فهرست مطالب
فصلنامه محیط شناسی
سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1384)
- 166 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
- تاریخ انتشار: 1384/07/30
- تعداد عناوین: 16
-
-
صفحات 1-8تصفیه شیرابه حاصل از محل های دفن مواد زاید شهری، به عنوان یکی از مهم ترین مسایل محیط زیستی، بندرت در ایران مورد مطالعه قرار گرفته است. بر همین اساس و برای اجتناب از الگوبرداری صرف از روش های تصفیه شیرابه در کشورهای دیگر، مطالعه ای آزمایشگاهی برای دستیابی به روشی کارا و مقرون به صرفه، به منظور تصفیه شیرابه به صورت درجا یعنی با اعمال تغییراتی در داخل محل دفن زباله انجام گردید که بخشی از نتایج آن در مقاله حاضر ارایه شده است.
هدف اصلی از تصفیه درجای شیرابه در محل دفن زباله شهری، فراهم آوردن شرایطی در داخل ترانشه های محل دفن زباله برای انجام واکنش های شیمیایی، فیزیکی، و بیولوژیکی است که در اثر آنها غلظت آلاینده های مختلف موجود در شیرابه کاهش یابد. روش پیشنهادی که مبتنی بر استفاده از نخاله های ساختمانی در بستر محل دفن، به عنوان محیط رشد بی هوازی و بازگردش شیرابه در این لایه است، نتایج قابل قبولی را در کاهش بار آلی شیرابه تازه نمونه برداری شده از محل دفن زباله کهریزک در پی داشته و به عنوان روشی مناسب و اقتصادی برای تصفیه شیرابه در محل های دفن مشابه پس از انجام آزمایش های لازم پیشنهاد می گردد. نتایج حاصل از آزمایش هایی با نخاله ساختمانی مخلوط حاصل از خاکبرداری ها و تخریب ساختمان در سطح شهر تهران، نشان دهنده دستیابی به کاهش حدود 80% بار آلی شیرابه در قالب کل کربن آلی و اکسیژن خواهی شیمیایی است. عدم نیاز به دفع پساب تصفیه شده و کاهش حجم آن در اثر تبخیر نیز از جمله مزایای دیگر این روش است.
کلیدواژگان: محل دفن، مواد زاید جامد شهری، شیرابه، تصفیه در جا، نخاله های ساختمانی، بار آلی -
صفحات 9-16در این پژوهش، تاثیر مواد شیمیایی منعقد کننده در آمایش لجن هضم شده در هاضم هوازی تصفیه خانه فاضلاب شهرک قدس (غرب) مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور مواد شیمیایی منعقد کننده شامل پلی الکترولیت کاتیونی، کلرور فریک، آهک و آلوم با غلظت های مختلف به نمونه های لجن اضافه شده و سپس با انجام آزمایش های جار، مقاومت ویژه لجن نسبت به آبگیری، کل مواد معلق فرار، اکسیژن خواهی شیمیایی و اکسیژن خواهی بیوشیمیایی پنج روزه و کدورت روی آب جدا شده از لجن، مقادیر غلظت بهینه هر ماده منعقد کننده اندازه گیری شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، دامنه مقادیر بهینه غلظت پلی الکترولیت کاتیونی، کلرور فریک، آهک و آلوم به ترتیب برابر با 15 تا 20، 420 تا 450، 650 تا 700 و 1150 تا 1300 میلی گرم در لیتر بوده است. همچنین مقادیر مقاومت ویژه لجن نسبت به آبگیری برای لجن خام و لجن آمایش شده با پلی الکترولیت کاتیونی، کلرور فریک، کلرور فریک همراه با آهک، آهک و آلوم، به ترتیب معادل 7.68 1013، 0.347 1013، 0.839 1013، 1.89 1013، 2.36 1013 و 2.52 1013 متر بر کیلوگرم به دست آمده است. از آنجایی که با کاهش مقاومت ویژه لجن نسبت به آبگیری، عمل آبگیری از لجن آسانتر می شود، می توان نتیجه گیری کرد که متناسب ترین مواد منعقد کننده برای آمایش لجن به ترتیب پلی الکترولیت کاتیونی، کلرور فریک، کلرور فریک همراه با آهک، آهک و آلوم است. براساس نتایج به دست آمده مقادیر بهینه pH برای آمایش لجن با پلی الکترولیت کاتیونی، کلرورفریک، آهک و آلوم، به ترتیب در محدوده 7 تا 5/7، 5/5 تا 5/7، 9 تا 5/9 و 5/3 تا 5 است. با توجه به آزمایش های انجام شده و در دسترس بودن مواد منعقد کننده، کلرور فریک به عنوان ماده آمایش کننده لجن پایلوت، انتخاب شد. با اضافه کردن کلرورفریک با غلظت 440 میلی گرم در لیتر به لجن خروجی از هاضم هوازی، زمان لازم برای خشک شدن لجن (تولید لجن با غلظت مواد خشک 45 درصد) در بسترهای خشک کننده از 9 روز به 4 روز کاهش یافت. به عبارت دیگر چنانچه لجن ورودی به بسترهای خشک کننده لجن، آمایش شود، سطح بستر مورد نیاز متجاوز از پنجاه درصد کاهش می یابد.
کلیدواژگان: آمایش شیمیایی لجن، مواد شیمیایی منعقد کننده، مقاومت ویژه لجن نسبت به آبگیری، آبگیری لجن، بسترهای خشک کننده لجن، تصفیه خانه فاضلاب شهرک قدس (غرب) تهران -
صفحات 17-26با توجه به اینکه مشخصه های متعددی در آنالیز کیفی آب اندازه گیری می شود، روش شاخص کیفی آب (Water Quality index) از میان شاخص های عمومی کیفی آب دارای بیشترین کاربرد بوده و برای شاخص بندی کیفی حوزه آبریز سد لتیان از آن استفاده گردیده است. تعیین وضعیت آب رودخانه جاجرود و لتیان به عنوان یکی از منابع مهم آبی شرب تهران بزرگ، با توجه به ویژگی ها و تحولات جمعیتی در آن منطقه اهمیت فراوان دارد. این تحقیق براساس نتایج اندازه گیری های صورت گرفته توسط شرکت آب و فاضلاب تهران و مرکز تحقیقات آب و انرژی در تعدادی از ایستگاه های حوزه آبریز سد، به صورت جداگانه به سه روش شاخص بندی کیفی رودخانه و آب خروجی سد لتیان صورت گرفته است. بر اساس نتایج این شاخص بندی، کیفیت آب در به صورت نقاط مجاور مراکز جمعیتی به دلیل ورود آلاینده های میکربی و وجود ذرات معلق جامد و افزایش کدورت افت دارد؛ همچنین نتایج این شاخص بندی ها با یکدیگر مقایسه و تحلیل شده است.
