فهرست مطالب

مجله آموزش پرستاری
سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 67، آذر و دی 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سکینه طاهر پور، سید حمید حسینی*، سید مهدی سعادتی، فرشته عیدی، علی عابدی، فاطمه محمدی صفحات 1-13
    مقدمه

    کیفیت زندگی کاری پرستاران بر سلامت و رضایت شغلی آن ها و مستقیما بر خدمات مراقبت های بهداشتی ارائه شده به بیماران تاثیر می گذارد. این مطالعه باهدف تعیین وضعیت کیفیت زندگی کاری پرستاری و عوامل موثر بر آن در بین پرستاران بیمارستان امام خمینی (ره) اسفراین در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

    در مطالعه توصیفی مقطعی حاضر، جامعه پژوهش کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان امام خمینی (ره) اسفراین بین سال های 1399 - 1398 بودند. تعداد 100 پرستار به روش سرشماری و با توجه به معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، فرم ویژگی های فردی و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون بود. در مطالعه حاضر روایی محتوا و صوری به صورت کیفی با استفاده از نظرات تعدادی از متخصصین آموزشی و بالینی بررسی شد که هیچ گونه تغییری ازنظر سادگی و وضوح در آیتم ها ایجاد نشد. پایایی پرسشنامه  با استفاده از همبستگی درونی با ضریب آلفای کرونباخ 86/0 گزارش گردید که نشان دهنده پایایی قابل قبول این پرسشنامه است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تحلیلی تی مستقل و فیشر تحت نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 5/23% (23 نفر)، 3/ 64%(63 نفر) و 2/12% (12 نفر) افراد به ترتیب از کیفیت زندگی کاری پایین، متوسط و بالایی برخوردار بودند. بین پست سازمانی با محیط ایمن و بهداشتی (01/0=p)، فضای کلی زندگی (004/0=p) و توسعه قابلیت های انسانی (002/0=p)، همچنین بین وضعیت کلی کیفیت زندگی کاری با متغیرهای نوبت کاری (009/0=p)، پست سازمانی (006/0=p) ارتباط معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که پرستاران دارای نوبت کاری ثابت و پست سازمانی اداری از کیفیت زندگی بالاتری برخوردار بودند. آگاهی مدیران و برنامه ریزان از سطح کیفیت زندگی کاری پرستاران و انجام اقدامات اصولی جهت ارتقاء آن امری ضروری است تا شرایط لازم جهت بهبود کیفیت ارائه خدمات پرستاران را فراهم سازند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، پرستاران، عوامل مرتبط، رضایت شغلی، فشار کاری
  • مهلا دوستی نوری، نفیسه حکمتی پور*، راضیه نادرخانی صفحات 14-24
    مقدمه

    شرایط ناپایدار بالینی نیازمند پرورش پرستارانی با تفکر انتقادی بالا می باشد و استفاده از شیوه های نوین آموزشی ضروری است. لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش روش های نقشه مفهومی و حل مسئله بر تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری انجام شد.

