فهرست مطالب
مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1382)
- 79 صفحه،
- تاریخ انتشار: 1383/02/01
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحه 1کاهش شنوایی حسی عصبی از جمله اختلالات نسبتا رایجی است که باعث کاهش درک و تمایز گفتاری با درجات متفاوت می شود. وقوع آن 1 در 1000 نوزاد است و 50 درصد آنها در نتیجه عوامل ژنتیکی ایجاد می شوند. حدود 80 % ناشنوایی های ارثی غیر سندرومی هستند و به صورت اتوزومی مغلوب به ارث می رسند. مطالعات اخیر نشان داده اند که جهش هایی در ژن کانکسین 26 (گپ جانکشن بتادو) روی کروموزوم 13 وابسته به کاهش شنوایی غیر سندرومی اتوزومی مغلوب در بسیاری از جمعیت هاست. بنابراین مطالعه الگوی شجره نامه خانواده هایی که حداقل دارای یک عضو مبتلا به این نوع از کاهش شنوایی است اطلاعات ذیقیمتی در مورد اتیولوژی بیماری و نیز نحوه توارث آن به دست می دهد. نتایج حاصل در مشاوره ژنتیک با خانواده ها و تعیین افراد در خطر بالا به ما کمک نموده و همچنین زمینه را برای انجام بررسی های مولکولی فراهم می نماید. جامعه آماری ما شامل 30 خانواده ناشنوا با حداقل یک عضو مبتلا به ناشنوایی حسی عصبی مشغول به تحصیل در مرکز باغچه بان همدان بودند. در این مطالعه که از نوع توصیفی تحلیلی می باشد، اطلاعات اولیه از پرونده های ناشنوایان استخراج شد. کسانی به عنوان ناشنوا انتخاب شدند که کاهش شنوایی آنها بیش از 40 دسی بل بود. سپس طی مصاحبه چهره به چهره با والدینشان پرسشنامه مناسبی تکمیل گردید. بر اساس اطلاعات به دست آمده شجره نامه هر یک از خانواده ها رسم شد. سپس با توجه به معیارهای استاندارد، الگوی توارث تعیین گردید. در مرحله بعد به کمک روش های آمار توصیفی نتایج استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و با نتایج حاصل از سایر مطالعات مقایسه شدند. همچنین در پایان نقش ازدواج های فامیلی و تعلق ایشان به گروه های ایزوله مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله نشانگر آن است که الگوی توارث کلیه جمعیت مورد مطالعه از نوع اتوزومی مغلوب بود. 90 درصد ازدواج های والدین ناشنوا مورد مطالعه از نوع فامیلی بوده و حدود نیمی از خانواده های مورد بررسی به گروه های ایزوله ژنتیکی تعلق داشتند.
کلیدواژگان: ناشنوایی، کاهش شنوایی غیر سندرمی اتوزومی مغلوب، کانکسین 26 -
صفحه 5کلوئید و اسکارهایپرتروفیک بیماری هایی هستند ناشی از پاسخ غیر طبیعی پوست بدن به صدمات وارده که به علت تولید بیش از حد بافت های فیبروس متراکم در محل ضایعه ایجاد می شوند. از بین درمان های بسیار زیاد پیشنهاد شده برای این بیماری ها، کرایوتراپی و تزریق داخل ضایعه تریماسینولون جزء متداول ترین این درمان ها است، اما هنوز موفقیت درمانی در این بیماری کامل نیست. هدف از انجام این پژوهش بررسی پاسخ درمانی کلوئید و اسکارهایپروتروفیک به تاتوی بلئومایسین و مقایسه آن با درمان معمول کرایوتراپی و تزریق داخل ضایعه تریامسینولون می باشد. بدین منظور 45 نفر از بیماران مبتلا به کلوئید و اسکارهایپروتروفیک مراجعه کننده به درمانگاه های پوست دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بر اساس ترتیب مراجعه به دو گروه 23) A نفر) و گروه 22) B نفر) تقسیم شدند. گروه A به وسیله تاتوی بلئومایسین و گروه B به وسیله کرایوتراپی و تزریق داخل ضایعه تریامسینولون درمان شدند. درمان ها در چهار مرحله و با فواصل یک ماهه در هر گروه انجام شد و بیماران تا 3 ماه پس از پایان درمان پیگیری شدند. قبل و پس از درمان اندازه (شامل ضخامت و وسعت ضایعات)، علائم کلینیکی، محل و تعداد ضایعات و دیگر اطلاعات مورد نیاز ثبت و در هر گروه مقایسه گردید. پاسخ درمانی که بر اساس کاهش اندازه ضایعات نسبت به ویزیت اول تعریف شده بود، در گروهA، 88.3± 14 درصد و در گروهB، 67.3 ± 22.5 درصد به دست آمد که تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده می شود. ضمن آنکه 69 درصد بیماران گروه A در مقایسه با قبل از درمان بدون علامت شده بودند در حالی که تعداد کسانی که در گروه B بدون علامت شده بودند 49 درصد بود. همچنین در گروه B هر چه اندازه ضایعه بزرگتر بود پاسخ درمانی ضعیف تری به دست می آمد ولی در گروه A اندازه ضایعات تقریبا اثری در پاسخ درمانی ایجاد نکرد. نتیجه آنکه تاتوی بلئومایسین پاسخ درمانی بالائی می تواند در این بیماری ها ایجاد کند خصوصا آنکه در ضایعات با اندازه بزرگ نیز اثر درمانی آن حفظ می شود.
