فهرست مطالب

مدرس علوم انسانی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1383)

فصلنامه مدرس علوم انسانی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1383)

  • پژوهش های حقوق تطبیقی
  • 230 صفحه، بهای روی جلد: 22,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/01/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهرزاد ابدالی، محمدعیسی تفرشی صفحه 1
    نظم عمومی از قواعد محدود کننده آزادی اراده قراردادی است که در کلیه نظامهای حقوقی، از جایگاه ویژه و قابل تاملی برخوردار است. این قاعده که در نوشته های حقوقی راجع به قراردادها تحت عنوان «موجبات نا مشروع شدن قرارداد» مورد مطالعه قرار می گیرد در حقوق کشورهای فرانسه، انگلیس و ایران به لحاظ اوصاف و آثار از وضعیت کاملا مشابهی برخوردار نیست. در هر سه نظام حقوقی مورد مطالعه، ضمانت اجرایی قراردادهای مغایر نظم عمومی، بطلان مطلق اعلام شده، اما از نظر آثار این بطلان، تفاوتهایی به نظر می رسد. در هر سه کشور، اجرای مفاد قرارداد ممکن نیست، اما از لحاظ امکان استرداد عوض و امکان طرح ادعای خسارت، تفاوتهایی وجود دارد. حقوق فرانسه و انگلیس نسبت به امکان استرداد عوض و اخذ خسارات استثنا هایی قائل شده است، اگرچه از نظر نوع استثنا و شرایط اعمال این استثناها، بین آن دو نیز تفاوت به چشم می خورد. در حقوق ایران امکان اجرای مفاد قرارداد های مغایر نظم عمومی و اخلاق حسنه منتفی است اما امکان استرداد عوض قراردادی و اخذ خسارت بر خلاف نظر پذیرفته شده در حقوق دو کشور مذکور، در نوشته های حقوقی نویسندگان ایرانی ظاهرا منتفی است. در این مقاله نویسندگان تلاش کرده اند موضوع امکان استرداد عوض و اخذ خسارات را با توجه به ماهیت نظم عمومی و اخلاق حسنه بررسی کنند و از نظریه متعارف و سنتی نویسندگان حقوقی که در این خصوص بحث کرده اند، فاصله بگیرند.
    کلیدواژگان: نظم عمومی، استرداد عوض، خسارت
  • علی حسین نجفی ابرند آبادی، محمدجعفر حبیب زاده، محمدعلی بابایی صفحه 23
    جرم انگاری بعضی از انحرافات در پرتو نظریات مجازاتگر ژرمی بنتام مطرح شد، ولی تحت تاثیر آموزه های مکتب تحققی، به ویژه «نظریه حالت خطرناک» گسترش یافت و در حال حاضر تحت عنوان «جرایم مانع» یا جرایم بازدارنده شناخته می شود. امروزه جرم انگاری این رفتارها با معیارهای پیشنهادی فلاسفه حقوق کیفری در مورد جرم انگاری هماهنگی ندارد. با توجه به معیارهای توازن دلایل، مقبولیت اجتماعی، منع ایراد خسارت به دیگری و پالایش در مورد جرم انگاری، برای جرم شناختن یک رفتار لازم است که اولا رفتار مورد نظر با اصول و مبانی اخلاقی جامعه در تعارض باشد. ثانیا توسل به اقدامات غیر کیفری در مقابله با آن رفتار نتیجه بخش نباشد و ثالثا زمینه های اجرایی و عملی مقابله قهرآمیز با آن رفتار فراهم باشد. از آنجا که در جرم انگاری پاره ای از رفتارها به عنوان جرایم مانع، ملاکهای فوق رعایت نگردیده است، جرم تلقی کردن آنها نیز منطقا توجیهی ندارد. همچنین ماهیت این رفتارهای منحرف به گونه ای است که از طریق به کارگیری اقدامات غیر کیفری و ساز و کارهای پیشگیری می توان دامنه آنها را محدود کرد. لذا در مرحله اول باید در مقابله با این رفتارها از اقدامات سرکوبگر کیفری چشم پوشید و توسل به حقوق کیفری را به عنوان آخرین حربه نظام دفاع اجتماعی تجویز کرد. قانونگذاری کیفری ایران در قبال این نوع رفتارها از منطق خاصی تبعیت نمی کند. بعضی از این رفتارها در قوانین کیفری ایران به عنوان جرم مطرح شده اند، در حالی که به دور از هر گونه منطق جرم انگاری اند.
