonesia, Malaysia, Egypt, and Nigeria) during the period 2005-2020 using the methods of Fully Modified Ordinary Least Squares (FMOLS), Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS), and Pooled Mean Group (PMG). The general model of this study is as follows: = f (TRit, GDPit, POPit, Urit) Where CO2 is the amount of carbon dioxide emissions, TR is the income from arrival tourists (as a percentage of GDP), GDP is the economic growth rate, POP is the population growth rate, and UR is urbanization. It should be noted that the statistics and information required in this study were collected from the World Bank data source.
ResultsThe results of this study, based on the findings from the model estimation using the Pooled Mean Group (PMG) method, show that the coefficient of the international tourism variable is significant at the one percent level and has a direct relationship with the carbon dioxide emission variable in eight developing Islamic countries. According to the results of this study, economic growth at the one percent level has a positive and significant relationship with the carbon dioxide emission variable in eight developing Islamic countries. Also, according to the results of the present study, urbanization at the one percent level has a positive and significant relationship with the carbon dioxide emission variable in eight developing Islamic countries. In addition, the results of this study indicate a positive and significant effect of population on carbon dioxide emissions in eight developing Islamic countries at the level of one percent; meaning that population growth reduces environmental quality in eight developing Islamic countries including Iran. Also, to examine the validity of the PMG model results, the model was estimated using two methods DOLS and FMOLS, and their results confirm the validity of the model results estimated using the PMG method.
DiscussionIn summary, based on the results of this study, the coefficients of the variables of international tourism, economic growth, population, and urbanization are significant at the one percent level and have a direct relationship with the carbon dioxide emission variable. Meaning that an increase in each of these variables reduces environmental quality in eight developing Islamic countries including Iran. Therefore, it is suggested that, first, policymakers of international tourism destinations should adopt strategies that help these destinations reduce the use of fossil fuels and attract more tourism investments. Secondly, to improve environmental quality or reduce environmental degradation, instead of environmentally destructive diesel-powered transportation, tourist transportation with environmentally friendly vehicles such as electric vehicles and bicycle tourism should be selected and promoted in tourist destinations. Thirdly, carbon pricing approaches should be adopted that, like carbon taxes, not only facilitate emission reductions but can also provide an additional source of revenue.
Keywords: International Tourism, Environment, Carbon Dioxide, Economic Growth, Urbanization