کلیدواژگان: شاخص بندی کیفی، رودخانه جاجرود، کیفیت آب، روش NSFWQI -
صفحات 27-34به منظور بررسی پتانسیل باکتری های کمولیتوتروف در استخراج مس از خاک معدن مس سرچشمه و نیز جداسازی گوگرد آن (در حال حاضر به صورت آلاینده دی اکسید گوگرد به محیط رها می شود) فعالیت دو باکتری گوگردی بر روی خاک های این معدن در کشت خالص هر یک از باکتری ها و کشت های مخلوط دو باکتری مقایسه گردید. محلول محتوی دو باکتری تیوباسیلوس فرواکسیدانس (TF) و تیوباسیلوس تیواکسیدانس (TT) که هر کدام بتنهایی و نیز با هم به ترتیب در محیط کشت 9K وایمایی کشت شدند، به خاک معدن مس سرچشمه با سه عیار 2/0، 3/0 و 4/0 درصد مس اضافه شدند. نتایج حاصل از اندازه گیری مقدار مس آزاد شده در محلول ها با استفاده از اسپکتروفتومتر جذب اتمی نشان داد که در مدت 60 روز باکتری TF مقدار بیشتری مس را نسبت به باکتری TT آزاد کرده و مقدار مس آزاد شده در محیط کشت مخلوط دو باکتری، کمی کمتر از مقدار آن در محیط کشت های حاوی باکتری TF و به طور معنی داری بیشتر از باکتری TT بود. گوگرد آزاد شده حاصل از فعالیت باکتری ها که به صورت گوگرد عنصری در رسوب آزاد می شود، توسط حلال آلی کربن دی سولفید جداسازی شد. مقدار گوگرد آزاد شده در محلول محتوی هر یک از باکتری ها و محلول محتوی مخلوط دو باکتری نیز تفاوت معنی دار نشان داد. میزان اسید سولفوریک تولید شده در اثر فعالیت باکتری ها که به وسیله تغییراتpH محلول ها در آغاز و انتهای هر آزمایش اندازه گیری شد، نشان داد که مقدار این اسید نیز همزمان با تغییر عیار سنگ معدن و محیط کشت باکتری تغییر کرد. شمارش تعداد باکتری ها در محیط های کشت نشان داد که افزایش میزان آزاد شدن مس با افزایش تعداد هر دو گونه باکتری همبستگی مثبت دارد، با این حال تعداد باکتری TF در کشت های خالص بیشتر از TT و بیشتر از مجموع دو باکتری در کشت مخلوط بود.
کلیدواژگان: باکتری های گوگردی، آلاینده های محیطی، گوگرد عنصری، مس سرچشمه، اسپکتروفتومتر -
ارزیابی آثار توسعه بر محیط زیست استان همدان با کاربرد مدل تخریبصفحات 35-44مدل تصمیم گیری (Decision making model) یکی از انواع روش های ارزیابی آثار توسعه بر محیط زیست (EIA) است. مدل تصمیم گیری تجلی ارتباط بین کمیت ها و کیفیت های بخشی از جهان هستی به صورت فیزیکی و ریاضی است، به صورتی که نشان دهنده هستی، یا پدیده موجود در دنیای واقعی باشد. از این قرار، مدل ها روابط بین داده ها را برای پیش بینی چگونگی رویدادها در جهان واقعی تشریح می کنند. مدل تخریب Makhdoum،2002)) یکی از انواع مدل های ریاضی است که در این بررسی برای مطالعه آثار توسعه بر محیط زیست استان همدان از آن استفاده شده است. در این روش برای نمایاندن تخریب در واحدهای نشانزد – که بنا به مورد می تواند آبخیز، زیرحوزه، شهر و شهرستان، واحد زیست محیطی، زیستگاه ها، یا شبکه باشد – از مدل های خطی استفاده می شود. رابطه تخریب عبارتند از:H= (?I + Dp)/ V0 H= ضریب تخریب هر واحد نشانزد? I= مجموع شدت عوامل تخریب هر واحد نشانزد Dp= تراکم فیزیولوژیک (نسبت جمعیت بر وسعت زمین های قابل کشت) و V0= آسیب پذیری بوم شناختی برای دستیابی به این مهم، ابتدا محدوده استان همدان (مرز سیاسی) به 849 شبکه 2500 هکتاری (2×2 سانتیمتر روی نقشه توپوگرافی 250000: 1) تقسیم شد. آسیب پذیری اکولوژیکی با استفاده از نقشه های شیب، ارتفاع، اقلیم، حساسیت سنگ مادر به فرسایش، خطر زمین لرزه، طبقات آسیب پذیری خاک، حساسیت هیدرولوژیک، پوشش گیاهی و زیستگاه محاسبه شده و طبقه بندی شد. در مرحله بعد با استفاده از نقشه توپوگرافی، مشاهدات میدانی و نظرهای کارشناسان و افراد محلی، تعداد 19 عامل تخریب در کل استان شناسایی و شدت آنها تعیین گردید. تراکم فیزیولوژیک هم از تقسیم جمعیت موجود در هر شبکه کاری بر وسعت زمینهای قابل کشت در هر شبکه به دست آمد. در نهایت با استفاده از جدول نهایی تخریب و وارد کردن مشخصه های مدل در نرم افزارExcell، ضریب تخریب در هر یک از شبکه های کاری استان مورد محاسبه و تحلیل قرار گرفت. ضرایب تخریب به دست آمده برای کلیه شبکه ها، بر اساس نظریه فازی در 6 طبقه و3 دسته طبقه بندی شدند. بدین ترتیب کلیه شبکه ها از نظر شدت و میزان تخریب با یکدیگر مقایسه شدند و کل استان به سه پهنه با توانایی توسعه بیشتر، نیازمند بازسازی و نیازمند اقدامات حفاظتی تقسیم شد. در مجموع، 87/95 درصد از مساحت کل استان مستعد توسعه بیشتر، 12/083 درصد نیازمند بازسازی و 0/513 نیازمند اقدامات حفاظتی شناسایی شد.