کلیدواژگان: اسکار هایپروتروفیک، بلئومایسین، تیپ پوستی، تاتو، کلوئید -
صفحه 11بیشترین پرتوگیری مردم از منابع پرتو ساخت بشر، ناشی از آزمایش های تشخیصی با پرتو ایکس می باشد. این امر به دلیل اجتناب ناپذیر بودن این روش تشخیص، عدم وجود روش های جایگزین و همچنین تعداد این آزمایشات در میان افراد جامعه می باشد. یکی از دلائل عمده پرتوگیری های غیر ضروری مردم، نداشتن برنامه های بررسی کنترل کیفیت(Quality Control) یا تضمین کیفیت (Quality Assurance) در مراکز رادیولوژی است. ضمن اجتناب ناپذیر بودن پرتوگیری از این منابع، برای عملی کردن برنامه کنترل کیفی (کاهش دوز جذبی و افزایش کیفیت تصاویر رادیوگرافی(، پارامترهای مختلفی از قبیل کیلو ولتاژ دستگاه (KVp)، میلی آمپر (mA) زمان تابش (s)، فاصله فیلم تا تیوب اشعه ایکس، فیلترهای اضافی، لایه نیم جذب و شرایط کاست فیلم مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای این منظور هفت دستگاه رادیولوژی تشخیصی در شش بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی استان چهارمحال و بختیاری مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی آزمایشات مختلف رادیوگرافی و برای مقایسه دوز دریافتی قبل و پس از عملی کردن برنامه کنترل کیفیت، آزمایشات رادیوگرافی قفسه صدری انجام شد. برای هر دستگاه 10 بیمار به صورت تصادفی انتخاب گردید، یعنی در کل 70 بیمار برای آزمایشات قفسه صدری در نظر گرفته شدند. نتایج دوزیمتری که توسط دوز دریافتی پوست (Entrance Skin Dose) ESD برای رادیوگرافی قفسه صدری انجام گرفت حدود 0.7 میلی گرمی قبل از انجام برنامه کنترل کیفی بود. برای کاهش دوز، برنامه کنترل کیفی و شرایط تابش به کار برده شد که متوسط دوز دریافتی برای آزمایشات رادیوگرافی قفسه صدری حدود 40 درصد کاهش یافت. تعداد کل افراد تحت آزمایشات رادیوگرافی حدود 500000 نفر می باشد که اگر برنامه کنترل کیفی به درستی صورت پذیرد، مقدار دوز تجمعی (Collective Dose) در حدود (0.28 mGy×500000) =140 Man-Sievert خواهد بود. بنابراین با کنترل کیفیت در تمامی آزمایشات رادیوگرافی و همچنین تحت شرایط دوز دریافتی کمتر بدون کاهش اطلاعات تصویر، در نتیجه ریسک ابتلا به سرطان ناشی از آزمایشات رادیوگرافی کاهش می یابد.