    روش کار

    مطالعه نیمه آزمایشی بر روی 75 دانشجوی ترم پنج پرستاری دانشگاه های آزاد استان گلستان در نیمسال اول 1403-1402 انجام شد. روش نمونه گیری بصورت چند مرحله ای بود. از طریق قرعه کشی، از بین پنج دانشکده پرستاری آزاد، سه دانشکده از مناطق شرق، غرب و مرکزی استان گلستان انتخاب شد و با نامه های که داخل آن ها (A گروه نقشه مفهومی)، (B گروه حل مسئله) و (O گروه کنترل) بود، به سه گروه نقشه مفهومی (واحد علی آبادکتول)، حل مسئله (واحد آزادشهر) و کنترل (واحد گرگان) تخصیص و از هر دانشکده 25 نفر به روش در دسترس وارد مطالعه شدند. آموزش نقشه مفهومی و حل مسئله هشت جلسه 90 دقیقه ای هفتگی به مدت دو ماه اجرا شد. پرسشنامه مهارت تفکر انتقادی کالیفرنیا (فرم ب،1990) قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 و میانگین و انحراف معیار، تست فیشر، کای دو، تی مستقل و زوجی و آزمون آنووا در سطح معنی داری کمتر از 05/0 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات تفکر انتقادی در گروه نقشه مفهومی (قبل 71/3±12/10، بعد 47/5±52/15)، حل مسئله (قبل 25/3±56/10، بعد 42/5±4/20) و کنترل (قبل 11/3±32/10، بعد 82/3±92/10) بود که بین سه گروه اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد (05/0<p). براساس آزمون بونفرونی تاثیر آموزش به روش حل مسئله در افزایش نمره تفکر انتقادی بیشتر از روش نقشه مفهومی بود  (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه میتوان از روش حل مسئله جهت افزایش تفکر انتقادی در دانشجویان پرستاری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، حل مسئله، تفکر انتقادی، دانشجویان پرستاری
  • اکرم اعرابی، پروانه خراسانی، حسین قاسمی، سمیه عظیم پور*، آیلین کامرانی صفحات 25-37
    مقدمه

    یونیفرم به عنوان یک عامل مهم در تشخیص هویت و تمایز نقش حرفه ای شاغلین محسوب می شود. در حال حاضر در کشور ما قانون یکپارچه ای در خصوص یونیفرم رده ها و سطوح مختلف پرستاران وجود ندارد و در بسیاری از مواقع، بیماران نمی توانند کادر پرستاری را از سایر اعضای تیم سلامت تشخیص دهند . این موضوع، موجبات سرگردانی و چالش بیماران و در مواردی نارضایتی پرستاران شده است. پژوهش حاضر با هدف «تبیین تجارب زیسته پرستاران در مورد یونیفرم پرستاری» انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه کیفی از نوع پدیدارشناسی توصیفی می باشد. مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته با 20 پرستار، از خرداد تا مرداد 1403 در دانشکده پرستاری و مامایی و مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. مصاحبه ها با استفاده از روش کدگذاری 7 مرحله ای کلایزی تحلیل و سپس با نرم افزار2020  MAXQDA کد گذاری انجام شد.

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل داده ها 110 کد اولیه، 11 مضمون فرعی و 4 مضمون اصلی شامل جنبه هویت حرفه ای، جنبه عملکردی، جنبه زیبایی شناختی، جنبه ارتباطی بدست آمد.

    نتیجه گیری

    شرکت کنندگان در این مطالعه بر اهمیت داشتن یونیفرم متمایز، تمیز و مرتب تاکید کردند و این ویژگی ها را نه تنها به عنوان نشانه ای از هویت حرفه ای، بلکه به عنوان عاملی موثر در تمایز نقش ها، ارتقاء ارزش شغلی و افزایش اعتماد به نفس خود در نظر گرفتند و تمایل به استفاده از اسکراب ها به دلیل تجربه راحتی و کاهش خطر عفونت را ابراز نمودند. به نظر آنها از منظر زیبایی شناختی، یونیفرم مناسب به ایجاد تصویری حرفه ای کمک می کند و از جنبه ارتباطی، نقش بسزایی در برقراری ارتباط موثر و افزایش اعتماد بیماران به پرستاران ایفا می کند.

    کلیدواژگان: یونیفرم، هویت حرفه ای، پرستاران، ایران، پدیدار شناسی
  • محمودرضا عرب، علیرضا ماردپور*، آرمین محمودی صفحات 38-53
    مقدمه