کلیدواژگان: مدل تصمیم گیری، مدل تخریب، آسیب پذیری اکولوژیکی، تراکم فیزیولوژیک، عوامل تخریب -
صفحات 45-52توجه به مساله مکان یابی برای استقرار صنایع برای پیشگیری از بحران های محیط زیستی محتمل و همچنین استفاده شایسته و پایدار از جمیع امکانات پهنه سرزمین (مخدوم 1378)، یکی از موضوعات جدیدی است که در سال های اخیر مورد توجه دولت، و بالاخص سازمان مدیریت و برنامه ریزی و همچنین سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است. در مطالعه حاضر با دقت و توجه به این موضوع، مکان یابی برای استقرار صنایع در استان قم در مقیاس 1:250000 و با روش تجزیه و تحلیل سیستمی به انجام رسید. به این منظور منابع زیست محیطی در دو دسته شامل منابع اکولوژیک و اقتصادی، اجتماعی مورد شناسایی،تجزیه و تحلیل و جمع بندی قرار گرفتند. روش عملی انجام این مورد به این صورت بود که کلیه نقشه های منابع پس از اسکن شدن، در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) رقومی شده و سپس مورد تجزیه و تحلیل و جمع بندی (طبقه بندی) قرار گرفتند. بعد از آن ارزیابی توان اکولوژیکی سرزمین بر حسب هدف مورد نظر با توجه به مدل 3 طبقه ای تدوین شده، بعد از روی هم اندازی لایه های اطلاعاتی در GIS انجام شد که در نتیجه پس از حذف مناطق حفاظت شده، کاربری های فعلی سرزمین و... 17 پهنه در چهار بخش سیاسی استان، در 2 طبقه مناسب و نسبتا مناسب شناسایی گردید. توزیع این پهنه ها شامل 7 پهنه در بخش نوفل لوشاتو با مساحت 19964 هکتار، 5 پهنه در بخش مرکزی با مساحت 25603 هکتار، 3 پهنه در بخش جعفرآباد با مساحت 9217 هکتار و 2 پهنه در بخش خلجستان با مساحت 1180 هکتار می باشد. در نهایت اولویت بندی این پهنه ها با توجه به مشخصه های اقتصادی، اجتماعی نقشه سازی شده در GIS به صورت کمی انجام گردید که در نتیجه یک پهنه در بخش جعفرآباد به عنوان بهترین مکان و پهنه های دیگر در اولویت های بعدی قرار گرفتند. می توان گفت که، پس از انجام این تحقیق که جنبه تجربی داشته، نوعی مدل و یا تئوری در زمینه مکان یابی برای استقرار صنایع تدوین گردیده که از این پس نه تنها از اصول و مبانی نظری و عملی آن می توان در مکانیابی استقرار صنایع در سایر نقاط استفاده کرد بلکه، در تدوین روش و مدل، برای مکان یابی دیگر کاربری ها نیز کاربرد فراوان دارد.
کلیدواژگان: GIS، آمایش سرزمین، مکان یابی، مدل، ارزیابی توان، صنعت، قم -
صفحات 53-57فلزات سنگین از عوامل مهم آلاینده محیط زیستی به شمار می روند که از طریق مناطق ساحلی و رودخانه ها وارد دریا و از طریق زنجیره غذایی در بدن آبزیان تجمع می یابند. گیاهان آبزی به عنوان حلقه ای از زنجیره غذایی به واسطه جذب فلزات سنگین می توانند نشانگر افزایش نسبی غلظت این عناصر در آب یا رسوبات اکوسیستم های موردنظر باشند. در این تحقیق به منظور تعیین میزان غلظت فلزات سرب، روی، مس و کادمیم و نقش گیاهان آبزی در جذب و تجمع آنها از سه گونه گیاهیPhragmites australis، Typha angustifoliaو Potamogeton crispus و رسوبات منطقه، 6 ایستگاه در تالاب بین المللی میانکاله مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نتایج حاصل نشان داد که میزان متوسط سرب در رسوبات 19.83ppm، در گیاه 0.53ppm (Phargmites australis)، در گیاه ((Typha angustifolia 4ppmو در گیاه 5.4ppm (Potamogeton crispus) ست. میزان متوسط روی در رسوبات 274.33ppm، در گیاه (Phragmites australis) 290.83ppm، در گیاه (Typha angustifolia) 203.33ppm و در گیاه (Potamogeton crispus) 141.55ppm است. میزان متوسط مس در رسوبات 23.3ppm، در گیاه (Phragmites australis) 7.63ppm، در گیاه (Typha angustifolia) 5.4ppm، و در گیاه (Potamogeton crispus) 4.58ppm است. میزان متوسط کادمیم در رسوبات1.33ppm، در گیاه (Phragmites australis) 0.45ppm، در گیاه (Typha angustifolia) 0.45ppm و در گیاه (Potamogeton crispus) 0.5ppm بود. در گیاهان حاشیه ای (Phragmites australis) و (Typha angustifolia) بیشترین تجمع فلزات در ریشه دیده شد و در گیاه (Potamogeton crispus) تجمع در اندام های مختلف یکسان بود.
کلیدواژگان: فلزات سنگین، گیاهان آبزی، تالاب میانکاله، مازندران -
صفحات 59-68تعیین شایستگی مرتع از موارد مهم در مدیریت آن به شمار می رود و شناخت عوامل موثر بر آن اهمیت دارد. از آنجایی که تقریبا همه اجزای اکوسیستم مرتعی در تعیین شایستگی تاثیر می گذارند و بررسی همه این عوامل امکان پذیر نیست، در این تحقیق عوامل فیزیکی و پوشش گیاهی مورد توجه قرار گرفتند. سه مدل تولید علوفه، منابع آب و حساسیت به فرسایش اجزای مدل اصلی را تشکیل می دهند. این تحقیق با استفاده از روش فائو در بررسی و تعیین توانایی اراضی در محیط سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) در منطقه ای با وسعت 12/37977 هکتار و در موقعیت جغرافیایی ̋43، ́36، ̊50 تا ̋20، ́53، ̊50 طول شرقی و ̋19، ́5، ̊36 تا ̋19، ́19، ̊36 عرض شمالی در بخش میانی حوزه آبخیز طالقان (90کیلومتری شمال غرب تهران) به اجرا درآمده است.
نتایج حاصل از مدل نهایی شایستگی مرتع نشان می دهد که از میان خصوصیات فیزیکی، شیب، حساسیت سنگ و خاک به فرسایش و ارتفاع و از میان خصوصیات پوشش گیاهی، درصد پوشش گیاهی، تولید علوفه، ترکیب گیاهی، وضعیت و گرایش مرتع به صورت توامان در تعیین شایستگی مراتع منطقه تاثیر دارند. محدود کننده ترین عوامل در تعیین شایستگی مراتع منطقه، شیب زیاد، تبدیل مرتع به دیمزارو رها کردن آن، چرای زودرس، وجود سنگ های حساس به فرسایش و کم بودن درصد پوشش گیاهی اند. از سوی دیگر زیاد بودن پوشش سطحی شامل پوشش گیاهی، سنگ و سنگریزه، تعدد منابع آب دایمی، پراکنش مناسب منابع آب و حضور گیاهان چند ساله از جمله عوامل موثر در افزایش درجه شایستگی مراتع منطقه به حساب می آیند.