کلیدواژگان: چهارمحال و بختیاری، دوزیمتری، رادیولوژی تشخیصی، کنترل کیفی -
صفحه 19الکتروشوک درمانی (ECT) جزء یکی از روش های بسیار موثر درمان بیولوژیک در اختلالات روانپزشکی به ویژه افسردگی درون زا، اختلالات خلقی دو قطبی و اسکیزوفرنیا به شمار می رود. تاثیر درمانی آن مستلزم ایجاد یک تشنج جنرالیزه حداقل به مدت 25 ثانیه می باشد و هر چه طول مدت تشنج بیشتر باشد تاثیر درمانی ECT نیز افزایش می یابد. عوامل متعددی بر طول مدت تشنج ناشی از ECT موثر هستند که از آن جمله میزان انرژی داده شده به بیمار، داروهای دریافتی توسط بیمار و اوپیوئیدهای درون زا را می توان نام برد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر داروی نالوکسان به عنوان یک آنتاگونیست اوپیوئیدهای درون زا بر طول مدت تشنج ناشی از ECT می باشد. این مطالعه یک کارآزمایی بالینی است که بر روی 60 بیمار غیر معتاد در دو گروه 30 نفره که برای اولین بار تحت درمان با ECT قرار می گرفتند انجام شده است. به گروه مورد بلافاصله قبل از شروع بیهوشی 2 میلی گرم نالوکسان به صورت وریدی تزریق شد ولی سایر شرایط از جمله دوز داروهای بیهوشی و میزان انرژی داده شده در دو گروه مورد و شاهد یکسان بوده است. بر اساس نتایج حاصله میانگین طول مدت تشنج در گروه شاهد 21.3 ثانیه و در گروه مورد 27.8 ثانیه بود. با توجه به اینکه طول مدت تشنج به دنبال ECT مهم ترین فاکتور در میزان اثر درمانی آن می باشد. لذا، نالوکسان را به عنوان یک پیشنهاد و جهت افزایشی طول مدت تشنج و نتیجتا افزایش اثر درمانی ECT می توان مطرح نمود.
کلیدواژگان: الکتروشوک، اوپیوئید، تشنج نالوکسان -
صفحه 27ضربه های مغزی ناتوانی های شدید و مشکلات روانی و عصبی بزرگ برای بیمار، خانواده بیمار و اجتماع می شود. تروما در طول زندگی انسان سومین علت مرگ و میر بوده و ضربه های مغزی عامل بیش از 70-50 درصد علل مرگ و میر بعد از تروما است. این تحقیق در زمینه بررسی اپیدمیولوژی، عوارض، علل و یافته های ضربه های مغزی در بیمارستان آیت الله کاشانی به عنوان تنها مرکز تشخیص و درمان در استان چهارمحال و بختیاری، طی یکسال متوالی از تیرماه 1379 لغایت آخر خرداد 1380 انجام گرفت. 74.1 درصد بیماران مرد و 25.9 درصد زن و 25 درصد بیماران در گروه سنی 20-11 سال قرار داشتند. شایع ترین علل ضربه مغزی سقوط (33 درصد)، تصادف (29 درصد) و نزاع (15 درصد) بوده است. بر اساس معیار Glascow Coma Scale (GCS)، بیماران از نظر سطح هوشیاری در سه گروه تروماهای خفیف (88.6 درصد) متوسط (6.9 درصد) و شدید (4.5 درصد) تقسیم شدند. 42% بیماران فقط تروما به سر داشته و 58 درصد بیماران آسیب های متعدد به نواحی مختلف بدن داشتند. آمار بالای تروما در دهه دوم زندگی، تروما با علت نزاع و بالا بودن آسیب ها با مکانیسم ترومای مستقیم مثل شکستگی فرو رفته از نکات غیر معمول در این تحقیق بود. استفاده بی مورد از رادیوگرافی ساده در بیش از 78 درصد بیماران و یافته های مثبت آن با کمتر از 5 درصد و همچنین انجام سی تی اسکن نرمال در 84 درصد بیمارانی که CTS شده اند لزوم بازنگری کلی در مورد استفاده صحیح تر از آنها را ایجاب می کند. مرگ و میر در بیماران اعزامی از سایر مراکز به 53 درصد می رسد که بایستی امکانات درمانی و تشخیص مناسب تر در آن مراکز را فراهم نمود.
کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، تعیین سطح هوشیاری GCS، ضربه های مغزی -
صفحه 33در سیستم های بهداشتی، به اقدامات مهمی که پس از کشف یک بیمار سل خلط مثبت صورت می گیرد، بیماریابی گویند، که عبارت است از کشف موارد آلوده به بیماری سل و پیشگیری از سل در اطرافیان. هدف اصلی این مقاله، پاسخ به این سوال است که این سیستم بیماریابی در کشف زودرس بیماری در اطرافیان تا چه اندازه موثر بوده است؟ از میان پرونده های موجود در مراکز بهداشت شهرکرد و بروجن، در طی 5 سال، تعداد 56 پرونده بیمار خلط مثبت (16 نفر در بروجن و 40 نفر در شهرکرد) انتخاب شد و طی 5 سال پس از آن بروز بیماری در اطرافیان آنها تحت بررسی قرار گرفت. اقدامات پیگیری در اطرافیان شامل ثبت سن، جنس، واکسیناسیون، وجود اسکار، اسمیر خلط، کشت، تست توبرکولین و گرافی قفسه صدری بود. در بروجن، 16 نفر بیمار سل خلط مثبت، دارای 122 نفر به عنوان اطرافیان بودند، که اکثر اقدامات پیگیری مذکور انجام و ثبت شده بود. 74 نفر آنها را اطرافیان نزدیک تشکیل می دادند و از این افراد 23 نفر زیر 6 سال و در معرض خطر محسوب شده و پیگیری جدی نیاز داشتند. یک مورد (9 %) از 11 مورد بیمار خلط مثبت در دوره دوم مطالعه کشف از میان اطرافیان مذکور بود. در شهرکرد، 40 نفر بیمار سلی دارای 212 نفر به عنوان اطرافیان بودند. اقدامات پیگیری، اکثرا زیر ده درصد ثبت (و احتمالا اقدام) شده بود. گروه اطرافیان، شامل 165 نفر است، که به دلیل عدم ثبت سن، گروه در معرض خطر را نمی توان مشخص کرد. در اطرافیان سه مورد طی 10 روز تا 30 روز و 5 مورد دیگر طی 5 ماه تا 3 سال پس از بیماری اولیه با علامت بالینی مراجعه کردند. در این 8 مورد اقدامات پیگیری مناسب صورت نگرفته بود. در این شهر 8 مورد (21 %) از افراد مسلول دوره بعد از اطرافیان دوره قبل بوده اند. در بروجن پیگیری بیماران و اطرافیان بسیار منظم تر از شهرکرد بوده است و گرچه اذعان باید کرد که در بروجن همین نظم بوده است که سبب کاهش بروز سل گردیده، ولی متاسفانه این اقدامات موفق به کشف بیماران خط مثبت به ویژه در شهرکرد نشده است. احتمالا اگر اقدامات اجرائی و ثبت شده منظم تر صورت می گرفت، می توانست از بروز حداقل %9-%21 مورد جدید سل جلوگیری کند. پیشنهاد می گردد که ضمن بررسی های مشابه در دیگر شبکه های کشور این مساله که با صرف هزینه های بسیار و وقت فراوان با تشکیلات عریض اداری، صورت می گیرد مورد سنجش قرار گیرد تا اگر نقصی در آن است اصلاح گردد.
کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، بروجن، پیگیری، سل، شهرکرد -
صفحه 42چاقی رایج ترین مشکل تغذیه ای جهان صنعتی به شمار می رود که می تواند اثرات منفی روانی و فیزیکی بر کودک داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین صدک نودم و برخی فاکتورهای خطر آفرین چاقی در کودکان دبستانی استان چهارمحال و بختیاری انجام شده است. پژوهش حاضر مطالعه ای دو مرحله ای بود که مرحله اول آن یک مطالعه مقطعی گروهی و مرحله دوم آن مورد - شاهدی است. در مرحله اول با استفاده از قد و وزن 2772 دانش آموزان دختر و پسر، صدک نودم (Body Mass Index) BMI به دست آمد. در مرحله دوم از 188 کودک چاق و 282 کودک لاغر به عنوان گروه های مورد و شاهد، پرسشنامه فاکتورهای خطر آفرین تکمیل گردید. سپس اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که کودکان دارای 18.26 BMI< به عنوان غیر چاق محسوب می گردند. همچنین شیوع چاقی در زمان مطالعه 9.9 درصد بود و فاکتورهایی نظیر وجود چاقی در والدین و بستگان درجه یک، مصرف برخی مواد غذایی، میانگین وزن زمان تولد (فقط در میان دختران) با میزان چاقی کودک ارتباط معنی دار داشت ولی میزان فعالیت، وضعیت اقتصادی - اجتماعی خانواده، سطح تحصیلات والدین ابتلا به بیماری ها با میزان چاقی کودک ارتباط معنی داری نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش به نظر می رسد با تشویق والدین به حذف این فاکتورهای خطر آفرین می توان از چاقی کودکان پیشگیری نمود و بدینوسیله سلامت آنان را در بزرگسالی بیمه کرد.