    کلیدواژگان: انحراف، جرم مانع، جرم انگاری، پیشگیری
  • عبدالکریم بی آزار شیرازی صفحه 49
    امروزه در کشورهای مختلف جهان، پزشکی قانونی با آزمایشگاه هایش نقش مهمی در امور قضایی و دادگستری دارد؛ پزشکی قانونی عملیاتی است که پزشکان متخصص برای کشف و تشخیص جرم و ردپای متهم و اثبات راست یا دروغ بودن گفته های مدعی یا مدعی علیه انجام می دهند.
    در احکام دادرسی و در فقه و حقوق اسلامی برای تشخیص بسیاری از جرم ها و نقصها و تعیین میزان خسارات وارد بر اعضای بدن به پزشک متخصص عادل ارجاع داده شده است.
    پزشکی قانونی در فقه و حقوق اسلامی چه جایگاهی دارد و سابقه آن در فقه و حقوق و دایره حسبه و طب اسلامی چیست، میزان اعتبار آن از نظر فقها چه اندازه است، راه ها و وسایل تشخیص پزشکی قانونی تا چه اندازه حجیت دارد، در کدامیک از مسایل فقه و حقوق اسلامی حل مشکلات و تشخیص موضوعات به پزشکان ارجاع داده شده، آیا در فقه و حقوق اسلامی صدور حکم براساس قرائن و شواهد از ادله شرعی است، و آیا می توان از کارهای پزشکی قانونی مانند انگشت نگاری، آزمایش خون و غیره استفاده کرد؟ این مقاله به بررسی سؤالات فوق و در صورت امکان ارائه پاسخ به آنها می پردازد.
    کلیدواژگان: داد پزشکی، طب شرعی
  • محسن رهامی، علی مراد حیدری صفحه 73
    با توجه به نقش روزافزونی که جرایم «بدون بزه دیده» در تعیین سیاست جنایی کشورها، از جمله کشور ما دارد این تحقیق در جهت شناسایی این جرایم به عمل آمده است. در این تحقیق، پس از تبیین مفهوم این نوع جرایم و جایگاه آنها، ارتباطشان با سایر مقوله های سیاست جنایی از قبیل جریان دعوای کیفری، آمار جنایی، احساس ناامنی (ترس و نگرانی از جرم)، پیشگیری از جرم و عدالت ترمیمی توضیح داده شده است. عناصر سه گانه بزه دیده، رضایت و خسارت که در شناخت جرایم بدون بزه دیده نقش کلیدی دارند نیز مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است، همچنین رابطه جرایم بدون بزه دیده با مقوله اخلاق و محدوده آزادی در اخلاق عمومی مورد بررسی نگارندگان مقاله واقع شده است و با توجه به تحولات حقوق کیفری ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تحت تاثیر فقه کیفری اسلام، و ورود مقوله هایی چون حق الله و حدود الهی به حوزه قوانین جزایی، نویسندگان مقاله بر اساس طبقه بندی جدید جرائم، مصادیق جرایم بدون بزه دیده را در نظام فعلی حقوق کیفری ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار داده اند و به منظور بررسی تطبیقی، نظر حقوقدانان امریکایی در مورد مصادیق جرایم بدون بزه دیده مورد توجه قرار گرفته است. نگارندگان براین امر تاکید کرده اند که به کار بردن اصطلاح رایج جرایم «بدون بزه دیده» در این جرائم، صحیح نیست و مناسبتر است حسب مورد از اصطلاحاتی چون «جرایم توافقی» یا «جرایم بدون بزه دیده معین»، استفاده گردد.