کلیدواژگان: شایستگی مرتع، تولید علوفه، منابع آب، حساسیت به فرسایش، چرای گوسفند و سیستم های اطلاعات جغرافیایی -
صفحات 69-76
در چند سال اخیر در کشورهای مختلف توجه زیادی به جذب نیترات توسط سبزی شده است. برخی از کشورها نیز حدود مجاز برای غلظت نیترات در گیاهان خوراکی مخصوصا سبزی ها تعیین کرده اند. در ایران تحقیقات انجام گرفته در این مورد بسیار اندک بوده و به دلیل بالا بودن مصرف سبزی ها در کشور ما نیاز است این مساله مورد توجه قرار گیرد. بنابراین هدف اولیه این طرح تعیین غلظت نیترات در قسمت خوراکی سبزی ها مختلف و سپس معرفی گیاهانی است که دارای بیشترین قدرت جذب نیترات بودند. برای انجام این تحقیق نمونه هایی از گونه های اسفناج Spinacea oleracea))، تره فرنگی (Allium porrum)، ریحان (Ocimum basilicum)، شنبلیله Trigonella foenum))، پیاز (Allium cepa)، کلم (Brasica deracea)، کاهو (Lactuca sativa)، ترب (Ruphanus sativens)، خیار(Cucumis sativa)، گوجه فرنگی (Lycopersicum esculentum)، سیب زمینی (Solanum tuberosum) و هویج (Daucus carota) از مزارع شهرهای درچه، دشتی، زیار، فلاورجان، خمینی شهر، نجف آباد و خوراسگان (از هر منطقه 30 نمونه) در ماه های مرداد، شهریور و آذر 1378 و اردیبهشت و خرداد 1379 جمع آوری شد. سپس غلظت نیترات در قسمتهای خوراکی هر یک از نمونه ها اندازه گیری شد. میانگین غلظت نیترات در اسفناج، تره فرنگی، ریحان، شنبلیله، پیاز، کلم، کاهو، ترب، خیار، گوجه فرنگی، سیب زمینی و هویج به ترتیب 2865، 412، 639، 673، 428، 450، 328، 819، 30، 14، 171 و 736 میلی گرم در هر کیلوگرم وزن تر بود. در بین نمونه های مورد مطالعه اسفناج دارای بیشترین و گوجه فرنگی دارای کمترین غلظت نیترات در گیاهان بودند. با توجه به نتایج تحقیق و با استفاده از آزمون One-Sample T Test توسط نرم افزار SPSS مشخص گردید که میانگین غلظت نیترات در اسفناج در برخی از مناطق نمونه برداری شده بیش از غلظت مجاز تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی برای این گیاه بود، از این رو توصیه می شود که در رژیم غذایی کودکان زیر یک سال به منظور جلوگیری از ابتلا به بیماری متهموگلوبینی از اسفناج استفاده نشود.
کلیدواژگان: نیترات سبزی، صیفی، اصفهان -
صفحات 77-88در این مطالعه، گیاهان دارویی، معطر، مرتعی، خوشخوراک و نادر در دو منطقه حفاظت شده کالمند بهادران واقع در 30 تا 105 کیلومتری جنوب شرقی یزد و کوه بافق در 110 کیلومتری شرق یزد جمع آوری و شناسایی شد. بررسی فلور این مناطق نشان داد که 148 گونه گیاهی در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران و 139 گونه گیاهی در منطقه کوه بافق وجود دارد. نتیجه این مطالعات نشان داد که در مجموع 60 گونه گیاه دارویی، معطر و صنعتی، 15 گونه گراس، 8 گونه لگوم، 26 گونه علفی چندساله و یکساله و 23 گونه درختی و درختچه ای در این مناطق حفاظت شده رویش دارد. این گونه ها به طور عمده دارای طیف زیستی همی کریپتوفیت و تروفیت هستند. علاوه بر این، گونه های تهدید شده مناطق مزبور بر اساس معیارهای سازمان IUCN و با استفاده از کتاب Red data Book of Iran تعیین گردید که بر همین اساس، چهار رسته گونه های در معرض خطر انقراض، گونه های آسیب پذیر، گونه های با خطر کمتر و کمبود داده ها در مناطق مورد مطالعه تعیین و فهرست گونه های تهدید شده ارایه شد. این مطالعه نشان می دهد که در مجموع حدود 41 گونه گیاهی در رسته گونه های گیاهی تهدید شده در مناطق فوق وجود دارد که بیشتر از رسته گونه های با خطر کمتر (Lower risk) می باشند.
کلیدواژگان: فلور، شکل های زیستی، گیاهان دارویی و معطر، گیاهان مرتعی، گونه های نادر، کالمند بهادران، کوه بافق -
صفحات 89-104با تخریب زیستگاه های طبیعی و گسترش شهر، نیاز به فضاهای سبز برای ایجاد تعادل اکولوژیک، اهمیت می یابد. پارک جنگلی شهری به عنوان فضای سبز کلان بر ویژگی های زیست محیطی و اکولوژی شهری تاثیر مثبت می گذارد و با پاسخگویی به نیازهای تفریحی و تفرجی می تواند بر ساختار و خدمت رسانی شهری تاثیر مهمی داشته باشد.
این تحقیق برای پاسخگویی به نیاز طراحی پارک های جنگلی شهری تدوین شده و با بررسی و تحلیل مدارک جمع آوری شده، تعریف دقیقی از پارک جنگلی شهری و اصول طراحی، منظر پایدار قابل تعمیم در توسعه این پارک ها را ارایه می دهد.
هدف اصلی این تحقیق ارایه راهکاری برای طراحی این پارک ها و امکان توسعه آنها در قالب گسترش کالبدی و توسعه عملکردی است. مطالعه موردی، پارک جنگلی شیخ تپه ارومیه است که به عنوان فضای سبز کلان و حیاتی، در مجاورت شهر ارومیه و تپه باستانی شیخ تپه واقع شده است.
در فرایند طراحی پایدار پارک جنگلی شیخ تپه ارومیه، نخست ویژگی های کالبدی، بیولوژیک و فرهنگی پارک شناسایی شد و سپس با ارزیابی توان اکولوژیک، ویژگی های دید و منظر و ترجیحات مردمی با استفاده از پرسشنامه ها، نیازها و مکان یابی کاربری ها و ارتباط آنها با یکدیگر تعیین شد. در گام آخر با انطباق یافته های تحقیق، طرح راهبردی پارک جنگلی با رعایت اصول طراحی پایدار و با هدف توسعه و ارتقای کیفی محیط تهیه گردید.