کلیدواژگان: چاقی، فاکتورهای خطرآفرین، کودک، BMI -
صفحه 49با توجه به اینکه مطالعات گذشته درباره اثرات روزه داری بر پارامترهایی که به عنوان مراقبت های دوران بارداری که غیر مستقیم سلامت جنین و مادر را بررسی می کند در ماه مبارک رمضان نتایج متفاوتی را نشان می دهند، این مطالعه برای بررسی تغییرات مراقبت های دوران بارداری که شاخصی از سلامت مادر و جنین است در روزه داران باردار انجام شد. طی یک مطالعه کوهورت از بیست مرکز بهداشتی درمان شهرستان شهرکرد با روش نمونه گیری آسان تعداد 623 نفر خانم حامله وارد مطالعه شدند. از هر نفر در سه نوبت یک هفته قبل از آغاز مطالعه در صبح و روزهای 14 و 28 ماه رمضان یک ساعت قبل از اذان مغرب نمونه گیری ادرار انجام شد و مراقبت های دوران بارداری شامل اندازه گیری فشار خون، قد، وزن، اندازه ارتفاع رحم، سمع قلب جنین و احساس حرکت جنین توسط مادر انجام شد. طول مدت ناشتائی 0.5± 11.5 ساعت در شبانه روز بود. از این تعداد، 466 نفر در نیمه اول ماه رمضان روزه نگرفتند و 152 نفر حداقل 7 روز روزه گرفته بودند و در آخر ماه رمضان تعداد 130 نفر حداقل 15 روز به روزه گرفتن مبادرت کرده اند و 488 نفر بقیه روزه نگرفته بودند. 55 % کل افراد در ترایمستر سوم حاملگی و 26 % در ترایمستر دوم و 19 % در ترایمستر اول قرار داشتند. گروه روزه بگیر باردار با گروه غیر روزه باردار از نظر پارامترهای تغییرات فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، شاخص توده بدنی، افزایش ارتفاع رحم، سمع قلب جنین، احساس حرکت جنین توسط مادر و کتون ادرار با هم مقایسه شده اند. بین میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در افراد روزه گیر و غیره روزه نسبت به فشار خون پایه (قبل از ماه رمضان) در دو نوبت وسط ماه رمضان و آخر ماه رمضان اختلاف معنی دار آماری وجود نداشت. همچنین بین میانگین مقادیر افزایش شاخص توده بدنی در وسط و آخر ماه رمضان افراد روزه گیر و غیر روزه گیر نسبت به شاخص توده بدنی پایه تفاوت معنی دار مشاهده نشد. حس حرکت جنین و سمع قلب جنین همه مادران باردار روزه دار و غیر روزه در قبل از ماه رمضان 45.5 % و در آخر ماه رمضان 75.6 % بود که افزایش آن به دلیل افزایش سن حاملگی است. موارد کتون مثبت ادرار افراد باردار روزه گیر در وسط و آخر ماه رمضان نسبت به باردار غیر روزه بیشتر بود. بین میانگین افزایش اندازه ارتفاع در وسط ماه و آخر ماه اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه وجود نداشت و متوسط افزایش اندازه ارتفاع رحم حامله ها در ترایمستر دوم و سوم حاملگی در آخر ماه رمضان 0.3 ± 3.5 سانتی متر بود. نتایج حاصله از این مطالعه نشان می دهد که روزه داری زنان باردار بر روی پارامترهای ارزیابی شده در دو گروه مورد و شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد، لذا به نظر نمی رسد روزه داری برای مادران باردار مشکل ایجاد کند به شرطی که آنها تحت مراقبت های دوران بارداری قرار بگیرند.
کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، روزه داری، کتون ادارار، مراقبت های دوران بارداری -
صفحه 55سردرد میگرنی یکی از انواع شایع سردرد می باشد که باعث تغییرات قابل توجهی بر شرایط زندگی افراد مبتلا از جمله افت عملکرد فردی، اجتماعی و شغلی شخص بیمار می گردد و لذا درمان و پیگیری آن منجر به ارتقاء کیفیت زندگی افراد مبتلا خواهد شد. در این تحقیق میزان شیوع سردرد میگرنی و افت عملکرد ناشی از آن در 550 دختر دبیرستانی در شهرستان شهرکرد در اردیبهشت ماه سال 1381 بررسی شد. روش نمونه گیری چند مرحله ای و با استفاده از پرسشنامه های HIS و (Migranie Disability Assessment Questionnaire) MIDAS انجام گرفت که اولی مربوط به شیوع سردرد و دومی مربوط به افت عملکرد ناشی از آن می باشد. نتایج حاصله از این بررسی به قرار زیر است: از بین 550 نفر دانش آموز 73 نفر (13.3%) میگرن شایع تشخیص داده شد که در این افراد علائم همراه سردرد میگرنی به ترتیب شیوع عبارت است از Photophobia (نور گریزی) در 100% موارد، تهوع یا استفراغ در 86.3% موارد و رنگ پریدگی در 72.6% موارد، سردرد در محدوده 4-72 ساعت در 100% موارد، ضرباندار بودن سردرد در 90.4% موارد و یک طرفه بودن سردرد در 71.2% موارد. ضمنا در 80.8% موارد سابقه فامیلی سردرد مثبت بود. بین مقطع تحصیلی و میگرن و بین شدت سردرد و میزان افت عملکرد ارتباط معنی داری مشاهده نشد. در حالی که تشدید سردرد با فعالیت در 98.6% موارد، شدت متوسط تا شدید که مانع انجام فعالیت های روزانه شود (افت عملکرد) 58.9% گزارش شد و بین فرکانس سردرد و میزان افت عملکرد ارتباط معنی دار بود. بنابراین با شناخت این میزان قابل توجه افت عملکرد در قشر جوان باید علل زمینه ای مساعد کننده میگرن را جستجو کرد و با برنامه ریزی بهتر در مدارس آنها و آگاه کردن دبیران و خانواده آنها از وضعیت این دانش آموزان و نیز اقدام سریع جهت بهبودی میگرن و کاهش تعداد حملات سردرد به ارتقای کارآیی عملکرد در محیط تحصیلی به آنها کمک کرد.