    حفظ کیان خانواده امری است که در جوامع گوناگون به آن اهمیت زیادی داده می شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی خانواده درمانی ساختاری و درمان تحلیل رفتار متقابل بر رضایت زناشویی در زوجین دارای نارضایتی زناشویی انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زوجین دارای نارضایتی زناشویی شهرستان شیراز در تابستان و پاییز سال 1402 بودند. سپس از میان 150 زوج دارای نارضایتی زناشویی، تعداد 45  زوج واجد شرایط به صورت تصادفی ساده با جایگذاری در سه گروه شامل گروه تجربی خانواده درمانی ساختاری (15 زوج)، درمان تحلیل رفتار متقابل (15 زوج) و گروه کنترل (15 زوج) قرار گرفتند.  سپس گروه آزمایش اول تحت 10 جلسه 90 دقیقه ای خانواده درمانی ساختاری و گروه آزمایش دوم تحت 10 جلسه 90 دقیقه ای درمان تحلیل رفتار متقابل قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند و آموزشی دریافت نکرد. ابزار گردآورده داده های حاصل از پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پرسشنامه رضایت زناشویی بود. سپس از  آزمون واریانس با اندازه گیری مکرر با نرم افزار SPSS نسخه 28 برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو مداخله مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری اثربخشی معناداری بر رضایت زناشویی داشته است (05/0>P). نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که خانواده درمانی ساختاری اثربخشی بیشتری نسبت به درمان تحلیل رفتار متقابل بر افزایش رضایت زناشویی دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این تحقیق، می‏توان گفت که خانواده درمانی ساختاری و درمان تحلیل رفتار متقابل می‏توانند به عنوان شیوه های درمانی مناسب برای افزایش رضایت زناشویی در زوجین دارای نارضایتی زناشویی در مراکز مشاوره خانواده به کار برده شوند و تقدم استفاده در افزایش رضایت زناشویی زوجین با خانواده درمانی ساختاری است.

    کلیدواژگان: خانواده درمانی، تحلیل رفتار متقابل. رضایت
  • جابر ذبیحی راد، ریحانه صفی الله، محمدرضا زارعی، فاطمه زهرا رضایی پور، کورش زارع* صفحات 54-64
    مقدمه

    کار گروهی موثر میان پرستاران اتاق عمل برای اطمینان از مراقبت با کیفیت بالا و نتایج بهینه عمل جراحی ضروری است. عوامل مختلفی بر کارآیی کار گروهی در اتاق عمل موثر است. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین نگرش پرستاران اتاق عمل نسبت به کار گروهی و عوامل موثر بر آن بود.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1402 بر روی 267 نفر از پرسنل شاغل در اتاق عمل های پنج بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اهواز صورت گرفت. نمونه گیری در این مطالعه به صورت آسان و در دسترس و جمع آوری داده ها با استفاده از دو پرسشنامه TeamSTEPPS-Teamwork Attitudes Questionnaire و TeamSTEPPS-Teamwork perception Questionnaire انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و با کمک آمار توصیفی، آزمون آنوا و رگرسیون خطی چندگانه نجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمرات درک و نگرش نسبت به کارگروهی به ترتیب 4/0±86/3 و 5/0±78/3 گزارش شد. همچنین بین متغیرهای سن، جنس، سطح تحصیلات، نوع اتاق عمل، شیفت غالب، نقش افراد، سابقه کار و میزان ساعات فعالیت ماهانه با درک کارگروهی ارتباط معنی داری مشاهده نشد(05/0p›). اما نگرش به کارگروهی یک متغیر پیشگو برای درک کار گروهی در پرسنل اتاق عمل بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نگرش مثبتی به کارگروهی در بین پرسنل اتاق عمل را نشان داد اما هیچ کدام از متغیر های دموگرافیک ارتباط با درک و نگرش پرستاران نسبت به کار گروهی نداشت. علاوه بر این یافته ها نشان داد که نگرش به کارگروهی بر درک کارگروهی پرسنل موثر است. بنابراین پیشنهاد می شود با ارائه آموزش های لازم و بهبود نگرش نسبت به کارگروهی، درک پرسنل از کارگروهی در اتاق عمل افزایش داد.