کلیدواژگان: پارک جنگلی شهری، طراحی منظر پایدار، توسعه و حفاظت اکولوژیک، ارزیابی توان محیطی، پارک جنگلی شیخ تپه ارومیه -
صفحات 105-112رشد سریع تولید و مصرف رایانه در جهان منجر به ظهور پسماندهای ویژه ای گردیده است. این پسماندها به دلیل مخاطراتی که برای انسان و محیط زیست او می توانند ایجاد کنند به عنوان مواد زاید خطرناک شناخته شده اند. سرب موجود در لامپ اشعه کاتدی (CRT) و لحیم کاری مدارهای رایانه ای – کادمیم موجود در تراشه های رایانه – جیوه موجود در حسگرها، سویچ ها، لامپ های تخلیه و باتری ها – PVC موجود در تجهیزات و ضد اشتعال های برم دار، فقط تعداد اندکی از ترکیبات موجود در رایانه ها هستند که از پتانسیل خطرزایی بالایی برخوردارند.
در ایالات متحده امریکا بین سالهای 1997 تا 2004 سالانه حدود 79 هزار تن سرب، 130 تن کادمیم، 26 تن جیوه، 70 تن کروم شش ظرفیتی، 257 هزار تن انواع پلاستیک و 23 هزار تن ضد اشتعال های برم دار از طریق رایانه های دور ریخته شده وارد جریان زباله شده اند.
در ایران هم اکنون بیش از 6/4 میلیون رایانه وجود دارد (بغیر از رایانه های از رده خارج شده)، تعداد کاربران اینترنت در سال 1382 حدود 5/1 میلیون نفر بود که تا سال 1385 به 15 میلیون نفر خواهد رسید (هزار درصد افزایش در سه سال).
پیش بینی می شود که تا سال 1400 حدود 85 میلیون رایانه در ایران به مصرف برسد. در این سال حدود 2/2 میلیون تن زباله های رایانه ای تولید خواهد شد. میزان تجمعی زباله های رایانه ای در این سال به 83/7 میلیون تن خواهد رسید.
با توجه به رشد سریع صنعت رایانه در ایران می توان از هم اکنون بحران محیط زیستی ناشی از نبود برنامه ریزی و طرح جامع مدیریت زباله های رایانه ای در کشور و بخصوص در ده شهر بزرگ را پیش بینی کرد. پیشنهاد می شود که سازمان ها و ارگان های ذی ربط از جمله سازمان حفاظت محیط زیست، از هم اکنون برای ایجاد قوانین و ساختارهای لازم مدیریت زباله های رایانه ای در کشور اقدام کنند.
کلیدواژگان: مواد زاید جامد، رایانه، مدیریت، فلزات سنگین -
صفحات 113-122با آغاز انقلاب صنعتی، از قرن هجدهم، بحران ها و تخریب های محیط زیستی شتاب روزافزون یافتند. از نیمه دوم قرن بیستم، به پیامدهای محیط زیستی فعالیت های صنعتی توجه شد و از دهه پایانی این قرن، گام های عملی به سوی مدیریت محیط زیستی فعالیت های صنعتی برداشته شد. تدوین و انتشار استانداردهای طراحی و استقرار سیستم های مدیریت محیط زیستی از جمله گام های عملی برای نیل سازمان های صنعتی به بهبود عملکرد محیط زیستی به شمار می رود.
در حال حاضر، استانداردهای ایزو 14000 فراگیرترین استاندارد سیستم های مدیریت محیط زیستی به حساب می آید. براساس اشاره صریح این استاندارد، موفقیت سیستم مدیریت محیط زیستی به تعهد تمامی کارکنان در کلیه سطوح و امور سازمانی بستگی دارد. به بیان دیگر، این استانداردها رویکرد مشارکتی به مدیریت عملکرد محیط زیستی سازمان ها را توصیه می کنند.
شرکت ایران خودرو، به عنوان بزرگترین شرکت خودروساز کشور، با تشخیص ضرورت احراز استانداردهای بین المللی محیط زیست و با هدف بهبود عملکرد محیط زیستی خود و نیز تامین ابزارهای تعیین کننده برای حضور در بازارهای جهانی در تاریخ 28/3/1378 تصمیم به طراحی و استقرار سیستم مدیریت محیط زیستی بر مبنای استانداردهای ایزو 14001 گرفت و سرانجام در تاریخ 19/9/1380 موفق به اخذ گواهینامه ایزو 14001 شد.
در خط مشی محیط زیستی شرکت ایران خودرو اعلام شده است که فرهنگ سازی و جلب مشارکت کارکنان به منظور کاهش آلودگی های محیط زیستی همواره در دستور کار شرکت قرار دارد. تاکنون، این شرکت تلاش کرده است تا با برنامه ریزی و اجرای اقدامات گوناگون فرهنگی و آموزشی بر تعهد مذکور در خط مشی محیط زیستی خود جامه عمل بپوشاند. با وجود این، نتایج ممیزی های داخلی سیستم مدیریت محیط زیستی شرکت بیانگر آن است که سطح فرهنگ محیط زیستی و مشارکت کارکنان در مدیریت عملکرد محیط زیستی شرکت با خواسته های استاندارد ایزو 14001 مطابقت ندارد. از این رو، تحقیق حاضر با هدف شناسایی موانع مشارکت کارکنان در سیستم مدیریت محیط زیستی این شرکت انجام گردید تا راهکارهای مناسب برای رفع موانع یاد شده جست و جو کردند.
یافته های این تحقیق نشان می دهند که سطح پایین فرهنگ سازمانی، تعهد، توانایی و شناخت کارکنان، تباین میان ارزش های سازمان و ارزش های کارکنان، عدم رضایت شغلی آنان و سبک سنتی مدیریت سازمان، از مهم ترین موانع مشارکت کارکنان شرکت ایران خودرو در سیستم مدیریت محیط زیستی آن به شمار می رود. در پایان، پیشنهادهایی برای رفع موانع شناسایی شده ارایه شده است.
کلیدواژگان: سیستم مدیریت محیط زیستی، مشارکت، صنعت، شرکت ایران خودرو -
صفحات 123-136
- بخش انگلیسی
-
چکیده انگلیسی مقالاتصفحات 137-151
-
صفحات 152-167بسیاری از روش ها و ابزارهای برنامه ریزی شهری و محیط زیست برای حصول شهرها و محلاتی پایدارتر به سوی تهیه طرحها در مقیاس محلی گرایش یافته اند. علاوه بر این، از آنجاییکه فعالیت های جوامع تاثیرات مستقیمی بر محیط زیست دارد، بسیاری از دیدگاه های برنامه ریزی بر این باور هستند که تدوین طرح ها و برنامه های خوب با استفاده از مشارکت جامعه محلی امکان پذیر می گردد. اما باید دید که جامعه چگونه می تواند در جهت تامین هر دو نیازهای انسانی و محیط زیستی فعال شود.