    کلیدواژگان: بزه دیده، جرایم بدون بزه دیده، جرایم توافقی، بزه دیده شناسی، جرایم توام با رضایت، قواعد اخلاقی
  • ستار زرکلام صفحه 105
    دیر زمانی است که داوری به عنوان یک روش حل اختلاف مؤثر در قردادهای بین المللی شناخته شده است؛ اما این نهاد در برخی از قراردادها، نظیر قراردادهای پیمانکاری بین المللی نمی تواند توقعات قراردادی را با توجه به ویژگی های کاملا فنی این گونه قراردادها و نیز لزوم اتمام موضوع آنها در مدت تعیین شده برآورده سازد. از این رو سازمانها و نهادهای بین المللی فعال در زمینه قراردادهای پیمانکاری بین المللی، نظیر فدراسیون بین المللی مهندسین مشاور از سال 1957 به بعد، نمونه قراردادهایی را به دست اندرکاران این قبیل قرار دادها پیشنهاد می کنند که در آنها حل اختلافات احتمالی بین کارفرمایان و پیمانکاران از طریق نهادهای شبه داوری پیش بینی شده است. دو ویژگی مهم این نهادها این است که اولا اشخاصی که مامور حل اختلافاتند اصولا مهندس یا متخصص در زمینه قرارداد مورد بحث هستند و ثانیا تصمیمات این اشخاص لازم الاجرا است، هر چند که امکان شکایت از تصمیمات آنها در دیوان داوری یا دیوان های داوری امکانپذیر است. در این تحقیق، پس از معرفی اجمالی نهادهای شبه داوری به تمیز آنها از نهاد داوری می پردازیم و آثار شروط مراجعه به شیوه های شبه داوری را در حق مراجعه طرفین به داوری مورد بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: نهاد شبه داوری، مهندس مشاور، فدراسیون بین المللی مهندسان مشاور، کمیته حل اختلاف، دستور موقت پیش از داوری
  • سید مرتضی قاسم زاده صفحه 133
    مورد تعهد و تملیک باید معلوم باشد. برای مثال در عقود معوض، عوض و معوض باید معلوم باشند. مجهول بودن هر یک از عوضین مانع تشکیل عقد است و آن را باطل می کند (مواد 216، 338، 348. ق. م) البته گاه ممکن است در قراردادهای معوض، عوض معامله، در متن قرارداد ذکر نشود. عدم ذکر عوض می تواند ناشی از بی دقتی و فراموشی باشد یا دو طرف از روی عمد و آگاهی عوض را ذکر نکنند و تعیین آن را به نظر کارشناس، عرف و عادت یا به معیارهای شناخته شده موکول سازند، چنان که هرگاه تعیین عوض یا قیمت نیاز به بررسی های کارشناسی و عملیات حسابداری داشته باشد دو طرف ناگزیرند تعیین آن را به آینده واگذار کنند و در متن قرارداد نیاورند. سؤال این است که آیا چنین قراردادی صحیح و الزام آور است یا احد طرفین می تواند از پای بندی به آن خودداری بورزد و به بهانه بطلان قرارداد و عیب اساسی تراضی از اجرای تعهد خویش شانه خالی کند. باید توجه کرد که عدم ذکر قیمت در قرارداد همواره به معنای مجهول بودن آن نیست و باید دید که دو طرف در این باره چه توافقی کرده اند.
    به نظر می رسد تراضی درباره ضابطه تعیین مورد تعهد و تملیک، یعنی تعیین ضابطه و ملاک تعیین مورد تعهد و تملیک کافی است، زیرا در این صورت، مورد تعهد و تملیک با آن ضابطه تعیین می گردد و نمی توان قراردادهای مذکور را به بهانه مجهول بودن مورد تعهد یا تملیک، باطل و بلا اثر دانست. در تعهدات قانونی و تملیکهایی که به حکم قانون صورت می پذیرد تعیین ضابطه برای معین ساختن مورد تعهد در بیشتر موارد از تعیین مقطوع آن بهتر و مناسبتر است. گرچه در فقه اصولا مجهول بودن مورد تعهد در زمان انعقاد عقد، عقد را باطل می کند، ولی عدم تعیین موردتعهد و تملیک شرطی موجب بطلان شرط یا شرط و عقد نمی شود] 1، ص 8 و 9 [وحتی چنان که مشهور است شرط مجهول را باطل یا باطل و مبطل ندانسته اند. با وجود این، شروط مجهول را نمی‎توان صحیح پنداشت. زیرا الزام متعهد شرط به امر مجهول محال است. پس ناگزیر باید آن را باطل دانست، ولی هر گاه اجمال شرط در آینده برطرف بشود و قابلیت اجرا پیدا کند باطل نیست.