    کلیدواژگان: کارگروهی، درک، نگرش، تکنولوژیست جراحی، اتاق عمل
  • زینب عالی پور، منیر نوبهار*، حسن بابامحمدی صفحات 65-76
    مقدمه

    رشته پرستاری داخلی جراحی به دلیل گستردگی و دامنه عمل وسیع، داشتن قدمت و بیش ترین میزان پذیرش دانشجو در بین سایر رشته های پرستاری، اهمیت ویژه ای دارد و نیازمند این است که به صورت مستمر از نظر همسویی با نیازهای جامعه مورد بازنگری قرار گیرد. لذا این پژوهش با هدف مقایسه تطبیقی برنامه آموزشی کارشناسی ارشد پرستاری داخلی جراحی ایران و دانشگاه ییل آمریکا انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تطبیقی (1402) است که در آن شاخص های مهم برنامه آموزشی پرستاری داخلی جراحی ایران و دانشگاه ییل آمریکا به صورت هدفمند انتخاب شد و با استفاده از الگوی چهار مرحله ای  بردی شامل توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه انجام شد.

    یافته ها

    هر دو برنامه آموزشی فلسفه، چشم انداز و ارزش های خود را مطابق با بستر فرهنگی و اجتماعی کشور مربوطه تدوین کرده اند. امکان تحصیل پاره وقت، بورس تحصیلی، اخذ توصیه نامه، نیاز به داشتن سابقه کار، مدرک زبان و صلاحیت حرفه ای، جز یافته هایی است که با برنامه آموزشی کارشناسی ارشد پرستاری داخلی جراحی ایران متفاوت است، هم چنین بین مجموع ساعات عملی و بالینی این دو برنامه آموزشی تفاوت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    مقایسه برنامه آموزشی کارشناسی ارشد پرستاری داخلی جراحی ایران با دانشگاه ییل آمریکا، بیانگر وجود تشابهاتی در محتوی دروس و تفاوت های قابل ملاحظه ای در شرایط و نحوه پذیرش دانشجو و نوع و تعداد واحدهای درسی می باشد. به دلیل گستردگی برنامه آموزشی کارشناسی ارشد پرستاری داخلی جراحی ، پیشنهاد می شود واحدهای آموزشی بیش تر به صورت بالینی و عملی ارائه شود و در مورد شرایط و نحوه پذیرش دانشجویان تجدید نظر صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، کارشناسی ارشد، پرستاری داخلی جراحی، ایران، ییل آمریکا
  • ناهید شعبان، مرجان علیزاده*، مژگان سپاه منصور صفحات 77-91
    مقدمه

    پسوریازیس یک بیماری التهابی مزمن پوستی است که با سطوح بالای استرس و تاثیر منفی قابل توجهی بر کیفیت زندگی و تحمل پریشانی بیماران همراه است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر شفقت بر تحمل پریشانی در زنان مبتلا به پسوریازیس بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مبتلا به پسوریازیس شهر تهران در پاییز سال 1403 بودند. تعداد 45 نفر بیمار  به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایشی(15 نفر در درمان شناختی-رفتاری و 15 نفر گروه درمان مبتنی بر شفقت) و یک گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش اول تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان شناختی-رفتاری و گروه آزمایش دوم تحت10 جلسه 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر شفقت قرار گرفتند. از مقیاس تحمل پریشانی(DTS) Simons & Gaher به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. برای تحلیل داده های به دست آمده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی استفاده شد. نرم افزار تحلیل داده ها SPSS نسخه 28 بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو مداخله مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری اثربخشی معناداری بر تحمل پریشانی داشته است (05/0>P). همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت اثربخشی بیشتری نسبت به درمان شناختی-رفتاری بر بهبود تحمل پریشانی دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می‏توان گفت که درمان شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر شفقت می‏توانند به عنوان شیوه‏های درمانی مناسب برای بهبود تحمل پریشانی در زنان مبتلا به پسوریازیس در مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی به کار برده شوند و تقدم استفاده در بهبود تحمل پریشانی زنان مبتلا به پسوریازیس با درمان مبتنی بر شفقت است.