در دو دهه اخیر«طرح های محیط زیستی محلی» به عنوان یکی از کارآمدترین ابزارها برای تامین چنین نیازهایی شناخته شده است. البته باید توجه داشت که مداخله مردم در چنین فرایندی، حداقل در شرایط پیچیده شهرهای امروز، به صورت خود به خودی به وقوع نخواهد پیوست. بلکه فعال ترین نوع مشارکت مردم در برنامه ریزی در جوامعی دیده می شود که فرایند و شیوه های مداخله آنها در تدوین طرح ها مورد توجه قرار گرفته و به دقت سازمان دهی شده باشد.
از سوی دیگر یک طرح محیط زیستی محلی مثل هر طرح دیگری تا زمانی که اجرا نشود نمی تواند به اهداف خود دست یابد. این نکته مانع دیگری را برای ایجاد شهرهای پایدار پیش می آورد که عبارت است از فقدان یک روش کاملا مدون برای اجرای طرح ها.
بنابراین، در این تحقیق تلاش شده است تا روش شناسی نسبتا جامعی برای تهیه و اجرای «طرح های محیط زیستی محلی مشارکتی» شناسایی و تدوین گردد. روش شناسی مورد نظر از طریق تجزیه و تحلیل و مقایسه چنین تجربیاتی در سایر کشورها حاصل شده است.
اولین و مهمترین اصل در این روش شناسی عبارت از تاسیس یک سازمان مستقل و قدرتمند محلی در هر محله یا شهر کوچک متشکل از انواع گروه های ذینفع است، تا مستقیما در هدایت تغییرات محیط زندگی خود نقش داشته باشند. با ایجاد چنین سازمانی تمامی مراحل و گامهای بعدی تهیه و اجرای طرح های اجرایی مشارکتی در قالب ساختار سازمان و با استفاده از اعضا آن انجام خواهد شد.
کلیدواژگان: شهرهای پایدار، جامعه، مشارکت، گروه های ذینفع، اجرا، طرح محیط زیستی محلی، سازمان
-
Pages 1-8Leachate treatment as a major environmental problem has rarely been studied in Iran. To avoid using the conventional treatment methods and technologies currently employed in other countries, a bench scale study was conducted to achieve a practically applicable meanwhile cost effective leachate treatment method in an in-situ Condition. The objective of in-situ leachate treatment is to provide appropriate conditions within the landfill structure to allow the required chemical, physical and biological reactions to occur, resulting in reduction in organic loading of the leachate. The proposed method which was based on using construction and demolition wastes as the anaerobic growth medium at the bottom of the landfill, demonstrated acceptable results in reducing the organic loading of leachate sampled from Kahrizak landfill site. The method is therefore recommended as a cost effective leachate treatment system applicable to several landfills in Iran, provided the site specific tests are carried out. The results of the experiments where mixed construction and demolition wastes generated in Tehran were employed indicated about 80% reduction of organic loading in terms of total organic carbon and chemical oxygen demand. Among other advantages of the proposed system is the fact that the leachate volume is subject to a severe reduction, due to evaporation, So there is no need for effluent discharge to the environment.Keywords: Landfill, Solid waste, Leachate, In, situ treatment, Construction, demolition wastes, Organic loading
-
Pages 9-16In the present research, the effect of different coagulants in conditioning of digested sludge in Qods wastewater plant, have been investigated. In order to accomplish such investigation, coagulants including cationic polyelectrolyte, feeric chloride, quicklime and alum, with different concentrations, were added to the sludge samples. Jar test, then specific resistance of sludge with respect to dewatering, TSS and VSS on sludge samples before and after dewatering were performed. In addition, TSS and VSS, COD, BOD5 and turbidity were performed on supernatant in order to determine the optimized concentration of The value of specific resistance of sludge to the dewatering process for raw sludge and conditioned sludge with cationic polyelectrolyte, ferric chloride, ferric chloride with lime, lime and alum are as follows: 7.68*1013, 0.347*1013, 0.839*10113, 0.89*1013,, 2.36*1013 and 2.52*1013 m/kg. Since my decrease in specific resistance of sludge facilities the dewatering process, it could be concluded that the most suitable for fludge conditioning are, cationic polyelectrolyte, ferric chloride, ferric chloride with lime, lime and alum respectively.By considering the results of this investigations and comparing economic factors and supplier availability, ferric chloride as pilot sludge conditioner substance was preferred. By adding ferric with concentration of 440 mg/l to the outgoing sludge from aerobic digester, the required time for drying sludge (production of sludge with DS=45%) in drying beds, is reduced from 9 days to 4 days. In other word, if input sludge to drying beds in conditioned, the required bed area, is reduced considerably (at least 50%).Keywords: Chemical sludge conditioning, Coagulator chemical substances (conditioner), Specific resistance of sludge to the dewatering, Sludge dewatering, Sludge drying beds, Qods wastewater plant
-
Pages 17-26The water quality Index of water has the highest degree of usage among the other water quality Indices, and it has been used for classification quality – Index of watershed area of latiyan dam. Determining the condition of water in Jajrood River and Latiyan Dam as one of the most important drinking water resources of Tehran and regarding capital's population increase is of great importance.In this research, according to the result of the measurements carried out by Tehran’s water and sewage company and by the research center of Water & Energy, the quality classification of Jajrood River’s and the drainage of latiyan Dam’s water have been done separately. According to the result of the obtained quality Index, the quality of water near some populated ares is low of microbes and bacterias and suspended particles entering the water and making it unclear. The quality of water in the river is beter in autum than in summer.Also, the results obtained from this Quality Index have been compared and analysed with the result of other method introduced in this paper. The comparison shows nearly similar result in quality classification of the River width.Keywords: Water quality index, Jajrood River, Polution, NSFWQI
-
Pages 27-34To study the ability of chemolithotroph bacteria in extracting copper from Sarcheshmeh copper ore, and also, to separate element sulphur, which is releasing into the environment as sulphur dioxide pollutant, the activity of two sulphur bacteria was studied and compared both in single and mixed cultures. Thiobacillus ferrooxidans (TF) and Thiobacillus thiooxidans (TT) were grown on 9K and Imai media respectively and equal amounts of culture solutions of each were added to mine ores containing %0.2, %0.3 and %0.4 copper. After sixty days of experiment, the results of measuring copper amount in the solutions by using atomic absorption spectroscopy showed that TF released more copper than TT and in the mixed culture of two bacteria copper amount was nearly less than those of TF media and significantly more than TT media. Element sulphur released by the activity of the bacteria was extracted by using CS2. The sulphur amounts in mixed and single cultures were significantly different. Sulphuric acid amount produced in the media was calculated based on the pH changes at the beginning and the end of experiment. The amount of the acid varied as the ore concentration changed. Bacteria count showed a positive correlation with copper amount released in the media. However, the number of TF was more than TT and TT+TF in mixed culture.Keywords: Sulphur bacteria, Pollutant agent, Element sulphur, Sarcheshmeh copper mine
-