کلیدواژگان: افت عملکرد، شیوع، دانش آموز دبیرستانی، میگرن شایع -
صفحه 63سرما درمانی یکی از روش های درمانی فیزیکی است که جهت درمان پاتولوژی های حاد به کار می رود. یکی از برنامه های توانبخشی که اخیرا مورد مطالعه قرار گرفته است ارتباط میان سرما و قدرت عضلات است Power Grip یکی از فعالیت های دست می باشد که منجر به خم شدن همه انگشتان شده و باعث نگهداری شی در دست می شود. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر سرما و سرما و تمرین بر قدرت Grip است. 60 نفر از دانشجویان پسر در محدوده سنی 26-18 سال انتخاب و در یکی از دو گروه مورد آزمایش قرار گرفتند. اندام فوقانی هر دو گروه (سرما به تنهایی و سرما و تمرین) به مدت 30 دقیقه در حمام سرد 15-10 درجه سانتی گراد قرار داده شد. در گروه سرما و تمرین قبل از قرار گیری اندام در آب سرد، این افراد به مدت 5 دقیقه با «دست ورز» به تریم پرداختند. قدرت Pinch، Grip و قدرت عضلات دست هر دو گروه قبل از قرارگیری در حمام سرد توسط dynamometer اندازه گیری شد و این اندازه گیری ها در دقایق 20، 40، 60، 80 دقیقه پس از خارج کردن اندام از حمام سرد تکرار شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آنالیز واریانس برای داده های تکراری و آزمون Paried-t استفاده کردیم. نتایج این تحقیق موفقیتی در جهت نشان دادن تفاوت معنی داری در قدرت Grip و قدرت عضلات دست پس از به کارگیری سرما و همچنین سرما و تمرین به دست نداد پس از اعمال سرما، قدرت grip و قدرت عضلات دست افزایش پیدا می کند ولی به حد نرمال خودش می رسد. بر اساس نتیجه دیگر تحقیق افزایش معنی داری در قدرت Pinch در هر دو گروه مشاهده شد که این افزایش در گروه سرما و تمرین بیشتر از گروه سرما به تنهایی بوده است. بر اساس نتایج این تحقیق از سرما و تمرین نمی توان به عنوان یک روش درمانی دراز مدت بهره جست.
کلیدواژگان: تمرین، سرما درمانی، قدرت عضلات، Pinch، Grip
-
Page 1Sensorineural hearing loss is a relatively common disorder that causes different degrees of reduction in voice perception and speech recognition. Its incidence is 1 in a 1000 neonate of which 50% is the result of genetic factors. About 80% of the hereditary deafness cases are non-syndromic and are inherited in an autosomal recessive mode. Recent studies show that mutation in the connexin 26 gene (GJB2) on chromosome 13 is associated with autosomal recessive non-syndromic hearing loss (ARNSHL) in many populations. So study of pedigree patterns of families having at least one member affected with hearing loss will hand a valuable information about its etiology and also its mode of inheritance. The results will make us able to help such families in genetic counseling procedure and in determining the high-risk cases. Also it will be a good point for starting molecular study to identify the related mutant gene/s. This descriptive and analytical study was performed on all families (N=30) that had at least one member with ARNSHL studying in Baghcheban Center, Hamadan, Iran. Data was obtained from files of the affected cases, then the suitable questionnaires were filled after face to face interviews with their parents. The cases were indicated as deaf if they had hearing loss more than 40db. Then based on the results of the interviews, their pedigrees were drawn and based on the standard criteria, the pattern of inheritance was determined. By employing the descriptive statistics, the results were evaluated and analyzed. Finally the results were compared with others and the role of consanguinity and genetic isolation in occurrence of hearing loss was studied. The results showed that pedigree patterns in all families interviewed were autosomal recessive. 90% of parents had consanguineous marriages and half of the families were related to the isolate groups.Keywords: Autosomal recessive non, Syndromic hearing loss, Connexin 26, Deafness
-
Page 5Keloid and hypertrophic scars are abnormal healing responses to injury due to overgrowth of dense fibrous tissue developing after healing of skin injury. Several treatments for keloids and hypertrophic have been suggested, from which cryotherapy followed by intralesional corticosteroid injection is the most common. The aim of this study was to compare the therapeutic responses of bleomycin tattoo and cryotherapy followed by intralesional triamcinolone injection methods for treatment of keloids and hypertrophic scars. The study was performed on 45 patients divided into two groups. Group A (23 patients) treated with bleomycin tatto and group B (22 patients) treated with cryotherapy and intralesional injection of triamcinolone. Each group received one treatment per month for a period of four months, and was followed up for three months after the treatment. Therapeutic response was defined as the percentage of scar height reduction. Patients treated with bleomycin showed 88.3%±14 and the next group showed 67.3%±22.5 reduction of scar height, that were significantly different. Also 69% of group A and 49% of group B became symptom free. It is concluded that bleomycin tattoo showed a better therapeutic response for Keloid and hypertrophic scars.Keywords: Bleomycin, Skin type, Keloids, Hypertrophic scar, Tattoo