    کلیدواژگان: پسوریازیس، تحمل پریشانی، درمان شناختی-رفتاری، درمان مبتنی بر شفقت، زنان
  • میثم صحرایی رستمی، غلام رضا محمودی شن*، حمیده منچری، مهین تاتاری صفحات 92-102
    مقدمه

    با افزایش سن، افراد کارکردهای فیزیولوژیک، روانی و اجتماعی گذشته خود را به تدریج از دست می دهند و این امر سبب می شود تا احساس تنهایی در آن ها افزایش یابد. از طرفی خودکارآمدی تعیین می کند که انسان ها چه اندازه برای انجام فعالیت هایشان زمان می گذارند و در برخورد با موقعیت های گوناگون چقدر انعطاف پذیری دارند. هدف از مطالعه حاضر تعیین رابطه بین احساس تنهایی و ابعاد آن با خودکارآمدی سالمندان بود.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود که 335 سالمند تحت پوشش مراکز جامع سلامت شهرگرگان در سال 1401، وارد مطالعه شدند. نمونه گیری به روش طبقه ای با تخصیص متناسب انجام شد. یعنی تعداد نمونه به نسبت تعداد سالمندان هر مرکز جامع سلامت انتخاب شد. از چک لیست اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه احساس تنهایی اجتماعی-عاطفی بزرگسالان (SELSA-S) و پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر برای جمع آوری داده ها استفاده شد. هر دو پرسشنامه به شیوه لیکرت نمره گذاری شده، روایی و پایایی آن به تایید رسیده است. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 21 آنالیز شد. و از آزمون های همبستگی اسپیرمن، من ویتنی یو و کروسکال والیس برای تحلیل داده ها استفاده شد و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که 71 درصد سالمندان را زنان تشکیل می دادند(238 نفر). میانگین نمره احساس تنهایی در سالمندان شرکت کننده 39/9±89/34 و میانگین نمره خودکارآمدی 98/8±08/58 بود. احساس تنهایی با خودکارآمدی در سالمندان ارتباط معکوس و معنی داری داشت (203/0- =r، 001/0p<). خودکارآمدی با ابعاد احساس تنهایی رمانتیک، احساس تنهایی خانوادگی و احساس تنهایی اجتماعی رابطه معکوس و معنی داری داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به رابطه معکوس احساس تنهایی و خود کارآمدی پیشنهاد می گردد اقدامات و برنامه های سلامت روان و خدمات اجتماعی برای سالمندان طراحی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: سالمندان، احساس تنهایی، خودکارآمدی
|
  • Sakineh Taherpoor, Seyyed Hamid Hoseini*, Seyed Medi Sadati, Fereshteh Eidy, Ali Abedi Pages 1-13
    Introduction

    The Quality of Nursing Work life affects health and job satisfaction and directly impacts the healthcare services provided to patients. This study was conducted to determine the current status of the quality of nursing work life and identify the factors that influenced them among the nurses in Imam Khomeini Hospital in Esfarayen in 2019.

    Methods

     This cross-sectional study evaluated the quality of work life among nurses at Imam Khomeini Esfarayen Hospital (2019-2020). One hundred nurses were selected using census sampling that adhered to the stipulated inclusion criteria, and a questionnaire was completed about their characteristics and Walton's quality of work life. In the present study, content and face validity were qualitatively examined using the opinions of several educational and clinical specialists, and no changes were made regarding the simplicity and clarity of the items. The scale's reliability was determined using internal consistency, yielding a Cronbach's alpha coefficient of 0.86, indicating an acceptable reliability level for the questionnaire. After data collection, analysis ensued by applying descriptive statistics encompassing frequency, mean, and standard deviation in conjunction with independent tests and Fisher analytical tests utilizing SPSS version 16 software.

    Results

    In this investigation, 23.5% (23 individuals), 64.3% (63 individuals), and 12.2% (12 individuals) exhibited low, moderate, and high levels of work-life quality, respectively. There was a significant relationship between the organizational position and a secure and healthy work environment (p= 0/01), the general living environment (p=0/004), and the enhancement of human capabilities (p= 0/002), as well as between the overall state of work-life quality and working shift variables (p=0/009) and organizational position (p= 0/006).                                    