Environmental Impact Assessment of Hamedan province (W. Iran) by Degradation modelPages 35-44Decision making model is a way to assess environmental impact. Decision making model physically and mathematically shows the relationship between quantities and qualities in a part of the existing world, as it is a reflection of an entity or a present event in the real world. Therefore, models explain relations between data to predict circumstances of events in the real world. Degradation model is one of the mathematical models used through this research to assess environmental impacts of development in Hamedan province. In order to indicate degradation in impact units (which may be a set of areas, suburbs, factories,arbitary ecosystems or sets of the grid system depending on the level of decision making) the degradation coefficients were computed according to the following model:H =(ΣI+ Dp)/ V0 Where I is Intensity of degradation impact, Dp is Physiological density of population(Miller 1979), V is Ecological vulnerability, and H is Degradation coefficient of the habitat.To achieve this, first the boundry of study area (political boundry) was depicted on 2 sheets of topographics map (1:250000).Then the whole area was divided into 849 impact units (2× 2 cm grids, 2500 ha).Ecological vulnerability was calculated and classified by using maps of slope, elevation, climate, geology, earthquake risk,soil,flora,habitat & hydrological sensivity. Then degradation impacts were detected in study area by field works,experts opinion, documentations and land use maps,as well as,their intensity.Physiological density was also obtained by dividing the population in every grid by the area of farming lands.Result of the model for every grid is a degradation coefficient. Finally according to the fuzzy theory, resulted degradation coefficients for all grids were classified into 6 classes and 3 categories.Further more the province was divided into 3 areas including prone to further development, noncritically impacted areas(need rehabilitation), critically impacted areas(need conservation measures).Keywords: Decision making model, Degradation model, Ecological vulnerability, Physiological density, Degradation impacts
-
Pages 45-52In recent Years, considering environmental aspects play on very important rules in site selection of industrial sites. Paying more attention to site selection for industrial establishment to avoid of environmental problems in now and future.In this study, site selection for industrial establishment in Qom province in 1:250000 scales with utilizing of system analysis approach were done.For reaching to this goal, the environmental sources were divided to ecological source and economical-social source. These two groups were initiated, analyzed and totalized. Scientific method what utilized in this study was collecting all sources map and provided some scan of them, then digitized in GIS format and in next step, analyzed and classified them.The ecological power of land was evaluated and a model with 3 levels was provided.The next step was over laying the information layers that prepared in GIS format and remove the protected areas. The common applications of land included 17 units in four political groups of province were initiated.The area distributions were Nopelloshatu with 19964 m2 had 7. Central unit with 25603 m2 had 5, Jafarabad had 3 and Khalajestan part with 1180 had 2.Finally, based on economical and social parameters, 17 units were classified. As a result, a unit of Jafarabad got the first rank and the others unit ranked consequently.One of the results of this study that supposed to be an empirical study is proved the possibility of establishing a new model or theory in site selection for use in other places.Keywords: Land use, Site selection, GIS, Land evaluation, Ecological model, Industry, Qom
-
Pages 53-57Heavy metals are among important pollutants of environment. They may enter to the sea from costal areas and rivers. They accumulate in body of aquatic organisms through food chain. Macrophyts as a trophic level absorb heavy metals. Thus, macrphytes can be used as an indicator of heavy metal accumulation. In the present research three species (Phragmites australis, Typha angustifolia and Potamogeton crispus) and sediment at six stations in Miankaleh Wetland have been determine concentration of zinc, lead, cupper and cadmium and effect of macrophyts in refining of heavy metals. The results show that average concentration of lead in Ph. Austrais. T. angustifolia, P. crispus and sediment are 5.3ppm, 4ppm, 5.4ppm and 19.83ppm, respectively. For zinc 290.83 ppm, 203.33 ppm, 141.55ppm and 274.33 ppm respectively. For cupper 7.63 ppm, 5.4 ppm, 4.58ppm, 0.5ppm and 1.33ppm repectively. The highest accumulation of metal in Ph. Australis and T. Angustifolia was in root and in P. Crispus was similar in different organs.Keywords: Pollution, Heavy metals, Macrophyts, Miankaleh Wetland, Mazindaran
-
Pages 59-68Range suitability is one of the most important factors in rangeland management. Since all of rangeland ecosystems component affect range suitability their investigation about them is very difficult. In this study physical and vegetation factors were evaluated. Tree models, including production model, water model and erosion sensibility model made final model. FAO (1991) method (recommended for land capability evaluation) was used for suitability classification. The study area is located in 50˚, 36َ, 43ً - 50˚, 53َ, 20ً longitude and 36˚, 5َ, 19ً - 36˚, 19َ, 19ً latitude, in the middle area of Taleghan watershed, with the area 37977 hectares. According to the results, among physical characteristics; slope, sensibility of stone and soil to erosion, elevation, and among vegetation attributes cover, production, range condition and range condition trend together are most effective factors for determining suitability classification. In the study area the most limiting factors are high slope, changing of rangeland to dry farming, presence of stones sensitivity to erosion, poor cover and early grazing. On the other hands, much ground cover including vegetation cover, stone and pebble, good distribution of water resource, number of water resources and presence of perennial species increase Taleghan rangeland suitability for sheep grazing.Keywords: Range suitability, Forage production, Water resource, Erosion sensibility, Sheep grazing, GIS
-
Pages 69-76
In recent years, Nitrate absorption by plants, has greatly been concerned about in different countries. Some of them, have stablished standards for the amount of Nitrate concentration in edible plants. In Iran, there are few researches on this matter and because of high rate of vegetable consumption, it is necessary to be noticed. So, the primary goal of this project is to determine the concentration of Nitrate in edible parts of different plants, and then, to introduce the plants, which have the most potential for absorbing Nitrate.In this survey, samples of Spinach (Spinacea oleracea), Leek (Allium pooum), Sweet basil (Ocimum basilicum), Fenugreek (Trigonella foenum), Onion (Allium cepa), Cabbage (Brasica deracea), Lettuce (Lactuca sativa), Radish (Ruphanus sativens), Cucumber (Cucumis sativa), Tomato (Lycopersicum esculentum), Potato (Solanum toberosum) and Carrot (Daucus carota) were gathered from farms of Dorcheh, Dashti, Ziar, Falavarjan, Khomieni shahr, Najaf abad (Isfahan), Khorasgan in 1999 (July, Aug., Nov.) and 2000 (May, June). In some cases, some samples with defined harvesting place were purchased from market and added to this collection. Then, Nitrate concentration in edible parts, was measured in each sample. The averages were 2865, 412, 328, 450, 428, 673, 639, 819, 30, 14, 171 and 736 mg/kg (wet weight) in spinach, leek, sweet basil, fenugreek, onion, cabbage, lettuce, radish, cucumber, tomato, potato and carrot, respectively. In these samples spinach had the highest nitrate concentration and tomato, the lowest. Nitrate concentration in Spinach was more than the WHO standard, so it`s recommended to delete it from under one year old children`s food, in order to prevent Methemoglobinemia suffering.