    کلیدواژگان: مورد تعهد، مورد تملیک، عوض شیوه های تعیین مورد تعهد و تملیک
  • محمدحسن صادقی مقدم صفحه 161
    با توجه به اهمیت خانواده و نقش آن در تشکیل جوامع بشری و توصیه اسلام بر حفظ و قوام آن، تساهل و کوتاهی در مقابل موضوعات جدیدی که در این حوزه بروز می کند موجه نیست. یکی از این موضوعات، باروری مصنوعی است. حق داشتن فرزند در مواردی که زوجین یا یکی از آنها قادر به تولید مثل نیست، نباید بهانه ای برای نادیده گرفتن اصول اخلاقی و فرزنددار شدن از طریق راه های غیرطبیعی یا خارج از ازدواج فراهم سازد.
    لقاح خارج از رحم و سایر روش های باروری مصنوعی از اموری است که به وسیله دانشمندان غربی در قرن اخیر به طور مفصل مورد بحث و بررسی قرار گرفت. تولد «لوئیز براون» در سال 1978 نتیجه مثبت این تحقیقات بود.
    در این مقاله با استفاده از نظر فقها، دیدگاه دین اسلام در مورد باروری مصنوعی، مبتنی بر فقه امامیه از نظر جواز یا حرمت، نسب، ارث و ازدواج مورد بررسی قرار گرفته است. این مقاله جنبه های مختلف این موضوع را تبیین و بعضی از مسائل مورد نزاع در این رابطه را آشکار می سازد.
    ملاک حلیت و حرمت در تلقیح مصنوعی بر طبق نظر اکثر فقهای اسلامی بستگی به وجود یا عدم وجود رابطه صحیح یا غیرشرعی بین زن و مرد است. در عین حال فرزند متولد شده از اسپرم مرد و تخمک زن فاقد رابطه زوجیت، دارای حقوقی از نظر نسب، ارث، نفقه و غیره است.
    کلیدواژگان: باروری مصنوعی، لقاح خارج از رحم، جنین، نسب، ارث
  • سیدابوالفضل موسویان صفحه 187
    فقی هان شیعه با توجه به روایات اهل بیت(ع) در مقابل دیدگاه اهل سنت بین مرتد فطری مرد و مرتد ملی تفاوت قائل شده اند، از این حیث که از مرتد فطری توبه خواسته نمی شود و حد ارتداد بر او جاری خواهد شد، اما از مرتد ملی حاکم شرع توبه می خواهد و در صورت توبه، حد ارتداد برداشته می شود.
    حال اگر مرتد فطری پیش از اقامه بینه بدون اکراه و اجبار توبه کرد آیا فایده ای بر آن مترتب است یا خیر؟ مشهور فقها بر این باورند که توبه مرتد فطری، حکم قتل، جدایی از همسر و تقسیم اموال بین ورثه را بر نمی دارد.
    در این مقال به بررسی ادله این حکم خواهیم پرداخت. به زعم نگارنده اگر مرتد فطری پیش از اقامه بینه توبه کند حداقل حد ارتداد از او برداشته می شود و اموالش بین ورثه تقسیم نمی شود و ادله از این دو مورد قاصر است.
    کلیدواژگان: ارتداد، مرتد فطری، توبه، حد ارتداد، استتابه، آثار توبه مرتد
  • نمایه مجموعه مقالات منتشر شده در مجله مدرس علوم انسانی سال 1383
    صفحه 211
  • برگه اشتراک
    صفحه 217
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 228
|
  • Mehrzad Abdali Page 1
    The public order is one of the rules that restricts individual contractual will which has an important role in all the legal systemes. This rule that in the foreign legal writings about contracts, is studying under "the causes that invalid contracts" has not a similar state in the legal systemes of England, France and Iran. In all the adove mentioned systems, the contracts which violate public order or morals are null and void but they differ in respect of the effects of this invalidity. In all of them, enforcement of contract is impossible but there are differences in respect of possibility of restoration of consideration and possibility of brining a suit for compensation. In both England and France Law systems there are exceptions about possibility of restoration of consideration and compensation whereas there are differences between them about the type of these exceptions and the situation in which these exceptions are acted. In the Iranian legal system the enforcement of contracts Against public order is impossible also restoration of consideration and compensation (without any exception) seems to be impossible. In this article, writers have tried to discuss these subjects and criticize the traditional theory which has an age old place among Iranian Lawyers.