    Conclusion

     The study showed that nurses with fixed shifts and administrative positions had a higher quality of life. Managers and planners should note nurses' work-life balance and take appropriate measures to improve it. This will help create better conditions for nurses to provide high-quality care.

    Keywords: Quality Of Work Life, Nurses, Related Factors, Job Satisfaction, Occupational Stress
  • Mahla Doustinouri, Nafiseh Hekmatipur*, Razieh Naderkhani Pages 14-24
    Introduction

    Unstable clinical conditions require training of nurses with high critical thinking. Therefore, it is necessary to use new educational methods. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparing the effect of teaching concept mapping and problem-solving methods on the critical thinking of nursing students.

    Methods

    A semi-experimental study was conducted on 75 nursing students of the fifth semester of Golestan free universities in the first semester of 2023-2024. The sampling method was multi-stage. Through a lottery, among the five independent nursing colleges, three colleges were selected from the east, west and central regions of Golestan province and with the letters inside them were (A conceptual map group), (B problem solving group) and (O control group) were assigned to three groups of concept mapping (Aliabadkatoul unit), problem solving (Azadshahr unit) and control (Gorgan unit) and 25 people from each faculty were included in the study. Concept mapping and problem-solving training was carried out in eight weekly 90-minute sessions for two months. The California Critical Thinking Skills Questionnaire (Form B, 1990) was completed before and after the intervention. Data were analyzed with SPSS version 24 software and mean and standard deviation, Fisher's test, chi-square, independent and paired t test, and ANOVA test at a significance level of less than 0.05.

    Results

    The average scores of critical thinking in the concept map group (before 10.12±3.71, after 15.52±5.47), problem solving (before 10.56±3.25, after 20.4±5.42) and the control was (before 10.32±3.11, after 10.92±3.82), and a statistically significant difference was observed between the three groups (P<0.05). According to the Bonferroni test, the effect of problem-solving method of teaching in increasing the critical thinking score was more than that of concept map method (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, the problem-solving method can be used to increase critical thinking in nursing students.

    Keywords: Concept Map, Problem Solving, Critical Thinking, Nursing Students
  • Akram Aarabi, Parvaneh Khorasani, Hossein Ghasemi, Somayeh Azimpour*, Aylin Kamrani Pages 25-37
    Introduction

    Uniforms play a crucial role in establishing identity and distinguishing the professional roles of healthcare workers. There is no comprehensive legislation regarding the uniforms for various levels and categories of nurses in our country. As a result, patients often struggle to differentiate nursing staff from other healthcare team member. This situation has led to confusion and challenges for patients and, sometimes, dissatisfaction among nurses. This study aims to explore the lived experiences of nurses concerning nursing uniforms.

    Methods

    This research employs a qualitative descriptive phenomenological approach. In-depth, semi-structured interviews were conducted with 20 nurses from June to August 2023 at the School of Nursing and Midwifery and affiliated healthcare centers of Isfahan University of Medical Sciences. The interviews were analysed using a seven-step coding method developed by Colaizzi, followed by coding with the MAXQDA 2020 software.

    Results

    Following the data analysis, 110 initial codes were identified, leading to the emergence of 11 sub-themes, and 4 main themes, which encompass professional identity, functional aspects, aesthetic dimensions and communicative aspects.

    Conclusion

    Participants in this study emphasized the significance of having a distinct, clean, and tidy uniform. They regarded these features not only as indicators of professional identity but also as a factor influencing role differentiation, enhancing job value, and increasing self-confidence. They expressed a preference for using scrubs due to the comfort they provide and the reduced risk of infection. From an aesthetic perspective, they believed that appropriate uniforms help create a professional image. From a communicative standpoint, uniforms play a significant role in establishing effective communication and increasing patients' trust in nurses.