Keywords: Nitrate, Vegetables, Summer Crops, Isfahan -
Pages 77-88In this work, we collected and determined medicinal, aromatic, postural and rare plant species from protected Area's of kalmand Bahadoran located in 30-105 km SE of Yazd city and Kuhe Bafg (Located in 110 km East of Yazd city) in the Yazd province. Analyses of the flora of these region's shows that, there are 148 vascular plant species in kalmand Bahadoran region and 139 vascular plant species in Kuhe Bafg region. Main natural and floristic characteristics of this region's are reported briefly. The results of this study shows that, in total, about 60 medicinal, aromatic and industrial plant species, about 15 grasses, 8 Legumes, 26 forbs and 23 tree and shrub species exist in this protected areas. Further more, threatened species of this region's have been analyzed, according to the IUCN criteria. On the basis of this study, four categories of rare species so called Endangered, vulnerable, Lower risk and Data deficient are determined and the list of these species has been presented. This study shows that, there are in total, 41 threatened plant species in this protected areas. Finally, we floristic composition, and species richness of this areas, are discussed.Keywords: Flora, Biologic form, Medicinal, aromatic plant, Postural plant Kalmand Bahadoran, Kuhe Bafg
-
Pages 89-104Along with the destruction of natural habitats with urban sprawl, the need for providing green spaces for the purpose of making the ecological balance becomes crucial. Environmental characteristics, as a major urban green spaces, together with recreational activities can have a significant role in improving urban structure and ecology. This research is conducted to respond the need for design of urban forest park and through analyzing the collected documents, presents a precise definition for urban forest parks and defines the principles of sustainable landscape design. It could be useful for these sorts of parks, generally. The main objective of this research is to provide a policy for design of urban forest parks. It considers the possibility of developing them in the framework of physical or functional developments. The case study is Sheikh Tappe Forest Park which is located in Urmiah city. It has a vital role in the city and is a major green space. In the sustainable design of Sheikh Tappe Forest Park, primarily, the physical, biological and cultural characteristics of the park were identified. Afterwards, along with the assessment of ecological capability, the aesthetics and public preferences were recognized through the distribution of questionnaires. Also the recreational utilities and their interrelationships are studied. In conclusion the master plan which aims to promote the quality of the park has been presented.Keywords: Urban forest park, Sustainable landscape design, Ecological development, preservation, Assessment of Ecological Capability
-
Pages 105-112The worldwide rapid growth in production and consumption of computers, have created special refuses. These refuses are categorized as hazardous wastes due to their human health risks and environmental hazards. The lead used in CRTs and soldering of computer printed circuit boards, the cadmium used in computer chips, the Mercury used in sensors, switches, discharge lamps and batteries, PVC used in the equipments and brominated flame relardants are only a few various applicated elements and compounds in computers. Many of these compounds pose high potential risks.Each year, in the US. Between 1997 to 2004, about 79000, 130, 26, 70, 257000, 23000 tones of Lead, Cadmium, Mercury, Hexavalent Chromium, Plastics and brominated flame retardants, have been entered the waste stream from discarded computers, repectively. Regardless of obsoleted computers, more than 4.6 million computers were operating in Iran in 2003.About 1.5 million persons were interenet users in 2003 whereas it is expected to reach 15 million persons in 2006(one thousand percent increase in 3 years).It is anticipated that about 85 million computers will be used by 2021. It means that about 2.2 millions tones of computer waste will be generated in this year. In Iran the accumulative amount of computer waste is about 7.38 million tones in this year. Regarding the rapid growth of computer industry in Iran, environmental crisis is predictable due to the lack of comprehensive planning and programming of computer waste management, specially in ten large cities. It is recommended that appropriate organizations such as Department of the Environment become active in creating proper rules, regulations and organizational chart for these important issues.Keywords: Solid Wastes, Computer, Management, Heavy metals
-
Pages 113-122The industrial revolution, which began from 18th century, has caused increasing environmental degradation and crises. Since the mid-1900s, concerns about environmental impacts of industrial activities have began growing. Some standards have been developed to improve environmental performance of industrial companies since1990s. Series ISO 14000 are the most common standards for planning and implementation of Environmental Management systems (EMS), which have been developed by ISO since 1996. According to ISO 14001, success of the Environmental Management Systems depends on commitment from all levels and functions in organizations. The basis of the mentioned approach is lied on participatory management.Environmental Management System, based on ISO 14000, has been implemented in entire Iran Khodro Company (IKCO) since 2001. In accordance with IKCO’s environmental policy, developing the environmental culture and participating of personnels in EMS have been considered in IKCO’s agenda. Many cultural, educational and training actions have been carried out to realize the mentioned policy. However, the results of internal periodical auditing of IKCO’s EMS show that the level of environmental culture and personnels participating is low.The findings of this research indicate that the level of organizational culture, style of management, commitment of perssonels, ability and competence of perssonels, organizational values, cognizance of perssonels and job satisfactory are the obstructions hindering the perssonels to participate in IKCO’s EMS. Finally, some resolutions were proposed to remedy the obstructions.Keywords: Environmental Management System, Participation, Industry, Iran Khodro Co
-
Pages 152-167Many of the current procedures and tools of urban and environmental planning may need to be revised and developed at a local level to achieve more sustainable cities and neighborhoods.Furthermore, since the activities of a community would have direct impacts on the environment, many views of planning recognize that good plans spring from the local community. But how can communities be planned and developed that will meet both human and environmental needs?"Local Environmental Plans" are starting to be known as one of the most utilized tools to explore such needs. But it should be recognized that people intervention does not just happen. The most active participation in planning is found in those communities where involvement is planned and managed accurately.In addition, a plan will never achieve its goals unless it can be implemented. This reveals another significant barrier to achieve sustainable cities, which is the absence of a clear articulated method of implementation.Therefore, in this research an attempt has been made to develop a relatively inclusive methodology to produce and implement "participatory local environmental plans". It has been achieved by analyzing and comparing some case studies of such experiments in other countries.The main and first basis of this methodology is to establish an independent and empowered local organization consisting of any local interest groups, for every small city or neighborhood which is going to be changed. Then, all the steps of producing and implementing participatory plans will go through that organization, its structure and members.Keywords: Sustainable Cities, Community, Participation, Interest Groups, Implementation, Local Environmental Plan, Organization