  • Page 23
    Criminalization of certain deviances was brought forth in the light of the punishment concepts of Jeremy Bantam, but further developed under the influence of the positivism school teaching, especially the Dangerous mood theory, and for the time being, is recognized as the "preventive crimes". Nowadays, the criminalization of such a behavior does not conform to the standards offered by the criminal law philosophers about criminalization. Considering the standards for reasons balancing, social compliance, prohibition of imposing damages on others and filtering what concerns the criminalization, in other to recognized a behavior as a crime (crimnal act) it is essential that First,the concerned behavior be inconsistent with the ethical principles and values of the society. Second, the application of non-penal actions would not be effective in counteracting that behavior. Third, there should be executive and practical grounds for fierce encounter with that behavior. As the aforesaid indications have not been observed in the criminalize tion of the preventive crimes, considering them as a crime can not be rationally justified. On the other hand, the nature of such deviant behaviors is so that through application of non-penal actions and preventive means, their extent can be limited. Therefore, as the first step, we should overlook the suppressive penal actions when confronting such behaviors and recommend the exercise of means law as the last penal of the Social Defense System. Iran criminal legislation does not follow a particular logic concerning such behaviors. Some of these behaviors in the Iranian Penal Code have been referred to as criminal acts, despite the fact that they are far beyond any criminalization logics.
  • Aabdolkarim Biazar Shirazi Page 49
    Today in various countries around the world, forensic modicine with its laboratories. Plays an important role in judicial and justice issues. Forensic medicine is a set of procedures which specialist physicians take in order to discover and determine the crime and the trace of the accused and to prove or disprove the claims of the claimant or defendant. In judicial verdicts, Islamic law and jurisprudence in order to distinguish many crimes and determine damages to body parts the case is referred to a just specialist physician. What is the position of forensic medicine in Islamic law and jurisprudence and what is its precedence in Islamic law, jurisprudence, Hesbeh issues and Islamic medicine? How much is its validity from the viewpoint of jurisprudents? How valid are the depiction methods and tools of forensic medicine and in what issues of Islamic law and jurisprudence has these issues been referred to physicians? Does issuing of verdicts based on evidences and documentation have a legitimate ground in Islamic law and jurisprudence? And could forensic medicine procedures such as finger printing and blood tests used for this? This article clarifies these issues.
  • Mohsen Rahami Page 73
    The issue of "victimless crimes" or "consensual crimes" is a new issue, and at the same time a very important one in the realm of the studies regarding "victimology", as a now branch of criminal sciences. The novelty of the issue, specifically in the Iranian criminal law, its vagueness, and the relationship of victimless crimes with some criminal policy issues like criminal proceeding, criminal statistics, fear of crime, crime prevention and restorative justice reveal the significance of the point. This article deals with the most important issues in this regard, namely defining and realizing samples of this kind of crimes, in order to get a better understanding and recognition of the concept of "victimless crimes" or in other words "crimes without direct victim", and also to determine the samples of this kind of crimes. The article deals also with the basic elements mentioned in the definition particularly the triple elements, that is victim, damage and consensus Finally, the article examines the relation between morality and victimless crimes and compares them.
  • Sattar Zarkalam Page 105
    It is a longtime that arbitration has been recognized as an impressive disagreement resolution in the international contracts. However, because of the absolutely technical features of some contracts, for example international construction contract, and also necessity of their issue completion in a determined time, the arbitral institution cannot fulFill what they ask for, especially conventional requests or anticipations. Therefore, after 1957, the international organizations and institutions, active in the domain of international construction contracts, including international federation of consulting engineers (FIDIC): Fédération International Des Ingénieurs Conseils), recommend a number of the typical contracts which, via the pre-arbitral institutions, forecast the resolution of the probable disagreements between master and contractors. These institutions have two notable and leading features: first, the persons who are delegates of disagreement resolution, are essentially engineers or experts on the subject of the argued contract; and second, their will and decisions are indispensable- binding though the possibility of complaint against their decisions exists in arbitral court or courts. In this research, after a brief presentation of pre-arbitral institutions, we proceed to distinguish them form arbitral institutions and finally, we consider and analyzed the effects of pre-arbitral involving stipulations on the both partie's right to call on the arbitration.