    Keywords: Uniform, Professional Identity, Nurses, Iran, Phenomenology. How BY CC The Under Article:
  • Mahmoodreza Arab, Alireza Mardpour*, Armin Mahmudi Pages 38-53
    Introduction

    Supporting the family foundation is a matter of high importance in various societies. Therefore, the present study aimed to investigate the effectiveness of structural family therapy and transactional analysis therapy on marital satisfaction in couples with marital dissatisfaction.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted with a pretest-posttest design with a control group and follow-up 2 months. The statistical population was all the couples with marital dissatisfaction in Shiraz City in the summer and autumn of 2023. Then, 150 couples with marital dissatisfaction were introduced. Among the 150 couples examined, 45 couples were eligible by simple randomization in three groups, including the structural family therapy experimental group (15 couples), the transactional analysis therapy experimental group (15 couples) and the control group (15 couples). Then, experimental groups underwent structural family therapy (10 sessions 90 minutes) and transactional analysis therapy (10 sessions 90 minutes), and the control group remained on the waiting list and did not receive training. To collect data Enrich marital satisfaction questionnaire in pre-test, post-test, and follow-up, repeated measures analysis of variance was used with SPSS version 28 software to analyze the data.

    Results

    The results showed that both interventions significantly affected marital satisfaction (P<0.05). In addition, the results of Bonferroni post hoc test showed that structural family therapy is more effective than transactional analysis therapy on marital satisfaction (P<0.05).

    Conclusion

    : Based on the results of the present study, it can be said that structural family therapy and transactional analysis therapy can be used as a treatment method to on marital satisfaction in couples with marital dissatisfaction and priority of use in in increase marital satisfaction is with structural family therapy.

    Keywords: Family Therapy, Transactional Analysis, Satisfaction
  • Jaber Zabihirad, Reyhaneh Safiallah, Mohammadreza Zarei, Fatemeh Zahra Rezaiepour, Kourosh Zarea* Pages 54-64
    Introduction

    Teamwork is crucial in the operating room to ensure quality patient care and good outcomes. However, various factors affect the effectiveness of teamwork in the operating room. Therefore, the purpose of our study was to investigate the attitude and perception of operating room staff toward teamwork and associated factors.

    Methods

    In this cross-sectional study 267 people were recruited by convenience sampling technique from 5 teaching hospitals in Ahvaz, Iran in 2023. The "T-TPQ and T-TAQ" were used to evaluate teamwork in the operating room. Data were analyzed by SPSS v26 using descriptive and analytical tests.

    Results

    The mean scores of perceptions and attitude towards teamwork were reported as 3.86 ± 0.4 and 3.78 ± 0.5, respectively. Also, there was no significant relationship between the variables of age, sex, education level, and type of operating room, dominant shift, role, work experience and the amount of monthly activity hours to perception teamwork. But the attitude towards teamwork was a predictor variable for the perception of teamwork in operating room.

    Conclusion

    The present study showed a positive attitude towards teamwork among operating room personnel, but none of the demographic variables had any effect on the nurses' perception and attitude towards teamwork. In addition, the findings showed that the attitude towards teamwork is effective on the perception of the teamwork of the personnel. Therefore, it is suggested to increase the staff's perception of teamwork in the operating room by providing the necessary training and improving the attitude towards teamwork.

    Keywords: Teamwork, Attitude, Perception, Surgical Technologist, Operating Room
  • Zeinab Alipour, Monir Nobahar*, Hassan Babamohammadi Pages 65-76
    Introduction

    The field of medical surgical nursing is of special importance due to its wide scope and scope of practice, its history and the highest rate of student acceptance among other nursing fields. And it needs to be continuously reviewed in terms of alignment with the needs of the society. Therefore, this research was conducted with the aim of comparative comparison between Iran and Yale University in America.

    Methods

    The current research is a comparative descriptive study )1402( in which the important indicators of the medical surgical nursing training program of nursing schools of Iran and Yale University of America were purposefully selected. It was done using four stage Bereday 's model with description, interpretation, Juxtaposition and Comparison.

    Results

    Both educational programs have formulated their philosophy, vision and values ​​according to the cultural and social background of their country. The possibility of part-time study, scholarship, obtaining a letter of recommendation, the need to have work experience, a language certificate and professional qualification are among the findings that are different from Iran's internal surgical nursing master's program, also between the total The practical and clinical hours of these two training programs are different.