-
Page 11Diagnostic radiology is one of the most useful applications of radiation in the world. To reduce unnecessary exposure in this imaging modality, implementation of a quality control (QC) program is vital. In this study, to reduce absorbed dose and to increase the image quality, various QC parameters were evaluated for x-ray machines consisting of kilo volt peak (KVp), milli-ampere (mA), exposure time (ms), focal film distance (FFD), inherent filters, additional filters, half value layer (HVL) and processor condition. To apply these parameters seven x-ray machines in six diagnostic radiological centers were selected and were kept under QC program. To compare the doses before and after implementation of QC programs chest x-ray examination was done on 10 randomly selected patients for each machine.The dosimetry showed that the average entrance skin dose (ESD) for each chest x-ray examination was 0.7 mGy before application of QC program. The average absorbed dose for chest examination was %40 after application of the program. Number of patients under radiological examination is about 500,000 persons. If a similar QC program was exactly performed in all diagnostic centers of this province, the collective dose will be reduced to (500000´0.28 mGy) =140 Man-Sievert. Therefore, by implementation of a QC program, the absorbed dose and cancer risk resulted from diagnostic radiology will be effectively reduced.Keywords: Chaharmahal, Bakhtiari, Diagnostic radiology Dosimetry, Quality control
-
Page 19ECT is a process in which a generalized seizure is induced by passing electrical current for 25 to 150 seconds through the brain under general anesthesia. It is a highly effective treatment for major depression, mania and schizophrenia. Seizure is terminated by active inhibitory processes. The inhibition of seizure is due to the production of endogenous opioids. Naloxone, as an opioid antagonist, may lessen the effect of endogenous opioids. This clinical trial study was conducted to determine the effect of naloxone on length of the seizure. Sixty patients (30 male and 30 female), who met the diagnostic criteria were included in this study. The control group comprised of 30 patients, received ECT without naloxone, and the experimental group comprised of 30 patients, received ECT and 2 mg naloxone (i.v.). Duration of seizure was compared between two groups by t-test. The mean of seizure length was 21.3s in the control and 27.8s in the experimental group. Therefore naloxone can be used for lengthening of seizure and consequently for improving its treatment benefit.Keywords: ECT, Naloxone, Opioid, Seizure
-
Page 33In a health system, after finding a sputum positive TB, the closed contacts of the patient are followed-up to detect new cases. The aim of this survey was to assess the effectiveness of the surveillance system in Shahrekord and Broojen. During a 5 year period, 56 files (16 from Broojen and 40 from Shahrekord) of sputum positive TB were selected, and detection of new cases during the next five years was checked. The registered follow-up items included gender, age, vaccination, scar of BCG, smear of sputum, culture of sputum and chest x ray. In Broojen there were 16 patients with 122 closed contacts, from whom 74 persons were close relatives and 23 of them were under 6 years old. In most of the closed contacts the follow-up items were registered. One out of 11 cases of TB patients of the second period was from the closed contacts of first period TB patients. In Shahrekord there were 40 TB and 212 closed contacts with 165 persons at risk. Follow-up items were registered in less than 10% of cases. Eight TB positive cases were reported in closed contacts 10 days to 3 years after the index cases, but there was no follow-up activity for them. Follow-up in Broojen was more regular than in Shahrekord. Unfortunately the follow-up activities in Shahrekord did not end up to case finding. Based on this survey, 9% to 21% of new cases of TB may be due to failure of health system. Performing similar surveys in other health care systems of the country may help to find the probable faults.Keywords: Broojen, Epidemiology, Follow up, Tuberculosis, Shahrekord
-
Page 42Obesity is the most common nutritional problem in the industrial countries, which has negative physical and emotional effects. The purpose of this study was to determine the 90th percentile of BMI and some risk factors of obesity in school-age children. The study had a cross sectional and a case-control part. In stage one weight and height of 2772 children were measured and 90th percentile of BMI was calculated. In stage two, 188 obese children as the case group and 282 non-obese children as the control group were selected and both groups completed a risk factors questionnaire. Our results showed that children with BMI<18.26 are non-obese. Prevalence of obesity was 9.97%. There was significant correlation between parental or close relatives’ obesity, some kinds of foods, birth weight (only in girls) and children’s obesity. There was no significant correlation between socioeconomic status, diseases such as asthma, education level of parents and children’s obesity.Keywords: BMI, Child, Obesity, Risk factor