  • Page 133
    The subject of obligation and possesstion should be definite, for instance, in a bilateral contract, consideration must be definite and if it is not so, the contract will not be concluded and that makes it void (Article: 216,338 and 384 civil code if Iran). The consideration may not be mentioned either due to carelessness or oblivion or when the two parties intentionally refuse to mention it in the contract and leave it to expert's view, customary law, common practices or well-known norms to determine it. When determination of consideration or price of a contract requires expert surveying and estimation or accounting operations, the involved parties are compelled to leave this task to a later time and not to mention it in the contract. The question in such a situation is whether these kinds of contracts are valid and binding or either of the parties can refuse to perform his/her commitments by resorting just to the pretext that the contract is invalid or the agreements is defected. At ention must be paid to the fact that not mentioning a price in the contract does not always mean that the consideration is indefinite and it depends on the agreement between the parties involved. Agreement on the methods and rule of determining the subject of obligation or possesstion, that is to say, specifying the rule and criterion for determining the subject of obligation or possesstion is sufficient because it is thus determined with that rule and such contracts cannot be considered as null and void with the pretext that the consideration is indefinite. In legal obligations and possesstions assigned by the law, it is usually preferable to determine methods and mention an exact price or cost. Not mentioning the subject of obligation or possesstion does not nullify the terms or the contract and the terms even in the Islamic jurisprudence and as it is quite well known they do not consider the indefinite condition as nullifying the terms or the contract. Since the indefinite condition cannot be considered a valid condition because obligation of an obliged person to perform an indefinite act is impossible, the condition shall thus be null and void but in cases where the ambiguity of the condition can be removed in future and it can be performed, the condition is not null and void.
  • Page 161
    By taking into account the importance of the family and its role in the establishment of human society and the emphasis placed by Islam on its protection and stability, neglecting and failing to deal with the new issues appearing in this filed is unjustifiable. One of these issues is artificial insemination. Which needs to be examined from different angles: legally, morally, psychologically, etc. the right to have children, in cases where the spouses or one of them is infertile, should not be an excuse for ignoring moral principles and for having children through unnatural means or out of wedlock. In the last century vitro fertilization and other artificial insemination techniques were examined by Western scientists in detail. The birth of Louis Brown in 1978 was the positive result of these examinations and researches. In this paper, the Islamic view on artificial insemination, based on Shiite law, from the point of view of legality or illegality, lineage, inheritance and marriage is discussed. This paper highlights different aspects of artificial insemination and clarifies some controversial questions in this respect. The criterion for the legality and illegality of artificial insemination, according to the majority of Islamic jurisits, depend on the existence or non-existence of a lawful relationship between a man and a woman. A child born from an unmarried couple, or born through artificial insemination enjoys certain rights, such as lineage, inheritance, maintenance, etc.
  • Seyed Abolfazl Moosavian Page 187
    Shia jurists, view based on what narrate, the Prophet's household (p.u.t) make between the apostate born to a Muslim and the one born to a non- Muslim and then became a Muslim. The point of the distinction is that the former (murtadd fitri) is not asked to repent and the punishment (hadd) will be imposed on him while the latter (murtadd milli), is asked by the judge to repent and if he did, the punishment will be lifted. Now, if murtadd fitri happened to repent before introducing evidence – without duress and coercion – would it be of any help? Most of the jurists believe that this repentance is of no avail and it will not lift the legal consequences such as execution, separation from espouse, division of property among heirs. In this paper, I will first examine the evidence of such precept to conclude the if murtad fitri, repents before the introduction of evidence, at least the penalty (hadd) for apostasy will be lifted and the authorities fall short of covering this case. Then the issue of Istitabat (asking repentance) of apostate and its duration will be briefly discussed.