    Conclusion

    The comparison between Iran's medical surgical nursing master's program and Yale University in America shows that there are similarities in the content of the courses and significant differences in the conditions and method of accepting students and the type and number of course units. Due to the breadth of the master's degree in medical surgical nursing and in order to achieve the goals of the field, more clinical and practical training units should be provided and the conditions and methods of accepting students should be reconsidered.

    Keywords: Educational Program, Master's Degree, Medical Surgical Nursing, Iran, Yale, USA
  • Nahid Shaban, Marjan Alizadeh*, Mozhgan Sepahmansour Pages 77-91
    Introduction

    Psoriasis is a chronic inflammatory skin disease linked to heightened stress levels and a substantial negative impact a patient's quality of life and their ability to tolerate distress. This study aimed to compare the effectiveness of cognitive-behavioural therapy and compassion-focused therapy in improving distress tolerance among women with psoriasis.

    Methods

    This semi-experimental study utilized a pretest-posttest design with a control group and included a follow-up period of two months. The research's statistical population comprised all women with psoriasis in Tehran during the autumn of 2024. A total of 45 women diagnosed by a physician were randomly assigned to three groups: 15 women in the cognitive-behavioural therapy group, 15 women in the compassion-focused therapy group, and a control group containing 15 women. The first experimental group participated in eight sessions of 90 minutes each of cognitive-behavioral therapy, while the second experimental group attended ten sessions of 90 minutes each of compassion-focused therapy. Data were collected using the Distress Tolerance Scale (DTS) developed by Simons and Gaher . For data analysis, we employed analysis of variance with repeated measures along with the Bonferroni post hoc test. The analysis was conducted using SPSS version 28.

    Results

    The results indicated that both interventions significantly affected distress tolerance (P<0.05). Furthermore, the Bonferroni post hoc test results revealed that compassion-focused therapy was more effective than cognitive-behavioral therapy in improving distress tolerance (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, both cognitive-behavioral therapy and compassion-focused therapy can be effective treatment methods for improving distress tolerance in women with psoriasis. However, compassion-focused therapy is prioritized as the more effective approach for enhancing distress tolerance in this population.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Therapy, Compassion-Focused Therapy, Distress Tolerance, Psoriasis, Women
  • Maysam Sahraee, Gholamreza Mahmoodi Shan*, Hamideh Mancheri, Mahin Tatari Pages 92-102
    Introduction

    With age, people gradually lose their past physiological, psychological and social functions, and this causes them to feel lonely. On the other hand, self-efficacy determines how much time people spend on their activities and how flexible they are in dealing with various situations. The purpose of the present study was to determine the relationship between the feeling of loneliness and its dimensions with the self-efficacy of the elderly.

    Methods

    This is a descriptive, analytical, correlational study in which 335 elderly individuals covered by comprehensive health centers of Gorgan city were included in the study in 2022. Sampling was done using a stratified method with proportional allocation. Data was gathered through a demographic checklist, and Social-Emotional Loneliness Questionnaire for Adults (SELSA-S), and Sherer's General Self-Efficacy Questionnaire. The questionnaires were scored through a Likert scale. Previous studies confirmed the validity and reliability of the questionnaires. The data was analyzed by SPSS version 21 software. Spearman correlation, Umann Whitney, and Kruskal-Wallis tests were employed for data analysis. The significance level for all statistical tests was set at p < 0.05.

    Results

    The study sample consisted of 71% (n=238) female older adults. The average loneliness score among the participants was 34.89 ± 9.39, while the average self-efficacy score was 58.08 ± 8.98. Loneliness exhibited a significant negative correlation with self-efficacy in older adults, (r=-0.203, p<0.001). Self-efficacy also demonstrated a significant negative correlation with dimensions of romantic loneliness, family loneliness, and social loneliness (p<0.001).
     

    Conclusions

    These results provide valuable insights into the association between self-efficacy and loneliness among older adults and can serve as a foundation for mental and social health interventions and programs targeting this population.

    Keywords: Elderly, Loneliness, Self-Efficacy