-
Page 49There is controversy about the effects of fasting on prenatal care. Therefore this study was performed to assess prenatal care changes during Ramadan. Six hundred and twenty-three women were selected by simple sampling method. Three urine samples were collected for each case: One week before Ramadan in the morning; One hour before Eftar on the 14th and 28th of Ramadan. Blood pressure, weight, height of pelvis, fetal heart rate and fetal activity were examined at the same intervals. Four hundred and sixty-six cases that did not fast in the first half of Ramadan, were chosen as the control group. 152 cases had 7 days of fasting, 130 cases had 15 days of fasting and 488 cases did not fast. Fifty-five percent, 26% and 19% of the cases were in the third, in the second and in the first trimester, respectively. Body mass index was not significantly different between case (fasting) and control (non fasting) group. The heart activity and fetal heart rate hearing was 45.5% before and 75.6% at the end of Ramadan. At the middle and at the end of Ramadan, the positive ketone was higher in fasting women compared to that of the control group. Systolic and diastolic pressures were not significantly different between two groups. This study showed that fasting may not be a serious problem for pregnant women if they receive proper medical care.Keywords: Body mass index, Fasting, Ketone, Pregnancy prenatal care
-
Page 55Migraine headaches are of common kinds of headaches which cause significant changes in the patient’s lives. A decline in individual, social and occupational functions can be mentioned so treatment and follow up may lead to a better life. We studied the incidence rate of migraine headaches and related fall in education in 550 girls in high schools in shahre-kord region in Ordibehesht 1381 (may 2002). Sampling was in different stages using HIS and MIDAS questionnaires to study the incidence of migraine headaches and related fall in education respectively. 73 students out of 550 (13.3%) had common migraine headaches and the related symptoms were photophobia (100%), nausea or vomiting (86.3%) and paleness (72.6%), headache lasted 4-72 hours in 100%, pulsative headaches in 90.4% and unilateral headaches in 71.2%. There was a positive family history in 80.8% of cases. No relations were found between migraine headaches and different steps of education and also between severity of the headaches and the level of decline in education. But headaches worsening with activity in 98-6%, medium to sever headaches causing interruption in daily activities in 58.9%. Because of these great effects of migraine headaches in young people, it is necessary to find predisposing factors for the headaches by giving information to their parents and teachers and a good programming and in time treatment are useful in Quality of educational function.Keywords: Common migraine, Fall in education, High school student, Incidence
-
Page 63Cryotherapy (cold therapy) is a physical therapeutic method that is used for treatment of acute injuries. The effect of cold on muscle strength has recently been studied. Power grip is flexion of all fingers of a hand to hold objects. The purpose of this study was to determine the effects of cold and cold plus exercise on the grip strength. Sixty male undergraduate students, between 18 to 26 years old, were randomly selected and divided into two groups: cold and cold+exercise. First, grip strength, pinch strength and muscle strength were measured using a dynamometer, and the cold+exercise group members exercised for 5 minutes. Then arm of each member of both groups was immersed in a cold bath at 10-15 degree Celsius for 30 minutes. Immediately following cold bath, strength measurements were repeated every 20 minutes for a period of 80 minutes. The data was analyzed with ANOVA and paired t-test. There was no significant increase in the grip and muscle strength after application of cold or cold+exercise. Application of cold or cold+exercise caused an increase of grip and muscle strength but returned to approximately normal valve. A significant increase of pinch strength was observed in both groups, that was higher in the cold+exercise group. It was concluded that cold+exercise method is not a useful therapeutic physical method for long-term treatment.Keywords: Cryotherapy, Exercise, Grip, Muscle Strength, Pinch